pátek 14. prosince 2012

MOBY DICK: Kanál zpětné vazby

Úsporné dluhy Itálie, Palestina od řeky k moři, ruská obroda, kobercové nálety na ministerstvech, neústavní Ústava, krach českého governementu a demokratický vrah
**************************************************************
Neděle 9. prosince 2012, druhá neděle adventní, první den chanuky
Ve čtyři ráno byl v Ostravě pod mostem nalezen zmrzlý muž. Včera zmrzla žena v Rožnově pod Radhoštěm a v Plavech na Jablonecku dva muži. V Česku se otevřela nová fronta: mrazová. Už má 4 padlé.

Včera zemřel v krásných 96 letech nepěkný komunistický zločinecký prokurátor a soudce Karel Vaš. Dopustil se justičních vražd, které prý, podle naší justice, byly už promlčeny. Ačkoliv komunistické zločiny jsou nepromlčitelné…

Ústavní soud zamítl stížnost advokátů exhejtmana Davida Ratha, aby nebylo lze použít odposlechy jako součást důkazů proti němu.

Městský soud v Praze zrušil (ne)rozsudek nad Martinem Kletigem, jenž byl poradcem exministra životního prostoru Pavla Drobila (místopředseda ODS). Soudkyně Šárka Šantorová má přikázáno, aby jako důkaz uznala "soukromé" nahrávky Libora Michálka, které mají být, včetně přepisů, k dispozici všem stranám řízení. To je ta kauza, kde údajný poradce hledal pro údajného financiéra pro údajné "mimorozpočtové financování ODS" Ivana Langera údajně nějaké peníze z údajné korupce. Knetig  byl obviněn z "nepřímého úplatkářství", kterého se ale jako údajně neúřední osoba nemohl údajně vůbec dopustit.

A ze 3 mld. na čističku pro Prahu mělo prý za nehty údajné Občanské, údajně demokratické strany zůstat půlmiliarda. Nová Ústřední čistírna odpadních vod Praha se dosud nezačala stavět.

Na letišti Václava Havla se sešlo sto osobností, aby odhalilo tapiserii, jíž jest vzdán hold vloni zesnulému Václavu Havlovi. Tapiserii podle kresby Petra Síse pro Hospodské noviny utkali dva francouzští tkalci René Duché a Daniel Bayle, a zaplatili světoví umělci Bono, The Edge, Peter Gabriel, Sting a Yoko Ono. Pro tuto příležitost vyrobil též uměleckou kytaru výtvarník David Černý, jenž do jejího epoxidového těla zalil různé užitečné předměty jako jsou kondomy, injekční stříkačky anebo nábojnice. Ty vzbudily trouby z bezpečnostního oddělení, podle nichž "nábojnice kontrolou projít prostě nesmějí".
Žena Moby Dicka: "Už jim někdo vysvětlil rozdíl mezi nábojnicemi a náboji?"
Kytara se nakonec nějak procpala. Byl to dárek pro "všechny,  kteří se na projektu podíleli". Ale jak se oň podílníci podělili, bylo-li jich tolik?
Žena Moby Dicka: "Někdo si vzal kytaru, někdo kondomy, někdo stříkačky, někdo nábojnice…"
Mrtvá Kočka: "A někdo náboje."

"S bolestí se vracím do politiky, protože dnešní situace je horší než před rokem, když jsem odešel."(Silvio Berlusconi, italský expremiér ve svém včerejším prohlášení ke svému pátému presumptivnímu premiérování.)
"Vláda končí, protože jedna politická strana se kategoricky distancovala od práce a výsledků kabinetu, jemuž předsedám. Doufám, že parlament urychleně schválí státní rozpočet, čímž moje poslání skončí."(Mario Monti, premiér ouřednické italské vlády.)
Nové volby mohou být už v únoru. A Monti má velkou šanci, že v nich uspěje. Poté, co během roku svého premiérování prosadil řadu nelibě přijímaných úsporných opatření, poklesl za potlesku evropských i italských médií HDP země o 2,5 %,  přičemž poměr veřejného dluhu vůči HDP vzrostl na 128 %; o 3,2 % se snížila koupěschopnost obyvatelstva, nezaměstnanost se zvýšila na 11,1%. Důsledkem úsporných opatření vzrostl státní dluh Itálie o 82,7 mld. € (Kalousku), ačkoli souhrnné daně vystřelily na  53,9 % (na to zapomeň, Kalousku!). 26 % italských rodin žije pod hranicí bídy.
Mrtvá Kočka: "Italské bídy."
Ukazuje se, že Itálie zdánlivě prosperuje jen kvůli tomu, že Monti je kamarád europských politiků a hlavně guvernéra ECB Maria Draghi, který Itálii zahrnul do společenství zemí, jež si mohou "neomezeně půjčovat" na 0,75% úrok.

V Kataru skončila po dvou týdnech další zbytečná konference, na které se zúčastnění delegáti dohodli, že Kjótský protokol o snižování tzv. "skleníkových" plynů bude nefungovat až do roku 2020. Delegáti nediskutovali o energetické náročnosti klimatizace v místních hotelech, ani o výhodách lyžování na katarském sněhu.
"Nebyla to snadná cesta. Nebyla to krásná cesta. Nebyla to rychlá cesta, ale dokázali jsme přejít most a doufejme, že dokážeme zrychlit." (Connie Hedegaard, eurokomisařka pro životodárné prostředí.)
"Kdybyste raději seděli doma na zadku!" (Mrtvá Kočka.)
EU hodlá předstihnout celý svět a dosáhnout 30% snížení emisí CO2 do roku 2020.
Žena Moby Dicka: "EU jde to snižování emisí skvěle. Na jedné straně přesunuje energeticky náročnou výrobu do zemí 3. světa…"
Mrtvá Kočka: "…které si na nějakou ochranu čehokoliv nehrají…"
Žena Moby Dicka: "…a na druhou stranu se snižuje výroba vinou hospodářské krize."
Mrtvá Kočka: "Takže se EU může časem těšit na stoprocentní potlačení emisí."

USA, Čína a Rusko na nějaké Kjóto kašlou.

Mohamed Mursí, nejvyšší pán Egypta, rozhodl "konečně a nezpochybnitelně": Zrušil výnos o svých konečných a nezpochybnitelných rozhodnutích. Ale je pozdě. Země vře, burza padá. Turisté nejezdí, investoři neinvestují, pracující nepracují. Zásoby valut klesly o 40 %, od začátku arabského jara r. 2011 přišel Egypt o $80 mld. Investoři by možná přišli, i MMF - kdyby vláda snížila dotace na benzin a devalvovala egyptskou libru o 20 %. Což si zase nemůže dovolit kvůli odporu rozhněvaného lidu.
V sobotu má proběhnout referendum o nové ústavě, tak se snad egyptský lid zaraduje ze svého dalšího…
Mrtvá Kočka: "…ujařmení."

Exministr financí Peer Steinbrück se stal kandidátem na úřad německého kancléře za opoziční socdem SPD. Odmítl možnou koalici s křesťanskými demokraty a doporučil koaličně se přimknout k Zeleným. Získal 93,5 % hlasů. Tedy na sjezdu. Jinak v průzkumech dále vede Anděla Merkel.

Venezuelský prezident Hugo Chávez se už popáté svěřuje do péče zázračných kubánských lékařů. Je to s ním už tak špatné, že připustil, že by zemi mohl vládnout viceprezident Nicolás Madura, jehož doporučil na své místo pro případné nové prezidentské volby.

Pod tlakem mírových sil Africké unie, keňské a somálské armády ustoupili mohamedáni z hnutí Šabáb ze somálského města Jowhar…
Mrtvá Kočka: "…a přesunují se do Damašku."

"Byl to neuvěřitelný skok. Nikomu se během deseti let nepodařilo tak zlepšit situaci. Jakmile jsme toho dosáhli, tak se objevili sytí. Sytí se stali nespokojenými a chtějí se účastnit řízení státu." (Dmitrij Peskov, mluvčí prezidenta V.V. Putina vysvětluje vzrůstající nespokojenost v ruské společnosti.)
Mrtvá Kočka: "Hladomor na ně!"
"Putin potřebuje kritiku a lidé kolem něho potřebují kritiku také. Protože ani Putin není ideální a všichni, kteří s ním pracují jsou absolutně neideální." (Dmitrij Peskov poukazuje na potřebnost "potížistů", což už zjistily i jiné velké firmy.) Kritika je potřebná, ale konstruktivní kritka, soudruzi, od konstruktivních lidí. Takových konstruktorů, kterým bude dáno právo zabíjet, sorry, kritizovat VVP, našli vládci Rusi asi pět set. Sportovce, hudebníky, kosmonauty, režiséry, popy, rabíny…
Mrtvá Kočka: "Nechybí vám horníci, úderníci a dojičky?"
Peskov jim říká "důvěrníci".
Mrtvá Kočka: "Důvěrníci KGB."
Důvěrníci KGB družně a kriticky podebatovali s ředitelem prezidentské kanceláře Sergejev Ivanovem, ministrem obrany Sergejem Šojgu, ministrem školství Dmitrijem Livanovem a dalšími členy vlády. VPP chce ze svých důvěrníků vytvořit "stálý orgán", jenž by sloužil jako "kanál zpětné vazby ve společnosti".
Mrtvá Kočka: "A což tak místo kanálu obnovit svobodu slova?"

Pondělí 10. prosince 2012, Den lidských práv
Listopadová nezaměstnanost v Česku je nejvyšší za posledních osm let, stoupla na 8,7 %. Počet lidí bez práce přesáhl půl milionu.

Agentura pro tvorbu veřejného mínění ppm factum (factum invenio) vyrobila výsledkovou listinu fiktivních voleb do Sněmovny:
1. ČSSD (25,6 %)
2. KSČM (16,3 %)
3. ODS (15,7 %)
4. TOP 09 (10,5 %)
5. KDU-ČSL (6,4 %)
6. SPO-Zemanovci (5,7 %)
Zelení se zlobí, Zemanovci jásají a děkují.

30 % kandidátů na poslance "zbohatlo" (nakradlo si) díky vládním zakázkám, anebo mají nějaké výnosné státní koryto. V Rumunsku.

Přes víkend zmrzli v Maďarsku čtyři lidé. Jen jeden venku, další tři jsou "opuštění lidé", kteří zmrzli ve svých bytech, když jim nikdo nezatopil. Celkově tuto zimu v Maďarsku mráz zahubil již 13 lidí.

Policie v západočínské provincii Sichuan odhalila sérii podněcování sebeupalování, za kterou stojí dalajlámova skupina. Policie zatkala dva podezřelé. Podle vyšetřování podnítila dalajlámova skupina od roku 2005 sebeupálení 8 lidí, z nich zemřeli 3 lidé. Policie konstatovala, že posílí vyšetřování, aby byl přísně potrestán podle zákona trestný čin podněcování sebeupálení.

Vláda svěřila armádě pravomoc zatýkat civilisty. Je to potřeba k zajištění zdárného průběhu blížícího se referenda o nové egyptské ústavě. K demoškám se připravují nejen opoziční rebelové, ale i poziční důvěrníci prezidenta Mohameda Mursího. Důvěrníci se pravděpodobně vojáků nemusí bát.

Syrští opozičníci z Vítězné fronty (kteří stojí mimo uznávané politické sdružení syrských opozičníků) dobyli část vojenské základny u Allepa. Tito sunnitští extrémisté, napojení přímo na iráckou Al-Kejdu, hodlají po vítězství syrského pracujícího sunnitského lidu nad alávitsko-šíitským reakčním prezidentem Asadem 2. vybudovat ráj na zemi a islámskou říši v arabském světě. Zbraně a džihádisté plynou do Sýrie ze sousedního Libanonu.
"Vracíme službu našim syrským bratrům, kteří s námi kdysi bojovali v Iráku." (Nejmenovaný rebelující opozičník.)
Brání civilisty. Američané je stojí a nedělají nic. (Musáb Abú Katada, mluvčí povstalecké kolaliční Armády svobodné Sýrie.)
Brání civilisty. Pokud to jsou sunnité." (Mrtvá Kočka.)

NATO rozhodlo v Turecku umístit protiraketový a protiletecký systém Patriot. V odpověď dodalo Rusko Asadovi Dvojce útočné rakety Iskander/ SS-26. Tyto rakety mají hlavice o váze 700 až 800 kg, letí rychlostí až 7 mach a zasahují cíle ve vzdálenosti 400 až 480 kilometrů s přesností na metry.

V pátek přibyl na soudružskou návštěvu z Egypta do Gazy předseda politbyra Hamasu Chálid Mašál. Jásajícím davům slíbil, že příště už navštíví Jeruzalém, Ramalláhu a osvobozenou Palestinu".
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »osvobozená Palestina«?"
Chálid Mašál: "Palestina od řeky (Jordán) až k (Středozemnímu) moři.“

Dnes se izraelský premiér Benjamin Netanjahu v rozhovoru se zahraničními dopisovateli podivil: "Tento víkend vůdce Hamasu, sedící po boku šéfa Hamasu v Gaze, tento muž, který chválil Usámu bin Ládina, otevřeně vyzval ke zničení Izraele. Kde je rozhořčení? Kde je OSN? Kde je Abbás? Proč palestinští diplomaté tváří v tvář těmto výzvám nejen zůstali zticha, ale hovořili o úmyslu sjednocení s Hamasem? Proč nebyli palestinští diplomaté v evropských a dalších hlavním městech předvoláni k podání vysvětlení? Proč předseda Palestinské správy nejen, že prostě takové jednání neodmítl, ale navíc vyjádřil svůj záměr sjednotit se s Hamasem? Nastalo jen ohlušující ticho.“
Ticho pokračuje ve světových médiích nadále. Řev se ozve pouze tehdy, když Izraelci postaví další byty na předměstských sídlištích Jeruzaléma (tzv. "Západní břeh").


Úterý 11. prosince 2012

"Jen tady můžeme mít jistotu, že náš požadavek bude brán vážně." (Miroslav Kalousek, nejzlejší ministr financí EU, hodlá vetovat vznik bankovní unie EU, pokud nebude možné zabránit tomu, aby banky zemí eurozóny mohly sežrat své české dcery.)

"Běžný provoz automobilů s sebou bohužel nese i tuto smutnou daň v podobě tragických událostí při dopravních nehodách. Naše společnost prodá zhruba padesát tisíc vozů, proto považuje téměř za povinnost pomáhat alespoň touto formou sirotkům obětí dopravních nehod." (Karolína Topolová, generální ředitelka AAA AUTO, předsedkyně Správní rady Dětské dopravní nadace.) Téměř šedesát sirotků, jejichž rodiče zabilo auto, dostalo na podporu svého studia na středních a vysokých školách celkem 840.000 Kč,-.
Žena Moby Dicka: "Nezabíjejí auta, ale jejich řidiči."

Premiér zatčen kvůli podezření z korupce a finančních machinacích. McKeev Bush byl zadržen ve svém bydlisku policajty z oddělení pro "finanční zločinnost". Kajmanské ostrovy, toto zámořské území Velké Británie v Karibiku, jemuž Bush premiéroval, prosluly jako "daňový ráj".

Súdán odhalil mrchožrouta, jenž pracoval pro izraelské tajné služby. Po vycvičených žraločích agentech zneužili tentokrát sionisté supa. Ten byl vybaven navigačním systémem GPS a "zařízením pro přenos snímků přes satelit". Opeřený vyzvědač se sám usvědčil tím, že byl okroužkován štítky s nápisy "Hebrejská univerzita, Jeruzalém" a "Izraelská služba pro přírodu".

Povstalečtí radikálové z ekologické organizace Sea Shepherd si koupili od Japonska loď, která nyní pod jejich vlajkou vyplouvá do boje proti japonským velrybářům.

Ze sportu: Disciplinární komise FAČR si pozvala fotbalového barona Daniela Křetínského, aby z něj vydundala tajůplné "informace", jež v září poskytl
přednostovi fotbalistické asociace Miroslavu Peltovi. A ten poté protikorupční policii, kterou to ale dosud nějak nezajímalo.
"Proběhlo to v takové vánoční atmosféře". (Miroslav Pelta odmítá smělou myšlenku, že by se snad FAČR na dnešním jednání korupcí v českém fotbale vůbec nějak zabývala.)

Středa 12. prosince 2012
A novými ministry české vlády se stávají…
…Karolína Peake (LIDEM), jež bude vládnout ministerstvem obrany. Bude nás zajímat, jestli do března stihne projednat otázku stíhaček, jinak jsme od r. 2015 bez nadzvukových letadel. A taky, jak se popasuje se sedícími kachnami značky CASA. Karolína proslula vymanévrováním VV z vlády. Prezident Klaus ji podceňuje, pakli jí říká "křehká dívenka". Podívejte na ta ramena, musela plavat anebo posilovat. Facku bych od ní držet nechtěl.
…Zbyněk Stanjura (dosud předseda poslaneckého klubu ODS) povede ministerstvo dopravy. Bude nás zajímat, jak se popasuje s bordelem v rejstříku vozidel, a zda se mu podaří zachránit Cargo a tím i naše silnice před dalším návalem kamionů. Zbyněk se proslavil jako primátor Opavy, která v té době zadávala kšefty firmě jeho manželky. Menažerie je názoru, že před chystaným sloučením s ministerstvem hospodářství by toto ministerstvo nemuselo mít žádného ministra, jen výkonné náměstky.
…Petr Mlsna je zase ministr bez ministerstva, řídí pouze Legislativní radu vlády. Petr se nijak neproslavil, při všech svých úspěších se vždy stydlivě krčil v koutku, naposledy ve stínu své drsné šéfky Karolíny Peak. Mezi jeho neznámé úspěchy patří spoluautorství změny Ústavy, kam se zapracoval zákon o přímé volbě prezidenta, včetně hovadistického ustanovení o petici s 50.000 neověřitelnými a neověřovanými podpisy. Dalším jeho neznámým zářezem je vypracování posudku, podle kterého ministerstvo obrany nemuselo pro nákup předražených, poruchových a zbytečných letadel CASA zpracovávat znalecký posudek.  Protože nevede ministerstvo, je tedy opět zcela zbytečné, aby byl ministrem!

Dělat obměnu vlády menažerie, už máme o dva ministry méně…

"Je potřeba uzavřít více než 1.500 smluv, ale v současné chvíli jich vedení nemocnic s pojišťovnami podepsalo jen několik. Navrhnuté smlouvy od pojišťoven totiž často obsahují "čertova kopýtka", která poškozují nemocnice i samotné lékaře." (Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.) Pojišťovny měly na přípravu smluv rok a půl, ale podle Krásy s nimi naschvál čekaly až na úplný konec letošního roku, aby přitlačily nemocnice ke zdi.
Do konce roku zbývá 11 pracovních dní. Včetně dneška.
"Lidé se nemusejí bát, že by úderem silvestrovské půlnoci přestaly nemocnice poskytovat léčebnou péči. Lékaři je budou léčit ve stejném rozsahu jako nyní i bez smluv." (Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu.) Martin hodlá o současném stavu českého zdravotnictví informovat "nejvyšší evropské struktury".

Když se v českých horách ocitnete v nouzi, jako by už bylo deset minut po dvanácté, volejte 1210. Na této (placené) lince k vám dispečer povolá nejbližší zachránce z Horské služby. Linka začíná fungovat v sobotu 15.12.
POZOR: Volejte s předvolbou 0420 1210, protože české hory, obsazené Horskou službou, jsou hustě pokryty operátory ze sousedních zemí. Abyste se nedovolali do Němec, třeba.
Mrtvá Kočka: "Němci by mě nezachránili?"
Žena Moby Dicka: "Zachránili. Ale možná později – a za německé peníze."

Mluvčí ministerstva dopravy Pavel Novák slibuje, že od dnešního večera začně (dosud neplně nefunkční) Centrální registr vozidel využívat informace ze základních registrů ministerstva. Lidé tak od zítřka nebudou muset dokládat údaje obsažené v základních registrech jako trvalé bydliště nebo datum a místo narození. Jde asi o 120 nejdůležitějších osobních údajů, u kterých stát garantuje jejich platnost.
Mrtvá Kočka: "Nebudou muset uvádět vůbec nic, protože se to stejně hned podělá."

Nepodělá, ó nikoli! Neb ministerstvo fakticky připojilo registr vozidel k ostrému provozu základních registrů už před několika měsíci. Po technické stránce se nic nemění, jde jen o drobné navýšení provozu současných databází. Centrální registr vozidel jen začne využívat data ze základních registrů. Dneska večer se to pouze "zprovozní".
Mrtvá Kočka: "No právě."

Poslanci a poslankyně se pochlapili a zamítli podivný návrh, který by jim zrušil zdanění tzv. "náhrad". (Nejde o "náhrady", protože se nevyúčtovávají náklady, jen se pobírá paušál, se kterým si poslanec dělá, co chce.) Tento podlý záměr byl součástí novely zákona o platech ústavních činitelů, a protože nebyly přijaty pozměňující návrhy, padla celá novela. Po tom, co před půl rokem Ústavní soud zrušil předcházející úpravu platů soudců a státních zástupců, to znamená, že po 1.lednu není vůbec určen jejich plat! Skoro to vypadá, jako kdyby někdo strčil to nezdanění do novely proto, aby prošlo. Skoro to vypadá, jako by někdo tuto novelu, která měla začít platit za necelé tři týdny, nechal tlít dlouhé měsíce s tímto záměrem. Aby dostal poslance do časového presu.

Žena Moby Dicka: "Už je to skoro jak za bolševika. Člověk nevěděl, jestli to jejich hloupé konání bylo záměrem či neschopností."
Mrtvá Kočka: "A není to jedno?"
Žena Moby Dicka: "Ve výsledku ano."

Ano, do konce roku zbývá 11 pracovních dní.

Mrazy zabily v Polsku už třicet lidí, většinou bezdomovce.

Egypt bude mít na schválení nové mohamedánské ústavy krom této soboty ještě tu další.

Generální tajemník ÚV KSČ a zároveň předseda Ústřední vojenské komise KSČ Si Ťin-pching při návštěvě Kuang-čou zdůraznil, že je třeba spojit vytvoření společnosti blahobytu s vytvořením silné armády a současně upevnit obranu státu. Si dále vyzval čínskou armádu, aby seriózně uskutečňovala strategický plán z 18. sjezdu KSČ.

Dnešní nezapomenutelné datum přesně ve 12:00 moskevského času předstoupil před ruský parlament prezident V.V. Putin, aby zástupcům lidu představil své úspěchy při vedení státu za minulých 12 let. Mnohé jsme dokázali, soudruzi. HDP se zdvojnásobilo, inflace klesla šestkrát. Avšak ekonomický model, založený na vývozu nerostných a energetických surovin se již "vyčerpal". A jak tedy ponovu?
"Musíme upevnit naše pozice ve vesmíru a jaderné energetice. Obrodit základní odvětví, jako je letecký a lodní průmysl"
Žena Moby Dicka: "A čím to budete financovat, obrodníku?"
VVP: "Ze zdrojů na přezbrojení armády. Do roku 2020 na to vyčleníme 3,88 bilionů korun (v přepočtu z $200 miliard)."
Žena Moby Dicka: "Ptala jsem se, kde vezmete ty peníze?"
Mrtvá Kočka: "Z loupeže v budoucí vítězné válce. Hitler ve 30. letech taky takhle rozjížděl prosperitu Německa."

Vojenská delegace Íránské islámské republiky s nadšením sledovala přímo na místě první vypuštění severokorejské družice ráže 100 kg. Trasa nosné rakety vedla na jih, o to je úspěch severokorejských (a íránských) raketových konstruktérů větší. (Nepoužili totiž pomocný prak otáčení Země.) Na jih trasa vedla zřejmě i proto, aby nebyla vedena přes hlavní japonské teritorium. Demokratický svět běsní – vypuštění družice prý jen maskovalo zkoušku balistické rakety. Důkazem má být to, že jednotlivé stupně rakety byly původně balistickými raketami.
Žena Moby Dicka: "Jako tomu bylo od Sputiku přes Vostok až po Sojuz, anebo od Atlasu přes Redstone pro Mercury k Titanu pro Gemini …"
Běsnění světa dost dobře nechápu. Když totéž provedl Írán, bylo ticho po pěšině.
Zlobí se Japonsko – raketa letěla přes sousostroví Senkaku.
Zlobí se i kamarádská Čína – raketa letěla přes souostroví Tiao-jü.
Nad tímto souostrovím s těmito oběma jmény proletěla severokorejská kosmická raketa prakticky až v kosmu. Zato čínské výzkumné letadélko Státní oceánské správy, které tudy mělo také cestu, donutilo ke startu dvě čtveřice stíhaček F-15 sil japonské sebeobrany. Od roku 1958 jde o první narušení japonského vzdušného prostoru.

"Ostrov Tiao-jü a okolní ostrovy jsou integrálním čínským územím. Let čínských letadel pro námořní hlídku v tomto výsostném vzdušném prostoru je naprosto normální. Vyzýváme Japonsko, aby nadále neporušovalo čínský vzdušný prostor, ani nevplouvalo do teritoriálních vod." (Chung Lej, mluvčí čínského ministerstva zahraničí.)
"Generální tajemník kabinetu ministrů Japonska" (mluvčí vlády) Osamu Fudžimura označil tento "maximálně odsouzeníhodný incident" v oblasti ostrovů Senkaku za porušení svrchovanosti Japonska.

Čtvrtek 13. prosince 2012
Z válečné fronty před Centrálními registry vozidel:
Systém funguje! Ale s potížemi. V Praze od 7:00, ale jen do 8:00, kdy se k němu začaly připojovat menší obce. Pak se "zahltil". "Odezva systému" byla 10 minut. V 9.30 zkolaboval a postupně všechna pracoviště byla vyřazena z provozu.
Mrtvá Kočka: "Funguje. Skvěle. Pokud po něm někdo něco nechce."
"Žádáme veřejnost, aby posečkala se svými žádostmi až do odvolání, neboť pracoviště pražského registru vozidel byla nucena zastavit výdej čísel a není možné odbavovat občany." (Tereza Králová, mluvčá pražského magistrátu.) V tuto chvíli není možné agendu vozidel vyřizovat. A že máš na přehlášení auta 10 dní? A že u těch osobních údajů stát garantuje jejich platnost???
Mrtvá Kočka: "Garantuje platnost. Nikoli dostupnost."

Systém prý kolabuje jen "místy": V Pardubicích, Karviné, Kladně, Brně. A v Praze, samo. Na jiných úřadech se systém pouze zpomalil. Na 10 %.

Někdo zase neprovedl zátěžové testy. Poprvé to mohlo být dáno neschopností odpovědných osob. A to je na vyhazov. Podruhé je to už úmyslná sabotáž.
Mrtvá Kočka: "A na vidle."

A úplně na blití je vyjádření soudruhů z ministerstva dopravy, že "výkon agendy nebyl ohrožen". Tak to je na kobercový nálet, pane nový ministře!

Hospodské noviny upozorňují, že od 1. ledna může nastat v Česku informační blackout. Radek Šmerda, náměstek ministra vnitra pro informatiku, který vloni v říjnu nastoupil do úřadu tehdy zjistil, že končí smlouva na provozování Czech Pointu, a tak bezodkladně vypsal výběrové řízení. Jedna z poražených firem Axcode pak ale podala v létě stížnost na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Byla vyřazena kvůli své supernízké ceně, která byla "mimo realitu".
Ouřad má ze zákona stížnost vyřídit do 30 dnů, složitější kauzy mohou mít zdržení. Ukazuje se však, že ouřad se začíná zabývat podnětem až po tom měsíci.
Žena Moby Dicka: "Asi čekají, jestli to nestáhnou."
Za drobné odstupné by možná rádi stáhli. Zejména, když na to zatím neměli lidi. A to, co doposud udělali, se nesetkalo u zákazníků s kladnou odezvou. Třeba audit organizace, která spravovala písecké byty byl sice nejlevnější – avšak nepoužitelný.
"Takže pak jsme si to radši udělali sami, aby se náhodou zase nepřihlásili a zase nevyhráli." (Ondřej Veselý, starosta Písku (ČSSD).)
"Jestli vypadnou registry, můžeme naše úřady zavřít." (Dan Jiránek, předseda Svazu měst a obcí.)

Lidé z ÚOHS na případu, podle předsedy Petra Rafaje "pracují". A ještě několik měsíců budou.
Do konce roku zbývá 10 pracovních dní – včetně dneška. Potom budeme s nostalgií vzpomínat na dobu, kdy nefungovala jenom výplata sociálních dávek a registr vozidel. Český e-government obsahuje 1600 agendových informačních systémů. Prostě všechno. Od založení křestního listu přes vystavení listu úmrtního.
Žena Moby Dicka: "Pokud se podělá e-government, podělá se government."
Mrtvá Kočka: "Vidím to na vidle. Čerstvě vytažené z hnoje."

Ministryně obrany Karolína Peak odvolala prvního náměstka Vlastimila Picka (vyjednával pokračování pronájmu Gripenů), ředitele sekce vyzbrojování Pavla Bulanta a ředitele kabinetu Františka Šulce. Ve vedení válečného ministerstva prý jsou v demokratických zemích civilisté. Zatím neřekla, kteří civilisté by se jí hodili, ani za jak dlouho se zaučí.
"Dívenko, vždyť jste slíbila, že nehodláte provádět kobercové nálety!" (Petr Nečas, premiér.)
"To nebyl kobercový nálet, ale několik jasných výstražných poprav." (Mrtvá Kočka.)

Nejvyšší správní soud posoudil všechna odvolání, a do dalšího klání o prezidentskou stolici propustil ještě Janu Bobošíkovou. Většinově se přiklonil k průměrování, nikoli ke sčítání, jak mohli učinit jen tupci nebo naschválníčci.
Mrtvá Kočka: "Henych s Kubicem."
Kteří si ještě dnes notují, že přece použili jeden z možných výkladů!

Je 29 dnů před volbou prezidenta ČR. V Africe zuří hladomory a války mezi křesťany a mohamedány, ze Sýrie uteklo 500.000 lidí, v Allepu to vypadá jak v Grozném nebo Sarajevu, Řecko krachuje a ví se to, Španělsko zkrachovalo, a tutlá se to, Itálie slouží jako bankomat na záchranu Eura, v Evropě umrzávají lidi, v Tichomoří řádí tajfuny, Jižní Amerika znárodňuje, USA se třese před fiskálním útesem, v Japonsku jde nahoru nacionalismus, ve světě se schyluje k několika válkám o ropná naleziště…
Mrtvá Kočka: "…a v Česku krachuje stát kvůli píčovinám."

Pátek 14. prosince 2012
Klára Samková jistě, Tomio Okamura skoro určitě, Vladimír Dlouhý možná, nejméně tito tři prezidentští ne-kandidáti zvažují obrátit se na Ústavní soud. Nejvyšší správní soud včera rozhodl v poměru 4:3. Novinkou je, že se nyní může zveřejnit i menšinové stanovisko, které takto hovoří o zákonu k volbě prezidenta:
"Nejednoznačně znějící, nejasný, nesrozumitelný, nenaplňující požadavek ústavního zmocnění, místy mlčící a (s přiznáním samotného předkladatele) přijímaný ve chvatu… Ustat při kontrole a srovnání s úředními evidencemi jen na zjištění, zda osoby, jejichž údaje jsou uvedeny na petičních arších, existují, znamená připustit nebezpečí, které příště může přinést přímé zneužití zákonné procedury například tím, že potenciální kandidát se omezí jen na sběr a shromáždění dostatečného množství osobních údajů o voličích bez toho, že by ti skutečně projevili svoji vůli jeho kandidaturu osobně podpořit… Soud, provádějící přezkum aktů jiných orgánů veřejné moci by neměl projevovat nadměrné "předporozumění", nebo dokonce pochopení, a to i za situace, kdy by jeho kroky mohly znamenat, že volby prezidenta se podle těchto pravidel v původně naplánovaném termínu neuskuteční…"

Prováděcí zákon je neústavní.

A samotný zákon o volbě prezidenta není neústavní jen proto, že je součástí Ústavy…

Do volby prezidenta ČR zbývá 28 dnů.

Ukazuje se, že v bordelu, který u nás panuje, pracuje mnoho děvek zadarmo: V listopadu poslanci do zákona podporující pěstounskou péči přidali (neústavně) přílepek, podle kterého se od příštího roku mají přes sKartu nově vyplácet i podpory v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci. Drobný problém je, že se všem nezaměstnaným sKarta prostě fyzicky nestihne vydat.

Žena Moby Dicka: "A co teprve, když je někdo soudce, a k tomu nezaměstnaný."
Mrtvá Kočka: "A ještě si chce přehlásit auto…"

Do konce roku zbývá, když toto píšu, 8 pracovních dnů. Vláda zasedá, aby schvalovala novely a přílepky a vyhlášky, které ve chvatu jistě způsobí někde jinde jiný bordel.

Na dálnici D8 u hranic s Německem spadla lavina, která zasypala pravý jízdní pruh.

Dostali jsme požadované záruky, a proto jsme nevetovali vznik bankovní unie. Tedy Evropské bankovní autority. Zatímco ještě nejsou stanovena pravidla pro její fungování (které tedy nenastane k 1.1 2013, ani 1.7. 2013, ale až v roce 2014, v době, kdy už Řecko i se Španělskem dávno mohou být oficiálně zkrachované), tak menažerie už teď předvídá, že některé z těch záruk padnou, protože prostě "bude změněná situace".

Kandidáti vládnoucí strany raději neumísťují stranické logo na své plakáty. Demokratická strana je teď v Japonsku značně nepopulární.

Čtyřiadvacetiletý magor postřílel v Newtownu v americkém státě Connecticut maminku v práci, tedy v základní škole, společně s jejími malými žáky. Je hlášeno asi 30 mrtvých, z toho 20 dětí od 5 do 10 let. Útočník měl nejméně dvě poloautomatické pistole. Je to letos, tuším, asi čtvrtá vražedná střelba v amerických školách.

Sobota 15. prosince 2012
*******************************************
Žena Moby Dicka: "Někdy si říkám, že jsem ráda, že přese všechny maléry žiju v malé zemi, která nemá tolik demokratických svobod…"

81 komentářů:

StK řekl(a)...

Ad byty (domy) na Západním břehu:
Jaký mají skutečný význam? Pozměnit místní procentuální složení Arabové/Židé? Nebo to je odpověď na provokace Hamásu? Nebo to je provokace jako taková? K čemu je to dobré?
Co myslíte?
(Nijak tou otázkou nezpochybňuji právo Izraele stavět cokoliv na vlastním území, které však t.č. má tendence k odtržení, kteréžto tendence až příliš servilně a nadšeně podporuje téměř celá EU* - za což ji, doufám, někdo potrestá! Že by Bůh?) [;>)

*/ vyjma ČR a ještě několika soudných

informace řekl(a)...

K významným úspěchům Montiho vlády za poslední rok bych ještě dodala absolutní rekord v růstu italského veřejného dluhu - dosáhl 2.014 miliard euro. A to díky jeho "úsporným opatřením". Profesor Monti se chlubí, že jednou z jeho zásluh je stabilizace veřejného dluhu, nechtěl snad říci stabilizace jeho růstu?
Škoda, že sem nemohu dát grafické zobrazení zhoršení italské hospodářské a finanční situace, jak je uveřejňují papírová vydání, všechny indikátory šly rapidně dolů po jeho převzetí vládního kormidla.
Pan profesor spíš než ekonom je prý odborníkem ve finančních otázkách, t.zv. monetarista. Tím se vysvětluje fakt, že dvě jeho opatření, která měla umožnit vstup na pracovní trh pro mladé, měla za následek ztrátu práce a platu pro asi 35.000 zaměstnaných v předpenzijním věku a zároveň ztrátu pracovních možností pro krátkodobý úvazek pro víc jak 160.000 mladých.
Další rekord v italské sociální politice.
Za to ale jistě bez jakýchkoliv pochyb dosáhl rekordu ve ždímání daní. Za prvních deset měsíců jich vybral navíc 309,3 miliard. V tom není započítána druhá kvota daně z nemovitostí.
Co s těmi penězi asi pan profesor udělal? Počty mi nějak nevycházejí.
Za vlády toho žabaře a sprosťáka Berlusconi i při světové krizi ukazatele šly dolů, jak ukazují tabulky.
Teď má pan profesor zamotanou šišku, má kandidovat na premiéra při příštích volbách, jak si to přeje a naléhavě žádá načalstvo v Bruselu a Berlínu anebo má uposlechnout rady Bersaniho (levicová Pd bývalá PCI) nechat být kandidaturu a "spokojit se" místem prezidenta italské republiky? V Bruselu, jak hlásily polední tv zprávy, se vyjádřili ve smyslu, že Monti je pro Evropu prospěšnější jako premiér než jako prezident republiky. Jen on může zaručit, že dosavadní trend bude zaručeně pokračovat dál.
Snad v Bruselu nechtějí vyhladit polovinu obyvatelstva Itálie?
Profesor Monti zatím zvažuje a přemýšlí.

informace řekl(a)...

Oprava:
Chtěla jsem říci, že podle tabulek, co uveřejnil il Panorama, za vlády žabaře Berlusconiho byl HDP pozitivní, v lednu 2011 + 2,5%, v září 1,5%, nyní je - 2,5%. koupěschopost B. +0,5%, nyní -3,5%, veřejný dluh B. 1.900 miliard, nyní 2.014 miliard.
Financial Times se provokativně ptá: jste si jistí, že vás zachránce doopravdy zachránil?

informace řekl(a)...

Červený a černý měl řadu adaptací, pro film, balet a divadlo.
Podívejte se na programy.

StK řekl(a)...

Jistěže Informace,
dobré téma (příběh, kostra) je nosné, není jich zase tak moc, teoretičtí literáti se dohadují, kolik jich originálních námětů vlastně je, nejvyšší číslo je kolem třiceti.
Pak jsou to variace na dané téma: změna rekvizit, historické doby, osoby vypravěče atd.
A to nemluvím o žánrových adaptacích: román, činohra, rozhlasová hra, dramatizace, balet, opera, muzikál, komiks, kreslený film, hraný film... TV inscenace, TV seriál...
Pořád tentýž příběh, tentýž autor - pokud se upravovatel svévolně sám nenazve autorem.
Zkuste si najít: Manon Lescaut, Carmen, Hamlet, Zkrocení zlé ženy, Romeo a Julie, Macbeth, Turandot, Becket, Butterfly, Lear atd., atp. - snad polovina klasického repertoáru je provozována v různých žánrech. Dokonce i v našem Ústavu jsme jeden čas měli balet a operu stejného názvu uváděné současně. Také činohra a muzikál se stejným příběhem běžely několik měsíců společně a v předprodeji se museli lidí doptávat, co vlastně chtějí vidět.
Nicméně Harpyje měla (jako vždy) pravdu - teď máme jedenadvacáté století. V devatenáctém století začínal letopočet na 18..
[;>))

informace řekl(a)...

Tím "poklesl ... HDP země o 2,5 % na 120 % jste chtěl M.D. asi říci že veřejný dluh vůči HDP vzrostl na 126% ?
Jinak to nemá smysl. Teď jsem si toho všimla.
Tady máte dnešní titulky:
Crisi, Italia: record del debito pubblico. E’ al 126% del PIL, secondo solo alla Grecia

informace řekl(a)...

Promiňte, StK,
četla jsem nepozorně (jako vždy) a tak mi uniklo, o co vlastně jde. Samozřejmě román je z 19.stol.
A měl řadu adaptací. Každé umění má vlastní výrazové prostředky a v souladu s nimi dílo slovesného umění přepracovává a ztvárňuje.

StK řekl(a)...

To je moje celoživotní nemoc, Info.
Čtu rychle a "halabala". Doplácím na to často při ukládání souborů v PC. Nepodívám se, KAM to ukládám a pak file musím nechat vyhledávat podle názvu a data. Doma to ujde, jen dva počítače a server, ale v ústavu, kde je připojeno 11 počítačů a dva servery to prohledávání systému trvá opravdu dlouho...
Můj život je vůbec takový "halabala". Necením si příliš přesnosti*, ale invence, kouzla okamžiku. Pro úřednickou práci jsem byl téměř nepoužitelný. Téměř každý rok mi chybělo nebo přebývalo materiálu za několik milionů. Vždy se nakonec materiál našel, ale ta hrůza, kdyby ne...
[;>))

*/ nejsem král, tak asi proto!

informace řekl(a)...

Vidíte, StK,
nakonec jsme přišli na to, co máme společného. Já taky nejsem moc pořádná, ukládám věci sice podle systému, ale chybí mi podsystémy. A tak taky hledám s googlem na desktopu.
Číst soustavně řádku po řádce na monitoru je pro mne velké úsilí, musím se nutit, abych nepřeskakovala řádky.
Že nejste král, to vím. Takže proč pořád vystrkujete to holé panděro? ptám se marně.

StK řekl(a)...

Vám to tak připadá?
Mírněte raději svou fantazii - už nemám žádné výrazné panděro. Do ideální váhy mi chybí zhubnout jen o 5,5 kg. [;>))

informace řekl(a)...

Neříkám, že to svoje, ale to královské. Už jste zas při čtení něco přeskočil.

StK řekl(a)...

V tomto případě odpověď zní: Právě proto!
Pokud mám hrbit hřbet, poslechnout, tak jen proto, že chci a vím proč to dělám. Ne proto, že se ohnout musím.

(Ve středověku bych už byl dávno bez hlavy. [;>))

informace řekl(a)...

StK ve středověku jako nezničitelný Orrilo, který vždycky sebere hlavu, co mu uřízli a znova si ji nasadí na krk.

Se gli spiccano il capo, Orrilo scende,
né cessa brancolar fin che lo truovi;
ed or pel crine ed or pel naso il prende,
lo salda al collo, e non so con che chiovi.

Zuřivý Roland

StK řekl(a)...

Ad výstavba domů na Západním břehu:
Má někdo k té záležitosti nějaké podrobnosti, informace nebo aspoň vlastní názor? Nebo jsem tu fakt sám, koho napadají takové "provokativní otázky"?
===
K Cernanovi, který dával na Měsíci "přednost zprava": Krásný příklad naučeného chování. Takových příhod, byť na méně exotických místech, by se našlo určitě hodně.
Mimo jiné - těch naučených reflexů často používají zloději i iluzionisté.
Koukněte, jak to pěkně funguje!
Tak pište, přehánějte, štamgasti!

Jakub S. řekl(a)...

Nejsi vůbec sám. Já jsem na West Bank byl, loni. Asi jako jediný nejen z vás. A teď jsem se právě vrátil... z opět velice poutavého dne mor. sekce Přátel Izraele. A byl tam např. aji další osobnost ze Severu, pan Břetislav O. se svou novou knížkou o té zemi. Už tam byl sedmkrát. Já jsem tam mj. (jako to furt a furt činím desítiletí) opět vysvětloval původní obsah pojmu Palestina a Palestinec a jeho dezinterpretace v posl. století, na niž svět jak vůl přistupuje. K West Bank jenom stručně: lidem jako já, co se neustále toho národa a té země, co ji už konečně zas má, zastávají, bylo okamžité prohlášení o dalších osadách (de facto městech) na WB hned po té akci v UN ranou do vazu. Jak nemají být zhnuseni. Když diplomacie jsou čárymáry a když smlouvy jsou jen cáry.
Na druhé (padesáté - ?) straně...nejsou šma Jisroel povinni nejen spáchat národní sebevraždu, nýbrž ani být do nekonečna bezmezně asertivní, trpěliví, nastavovat obratem druhou tvář, trpět a chápat a tolerovat zbabělost a ústupnost a sebevražednou debilitu mezinárodních organizací a vůbec všech kromě US.
MMCh oni ty přičinlivé kutily - stavitele bomb a raket atd. neustále zásobují energiemi, potravinami... o tom se jaksi nepíše, že?
Skučno, golubčiki, skučno... Čto dělať?

informace řekl(a)...

V pátek Moby Dick k italským událostem napsal: "Nové volby mohou být už v únoru. A Monti má velkou šanci, že v nich uspěje."
Jak se tedy mezitím vyvinula situace?
Řeknu hned, že pro premiéra Montiho nepříznivě, nepřeháním, když dodám téměř katastroficky. A to po zprávě o jeho pozvání na summit Evropské lidové strany (PPE) v Bruselu, kde byl vyzván, a to nejen lídry seskupení evropských lidových stran, ale i verchuškami EU, aby kandidoval v únorových politických volbách. Okamžitě začala demolice jeho svatozáře jako zachránce Itálie od "pádu do propasti", nad jejímž pokraji prý před rokem Itálie stála. Svatozář, kterou si Monti pečlivě kreslil kolem hlavy za horlivé pomoci všech médií. Najednou začaly vycházet na veřejnost údaje, které ukazují pravý opak.
O ekonomických ukazatelích, které se všechny za rok vlády povážlivě zhoršily, jsem tu už psala. Dodám další, z ekonomického listu Investire oggi: za rok se zvýšily o 60% výpovědi nájemníkům, kteří nemohou platit činži. Bylo podáno 123.914 žádostí o exekuční vystěhování neplaticích. Bylo provedeno 28.641 exekučních vystěhování. Mnoha rodinám byly prodány byty, když neměly na splácení půjčky. (Přesné číslo jsem nenašla, jen údaj, že v prvních měsících t.r. počet bytů, prodaných na soudních aukcích, se zvýšil +15% oproti minulému roku.) Co takové prodání na veřejné soudní licitaci střechy nad hlavou a pak násilného vystěhování policií obnáší, vím z vyprávění dcery. Jejím přátelům, co neměli na splácení půjčky, byl byt prodán na veřejné soudní aukci, poté byli během 24 hodin násilně vystěhováni. A to přes to, že měli dvě malé děti a babičku. Babička z toho šoku zemřela a oni teď sedí v tmavé díře, které se říká eufemisticky byt. To zase jako k poznámce Mrtvé kočky, co je italská bída.
Tak zase k demolici svatozáře. Zajímavé je, že s ní začala levicová média, hlavně třetí televizní kanál, kde rubriku zpravodajství vede Bianca Berlinguer, dcera bývalého gen. tajemníka PCI. To měla být pro Montiho implicitní výstraha, aby se nepouštěl na politické pole. Pak se vyslovil přímo tajemník levicové Pd, Bersani, s tím, že by nechtěl vést předvolební kampaň proti Montimu jako lídru nějakého opačného politického seskupení. Totiž, jak to vidím já, Bersani by musel vysvětlit voličům, proč ta blahodárná "úsporná opatření" vlády v parlamenu podporoval, i když věděl, co obnášejí. K tomu se přidal těžký kalibr Pd, D'Alema když prohlásil, že eventuelní kandidatura Montiho ve volbách je morálně neúnosná.
La Repubblica píše, že Monti by mohl být, když nevstoupí do politiky, po volbách jmenován ministrem financí, anebo dokonce by mohl rok vést dál svou vládu techniků, i když by tu byla koalice, která volby vyhrála. Zřejmě, dodávám, nechala by Montiho, aby si vylízal následky svého hospodaření sám, dokud se italská ekonomika a finance trochu nevzpamatují. To je tedy bezprecedentní řešení, ale zcela pochopitelné. Nikdo nemá chuť se do toho skutečného ozdravování pouštět.
Co na to "zachránce" Monti? Jde dnes na poradu s prezidentem republiky Napolitanem, bývalým komunistou, který ze svého sídla Quirinale, tahá za provázky politických loutek. “Co teď, pane prezidente? Teď, babo, raď!”
Prý, píše l'Unità, je to všechno ďábelská machinace Berlusconiho proti levici.

informace řekl(a)...

29. listopadu, 4 hodiny před hlasováním v OSN o přijetí Palestiny jako státu pozorovatele, Monti vydal veřejné prohlášení, že Itálie bude hlasovat pro.
Okamžitě Abu Mazen vyjádřil poděkování prezidentu Napolitanovi a premiéru Montimu za podporu.
http://ansamed.ansa.it/ansamed/en/news/sections/politics/2012/11/29/Mideast-Abu-Mazen-thanks-Napolitano-Monti_7878863.html
Premiér Monti v těch dnech vedl jednání v Kuwaitu, Qataru, Omanu a emirátech o arabských investicích do italské ekonomiky.
Link: http://www.investireoggi.it/economia/monti-agli-sceicchi-comprate-tanto-litalia-e-a-buon-mercato/#ixzz2FCIPUPLN
O výsledcích jednání jsem nikde nic nenašla přes usilovné prohledávání webu.
Vedlo to prohlášení k něčemu anebo to byl jen marný pokus?
Bez komentáře.

Harpyje řekl(a)...

"Osobnost" jako Břetislav Olšer, bývalý redaktor časopisu Hlubiňák, později Ostravsko-karvinského horníka, píše mimo jiné o Václavu Havlovi, že se vracel "ze zahraničních cest se sádrami na končetinách, protože kudy chodil, tam spoluvytvářel české světové prvenství ve spotřebě alkoholu", nebo"... všichni jsme si rovni, leč někteří jsou si rovnější, přestože byli křiváky odjakživa…" byl Israeli čert dlužen. (http://olser.cz/3676/poleze-nekdy-jiri-raska-z-konzerv-ktere-letiste-po-nem-pojmenuji/)
Asi tak, jako counterjihadistu Kurase, jehož lež o invazi"80 milionů muslimů, jak to předepsal program EUROMED pod taktovkou EU" do Evropy Olšer do nekonečna opakuje (http://olser.cz/6531/%E2%80%9Evitezstvim%E2%80%9C-palestiny-v-osn-si-jeji-prezident-abbas-vykopal-hrob%E2%80%A6/).
"For Jews, Vaclav Havel wasn’t just a friend but a champion of freedom" (http://www.jta.org/news/article/2011/12/20/3090836/jews-appreciated-havel-above-all-for-the-freedoms-he-championed).
Jinak myslím, že EU nebo OSN od Israele žádné seppuku nevyžadují.

StK řekl(a)...

No vidíte Informace:
Nikdo přece nebude hlasovat proto, aby se měl hůře. Ti, kteří slibují, že "se z toho nějak vykroutíme" budou mít u prostého lidu (a to nejen italského!)vždy úspěch. Stavění sebe sama na piedestal je nebezpečné. kdo stojí nahoře, jde shodit dolů. A nahoru se vyškrábe zase někdo jiný. Respektive je tam vystrčen společnou "vůlí lidu*". Až se zjistí, že to na realitě života nic nezmění a pečení holubi dál do huby sami nelítají, "prostý lid*" začne řvát, že tam vyzdvihli nevhodnou osobu. Nějací "oni". Nikdy neřeknou - nechce se nám šetřit, nechce se nám pracovat.
Já bych to taky netvrdil. Ono je to všude stejné. Románi, Germáni, Slovani nebo Ugrofini. Alles gleich.


*/ t.j. ovčané, navedení médii.

informace řekl(a)...

K tomu Vašemu: "nechce se nám šetřit, nechce se nám pracovat" bych StK, namítla, že italští pracovníci by pracovali, kdyby měli kde. Ale spousta malých a středních podniků zavřela pro neúnosný daňový nátlak a pro nedostatek úvěru. Banky nepůjčují. A pak také velká část podniků, hlavně ze severu, delokalizovala výrobu buď na Balkán nebo do Maďarska. Je tam méně byrokracie, papírovaní, daně jsou nižší a pracovní síla levnější. V Maďarsku je už celá italská kolonie, otevřeli i italskou školu.
Italové platili daně jako mourovatí, ale výsledek žádný nebo dokonce negativní.
Pro koho teď hlasovat je opravdu problém. Komu může člověk věřit?

Jakub S. řekl(a)...

Tak to jsem netušil, že takto psal o VH. Na to se odpoledne podívám... ach jo. Furt su naiva. - Nikdo od Státu Izrael seppuku nevyžaduje, jistěže, to je (myslel jsem) obecně známý citát výroku pí Goldy. Akorát že budou, EU jakož i UN, netečně přihlížet, jak se mu utahuje smyčka. Jakože to dělají už teď. Kdy to má být jasnější než tyto týdny? Nezlob se, taky nejsu nevzdělaný (navíc poznatky a názory nečerpám zdaleka jen z i-netu) ani tupý, obecně se ví, že v téhle problematice toho po desetiletí vím dost. A tohle může vidět každý, kdo chce...
Eště aby vyžadovaly. To ovšem, jakkoliv by se to líbilo skoro celé podstavě sociol. pyramidy v Evropě, přece jen po Osvětimi nejde - - - Tož alibismus a buransky zavřené oči udělají to samé, a je. A bude.
Mám na plotně klobásy. No nazdar.

Kopretina řekl(a)...

Jak se to vezme. OSN s početně zastoupenými muslimskými státy genocidní islamisty neodsuzuje, neodsuzuje hamasníky vyzývající ke zničení Izraele a EU odsuzuje osadníky daleko více, než-li hamasníky. Proč EU nevydá také seznam nebezpečných palestinských Arabů? Proč chce vytvořit seznamy "nebezpečných Židů z osad"? Vždyť se chovají jako geniální Adam B. Bartoš, se svým seznamem pravoláskařů, mimojiné hodně podobný "seznamu Židů a židovských míšenců v české politice" sepsaný Národním odporem. EU chce seznamy Židů, Adámek a Národní odpor chce také seznamy Židů. Vždyť se v ničem neliší.

Starý kocour řekl(a)...

Odvyknout si pracovat a jenom brát podporu - to není asi nic těžkého, Informace. U nás v Kotlince to dokáže kdekdo. Dokonce prý i Cikáni/Rómové. Ale možná je to jenom hloupá rasistická pomluva. [;>)
Někteří mladí si ani nemusí odvykat pracovat - nikdy si pracovat nezvykli.
A cesta opačným směrem je velmi těžká - máme v Ústavu (mimo jiných pranárodů) i jednoho Řeka. A ten do vlasti jezdí nejméně na prázdniny - ale i na rozličné rodinné slavnosti. Je velice hrdý na to, že je Helén - ale na druhé straně nemá o svém národě moc velké iluze. Pro Řeky (a trochu i pro všechny národy z klimatického pásma, kde se dodržuje polední siesta) platí, že práce je pro ně poslední zoufalý pokus, jak získat peníze.
(Je to samozřejmě hrubě přehnané a těžce generalizující - ale "Na každém šprochu pravdy trochu!" Stejně jako na tvrzení, že Češi jsou vyčůránci a nikdy "Nechtějí slevu zadarmo!")
[;>)

StK řekl(a)...

A čemu se divíte, Kopretinko?
Když k rudé (červené) přidáte zelenou, vznikne hnědá.
V politice je tomu taky tak.

Jakub S. řekl(a)...

Ano!! Potvrzuju. A precizuju - špinavá hnědá. Nepěkná. Nechutná.
To je parádní zestručnění. No je to chytrý chlap, vidíš, H. A navíc nikdo o něm už nemůže říct, že má nadváhu. Všecka čest stranou. To musí stát sakra ovládání. Já mám naštěstí rychlé spalování a lehkou peněženku. Tak holt se žije z podstaty, a je.

informace řekl(a)...

Starý kocoure,
to jste Vy,StK?
nerada hovořím o věcech naučenými ustálenými frázemi, které nic neříkají, ale ráda jdu ke kořenu věci.
K Vašemu "Pro Řeky (a trochu i pro všechny národy z klimatického pásma, kde se dodržuje polední siesta) platí, že práce je pro ně poslední zoufalý pokus, jak získat peníze." mohu jen dodat, že Italové jsou pracovití lidé, po obědě se neškrábou na pupku a nehodí si šlofíka.
Žádné sociální dávky, ze kterých by mohli žít bez práce, neexistují. Existuje podpora v nezaměstnanosti, kterou dotyčný pobírá po 52+13 týdnů v případě, že ztratil práci. To jako k tomu mýtu, že si jižní národy za to mohou samy, že se nacházejí v krizi, protože se válejí a tyjou ze státu.
Příčiny jsou jiné a jinde. Nechme stranou mezinárodní krizovou situaci a podívejme se na vnitřní příčiny.
Jednou z hlavních je velký daňový únik, útěk kapitálů do ciziny, nehospodárné vedení státu jako přebujelá administrativa, vysoké výdaje za politiku - italští politikové mají nejvyšší platy a prebendy v Evropě.
Neexistující kontrola nad vydáním na okrajové úrovni, plýtvání peněz na stavby silnic, budov a pod., které nejsou dokončeny a zůstanou ladem, atd.
To je jen část důvodů, co mě právě napadá.
Italský stát potřebuje zreformovat, zeštíhlet, zbavit se přebytečných zátěží, privilegií. To měl započít Monti, ale jeho snahy sáhnout na platy a privilegia politiků byly okamžitě parlamentem odmítnuty. Při všech úsporných opatřeních, růstu daní i sám prezident republiky si zvýšil plat, prý na to podle zákona měl nárok. Pobírá 228 milionů euro ročně, zaměstnanci Quirinalu pobírají 14 platů ročně, plus premium.
http://www.lettera43.it/economia/macro/napolitano-costa-433-euro-al-minuto_4367562361.htm

Kopretina řekl(a)...

Ano, je to tak, nacisté, komunisté a radikální muslimové si hodně rozumí. Stačí se podívat na nacistické, komunistické a islámské weby (rádio islám, Amerika v plamenech...) a víme, o čem je řeč, ale pastovat adresy nebudu, na takový hnůj odkazovat? Politici EU si myslí, jak jsou moc ušlechtilí, ale není v nich pravda, v nich je lež a nenávist v baronce Ashtonové a dalších. Jinak já jsem měla na pilno, učím se MC Excel, pro mě strašně složitý program, učit se všechny jeho funkce, no horor, také se chodím do jazykovky na angličtinu, no, je toho hafo (to říkáme my na krásné jižní Moravě). Ale hlavně, že mám co dělat.

Kopretina řekl(a)...

Čeští antisemité se sešli v Praze na Staroměstském náměstí, aby podpořili bratry v triku palestinské Araby, běsnili proti izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi...Každý z pamětníků si jistě pamatuje na francouzák mezi Arafatem a Husákem, jak nechutné...
http://olser.blog.idnes.cz/c/310104/Na-Staromestskem-namesti-se-opet-sesli-cesti-antisemite.html
Břetislav Olšer může mít své chyby, ale stojí při Židech a Izraeli, což je důležitý faktor charakteru člověka. Kdo nemá rád Židy a Izrael, má charakter pokřivený...

A.S. Pergill řekl(a)...

1. K těm osadníkům: Jestliže mohou existovat (a existují) seznamy fotbalových rowdies, kteří nejsou pouštěni do jednotlivých zemí, co je sdílejí, v případě fotbalových událostí, proč by nemohlo něco podobného být i v souvislosti s těmi "násilnými osadníky"? Pandořina skříňka byla "s bohulibým úmyslem" otevřena, a to je jen důsledek. Příště třeba někdo udělá seznam starých kocourů, co mají 5 kg a více nadváhy... Nebo seznam kytek, nebo seznam ptáků či plísní.

2. "Palestinci" jsou pro muslimy mana nebeská. jejich "prorok" se svého času uřekl, že Židé, když ho odmítli, nebudou mít nikdy svůj stát. Izrael tedy svou pouhou existencí diskredituje celý islám, který je založen na víře, že vše, co "prorok" pronesl je neměnitelná a neinterpretovatelná boží vůle, A pokud selže byť i jen jediná takto koncipovaná věta, sesype se to svým tvůrcům a propagátorům na hlavy komplet.

Kopretina řekl(a)...

S prvním odstavcem nesouhlasím, vždyť ti osadníci stavějí v zemi, kterou pokládají za svoji, Češi také staví v Brně, Praze, Olomouci, proč by Židé nemohli stavět v Hebronu nebo v Jeruzalémě?
S druhým odstavcem souhlasím bez výhrad.

StK řekl(a)...

To, co píše Pergill je sice "ideově nepohodlné", ale pravdivé. Bohužel, Kopretino. Novodobé kasty jak v Indii*. Bylo to za komančů, je to i dnes v EU a vlastně všude jinde ve světě. Můžete s tím plamenně nesouhlasit, ale nezměníte to - lidi se prostě tak samovolně organizují. Na "ty kolem náčelníka" a na ty ostatní atp.
Četla jste někdy "Pána much"? Nebo Malevil? Nebo jakoukoliv dobrou SF či fantasy? Tam o rozvrstvení každé společnosti vlastně jde. Bude-li z jakéhokoliv důvodu zrušen stávající řád, (III. WW, pád meteoritu nebo třeba pandemie) začne se tvořit okamžitě jiný. Je-li skupina přeživších větší než dva, už se mohou tvořit "koalice". A vzpomeňte na úsloví: "Dva jsou rada, tři ale zrada!"
Když se na to podíváte pozorněji, všimnete si, že i tady, v Hospůdce je nějaký "zasedací pořádek."
A kdo moc zlobí, jde za souhlasného mručení ostatních za dveře.

(I kocouři s nadváhou přes pět kilo, když včas nezmlknou... [;>)

*/ pokud někdo blouzní o naprosté rovnosti, svornosti a bratrství je komunista nebo spíše blb.

informace řekl(a)...

StK,
není komunista, ale idealista nebo naprostý blb.
It. prezident bere 19 milionů měsíčně, nejnižší penze se pohybují mezi 450 - 500 euro měsíčně. It. prezident je bývalý komunista a tak by měl svůj pohádkový kapitalistický plat rozdělit. Kdyby se spokojil 9 miliony měsíčně, mohl by přidat dalších 500 euro dvaceti tisícům důchodců. Aby mohli vét trochu slušnou existenci.
Že ho to nenapadne?

Kopretina řekl(a)...

Tak Pergillovy příspěvky mají mnohdy myšlenku a na rozdíl od některých přispěvatelů diskutuje slušně, byť s jeho názory na Židy nesouhlasím, osadníci můžou být kontroversní, píši ale rozhodně nejsou horší, než-li palestinští Arabové a na ně se nikdo nerozčiluje, nikdo je nekritizuje, snad vyjma Američanů a Obama mile překvapil, rázný a zásadový postoj, nečekala jsem to. Snad prohlédl. Malé zázraky se můžou dít.

informaziòn řekl(a)...


O puorco miettence 'a sciassa, sempe 'a coda 'nce pare

Starý kocour řekl(a)...

...není komunista, ale idealista nebo naprostý blb...
Ale to se přece nijak nevylučuje, milá Info...
Znáte přece tu poučku, že člověk může mít vždy jen dvě ze tří hlavních vlastností:

- komunismus
- chytrost
- poctivost

Takže lze vidět chytrého komunistu (není ale poctivý), poctivého komunistu (není ovšem chytrý) nebo chytrého poctivce (není v tom případě komunista).

Je to stará slovní hříčka, upravil jsem ji pro pobavení P.T. štamgastů teď sám.

informace řekl(a)...

Zítra je poslední termín pro zaplacení daně z nemovitostí.
Platič daní v Neapoli: A ppava' e a mmuri', quanno cchiù tarde è pussìbbele

Jakub S. řekl(a)...

No hnus, velebnosti... E non si vergogna, signore presidente, eh - ? A ani se nestydíte, co? No kdepak.
Hani, s tím automatickým vytvářením - vytvořením nové hierarchie, kdykoliv a kdekoliv zanikne (jakkoliv) dosavadní, je to opravdu tak. Mnoho fascinujících a depresivních románů, filmů, povídek. Nicméně mám za to, že ty to ani nepopíráš.
Ještě drobné upozornění: byli byste možná překvapeni, jak těžké je jasně stručně definovat pojem KOMUNISTA, resp. že může být několik velice odlišných definic. Psycholog, politik, politolog, žurnalista, kněz, právník... každý podá aspoň jednu. A k tomu skoro každá země má jinou hist. zkušenost, jinou letoru, jiné geogr. obavy... ach to. Věčné potíže myslících odpovědných lidí.

informace řekl(a)...

Další vývoj situace.
Neúnavný Berlusconi dává dohromady novou koalici, a to všech středových a pravicových stran, kterou měl vést do voleb Monti. Neúspěchy jeho úřednické vlády rychle přešel, i když pravicový il Panorama (skupina Mondadori, jejímž vlastníkem je B. rodina) jim věnoval celých devět stránek. Teď prý se nová Montiho vláda soustředí na otázky růstu ekonomiky. Žádné nové daně. B. prý už napsal nový text zákona, který drasticky sníží daň z nemovitostí.
Profesor Monti prý oznámí své rozhodnutí koncem roku v televizním prrojevu.
Asi měla pravdu levice, když v té cestě Montiho do Bruselu viděla nový ďábelský manévr Berlusconiho.

drak řekl(a)...

Jsem si naprosto jist tím, že ani jednoho byrokrata ani nenapadne, že by se měl se svým platem, aparátem nebo čímkoliv jiným uskromnit. Je celkem jedno, zda si ten parazit říká president, premiér, ministr, či vedoucí oddělení toho, či onoho. Platí neměnný princip:

* platit to musí někdo jiný;

* on je tu od toho, aby se v hojné míře dostalo na něj, jeho kamarády a aby nějaké drobty mohly dopadnout dolů, mezi plebs, aby je při dalších volbách bylo čím podplácet a oblbovat.

Průšvih je ale v tom, že těch, co to platí, tedy těch "tažných" těch je tak nějak čím dál tím méně, těch "chovných", tedy těch co přerozdělují a spotřebovávají, těch je ale čím dál tím víc. Dnešní euroatlantická civilisace už příliš připomíná rakovinou zasažený organimus, kde operace díky množství metastáz je už zbytečná a stejně tak je bez naděje i chemoterapie, protože tolika necíleného jedu už ty zbylé zdravé buňky prostě nemají šanci přežít.

To, co se děje v Řecku, je vlastně už státní kolaps, bankrot následkem neufinancovatelných výdajů, protože příjmy prostě nejsou. Nejsou mimo jiné i díky tomu, že prachy na registry kdečeho se jen rozkradly a registry nikde, takže je nemožné daně jak vyměřit, tak i vybrat. Agónii jen zbytečně protahují finanční injekce z MMF a hlavně zbytku Evropy. V Itálii a Francii, je to v mnoha ohledech podobné, ve Španělsku trochu jiné, ale v konečném výsledku to vyjde nastejno. Situaci jen zhoršuje zelenoblábolné náboženství, které na jedné straně zvyšuje závislost na energetických zdrojích lidožroutského původu a zároveň s tím a to je to horší, díky povinným dotacím "zelených" energií a paliv, se zdražují ty zbylé a tím se zdražuje produkce celého energetického sektoru jako takového. To pak ale táhne ke dnu celou civilisovanou ekonomiku. Bez levných energií to nejde ani doma, ani v zaměstnání, jenže to si ti Cohnové-Banditové ze sebe sama a své "geniality" zblblá cháska odmítá uvědomit a dál usilovně pracuje na přiblížení našeho pádu. Kšefty s emisním povolenkami, to jsou vlastně takové novodobé odpustky. Dotace směřující do zemědělské výroby v jedné zemi, devastují tu samou zemědělskou výrobu v zemi jiné, je div, že v Čechách ještě nějaké zemědělství máme. Mimochodem, trochu mi to připomíná Stalina a jím vyvolaný hladomor na Ukrajině. Je to jako za socialismu: "Stáli jsme na okraji propasti. O dé toby jsme učinil velký krok vpřed..."... A ani jsme na to nemuseli čekat nikterak závratně dlouho.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Já bych spíše řekl, že politik, kněz atd. nepodá definici žádnou (a filosof podá definici v kruhu). Tyto obory jsou právě (v kontrastu k vědám) založeny na tom, že se operuje s nedefinovanými termíny, takže se pak mohou donekonečna hádat, aniž by hrozilo nebezpečí, že jeden druhého pochopí, natož pak aby snad našli nějaké společné stanovisko.

Co se týče BO, tak názor na jeho charakter jsem si učinil především na základě jeho adorace čínské okupace Tibetu. Já jsem příslušník generace, která v mládí zažila srpen 68, takže na vydávání okupace za bratrskou pomoc jsem vysoce alergický a takoví jedinci jsou pro mne naprosto neakceptovatelní.

drak řekl(a)...

ZŽ:

Co se Tibetu týče, tak Tibet podle toho, jak momentálně dobře, nebo naopak blbě na tom byla čínská "Říše Středu", neboli čínský sebestředný pupek světa (dále jen ČSPS), tak podle toho Tibet byl buď samostatný, nebo byl jednou z provincií ČSPS. Před řádově stovkami či tisícovkami let to bylo poměrně normální, nikdo se s nikým a s ničím nemazal. Dnes, když se snažíme ctít nějakou civilisovanost a právo, bychom měli ČSPS tlačit k tomu, aby přání Tibetu být samostatným respektoval, jenže když ona je v Tibetu halda kvalitní železné rudy a černého uhlí, které soudruhy z ČSPS veilice zajímá. Věřím, že jakmile se to všechno vykutá a nenajde se tam nic jiného, Tibet zase samostatný bude. ČSPS sdružuje desítky národností, které se mnohdy zrovna navzájem "nemusí" a odstředivých tendencí je tam i bez Tibetu dosti a za určitých nepříznivých okolností by konec vlády bolševika v ČSPS, mohl předznamenat asijskou variantu balkanisace situace a to by vzhledem k jadernému a dalším arsenálům, které už tam jsou, opravdu mohlo mít dost ošklivé následky. Proto každý do toho ČSPS rýpe, ale jen tak opatrně, protože ve skutečnosti má strach z toho, co by nastalo, kdyby se zhroutil. Mezi jinou cháskou jsou tam přítomni i agresivní vozembouchové, kteří už se nemohou dočkat, až je čínští soudruzi pustí k veslu... Zkrátka a dobře, čínští soudruzi, kteří jsou momentálně vedoucí silou v ČSPS nejsou nic ani moc hezkého, tím méně pak přitažlivého, ale stejně jako v případě íránského Páhlavího, libyjského Kaddáfího, egyptského Mubaraka, turecké armádní kliky, syrského Asada a dalších podobných, se velice obávám, že to, co jim může přijít na směnu, bude ještě horší, nežli oni sami. Statistika a zprávy například z Libye, Turecka či Egypta, mi bohužel dávají za pravdu. Jen chci upozornit na to, že cokoliv samoúčelného, samoúčelné šíření demokracie a svobod nevyjímaje, se může ošklivě vymknout a mít velice ošklivé následky.

Šaman řekl(a)...

Drakovi ad "cokoliv samoúčelného, samoúčelné šíření demokracie a svobod nevyjímaje, se může ošklivě vymknout a mít velice ošklivé následky".

V Arabském jaru, stejně jako v Pražském jaru anebo v rozpadu sovětského impéria v 80. letech nebo rozpadu římského impéria nebylo nic "samoúčelného". Vždy šlo o "samospád", který nastal, když míra korupce, útlaku a úpadku protrhla určitou míru.

Když vlna protrhne přehradu, je důležité, jakou máte loď, jakého kormidelníka, a kolik pirátů je v okolí, a co se nachází na břehu. A do jaké další (opět protržitelné) přehrady vás ta vlna zanese. Ani ve střední Evropě není demokracie "samoúčelná", naštěstí jsme zde neměli náboženské ani jiné fanatiky, a našlo se alespoň pár malých kormidelníků.

Jo, ale dnes se u nás zase najde dost lidí, kteří by rádi veslovali i na otrokářské galeoně, pokud budou dostávat pravidelnou stravu a oblíbené televizní estrády.

Co je ještě důležité při dějinném převratu: Jaké jste měli rodiče a prarodiče, jakou výchovu, jste měli a hlavně, jací jste vy sami. Zloděj bude ve svobodě svobodně krást a vrah bude v demokracii demokraticky zabíjet.

To není argument proti svobodě ani proti demokracii.

informace řekl(a)...

Takže, jak čtu právě na webu, EU rozhoduje i o politickém zaměření vlád, o jejich složení? Ještě před týdnem se tu ozývaly rozhořčené hlasy, že Itálie není protektorát a že vedení EU nemá co mluvit do příštích voleb. To po návštěvě Montiho v Bruselu.
Během týdne se situace radikálně změnila.
O Berlusconiho taktice jsem už psala: sestavit silnou středo-pravicovou koalici a kandidovat Montiho na místo premiéra.
Teď se dočítám, že lídr levicové Pd, Bersani ve středu poletí do Bruselu, kde se sejde s Van Rumpuyem a Junckerem (vedoucí Euroskupiny), aby ohmatal terén, zda vedení Unie nebude mít nic proti levicové vládě v Itálii. Zvažuje také, neměla-li by Pd kandidovat Montiho na místo předsedy vlády.
Kde mají ti chlapi hřbet, jestli vůbec nějaký někdy měli.

Jakub S. řekl(a)...

ZŽ, už zase...
Vědy = exaktní vědy; humanitní či vůbec "neexaktní" = nejsou vědy.
Poděkujte si, že se vám podařilo člověka, co má už tak dost problémů, starostí a malérů všeho druhu (vánoce, rodina, finance, zdraví...) po zasněném návratu z pizzerie a od hoegaardenu bleskově znechutit a uvést opět do stavu bezútěšnosti. Protože to mám v rodině, jeden můj bratr je vašeho druhu: co nelze kvantifikovat, číselně/definicí vyjádřit, a hlavně co ON (ing.) necháápe, je podezřelé, podvod (jako např. veškerá umění - ano) - všecky nahnat k poctivé práci v technice či manuálně. Tož tak. A to jste očividně tak inteligentní a tak rád čtu vaše názory.
Desetiletí jsem mlčky trpěl (musel), že jsem byl trpěný podezřelý (68-9 vč. zatčení, soudů atd.) jakýsi INTELYGENT mezi průmyslováky a inženýry. Před rokem jsem ohromeně zjistil, že jsem byl celých dvacet let pečlivě sledován a odposloucháván. Už nezjistím, kým. Někým z nejbližšího okolí. V baráku pak voliči KSČ, později Sládka, pivaři (pardon, správní chlapi, veselí kutili, že?), pavlačové blbé baby. V rodině mé ženy měšťák k ničemu, no co s chlapem, co není ze slovácké dědiny, že. Pak sám vychovat děcka. Všecko zvládnuto. Ne. Ještě aji tady a teď. KU*VA. Děkuju.

StK řekl(a)...

Jistě Šamane,
prapůvodní impulz všech revolucí "Arabského jara" byl odpor k útlaku. Nyní se ale těžko dozvíme, kolik bylo v tom "hnutí odporu" cizích vlivů - muslimských i jiných. Třeba dílčích hospodářských - nafta či plyn. To někdy v budoucnosti zhodnotí historici.

Drak ale má, jak se domnívám, pravdu v jedné věci: Demokracie a svoboda "evropského typu" založená na odkazech evropských, křesťansko-židovských, není použitelná v zemích s jinou kulturní a náboženskou tradicí. Už jenom postavení ženy ve společnosti je tam tradičně zcela jiné, zdá se, že většina tamní ženské populace tento stav považuje za normální a klidně bude "hlasovat" pro likvidaci práv těch žen, které chtějí té svobody více.*
Co je ještě horší - začali jsme podporovat jen jednu stranu sporu. Bohužel tu slabší, protože méně organizovanou, méně jednotnou. Způsobili jsme dodávkami zbraní a zajištěním "bezletových zón"**, že tu a tam vyhrály různé sekce islamistů, kteří se teď mezi sebou bijí o moc. Ostatně na příkladu Jugoslávie to je vidět zrovna tak. Natalita vyhrává nad kulturou.
Celé to připomíná ingerenci hajného, který vystřílí všechny dravce v lese a pak se diví, jak mu nabobtnala a zvlčila populace "nedravců". A musí začít střílet koroptvičky, zajíčky a srnečky, (a taky přemnožená a agresívní divoká prasata) aby z lesa nevznikl "hololes" a aby se tam nebál chodit. Zasáhl svou obrovskou mocí, zvanou brokovnice do přirozeného běhu světa*** - a ztráty na životech jsou daleko větší a bude trvat déle, než se situace dostane do přirozeného stavu.
Nevíme toho ještě dost, abychom si mohli takové "režijní" zásahy dovolit bez rizika, že po našem zásahu bude situace horší, než byla.

*/ pokud jste se někdy setkali s muslimkou (i konvertovanou), víte o čem mluvím. Ženy jsou v tomhle ohledu obvykle větší fanatičky.

**/ bezletová zóna se často až příliš podobala bombardování ve jménu jedné strany sporu. Tzv. "humanitární bombardování". Skvělá terminologie!

***/ Hladová/přemnožená zvěř táhne tam, kde je více potravy a cestou pustoší, co se dá. Z hladu je i agresívní. (Zeptejte se třeba ve středních Čechách na soužití lidí s divočáky.) Ten "tah hladových" už začal před lety, my jim ale poslední dobou dovolujeme šířit svou jejich ideologii, jejich právo. A oni se množí jak veverky.
Toto je obrovská chyba, možná smrtelná, pro civilizaci tak, jak ji známe.

StK řekl(a)...

Chápu rozhořčení Jakubovo, ale dovolil bych si zkusit hodit ručník do ringu:
Inteligent opravdu někdy myslí tak složitými cestičkami, že ho už nelze z pozice tzv. "normála" sledovat. A protože má tak složité chápáni světa, příčin a následků, je vlastně ve své vzdělanosti docela snadno ovladatelný všelikými "pábiteli", kteří jsou často pod jeho intelektem, ale umí manipulovat. Jednostranně zaměřený technik - inženýr nebo naopak složitý filozof, nemluvě o "emotivních letcích" umělcích nebo i poněkud prostoduše uvažující "dělnické třídě - všichni jsou potřební, každý se hodí pro jiné úkoly, každý má jiný životní cíle (a každý z nich se dá obalamutit jinak).
Takže moc prosím - nechte žít všechna tahle Zvířátka. Pro dobrý Les je potřeba všech. Jinak si nebudeme schopni poradit s přemnoženými Loupežníky - už je slyším dupat tamhle za tím křovím.
Alláh je veliký!

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Netřeba propadat bezútěšnosti, proti humanitním vědám jako takovým zde nepadlo ani slovo. Nejde o předmět studia, ale o použitou metodu; pavědecky lze pojednat i fyziku. Stejně tak jsem přesvědčen, že vědecky by šlo přistoupit i politice a náboženství, nicméně empirickým faktem je, že zatímco třeba o programování nebo lingvistice se na mnoha místech internetu věcně diskutuje (a když se občas vyskytne případ mašíblu nebo trolování, tak je brzy vykázán do patřičných mezí), zatímco žádnou věcnou diskuzi o politice a náboženství jsem nikde nenašel, a tyto dvě oblasti jsou většinou explicitně jmenovány jako témata, kterým je třeba se obloukem vyhnout.
Co se pak filosofie týče, to by bylo na delší diskuzi, ale pokud by také nezačala specifikací toho, co kdo pod tímto slovem rozumí, tak by to bylo jenom takové bezvýsledné, ehm, filosofování :)

jabo řekl(a)...

To: Informace a Jakub S.
Vážení přispěvatelé,
chtěl bych vás požádat, abyste své příspěvky, tedy pokud je považujete za důležité i pro ostatní, psali pokud možno česky.
Berte prosím ohledy na masu nevzdělaných, ke které se hlásím, kteří z krásného jazyka italského neznají než "Ciao".
Děkuji předem za pochopení.
PS: některým poznámkám nerozumí ani mocný pan Google :(

drak řekl(a)...

Ten "útlak" při tom arabském jaru nepochybně hrál nějakou postřehnutelnou roli, ale na útlak jsou tam zvyklí, podobně jako v Rusku a státech bývalého SSSR. Konec konců, voliči levice zde mají podobnou mentalitu, takovou tu mentalitu toho shrbeného cyklisty, co tak dobře šlape, která se zamlouvala už kdysi Hitlerovi. Mnohem větší roli ale podle mého názoru sehrál obyčejný hlad a nespokojenost, jen v Egyptě jich je za 25 let 4x tolik. Bez zahraniční pomoci by vychcípali dávno hladem a dost možná, že tím jarem to neskončí, pravděpodobně se dají na pochod, na pochod za jídlem... Evropské třeštění kolem zelených paliv to arabské a jiná jara docela urychlilo.

Asi ta podpora byla pěkná pitomost už od samého začátku, protože co si budeme povídat, při těch jejich současných počtech se ty následky těch jejich pochodů za jídlem budou zvládat mnohem hůř.

informace řekl(a)...

Jak se tak koukám české noviny on line pilně zaznamenaly zprávu o nové snoubence Berlusconiho.
Ale o politické situaci, která je mnohem zajímavější, ani slova.
Rozhodne nakonec Brusel, kdo bude předsedou italské vlády?
Máte moc povrchní zájmy, staráte se hlavně o drby.

StK řekl(a)...

Máte moc povrchní zájmy, staráte se hlavně o drby. napsala nám Informace.
Jistě, drahá Informace. Já už ani nevím,kdo tu vlastně tu zprávu o nové milence Berlusconiho poslal...
Nebyla jste to náhodou Vy, drahoušku?
Ach ano, byla jste to Vy!
17. PROSINCE 2012 7:40 pod článkem Rypák for president.
Takže klidně moralizujte dál, je to docela legrační. Takové manipulace ale uměl V.Vlastenec lépe. Jenomže byl příliš vlezlý a nepříjemný, takže byl odfiltrován. [;>)
===
Co se týče italských krajových úsloví: Klidně je pište bez překladu dál.
Je pěkné umět tak dobře italsky, ale není to na českém blogu jaksi povinné. A kvůli téhle neznalosti se nehodlám stydět.

informace řekl(a)...

Pane žábo, verše
Se gli spiccano il capo, Orrilo scende,
né cessa brancolar fin che lo truovi;
ed or pel crine ed or pel naso il prende,
lo salda al collo, e non so con che chiovi.
pocházejí z rytířské poemy Orlando furioso (Zuřivý Roland), kterou napsal počátkem 16.stol. (1516/1521) italský básník Ludovico Ariosto. Do češtiny byla přeložena Jaroslavem Vrchlickým.
Český text nemám, a tak se musíte spokojit mým.

Když mu useknou hlavu, Orillo sleze s koně,
a nepřestane tápat kolem, dokud ji nenajde,
chytí ji tu za vlasy, tu zas za nos
a připevní ji znovu na krk, nevím jakým způsobem.

Va bene così?

informace řekl(a)...

Oj, oj, ráda bych se mýlila, ale mám takový dost málo nejasný dojem, že ve slovech StK je jakási, jak bych to tak nejlépe vystihla, snad vyhrůžka? To odfiltrování mi nezní příliš přívětivě, dokonce bych řekla prosvítá z něj jakýsi nádech nepřízně.
Snad si nejváženější ze zdejších štamgastů nepovšiml, snad mu náhodou uniklo, že už od počátku minulého týdne píšu soustavně o italské politické situaci? Jen na chvíli, malou chvíli, chviličku se má roztěkaná pozornost zastavila u zprávy o snoubence Berlusconiho.
Nejváženější pan štamgast se snad cítil mým lehkomyslným štěbetáním nějak dotčen? Do té míry, že se dokonce uchýlil k veršopisectví?
To mne skutečně nesmírně mrzí, shledáva-li pan štamgast v mém štěbetání narážky na nějaké situace, jeho osoby se týkající. Nechť tedy v tomto politováníhodném případu laskavě pochopí, že jde o podobnost čistě náhodnou!
Mi scuso umilmente.

A.S. Pergill řekl(a)...

Šamane,
celé "arabské jaro" byla akce islamistů a jejich pomahačů ve vládách vyspělých zemí, potažmo EU. A od začátku bylo jasné, že jediným cílem tohoto "hnutí" je zlikvidovat civilizační prvky ve státním zřízení postižených zemí (které paradoxně garantovali "krvaví diktátoři") a zavést zřízení, které tyto země uvede pod islámskou diktaturu, tedy zřízení v mnoha ohledech horšího, než bylo to v Německu za Hitlera.
Pochopitelně, strategickým cílem zrůd, které "arabskému jaru" poskytly podporu, je likvidace civilizace jako takové.

Šaman řekl(a)...

Mezi ty zrůdy patří samozřejmě země, které si přejí být zlikvidované, třeba USA, které se držely zpátky, a poskytovaly jen náboje, zprávy tajných služeb a satelitní snímky.

Já to vidím přesně obráceně: Protože civilizované země dávaly pryč ruce od našich zkurvysynů typu Somoza a Kadáfí, nacpaly se do jejich zemí cizí zkurvysyni typu bolševici a islámisti. Jako kdysi v Bosně, tak i dnes v Sýrii: Když dlouhé měsíce a roky pokračovalo bombardování Sarajeva a Allepa, aniž by západní země nějak zasáhly, pak byly místními obyvateli přivítáni džihádisté – ti je totiž bránili!

Chyba není, že jsme zasáhli, chyba je, že jsme zasáhli pozdě a špatně. Existují určité vlny a je třeba umět jít s nimi, ne proti nim. A skutečné umění je pak umět ty vlny rozhoupat v našem rytmu. Naposledy se to povedlo Reaganovi.

Jakub S. řekl(a)...

VYNIKAJÍCÍ SHRNUTÍ A VYHODNOCENÍ, HONZO!
Ano, asp, extrémní militantní netolerantní primitivní jednoduchá černobílá věrouka u moci může být v některých aspektech horší než nacismus, křesťanská či muslimská či bolševická - ocituji se: Komunismus je sekulární mesianismus.
Nicméně jakékoli analogie začnou kulhat, chceme-li je zobecnit, rozšířit na celek toho učení - vládnutí - režimu. Jako dycky. Byl, resp je, horší nacismus nebo stalinismus? LEHCE DOKÁŽETE OBOJE. NEMÁ TO SMYSL. Oba jsou nejšílenějším a nejextrémnějším plodem evropských dějin. Tedy zatím... Čo bolo, bolo. Terazky uvidíme. Inšalláh.

A.S. Pergill řekl(a)...

Národy jmenovaných států zcela jistě zlikvidovány být nechtějí. Ale jejichn věrchuška, která se tam porušováním a obcházením demokratických principů dostala k moci, si právě toto přeje. Proto i v tom USA procpala k moci muslima Obamu, který ještě na vysoké škole pobíral stipendium pro imigranty. Tedy buď tehdy podváděl, nebo imigrant skutečně je, a tudíž nesplňuje ústavní předpoklady na US presidenta (nebo je splňuje a je od raného mládí podvodník a zloděj).
A, mimochodem, Sarajevo nebylo obléháno z důvodu ohrožení civilního obyvatelstva, ale proto, že ho islámističtí masoví vrazi používali jako živé štíty a nikomu se tam nechtělo vpadnout (na způsob vpádů Izraelců do pásma Gazy).

Šaman řekl(a)...

Mimochodem, Sarajevo bylo civilní město, a nic nenutilo Srby, aby do něho dva roky z okolních kopců sázeli minometné střely, a aby srbští odstřelovači pálili do lidí, stojících frontu na chleba. Sarajevo bylo v pozici Leningradu, nikoli Gazy.

Pedro řekl(a)...

V celé té jugoslávské válce svaluje jedna strana vinu na druhou (tedy spíše na ostatní). Srbové se hájí, že Sarajevo obléhali, aby zabránili nájezdům muslimských bojůvek na srbské vesnice. A ten ohromný výbuch na tržišti s desítkami obětí že si udělali Muslimové sami, aby tím burcovali světové veřejné mínění proti Srbům.
Srbský argument k Sarajevu: Srb Nikola Gardovič byl první civilní obětí války v Sarajevu. Byl to otec nevěsty na srbské svatební hostině, která byla napadena Muslimy v Sarajevu dne 1. března 1992 během referenda o odtržení Bosny od Jugoslávie. Pamětníci identifikovali Gardovičova vraha jako Ramize Delaliče (přezdívaného „Cleo"), velitele nechvalně proslulých muslimských „Zelených baretů" , polovojenské jednotky sídlící v Sarajevu.
Srebrenickému masakru pak že předcházel nájezd velitelů Ekrema Salihoviče a Ibrahima Mandžiče na srbskou vesnici Višnjica 26. června 1995. A že to byla pouze preventivní akce …
Dubrovník že Srbové ostřelovali proto, aby zabránili Chorvatům v ostřelování lodní dopravy na moři u Dubrovníku - viz Miroslav Polreich - Utajená zákulisí (2009): Vzhledem k mému pracovnímu zařazení mně byla podrobně známa fakta, která předal MZV český člen mise OSN operující v této oblasti pan Lukaštík. Podle těchto podkladů byly v historickém středu města umístěny chorvatské baterie, které ostřelovaly veškerou lodní dopravu v blízkosti Dubrovníku. On sám se zúčastnil jednání s příslušnými veliteli baterií, aby ostřelování zastavili, nebo aby alespoň umístili baterie mimo (nad) město. Nevyhověli. O těchto skutečnostech jsou vedeny podrobné záznamy, které v té době byly předány OSN. Tyto doklady nebyly soudu nikdy předány. Došlo tak k manipulaci v důkazním řízení v procesu proti Jokićovi.
Sám jsem žádal dopisem ze 7. ledna 2002 (osobně předáno poradci ministra dr. Miloslavu Hadovi) o postoupení veškeré dokumentace k tomuto případu k soudu do Haagu. Přestože jsem také žádal o zprávu, že tak byly učiněno, nikdy jsem nedostal odpověď. Obrátil jsem se i na středisko OSN v Praze, aby zajistili předání dokladů jejich komisařům soudu. Po zjištění podstaty mé žádosti dokonce se mnou odmítli jednat.

Tuto knihu jsem se snažil sehnat, je všude vyprodaná. Osobně bych rád zvěděl, kde v historickém centru Dubrovníku ty baterie stály - žeby na tom náměstíčku se starobylou kašnou, hned vedle Stradunu, či snad před knížecím palácem? Nějak si to nedovedu představit.

Šaman řekl(a)...

Z Dubrovníku referovaly západní televize, že by si nevšimli baterií, se mi zdá podivné. A že by se z nich střílelo na lodě, považuji za vyloučené. To by si asi někdo všiml!!!
Přiřadil bych tuto zprávu k důkazům o sestřelu Štefánika českými bestiemi a přepadení glivické vysílačky polskými nacionalisty.

Viz i "jednostranný dokument" ČT:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10318005479-tenkrat-na-balkane/411235100021003/

StK řekl(a)...

Více pravd o jedné záležitosti:
U všech takových rozporuplných informací z minulosti je přítomný stejný problém: Kdo vydrží déle opakovat svou pravdu, bude patrně uznán za majitele pravdy.
Technické prostředky jsou, vzhledem k pokroku informačních technologií, stále snadněji zneužitelné. Falešná ústní svědectví od už mrtvých osob, fotomontáže, sestřihy videí. Tohle už ovládají i amatéři v oboru. (Např. "Ty Trubko" a viddeomontáže UFO, E.T. a jiných paranormálních dějů. Některé jsou na dost vysoké úrovni. Co teprv profíci!) [;>/
Pokud si myslíte, že existují technické prostředky, jak to odhalit, tak musím upozornit, že jsou dost omezené. Profesionální falšovatelé znají metody, jak se k analýze záznamů přistupuje a udělají dopředu účinná protiopatření. Maskování, falešné markanty atd.
(A to nezmiňuji naše čacké žurnalisty! To je potom falešných stop! [;>)

informace řekl(a)...

Snad tady najdete něco nového.

http://m.lagazzettadelmezzogiorno.it/notizia_home.php?IDNotizia=312406&IDCategoria=2715
http://www.fisicamente.net/GUERRA/index-226.htm

Omlouvám se, ale nemám čas udělat nějaký výtah.

Šaman řekl(a)...

Kocoure, lháři se často poznají podle opakování lží: Hitler obsadil "zbytkové Česko" 15.3. 1939 pod stejnou záminkou, jako chtěl pohraničí v září 1938: Lhal o tom, že Češi vraždí Němce. (I když v Jablonecké chatě nad Janovem v Jizerkách čs. vojáci začátkem října 1938 ubodali jednoho provokujícího henleinovce, den poté, co v Bílém Potoce sudetoněmecký Freikorps zastřelil dva SOSáky.)
Německá letadla bez imatrikulace bombardovala nějaké německé území, aby měla záminku k útoku na Holandsko. Jiná německá letadla, která se tvářila jako sovětská, bombardovala zase 1942 maďarské Košice, aby Hitler dostal do války svého maďarského spojence…
(Německá propaganda byla už tak proslulá, že jí světová veřejnost nevěřila při odhalení katyňského masakru.)

Arabské a eurolevičácké lži o Izraeli a Židech jsou taky opakované a taky stejně lživé už několik tisíc let. A věří jim jen trouba. (I když je zde taky Dejr Jásín…)

No a Srbsko zase opětovně a stejně lhalo o Slovinsku, Chorvatsku, Bosně, Kosovu… že mu už taky všichni přestali věřit. (I když…)

Jenže to "i když" bývá prostě menšinové a velmi často vyvolané těmi většinovými zločiny.

Šaman řekl(a)...

Opakuji to s těmi "byty na Západním břehu". Jde o rozšíření již existujícího "panelákového" jeruzalémského "Východního města". Toto sídliště se jmenuje Ma´Ale-Adumin a táhne se do vzdálenosti asi deseti kilometrů od okraje nepřerušované jeruzalémské zástavby.
Viz i http://neviditelnypes.lidovky.cz/samanovo-doupe-mir-v-pousti-dpl-/p_doupe.asp?c=A061120_224052_p_doupe_wag

Šaman řekl(a)...

Ještě k těm "pravdám": Pravda o upálení Mistra Jana Husa nevyvrací pravdu o husitském vraždění mnichů, a pravda o Lidicích nevyvrací pravdu o utrpení odsouvaných sudetských Němců. A pravda o požadavcích slovenské volené reprezentace nevyvrací pravdu o přátelství Slováků k Čechům…
Jestliže píšu pravdu o jednom, nelžu o druhém!

informace řekl(a)...

Ještě něco k pravdám. Přečtěte si tohle a další stránky.
http://www.civg.it/index.php?option=com_multicategories&view=article&id=28:la-disinformazione-in-ex-jugoslavia-e-kosovo&catid=16&Itemid=117

Jakub S. řekl(a)...

CO JE PRAVDA?!
Tento zoufalý povzdech jistého římského místodržícího v jedné šílené fanatické vzdálené nepochopitelné provincii mě zasáhl už při prvním setkání s ním, a velmi mě zahřálo, že spousta slavných jej pokládá rovněž za nejpoutavější místo NZ. O tom chudákovi římském vzdělaném intelektuálovi, co musel vzdávat díky bohům, když jej z metropole odtamtud konečně odvolali, byly už sepsány celé knihy vč. románů.
Ze země, kde každý jen tu svou (pravdu...) má za jedinou -
Já jsem si pro to vynalezl výraz různé fazety skutečnosti.

Starý kocour řekl(a)...

Šamane a Jakube,
s tou "pravdou" je to ještě tak, že když se zmíním o jedné a nezmíním o druhé straně mince, jsem považován za lháře - alespoň jednou stranou sporu. Když pro pořádek zmíním oba úhly pohledy, jsem pro změnu oběma stranami považován za vychytralce, který si to nechce rozházet ani na jedné straně. Těžká volba.
Ale tohle je právě skutečný život. Relativní pravdy.
Nebo, chcete-li zase tu je ten Tovje ze Šumaře: "...ovšem na druhé straně..."
To je moje nemoc, Jakub to ví: doplňovat vždy tu druhou stranu a tak vlastně zamezit černo-bílosti jakéhokoliv problému.
Jenže někdy nelze. Argumenty pro jednu stranu jsou příliš silné. Chce-li to někdo přece jen zvrátit, musí stále opakovat tu svoji pravdu. I kdyby to byla sebevětší pitomost.

Ovšem na druhé straně - lidi mají rádi jednoznačná řešení. Tenhle je zlý a tenhle zase dobrý. Když to je složitější, jdou od toho s poznámkou, že jsou to "intelektuální hrátky". A zatím je to jenom rozostřená hranice mezi dobrem a zlem.
Já sám si často připadám jako ten pověstný Buridanův osel.

I to rozdělení ČSR byla věc zlá i dobrá najednou. Nedovedu si představit ty stálé vytrvalé hádky o to, kdo na koho víc doplácí, kdo chce sedět na koni vpředu atd. Místo rozumných věcí by se dokola řešila česko - slovenská otázka.
takže pláč - nepláč, vatry - nevatry: asi bylo dobře, že se tak stalo. Co naděláme. [;>)

A.S. Pergill řekl(a)...

Šamane,

1. Minometný útok na sarajevské tržiště byl proveden municí, kterou vlastnili výlučně muslimové (a úrpstředky k jejímu vystřelování), a bylo vystřeleno z pozic, kde široko daleko byli jen muslimové. Obojí bylo opakovaně a věrohodně prokázáno experty, nezávislými na stranách konfliktu (a tudíž věrohodnými).

2. Kdyby v Sarajevu byli jen samí nevinní civilisté, tak by:
A. Neměli důvod bránit legitimní státní moci vstupu do města
B. Neměli by prostředky k této obraně.
Ti "nevinní civilisté" v Sarajevu poněkud připomínají fousatý vtio z doby sovětsko - čínského konfliktu:
"Čínské tanky napadly pokojně orající sovětský traktor. Traktor palbu opětoval a po jejich zničení odlétl na základnu."

3. Dtto Srebrenica: Byli zlikvidováni
příslušníci band, které vyvražďovaly srbské vesnice v širokém okolí (komplet, včetně žen, dětí i starců, prostě řádili hůř než Němci v Lidicích). A využívaly Srebrenicu jako základnu.
Pokud mezi nimi byli nějací nezletilí, tak jen proto, že muslimové naprosto běžně užívají dětské vojáky (např, ve válce Íránu s Irákem existovaly "dětské odminovávací čety", které běžely přes minová pole jako první), stejně tak muslimové užívají dětské vojávy v současné době v řadě zemí na frontieru islámu s civilizací.

4. Mezinárodní "soud" v Haagu je výsměchem tomuto pojmu. Jeho "soudci" by měli být sami postaveni před nějaký tribunál, na způsob Norimberského, a tvrdě potrestáni.

Šaman řekl(a)...

Pergille, situaci v Sarajevu popisujete stejně, jako sudeťáci situaci v Praze v květnu 1945. K tomu jen dvě poznámky:

»Kdyby v Sarajevu byli jen samí nevinní civilisté, tak by:
A. Neměli důvod bránit legitimní státní moci vstupu do města«

Kdo to byl ta "legitimní státní moc"? Snad ne armáda Srbské krajiny? Ta vyhnala Srby ze Sarajeva!!!

»B. Neměli by prostředky k této obraně.«
Většina zbraní zůstala srbské armádě. Z těžkých zbraní všechny. V Sarajevu jeden klempíř vyráběl minomety ze sloupů pouličních lamp.

A Štefánika sestřelili Češi. Jsou o tom stovky svědectví a nezvratných důkazů (jakože bylo blbý počasí).

Starý kocour řekl(a)...

Štamgasti!
Mluvil jsem s člověkem, jehož bratr v tom Sarajevu byl a přežil. Zase musím konstatovat, že jeho informace byly tak někde mezi. Mezi oficiální verzí a verzí Pergillovou. Jenže: I kdyby tam byl někdo z nás osobně, viděl by z celého dění jen něco. Z pozice své, nikoliv objektivní. A asi by někomu "fandil". Jedné nebo druhé straně. V takových střetech není nic, co by mohlo být aspoň na 90% objektivní. Samé emoce. A pohnutky - "zabil jsem ho, protože on..."
Mimo jiné - hráli jsme o válce v Sarajevu před dvěma lety operu - Filippo Zigante: Il soffio delle fate - Dech dobrých víl. Ani ta se nestavěla zcela na jednu stranu sporu. Co jednoznačně odsoudila, bylo to ostřelování města. Zbabělé, z hor. Pravda - napsal ji Ital. Co ten může vědět, že...
Mluvil jsem pře několika lety se starým pánem, MUDr. Rajko Dolečkem. Srbem. (To je ten hubený endokrinolog, co kdysi dávno v TV říkal "Nežrat, nežrat!")
Jeho informace a postoj, pokud bych vůbec našel odvahu je tady prezentovat, by udělaly z Pergilla naprosto protisrbského (!) aktivistu - a z nás ostatních podlé vrahy srbského národa.
Už se k tomu asi nemá cenu vracet.
"Pravda je tam venku!"
[;>)

informace řekl(a)...

K tomu, co říká Pergill o Sarajevu, existuje mnoho svědectví, ale byla většinou umlčena. Sarajevo se mělo stát názorným příkladem utlačování muslimů Srby, aby tak byla ovlivněna veřejnost a západní vlády. A docela se jim na manipulace podařila.

Přečtěte si něco o té manipulaci tady:
http://www.fisicamente.net/GUERRA/index-226.htm
Přečtěte si na pr. svědectví generála Boyda, uveřejněné ve Foreign Affairs, settembre ottobre 1995.
Muslimové stříleli i proti vlastnímu obyvatelstvu.
Jenomže o tom jste se nedozvěděli že?

Jakub S. řekl(a)...

Ne.
Všechno bylo jinak.
Přesto jsem, jakmile např. byla střemhlav uznána, de facto nadekretována, nezávislost "Kosova", ihned v prvním hnutí mysli napsal plamenné psaní zoufalého nesouhlasu a pobouření a lítosti na srbskou ambasádu u nás. Pak mi poslali opravdu neformální děkovný dopis. Kdo z vás učinil totéž? Jsem homo politicus, někdy naivní, ale nešť. Někdo musí. Svým malinkatým podílem. Dost často slyším: Vy to budete jednou mít nahoře dobré...
A s tím vyvažováním - opět prostě dtto jak StK.
Ano, ale...
Jenže...
Ovšem na druhé straně...
Nicméně zase, že -
Závěr: M e r d e!

Pedro řekl(a)...

Na staré nespravedlnosti se pomalu zapomíná a život přináší staré nové - třeba to Kosovo, Jakube - to je do nebe volající! Dědu mé manželky v roce 1914, když vypukla WWI, taky vyhnali z Polska i s jeho polskou manželkou a dětmi, protože byl Austriak. Čo bolo, to bolo!
""""Následující text tam Šamane můžeš připojit nebo taky ne - podle svého uvážení"""
Proto taky Šaman stáhl celý článek i s diskusí, protože se tady začaly moc začalo štourat do Starých ran.

Šaman řekl(a)...

Pedro, mám 907 zveřejněných příspěvků a 5 pracovních konceptů. Nejsem si vědom, že bych nějaký článek "stahoval". U jednoho článku jsem po bouřlivé debatě zastavil diskusi, u jednoho nebyla diskuse vůbec (na ukázku) dovolena. Žádný příspěvek jsem nemazal. Snad jste ho četl jinde?

StK řekl(a)...

Jak píšu výše Pedro: Ono to šťourání do bebíček nemá valný smysl. Dodatečná spravedlnost nemá velký význam. Jedině snad podle úsloví, že "tchýni a uzené mám radši studené".
Netvrdím ale, že by se někde měla dělat "tlustá čára", protože bychom se mohli pohádat i o tom, kde by se ta čára měla udělat.
Já jsem spíše pro "řízenou, úmyslnou sklerózu". Zapomínat a nedovolit nějaké animace, oživování starých křivd. Děda (vyhnaný z Polska), táta, tak-tak přeživší koncetrák, praděda, zbavený majetku a nakonec i já, zbavený možnosti vycestovat.
Opravdu nemá cenu skuhrat. Nic to nespraví a ani "rodové nenávisti" nejsou k ničemu.
===
Pokud se jedná o článek o rozdělení Československa, ten byl Šamanem smazán omylem (Na Psu zůstal) a Honza K. se velmi podivil, když jsem ho na to upozornil a vzápětí dal všechno zpátky.
Tady v Hospůdce se může, podle mého mínění i dost zběsile nesouhlasit s Hospodským, aniž by někdo byl "vystrčen na mráz".
Co tu bylo nepříjemné, bylo napadání diskutérů nickem V.V. a tomu bylo, myslím se souhlasem všech, snad kromě Informace, zabráněno pečlivým filtrováním. Je tu teď klid, sice se občas chytneme, ale už to není osobní. A dá se tomu říkat polemika a ne trollení.

Takže Pedro i ostatní: Jsou přece Vánoce!

Pedro řekl(a)...

Zdravím, Kocoure. Už jsem myslel, že všichni pečou bábovky, pracny a vanilkové rohlíčky, případně myjí lustry (mám částečně splněno, zítra domyji lustr v kuchyni a dostrojím stromeček). Samozřejmě nemá smysl se šťourat ve starých bebíčkách, ale zapomínat se nemá. Co se týče toho článku Sbohem, Slovensko, reagoval jsem taky. Šaman byl poněkud překvapen, ale chyba se rychle našla a opravila. Všem štamgastům, pokud se zde do zítřka objeví, přeji příjemné prožití Svatvečera, do Nového roku se zde určitě ještě setkáme. Bogatej Gwiazdki życzy Pedro.

Pedro řekl(a)...

Vidím že můj příspěvek byl urychleně zkontrolován a uveřejněn. Takže "službě", ať už je to Šaman nebo Tess, též přeji příjemné prožití vánočních svátků.

Tess řekl(a)...

Děkuji, Pedro, a přeji nápodobně.
My se tu s tatíčkem střídáváme. :)

Šaman řekl(a)...

Děkuji, dcerko, Terko.
\ :-))

Jakub S. řekl(a)...

Tež panu do Czech zachodnych! A jesně že všem- A pro pořádek: já jsem dnes ani x nepekl, x nic nemyl, x neuklízel, x nekupoval, x nestavěl aniž strojil stromeček,
alébrž jsem odpoledne proseděl v elitní malé kavárně při magazínech, hovoru s krásnou kavárnicí a dalšími dámami, vínu rosé, ristrettu atd. a je. Další dámy mi volaly telefonem. Pak přemýšlecí špacír podle řeky s koukáním na kačení páry. No já su odedávna typický bílý vrána.