pátek 7. prosince 2012

MOBY DICK: Otočit kormidlem revoluce

Nostalgie po řežích, vysoký stupeň loajality, Peak-puč, bezpečný metanol, třetí dělostřelectvo a vzájemné vítězství
**************************************************************
Neděle 2. prosince 2012 , křesťanům nastal advent, obchodníkům závěrečný šturm roku
Ministryně nucené práce a jiných sociálních vymožeností Ludmila Müllerová uklidnila zděšené důchodce, že pro ně sKarta nebude platit.
Žena Moby Dicka: "Nebude platit od 1. ledna 2013."
Sociální závisláci si budou moci i nadále nechávat zasílat dávky složenkou. SKartu, jež bude sloužit jako identifikační nástroj, si však budou povinni převzít.. Jinak neobdrží dávky žádným způsobem.
Mrtvá Kočka: "Lepší než čip pod kůži."


Svaz průmyslu a dopravy couvá po praktických zkušenostech se zprasenými IT megazakázkami od svého úmyslu zavést povinnou elektronickou pracovní knížku pro zaměstnance. Socdem to vítá, neb pracovní knížka byla vždy nástrojem v rukách kapitalistů, jimiž stíhali revoluční dělníky.
Malozaměstnavatelé mimo Svaz velkoprůmyslníků to také vítají. Nehodlají platit další náklady na to, aby se některá IT firma nažrala.
Mrtvá Kočka: "Aby se vlk nažral tak, že by nezůstaly ani kosti."

Policie dále slídí v CzechInvestu. Tentokrát kvůli podezření, že agentura proplatila 195 tisíc golfové firmě Smart Step za školení pro podnikatele, které se pravděpodobně vůbec nekonalo.
Mrtvá Kočka: "Možná je lépe, že se nekonalo."

KDÚ-ČSL se na svém sjezdu nejdéle dohadovala o změnu názvu své strany, až zůstala konzervativně na svém.
"Naším cílem musí být blížit se k procentům deseti." (Předseda československých lidovců demokratický křesťan Pavel Bělobrádek k průzkumům, které jeho partaji dávají 5 %.)
Žena Moby Dicka: "Malý ten, kdo má jen malý cíl. Proč ne 51 %?"

Včerejší demošky na podporu egyptského prezidenta Mohameda Mursího se zúčastnilo 200.000 muslimských bratří a sester. Mursí vyzval lid, aby 15. prosince v referendu schválil novou Ústavu, která určuje, že základem veškerého práva je šaríja a doporučení mudrců. Opozičníci pochybují o těch článcích, které pojednávají o lidských právech a o právech žen.
Mohamed Mursí: "Ústava zaručuje práva všem lidem."
Mrtvá Kočka: "Ženský nejsou lidi."

Včera si nostalgici po historických řežích připomněli "slavnou bitvu" u Slavkova, kde jsme roku 1805 zase jednou slavně prohráli. Přes 10.000 natěšených diváků sledovalo fingovanou bitku, jíž se zúčastnilo 900 členů vojenských historických klubů z 11 zemí.
Mrtvá Kočka: "Víc, než kolik mají Síly rychlé reakce EU."

Milovníkům historických válek doporučujeme zájezd do Vietnamu.  Ve vesnici v provincii Vinh Long vybuchl při dětské hře minometný granát z 60. let minulého století. 4 děti zabil. Další dvě děti a tři dospělí byli zraněni. Od skončení války v r. 1975 bylo ve Vietnamu takto zabito odhadem více než 42.000 lidí.

Do KLDR přibyla na krátkou soudružskou návštěvu vojenská delegace Íránské islámské republiky. Mohamedáni jsou zvědavi, jestli se komoušům podaří úspěšně odpálit íránskou raketu dlouhého, až orbitálního, letu.

Prezident pohrozil zestátněním ocelárny, patřící koncernu ArcelorMittal, pokud by ocelobaron chtěl uzavřít dvě její pece. Výmluva na to, že ty pece jsou dlouhodobě nerentabilní a že poptávka po oceli od r. 2007 klesla o 30 % neobstojí před povinností zachovat pracovní místa pro 600 lidí. Nestalo se ve Venezuele, Argentině ani Zimbabwe. Stalo se ve Francii, ktrré vládne socialistický prezident François Gérard Georges Nicolas Hollande.
Mrtvá Kočka: "Komunistický prezident."
Socialistický. Protože se s firmou dohodl: Ty dvě pece ve Florange se zavřou, ale firma do závodu během příštích pěti let vrazí investice ve výši 180 mil. €. Ve Florange tak zůstane zachován počet pracovních míst ve výši 2.700 kusů. Odbory nařkly pana prezidenta ze zrady.
Mrtvá Kočka: "Komunistické odbory."
Investoři váhají investovat ve Francii. Kvůli socialistickému prezidentovi a komunistickým odborům. Mezinárodní ratingy země klesají.
"Dokonce i prostředí znalí investoři, kteří chápou rozdíly mezi (populistickými) slovy a (reálnými) činy ve Francii, musejí být nervózní." (Elie Cohen z institutu CNRS pro Les Echos.)
"Paříž se brání uznat ekonomickou realitu." (John Peet z Economistu pro Reuters.)
"Časopis Economist se nikdy nevyznačoval nestranností." (Arnaud Montenbourg, ministr pro re-industrializaci Francie.)
Francouzská realita: 90 % HDP veřejného zadlužení (pravidla EU dovolují max. 60 %).

Odvolací soud v New Yorku rozhodl proti nižší instanci: Argentina nemusí do 15.12. uložit $1,3 mld. na vázaný účet. Věřitelé Argentiny, kteří o tu sumu přišli r. 2002 při státním bankrotu, žadoní, aby to byla aspoň čtvrtka miliardy. Nemají na vánoční dárky.

Pondělí 3. prosince 2012
Do Prahy přibyla na krátkou pracovní návštěvu státní tajemnice USA Hillary Clinton. Ministr zahraničí Karl Schwarzenberg jí políbil ruku, načež se dověděl, že "český národ si zaslouží tu nejlepší a nejspolehlivější technologii". Hillary se poté snažila přesvědčit stínícího ministra socialistického zahraničí Lubomíra Zaorálka a vůdce českých opozičníků Bohouše Sobotku, že americké (japonské) technologie jsou pro český Temelín to pravé ořechové. Se svou tezí, že by tak došlo k "diverzifikaci energetických zdrojů Česka" moc neuspěla. B. Sobotka, stejně jako následující konferenčník, premiér Petr Nečas, se shodli na tom, že "rozhodující budou technické a obchodní parametry".
Samostatný zájezd US ministra zahraničí do ČR se naposledy konal r. 2008. Tehdy sem přijela Condoleezza Rice. Kvůli radaru.
Mrtvá Kočka: "Aby vono to nedopadlo stejně."

Případná energetická závislost na Rusku není "nic, co by bylo tak dramatické". (MUDr. Martin Kuba, ministr průmyslové špionáže a obchodních řetězců, první místopředseda ODS.)
Mrtvá Kočka: "To může prohlásit jen nějakej Kuba!"

Odstupující ministr obrany Alexandr Vondra vyrazil ze Švédů 10% slevu na možném prodloužení nájmu Gripenů JAS-39. Při pětiletém pronájmu jde o miliardu kaček.

České ministerstvo zemědělství dokázalo přesvědčit EU, že ryby se dají lovit nejen z moře, ale i z rybníků. Z fondů, které dosud sloužily jen drancování světových moří, se tak k českým rybníkářům během příštích šesti let může dostat až 675 mil. Kč. Co eurobyroktraty přesvědčilo?
Žena Moby Dicka: "Že se jedná o »obnovitelný chov«."

Vítězslava Baborová je pobouřena porušením Ústavy, které se vůči ní dopustil učitel třeboňského gymnázia Martin Rosocha, který inicioval petici proti jejímu působení v čele jihočeského školství. Ústava totiž říká, že politická rozhodnutí vycházejí z vůle většiny vyjádřené svobodným hlasováním.
Soudružka Baborová zapomíná, že dle Listiny práv a svobod může být výkon těchto práv omezen zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu veřejné bezpečnosti a pořádku, zdraví a mravnosti nebo práv a svobod druhých. A komunisti jsou nemravní. A máme na to i zákon…
Komunistický zastupitel v Plané Stanislav Kvasnička si stěžuje na porušení socialistické zákonnosti. A lituje:
"Bohužel tím, že (Baborová) je radní pro školství z KSČM, tak si v žádném případě nebudeme moci dovolit iniciovat odvolání ředitelky školy nebo zasahovat do personálních záležitostí. To je nešťastné."
Nešťastné je, že je Baborová radní pro školství, nebo že nemůžete vyhodit učitele?
"Je to jeho (Rosochovo) občanské právo a vedení školy to nepřísluší kometovat… Jsem loajální ke zřizovateli a záleží mi na vztazích. Nechci si je nechat pokřivit ideologickým sporem." (Stanislava Kohoutová, ředitelka dotčeného gymnázia.)
V Karlovarském kraji zatím školství bezproblémově šéfuje politruk, podplukovník Pohraniční stráže (bývalý) a (současný) komouš a popírač zločinů komunismu Václav Sloup. Úplně bez povšimnutí zůstalo, že školství jako rezort bylo svěřeno komunistům ještě v Olomouckém kraji (Zdeněk Švec) a v kraji Královéhradeckém (Táňa Šormová).
Mrtvá Kočka: "Nemají tam Martina Rosochu."
Žena Moby Dicka: "A stupeň loajality vůči zřizovateli je mezi soudruhy řediteli škol skutečně vysoký."

Nezapomeňme, že v ústeckém kraji, kde zvítězili komunisté, je hejtmanem člověk, který do partaje vstoupil r. 1974, pak pracoval jako funkcionář okresu na severu (Teplice), a v letech 1995-2008 byl redaktorem levičáckých Haló novin.
Žena Moby Dicka: "Spíše než úspěch Oldřicha Bubeníčka je to však vina předcházející nenažrané koalice ČSSD/ODS."
Mrtvá Kočka: "Přičemž otesánci z místní ČSSD zůstávají u koryta."

Minulý pátek byla spuštěna Xetra, nový obchodovací systém pražské burzy, který nahrazuje SPAD i KOBOS. Načež klientům burzy zmizely z účtů akcie. Ne všechny, jen část. Jiným je zase prodali, ale peníze nepřipsali na účet.
"Reálně tam ty akcie jsou, jenom je nevidí." (Libor Janoušek, obchodní ředitel BrokerJet.)
V 10:00 začalo pondělní obchodování
V 10:15 bylo obchodování přerušeno.
Nežeby nový systém zkolaboval, ó, to ne, v žádném případě. Ale bylo to trochu jako se všemi řádně nevyzkoušenými systémy ICT: během těch 15 minut se zadávání transakcí zpožďovalo o čtvrt hodinu.
Žena Moby Dicka: "Laik by řekl, že vůbec nezačalo."
Mrtvá Kočka: "A ministr dopravy, že systémy běží."
Prý je to "normální", že existují drobné "zaváděcí potíže."

Ano, bohužel, v Evropě je to už "normální". Jsem zvědav, co by mi řekl hospodskej, kdybych mu pravil, že ty peníze na stole má, jen je "nevidí". To je skutečně platba za "klobásu, kterou svět neviděl"!

Obchodování se podařilo obnovit kolem poledne, tedy už za pouhé dvě hodiny. To víte, nejsme Togo nebo Malajsie, kde to jde hned.

39,5 mld. € páčí finanční pomoc pro španělské banky, o niž se dnes konečně Španělsko uráčilo poprosit. 37 mld. z toho obdrží čtyři zestátněné banky, ve kterých Španělé drží zestátněné dluhy.

Španělská ropná společnost Repsol si stěžuje na zestátnění 51 % akcií v argentinské energetické firmě YPF. U mezinárodní arbitráže žádá odškodnění od argentinského státu ve výši $10 mld. Argentina měla k zestátnění/ znárodnění/ vyvlastnění dobré důvody: Španělé patřičně neinvestovali, a tím zavinili, že Argentina musí dovážet více ropy a plynu, "než by jinak musela".
Mrtvá Kočka: "Snad v kauze nebude rozhodovat francouzský soudce."

Španělská Telefónica hodlá prodat 10-15 % akcií své latinoamerické divize. Chtěla by za to získat 3,5 mld. €. Další miliardy chce obdržet za akcie své německé divize, které nabídla na trhu už v říjnu. Snahou telefoníků je snížit dluh společnosti, jenž na konci září páčil 53 mld. €.
Mrtvá Kočka: "A nechtěli by prodat i českou divizi?"
Žena Moby Dicka: "Ne. Tam jedině vydělávají. Z českých zisků dotují ztráty jinde."
Mrtvá Kočka: "Drahota místních tarifů objasněna."

Ze sportu: Stát Katar hodlá do mistrovství světa v evropské kopané v roce 2022 investovat až $220 miliard. (Odhadovaná cena mise na Mars.)
Mrtvá Kočka: "A proč vlastně Kataři neletí na Mars?"

Úterý 4. prosince 2012
"Jen tady můžeme mít jistotu, že náš požadavek bude brán vážně." (Miroslav Kalousek, nejzlejší ministr financí EU, hodlá vetovat vznik bankovní unie EU, pokud nebude možné zabránit tomu, aby banky zemí eurozóny mohly sežrat své české dcery.)

Karolína Peak (LIDEM) oznámila, že v rámci nových koaličních dohod už nebude její partaj pást ministerstvo dopravy. Místo toho bude pást ministerstvo obrany, a to nejspíš osobně.
Mrtvá Kočka: "Tankopaska Karolína."
"Bude to pokračování mise Vlasty Parkanové. Může to zapříčinit vojenskou vzpouru, vojenský převrat. Tohle nemůže nikdo myslet ani z legrace." (Jeroným Tejc,  předseda poslanců ČSSD.)
Žena Moby Dicka: "Vy byste obranu dali koaličnímu podplukovníkovi Sloupovi, žejo?"

V rámci vládního převratu se spojí ministerstva hospodářství a průmyslu a dopravy.
Mrtvá Kočka: "Tři ministerstva?"
Žena Moby Dicka: "Ne. Dvě."
Sloučením obou ministerstev se ušetří asi půl miliardy. Sloučení bude stát odhadem dvě miliardy. (Když za přejmenování zlodějského Pozemkového fondu na Státní pozemkový úřad zaplatíme miliardu!) Bude k tomu potřeba změnit několik desítek zákonů, takže se nelekejte. Za rok a půl(?), které zbývají této(?) vládě do konce, se to stejně nestihne. Nová vláda to zas uvidí jinak, takže se ušetří - (čti mínus) dvě miliardy.
Peak trvá na tom, aby byl prosazen lepší zákon o financování politických stran. No – to opravdu vypadá na vojenský puč!!!

Švýcarští vyšetřovatelé ukazují, že privatizace MUS sice mohla probíhat dle českých zákonů, ale doprovázela ji masivní korupce (podle švýcarských standardů). $85 tisíc (3 mil Kč) přistálo na švýcarském účtě, ke kterému měl přístup náměstek ministra průmyslu Miroslava Grégra (ČSSD) Robert Sýkora. (Ten účet nebyl jeho, ale tatínkův.) Robert S. je ten pán, co expremiérovi Standovi Baby Grossovi prodal za hubičku třetinový podíl ve společnosti Moravia Energo, čímžto pádem Standa (stále ČSSD) mohl zázračně, a (v Česku) legálně zbohatnout. Už žádné miliony v papírovém pytlíku od svačiny!
Mrtvá Kočka: "Myslíš, že se opravdu líbali?"
$300 tisíc (10 mil. Kč) si poslal na svůj český účet Jiří Martinek (poradce a přítel Standy Baby G., bývalý managor ČSSD pro kampaně a marketing). To vyčetla ze švejcarskejch papírů MfD.
Ty sumy byly součástí celkového (vládního) balíčku (ČSSD) o výši $5 milionů (170 milionů Kč), které švejcarská firma Investenergy (šestice českých tunelářů z MUS) věnovala na provize (úplatky). Tyto melounky administroval Pavel Musela, zbrojař a zlobbista (ve druhé polovině 90. let ředitel Omnipolu), spolupracovník a kamarád Standy Baby G. a (údajný) sponzor ČSSD.  Pavel M. v říjnu 2008 spadl při lovu z posedu, takže krom těžkých zlomenin utrpěl vážný úraz mozku, byl prohlášen za nesvéprávného a na nic si (raději) nepamatuje. Je zázrak, že úraz vůbec přežil, když si na lov vyšel s násilníkem Lubošem N., který měl na pažbě své pušky nezjištěnou(?) krev.
Žena Moby Dicka: "Spadl trochu daleko na obyčejné uklouznutí. Trochu moc tvrdili Pavlovi kámošové, že šlo o nehodu."
Mrtvá Kočka: "A nespáchal sebevraždu? Jako Jan Masaryk?"
Pavlův bratr Karel podezříval z pokusu o vraždu dva Pavlovy společníky z Aircraft Industries. Tak je zastřelil. A pak sebe.

158 ze 161 přítomných poslanců hlasovalo pro vydání poslance Romana Pekárka (ODS), jednoho ze zachránců koalice i vládního balíčku, k trestnímu stíhání.
Žena Moby Dicka: "Tak ono to není »vydání«, ale »vrácení« do trestního stíhání. Ve kterém bylo posledním krokem nepravomocné odsouzení pana poslance na šest let."
Roman P. tvrdí, že soud rozhodl "chybně". To už soudy občas dělávají. I u neposlanců.

Rovná daň z příjmů ve výši 19 % zrušena. Firmám se zvyšuje na 23 %, na 25 % se zvýší u zaměstnanců a živnostníků, kteří mají příjmy nad 83.300 Kč. Platy politiků zatíží zvláštní daň, či odvod ve výši 5 %. Na Slovensku.
Čeští poslanci se prsí kvůli zdanění náhrad.
Mrtvá Kočka: "Myslíte, že naši poslanci obdrží nějaké lepší cely?"

8,5 mld. € bude stát projekt rychlovlaku mezi italským Turínem a francouzským Lyonem, včetně tunelu pod Alpami. 40 % zaplatí EU.
Mrtvá Kočka: "Pokud na to EU bude mít."

134 nobelistů napsalo nově zvolenému generálnímu tajemníkovi ÚV KSČ Si Ťchi-pchingovi supliku, aby milostivě propustil nositele Nobelovy ceny míru Liou Siao-poa z vězení, kde kroutí 11 let za "podněcování k podvracení státní moci". Toho se dopustil jako spoluautor a signatář Charty 2008. Jeho zločinná manželka, která je v "domácím vězení", by měla být dle stejné supliky rovněž uvolněna.
Generální tajemník ústředního výboru KSČ Si Ťin-pching na schůzi lidu v Paláci lidu v Pekingu, jež se konala při příležitosti 30. výročí vyhlášení čínské Ústavy pravil, že žádná organizace ani jedinec nemá právo porušovat Ústavu a ignorovat zákony. Všechny činy, které jsou v rozporu s Ústavou a zákony, musí být přezkoumány. Podstata Ústavy je zajistit občanská práva a povinnosti.
Mrtvá Kočka: "Nemlich jak Miloš Jakeš a soudružka Babořice."

"Čína má nespornou suverenitu nad ostrovy Nansha a v přilehlých vodách. Čína rozhodně nesouhlasí s jednostranným ropným průzkumem v Jihočínském moři. Doufá, že příslušné země budou respektovat stanovisko a zájmy Číny, a také musí respektovat a podporovat úsilí o řešení sporu prostřednictvím bilaterálního jednání." (Hong Lei, mluvčí čínského ministerstva zahraničí, reaguje na prohlášení Indie, že její námořnictvo hodlá chránit ropné zájmy Indie v Jihočínském moři.)
Zmíněné ostrovy (či spíše písčiny) jsou ve světě známy pod názvem Spratlyovy ostrovy, a dělají si na ně nárok i Vietnam, Tchaj-wan, Brunej, Malajsie a Filipíny. (Možná jsem někoho zapomněl.) Během námořní bitvy r. 1988 poblíš Johnsonova útesu Číňané potopili dvě vietnamské lodě a zabili 70 vietnamských vojáků. Čína zde má vojenské body s posádkou asi tisíc příslušníků Čínské lidově osvobozenecké armády. Podle Číňanů je nejjižnější atol zároveň nejjižnějším bodem čínského území vůbec. Atoly jsou 1000 km na jih od Číny, 500 km na jihovýchod od Vietnamu, 300 km na severozápad od Malajsie a Bruneje, 220 km na západ od Filipín.
Žena Moby Dicka: "Takže podle stejné logiky patří Číně i přilehlé malajsijské a třeba filipínské ostrovy…"
Indie leží v úplně jiné oblasti, 3.000 km daleko. To už by mohli chtít písčiny i Rusáci (3.700 km.)
Mrtvá Kočka: "Neříkej to nahlas!"


Slovenští učitelé stávkují. Chtějí 10% zvýšení platů. Vláda Roberta Fica navrhuje 5% zvýšení.

Středa 5. prosince 2012
"Hranice pro metanol je určena jasně, pro vodku je to 100 miligramů na jeden litr absolutního alkoholu, to znamená, že v tomto případě to bylo nepochybně překročeno. Určitě to ale nemá tu razanci jako vzorky, které byly smíchány půl metanol, půl etanol. Podle zákona je to ale nebezpečná potravina a je nutné ji stáhnout. V tomto případě navíc chybí kolky, což je samo o sobě velký prohřešek. A je to i silný indikátor toho, že ta vodka byla vyrobena s úmyslem uskutečnit daňový únik." (Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce o posledním objevu metanolového svinstva v holešovické tržnici pro Lidovky.cz.)
"Vždy prověřujeme zdroj alkoholu, který obsahuje zvýšenou hladinu metylu. V případě, že testy na metyl vykazují hranici, která není životu nebezpečná, nezahrnujeme jej do "metylové kauzy". Ve všech případech je ale kontrolován prodejce, jeho zboží a zejména zdroj, ze kterého závadný alkohol pochází." (Štěpánka Zatloukalová, mluvčá Policejního prezidia.)
Vadná vodka měla opět etiketu likérky Drak. Zdá se, že koupit tuto značku je zárukou otravy. Nicméně tento případ prý do "metylové kauzy" nepatří. Lihoviny, které metanol obsahovaly, spotřebitele neohrožovaly na životě, prodejce se proto nedopustil trestného činu.
Mrtvá Kočka: "Hlavně, že neporušil Ústavu."
Žena Moby Dicka: "Policie a inspekce právě dala míchačům skvělý návod. Tak půlku ne, ale zkuste to namíchat dva k jedné!. Tak se možná vyhnete podezření z úmyslu o pokus trestného činu, prokletí traviči!"

Zlevňování benzinu v Česku vysvětleno: Vozí se k nám z Ingolstadtu nezdaněný. Jedna firma z překupnického řetězce vždy zkrachuje, a zrovna ta, co měla platit daň… Stát přichází odhadem o stamiliony. Celkové ztráty DPH z PHM páčí asi 8 mld. Kč. ročně. Těmto podvodům by zabránilo opatření zvané "reverse Charge", tedy že by daně platil odběratel. To by ale musela schválit Evropská komise, a všechny státy EU, ale řada z nich už vyjádřila svůj nesouhlas. Které asi?
Možná ty, na jejichž území leží destinace podvodných vývozců: Berlín, Magdeburg, Ingolštadt, Maribor, Jelenia Gora… Informačním bonbónkem je, že rafinerie v Ingolstadtu byla pro nerentabilnost "švýcarskou" firmou Petroplus vloni zavřena, načež byla letos prodána(?) společnosti Gunvor, jež je "zčásti ovládána ruským kapitálem". A Gunvor už našla cestu, jak zvýšit rentabilitu…
Informace z Hospodských novin o prodání společnosti nemusí platit. Úřední věstník Evropské unie totiž 11.7.2012 vydal 84267. předběžné oznámení o spojení podniků Gunvor Ingolstadt/ Gunvor Deutschland/ Petroplus Assets.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) odvolal Stanislava Mečla na žádost nejvyššího žalobce Pavla Zemana z místa náměstka nejvyššího žalobce Pavla Zemana. Stanislav M. zůstává v pozici řadového žalobce. Pavel Z. neřekl o důvodech odvolání víc než "má důvěra v dokrora Mečla byla oslabena". Nicméně pan doktor M. vykonal mnoho užitečné práce a Pavel Z. nechce v této chvíli jeho užitečnou práci dehonestovat vyjadřováním pro média. Nicméně některá jednání doktora M. v posledních měsících oslabila pozici Nejvyššího státního zastupitelství. Doktor M. se zasloužil, nicméně v týmu musím mít lidi, kterým mohu věřit…
Žena Moby Dicka: "Kurňa, co vlastně Mečl nicméně provedl?"
Mrtvá Kočka: "Asi porušil Ústavu."

Senát vrátil vládní daňový balíček, podle kterého se upravuje DPH k 1.1.2012. Opoziční ČSSD tak potvrdila, že se nenechá vydírat časovým presem. Premiér Nečas už kontroluje Sněmovnu, tam by snad mohlo projít. Možná k tomu bude svolná i Karolína LIDEM, když bude mít v pazourech armádu. Jsme zvědavi, jaký zásadní postoj k ukňohňaným zákonům zaujme prezident republiky.

Agresivní řidič-prase Aleš Trpišovský má Pražským vrchním soudem potvrzenou podmínku za "vybržďování" na D1. Pravomocně dva roky na čtyři, a sedmiletý zákaz řízení. Praseti se prý velice zkomplikoval život.
Jiné prase, tentokrát ožralé, jistý Roman Janoušek, kamarád jiných prasat, zatím devět měsíců úspěšně čeká na to, až se změní zákon nebo soudci nebo zmizí důkazy nebo svědci, aby nebyl v podezření, že spáchal "přečin ohrožení pod vlivem návykové látky, zločin těžké ublížení na zdraví a neposkytnutí první pomoci" (pokus o vraždu). Pozoruhodné je, že praseti zůstal řidičák. A pozoruhodná je nečinnost vyšetřovacího orgánu, který možná čeká na to, jestli se skutečně ministrovi vnitra Janu Kubicemu podaří nechat zavřít dřívějšího policejního prezidenta plukovníka Petra Lessyho pro zástupnou krávovinu…

Slovenští učitelé stávkují. Stále chtějí 10% zvýšení platů. Vláda Roberta Fica navrhuje kompromisní 7,5% zvýšení.
Žena Moby Dicka: "Měli jste říkat patnáct, a měli byste deset!"

Vedení KSČ musí trvat na tom, aby vojáci vždy byli školeni v teorii socialismu s čínskými rysy, aby se propagovaly tradice Čínské lidové osvobozené armády a aby byli věrní čínskému lidu. Zejména to platí pro Druhé dělostřelectvo, jež je pro ochranu čínské bezpečnosti zásadní silou. Proto by měli Druzí dělostřelci důsledně studovat dokumenty z 18. sjezdu KSČ, aby byli vždy připraveni na případný konflikt. Krom usilovného studia stranických dokumentů je též nutno vybudovat silnou informatizovanou strategickou raketovou sílu. Pravil na velitelském shromáždění ČLOA vrchní velitel ozbrojených sil ČLR soudruh Si Ťin-pching.
Si dodal, že zmíněné dělostřelectvo musí důsledně vykonávat různé bojové úkoly, věnovat se různým přípravným pracem pro případ vojenského střetu, z řad vojáků se mají vychovávat a rekrutovat důstojníci a talenty v oblasti informatizace a raketové technologie. Musí se také pořádat praktické vojenské tréninky, aby se zvýšila schopnost vojáků výkonávat úkoly v těžkých situacích.
("Druhým dělostřelectvem" nazývají čínští militaristé své raketové síly, včetně jaderných.)

Zrádce matky Rusi Leonid Razvozžajev poslal z vězení moták, ve kterém odvolává své přiznání k protistátní činnosti. Přitom důkazy jsou jasné:
V květnu svolal shromáždění protistátních živlů, které se bouřili proti nastoupení Vladimira V. Putina na prezidentský trůn. Vladimir Vladimirovič se přitom chopil moci na přání ruských občanů, po demokratických volbách. Padouch Leonid se tím dopustil porušení Ústavy, jak již upozornila soudružka Babořice a soudruh Si.
Poté, co protiústavní činnost zločince začaly vyšetřovat státem k tomu zmocnění orgáni, prchl Leonid na Ukrajinu, čímž se přiznal.
Vlast opustil ilegálně pod jménem svého bratra. Tím se dopustil vlastizrady.
Protože se při únosu z Ukrajiny bránil tomuto zákonnému postupu sovětských tajných služeb, dopustil se atentátu proti veřejným činitelům.
Tím, že popírá své přiznání z protistátní činnosti se činí vysoce nevěrohodným. Tak proč se dobrovolně přiznával?
Žena Moby Dicka: "To je to. Proč asi."
Mrtvá Kočka: "Možná kvůli krvi na pažbě?"

Čtvrtek 6. prosince 2012
Ombudsman Pavel Varvařovský se po několika marných protestech chystá podat žalobu proti systému docházky nezaměstnaných (DONEZ), podle kterého se ti nezaměstnaní, které ouřada uzná za podlé, musí už od letošního 1. ledna několikrát týdně hlásit na CzechPointu na poštách.
Veřejný ochránce práv je toho názoru, že předmětná praxe je jednak v rozporu s čl. 2 Listiny základních práv a svobod, ale příčí se i účelu zákona o zaměstnanosti. S ohledem na dikci ustanoveni §8a zákona má krajská pobočka úřadu práce pravomoci související se zajištěním zprostředkovaní zaměstnání, poskytovaní zejména poradenské činnosti a uplatňovaní nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Na tento účel navazují i povinnosti uchazeče o zaměstnání, které jsou bytostně spjaty se zprostředkováním zaměstnání. Z žádného ustanovení zákona o zaměstnanosti ani z účelu předpisu nelze dovodit, že by měl uchazeč povinnost hlásit se na kontaktním místě veřejné správy (na poště), aniž by zde byla poskytnuta zprostředkovatelská či poradenská činnost. V případě nedostaveni se na kontaktní místo veřejné správy (kde žádná taková činnost neprobíhá) je ovšem uchazeč z evidence vyřazen za nesplnění povinnosti, která nejenže není stanovena zákonem, ale se zprostředkováním zaměstnání nijak nesouvisí.
Mrtvá Kočka: "Estébácká šikana."

SKarty jsou zbytečné, nemravné a protiústavní. (Důvody, proč Senát podporuje návrh ČSSD na zrušení sKaret.)
Žena Moby Dicka: "Karty mohou být výhodné, pomáhající a podporující. Jenom by neměly být povinné, a neměly by být zaváděny totalitním způsobem a sprostým vyhrožováním!!!"

15 členů pražské ČSSD na schůzích hlasovalo podle úplatků, které jim dávali další dva socani. Někteří také vzali prachy za to, že vstoupili do partaje, aby podpořili své velrybáře. Protikorupční policie je navrhla obžalovat.

Na konci května napadla v jedné havířovské škole psychicky nemocná žena prvňáky nožem. Děti chránila vlastním tělem družinářka Lenka Slavíková, která přitom schytala 11 bodných ran. Dnes za svůj hrdinský čin, při kterém šlo o kejhák, získala z rukou pražského primátora cenu Michala Velíška. Michal Velíšek, který před osmi lety bránil mladou ženu, o svůj kejhák přišel.
Letos přišlo 40 nominací!
Žena Moby Dicka: "Z toho je vidět, kolik máme hrdinů."
Mrtvá Kočka: "A kolik neštěstí a magorů…"

Menažerie vzdává čest hrdinům!

Litevský fond, který byl ustanoven k vyplacení náhrad za židovský majetek ukradený během 2. světové, bude také vyplácet určité odškodné litevským Židům, kterým se podařilo přežít teror nacistického Německa a komunistického Sovětského svazu.

Čínský premiér Wen Ťia-pao se od úterý do dneška účastnil 11. zasedání premiérů členských států Šanghajské organizace spolupráce, které se konalo v kyrgyzském Biškeku. Tato návštěva dosvědčuje, že se čínská strana snaží o stimulaci míru, rozvoje, spolupráce a vzájemného vítězství.
Poté Wen navštívil Rusko, kde se setkal s prezidentem Vladimirem Putinem a premiérem Dmitrijem Medveděvem. Bylo to první jednání mezi čínskými a ruskými vedoucími činiteli po 18. sjezdu KSČ. Představitelé obou zemí jednomyslně souhlasili s tím, že přikládají velkou důležitost bilaterálním vztahům, pravidelným jednáním premiérů obou zemí a společnému vytváření širší přátelské a spolupracovní perspektivy.
Rusko je ochotno s Čínou dále upevnit výměnu na vysoké úrovni a strategickou spolupráci, rozšířit spolupráci v oblasti ekonomiky, obchodu, energie, kosmonautiky, dopravy, špičkové techniky, kultury a školství.

Novozélandský Auckland byl opět navštíven tornádem. Tentokrát zabilo 3 lidi, 7 zranilo a zničilo 150 domů.

Pátek 7. prosince 2012
V Evropě sněží a mrzne, jako by ani prosinec nebyl. Francouzi dokonce po minulých zkušenostech s globálním oteplováním pořídili pro svá letiště víc strojů na odhrnování sněhu a místo na 1 den mají posypového materiálu na dnů deset.
Mrtvá Kočka: "Ledovec se blíží!"

Jo, to když sněží v Rusku, tak jsou kolony dlouhé 200 km, auta v nich stojí 4 dny a Ministerstvo pro mimořádné situace lže, že se nic neděje.
Žena Moby Dicka: "Ano, to si řidiči stěžovali, že se nic neděje. Že nedostali žádnou pomoc od záchranářů, jídlo ani pití."

Filipíny opustil tajfun Bopha, který je zasáhl v úterý. Jeť sezona tajfunů, tenhle je letos 16., bývá jich tak kolem dvaceti. Civilní obrana hlásí 475 mrtvých, další se budou nejspíš nacházet i mezi několika stovkami nezvěstných. Vichr o rychlosti až 210 km/hod lámal stromy, strhával elektrická vedení, střechy domů i domy a v zasažené oblasti zničil asi 80 % (hlavně) rýžových polí.

Od ministryně poctivé práce a špehování sociálně slabých Ludmily Müllerové jsme se dověděli, že sociální provinilec si sKartu převzít prostě musí. Zákon bohužel neříká kdy. To se musí změnit. Snad se to nestihne do 1. května, odkdy začnou platit lidštější podmínky pro nucené karty.
Premiér Petr Nečas pravil, že karta bude povinná pro výplatu dávek jen u menší skupiny lidí, u níž hrozí zneužívání dávek v hmotné nouzi: "Například v případě gamblerů." Povinná zůstává jako průkaz socky. Důchody se přes kartu nebudou vyplácet. Ano, ve smlouvě to původně bylo, ale ta se změní. Vláda ani on osobně netušili, že podobná zvěrstva jako povinnost a důchody sKarta obsahovala. Na dotaz, jak tyto machinace se zaváděním sKaret bude řešit, dovětil, že "už to řeší policie".

"Kvůli propadu zakázek jsme propustili 600 lidí, říká šéf Eurovie." (Titulek v dnešních Hospodských novinách.)
"Kvůli propadu zakázek, nebo kvůli propadům na D47?" (Mrtvá Kočka)
"Na tom je nejhorší, že se na té stavbě nadřeli poctiví chlapy a nějaký nezkušený chlapec, který nikdy pořádně nepracoval, si dovoluje kritizovat jejich těžkou práci. To je, co mě nejvíc uráží." (Martin Borovka, ředitel Eurovie, která zprasila stavbu D47, se v dnešním rozhovoru pro HN zlobí na exministra dopravy Pavla Dobeše. Eurovie prý nastlala do podloží dálnice pneumatiky a bobtnající hutní odpad na "nařízení" samotného zadavatele Ředitelství silnic a dálnic. To je jako kdyby zubař tvrdil, že pacient přece chtěl zuby ze sádry!)
To není "nejhorší", soudruhu řediteli. Co uráží zase mě je, že jste za moje peníze – i pří vší té těžké práce – odvedli zmetek! A ještě máte drzost to okecávat těžkou a poctivou prací našich pracujících!
Mrtvá Kočka: "Ne poctivou. Nepoctivou."
V roce 2008 se eurovijská dálnice po pouhém půlroce provozu viditelně zvlnila. Objevily se praskliny. Navíc se ukazuje, že na pěti mostech úseku rezne ocel a pilíře si nadměrně sedají do podloží. Může to být způsobeno i tím, že podle ŘSD Eurovia podvedla stát o ocel v ceně 18 milionů Kč.
"Dyť zástupci ŘSD byli vždy u přejímek materiálu!" (Eurovia.)
Za okradení může okradený. A vůbec – kdyby drželi hubu, tak jsme na tom vydělali v tichosti všichni. Eurovia vidí škody za 125 mil. (zmrvené mosty nepočítá), přičemž ŘSD zbytečně vyhazuje 75 mil. za právní služby a odborné posudky.
"Kdyby místo toho ŘSD mediálně nevystřelovalo, mohli jsme se dohodnout na způsobu a financování oprav." (Martin Borovka, ředitel Eurovie.)
Mrtvá Kočka: "Vždyť říkám. Zmetek."

Řidič autobusu našel na sedadle zapomenutou obálku s penězi v hodnotě asi 10 milionů Kč. Odnesl je na policii, která je předala důchodkyni, jež tedy o své celoživotní úspory nepřišla. Stalo se ve Vídni.
Šťastné Rakousko! Kde si může člověk naspořit na stáří, aniž by mu to během života někdo několikrát neznárodnil a nevytuneloval!
Žena Moby Dicka: "Šťastné, že má poctivé autobusáky."
Mrtvá Kočka: "Šťastné, že má poctivé policajty."

Japonský ministr obrany Satoši Morimoto vydal po zasedání bezpečnostní rady rozkaz ozbrojeným silám, aby se připravily na start severokorejské rakety. Pokud se bude zdát, že by její zbytky mohly dopadnout na japonské území, mají být zničeny protiraketovým systémem.
Mrtvá Kočka: "Třetím dělostřelectvem."

Od 1.1 2013 budou moci turisté, kteří mají víza a letenky do třetích zemí, požádat na Pekingském mezinárodním letišti o tranzit bez víza (TWOV). Občané 45 zemí tak budou mít možnost využít dobrodiní 72hodinového bezvízového pobytu. Platí to např. pro držitele pasu USA, Česka nebo Slovenska.
Žena Moby Dicka: "Hlavně tam nic neříkejte čínsky."
Mrtvá Kočka: "Abyste omylem nešlápli do komunistického hovna."
Žena Moby Dicka: "Nebuď sprostá!"
Mrtvá Kočka: "Do hovna."

Před prezidentským palácem opět tanky. Egypťané se na pana prezidenta Mursího zlobí kvůli jeho představě demokracie. Je spočítáno 5 mrtvých a 400 raněných. Diskuse mezi znesvářenými skupinami se děje pomocí kamenů a tyčí.
"Musíme otočit kormidlem revoluce." (Mohamed El Baradej, generální exředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii, exkandidát na prezidenta a opozičník.)
"Připravovaná Ústava je plná vágních výrazů, které mohou být při jakékoliv příležitosti zneužity k potlačování opozice. Jsou to výrazy jako třeba »národní mravy«." (Gamal Íd, aktivista za lidská práva.) Navrhovaný dokument už negarantuje rovná práva žen, jen "ochranu matek, rozvedených a vdov". Nezávislost médií podléhá "požadavkům národní bezpečnosti". Je zakázáno "urážení proroků a zvěstovatelů". Kopští křesťané a něco jako demokratická opozice se z komise, sestavující Ústavu stáhli na protest vůči zabejčilosti islámistů. "Měli takovou převahu, že si napsali co chtěli, a stylem, který odpovídá jejich zájmům."

Sobota 8. prosince 2012
*******************************************
Vítězslava Baborová: "Ústava říká, že politická rozhodnutí vycházejí z vůle většiny vyjádřené svobodným hlasováním."
Žena Moby Dicka: "Česká Ústava ve stejném článku doplňuje: »Rozhodování většiny dbá ochrany menšin.«"
Mrtvá Kočka: "Bez toho to není demokracie, ale bolševismus".
Moby Dick: "To platí pro každého, nejen komouše!"

----------------------------
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

46 komentářů:

informace řekl(a)...

Projekt rychlovlaku mezi italským Turínem a francouzským Lyonem je součástí celkového plánu Evropské unie pro rozvoj transevropské dopravní sítě.
Plán byl schválen Evropským parlamentem a Radou v r. 1996
Transevropská dopravní síť
http://cs.wikipedia.org/wiki/Transevropsk%C3%A1_dopravn%C3%AD_s%C3%AD%C5%A5

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY č. 1692/96/ES
ze dne 23. července 1996
o hlavních směrech Společenství pro rozvoj transevropské dopravní sítě
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:07:02:31996D1692:CS:PDF

Račte se informovat, vážení. Anebo jste náhodou také odpůrci rychlovlaků? NO TAV!???

informace řekl(a)...

V Itálii rychlovlaky dělají konkurenci leteckým linkám. Jsou pohodlnější. žádná přeprava na a z letiště, dostanete se rovnou do středu města, ušetříte čas a peníze. Stojí míň.
Jen neklidné houfy lidí, co se nemají za co chytit, aby protestovali proti sociálnímu a politickému řádu, se zrekrutovali k hromadným nepořádkům a násilí, aby hájili právo jezdit jako jejich dědečkové couráky s pečeným kuřecím stehnem zabaleným v mastném papíru. V rychlovlacích je totiž i všechen komfort. nejen jídelní vozy, ale TV a napojení na internet.

StK řekl(a)...

Trochu staré informace, velevážená Informace.
Na těch mapách (ani v textu) ještě ani není ČR členským státem EU. Takže bůhví, jak to všechno bude.
A proč bychom (my?) měli být odpůrci rychlovlaků? Nějak nás omezují? Spíše nám po nich nic není. Netýká se nás to.
Ne, jenom v soutěži celkové skepse jsme (my Češi) stále mistři světa. Citoval dnes v TV Jiří Grygar. Takže uvidíme - den po 21/12/2012.

MMJ: Víte, co jsou to vlastně ti zmiňovaní TEN-Ťáci?

Moby Dick řekl(a)...

My chceme rychlovlaky! Zejména, když je nám zaplatí EU. Třeba tunel z Prahy do Berouna…
>>:))

StK řekl(a)...

Tunel Moby?
Není jich už tady dost? Třeba tunel tunelu Blanka? Nebo spousta jiných? Není už tu trochu přetunelováno?[;>))

informace řekl(a)...

Ano, velevážení diskutéři,
plán Evropské unie pro rozvoj transevropské dopravní sítě byl schválen Evropským parlamentem a Radou v r. 1996, tedy ještě před vstupem ČR do EU, a byl dále upravován a rozšiřován Evropskou komisí. Trasa č. 5, která spojuje východ se západem (Lisabon-Lione-Torino-Trieste-Lubiana-Budapest, až k ukrajinským hranicím, byla prohlášena v r. 2001 za prioritní a tak bude částečně financována Evropou. Unie zase nepřispěje na budování mostu v Messině na trase Berlín-Palermo, protože není prioritní.
Evropská unie existovala už před vstupem ČR a také plánovala, jak urychlit a racionalizovat dopravní síť a to hlavně z ekonomických důvodů.
Máte k tomu nějaké připomínky?
http://www.trail.liguria.it/Interventi/Corridoio_5/corridoio_5.htm
http://cngeologi.it/wp-content/uploads/2012/02/Opere-la-Ue.pdf

Plně souhlasím s Koccourem, že už jste toho natunelovali dost. Všeho moc škodí.

informace řekl(a)...

Předvánoční recepty na IDnes.
http://ona.idnes.cz/foto.aspx?r=recepty&c=A121207_142300_recepty_job&foto=JOB47b5c2_49ONA30a.jpg

A já přidávám etruského hada.
http://static.pourfemme.it/625X0/ricette/pourfemme/it/img/torciglione.jpg

Přečtěte si, co všechno můžete získat, když ho před Sylvestrem sníte:
Mangiandolo, per traslazione, si elimina la paura implicita, si diventa padroni, si ha libero accesso ai segreti della conoscenza delle nostre origini, si acquisisce sagacia, ci si impossessa del controllo della libido e delle virtù della natura compresa la capacità di metamorfosi ciclica che permette di mutare.
Nemáte zájem o recept?

informace řekl(a)...

http://www.archart.it/italia/Toscana/provincia-Siena/Sarteano-tomba-etrusca-della-quadriga-infernale/foto-sarteanoT16.html

Had byl u Etrusků náboženským symbolem, spolu s oválným kamenem.
Svou svinutou kruhovou formou had vyjadřuje věčnou metamorfozu, kruh se rozvíjí a zase svíjí, a tak symbolizuje věčný návrat k počátkům. Jeho spirálová forma také připomíná, že musíme být opatrní, rozlišovat hranici mezi reálným a fantastickým, protože život stále číhá, jak by nás uchopil a rozdrtil ve svém sevření.
Když ho sníte, máte to v suchu.

Jakub S. řekl(a)...

Tý brďo: sežrav ho, zbavíte se chudoby, stanete se pány, získáte neomezený přístup k tajemstvím ohledně vědomostí o našem původu, stanete se bystrými, jé - a no toto: budete s to ovládat svou v i l n o s t! No to už je pro mě asi zbytné. Tož třeba eště budu vilný stařec - ovšem cerka má v tom případě nařízeno mne neprodleně odprásknout. Z hlediska vyššího principu mravního. Tak dál: - a silou přírody bude potlačena schopnost cyklicky se proměňovat, jež dovoluje mutovat. No toto. A co za hada, taxonomicky, to má bejt? Nebo vůbec vše, co chodí po břiše? Per amor di Dio...

informace řekl(a)...

Jakube,
dovolím si Váš překlad upřesnit.
Snědením hada translací (čili přesunutím hadových vlastností na sebe) zbavíte se utajeného strachu, naučíte se sebeovládání, budete mít přístup k poznání tajů našeho původu, stanete se moudrými, budete ovládat své libido a nabydete schopnosti přírody cyklické metamorfozy (proměny), která vám umožní se proměňovat (uzpůsobovat).
Tedy žádná srandička, prosím.
A symbol hada prý převzali Etruskové od starých Babyloňanů. Jestli byli Babyloňani v Itálii, to nevím, ale na Sardinii byli určitě, zůstaly tam po nich dost zachovalé architektonické památky. Na př. siqqurat a menhiry. A sardinský lid Shardana, který napadl několikrát starý Egypt a pak byl ve službách faraonů jako osobní stráž, byl prý původem z Babylonu.
Můžete pak takovému hadu odolat? Co to bylo za druh, nevím, ale ten na obrázku je z mandlového těsta.

EK DOTAZ k rychlovlaku řekl(a)...

MMJ: Víte, co jsou to vlastně ti zmiňovaní TEN-Ťáci?
No, stavěči v cirkusu.
K rychlovlakům,již v 70- 80tých letech jezdil z Polska do Itálie nákladní rychlovlak tzv. "PONTEBA" Krakov asi v 15.00- Č TŘEBOVÁ 23.00 - PŘECHD DO it Ponteba asi v 11hod.druhý den. Hádejte co vozil? Koně z polska na IT na jatka, 12 ks ve vagonu , každý čtvrtý jen 6 + pruvodce 10-20 vagonů na vlak, vždy ve středu. To byl RYCHLOVLAK!
Koně jsou populární, jak je to dnes dear INFORMACE? Někdo žáby jiný koně, další svině, jak kde.
dnes v 16.50 ZULU, čest!

Jakub S. řekl(a)...

Ach jo. Lo sapevo gia. Tak jsem to chtěl narychlo hodit česky, zvrtal jsem co šlo, zaměnil (nechápu) paura a poverta, nepochopil, že jde o to, stát se pánem sebe sama atd. No ale dyť já nikde netvrdím, že to umím a že jsem se to někdy učil - holt amatér v původním významu. Milovník nádherných románských jazyků. Dilettante, no. Dobrá vůle a nálada udělat rychle něco pro kolegy, e tutto...

informace řekl(a)...

Vážený EK,
dnes koně z Polska dovážejí do Itálie kamiony, podívejte se.
http://www.geapress.org/allevamenti-2/polonia-%E2%80%93-italia-lodissea-dei-cavalli-per-i-macelli-italiani-fotogallery/24883
20.000 ročně, ze Skaryszewa. Poláci prodávají staré koně, nepotřebné k práci, ale také chovají koně pro jatka.
Co Vám mám říct? Nemám dojem, že by Italům zvlášť chutnalo koňské maso. Normálně se v řeznictví neprodává.
Jak se říká, proti gustu žádnej dyšputát.

StK řekl(a)...

Jo jo, vytunelovalo se tu tunelů tolik, že tu není kousek poctivé země - samé tunely.
Hlavně u nás "v kraju razovitem" je to štola na štole, tu zasypaná jáma, tam pokles terénu vlivem poddolování...
===
A jaké je to tam u Vás v Italsku, vážená Informace? Tam je půda stále pevná, neproděravělá nějakými tento... ...tunely?

Všichni zdrávi?

informace řekl(a)...

EK,
Italů je asi 60 milionů, a tak na každého připadne 0,0000333-tá část polského koně ročně. To na nějaký velký konzum neukazuje.

StK,
tady se půda sesouvá při každém velkém dešti. Jde o tunelování jiného druhu. Kácejí se lesy a tak se voda nevsakuje do půdy, ale táhne ji ssebou do údolí. A pak lidi stavějí na místech, kde je nebezpečí záplav nebo sesuvů. Posledně ukazovali takový jeden případ v TV.
Na zalesňování a bonifikaci nejsou peníze.
Pokud jde o kradení a rozkrádání, je natolik rozšířené, že teď hlasují v parlamentu o zákonu na stíhání krupce a o zákonu, podle kterého odsouzení v poslední instanci nemohou znovu kandidovat při volbách.
Projde-li, parlament a senát se značně obnoví.

informace řekl(a)...

Ale, Jakube,
přeložil jste to dobře. Jen já jsem puntičkář.
A nikdo z vás se nechce stát moudrým, klidným, uvážlivým?
Nikdo nemá na toho hada chuť?
Vždyť je to vánoční pečivo, co prodávají v Toskánsku a zvlášť v Umbrii v pekárnách a cukrárnách.

Jakub S. řekl(a)...

A dyť já už si při postupující nebolestivé ztrátě soudnosti myslím, že su moudrý, klidný aji uvážlivý dost... že to stačí, e basta. Už tak mám s tím, co vím, furt problémy, celoživotně. Eště tak víc - Dio ne guardi!
Psm, co je to - u toho titulku o koních pro italská jatka - lodissea? V Rosendorfském to není.
A to hádě, to je spíš marcipán, nebo perník, nebo nějaké těsto - e in questo caso jaké?

Jakub S. řekl(a)...

No a ještě bych přece jen těsně před koncem dne (podle evropského počítání) upozornil, že včera večer začal první den chanuky - svátků radosti, naděje, světla. Přibývajícího. Končí příští neděli. Snad by se vedle adventu mělo do povědomí citlivých vzdělaných čestných lidí dostat vždy i tohle. V mém kalendáři z Izraele je to jako Sukkot, Purim, Pesach atd. tištěno modře, zatímco křesťanské svátky červeně. Šalom.

informace řekl(a)...

Běžte spát, Jakube.
Ormai per stanchezza non connette piú.
Cosa mai potrebbe essere l'odissea?
Odysseia, přece, v přeneseném slova smyslu - utrpení koní.

Tady máte recept:
Ecco la ricetta del serpentello:
si triturano finemente 250 g di mandorle dolci e sbucciate meno una e si mettono in un recipiente aggiungendo 125 g. di zucchero, 50 g. di farina, due chiare d’uovo montate a neve, 6 cucchiai di olio extra vergine, due cucchiai di brandy, si impasta il tutto velocemente, si mette l’impasto sopra un foglio di carta da forno oleato e collocato su una terrina da forno, si da la forma di serpente a spirale, si pennella con il rosso dell'uovo separato dalle chiare, si mette la mandorla come lingua, due bacche di ginepro o due chicchi di caffè per occhi, si decora il dorso con confettini o pinoli messi a lisca, si mette in forno a temperatura moderata per 35/40 m. e…. il serpentello di buon auspicio è pronto per essere divorato. Se lo fate, mangiatene almeno 7 pezzetti per appropriarvi delle qualità del serpente etrusco.
Máte-li potíže s kuchyňským jazykem, poradím Vám. Zítra.
Jak vidíte, je to recept jednoduchý a rychlý.

A.S. Pergill řekl(a)...

K těm koním:
Určitý podíl koňského masa se dává do některých trvanlivých salámu (často takových, co mají plesnivou slupku). Pokud vím, tak se dávalo koňské nebo oslí maso i do některých druhú čajovek (informace možná bude znát spíš metský salám, který je jeho ekvivalentem - zhruba).
Faktem také je, že kůň v raných fázích svého života přibývá rychleji a s lepším poměrem krmivo / maso než kráva, takže je lépe použitelný jako brojler.
Faktem je, že proti tomu stojí tradice určitého zvláštního zacházení s koňmi, podobná vztahu ke psům.

A.S. Pergill řekl(a)...

K tomu Egyptu a pod.:
Ukazuje se naprosto jednoznačně, že pravdu měly střízlivé hlasy, které už v počátcích "arabského jara" upozorňovaly na to, že tento proces nejspíš provede k dalšímu posílení moci islamistů a k odbourávání nečetných prvků civilizovanosti v těchto zemích. Těmto lidem by se mělo naslouchat daleko víc, než multikulturalistům, jejichž optimistické prognózy byly dalším vývojem usvědčeny jako bezcenné žvanění

informace řekl(a)...

Vidíte, Pedro,
to mě nenapadlo, že se koňské maso dává do uzenin. A to nejen koňské, ale i oslí, jelení, kamzičí a kozorožčí. A to všechno v severní Itálii, jak jsem viděla na webu. Ve střední Itálii spíš používají maso kančí.
Podívejte se na výběr uzenin z koňského a oslího masa jedné firmy z Lombardie (Lecco, Como e Bergamo). Dělají z koně i šunku a špek.

Bresaole di cavallo
Boscaioli piccoli pezzi di bresaola più secca
Coppiette boscaioli con peperoncino e finocchietto
Salami e cacciatori di cavallo e d'asino (misti a pancetta di suino)
Salamella dolce la preferita dai bambini
Speck equino
Salametto piccante di cavallo
Dietorello salame e cacciatorini tutto equino senza grasso
Wurstel di cavallo preparati con ricetta Altoatesina
Prosciutto cotto a vapore, prodotto con sola carne equina selezionata magrissima

StK řekl(a)...

ASP: Lidé, kteří trochu znají poměry a mentalitu obyvatelstva v severoafrických zemích (a také na Blízkém východě) jednoznačně předpověděli chaos a bratrovražedný boj mezi islamisty a zbytkem populace. Jenže se raději naslouchalo těm, kteří vše posuzovali z ticha svých multikulturálních pracoven a věděli jen to, co chtěli vědět.
Napadá mě takový pojem: praktikující multikulturalista. Jenom takovým, kteří mají za sebou delší život mezi různými etniky a hlavně kulturami* by se mělo naslouchat. Ten zbytek multilkulti nadšenců jsou asi stejní "inženýři lidských osudů" jako komunisté. Propagátoři krásných, leč naprosto neuskutečnitelných teorií. Zločinci v oblecích s čistýma rukama. Oni přece jenom něco mylně předpokládali.

*/ tím nemyslím třeba to, že bydleli půl roku v jednom domě s vietnamskou rodinou. Bral bych nejmíň několik let pobytu v nábožensky a etnicky smíšené čtvrti, protože není nad vlastní "rukolapnou" zkušenost.

StK řekl(a)...

Ke koním, snědeným v Italsku:
S požitím dostupných informací a matematiky (trojčlenka) jsem spočítal, že jeden normovaný Ital zkonzumuje ročně něco mezi 45 až 185 g koniny ročně.

Konina je opravdu hodně dobré maso. Též osli jsou velmi vhodní ke konzumaci - k diskuzím již méně.

informace řekl(a)...

Pergille,
varovné hlasy o následcích arabského jara se ozývají i teď. Řecko zoufale připravuje mimořádná opatření na ochranu svých hranic před příchodem utečenců ze Syrie. Nemá peníze na placení státních úředníků a teď by mělo finacovat sběrné tábory. Většinu jich už zavřelo, protože nemá peníze.
Napsali o tom pěkný článek na jednom blogu. Snad Vám ho Google slušně přeloží. Zkuste to přeložit do anličtiny.
http://xn--identit-fwa.com/blog/2012/09/05/la-grande-ondata-rivoluzioni-arabe-per-ripopolare-leuropa/

Pedro řekl(a)...

Buon giorno, Informace. Já nejsem Pergill! [;-)))

Jakub S. řekl(a)...

L´odissea. Panebože. Nemám omluvy. Děkuju za laskavé alibi, že to je únavou. Neuvěřitelné.
Na to hádě se moc rád podívám a poskytnu cerce a snachám! Ovšem teď pozván frčím k synkovi, pozvali mě na oběd. No neberte to.

informace řekl(a)...

STK!
Nevím, jak jste to počítal. Ale dospělý kůň váží průměrně něco mezi 500 - 750 kg.
http://www.horsinaround.it/pesoaltezza.htm
20.000 koní váží 10.000.000 - 15.000.000 kg
děleno 60 miliony činí 0,16 - 0,25 kg na osobu, včetně nemluvňat.

Vzhledem k tomu, že je z koně odpad, musíte odpočítat z celkové váhy asi tak 30 procent a víc.
Tabulku o poměru čisté váhy k váze živého zvířete jsem u koní nenašla. U ostatních zvířat průměrná čistá váha po odečtení jatečného odpadu činí:
bovini - 62%; vitelli da latte - 59%; maiali - 74%; agnelli (tosati) - 54%.

Nevím, kolik je skutečných spotřebitelů, co jedí koňské maso . Beru tedy v úvahu všech 60 milionů. Na hlavu by tedy přišlo něco jako 0,10 - 0,17 kg masa ročně.
Počítala jsem to ručně a pak ověřovala počítačkou.

informace řekl(a)...

Co Vás vede, Pedro, k doměnce, že si Vás pletu s Pergillem?

informace řekl(a)...

Podle italských statistik je spotřeba masa čeledi koňovitých (tedy i oslího) na dospělé obyvatelstvo 1,1 kg ročně na osobu, včetně uzenin.

http://www.fiesa.it/userFiles/File/documenti_banner/carne_equina_libro_masina.pdf

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Překvapuje mne, že v diskuzi o koních se nikdo nezmínil o skřiváncích. Takže kdyby to náhodou někdo neznal:
„Servus Bloch. Tak jsem slyšel, že se ti znamenitě daří. V čem teď děláš?“
„Já jsem si pořídil takovou továrničku na skřivánčí paštiku. Jde to na dračku, krabička za čtyři koruny, to je bez konkurence.“
„Ale jak to, prosím tě, můžeš dělat? A kolik bys těch skřivánků musel mít? To to s něčím mícháš?“
„No to se ví, že ti za čtyři koruny nemůžu dát jenom čisté skřivánčí maso. Ale míchám to poctivě na padesát procent. Vždycky jeden kůň a jeden skřivánek, jeden kůň a jeden skřivánek.“

StK řekl(a)...

No ovšem, Info, máme opravdu "antagonistické rozpory". [;>))
Vy tvrdíte, že jeden normovaný Ital zkonzumuje 100 až 170 g koniny, já zase, že 45 až 185 g. Vy vycházíte z 20 "kilokoňů" ročně, já zase z dat dodaných fy. EK z mezních hodnou poočtu i váhy koňů. A přesto se ta data téměř shodují. Vida!

StK řekl(a)...

Tak takovou pa-štiku (vidíte, už v tom názvu je uvedeno, že se jedná o něco nepravého, v našem případě o nepravou štiku) bych klidně Zdeňku Ž. kupoval i v tom provedení, jak je inzerována. Koňskou paštiku na rozdíl od slavičích jazýčků jsem už jedl a byla skvělá. Nějaké slavičí jazýčky ji nemohou v tak nepatrném poměru znehodnotit.[;>)

Jakub S. řekl(a)...

Ano! Pa-štika jest ubohá napodobenina té úžasné ryby. Jako pamlsek je nízce imitovaný mlsek, panika jest očividně pouze opticky předstíraná nika. Dále jde jen namátkou o průhledně cosi předstírající vouky, viány, mpelišky, poušky. Bráchy mudra se optám, zná-li doucnici. Ale on je většinou ličák a nebaví se se mnou moc. No už su holt starý prika a hodím se jenom do opravdových pučí. Ostříhám si zoury při něčem opravdu noramatickém a dám na lubu Morfea, pam(pa)dam...

Pedro řekl(a)...

informace řekl(a)...
Vidíte, Pedro,
to mě nenapadlo, že se koňské maso dává do uzenin...
Já jen aby tady nedošlo zase k nějakým dohadům o identitě jednotlivých hostů v hospůdce. [;-)))

informace řekl(a)...

Neobávejte se, Pedro,
jednoduše jsem si spletla jméno. Byla mi hrozná zima, ústřední topení jde na minimum a v Itálii sněží. Tady teda ne, ale zima je pořádná. Než se zhřála místnost elektrickými kamínky, klepala jsem se, že mi nefungovaly ani prsty.

Šaman řekl(a)...

A u nás na Horách Lužních, 200 m nad Vltavou, krásně nasněžilo.
\ :-)

informace řekl(a)...

StK,
více méně jsme došli ke stejným výsledků, nějaké to deko sem nebo tam.
Rozdíl mezi úředními statistickými údaji a našim výpočtem bude asi dán tím, že tam počítají také osly.

Pokud jde o osly, jistě jste četli, že Berlusconiho strana stáhla důvěru Montiho vládě a Berlusconi zas opanoval politickou scénu.
Někteří novináři nad tím bědují, ale to docela falešně. Monti dokázal jen zvýšit daně, což postihlo hlavně nemajetné třídy, některé rodiny opravdu třou bídu, ale státní dluh přesto vzrostl. A privilegia politické kasty stejně nedokázal omezit. Monti prohlásil, že po schválení zákona o ekonomické stabilizaci podá demisi. Normální datum voleb je březen příštího roku a tak se taky nic tragického nestane. Je naštvaný, protože mu B.zhatil plány na další postup v politické kariéře. Mířil ještě výš, jak naznačovali novináři.
Předvolební kampaň je stejně už přes měsíc v plném proudu. Levicová Pd (ex PCI) už provedla primárky: šrotitel - florentský starosta Renzi contra Bersani, tajemník strany. Vyhrál Bersani a je na to náramně pyšný, všude se nafukuje, takže satira ho parodovala jako krocana se široce rozevřeným vějířem ocasu.
Mrkněte se.
http://www.ilmessaggero.it/aprifoto.php?id=236758

informace řekl(a)...

Představte si, že sněžilo i na Sardinii. Teď to psaly noviny.

http://sardegna.blogosfere.it/galleria/2012/12/neve-sardegna-dicembre-2012-arrivata-la-neve-in-sardegna-nevica-a-desulo-fonni-e-tonara.html/1

To je tedy unikát. Ti chudáci na to nejsou zvyklí. Ti asi mrznou.

informace řekl(a)...

Když už jste u těch štik a pa-štik, podívejte se jak se krmí kormorán. Všechno natůr, bez nějakých kuchyňských kouzel.
http://scienza.panorama.it/foto-dicembre?gllyid=cormorano-3

informace řekl(a)...

Jakube
Vy jen sršíte - vtipem.
Já bych zas docela přízemně připoměla fr. pâté < lat. volgare pasta, řecké hepar(ηπαρ), hepato-(ηπατο-)
Spirito inclemente, spietato, sfottente!

Anonymní řekl(a)...

Formulky "každý slušný člověk by měl...", případně "všichni vzdělaní citliví čestní by vždy měli..." (s připojenou soukromou aktivitou) patří mezi nejprůhlednější manipulativní techniky ;-))

Jakub S. řekl(a)...

Ale jistěže. Nicméně (Slováci toto slovo milují) - nemění to lautr nic na tom, že to v konkrétní větě, určené konkrétnímu příjemci sdělení, může být prostě zjevné konstatování.
Pasta že by souvisela s hépar = játra? No to mne nikdy nenapadlo. Může bejt. Ovšem můj obrovský nepřenosný kožený stoletý Webster praví: paste - paté - L pasta - Gr pasté (novořec. výsl. pastí - JS) - a teď já: pasté je ječmenný/ovesný (kroupový) vývar, a vedle toho je pasta (i přímo takto, řecky) = ovesná kaše. Na chatě mám po pradědovi Nehomerovský slovník řeckočeský, tam se podívám.

informace řekl(a)...

Ne, Jakube, napsala jsem ty výrazy za sebou a tak to vypadá, jakoby pasta pocházela z hepar.
Tak to není. Oni totiž lingvisti se neshodují.
Pasta byly ve středověku takové taštičky plněné něčím na způsob paštiky.
Hepar pak výslovně ukazuje na náplň, na materiál.

Co zas píší Španělé:
El término francés 'Pâté' cuyo circunflejo revela la presencia de una 'S' antigua ('paste') procede del latín vulgar 'pasta' tomado del griego 'pasté': 'salsa mezclada con harina'. El 'pâté' es la envoltura que contiene la carne o el pescado picado como lo puede ser una empanada o una masa hojaldrada ('pâtisserie' = 'pastelería'). Un día la pasta desapareció pero la carne y la apelación se quedaron. El 'pato' que se dice 'canard' en francés (deformación expresiva de latín 'anas, anatis') puede servir entre otros animales comestibles para hacer 'pâté' y por supuesto su órgano hepático también: existen 'patés de pato', de cerdo, atún, vaca, caballa, sardina, conejo, liebre, oca, jabalí, corzo, etc.

Anonymní řekl(a)...

Ano, věta pronesená mezi dvěma fanoušky Baníku/Sparty/Sigmy* v jejich domácím kotli může být jimi oběma považována za neoddiskutovatelnou zjevnou obecně platnou skutečnost, která se ovšem dva metry za branou stadionu velmi často** mění na pouhý subjektivní názor bez jakékoliv obecně platné závaznosti.

*) nehodící se nečtěte
**) pouze postižení vzděláním matematického charakteru zabraňuje použít výrazu "vždy"

Jakub S. řekl(a)...

A pozor, Watsone, záhada! Conejo je králík - ale v argentinských pampách znamená mate conejo, že ten čaj maté je hořký, že ho nechceme osladit. No? Není jazykověda nádherně napínavá, tajuplná, odhalující všecko možné? Odpovím sám, žáci: je.