čtvrtek 13. prosince 2012

Rypák for prezident


Dnes vás oblažím článkem skoro přesně 10 let starým, napsaným 2 roky před vstupem ČR do EU. Je smutné, že to lepší někam zmizelo, a to horší se opakuje. Rypák opět kandiduje na  prezidenta.

Zatímco se naše politická scéna otřásá soubojem, který uvnitř ČSSD proběhl o prezidentské kandidáty, zatímco političtí komentátoři a šamani hledají, kdo na opuštěný stolec Václava  Havla, v hledišti je jen málo zájemců o toto divadýlko. 27 tisíc politicky uvědomělých občanů se dostavilo k veřejnému prezidentskému referendu sociálně demokratické strany, aby vložili na  misky vah svou budoucnost. Většina obyvatelstva však uprchla do super, hyper a gigamarketů, aby nakoupila na blížící se svátky. Letos je lákají i slevy – nikoli po, ale před Vánocemi. A  tak si můžete koupit vepřovou kýtu za neuvěřitelných 95 Kč. Kupujte, kupujte, dokud je to tak levné. Katastroficky levné!


Před čtyřmi lety (1998) jsem zde ve článku "Levné knihy a levná prasata" napsal: 

"A jak že je to s těma prasatama? Světová cena je teď asi 20,- Kč za kilo živé váhy. Při tom, jak EU dotuje jednak pěstování prasat a jednak jejich vývoz, je vlastně zázrak, že naši  zemědělci dostanou 24,- Kč. Při nákladech 28 až 32 Kč. Je nekorektní od pravicového politika, jestli vyčítá zemědělcům, že musejí zvýšit produktivitu práce a snížit náklady. To se už v  zemědělství stalo, včetně brutálního snížení pracovníků. Kdyby se ve stejných parametrech změnilo třeba naše strojírenství, to by nám celá Evropa koukala na záda! Je hloupé od  pravicového politika, pokud žvástá o "trhu", když ve skutečnosti soutěží rozpočet Evropské unie s rozpočtem českým. A je zločinné od našich politiků, když tolerují hospodářskou  kriminalitu, kdy odběratelé vepřového masa ustoupili od předem uzavřených smluv!!!
... Až naše zemědělství zkrachuje a evropské ceny opět vzrostou, uvidíme, kolik zaplatíme za současně levné vepře! Jediné řešení do budoucna je snad propojení výrobce, zpracovatele a  distributora do jednoho hospodářského celku."

Za ty čtyři roky se něco málo změnilo. Zemědělství stále nezkrachovalo. Čtvrtinu českých prasat už prodává odbytové družstvo Agropork. Teď právě kilo živé váhy za 26 Kč. Minulý týden to  bylo 28. Před třemi měsíci za 40 Kč. Před rokem v listopadu 2001 stálo kilo živého vepře 44 Kč. Od toho roku 1998, kdy jsem svůj knižně/prasečí výkřik psal, cena zhruba osciluje mezi  těmito polohami. Řeklo by se – masa je přebytek, zlevníme ho, rychle se vyprodá a budeme moci zase zvednout ceny.

(Pololetí 2012 dle ČSÚ: Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat vzrostly o 15,3 %. Výrobci prodávali jatečná prasata ve třídách S, E, U za průměrnou cenu 32,40 Kč/kg v živé  hmotnosti a za 41,76 Kč/kg v jatečné hmotnosti. To už máme po zvýšení DPH o 4 %! Právě dnes si můžete koupit domácího vykrmeného vepře o váze asi 220kg v ceně za 1kg/35kč)

Jenže to není tak jednoduché. Do samoregulujícího se mechanismu zasahuje mnoho vedlejších vlivů. Letošní (2002) ztráty chovatelů českých chovatelů prasat se odhadují na 1 miliardu  korun.

Už dva roky funguje v Praze "Obchodní burza Hradec Králové", která by měla dávat bezpečné zázemí pro obchodníky s řepkou i vepřovým masem. Vznikají další "plodinové" burzy - i  elektronické. Bohužel se však zdá, že je jich na náš malý trh až moc. Takže většina pěstitelů vepřů na to jde asi následovně: Místo aby už letos prodali na rok dopředu a měli jistotu  odběru, těší se na vysoké zisky a na riziko snad ani nemyslí. Řeknou si: "Letos bylo vepřového málo, bylo drahé, hurá, pusťme kance mezi svině! Že si budeme muset koupit více krmiva?  No bóže – vždyť můžeme kupovat dotované zrní ze státních zásob!" Takže vloni touto dobou chrochtalo u nás 1,3 miliónu selat, nyní je to  o tři sta tisíc víc. Příroda však nereaguje tak  rychle, jako obchod.

Je u nás málo vepřového a proto je drahé? Dovezeme jej a vyděláme na tom! Řeknou si zase obchodníci. V roce 1998 dovezli 34.000 tun, v roce 2000 jen něco přes 20 kilotun, letos zase  už přes 37 kilotun vepříků. Většinou ze zemí EU, vždy tvrdě dotované. Jednak dotací na pěstování prasat, jednak dotací na vývoz. "Zachráníme naše zemědělce," volá ministr zemědělství  Palas (Jaroslav, ne Athena:) "a také budeme dotovat vývoz!" Ale naštěstí do toho (vázáni mezinárodními dohodami) smíme dát jen 71 milionů korunek. Což prý stačí tak na 10 kilotun  masa. (Možná by více prospělo, kdyby ministerstvo dohlédlo na to, aby platily předem dohodnuté ceny!!!)

Takže jaký trh? Jde i nadále o souboj státních rozpočtů a souboj kvót. Hned od Nového roku k nám přitom dorazí bezcelní dovozní kvóty. Z EU 6,5 kilotuny, z Maďarska 6 kilotun. Při  celkové naší roční produkci kolem 600 kilotun se to zdá zanedbatelné – ale je to jako s elektrickou energií: Nejdražší je ta špičková. Zisky shrábnou dovozoví obchodníci, naši pěstitelé  budou jen sčítat ztráty.

Ale mohou si za to také trochu sami! Více by se měli sdružovat do odbytových družstev a účastnit se prasečích burz. A také zakládat řetězce, kde by na začátku byl chovatel a na konci  obchodník. Co jsem o tom psal před čtyřmi lety, platí i dnes. Jenže dnes jsme na dohled EU – a stále jsme se nějak nepoučili!

Obecenstvo je více než na "zdravé české vepřové bez cizorodých látek" zvědavo na cenovku 95,- Kč na kejtě a 88,- na pečeni s kostí. Jak levné – když nepočítáme naše dotace do zrní a  do vývozu a peníze, které stojí správa fondů, skladování a kdoví co ještě..., což vše platíme z našich daní. Možná už za rok na přebytečné české svině budou platit daně i Němci.

Přimlouvám se za ty burzy. Málokdo asi bude takový vlastenec, aby si např. na (v roce 2012 už nefunkční adrese) www.prasarna.cz kupoval pošumavské prase od Netolic za 50 Kč/kg.

Ale zato si z té prasečí stránky můžete odběhnout na (dnes už nefunkční) stránku www.rypak.cz, kde cenu v anketě za nejneomalenějšího politika "Rypák roku 2001" obdržel již podruhé  za sebou náš možný budoucí pan prezident Miloš Zeman. (Také v tomto referendu získal přes 50 % hlasů.) Na druhém místě je s odstupem další prezidentský kandidát Václav Klaus – a  na třetím současný prezident Václav Havel.

Psáno v Praze dne 9. prosince 2002, na Neviditelném psu vyšlo poprvé den na to.

51 komentářů:

informace řekl(a)...

Vy si toho svého českého Rypáka můžete ještě svobodně zvolit, italskému protektorátu chce Brusel svého Rypáka dosadit na místo premiéra.

http://www.sueddeutsche.de/politik/berlusconi-begegnet-monti-in-bruessel-huldigung-fuer-den-ueberraschungsgast-1.1550236

http://www.rainews24.rai.it/it/news.php?newsid=172645

Važte si své suverenity, dokud ji ještě máte.

drak řekl(a)...

informaci:

President je v našem politickém systému takový ceremoniář. Je pravdou, že oba Václavové, jak Havel, tak i Klaus uměli i těch relativně malých faktických pravomocí využít víc než na maximum, takže oba hráli a ten druhý ještě pořád hraje své hry a jejich stopa se v naší politice přehlédnout nedá, ale první housle to v žádném případě nejsou.

Když se podíváme, v čích rukách jsou rozhodující média a jak se projevují ta "veřejnoprávní", tak se ani tak moc nedivím, že nám byly vnuceny štědré dotace solárním korsárům, ačkoliv to fakticky (nebo jen zdánlivě?) odporovalo většině politického spektra. Takže tady se unijní hrabivé pazoury projevily naplno.

Podobně neblaze, byť jiným, ale neméně devastujícím způsobem, se vliv unie projevuje v zemědělství.

Díky ruským prachům a vlivu zase neprošel americký radar v Brdech.

Nenapadá mi svinstvo či lumpárna pocházející ze zahraničí, která by tady neměla reálnou šanci uspět, bohužel. Kdyby na tom presidentovi nějak sešlo, nepochybuji, že by nám ho také dosadili, ale asi jim to nestojí za to, to, co potřebují si prosadí i bez něj, na to přece mají tu Lisabonskou smlouvu.

No ale nějaké zbytky suverenity a náznaky demokracie, byť dost formální, tu pořád ještě nějaké jsou.

Jakub S. řekl(a)...

Takyže su si toho vědom, I.
I když... ale ne. pořád ještě. Ovšem, nicméně... ne, přesto. Nebuďme maximalisti, na poli politiky to za normálních (mírových) okolností nejde. Opravdu v Netályji se vše vyvíjí jinak, zvláštně - absurdně, znepokojivě, legračně, neradostně, neuvěřitelně (ještě před nedávnem) - to vše simultánně... Jenže to je dneska TAKY NAPŮL U N Á S !
Questo non e piu uno scherzo. Tady přestává legrace, panstvo.

informace řekl(a)...

Co udělá Monti, není zatím známo. Prý zatím hodnotí situaci.
Myslím, že je natolik inteligentní, že si uvědomuje, že volby by jasně prohrál. Italové jsou proti němu zuřiví. Právě jsem sledovala tv debatu o něm a o jeho vládě a dozvěděla jsem se otřesné věci. Debaty se zúčastnili dva známí ekonomové - Tremonti bývalý ministr financí a Abete, bývalý prezient Svazu it. průmyslníků.
Kam šly stovky miliard, co z nás vláda vyždímala na daních? Bankám na sanaci jejich rozpočtu a na pomoc ostatním státům jako Řecko nebo Španělsko. Na ozdravení italských financí, ekonomiky z toho nešlo nic. Prý Itálie je bankomat pro záchranu eura. Proto ho mají v Bruselu a v Berlíně tak rádi. A to je tradičně levicový program, co tu debatu vysílal.
Monti asi na premiéra kandidovat nebude, spíš pomýšlí na místo prezidenta republiky, které mu už levicový lídr Bersani (Pd) nabídl.
Hnus! Hnus a hnus!

informace řekl(a)...

A proč Bersani Montimu nabízí suverénně misto prezidenta?
Protože po tomhle zásahu Bruselu a představitelů Evropské lidové strany si je už jistý vítězstvím levice ve volbách.
Hnus a zase hnus!

Anonymní řekl(a)...

Cernan napsal o svem zivote krasnou knihu Last Man On the Moon.
Jedna prihoda me utkvela v pameti: Gene chtel zkrizit Roverem sve vlastni stopy v mesicnim prachu, ale napred ze zvyku zastavil aby se podival, "jestli nikdo nejede". :-)
Mikin, Canada

A.S. Pergill řekl(a)...

Tady se ukazuje jediné rozumné, co se dá dělat: Podporovat "antievropské" strany a odchod z EU, nebo její rozbití.

Jakub S. řekl(a)...

Ten Cernan - to je fakt?

EK: informace na hrad! řekl(a)...

Dear informace, my si tu svobodu volby už prožíráme také a s velkým úspěchem. Je jen otázka času kdy nám VW dosadí celou vládu nejen ceremonyáře na hrad.
čest?

informace řekl(a)...

Pergille,
chybí jen, aby nám z Bruselu vnutili jednotnou kandidátní listinu jako za reálného socializmu a veřejné hlasování bez odchodu za plentu.
Oni ti blbci asi nevědí, že Monti svou stranu nemá a mohl by kandidovat jen za stranu Berlusconiho a jeho koalici, ve které je ale Severní liga, která je proti Montimu a jeho proevropské politice. Jinak by ho musela kandidovat levicová Pd, která sice prohlašuje, že je proevropská, ale stěží bude moci pokračovat v jeho politice austerity, protože by se tak zasebevraždila. Vzbouřily by se v první řadě odbory.
Buď těm v Bruselu narostl přes míru hřebínek anebo jsou v zoufalé situaci, když s takovým nestoudným návrhem mohou přijít.

Pertinax řekl(a)...

Tohle není k tomuto článku, ale....
V nedávné diskusi Drak, nebo STK, nebo Jakub, nebo - to je jedno kdo - vyjádřil svou hlubokou nechuť k právní profesi. Tuto nechuť mám také. A nejen proto, že advokáti si prosadili úpravu originálního textu Bible. Po větě "I řekl Bůh: Budiž světlo, a vše bylo jasné." byla po usilovném lobingu advokátní komory vynechána věta "I řekl potom ďábel: Budiž advokáti, a Chaos se vrátil."

Dnešní výrok soudce Nejvyššího Správního Soudu a předsedy Volebního senátu Vojtěcha Šimíčka poodhaluje biologické pochody probíhající v tělech těchto tvorů.

"Právo není přírodní věda, v právu 1+1 nemusí nutně znamenat 2. Vždycky je to o více interpretacích."

Pokud novinář slova soudce Šimíčka špatně interpretoval, omlouvám se. Je potom možné, že soudce myslí, snad i hlavou.

informace řekl(a)...

Pertinaxi,
o různých koncepcích práva filozofíí práva a samotnými právníky jsem psala 4. prosince po článkem o prezidentských koních.

Šaman řekl(a)...

Jakubovi k Evženovi Čerňanovi:

Eugen Andrew Cernan:
Dědeček Štefan Čerňan, babička Anna, 1903 odjeli do Ameriky z Vysoké nad Kysucou. Jejich syn Andrew byl Američan se stoprocentní slovenskou krví.
Dědeček František Cihlář z Bernartic u Tábora se tuším setkal s babičkou Rozálií z Nuzic u Bechyně až v Americe. Jejich dcera Rozálie byla Američankou se stoprocentní českou krví.
Astronaut Cernan je tedy stoprocentní Američan v druhé generaci, se stoprocentní česko-slovenskou krví.

K tomu historka: Když byl jeden kolega v Rusku v době startu Vladimíra Remka, přišli za nimi sovětští soudruzi s šampusem na oslavu startu prvního československého kosmonauta. Naši jim řekli, že československý kosmonaut už před Remkem chodil po Měsíci. Rusáci je za to neměli rádi.

K tomu jiná historka: Mám podpisy právě od Remka a jiného českého astronauta Jima Lovella, z jejich společné přednášky v pražském Planetáriu. Lovellův dědeček pocházel z Dolní Lukavice na Přešticku. Jim měl s sebou taky čs. vlaječku, ale ta se na Měsíci nedostala, protože velel Apollu 13…
\ :-))

StK řekl(a)...

2 + 2i = ??

informace řekl(a)...

StK,
text zákona není matematická formule, ale slovní formulace, takže nevyčerpává zcela význam a obsah právní normy, potřebuje další výklad.
Přečtěte si o tom na české Wikipedii
http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDklad_(pr%C3%A1vo)

Pedro řekl(a)...

Šamane, to já zase mám doma založenou někde v krabici kartičku se třemi podpisy - Pavel Popovič, Marina Popovič a Natalka Popovič. Náš útvar byl tehdá na letním výcvikovém táboře (nevím, jestli se to tak správně vojensky nazývá - zkrátka místo v kasárnách jsme bydleli ve stanech na za války nasypaném a v té době keři zarostlém dálničním tělese mezi Chebem a Františkovými Lázněmi - podle automapy je dnes to těleso využité pro silnici s výhledem na rozšíření na plnohodnotnou dálnici). A jednoho červencového dne velký cvrkot. Důstojníci lítali jako pominutí - přijede vzácná návštěva - kosmonaut Popovič. Přijel, s manželkou Marinou (tehdy byla čerstvě po ustavení výškového rekordu s Delfínem) a dcerou Natálkou. Dívčina kolem 11 - 12 let, vyloženě unuděné a rozmazlené dítě. Nechal jsem si všechny tři podepsat. Po pár dnech nás tam ještě přijeli navštívit soudruzi - kolegové průzkumníci ze sovětské posádky v NDR - byli někde od Karl-Marx-Stadtu. Ukazovali nám jak se dá zvednout celá kabina na náklaďáku, aby byl přístup k motoru. Tuto koncepci později použila i Tatra. Bylo tehdy hrozné horko, vzal jsem tři vojáčky a šli jsme se na půl hodiny vykoupat do přehrady Skala. Zkoušel jsem s nimi mluvit o vztahu naších států vůči Izraeli, ale moc řečí o politice s nimi nebylo. Další jejich kolegové prý se byli podívat na naše kasárna v Chebu. Večer pak všichni odjeli zpět do NDR.
Já šel 31. července do civilu. A právě tato jednotka pak přijela 21. srpna a chtěla obsadit naše chebská kasárna. Všechno mi to líčil známý, který šel do civilu až na podzim. Velitel útvaru se s nimi odmítl vůbec bavit a dal postavit do brány tank - později mu to přišlo sakramentsky draho - vyhodili ho z armády.
P.S. Po 21. srpnu jsem poslal dopis do SSSR na adresu, kterou mi jeden z těch vojáků napsal - nepřišla žádná odpověď. Tehdy se tady mluvilo o tom, že ta první vlna sovětských poskytovatelů internacionální pomoci, která viděla že je tady absolutní klid a žádná kontrarevoluce, že šla na Sibiř.

Pedro řekl(a)...

Opravuji - přehrada Skalka

Pertinax řekl(a)...

Vážená Informace,

máte zcela pravdu. Text zákona není matematická formule, ale slovní formulace. Potřebuje proto nutně další výklad. Jako např.

Úplné znění zákona č.141/1961 Sb. o trestním řízení soudním (trestní řád),
jak vyplývá ze změn provedených zákony č.57/1965 Sb., č.58/1969 Sb., č.149/1969 Sb., č.48/1973 Sb., č.29/1978 Sb., č.43/1980 Sb., č.159/1989 Sb., č.178/1990 Sb., č.303/1990 Sb., č.558/1991 Sb.,..... atd.atd....., celkem ještě 53 (slovy padesát tři) dalších zákonů (poslední č.306/2009 Sb.) provádějících změny ze kterých potom vyplývá znění zákona
č.141/1961 Sb.
Kromě těchto 63 zákonů vyplývá "úplné znění" ještě ze sedmi nálezů Ústavního soudu z let 1994 až 2008, kde ale úplné znění č.424/2001 Sb. bylo vyhlášeno pod č.43/2002 Sb.

Tož tak, vážená Informace. Slyšel jsem také, že advokáti již lobují ve Vatikánu i v Jeruzalémě aby se v církevních materiálech, včetně Bible, nadále uvádělo "Desatero přikázání, ve smyslu pozdějších novel, úprav, vyhlášek a nařízení vlády"

StK řekl(a)...

Pro Informaci:
A o to, že zákony potřebují své vykladače právě jde. Srovnejte nějaký nejednoznačně sepsaný zákon* a třeba nějaká proroctví. Libuše, Slepý mládenec, Mohamed nebo Nostradamus - všechno jedno. Vše je vždy napsáno tak, že se to dá vysvětlit mnoha způsoby, z nich některé jsou přímo antagonistické. (Překročíš-li Rubikon, zničíš velikou říši... atd.)
U zákonů se o jejich výklad starají soudy**. Analogicky tedy může dojít k tomu, že dva různé soudy dojdou ke zcela opačným výsledků. To je ten důvod, proč nemám rád právníky. Řád se často se nijak nekryje s právem a právo se spravedlností. Psaný zákon, který se dá vysvětlit dvěma zcela odlišnými způsoby je věc poněkud nesmyslná. Zbytečná.
Zákony tedy mají stejný smysl, přesnost jako třeba symfonie - někdo v ní slyší dusot koní, někdo zvony... Prostě to, co si necháte od vykladače nakukat.
====
*/ Mám pocit, že zřetelná nejednoznačnost není v českých zákonech proto, že "zákonopisci" jsou nedostatečně intelektuálně vybaveni. Naopak! Už vtom okamžiku se tam zapisují věci, které po schvlůení budou mít (nikoliv marginální) vliv na pozdější činy a zločiny. Tam se ve skutečnosti lobuje - zákono
dárci ve sněmovně jen (poměrně tupě) odhlasují vše, co se po nich chce. Často ani neví, o čem vlastně hlasují. Maximálně si přihřívají stranickou polívčičku a natřásají pírka u "kecbedny". Takový zákon je pak obvykle obrovský průšvih. Například státem garantovaná kompenzace fotrovoltaiky nebo jiných zelených nesmyslů. Jsou tací, kteří žijí jen z takových sviňárniček. Ale všechno je "podle práva".

**/ V muslimském světe vykládají zákony, např. "šaríja",tedy Korán, duchovní. To je dokonalé a jen opravdu mentálně připoslabší člověk by spoléhal na jediný možný výklad Koránu. Výklad Koránu bude vždy takový, jaký se bude vykladači hodit do krámu. Jiný pro nevěřící psy, jiný pro prosté muslimy a další pro muslimy "vznešené". Přít se o to, který je ten správný výklad je poněkud zpozdilé.
====

POZN.: Vzpomínám si, že jsem před mnoha lety vybíral hudbu do inscenace Stendhalova "Červeného a černého". Jak jsem si tak poslouchal různá CD, začaly se mi na jisté situace hodit určité hudební kousky - měly paralely, variace i opaky. Byla tam láska, vášeň, víra. Nakonec jsem našel celou sestavu hudebních nálad a pocitů, které byly potřeba a podíval jsem se na obal CD, co to je za hudba. Byly to Wiliamsovy soundtracky pro (tenkrát) trilogii(?) Star Wars.
SF do hry z 18. století?! Už ale nebylo moc času hledat něco jiného a hlavně, hudba mi přesně "zacvakla" do situací a nebyl jsem si schopen tam představit jinou - takže jsem s ní drze přišel do zkoušek. Líbila se všem, zdála se být ideální pro tuhle hru a začali jsme ji tedy používat. Jenom jsem neměl odvahu režisérovi ani hercům říct, kde jsem ji naloupežil.
Když jsem jim tu "lumpárnu" (ale až po premiéře!) prozradil, byli nesmírně překvapení. (A dodnes někteří vzpomínají na to, jak skvělou muziku tahle inscenace měla. Jasně! Taky ji napsal Pan Skladatel John Williams!

Zkuste si třeba prohlídnout tohle.
[;>)

informace řekl(a)...

Vážený Pertinaxi, zbytečně ironizujete. Váš citát je názorným příkladem, jak postupuje zákonodárce, když bere v úvahu i nálezy Ústavního soudu za posledních 14 let. Nálezy Ústavního soudu pak nejsou ničím jiným než interpretací platných zákonů a norem.
To je praxe, s tím nic nenaděláte.

Harpyje řekl(a)...

Le Rouge et le Noir není hra, nýbrž román, z 19.století.

StK řekl(a)...

Díky za upřesnění, to jsem fakt netušil, že jsem vybíral muziku k románu. V každém případě jsme ten román před 15 lety hráli.
[;>)

StK řekl(a)...

Pro Informaci:
Pertinax přece říká jinými slovy totéž, co rozvlekle popisuji i já. Že zákony, které lze až příliš často vyložit zcela opačnými způsoby jsou "na dvě věci". Ony, krom těch zákonů, na jejichž vymýšlení, vykládání a prosazování se živí nezanedbatelná část populace jsou i jiné zákony. Přirozené, často nepsané a přesto slušnými lidmi striktně dodržované.
Slušnost je však opravdu v defenzívě, přesvědčuji se o tom denně. Začíná být výsadou.

Šaman řekl(a)...

Jo aha, Jakube, vy se ptáte na to křížení stop. Ano, Cernan, když přijel ke svým vlastním stopám z boku, jako na křižovatce, tak zastavil, a podíval se doprava, jestli někdo nejede. A napsal to. Ale pozor, to má pokračování: Různí debílci dnes říkají, že na Měsíci našel tajůplné stopy cizího auta. A ptají se. Hu hu hú - čí stopy našel Cernan na Měsíci? Proč nám to NASA tají???

\ :-))

Jakub S. řekl(a)...

Jo ahá! A proč to teda tají - ?! :-))

Šaman řekl(a)...

Oni to netají. Oni jen neříkají, co chtějí slyšet debílkové: "Byli to mimozemšťani."

Jakub S. řekl(a)...

Pedrovi dík za velice zajímavé líčení léta 68 v ČSLA a StK za odvážné (z hlediska aut. práv, když už se tu pomlouvají právníci) přiznání k původu hudební kulisy k příběhu Juliena Sorela. Sylvie - pozdrav, rád vidím - on to je dokonce taky několikerý film, a ten s jediným, jedinečným G. Philippem jsi ovšem viděla taky... jakoupak muziku měl? Tehdá se ještě filmová muzika tak nedrala do popředí, myslím -

Pedro řekl(a)...

Šamane, takoví debílci (Jakub mezi ně samozřejmě nepatří, ten si z nás jenom dělá legraci) mi ani moc nevadí, mě vadí spíš takoví co říkají: "Všechno je to lež, Amíci na Měsíci nikdy nebyli a všechno to natočili v Hollywoodu!" Jeden takový jménem Bart Sibrel dostal kdysi od Buzze Aldrina po právu po čuni. Zajímavý odkaz - http://procproto.cz/kuriozity/jak-se-zarlivy-buzz-aldrin-pomstil-neilu-armstrongovi/ . A nepřesvědčily je ani fotografie, které pořídila sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Ty by přesvědčilo jenom kdyby je na ten Měsíc někdo odvezl a vykopl je bez skafandru ven do vakua.
Další odrůdou takovýchto debílků jsou takoví, co říkají že "dvojčata" v New Yorku (včetně té sousední budovy, která se dodatečně též zřítila), byla předem prošpikována výbušninami a že to všechno bylo naaranžováno americkými tajnými službami.

Pedro řekl(a)...

A ta přeštická prasátka jsou moc hezká! Co nevidět je ale budeme muset odstranit, jen co nám sem Evropská Unie svým nařízením pošle usadit dostatek muslimů!

StK řekl(a)...

Jakube,
když např. použiji kus "Mé vlasti", ale nahlásím to na OSA, je vše legální. Zaplatíme na OSA podle stopáže a počtu repríz a diváků nějakou tu "nevelikou částku" a OSA to (údajně) nějak dopraví jednsk k autorovi (U Mé vlasti už asi těžko [;>), tak držiteli práv*, interpretovi (pokud se vůbec dá dohledat**) atd. Už to ale není starost Ústavu. Na to je OSA dobrá, právně takové exploatace zaštiťuje - i když nevěřím, že ty peníze dojdou tam, kam mají. Leda tak nynějším "hvězdám pop-music***" - ty tak jsou ve správních radách OSA či něčem podobném a hlídají, aby oni sami nepřišli zkrátka. Jinak je to organizace značně chamtivá, protože vybírá občas (často) za jednu věc několikrát****.

Pokud jste někdy byli v jejich ústředí v Praze (sklo, mosaz a vzácná dřeva) pochopíte, proč je tak "potřebná".[;>) (To je pochopitelně jen moje drobná zlomyslnost. Nemá to žádný význam.)

*/ držitelé práv, většinou veké korporace, vydavatelé jsou snad z 90% ti, kteří jediní na distribuci vydělávají slušné peníze. A potom jedině "worldwide superstars" (Beatles, Rolling Stones atp.)

**/ pokud si stáhnu vhodnou hudbu z netu (nestává se to až tak zřídka) a nemám tam číslo CD, dirigenta, sólistu nebo orchestr atd., tak to OSA rozděluje jaksi "poměrně"

***/ Janda, Janeček, David a spol.

****/ Sazebník OSA doporučuji k nedělním obědu pro dobré trávení.

StK řekl(a)...

Pro Pedra:
Tihleti hledači alternativní pravdy jsou tak pevně přesvědčeni i té své, že ani vykopnytí na Měsíc v tričku a kraťaech by je nepřesvědčilo. Poslední tři vteřiny svého života by spotřebovali na výkřiky (ve vakuu!!), že to všechno je jen hollywoodský trik.
Ostatně můj děda (narozený 1898!) mi už v dětství vysvětlil, jak to je ve vesmíru a pochopil jsem už tehdy, že TAM místo pro Boha není*.
Měsíc, Sputnik i jiné zemské satelity chápal děda jako vyrovnání odstředivé a gravitační síly. Vše tedy bylo O.K. - až do přistání Apolla 11. Tam se mu mozek nějak "šprajcnul" a děda začal vymýšlet konspirační teorie o ateliérech v režii NASA. Nebylo argumentů na změnu jeho postoje. Zaťatý jak Polák. Jinak naprosto racionální člověk se prostě v tomhle případě vzpříčil a bylo vymalováno.

Takže...

*/ k velkému smutku mé babičky, hluboce věřící Polky. Dojala mě, když byl děda v rakvi a babičku mu tichounce polsky řekla "Rudolfe, možná jsi měl tím Bohem pravdu". Nikdo nechápal, co to mele, ale tam jsem pochopil, že láska je silnější než víra.
Když jsem si na tu větičku vzpomněl v autě po cestě z pohřbu domů, musel jsem na chvíli zastavit a zakouřit si - nějak jsem najednou špatně viděl na cestu. Všechno rozmazané.

Jakub S. řekl(a)...

Jako bych byl u toho.
To se na Severu říká, zaťatý jak Polák - ? Zaťatost, u nás většinou příznačná (už historicky) u horalů (Valaši ap.), je dnes a tady k uzoufání. Dyž já to ogare v í m ! Chápeš temu? Já to vím a hotové, pokluzené! Jaké dokazování, kúrňa? Šak ty temu ani nemožeš rozumět - si z města / nežiješ tu / si ten intelygent / si eště mladý, VÍŠ? Ovšem je to zcela vysvětlitelné. Bývala to kdysi prostě obrana, aspoň pokus o obranu proti jiným vírám / panovníkům / způsobům života atd. Písmáci za rekatolizace ap.

StK řekl(a)...

Omluva - oprava.
Už je těch překlepů moc. Píšu:
...přesvědčeni i té své, že ani vykopnytí na Měsíc v tričku a kraťaech...
ale má býti:
...přesvědčeni i o té své, že ani vykopnutí na Měsíc v tričku a kraťasech...

Pardon.

Pedro řekl(a)...

To StK: O moim teściu, urodzonym w 1911 r. w Zawierciu (Świętokrzyskie) napisze Panu coś ciekawego w emaile. Tu niestety nie widzę odpowiedniego środowiska dla zrobienia czegoś takiego.
Včera večer jsem byl v kině, promítali přímý přenos představení Aidy z Metropolitní opery. Obsazení: Aida - Liudmyla Monastyrska (Людмила Монастырская - na ruském internetu spousta odkazů, na ukrajinském naprosto nic, i když to je Ukrajinka, jenom odkaz na Ljudmilu Gurčenko), Amneris - Olga Borodina (Ольга Бородина), Radamés - Roberto Alagna, Amonastro - George Gagnidze (Георгий Гагнидзе - snažil jsem se najít gruzínské znění jména, ale bezvýsledně). Ramfis - Štefan Kocán, faraon - Miklós Sebestyén (Sebestyén Miklós). Dirigoval
Fabio Luisi. Provedení - perfektní. Obě ženské představitelky zpívaly skvěle. O přestávkách bylo možné jít si vypít něco do bufetu, ale zůstali jsme s manželkou na místě, protože tento hluchý čas vyplňovala dáma (v poněkud zralejších letech, ale velmi elegantní), která provázela zákulisím Metropolitní opery. Třeba nechala ukázat historické kostýmy z bývalých inscenací Aidy: Pro diváky v kinech realizovala krátké rozhovory s interprety hlavních rolí a s dirigentem. Pěvci Alagna a Borodina se s ní bavili anglicky, dirigent a spolu s ním afroamerický hráč na trubku (všiml jsem si ho během vítězných fanfár na jevišti) též anglicky, Monastyrska s pomocí překladatelky. Na dotaz, zda ji mohou sledovat i diváci v Kyjevě odvětila, že v Kyjevě ani nikde na Ukrajině se přenosy z Metropolitní opery nepromítají.
Zákulisí - kdo si představuje, že o přestávce se za oponou po jevišti pohybují dva chlápci v montérkách (já si to tedy nepředstavoval, ale stejně jsem byl překvapen) a přestavují kulisy, tak by žasl. Kmitají tam doslova desítky lidí, normálně úplná fabrika, to se zkrátka musí vidět.
Takže příště znovu do kina (5. ledna Trojané, 19. ledna Marie Stuartovna, 16. února Rigoletto, 3. března Parsifal...)
P.S. Před Aidou šel nedávno v kině přímým přenosem из Большого театра Louskáček - taky ohromný zážitek.

Jakub S. řekl(a)...

Další polské kořeny - ? Oczywišcie... Jestešmy tutaj swiatowi!

Starý kocour řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
informaziòn řekl(a)...

O corvo dixe a o merlo: "cumme t'è neigru!"
Ogni cäso in to cû se fa ûn paz avanti.

Starý kocour řekl(a)...

Na přísloví v italštině prostě nedosáhnu. Nemám na rozdíl od Jakuba talent na jazyky.
Já se umím Itala zeptat, jestli mají v penzionu volnou postel na dnešní noc a objednat si večeři. Jednoduchou. Případně se poptat na cestu k nádraží.
Na úsloví musí člověk italsky opravdu umět. Ostatně pro češtinu to asi platí taky.

Jakub S. řekl(a)...

To dobrze!
Santa Madonna. Sardinština? Korsičtina? Mi arrendo... vzdávám se!

informace řekl(a)...

Samá voda, Jakube!
Ani sardinština, ani korsičtina! Zkuste to ještě jednou.
Malá nápověda: je docela možné, že by Vám tam rozuměli.

informace řekl(a)...

Vážení pánové,
co si každé ráno starostlivě poměřujete objem svého teřichu, pečlivě mažete svá artritická kolena zázračnou mastí, úskostlivě počítáte zbylé vlasy na hlave anebo exhibicionisticky předvádíte, jak se směstnáváte do skafandru, abyste ukázali veřejnosti, že jste stále fit, mám pro Vás ohromující zprávu!
Šestasedmdesátiletý (76!)Berlusconi veřejně ohlásil, že se znovu zasnoubil a to s osmadvacetiletou (28!)hezkou neapolskou dívkou.
To valíte bulvy, co? Závistivci. Podívejte se:
http://tg24.sky.it/tg24/cronaca/photogallery/2012/12/16/silvio_berlusconi_sono_fidanzato_con_francesca_pascale.html#0
A co Vy, teď? Už se těším na Vaše komentáře, počínaje naším hospodským a cenzorem. (Jestli tedy bude mít odvahu tenhle příspěvek zveřejnit!)

Moby Dick řekl(a)...

My tady nejsme ani Berlusconi, ani Topolánek, ani Sarkozy, ani Paroubek. Naše ženy si na nás zvykly i s těmi koleny, plešemi a břichy. A my zase máme už desítky let rádi je, a neměnili bychom. Že, miláčku?
>>:))
Žena Moby Dicka: Dobřes to napsal, miláčku. Zapomněl jsi ale "naše krásné, inteligentní a hodné ženy".

StK řekl(a)...

Ale milá Informace,
To je chabá provokace.

Ta holka ví, proč to dělá,
říká to přec řečí těla.

Prachy je to, oč tu běží
holka stála - a teď leží.

Za tu změnu pozice
dostane přec tisíce.

A závidět Silviovi?
Snažit se být stále "jura"?

Milá paní - kdo ví, kdo ví...
Centrum vášní je jen "ďura"!


informace řekl(a)...

A co Mrtvá kočka? Její komentář není zveřejnitelný?

informace řekl(a)...

Jo, jo ...
Závist je zelená nestvůra se žlutýma očima, porostlá černými chlupy ...

Moby Dick řekl(a)...

Kočka je taky spokojená.
Žena Moby Dicka: "No počkej, je Mrtvá, tak jak může být spokojená?"
Tak tedy "není nespokojená".
>>:))

Jakub S. řekl(a)...

Cholera, to su bohovske veršiky. Tož umi, synek. A stejnak mu ten jakysik šaman dal pryč tu neškodnu polsku větičku, kde se enem ptal Dlaczego, Jakub? Dlaczego, szaman?
A co říkal ten havran temu kosovi, a co je to tam s tym krokem dopředu - Ni. Su hlupy Valach, cerko. Potřebuju trknut kozú...

informace řekl(a)...

Já nevím, lidi, co byste eště chtěli. Abych vám překládala pořekadla v dialektu? Co neumí přeložit ani pan google? Ta tu jsou přece pro dodání takového nějakého exotického šmrncu.
Tedy vyjímečně.
Jde o janovský dialekt.
Havran říká kosovi: páni, ty si ale černej!
Každej kopanec do prdele tě poposune o krok dopředu.
---
Pod textárnami: (janovské nářečí)
Dokud budou klesat kameny ke dnu, bude tu pořád dost blbců.
----
U platiče daní: (Neapol)
Na placení a na umření je vždycky dost času.
---
Tedy překládám zcela vyjímečně a naposled!

Jakub S. řekl(a)...

Parádní přísloví. A dokonce v originále, a dokonce v nářečích! Ď! Večer začlením do svého obrovského konvolutu citátů, úsloví, přísloví. Akorát u toho havrana budu muset popřemýšlet, pod jaké heslo... AHA! Tak poslyšte: Sobě ježek kadeřav. Znáte, že?

Šaman řekl(a)...

Jiná varianta ježčího přísloví:

"Vlastní prdy nesmrdí."

informace řekl(a)...

Jakube,
význam je asi takovýhle.
Havran a kos: podívej se nejdřív na sebe!
Kopanec: všechno zlé je k něčemu dobré
Kameny: blbci tu budou pořád, dokud bude existovat zemská přitažlivost.
U Neapole to nemusím vysvětlovat.