čtvrtek 31. ledna 2013

MOBY DICK: Nejvážnější problém světové ekonomiky

Zlatá Mlhošova zemitost, čacké čadské jednotky, ruský komfort dobrého hospodáře, pohanská demokracie a rutinní testy
**************************************************************

Neděle 27. ledna 2013, Den památky obětí holocaustu
Česko zasáhla obleva a postvolební smutek.

A českým prezidentem se stává (chvilka napětí) – Miloš Zeman. Wow! Mizí do své tvrze na Vysočině. A je mu okamžitě přidělena policejní ochranka, která se učí spolupracovat s tou soukromou.

Miloš chce bydlet na Hradě, aby to neměl daleko do práce – vítat všelijaké delegace a tak. Hradní dendrologové již začínají připravovat stromy v zahradách pražského Hradu na drtivě láskyplná Milošova objetí. Z mnoha vyjádření prezidenta election je snad nejzajímavější to, že by měly být nové volby, protože tato vláda "nemá mandát".

"Nemáme Karla Schwarzenberga prezidentem, můžeme mít Karla Schwarzenberga premiérem." (Miroslav Kalousek, premiér českých financí a šedá eminence TOP '09.)

Welt am Sonntag zveřejnil povídání bezpečnostního experta Rezu Chalílího, který citoval Chamídrezu Zakerího, vysloužilého člena íránské tajné služby, jemuž prozradila Muška na zdi toto:
Velice masivní exploze silně poškodila tajné íránské jaderné zařízení, jež bylo zakopáno hluboko ve skále u městečka Fordo, 40 km na jih od svatého města íránských šíitů Kom. Výbuch zničil oba výtahy hluboké 90 metrů i nouzový východ, takže 190 přítomných atomčíků bylo odříznuto od světa. Tlaková vlna poškodila domy v okruhu 5 km (samotné Fordo je velké asi kilometr na půl km). Armáda a policie uzavřely bezpečnostní zónu o průměru 24 km. Očekává se, že krom odstředivek mohly být zasaženy i místní zásoby obohaceného uranu. Bývalý izraelský premiér Ariel Šaron na to začal po sedmi letech v komatu vykazovat známky mozkové činnosti.

Pravděpodobně pyrotechnika, jež byla součástí hudebního vystoupení, zapálila ve 2:30 noční podnik Kiss v jihobrazilské Santa Marii, kde se v té době radovalo 500 až 2000 mládežníků z místní univerzity. 232 lidí se udusilo či bylo ušlapáno v následné panice, 48 lidí bylo rozvezeno do nemocnic.
Žena Moby Dicka: "S ohňostroji se nemá ve sklepě zahrávat!"

Kypr permanentně krachuje. Zemičku, jejíž podíl v měnové unii činí asi 2 promile, chce zachraňovat Mario Draghi (prezident, ECB), protože pád zaruseného ostrova by prý ohrozil celou eurozónu. Wolfgang Schäuble (ministr financí, Německo) by tuto pračku peněz ruských mafií nechal raději zbankrotovat, než by do ní cpal euroněmecké finance.

Svět by mohly potkat měnové války, vzrůstající nerovnosti v příjmech a vynulování střední třídy, vyčerpání peněz pro zdravotnictví a postupné umírání přírody. Shodly se na tom nejchytřejší světové hlavy v Davosu.
Anděla Merkel (kancléřka, SRN) se obává toho, zda se biliony eur a dolarů, co se vloni darovalo bankám v USA i Evropě, vrátí zpět. ECB by se měla chovat opatrněji, aby nedošlo k oslabení eura a inflaci.
Japonsko tiskne peníze, aby zabrzdilo deflaci.
Pierre Moscovici (ministr financí, Francie) chce teď krátkodobě tisknout peníze a utrácet, aby se mohlo dlouhodobě šetřit.
Christine Lagarde (Mezinárodní měnový fond, generální ředitelka) vyzývá vlády, aby začaly utrácet, aby nedošlo k dalšímu ekonomickému propadu.
Ekonomické reformy se omezují pouze na tupé škrtání pracovních míst a rozpočtů.
Joseph Stiglitz (ekonom, nositel Nobelovy ceny) vidí "největší nebezpečí" v tom, že nezůstanou vůbec žádné peníze na vyřešení nejvážnějšího problému světové ekonomiky, jímž je – "globální oteplování".
Žena Moby Dicka: "Ufff, to se mi ulevilo!"

USA se stává z dovozce plynu jeho vývozcem. Díky vzrůstající těžbě plynu z břidlic. Tento plyn je třiapůlkrát levnější, než co teče do Evropy z Ruska. Možná se kvůli tomu Američani stáhnou ze Středněblízkého východu, což je objeví pozitivně v úsporách na armádu. Díky břidličnému plynu USA fakticky snížily emise kysličníku uhličitého.
Mrtvá Kočka: "Víc, než co kdy byla Evropa ochotna – slíbit."

Včera dobyly francouzské jednotky za přihlížení malijské armády v rámci operace Serval klíčové severomalijské město Gao. Po obsazení města v něm zabezpečují pořádek nigerijské a čadské jednotky.
Mrtvá Kočka: "Čacké jednotky! Koukají, jak se Frantíci snaží."

V zákulisí vzpomínkového ceremoniálu na oběti holocaustu který probíhal v Miláně (7.000 italských Židů bylo za války deportováno, z toho 6.000 bylo zabito), si bývalý italský premiér Silvio Berlusconi zase jednou pustil hubu na špacír, když se rozhovořil o svém fašistickém předchůdci Benitu Mussolinim:
"Je dnes těžké vcítit se do jeho kůže, když se rozhodoval k podpoře Hitlera. (Italská) vláda jistě ze strachu, že se německá síla promění ve všeobecné vítězství, dala přednost spojit se s hitlerovským Německem, než stát proti němu… V rámci této aliance došlo k zavedení boje proti Židům a jejich vyhlazování. Tak, rasové zákony jsou nejhorší Mussoliniho chyba, který v mnoha dalších ohledech konal dobře.''
Nu, tak Benito v mládí napsal pěkné pojednání "Jan Hus, hlasatel pravdy" a jako diktátor nechal popravit pouze devět opozičníků a zdvojnásobil produkci obilovin, ale takové vyjádření ausgerechnet dneska je trochu chucpe.
Mrtvá Kočka: "Zlatá Zemanova zemitost!"

Ze sportu: Včera udělil soud v egyptském Port Saidu 21 trestů smrti fanouškům místního fotbalového klubu Al Masrí, kteří vloni v únoru zaútočili na hostující káhirský celek Al Ahlí. Nepokoje se pak tehdy přenesly do ulic města. Bitky měly za následek 74 mrtvých a stovky zraněných. Pro větší výchovný efekt se proces vysílal v televizi. Výsledkem bylo napadení věznice Port Saidu ze strany příbuzných odsouzených. Nad městem se rozléhal slzný plyn a střelba, zemřelo 30 lidí. Byla povolána armáda. Prezident Mohamed Mursí vyhlásil 30denní výjimečný stav a zákaz nočního vycházení ve městech Port Said, Suez a Ismailia, a zároveň vyzval k "dialogu". Dnes byli v rámci tohoto dialogu zabiti už jen tři lidé, zato je asi čtyři sta raněných.

Soud vynesl rozsudky chytře právě k dvoletému výročí svržení autokratického prezidenta Hnusého Mubaraka, pročež jsou demonstrace i v jiných městech než jen Port Saidu.
"Prezident nenaslouchá národu, chtěli jsme jen chléb, svobodu a sociální jistoty.” (Proroci demokracie na náměstích.)
Vůdce opozice, poražený prezidentský kandidát Mohamed Baradej, vyzval lid, aby "nepřestával bojovat za svá práva".
Žena Moby Dicka: "Sociální jistoty vezmou za své, až začne Egypt plnit podmínky MMF, aby obdržel nezbytné půjčky."
Mrtvá Kočka: "Sociální jistoty vezmou za své, když Egypt nezačne plnit podmínky MMF a nedostane nezbytné půjčky."
Tak jaký je rozdíl?
Žena Moby Dicka: "Ve druhém případě vezme za své i Egypt."

"Je jasné, že Asad ztrácí den po dni kontrolu a vojenská zařízení a sklady zbraní se dostávají do rukou opozice. Izrael neintervenuje v syrské občanské válce, ale sledujeme vývoj, tak aby se zásoby zbraní neobrátily proti nám. To děláme na Golanech, kde zůstává klid. Systematicky a trvale věci zkoumáme společně s Tureckem, Jordánskem, USA, Francií a Británií.“ (Moše Jaalon, vicepremiér a ministr strategických záležitostí po zasedání vlády.)
Na severu Izraele byly rozmístěny dvě baterie protiraketového obranného systému Železná kupole. Podle armády jde jen o "rutinní testy".
Mrtvá Kočka: "Ano, v Galileji je to taky rutinní záležitost, když z Libanonu dopadají rakety."

Pondělí 28. ledna 2013
"Škoda, Češi se mohli v sobotu při volbě nového prezidenta rozhodnout pro skutečný nový začátek v politice. Povolání sociálního demokrata Miloše Zemana do nejvyššího úřadu se to nestane.“ (Handelsblatt, německý deník.) Redaktorům uniklo, že se nevolil maďarský prezident, takže "Miloš" není "Mikloš“, jak napsali.
Žena Moby Dicka: "Maximálně »Mlhoš«, prosím."

"Začíná to dost zle.“ (Die Presse, rakouský list.) Miloše Zemana prý vynesla na prezidentský stolec "bezprecedentní protiněmecká špinavá kampaň“, se kterou zaútočil vůči svému konkurentovi Schwarzenbergovi. Mnoha Čechům je sice "zřejmé, že poválečné vysídlení Němců bylo bezprávím, celospolečenská shoda na tom ale zatím není."

"Levicový populista Miloš Zeman vyvolal ve své volební kampani hrůzný soubor přízraků minulosti. Ještě hrůznější bylo ale sledovat, jak snadno a úspěšně se nechá také v Česku s těmito přízraky zacházet.“ (Kurier, rakouský list.) "Je děsivé, jak snadno se ještě dnes vyvolávají emoce krvavými dějinami 20. století“.

"Znovu byl vyvolán přízrak sudetských Němců, aby se v Česku sbíraly politické body. Pravděpodobně si Němci budou muset zvyknout, že takové polemiky budou v příštích letech přibývat. Ať už z dobře známých historických důvodů, jako v České republice, ať už kvůli krizi eura, jako v Itáli. Silvio Berlusconi vytváří protiněmecké konspirační teorie a viní Berlín z krize v Itálii. Je proto důležité, aby spolková vláda za kulisami jasně ukázala: rozdmýchávání zatuchlých antiněmeckých resentimentů něco stojí. Zeman by každopádně nyní neměl dostat pozvánku do Berlína. A po volbách, pokud by po nich Berlusconi stále hrál nějakou roli, by bylo vhodné ukázat mu přezíravost. Ne kvůli pomstě, ale z důvodu odstrašení: Kdo si myslí, že se volební boj musí dělat s protiněmeckými hesly, měl by vědět, že Berlín nebude předstírat, že se nic nestalo. Neměli bychom akceptovat, že se nenávist vůči Němcům stane novou normalitou v evropské politice." (Clemens Wergin, redaktor německého listu Die Welt v článku Česká chyba.)

O německy píšících novinářích nejspíš platí to, co Mlhoš říká o jejich českých kolezích. Soudruzi si nevšimli, že to nebyla kampaň proti Německu nebo Rakousku, ale kampaň proti údajným nacistickým reliktům v okolí Karla Schwarzenberga (což byla lež) a kampaň proti knížecím výrokům o prezidentovi Benešovi a jeho pohnání před Haagský tribunál proti válečným zločinům (což byla pravda). Další kampaň proti Karlovi byla lživá, když tvrdila, že by sudeťákům vracel domky v českém pohraničí, ale pravda je, že by je sudeťáci chtěli (viz jejich 20 bodů).

Problém deutschösterreichisches novinářů je ten, že tímto sami spojují své němectví s nacismem a henleinovským revanšismem.

Zvláštní je, že by chtělo Německo diktovat, kdo má být v Itálii nebo v Česku premiérem či prezidentem, a pak se diví "protiněmeckým náladám". Tyto nálady, vyvolávané německými šovinisticky píšícími médii, se snaží mírnit sama německá vláda.

"Spolková vláda samozřejmě novému českému prezidentovi Miloši Zemanovi gratuluje a věří, že i s novým prezidentem a jeho týmem bude velmi dobrá spolupráce."(Andreas Peschke, mluvčí německé vlády.) V posledních letech a desetiletích probíhalo "prohlubování česko-německých vztahů". "Jsme si naprosto jisti, že tento pozitivní duch bude pokračovat."
Andreas se odmítl "vměšovat do vnitročeské diskuse".
Připustil však, že "otázka dekretů" je jedna z těch, na které má Berlín s Prahou "odlišný názor".
Mrtvá Kočka: "Ale???"
Žena Moby Dicka: "To nevíš? Spolkový ústavní soud přece už před časem odmítl platnost Postupimských dohod!"

Ruský tisk si naopak zvolení Mlhoše prezidentem pochvaluje. "Zeman je mnohem vhodnější postavou pro to, aby se rusko-české vztahy rozvíjely pozitivním směrem. Alespoň se současnou ruskou vládou, protože Schwarzenberg mnohokrát kriticky hodnotil ruský politický režim. Kdyby se stal hlavou státu on, pak by se o komfortu v rusko-českých vztazích mluvit nedalo".(Sergej Utkin, analytik ruského Ústavu světové ekonomiky a mezinárodních vztahů, v článku Hlasu Ruska nazvaném Češi zvolili za prezidenta na slovo vzatého odborníka, dobrého hospodáře).

 "Jestli nějaký politik ze střední Evropy prohlašuje, že chce lepší vztahy s Ruskem nebo s Východem, tak to z německého hlediska není nic špatného." (Kai-Olaf Lang, poradce Anděly Merkel.)

Egyptští policisté demonstrovali proti tomu, že jim ministr vnitra zakázal použít střelných zbraní. (Mezi mrtvými jsou nejméně i dva policajti.) Do demonstrantů prý stříleli neznámí ozbrojenci z nákladních aut. Vláda problém vyřešila: schválila zákon, který umožňuje armádě zatýkat a účastnit se policejních akcí.
Mrtvá Kočka: "A střílet."
Zároveň prezident Mohamed Mursí vyzval (zatím) neozbrojenou opozici k jednání ohledně současné vlny násilí. Opozice obvinila prezidenta Mursího z autokracie a z omezování svobody a začala se rozhlížet po zbraních, které proudí z Lybie přes egyptské území do Pásma Gazy a Sýrie.

Vlna nekontrolovaného násilí si vyžádala v Egyptě krom už 50 mrtvých i 600 raněných.
Mrtvá Kočka: "Mursí se snaží vyvolat vlnu kontrolovaného násilí."

Francouzi obsadili Timbuktu. Militantní opozičníci z města odtáhli po deseti měsících. Předtím ještě spálili knihovnu Islámského institutu Ahmad Bábá s 20.000 výtisky včetně vzácných písemných památek ze 14.-16. století a jednoho člověka, který příliš brzy volal "Vive la France"!
Žena Moby Dicka: "Timbuktu bývalo centrem islámské učenosti, knihovna schraňovala písemnosti i z doby před vznikem islámu."
Mrtvá Kočka: "No právě."

UNESCO vyzvalo francouzské vojáky, aby "chránili kulturní dědictví země".
Mrtvá Kočka: "Po sezóně."

François Hollande (prezident, Francie) prohlásil, že Francie (2.500 vojáků Cizinecké legie) v Mali nezůstane. Po osvobození největších měst v zemi (zbývá už jen pouštní město Kidal, s letištěm, hotelem, policejní stanicí a se stovkami hliněných domků) bude "obnova svrchovanosti v severní části Mali záležitostí afrických sil".
Mrtvá Kočka: "Čackých afrických sil."

Znepokojení panuje nad tím, že teroristé tak ochotně opouštějí města, jakmile se objeví náznak útoku. Zatím tak nebyly oslabeny jejich síly. Zdá se, že jejich taktika je rozplynout se v poušti, a semknout se v boji za Mohameda, až se Francouzi vrátí do svých domácích kasáren. Z Timbuktu je k alžírským hranicím asi 300 km, z Kidalu asi polovina, kolem jsou stovky km čtvercových pouště, kterou se bez ohledu na hranice pohybují i Tuáregové. Samotný slib Alžírska, že "uzavře" své hranice, je poněkud diskutabilní, protože ta hranice je dlouhá přes tisíc km.

Beatrix Armgrad Wilhemina (královna, 75, Nizozemí) ve svém projevu k národu oznámila svou abdikaci, k níž dojde v dubnu. Králem se má stát její syn Willem-Alexander (princ, 45). Po třech královnách to bude pro zemi od roku 1890 první král.
Žena Moby Dicka: "Chceš říct, že tři královny vládly 113 let?"
Mrtvá Kočka: "Královny mají velkou výdrž."

Úterý 29. ledna 2013
"Nepodepíšeme koaliční smlouvu, pokud tento závazek nebude v koaliční smlouvě." (Miroslav Kalousek (TOP 09) si náhle vzpomněl, že by ČR měla podepsat europejský fiskální pakt, a to ještě letos.)
Premiér Petr Nečas (ODS) je jednak udiven a jednak to odmítá. Nejdříve chce prosadit "finanční ústavu". A ke Kalousovi: "Věřím, že není veden myšlenkou vyvolat na tomto tématu vnitrokoaliční střet ve světle výsledku prezidentských voleb."
Mrtvá Kočka: "To si piš, že je."
Žena Moby Dicka: "Nezapomněly jsme, co řekl Mirek v neděli. A Mlhoš v pátek."
Nebude podepsána nová koaliční smlouva? Padne vláda?
"Proč? Vládnout můžeme i bez koaliční smlouvy." (Karel Schwarzenberg, předseda, TOP 09, druhý na pásce při prezidentských volbách.)

Strana práv občanů – Zemanovci má potíže s přílivem nových členů a zvažuje zpřísnění podmínek vstupu.
Žena Moby Dicka: "No, »příliv« – nedramatizovala bych to. Jde jen o desítky lidí."
Mrtvá Kočka: "Pro stranu s pár set členy to je dramatický příliv!"

Otakar Vychodil (exposlanec a exhodnostář ODS) byl r. 1996 obviněn americkým podnikatelem Bruno Amicci (který se kvůli tomu dostavil na FBI), že převzal úplatek téměř milion korun za prosazování Brunovy firmy při vyřizování zbrojní zakázky na nákup amerických stíhaček F-18 pro českou armádu. Státní žalobkyně USA Kristine Olson však Brunova slova posoudila jako pouhá "neopodstatněná tvrzení" a FBI se omluvila, že informace pronikla na veřejnost.
Otakar Vychodil jako zaměstnanec Krajské hygienické stanice v Olomouci (do r. 2011) spolupracoval od r. 2003 jako "strategický poradce" hlavního hygienika Michaela Víta. Podle Transparency International  byla tato spolupráce navázána na základě "sporně vedeného poptávkového řízení". Navíc měl Vítův úřad k dispozici speciální obor se stejnou analytickou činností, který přitom vedla Vychodilova manželka. Analytická rodinka si tak při své hygienické činnosti v období 2003 -2009 vydělala za konzultace, často jen po telefonu, několik milionů korun.
Dnes rozhodl státní zástupce, aby byl případ podán k soudu. Za porušování povinností při správě cizího majetlu a zneužití pravomoci úřední osoby byl obviněn Michael Vít, který to jednoznačně odmítá.
M.V. je ten hygienik, který se kasal, že přežil 12 ministrů zdravotnictví, přežil předlistopadové členství v KSČ, přežil i prasečí chřipku, když se nenechal proti ní očkovat, ačkoliv toto očkování propagoval, přežil AIDS/HIV, tedy nesplnění podepsaného závazku v "Deklaraci závazků OSN", že ČR bude každoročně navyšovat financování prevence a potom jako koordinátor programu dotaci snížil na 3 mil. Kč/rok – až trestní oznámení ze strany TI ho dostalo.

Žena Moby Dicka: "Jako hlavní hygienik už nepřežil."

"Potvrzuje se, že trend výskytu infekce HIV je v Česku dlouhodobě výrazně narůstající." (Vratislav Němeček, vedoucí Národní referenční laboratoře pro AIDS) Vloni bylo v Česku zjištěno nejvíce HIV pozitivních od r. 1985, tedy od doby, kdy se s vyšetřováním začalo: 212 nových infekcí.

Mario Draghi (prezident, ECB) sonduje u Vittoria Grilliho (ministr financí Itálie), jak je to s nejstarší italskou bankou Monte dei Paschi i Mario di Siena (založeno 1472). Banku řídí nadace, ve které zasedají hlavouni z toskánské radnice, toskánského okresu a levicového regionu Toskánsko.
R. 2007si banka MdPiMdS pořídila kontrolní balík akcií benátské banky Antoveneto. Vlastníkovi, španělské bance Santander, za to zaplatila 9 miliard €. Ačkoliv Santander za stejný balík pár měsíců před tím vysolila pouze 7 miliard €.
Obě banky si pak vejvar sestersky rozdělily: Tobě jednu miliardu, mně jednu miliardu. (Krát 25 v kačkách, to se dobře počítá.) Teď to prasklo. A je před volbami.
"Nikdo nemůže obviňovat Demokratickou stranu z machinací či podvodů, ale nelze popřít, že strana měla v bance značný vliv." (Mario Monti, dosluhující úřednický premiér.)
"Levice neumí spravovat velkou banku, natož pak celou zemi." (Silvio Berlusconi, expremiér, Lid svobody, či jak se dnes jeho strana jmenuje.)
"Teď to manko budou muset zaplatit Italové z krvavých Montiho daní." (Roberto Maroni, Liga severu.)
"To už je dávno zaplacené." (Žena Moby Dicka)
"A utracený." (Mrtvá Kočka)
"Kdo na nás bude kvůli bance útočit, toho roztrháme." (Pierluigi Bersani, předseda Demokratické strany, která má v koalici s levičáckým hnutím SEL* předvolební sílu 35 % a je zatím nejsilnějším italským politickým uskupením.)
"Banka je nyní solidní a v pevných rukou, problémy se týkají minulosti." (Alessandro Profumo, ředitel MdPiMdS.)
"Z hlediska trvale plynoucího času se všechny bývalé průšvihy skutečně týkají minulosti. Jako třeba když vám uříznou ruku." (Žena Moby Dicka)
"Pevnou ruku." (Mrtvá Kočka)

*SEL = Strana evropské levice. Byla založena 2004 v Římě na sjezdu, jehož pořadatelem byla italská Strana komunistické obrody. Její  národní tajemník Fausto Bertinotti byl ostatně zvolen předsedou SEL. Delegace KSČM, která se sjezdu účastnila, měla mandát přifařit stranu, která by se tak stala zakládajícím členem. Nebyly však akceptovány připomínky našich komoušů k "charakteru strany jako celoevropské" a k rozhodujícím dokumentům sjezdu. Za Česko se tak členem stala jenom Strana demokratického socialismu (kdežto francouzští komunisté se účastní hned třemi stranami!). KSČM je pouze "pozorovatelem".

“Každý ví, že demokracie a ústava jsou pohanstvím. Vy křesťané byste měli vědět, že Kristus není Boží syn. Křesťanské náboženství, které praktikujete, není Boží náboženství, ale pohanství. My se vás snažíme přinutit, abyste přijali islám, protože k tomu nám Bůh dal instrukce“. (Abubakr Shekau, fýrer nigerijské mohamedánské teroristické skupiny Boko Haram ve svém dřívějším vyjádření pro západní média.)
"Boko Haram" je v překladu "Dost bylo zápaďácké civilizace a vzdělání“. Ano, je to názor, o kterém se jistě dá diskutovat. Ale jen v rámci "pohanské demokracie". Tento názor prosazují ozbrojení disidenti bombovými útoky na kostely a vražděním křesťanů. Zabili jich zatím jen několik set.
Bokoharemista Šejch Abu Mohammed Ibn Abdelaziz dnes oznámil pro dychtivé západní novináře příměří s nigerijskou vládou. Abubakr se na tiskovku nedostavil. Stále je na něj vydán zatykač s odměnou $317.000 za živého či mrtvého.

Žena Moby Dicka: "Některý novinář by mohl být příliš dychtivý."
Mrtvá Kočka: "Spíše příliš mrtvý."

A je to tady: Francouzské helikoptéry a letadla přistály v noci na letišti v Kidalu bez jediného výstřelu. Islámisté už dříve odešli do pouště. Podle médií se "skrývají na poušti bez vážnějšího strategického významu". Bohužel nedošlo k oslabení strategické bojové síly teroristů. Proto začne další etapa operace Serval, ve které se je budou snažit Francouzi vykouřit z jejich úkrytů. Ta bezvýznamná poušť má větší rozlohu než Francie.

"Neidentifikované ostatky nejméně 65 osob patří lidem kolem 20 let, všichni byli popraveni kulkou do hlavy. Těla mají na sobě civilní oblečení, většinou mají ruce spoutané za zády." (OSDH, syrská organizace pro lidská práva, k nálezu v řece Kuvaik, jež tvoří v městě Allepo hranici mezi čtvrtěmi, kontrolovanými syrskou armádou a syrskými povstalci.) Očekává se, že v řece budou ještě další těla.

"Tento konflikt může vést ke zhroucení státu." (Abdal Fatah Sisi, generál, ministr obrany, Egypt, potvrzuje poslední nedělní poznámku ženy Moby Dicka.)
 
Středa 30. ledna 2013
Zasedala česká vláda. Nejednala o čerstvém postvolebním požadavku Topky, aby ČR přistoupila k unijnímu fiskálnímu patu. Nejednala, protože prý se o tomto požadavku dověděla jen od novinářů!
Petr Nečas (předseda ODS – a shodou okolností i český premiér) však po zasedání vlády pravil, že o tomto "novinářském" požadavku bude jednat vedení ODS, které o svém postoji bude informovat koaliční partnery – na Ká devítce.
Mrtvá Kočka: "Ó, Adonaj! Tak proč vůbec vláda zasedá???"

Proč? Vždyť byla pilná! Dnes schválila 14 návrhů. Třeba Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 596/2006 Sb., kterým se stanoví přípustná míra veřejné podpory v regionech soudržnosti České republiky, ve znění nařízení vlády č. 194/2012 Sb. Nebo Strategii digitalizace kulturního obsahu na léta 2013 - 2020. Či Návrhy na řešení opatření k posílení konkurenceschopnosti a rozvoje podnikání v České republice z pohledu právních předpisů na ochranu životního prostředí. Také Rozhodnutí o privatizaci podle § 10 odst. 1 zákona č. 92/1991 Sb., o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby, ve znění pozdějších předpisů (materiál č. 249). Rovněž Návrh na změnu Programu veřejných zakázek ve výzkumu, vývoji a inovacích pro potřeby státní správy „BETA“.
A vyslechla informace např. O zadávání nadlimitní veřejné zakázky s názvem „Implementace technického modulu SPECTRAemc do prostředí SPECTRA_Plus" anebo O zadávání nadlimitní veřejné zakázky s názvem "Úpravy NS-VIS pro připojení na NS-SIS II a dotazy do CS-VIS" v jednacím řízení bez uveřejnění…

Žena Moby Dicka: "Digitalizace kulturního dědictví! Nadlimitní zakázky! Implementace! Státní správa Beta! Prostředí SPECTRA_Plus! Jednací řízení bez uveřejnění! To se zas bude protáčet miliard!"
Mrtvá Kočka: "No hlavně, že jsme o tom informováni."

Vladimír Kotrouš, exředitel pražských strážníků, byl Vrchním soudem zproštěn šestiletého vězení, které vyfasoval u nižší instance za úplatky, jichž se domáhal na autoservisu. Teď dostal jen pět a půl roku. Zato místo 350 tisíc má dát pokutu 400 tisíc. A tu pokutu má platit 400 dnů po jedné tisícovce, aby si uvědomil, že vyžadovat úplatky se nemá. Když nezaplatí, zůstane ve vězení celých 6 let. Rozsudek je pravomocný.

Kulaťák v Dejvicích je rozparcelován pro stavbu kancelářských budov.
Žena Moby Dicka: "A já myslela, že na Vítězném náměstí mají stát nové budovy ČVUT? Vždyť už jsem viděla plány!"
Mrtvá Kočka: "Vítězné je to náměstí halt pro někoho jiného."

V Německu sílí ekonomický optimismus a spotřebitelé začínají utrácet.
Žena Moby Dicka: "Protože při nulových úrocích a očekávané inflaci je zbytečné spořit."

"Období krize je už za námi. Přinejmenším tady v Německu." (Carsten Brzeski, ekonom, ING.)
Odboráři požadují, aby jim letošní mzdy vzrostly víc než inflace. Důvod? Už nejméně dva roky se uskromňovali.
Mrtvá Kočka: "A v září jsou volby."

Francouzští konzervativní poslanci se snaží pozdržet nezadržitelnou socialistickou většinu při přijímání nového zákona o svatbách homosexuálů. Tento zákon by měl zrovnoprávnit lidi všech sexuálních preferencí, registrované partnerství je již ve Francii přijato. Opozice proto podala asi 5300 pozměňovacích návrhů, s pár návrhy přišla i pozice. Parlament by měl o zákonu jednat nepřetržitě dva týdny, včetně víkendů, a to třeba do dvou hodin ráno.
Homosexuální páry nebudou ještě moci adoptovat děti, lesbičkám nebude povoleno oplodnění pomocí asistované reprodukce. To by mělo nastoupit až po přijetí novely zákona o rodině.

Žena Moby Dicka: "Nevím, jak v tom případě rozeznám registrované partnerství od sňatku. A nevím, jak pozná lékař, když k němu přijde žena s prosbou o umělé oplodnění, že je lesba."
Mrtvá Kočka: "Pusťte na ni MUDr. Jaroslava Bartáka!"

Francouzští vojáci chtějí v Mali chtěli dokončit práci a avizují dočišťovací operaci Serval 2. Francouzští politici by je už rádi viděli doma. V Africe se mají servat Afričané. Malijcům v tom pomůže 3.300 mužů jednotek AU.
Mrtvá Kočka: "Slíbených jednotek."


Zdá se, že Mali ale stejně nebude fungovat jako normální země, protože vloni se po vojenském puči ujal moci kapitán Amandou Sanogo (39), jenž se prohlásil prezidentem a novým De Gaullem.
Žena Moby Dicka: "Spěch francouzských politiků vysvětlen: Kdyby jejich vojáci zůstali v zemi jen o chvilku déle, požadovala by po nich domácí neozbrojená opozice a světové veřejné mínění obnovení demokracie…"

Obrozující se administrativa znovuzvoleného US prezidenta Baracka Obamy si vzpomněla na vězeňské baráky na Guantanamu, které chtěl pan prezident zrušit – dle svého slibu před svou první elekcí. Už je to tady: Bude zrušen – úřad, který čtyři roky marně připravoval to zrušení.
Prý panují obavy, zda to zařízení bude vůbec někdy zrušeno, když je tu kolem nás stále tolik teroristů…

Jižní Koreji se podařilo vynést svépomocí vlastní družici STSAT-2C, a to nosnou raketou o hmotnosti 140 tun, která vznikla ve spolupráci s Ruskem. Radost Jihokorejců kalí jen pomyšlení na to, že se zpozdili o měsíc za svým zpozdilým konkurentem na severu. Ale, pravda, je tu rozdíl: Zatímco jižní Korejci použili mírovou kosmickou raketu, komunistický režim KLDR použil "raketu dlouhého doletu".
Mrtvá Kočka: "Jako byly všechny sovětské a americké nosné rakety až do éry Saturnu…"

Před 80 lety nastoupil do funkce říšského kancléře Adolf Hitler. Německá kancléřka Anděla Merkel dnes k tomuto chmurnému výročí otevřela výstavu a pravila, že Hitler se dostal k moci proto, že "většina Němců mlčela".
Mrtvá Kočka: "A menšina silně křičela."
Žena Moby Dicka: "Hm, ta »menšinová NSDAP«  byla se svými 33 % z listopadových voleb nejsilnější politickou stranu země. A v březnu dostane 44 %, a zruší demokracii."
To už ovšem bude po požáru Říšského sněmu a po "Rozkazu říšského prezidenta na ochranu lidu a státu" vydaného německým prezidentem Hindenburgem, po zatýkání německých komunistů a ostatních teroristů…

Čtvrtek 31. ledna 2013
ODS odmítá ultimáta TOP 09. Finanční pakt přijmeme až po přijetí eura. Euro přijmeme až po referendu.

Premiér Petr Nečas (ODS) řekl v pondělí, že se už letos žádné daně měnit nebudou. Ministr financí Miroslav Eminence Kalousek prý dal v úterý "na vládu" 11 úprav daňových zákonů, které mají platit už od 1.1. 2014. Jestli "dal", tak se neprojednávaly. Prý nemusely – prý jsou schváleny v rámci jednotného inkasního místa. Změny měly platit "nejpozději" od 1.1. 2015, a tak je ten příští leden vlastně už schválený. Vládnout se prý dá i bez koaliční smlouvy, protože programové prohlášení vlády platí. Hodnostáři TOP 09 se nechávají slyšet, že ODS možná nezíská v příštích volbách ani 10, ani 5 %.
Žena Moby Dicka: "Tak že si počkají se svržením vlády, až bude mít ODS pod pět."

Prezidentsky povolební průzkum oblíbenosti našich partají pro případné volby do Sněmovny zní takto:

1. ČSSD 38 %
2. KSČM 17,5 %
3. TOP 09 16,0 %
4. ODS 13,0 %
Pak dlouho nic, až KDU-ČSL a Zemanovci shodně s 3,5 %. Zelení vzrostli na záchovná 2 %, Véčkaři se potácí na pěti promile…

Žena Moby Dicka: "Jakmile Topka předběhla ódéesku, tak svého koaličního soupeře začíná okamžitě okopávat."
Mrtvá Kočka: "Kdyby měla mít 33 %, tak už bych se začala bát."

U ostravského krajského soudu byla podána žaloba pro trestný čin přijímání úplatku. Obviněn je exministr obrany Martin Barták (ODS), nedávno ještě (dle Wiki stále ještě) náměstek jistého ministra financí, který se zlého činu prý dopustil ještě jako náměstek jisté ministryně obrany, kamarádky jistého ministra financí. Dle obžaloby požadoval 5 milionů v dolarech, za které měl zajistit, aby už nebyly problémy s Tatrami pro českou armádu.
Majitel zbrojařské firmy MPI Group Michal Smrž je obviněn ve stejné kauze toliko z "pokusu k trestnému činu podvodu". Jeho vliv na předmětnou zakázku prý byl toliko "slibovaný".
Se svým svědectvím o korupci v tomto případě vystoupil už dříve zástupce Tarovky, dřívější americký velvyslanec v ČR William Cabaniss. A to je sakra těžká váha!

Včera v 16:30 vstoupila 4 letadla izraelských vzdušných sil do libanonského vzdušného prostoru. O 4 hodiny později byla vystřídána další skupinou a tu pak okolo 2. hodiny v noci nahradila větší skupina letounů, jejíž mise skončila v 7:55 ráno. Tato větší skupina dle diplomatických zdrojů napadla cíle nedaleko dokonale propustných syrsko-libanonských hranic. Izraelské obranné síly záležitost odmítly komentovat. Syrská armáda prostřednictvím ruských médií tuto akci "vyvrací".
Agentura Muška na zdi uvádí, že při izraelském zásahu byla zničena automobilová kolona, která vezla libanonskému arabonacistickému spolku Hizballáh ze syrských vojenských skladů rakety SA-17 Grizzly s doletem 50 km.

Žena Moby Dicka: "Proč to Rusové popírají?"
Mrtvá Kočka: "Protože to jsou čerstvé ruské rakety, které Moskva posílá via Sýrie přímo Hizballáhu."
Žena Moby Dicka:"A já myslela, že Putin je přítelem Izraele. Vždyť tam pustil všechny ruské Židy!?"
Mrtvá Kočka: "Aby se do nich mohl lépe strefovat."

Velení syrské armády prohlásilo, že izraelské letectvo zasadilo úder vojenskému výzkumnému centru nedaleko Damašku. Podle tohoto prohlášení bylo centrum předtím vystaveno útoku ze strany příslušníků ozbrojené opozice. Muška na zdi vydává zprávu, že toto vojenské centrum produkuje biologické a chemické zbraně. Izrael už dříve zničil syrské jaderné "výzkumné centrum" – tehdy za výmluvného mčení samotné Sýrie i Rusáků.

"Tento útok je jedním z dlouhého listu projevů agrese a kriminality proti Arabům a muslimům." (Z prohlášení syrské armády.)
Žena Moby Dicka: "Jo, jo, bombardovat civilní čtvrtě, to vám jde, ale když nastoupí profíci, tak čumíte jak vyvorané myši."
Mrtvá Kočka: "Zavorané myši."

"V Moskvě s hlubokým znepokojením přijali zprávy o náletu izraelského vojenského letectva na objekty v Sýrii v blízkosti Damašku. Bude-li tato informace potvrzena, pak byly to nevyprovokované údery po cílech na území svrchovaného státu, což je hrubým porušením Stanov OSN a je zcela nepřijatelné, ať už se to odůvodňuje jakkoliv. Podnikáme neodkladná opatření pro vyjasnění této situace ve všech detailech“, praví se v prohlášení na webových stránkách MZV. (Ze zprávy na Hlasu Ruska.)
Žena Moby Dicka: "Už by se Hlasu Ruska vyplatilo pořídit si českého korektora."
Mrtvá Kočka: "Šikovnějšího, než co pracoval pro Zprávy při sovětských vojskách."

Narůstá zájem izraelských spotřebitelů o zboží typu "plynová maska". Distribuci zajišťuje pošta. Zatímco jich minulý týden rozeslala průměrně 1.400 denně, teď je to už 4.000. Mezi občany je už rozdáno 4,7 milionu plynových masek.

Studie odborníků z norského vládního projektu ukazuje, že antropogenní emise kysličníku uhličitého nemají tak silný vliv na globální oteplování, jak tvrdili zejména alarmisté z Mezinárodního panelu pro klimatickou změnu (IPCC). Ekologové se "děsí": Možná se tak předejde zavádění umělých a nákladných opatření ve prospěch alternativních energií, dlouhodobě se však ještě více oslabí "vůle emise omezovat".

Pátek 1. února 2013
Žena Moby Dicka: "Zejména se předejde zavádění zbytečných opatření. A snad skončí šílenství tzv. alternativních energií, které ve skutečnosti životní prostředí ničí."
Mrtvá Kočka: "Nejvážnější problém světové ekonomiky vyřešen! To je ale průser!"

Menažerie mizí na prodloužený víkend, proto budou dnešní zápisky součástí zápisků příštího týdne.
**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick