pátek 11. ledna 2013

MOBY DICK: Nelidské a ponižující zacházení

Národní mobilizace, radost Mordvanů, hraběcí rady, koho volí Haló noviny a koho Hospodářské noviny
**************************************************************

Neděle 6. ledna 2013
V Česku přišla obleva a prší. V Africe se střílí.

"Nedávné závazky mezi vládou a ozbrojenými skupinami vynucující absenci dětí z bojů musí být dodržovány.“ (Sulejman Diabate, představitel UNICEF, k problematice dětských vojáků ve Středoafrické republice (SAR).) Podle zdrojů UNICEF neustále probíhají nábory dětí do povstaleckých skupin, kde jich už je téměř 300.000. Vojáky se nejčastěji stávají sirotci, kteří žijí v chudobě a v činnosti v ozbrojené skupině vidí možnost ochrany.

Střílí se i v Americe, naposledy včera v Auroře (předměstí Denveru, Colorado). Střelec zabil tři lidi, zajal rukojmí, zabarikádoval se v domě. Vyjednávání trvalo do té doby, než policie vraha zastřelila.
Aurora se už vloni stala slavnou masakrem většího kalibru při filmovém představení (12 mrtvých 58 raněných).

Střílí se i v Sýrii (asi jen 60.000 mrtvých) kde prezident Bašár Asad vylezl po sedmi měsících z bunkru, aby ve státní televizi vyzval k "úplné národní mobilizaci" k boji proti teroristům "ve službách Al-Káidy".
Žena Moby Dicka: "Teroristou se staneš tak, že jdeš na demošku a místo pecky ze slzáku dostaneš po hlavě bombou z letadla."
Pan prezident je ochoten od samého počátku jednat o politickém řešení, ale široko daleko nevidí politickou opozici. On sám však už připravil "mírový plán".
1) Západní mocnosti a arabští kolegové přestanou dodávat teroristům peníze a zbraně.
Mrtvá Kočka: "Peníze a zbraně od Ruska a Íránu přicházejí do Sýrie legálně a legální vládě, proto musí být zachovány."
2) Budou ukončeny teroristické operace.
Mrtvá Kočka: "Letecké bombardování obytných bloků, planýrování tanky a popravy zajatců jsou legální akce legální armády legální vlády."
3) Pak budou ukončeny boje i ze strany armády.
4) Bude vytvořena nová ústava, o které se bude hlasovat v referendu.
Mrtvá Kočka: "Hlasovat mohou legální občané uznávající legální vládu, nikoli teroristé."
5) Bude následovat amnestie.
Mrtvá Kočka: "Pro ty, kdo hlasovali správně."
6) Amnestii vyhlásí vším lidem milovaný prezident Bašár Asad.
Mrtvá Kočka: "Vším legálním lidem."
Ozbrojená opozice povstaleckých disidentů tento návrh kupodivu odmítla.

Žena Moby Dicka: "Proč se vlastně namáhal, když bylo dopředu jasné, že podává nepřijatelný návrh? Na co ještě čeká?"
Mrtvá Kočka: "Až doplují ruské lodě."

Včera večer spolu v Soči povečeřeli prezident V.V. Putin (Rusko) a herec a podnikatel Gérard Depardieu (Belgie), jenž do své nové vlasti přiletěl charterovým letem. Oba velikáni (ten obří i ten trpasličí) si podali ruce, a poté Gérard vyděšeného Putina objal.
Mrtvá Kočka: "Gérard se odposledně docela vyžral."
Žena Moby Dicka: "Vypadalo to, jako by už spolkl Medveděva, a Putin byl další na řadě."
Pan Putin při této příležitosti předal panu Depardieu ruský pas. Kdyby se nový ruský občan chtěl přestěhovat z Belgie do Ruska, platil by už jen 13 % daní, ne jako v Belgii 50 %, a ani ne socialistických 75 %, jako v rodné Francii, což se mu – pochopitelně – nelíbí. (Majetek $120 mil.) Gérard se vyznal k lásce ke své nové zemi a jejímu lidu. Poté se pochlubil, že jeho dědeček byl "taky komunista" (podle agentury Muška na stěně), načež začal nejmocnějšímu muži planety tykat.
Mrtvá Kočka: "Nevšiml si, že Voloďa už není komunista, ale ochránce pravoslaví."
Žena Moby Dicka: "Počkejme si do jara, co bude říkat až Voloďa zavede daň z luxusu…"
"Přibyl další opilec. Nesnáším poklonkování cizincům. Je to skandál!" (Stanislav Govoruchin, režisér a šéf minulého Putinova volebního štábu.)

GD si teď může VPP přišpendlit do své sbírky světových papalášů, se kterými se tak rád objímá: Fidel Castro (kubánský diktátor), Ramzan Kadyrov (prezident čečenských klanů), Islam Karimov (krutovládce Uzbekistánu), Vladimír Mečiar (prostě Vlado ze Slovenska – ale tady to bylo za honorář)…

Gérard Depardieu poté odletěl do Saranska. Zde ho na letišti přivítal mordvinský lid písněmi a palačinkami. Až potom ho pustili obejmout Vladimíra Volkova (prezidenta Mordvinské republiky), který mu nabídl flek ministra kultury, což bylo bez díků odmítnuto. GD, jenž se pro tuto příležitost nadil do ruského kroje, poté ukázal do kamer svůj nový ruský pas. Načež obdržel pravoslavnou ikonu, čestný občanský průkaz Mordvana a dvě koťata. Na cibulce z nich budou vkusné jednohubky (dle agentury Muška na stěně). Do Evropské unie se se vrátil dnes večer.

Žena Moby Dicka: "Kde se prokázal svým starým francouzským pasem. Ono se s ním po Evropě cestuje občanu Schengenského prostoru lépe…"

Po GD se chce stát ruskou občankou i BB.
Mrtvá Kočka: "Ale tu možná nevezmou: Zas až tak moc nechlastá."

Ze sportu: Majitelé klubů NHL a jejich zaměstnanci se dohodli na "základních obrysech" dělení příjmů (náklady zůstávají na majitelích) a "kostře" nové kolektivní smlouvy na příští desetiletku. Gladiátoři už nebudou dostávat 57ˇ% "příjmů", ale bude to fifty-fifty. Hráči ještě hodlají něco vyrejžovat na příspěvcích do penzijního fondu. Platový strop zůstává zachován – $64,3 mil. na sezonu. Na celou sezonu, ale už příští rok strop klesne navzdory inflaci na $60,0 mil. Čeští hráči z NHL už přesto balí kufry. Když je kostra, tak je sichr, že bude i maso!

Pondělí 7. ledna 2013
Česká média stupňují kampaň proti prezidentu Václavu Klausovi a jeho amnestii, kterou minulý týden nepochopitelně pomáhal rozpumpovávat ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Zveřejňují, kolika vražd, znásilnění, přepadení, loupeží a výtržností se amnestovaní dopustili.
Žena Moby Dicka: "Kdežto zločinci neamnestovaní si dali přestávku."
Nejhorší prý je – že byli propuštěni kriminálníci! Milost měli dostat jen slušní občané.
To je jeden směr útoku. Druhý děsí mediální konzumenty, že ožebračené oběti tunelářů se nyní nedočkají odškodnění.
Žena Moby Dicka: "Jejich advokáti se budou muset obtěžovat v občanskoprávním sporu."
Soud Moby Dicka: Jestli někdo očekával, že se po deseti či patnácti letech dočká toho, že odsouzení vyplatí tu padesát tisíc, tu milion, tu miliardu, tak nebyl realista.
Mrtvá Kočka: "I bez amnestie byste dostali LDH!"
Ale teď by to snad šlo nějak zařídit, alespoň pro kamarády, ne, Kalousku?

Ústavní soud rozhodl, že stát nemusí platit společnosti Lavana za to, že zrušil privatizaci Státních léčebných lázní Třeboň. Lavana nejdříve chtěla 613 milionů Kč, ale nakonec by se spokojila s pouhými 156 miliony. Ožebračená Lavana se tak odškodnění nedočká ani po čtrnácti letech!

"Vladimír Franz: rozumný citlivec" (Titulek pravidelného komentáře, v němž se Hospodské noviny vyjadřují ke všem prezidentským kandidátům)

Advokát a spolupracovník Transparency Internacional Václav Láska podal trestní oznámení na Petra Nečase (premiéra, ODS) za podplácení. Další oznámení podal na exrebelské poslance ODS Marka Šnajdra , Petra Tluchoře a Ivana Fuksu za přijetí úplatku. Předmětným úplatkem prý jsou dobře placené fleky ve společnostech, které kontroluje stát. A byly poskytnuty za poskytnutou podporu při hlasování.
(Pozn. MD: Trestní oznámení máte zadara a můžete ho podat bez důkazů, a pacholek mu pak "musí čelit", kdežto žalobu byste museli zaplatit a důkazní břemeno by viselo na vás.)

Ze zdravotnické fronty: Pět mrtvých, desítky lidí v nemocnicích. Národní referenční laboratoř pro chřipku hlásí, že jsme se dostali na "hranu chřipkové epidemie". Tentokrát na nás leze chřipka prasečí. Státní zdravotní ústav potvrzuje nástup viru A(H1N1) pro celou Evropu.

Zemřela Jiřina Jirásková.

Jacob Zuma (prezident, JAR), hodlá zdvojnásobit počet svých vojáků v SAR. Jihoafrické jednotky jsou součástí Mezinárodních sil střední Afriky (FOMAC) společně s vojáky Gabonu, Konga, Čadu a Kamerunu, které vpodstatě chrání hlavní město Banguí před vstupem povstaleckých opozičníků z formace Seléka.

Barack Obama (prezident, USA) si chystá novou posádku pro své další funkční období:
Na ministra zahraničí nominoval Johna Kerryho. John je demokratický senátor za Massachusetss, prezidentský kandidát z r. 2004 a veterán z Vietnamu.
A je to (zejména díky rodinnému dědictví) jeden z nejbohatších Američanů.
"Šéfem Pentagonu" (ministrem obrany) má být Chuck Hagel. Chuck dříve republikánsky senátoroval za Nebrasku, nyní vede "mainstreamový politický think-tank" Atlantic Council.
Žena Moby Dicka: "Doufejme, že v případě války budou američtí vojáci nasedat do tanků, a ne do myšlenkových nádrží."
Ředitelem CIA se má stát  John Brennan. John řídil program likvidace teroristů bezpilotními letadly.
Kandidáty musí schválit Senát. Nominace by měly projít.
Mrtvá Kočka: "Pokud budou nad Kapitolem kroužit bezpilotní letadla…"

"Rozhodneme se, pokud zvítězíme." (Silvio Berlusconi, předseda Lidu svobody, po podepsání koalice s předsedou Ligy severu Robertem Maroni.) Rozhodnutí se týká toho, kdo bude italským premiérem –  až lidově-ligová koalice vyhraje únorové volby. Silviovi by možná stačilo ministrovat hospodářství. Premiérování by přenechal  tajemníkovi své partaje Angelinovi Alfanovi.

Itálie a Švýcarsko si rozdělí fifty-fifty téměř 14 milionů €, které si ve švýcarské bance uložila italská camorra, a které ležely na kontu zmražené od roku 2001. Takhle se to s Švejcary dojednává, Kalousku!

"Nápravná centra nebudou mít železné mříže na oknech ani na dveřích. Vězni mají povoleno jít o víkendech domů." (Wang Kung-i, úředník čínského ministerstva spravedlnosti, zodpovědný za humanizaci lágrů.)
Do pracovního tábora vás může v rámci bolševického vynálezu jménem "lao-ťiao" poslat bez soudu sama policie, pokud se jedná o "lehký prohřešek" typu malá krádež, podepsání petice proti velké krádeži, protest proti zbourání domu nebo kritika KSČ. Protože to jsou pouze lehké prohřešky, tak vás zavřou maximálně na čtyři roky.
"Trestné tábory hrají důležitou roli při udržování společenského pořádku." (Ťiang Wej, úředník, pověřený reformou justice.) Téměř 200.000 nuceně pracujících má i značnou národohospodářskou úlohu. Přesto se čínské úřady rozhodly, že letos provedou "reformy trestního systému a systému registrace domácností".
"Jádrem státní justice je člověk a sociální spravedlnost. Úřady kladou ochranu legálních zájmů obyvatel na první místo. Justiční instituce a orgány veřejné bezpečnosti objasnily, že čínský mechanismus převýchovy cestou nucené práce v rámci trestního systému a čínský systém občanské identity čekají v letošním roce reformy. Současně budou justiční úřady zvyšovat svou pracovní efektivitu, čímž přispějí k bezpečné a spravedlivé společnosti." (Zpráva Klubu přátel českého vysílání CRI - státního čínského rozhlasového vysílání pro zahraničí.)

Jádrem vězeňské reformy je přejmenování pracovních táborů na "výbor pro nápravu prohřešků".

Eric Schmidt (výkonný předseda, Google), přibyl na pracovní návštěvu KLDR, aby se "na vlastní oči přesvědčil", v jakém stavu je korejská lidově demokratická ekonomika. Jako každému hostu ze zahraničí mu jistě ukážou rodný dům Kim Ir-Sena, muzeum učení Ču Čche a jako výdobytek demokracie možná i první fastfood v Pchjongjangu (ale nesmí přitom říci slovo "hamburger", nebo ho zavřou do koncentráku a budou na něm zkoumat účinky zbraní ABC).
Mrtvá Kočka: "Mohl sis to vygůglovat, vole."


Úterý 8. ledna 2013
"Vůbec se nedivím, že se při tak masivní kampani nechala nemalá část veřejnosti zmanipulovat a věří tomu, co je jí z médií vnucováno." (Václav Klaus (prezident, ČR) komentuje v ČT mediální šílenství kolem aminy.) Podle Klause nejde o kritiku aminy, ale o útok na něj osobně, který je vyvolán strachem z dalšího jeho "veřejného působení. Tím více si cením těch – a jejich počet v posledních dnech a hodinách výrazně narůstá – kteří se zmanipulovat nedali, používají svou hlavu a vyjadřují mi podporu. Spoléhám na ně, na jejich rozum, jejich samostatné myšlení a statečnost a nesmírně jim za jejich postoj děkuji."
HN tvrdí, že "prezident se zalekl kritiky, která se na něj snesla kvůli tomu, jakým způsobem vyhlásil amnestii."
Mrtvá Kočka: "Prezident se evidentně kritiky nezalekl, volové."

"Dienstbier: straník, jehož se strana straní." (Titulek pravidelného komentáře, v němž se HN vyjadřují ke všem prezidentským kandidátům.)

Jiří Leschtina upozorňuje v komentáři HN, nazvaném "Zemanovy rublovody na Hrad", na neprůhlednost financování Milošovy prezidentské kampaně, jež zcela jistě může být dotována ruským Lukoilem. Připomíná i Milošův bonmot pro konkurenční MF Dnes, který utrousil, když byl "konfrontován se zjištěním", že jeho Zemanovci uvedli falešné sponzory desetitisícových částek:
"Německý deník MF Dnes nebude určovat, kdo má být příštím českým prezidentem."

"Schwarzenberg už také na stranické půdě jasně vyslovil názor, že pokud stát - a prezident je jako ústavní instituce reprezentantem státu - poruší práva občanů, musí se k situaci postavit čelem a najít způsob, jak poškození kompenzovat."
(Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09 a ministr financí ČR.) Panu Schwarzenbergovi prý tato "problematika" "velmi leží na srdci".
Žena Moby Dicka: "Velmi mu leží přímo na srdci jeho prezidentská kampaň."

Karel Schwarzenberg (TOP 09) navrhl na koaličním jednání: Pokud bude prokázáno, že amnestie omezila práva poškozených v některém trestním stíhání, měla by vláda "vymyslet, jak tyto případy kompenzovat."
"Řekl bych, že vyjádření pana předsedy naši partneři vyslechli s pochopením. Zatím se však samozřejmě nedá tvrdit, že je na tom nějaká shoda."
(O hraběcích radách informuje zásadně vždy presumptivní mluvčí prezidenta Mirek Kalousek.)
"A mohli bychom to vzít zase od pracujících důchodců a z přebytků na účtu Lesů ČR."
(Ministr financí dle agentury MNS.)
Koalice by měla najít "společnou řeč". "Nevíme zatím, jakých opatření se to bude týkat a v jakém rozsahu…Pro mě jako ministra financí jde o bolestivou zprávu, které je však jen těžko možné se bránit." (Miroslav Kalousek.)
Žena Moby Dicka: "Hlavně, když se bránit nechcete, když jste tuto odpornou konstrukci sám připravil, farizeji!" 
Mrtvá Kočka: "Lavaně by se taky mělo zaplatit, Kalousku. Jak k tomu přijde, že jiní ano, a ona ne?" Bohuslav Sobotka (předseda ČSSD): "Odmítáme, aby na kompenzace byly použity peníze daňových poplatníků. Náhradu poškozeným by měli platit ti, kteří páchali trestnou činnost."
Překlad Mrtvé Kočky: "LeDa Hovno, Mirku!"
Žena Moby Dicka: "Ale na závěr prezidentské kampaně se to hodí. A nic to nestojí."
Mrtvá Kočka: "Zatím"

"Rozhodli jsme se vyslyšet žádost koaličních partnerů, abychom setrvali ve vládě do té doby, než se dohodne podoba nové koaliční smlouvy."
(Karolína Peake, předsedkyně LIDEM.)
Žena Moby Dicka: "Já jsem tedy žádné žadonění neslyšela."
TOP 09 doufá, že se koaliční partneři poučili a do voleb bude víc klidu.
Mrtvá Kočka: "Na vlastní farizejské pletichy."

Exprezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal chce po Sněmovně, aby mu vrátila 50.000 Kč za pokutu, kterou od ní dostal, když jejímu "Kontrolnímu orgánu" odmítl vydat podklady ke kontrole. Tento jeho odporný čin se tehdy v r. 2009 opíral o právní názor Ústavu státu a práva. Soud rozhodnutí poslanců zrušil a vrátil jim ho k "novému projednání". Protože však dolní komora Parlamentu má na starosti důležitější věci, nějak se k tomu nemá. Dohnal proto pohnal Sněmovnu před soud. Přesněji podal na ni celkem dvě žaloby.

Podle odhadu Institutu pro mezinárodní finance (IIF, Washington, D.C., USA), který sdružuje přes 400 globálních finančních institucí včetně největších světových bank, dojdou Bašáru Asadovi (prezidentu Sýrie) fyzicky peníze během tří až šesti měsíců. K oddálení krachu mu dopomohl tisk bankovek.
Žena Moby Dicka: "Vida, ošklivec Asad je učenlivým žákem Fedu a ECB!"
Mrtvá Kočka: "Ale dělá to špatně, protože si prachy nenechává tisknout ani ve Washingtonu, ani v Bruseli, ale v Moskvě."
Z Ruska přiletělo v minulých měsících už osm nákladních letadel s celkem 240 tunami vytištěných bankovek. Ale teď tam plují všechny ruské flotily.
Mrtvá Kočka: "A na lodě se přece jen vejde větší náklad…"    
Žena Moby Dicka: "Dobrou zprávou pro Bašára je, že se musí postarat už jen o 60 % Sýrie. Jinde se už platí tureckou lirou nebo americkým dolarem."
Mrtvá Kočka: "Ehm, americkým dolarem se na tržištích a v krámech platí na celém Středněblízkém východě…"    


Německé hospodářství očekává útlum i kvůli rostoucím cenámy energií. Ty jsou způsobeny jak odklonem od jaderné energie, tak příklonem k alternativním zdrojům a tím vyvolaným poplatkům. Ale německý nátod je zvyklý na útrapy, zatíná zuby, stojí za svou kancléřkou a odmítá jádro.
Žena Moby Dicka: "Možnáže národ ještě neví, že vyšší účty za energie cáluje právě kvůli tomuhle."
 
"Jsem si jist, že v hospodářství i v domácnostech se dá spotřeba energie snížit, aniž by se tím omezovala kvalita života."
(Peter Altmaier, ministr životního prostředí SRN, (křesťanský demokrat) si vytápí byt jen na 18° C, jako ve vězení. A obleče se o něco tepleji.)
Mrtvá Kočka: "Hele, to už jsou stejné kecy, jako když Áda začínal prosírat válku!"

Středa 9. ledna 2013
Sprostá obviněná Alena Pejčochová, která se dle obžaloby r. 1998 podílela na vytunelování Union Banky (4 miliardy), se drze odmítla podrobit prezidentské amnestii a trvá na soudním projednávání svého zločinu. Tunelářka, pravomocně odsouzená médii, už nemůže být zavřená, až zčerná. Pokud by však prohrála, může jí soud uložit povinnost onu škodu nahradit. Chudáci okradení se tak stále mohou utěšovat výhledem na návrat svých milých miliard. Nebo ne?
Asi ne, protože soud skončil vloni na podzim, tedy po 14 letech podmíněnými tresty odnětí svobody. A takovou slabotu soud odůvodnil tím, že "časová působnost se vymkla konvenci evropských právních zvyklostí", Kalousku.
Nepravomocně odsouzená Jiřina Kaplanová z Komerční banky zřejmě také bude chtít očistit své jméno, i když riskuje náhradu za stamiliony, které r. 2001 utratil známý fotbalista František Chvalovský na své vepřové půlky.
Rovněž sociálně cítící Vladimír Stehlík, který se nepoučil ze čtyřměsíční vazby, když prý nezaplatil daně a pojištění za své zaměstnance, trvá na soudu. Poprvé byl obviněn r. 1996…

Je zajímavé, jak tlusté řeči se vedou o zločinném prezidentu Klausovi, o jeho opovrženíhodné amnestii, o usvědčených tunelářích – a ani maličký kousek pozornosti se nevěnuje naší justici, která nám vytunelovala spravedlnost!!!

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský pravil, že amnestie byla připravena "diletantsky". Ale nemůže za to prý ani Klaus, ani Nečas, ale jejich "poradci".
Žena Moby Dicka: "Už jste zkoušeli radit Klausovi?"
S ohledem na to, že senátorka Alena Dernerová chystá s advokáty Hanou Marvanovou a Milanem Hulíkem ústavní stížnost na amnestii, mohl by nějaký šťoura při jednání ÚS upozornit na to, že pan Rychetský je podjatý.
Mrtvá Kočka: "Mazaná cesta, jak se vyhnout rozhodování o této kauze!"   

"Fischer: loutka, která se stala Pinocchiem" (Titulek pravidelného komentáře, v němž se HN vyjadřují ke všem prezidentským kandidátům.)

"Zmínili jsme také samozřejmě sousední země, ale oni se velmi vyptávali na Českou republiku a na jedno hlavní téma – na přímou volbu prezidenta, na její osudy a co to všechno může pro nás znamenat. Jednoznačně mi bylo vykládáno panem prezidentem Spolkového sněmu, že pro Německo by nepadalo v úvahu takovou chybu jako přímou volbu udělat, že by to totálně rozházelo celý německý ústavní systém. Já si to myslím o našem také, a proto jsem se zájmem poslouchal jeho ostrou reakci." (Václav Klaus, prezident (ČR), odpovídá na otázky německých novinářů na závěr své 22. návštěvy SRN.)

Přestože prý má EU nějakého prezidenta, má i nového předsedu.Je jím Enda Kenny, premiér (Irsko). A když už je někdo předseda, tak by mohl také prosadit zájmy své země. Enda hodlá prosadit, aby Evropský záchranný mechanismus "převzal" všechny staré dluhy irských bank, což by prý "ulevilo" irskému rozpočtu.
Žena Moby Dicka: "Aby si mohl nadělat nové."
Mrtvá Kočka: "Ten Enda si to představuje jak malej Jenda! Teda Jarda."   

Barack Obama (prezident, USA) našel náhradu za uprchlého ministra financí Timothy Geithnera. Bude to Jack Lew, který se osvědčil jak ředitel prezidentské kanceláře Pro Obamu i pro Billa Clintona už vyjednávával s Kongresem rozpočet. Jacj je znám jako rozpočtový odborník a neznám veřejnosti, neb se jedná o "nejnenápadnějšího mocného muže Bílého domu. Média zmiňují, že je ortodoxním židem.
Mrtvá Kočka: "Takže finance US by měly být košer."
Žena Moby Dicka: "A taky má prý dobrý podpis, který se bude dobře vyjímat na bankovkách."

Írán hodlá mít svůj vlastní, nábožensky čistý, "národní internet", který by nebyl zamořen hříchy, jakým je například Facebook. Íránský intranet už má vlastní "Google", vlastní "YouTube" a vlastní "e-mail", na kterém se lze zaregistrovat pouze na vlastní jméno a poštovní adresu – asi jako na komentáře v Lidovkách.

Syrská vláda propustila přes 2000 povstaleckých disidentů za 48 Íránců, které vloni zajali rebelští vzbouřenci. Blýská se na nové časy?

Zmocněnec OSN/LAS pro Sýrii Lachdar Brahímí v rozhovoru pro BBC "naznačil", že ve svém dalším mírovém plánu nepočítá s tím, že by Bašár Asad nebo jeho soudruzi mohli být členy přechodné syrské vlády.
Podle Bašára je Lachdar "zaujatý".
Žena Moby Dicka: "A Bašár je snad nezaujatý?"
Mrtvá Kočka: "Nezajatý."


"Černá Hora má pro Evropu velký význam, protože disponuje obrovským kulturním potenciálem a má bohaté dějiny a krásnou přírodu." (Gerard Depardieu po objetí s Milo Đukanovićem, ministerským předsedou a exprezidentem Černé Hory, čímž přijal titul "velvyslanec černohorské kultury ve světě".)
Kvůli těmto důležitým jednáním se GP omluvil ze soudního jednání v Paříži, kde se měl projednávat případ jeho jízdy v podnapilém stavu.
Mrtvá Kočka: "Jeden případ z mnoha."

"Pozor! Výrobek obsahuje nanočástice!" Nějak tak asi zní varování, které musí uvádět výrobci, kteří chtějí prodávat ve Francii. Stalo se tak dle úradku francouzských zákonodárců, podle nichž "o zdravotních dopadech nanočástic se toho zatím ví velice málo".
Návrh Mrtvé Kočky k dalšímu varování: "Pozor! Výrobek obsahuje molekuly!"

Večer skončila volební kampaň Karla Schwarzenberga na náměstí Jiřího z Poděbrad (Praha) koncertem "Karel na Hrad". Na Petra Jandu přišlo dle pořadatelů 10.000 lidí.
Večer skončila volební kampaň Miloše Zemana koncertem na Staroměstském náměstí (Praha). Na Miloše Zemana přišlo dle HN 400 lidí.

Čtvrtek 10. ledna 2013
100. nedožité narozeniny Gustáva Husáka. Dnes se sešli u jeho bratislavského hrobu zástupci Komunistické strany Slovenska s českou delegací, vedenou místopředsedou KSČM Petrem Šimůnkem, aby se za něj společně pomodlili.
"On byl normální člověk, vzdělaný, měl svoje plusy a minusy, stejně jako každý jiný politik nebo každý jiný člověk. Chceme ho ukázat i jako generálního tajemníka strany, státníka a politika.“ (Jozef Artim, ústřední tajemník KSS.)
Žena Moby Dicka: "On byl zejména velký hajzl, kolaborant se Sověty, lhář a podvodník, totalitářský vůdce a důsledný "normalizátor", mocichtivý podrazák a zrádce národů."
Mrtvá Kočka: "On byl zejména komunista."

"Zeman: politik solitér s nárokem následníka." (Titulek pravidelného komentáře, v němž se HN vyjadřují ke všem prezidentským kandidátům.)

Večer skončila volební kampaň na ČT velkou reality šou za přítomnosti všech devíti uchazečů o prezidentský trůn. V již poněkud uvolněnější atmosféře, neb Ústavní soud se vyjádřil ráno takto:

ÚS odmítl všechny námitky tak, jak je senátor a uchazeč o prezidentské kandidátsví Tomio Okamura (a jeho advokátka Klára Samková) podal. Označil je za "liché" a "nerelevantní", na čemž se shodlo celé plénum. Nejenže nebyly ani prováděcí zákon ani Ústava shledány "neústavními", dokonce nepadlo ani doporučení na jejich změnu. Soud vyrobil pouze jedinou "poznámku": Konstatoval jistou "mezeru" v "nedostatku potvrzení skutečné vůle petenta", která by mohla být zacelena požadavkem na ověření pravosti podpisu. ÚS je však "přesvědčen", že zákonodárce tuto chybku opraví a mezeru zaplní. Přičemž rovnou "může snížit" počet potřebných podpisů.
Korektní Pavel Rychetský byl ironický jen nechtěně, protože kometoval Okamurovy zaumné námitky. ÚS např. rozhodl o tom, že Tomio "nebyl při shánění podpisů ke své kandidatuře podroben nelidskému a ponižujícímu zacházení". Nemusel do toho totiž lízt…

V Gabonu začaly mírové rozhovory mezi vládou prezidenta SAR Françoisem Bozizé a Selekovci. Rozhovory jsou organizovány regionálními vládami, OSN i USA, poté, co se Francouzi odmítli ve své bývalé kolonii jakkoli "vměšovat".
Žena Moby Dicka: "Vidím šance Françoise Bozizé Yangouvondy na uchování moci jako velmi dobré."
Mrtvá Kočka: "Vždyť čelí velké koalici rebelských disidentů!"
Žena Moby Dicka: "Právě. Yangouvonda, jako náčelník kmene Gbajů, může doufat, že se ostatní náčelníci ostatních kmenů servou mezi sebou."
Mrtvá Kočka: "Jen aby to nebylo až potom, co si ho dají k snídani."

Parlament rozhodl, že se nemusí dodržet Ústava, podle níž by dnes měla proběhnout inaugurace prezidenta. V parlamentu má prezident většinu, inaugurace musí počkat, protože pan prezident dostal po páté operaci rakoviny zápal plic a bojuje na Kubě o život. Prezident je Hugo Chávez, státem je Venezuela, kde Hugo zavedl vlastní formu "socialismu pro 21. století".
"Pokud prezident nesloží přísahu, přestává být prezidentem. Nevím, na co čekají členové Nejvyššího soudu. Nyní je ve Venezuele bezpochyby konflikt ústavní povahy a je potřeba, aby soud tento konflikt rozhodl." (Henrique Capriles, poražený prezidentský kandidát z říjnových voleb.) Nejvyšší soud by měl prý jmenovat "dočasného prezidenta".
Na náměstích venezuelských měst davy lidí nadšeně vítají začátek čtvrtého funkčního období doživotního prezidenta Cháveze.
"Zůstane prezidentem i po 10. lednu, ať o tom nikdo nepochybuje." (Diosdado Cabello, předseda parlamentu.) 
"Zapomněl dodat »Na věčné časy a nikdy jinak!«." (Mrtvá Kočka)
"Prezidentskou funkci může dočasně vykonávat předseda parlamentu a Chávez může složit přísahu později před Nejvyšším soudem."
(Nicolás Maduro, Chávesův viceprezident.)
Mrtvá Kočka: "Kdyby snad náhodou nesmrtelný Hugo přece jen umřel."

Připomeňme výsledky místního reálného socialismu: Příjmy z exportu ropy klesly od roku 2008 do roku 2010 o $62 miliard, ačkoli ceny suroviny stoupaly.
A to proto, že ropná společnost PDVSA  byla znárodněna, zisky se nereinvestují, potrubí se neopravuje a počet zaměstnanců se zvýšil z 30 na 120 tisíc.
R. 2003 proběhla "ozdravná kůra", při které bylo propuštěno 18 tisíc kvalifikovaných zaměstnanců, kteří šli do stávky proti chávesovském prožírání firmy. Mysleli si, že jsou nenahraditelní, a vida!
Žena Moby Dicka: "Tak oni byli nahraditelní, ale zůstali nenahrazení. Ve firmě zůstali pouze oddaní chávesovci."
Mrtvá Kočka: "Oddaní blbci."
Jejich prací není těžit ropu, ale rozdělovat příjmy z jejího prodeje na dotování potravin, bytů, škol – a benzinu, který se musí do země dovážet.
Žena Moby Dicka: "Socialismus umí dobře rozdělovat, ale špatně produkovat."
Mrtvá Kočka: "Hlavně dobře krást."
Přestože země dostává desítky miliard dolarů ročně za svou ropu, její zadlužení od r. 2002 vzrostlo z 28 na 130 miliard dolarů.

"Zaznamenali jsme včera vypálení neřízené balistické rakety krátkého doletu. Podobný incident se stal 2. a 3. ledna. Všechny tyto rakety byly vypáleny ze syrského vnitrozemí a zasáhly sever země. Používání těchto zbraní je dokladem naprostého pohrdání životy Syřanů."
(Nejmenovaný zástupce NATO pro Reuters.) Od začátku prosince bylo v Sýrii vypáleno nejméně 15 balistických raket. sdělil zdroj. Jde o rakety Scud (dle NATO), R-17 až R-300 (podle Rusů), jež vycházejí ze svého přímého vzoru V2 (dle Němců). Rakety dodával do Sýrie Sovětský svaz, a dnes (doslova dnes) je dodává jeho přímý nástupce Ruská federace.

Žena Moby Dicka: "Takže to nebylo blýskání na lepší časy."
Mrtvá Kočka: "Ale raketový plamen."

"Brahímí konečně odhalil svou pravou tvář, kterou zatím skrýval za maskou nezaujatosti. Je pouze pěšákem, jenž pracuje v žoldu západních imperialistů."
(Vyjádření syrského listu Al-Vatan dle agentury MNS.)

Pátek 11. ledna 2013
V Česku začala obmraza a první přímé prezidentské volby. Do volebních místností se valí davy lidí, někde se dokonce musí čekat krátká fronta.

"Mezi kandidáty, kteří mají reálnou šanci na zvolení, není nikdo, kdo by byl, v komplexním hodnocení, horší než Václav Klaus."
(Petr Honzejk, vedoucí názorové rubriky HN.)
Mrtvá Kočka: "Komplexní hodnocení? Bože, to je ale kokot."

"Jak Klaus dorazil na konečnou."
(Titulek komentáře Jiřího Leschtiny v HN.) Klaus prý mohl založit novou partaj, uloupnout si část z ODS, kandidovat do Evropského parlamentu, ale teď tou svou amnestií si pohněval voliče. Takže končí!
Žena Moby Dicka: "Bože, nemyslela jsem, že to slovo kdy použiju, ale i tohle napsal kokot!"

Hospodské noviny nerespektují konec prezidentské kampaně a vyzývají lid České republiky na celé své první straně: "Zvolme prezidenta, který spojuje, ne rozděluje". A má to být Karel Schwarzenberg.
List zveřejňuje i doporučení prezidentského ne-kandidáta Jana Švejnara: "Má mimořádné mezinárodní zkušenosti a schopnost důstojně, avšak jasně prosazovat zájmy naší země." (Míněn K. Sch.)
Mrtvá Kočka: "Hnízdo kokotů."

Kdo by rád vyřadil alespoň jednoho z dvojice hlavních favoritů, měl by dát hlas Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) nebo Jiřímu Dienstbierovi (ČSSD), radí server HN ihned nerozhodnutým voličům 23 minut po začátku voleb. "Právě tito dva muži mají podle expertů největší šanci nahradit Miloše Zemana či Jana Fischera ve druhém kole volby." Krom toho, že je zveřejnění článku v době samotných voleb neetické (dle Mrtvé Kočky "prasecké"), je porušen i zákon, neb článek cituje tvůrce veřejného mínění Stanislava Hampla z agentury STEM, který glosuje vývoj předvolebních výzkumů. Přičemž "V době počínající třetím dnem přede dnem volby prezidenta a končící ukončením hlasování nesmějí být žádným způsobem zveřejněny výsledky předvolebních nebo volebních průzkumů." (Zákon 275 / 2012 o volbě prezidenta republiky, § 35, odst. (6))
Aha, jenže za porušení zákona nehrozí žádný trest! A krom toho "ihned" zveřejňuje výsledky "výzkumu", a to není "průzkum", co?
Přesto sem dáme to Hamplovo vyjádření až po skončení voleb. Čtěte v sobotu po 14:00.

Na poslední straně byznysové přílohy HN zmiňuje redaktor Jindřich Šídlo: "Karla Schwarzenberga otevřeně podpořily i tyhle noviny, stejně jako Respekt nebo Aktuálně.cz. Což je překvapivé asi tak, jako že New York Times vždy doporučí před prezidentskými volbami demokraty." K tomu jen dvě věci, Jindřichu:

1) NYT podpoří demokratického kandidáta. Jednoho ze dvou. U nás dnes volíme jednoho z devíti, z nichž asi tak polovina jsou "demokraté".
2) Aťsi HN podporují koho chtějí, ale měly nám to, sakra, říci, alespoň před měsícem! Četli bychom je celou dobu kampaně pod tímto úhlem.

Jak volí Hospodářské noviny, vlastněné miliardářem Zdeňkem Bakalou, už víme. Jak volí čtenáři Haló novin sem šoupneme až zítra. Stejně jako to, jak volby dopadly.

Sobota 12. ledna 2013
Žena Moby Dicka: "Deník vlastněný uhlobaronem Bakalou určuje, kdo má být příštím českým prezidentem."

********************
Zveřejněno v sobotu po 14:00:

Vyjádření Stanislava Hampla, zveřejněné v době voleb na ihned: "Výzkumy dlouhodobě ukazují silnou Dienstbierovu pozici, Schwarzenberg je zase v poslední době na vzestupu."
Podle mě byl zveřejněním této věty porušen zákon.

Než sem dám slíbené výsledky ankety čtenářů Haló novin, musím zmínit, že anketa byla ukončena před volbami, a na webu listu se po ukončení volební kampaně, ani v průběhu voleb již neobjevila. Smutné je, že tento základní etický princip dovede dodržet komunistický tisk, ale ne "demokratické" Hospodářské noviny. Můžete mi říci, že komouši se přetvařují, protože ve skutečnosti jim jde o "změnu režimu". Ale když se Bakala nepřetvařuje, ani v takové základní normě, v čem se tedy přetvařuje?

Moby Dick: "Opozičník Lubomír Zaorálek (ČSSD) pravil svého času v souvislosti ze zašantročením 45 000 bývalých bytů těžební OKD, kdy dal slib, který porušil, že »pan Bakala se chová jako gauner«."
Žena Moby Dicka: "Neopakuj levičácké urážky!"
Moby Dick: "To není levičácká urážka, ale »přiměřená kritika«."

A teď už, jak dopadla ta anketa čtenářů Haló novin:

1. Jiří Dienstbier 51.6%
2. Miloš Zeman 14%
3. Karel Schwarzenberg 6.5%
4.Jana Bobošíková 5.7%
5.-6. Jan Fischer 5.4%
5.-6. Vladimír Franz 5.4%
7. Táňa Fischerová 4.1%
8. Zuzana Roithová 3.9%
9. Přemysl Sobotka 3.5%

16:00 A do druhého kola se dostávají (po sečtení 94 % okrsků):

1. Miloš Zeman         24,5 %
2. Karel Schwarzenberg     22,6 %
==============
Na dalších místech se umístili:

3. Jan Fischer         16,6 %
4. Jiří Dienstbier        16,3 %
5. Vladimír Franz      6,9 %
6. Zuzana Roithová      5,0 %
7. Táňa Fischerová      3,2 %
8. Jana Bobošíková      2,5 %
9. Přemysl Sobotka     2,4 %
----------------------------
18:27 statistický úřad dostal poslední výsledky z posledního volebního okrsku:
Podle oficiálních výsledků postupují skutečně Miloš Zeman (24,21 %),
na kterého se nakonec dotáhl Karel Schwarzenberg na rozdíl necelého procenta (23,40 %).

Podobně se i na třetího Jana Fischera (16,35 %),
dotáhl Jiří Dientsbier, který ho ve finále málem předběhl (16,12 %).

Vladimír Franz je "nejsilnější z nejslabších", a jeho zisk by brala každá politická strana (6,84 %)
Zuzana Roithová není zklamaná se svými 4,95 % a bude volit Schwarzenberga, ale její voliči se mají rozhodnout sami.
Táňa Fischerová je spokojená se svými 3,23 %.

Trpké vítězství utrpěl Přemysl Sobotka, který se díky posledním procentu volebních okrsků vydrápal z posledního místa (2,46 %)
před Janu Bobošíkovou (2,39 %). Ta však, než se nad ní zavřela hladina televizního rozhovoru, vyzvala do zbroje

odcházejícího prezidenta Václava Klause… …
*****************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick