pátek 18. ledna 2013

MOBY DICK: Neutuchající podpora

Pochybnosti o bezpečnosti v zemi, podrývání svobody tisku, útok na islám a podporování demokracie
**************************************************************
Neděle 13. ledna 2013
V Česku mrzne, jako by se ani nechumelilo.

Argentinská prezidentka Cristina Fernández Kirchner, peruánský prezident Ollanta Humala a venezuelský viceprezident Nicolás Maduro se sešli na Kubě u lože venezuelského (ex)prezidenta Hugo Cháveze, aby se přesvědčili, zda po třetí operaci rakoviny a plicních komplikacích ještě dýchá.
Hugo je technicky ještě prezidentem, protože nový prezident, Hugo, nebyl dosud s to, zúčastnit se ze zdravotních důvodů inaugurace.
Pokud by snad Hugo ještě před inaugurací zemřel, nemůže se tedy Nicolás stát jeho nástupcem. I když ho už Hugo svému lidu před operací pro sichr doporučil.
Mrtvá Kočka: "Ale třeba by to za něj vzali Ollanta nebo Cristina…"

Barack Obama (prezident USA), vyjádřil před Kongresem své obavy, že jestli mu neschválí zvýšení dluhového stropu, pak už v polovině února důchodci a váleční veteráni nedostanou své šeky.
Mrtvá Kočka: "A také žádní státní zaměstnanci, ale »váleční veteráni« zní líp."

Včera bylo rozhodnuto, že do druhého kola českých prezidentských voleb postupují Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg.
Tiskárny ale stejně tisknou devět volebních lístků – kdyby snad Miloš, Karel, Honza, Jirka, Vláďa, Zuzka či Táňa během těch dvou týdnů ještě pomřeli.
Žena Moby Dicka: "A rozhodovalo se mezi Přemyslem a Bobo."
Mrtvá Kočka: "Česko – vzor pro nejastnostmi zmítanou Venezuelu."

V pátek se v Ženevě sešli William Burnus (náměstek ministra zahraničí USA), Michail Bogdanov (náměstek ministra zahraničí Ruska) a Lachdar Brahímí (zmocněnec OSN/LAS v Sýrii), aby projednali otázky vzájemného zájmu.
Míša vyjádřil “neutuchající podporu” Lachdarovi.
Bill prohlásil, že odstoupení Bašára Asada je nutnou podmínkou k ukončení konfliktu v Sýrii. USA to vidí stejně jako EU.
Lachdar to vidí jako Bill.
"Otázka syrské budoucnosti musí být rozhodnuta Syřany samotnými, bez zásahu z vnějšku a bez zavádění jakýchkoli předpřipravených scénářů vývoje.“ (Míša a ruské zamini.)
Žena Moby Dicka: "Vždyť Syřané rozhodují sami."
Mrtvá Kočka: "Za použití ruských, amerických a arabských zbraní."

Ozbrojená syrská opozice získala po dvou a půl měsících strategickou leteckou základnu Taflanaz v severozápadní Sýrii. Odtud startovaly vládní vrtulníky bombardující rebelská města na severu země a zásobující vládní jednotky. Bojovníky Syrské svobodné armády (FSA) v této akci vedly džihádistické skupiny al-Nusra Front a Islámský předvoj.
"Vládní jednotky odrazily útok skupiny teroristů na základnu a způsobily jim těžké ztráty." (SANA, ofiš syrská zpravodajská agentura.)
Syrský prezident Bašár Asád je, podle agentury Muška na Stěně, i s rodinou na jedné z ruských výsadkových lodí, jež se nachází u pobřeží jeho vlasti.

Taliban nesouhlasí se “spolčením Pákistánu se Západem" a toto své přesvědčení dal právě najevo bombovým útokem na konvoj pákistánských vojáků. Diskuse s ozbrojenou opozicí se udála nedaleko hranic s Afghánistánem v severním Vazíristánu, a stála život 14 vojáků, nejnémě 25 lidí bylo zraněno.

"Mali čelí teroristické agresi na severu země. Proto jsem jménem Francie odpověděl na žádost malijského prezidenta o pomoc. Operace potrvá tak dlouho, dokud to bude nutné."
Francouzský prezident François Hollande vyslechl naléhavé volání Rady bezpečnosti OSN, Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) a malijského prezidenta Dioncounda Traore a včera spustil vojenskou intervenci v Mali. Mise má zastavit islámisty, kteří z "nezávislého státu Azawad" (jedna z afrických fračíz Al-Kejdy na severním území Mali) postupují na další malijské území. Francouzi prý nehodlají osvobodit Azawad (severní Mali). Pro začátek na rebelské teroristy zaútočila francouzská letadla. Francii poskytují podporu USA.
Žena Moby Dicka: "Opravuji: USA poskytnutí logistické a zpravodajské pomoci francouzským jednotkám zatím pouze zvažují."
Mrtvá Kočka: "Už tam Frantíci létají, takže jim USA už pomoc poskytují."
Francouzská letadla bombardovala město Gao na východě země, hluboko na území Azawadu.  Díky letecké podpoře získala vládní vojska zpět důležité město Konno. Zato klíčovou základnu malijské armády v Diabaly vládní vojska ztratila po deseti hodinách boje.
Rebelští disidenti pohrozili Francii odplatou za míchání se do vnitromalijských záležitostí. Agentura MnS uvádí, že francouzských vojáků je zatím 500, ale celkově má jejich počet vzrůst na 2.500. Počet islámistů se odhaduje na 1.200.
Žena Moby Dicka: "Tak kde je problém?"
"Francie zaútočila na islám a my zaútočíme přímo na srdce Francie."(Mňau Abú Dardar, azawadský mluvčí.)
Mrtvá Kočka: "Toto je problém – tady stačí dva teroristé ke krvavé lázni."

Tři francouzské helikoptéry vysadily včera u města Bulomarer (Somálsko) komando rozvědky DGSE, aby se pokusilo osvobodit kolegu Denise Allexe. Toho zajalo hnutí Šaháb v Mogadišu v červenci 2009.
"Členové komanda pronikli na místo, kde byl Allex zadržován a okamžitě narazili na tvrdý odpor. Všechno nasvědčuje tomu, že věznitelé Allexe, bohužel, zabili."(Jean-Yves Le Drian, francouzský ministr obrany.)
"Francouzi nedostali to, co chtěli. Zajatec žije a bude během dvou dnů souzen". (Abdalazíz Musáb, vojenský mluvčí Šahábu.)

Mrtvá Kočka: "Není mi jasné, proč Francouzi intervenují v Mali a Súdánu, a na Středoafrickou republiku se vykvajzly?"
Žena Moby Dicka: "Nejspíš by všechno nezvládli."

Ze sportu: Historicky první přátelské mezistátní utkání ve stolním tenisu, které proběhlo včera mezi pražským Slovanem Bohnice a KLDR, která byla reprezentována diplomaty z ambasády na čele s velvyslancem Ri Kwang-ilem, skončilo sice vítězstvím domácích, ale nerodilo se rozhodně lehce. Hosté prokázali nejen tradiční asijskou bojovnost a techniku, ale také to, že se vedle úspěšného zvládání svých diplomatických povinností, umí poprat o čestný sportovní výsledek. Severokorejští diplomaté ukázali bezesporu svého sportovního ducha. (Zpráva Haló novin.)

Pondělí 14. ledna 2013
Začíná hinduistický svátek Kumbh mélá, jenž se drží 55 dní. Miliony věřících ho přivítaly ponořením do posvátné řeky Gangy, aby smyly své hříchy. Smůlu mají ti na dolním toku, protože v Ganze tečou spousty hříchů z výše položených oblastí.

Američtí otužilci také vstoupili do ledových vod nezachycené řeky, pro sichr v neoprénech.

Dnešní den je velikým svátkem i pro všechny Kubánce: "Každý obyvatel starší osmnácti let může vycestovat." (Lamberto Fraga, policejní důstojník.) Na vycestování z ostrova předpotopního komunismu bude stačit pouze pas!
Pouze osoby, jejichž cesta by byla "v rozporu s národní bezpečností" pas nemusejí dostat.
Pas nemusejí dostat ani osoby, jejichž vycestování by mařilo "zájem uchovat lidský kapitál vytvořený revolucí".
Žena Moby Dicka: "Takže to budou mít stejné jako my před rokem 1989. V čem si tedy polepšili?"
Mrtvá Kočka: "Že už na tom nejsou jako my v roce 1953."
Rovněž špíčkoví sportovci pas nedostanou.
Mrtvá Kočka: "Ti ho nepotřebují, už nejméně třicet jich uteklo i bez pasu."
Žena Moby Dicka: "Prý by se omezení nemusela vztahovat šmahem na všechny doktory."

Takže kdo vycestuje? Ten, u kterého se to zmírající kubánské ekonomice vyplatí, a který na to bude mít. Třeba na letenku. (Měsíční plat průměrného Kubánce činí $19.)
Mrtvá Kočka: "A ten, kdo dostane vízum navštěvované země."

Islámisté zavedli na dobytých územích Mali boží zákony: Bourají staré památky, třeba hrobky, které jsou vyšší než 22 cm. Bůh rovněž zakázal kouření a hudbu. Porušení zákazu se trestá podle míry zaviněnosti – od kamenování po uříznutí ruky.
Během víkendových bojů uprchlo ze svých domovů více než 30.000 obyvatel Mali. Počet uprchlíků v zemi se tak zvýšil na 200.000. Pod přívalem uprchlíkú úpí i sousední země.
Letos bude více než 4 (ze 12) milionů místních Bambarů, Maurů a Tuáregů potřebovat humanitární pomoc, 2 miliony už teď trpí nedostatkem potravin, včetně podvyživených dětí. Hlad nemají dětští vojáci. V Mali se odhaduje "nezaměstnanost" na 60 %, polovina obyvatelstva je mladší 15 let.
Mrtvá Kočka: "To se blbě prosazuje demokracie…"
V Mali je hlad a zlato, uran a diamanty, železná ruda a bauxit, mangan a měď, mramor a kaolin, fosfáty a olovo, lignit a litium, ropa a strategické minerály…
Mrtvá Kočka: "To se dobře brání demokracie! Lépe než v SAR…"

Jak sdělil US prezident Barack Obama agentuře MnS, poskytly USA Francouzům při zpatlané sobotní operaci v Somálsku "omezenou technickou podporu".
"Na koukání jim půjčili družici." (Muška na stěně.)

Prezident Manuel Pinto da Costa a nový premiér Gabriel Costa z republiky Svatý Tomáš a Princův ostrov popřeli platnost uznání Kosova, které jako stát jejich země uznala loni v březnu, ale toto uznání nebylo dosud ratifikováno Parlamentem. Nigérie a Uganda jsou na tom podobně.
Podle kosovského ministra zahraničí Envera Hoxhaje zůstává uznání nezávislosti Kosova platné, a to už od doručení verbální nóty.

Podle komisařky pro lidská práva OSN mezinárodní debata zaměřená na jadernou hrozbu ze strany Korejské lidově demokratické republiky (KLDR) zastiňuje otázky týkající se porušování lidských práv, které patří k nejhorším na světě. Vyzývá tedy k mezinárodnímu vyšetřování po desetiletí uskutečňovaných trestných činů proti lidskosti v této zemi. Upozorňuje na činnost zajateckých táborů, které vězní přes 200 000 vězňů držených v nelidských podmínkách, trestáni jsou mučením a hromadnými popravami za legitimní a pokojné aktivity. Komisařka chce vytvořit vyšetřovací komisi, která by s podporou Japonska, USA a Evropské unie kontrolovala dodržování lidských práv v KLDR, o vzniku komise se bude jednat na příštím zasedání Rady pro lidská práva v březnu.

"Stav lidských práv v severní Koreji je žalostný… Kvůli přetrvávající závažnosti situace se domnívám, že důkladné prošetření jednoho z nejhorších... stavů lidských práv na světě je nejen oprávněné, ale také dávno opožděné… Trest smrti je zřejmě často uplatňován na malé přestupky a po zcela nedostatečných soudních procesech nebo někdy zcela bez soudního procesu. Lidé, kteří se pokusí uprchnout a jsou buď chyceni nebo posláni zpět, čelí strašným represáliím včetně poprav, mučení a uvěznění, často s celou širší rodinou." (Navi Pillay, komisařka pro lidská práva OSN, o situaci v KLDR.) 
Komisařka se v prosinci setkala v Ženevě se dvěma lidmi, kteří přežili pobyt v komunistických lágrech. Jejich svědectví prý byla "velmi trýznivá". Jeden ze svědků se v pracovním koncentráku narodil a přežil 23 let, vystaven trýznění, hladu a nucené práci. Když mu bylo 14, musel přihlížet popravě své matky.
Jediné hranice, které lze s přijatelným rizikem překročit, jsou ty do Číny. Čínští komunisté přitom severokorejské uprchlíky obvykle vracejí severokorejským komunistům.
Navi chce situaci řešit, hádejte jak: Vytvoří vyšetřovací komisi, která s podporou Japonska, USA a EU bude "kontrolovat dodržování lidských práv v KLDR". Vznik komise se bude projednávat již na příštím zasedání Rady pro lidská práva v březnu a o dalekosáhlých důsledcích ustanovení Komise se jistě budeme dovídat další dlouhá léta. O mezinárodním tlaku na Čínu nejspíš ne.

Čína má jiné starosti: její hlavní město Peking se topí ve smogu, jehož koncentrace několikanásobně překračuje i čínské limity. Metropole vyhlásila "částečný zákaz jízd úředních vozidel".
Žena Moby Dicka: "Proč ne i soukromých?"
Mrtvá Kočka: "To je reálný čínský komunismus: Soukromníci by ouřad neposlechli…"

Čtyři roky natvrdo za korupci vyfásl bývalý ministr vnitra a europoslanec za rakouské lidovce Ernst Strasser, nositel Velkého kříže jordánského řádu Al Kawkab Al Urduni, Velkého kříže Papežského řádu svatého Řehoře Velikého, Velkého kříže Řádu kongresu Kolumbijské republiky, Velkého zlatého vyznamenání se stuhou za zásluhy o Rakouskou republiku, předseda organizace Dobročinná síť v Dolním Rakousku a předseda Společnosti rakousko-ruského přátelství. Ernst slíbil podlým investigativním novinářům, že za 100.000 €/rok bude ovlivňovat evropskou legislativu dle jejich přání.
Žena Moby Dicka: "Oblíbenec Jordánců, papeže, Kolumbijců a Rusů – co jste čekali?!"
Rozsudek ještě není pravomocný.

Silvio Berlusconi opět stanul. Před soudem se objevila i Maročanka Ruby, které prý expremiér za svého premiérování "platil za sex", ačkoli ona nebyla ještě zletilá.
Mrtvá Kočka: "Rozlišuj: »Platit za sex« ještě neznamená »souložit«".

Úterý 15. ledna 2013
Americký ministr obrany Leon Panetta ofiš nabídl Francii pomoc proti proti ozbrojené opozici v Mali. Krom logistiky a zpravodajtví je možné, že USAF poskytnou i letecký tanker k doplňování paliva pro Mirage, které startují z francouzského území.
Francouzské transportní letouny konečně dorazily do hlavního města Mali Bamaka. Počet intervenčních Francouzů se už zvýšil na 1.400. Část z nich dopravila do země i britská transportní letadla. Podle francouzského ministra zahraničí Laurenta Fabia se vojenské angažmá Francie v Mali omezí na "dobu několika týdnů".

V Česku bylo zrušeno zrušení nemocnic.
"Bude se na tom muset pracovat znovu a lépe. Nepovedlo se to tak, jak jsme čekali." (Petr Nosek, náměstek ministra zdraví a předseda správní rady VZP.)
Překlad Mrtvé Kočky: "Bude se na tom muset pracovat."
Ukazuje se, že nechuť VZP zveřejnit analýzy, podle kterých se mělo zrušit 12 nemocnic, je dána hlavně tím – že žádná skutečná analýza neexistuje! K rušení nemocnic a oddělení přistoupilo minulé vedení VZP s totalitních pozic, do poslední chvíle nebylo jasné, kterých se to bude týkat, a nikdy nebylo objasněno, proč.
Chybějící 3 miliardy na pojištění, dovalí ministerstvo financí už teď, maskované za "jednoměsíční zálohu za státní pojištěnce", zaplacenou s předstihem. Aby to ve státním rozpočtu nechybělo, nedostanou nemocnice zaplaceno v prosinci. V druhé polovině roku prý už bývá nákladovost péče nižší.
Mrtvá Kočka: "Pustíme do rozpočtu kocoura, on ty miliardy vyšťourá. Zase."  
"Reforma" zdravotnictví tak končí. Příští rušení nemocnic proběhne nejdříve v roce 2015, a bude ho tedy zařizovat už nová vláda.

Česká média pokračují v kampani proti prezidentu Václavu Klausovi a jeho amnestii. ČT zveřejnila hned tři případy, kde došlo, dle médií, k omilostnění pacholků:
V prvním případě je možno udělit trest vyšší než 10 let.
Ve druhém případě byl obviněný stíhán jako uprchlý.
Ve třetím případě byla kauza už ukončena.
Na žádný z těchto tří případů se amnestie nevztahuje!
Žena Moby Dicka: "Což právě dokazuje, jaký je prezident Václav Klaus gauner."
Mrtvá Kočka: "Podle ČT."

Amnestie je vážná věc spojená s hlavou státu a Senátem. Jak se Senátem? 30 českých senátorů podalo k Ústavnímu soudu návrh na zrušení části novoroční amnestie. ÚS se tím bude zabývat, spis připadl losem soudci-zpravodaji Vladimíru Kůrkovi.

Egyptský prezident Mohammed Mursi navštívil ve vojenské nemocnici na předměstí Káhiry vojáky zraněné při vlakovém neštěstí, ke kterému došlo v úterý v noci.

Při železničním neštěstí v Egyptě zahynulo 19 vojáků, dalších 107 je zraněných. Vlak je vezl z vojenského cvičení do Káhiry. Může za to prý prezident Mohamed Mursí, stejně jako za nehodu školního autobusu vloni v listopadu, při které zahynulo 50 dětí.

Klerik/ sunnitský myslitel" populistický duchovní Mohamed Tahirul Kadrí (Muhammad Tahir-ul-Qadri) svolal tisícovou demonstraci, na které požadoval rezignaci pákistánské vlády. Shodou okolností v době, kdy byl vydán soudní příkaz na zatčení premiéra Rádži Parvíze Ašrafa. A to za korupci, jíž se prý dopustil r. 2010 hned patnáckrát jako ministr pro vodní hospodářství a energetiku. Shodou okolností má sunnitský populista Kadrí (dle agentury MnS) podporu soudců a armády. Před Ašrafem se teď rýsuje cesta, jak může armáda a muslimeské duchovenstvo udělat další nekrvavý převrat:
Předchozí premiér Júsuf Ráza Gílání musel rezignovat na svůj post loňského června poté, co byl odsouzen za pohrdání soudem. Pohrdání pákistánským Nejvyšším soudem se dopustil tím, že odmítl odmítl otevřít starý případ korupce týkající se prezidenta Ásifa Alího Zardárího. Júsuf byl "uvězněn" v soudní síni do té doby, než ji soudci opustili. Pákistánský nejvyšší soud poté shledal Júsufa Rázu Gíláního jakožto kriminálníka nezpůsobilým vykonávat funkci premiéra – a v červnu nařídil zrovna prezidentovi Ásifovi Alímu Zardárímu, aby "podnikl kroky ke zvolení jeho nástupce". Odvolat premiéra však může jen parlament. Soud tedy zakázal Ašrafovi zasedat v parlamentu, čímž nebyla dodržena ústavní podmínka pro výkon premiérské funkce…
Žena Moby Dicka: "Na podzim 1968 a v roce 1969 se tomuhle u nás říkalo »normalizace«."
Mrtvá Kočka: "Panečku, tomuhle říkám soudcokracie!"

Tahirul Kadrí je fýrerem náboženské organizace Idara Minhaj-ul-Quran a jeho fanouškové neradi vidí, když se o něm píše zle. A to nejen v Pákistánu, ale i v Kanadě. Klerikovi příznivci/ agenti tam např. r. 2007 napadli novináře z ontarijského listu The Pakistan Post. Kriketovou pálkou mu rozbili okna auta a několikrát ho udeřili. Aby věděl, že nemá “psát proti islámu”. Kadrí je prý častým návštěvníkem Kanady.
Mrtvá Kočka: "A proč ho tam vlastně pouštěj?"

Něco veselého: Duchovní fýrer Íránu ajatolláh Alí Chameneí vydal edikt, podle kterého je zakázána výroba jaderných zbraní.
Žena Moby Dicka: "Nejspíš je už mají."
Mrtvá Kočka: "A »použití« není »výroba«!"

Až Evropský soud pro lidská práva musel řešit předposranost British Airways, která zakázala letušce nosit řetízek s křížkem. Soud to označil za diskriminaci, protože zaměstnankyně byla věřící křesťanka.
Žena Moby Dicka: "A kdyby byla nevěřící křesťanka?"
Mrtvá Kočka: "A kdyby byla věřící satanistka???"

"Zbabělý teroristický čin směřoval proti studentům univerzity v Aleppu, kteří zrovna skládali zkoušky. Tento čin zabil 82 studentů a zranil 162 dalších studentů." (Bašár Jafari, syrský velvyslanec při OSN před Radou bezpečnosti, která dnes jednala o protiteroristických opatřeních.) Dva mohutné výbuchy zasáhly hlavně fakultu architektury. Podle Syrské organizace pro lidská práva jsou desítky zraněných v kritickém stavu.
Státní televize oznámila, že teroristé vypálili na kampus rakety typu země-země.
Mrtvá Kočka: "Nejspíš typu Scud."
Opozičníci obviňují z útoku syrskou armádu. Aleppo většinově kontrolují rebelští ozbrojenci, avšak univerzita je v oblasti, kterou ovládají Asádovci. Ozbrojení disidenti jsou vzdáleni skoro dva kilometry ("přes míli").
Italské zamini Benghází.
Rusko sice nevyjádřilo "pochybnosti o bezpečnosti v zemi", avšak konzulát v Aleppu uzavřelo.


Středa 16. ledna 2013
Tiskárníci z Moraviapress byli příliš rychlí, když začali tisknout lístky pro 2. kolo prezidentských voleb už v neděli – a bez autorizace ze strany Ministerstva vnitra. Dopustili se přitom chyby, že totiž zapomněli natisknout informaci, že se jedná o druhé kolo voleb. (Což je jinak patrno z jiné barvy lístku, samo o sobě to však podle zákona nestačí.) Dosud distribuované lístky se stahují, "vícenáklady" jdou na konto chybující firmy. Může to být i několik milionů, což by mohlo smáznout veškerý zisk.
Žena Moby Dicka: "Za chyby se platí."
Mrtvá Kočka: "Nahradí si to při tištění lístků pro předčasné volby."

Česká vláda "vzala na vědomí", že práce na přípravě zákona o zlobbingu "budou pozastaveny" a problematika se bude řešit "jinými nástroji."
Mrtvá Kočka: "Skalpel, prosím!"

Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma, jenž vloni prchl od modrých ptáků, za něž primátoroval minulé volební období, načež se stal se znovu primátorem za Občany pro Budějovice, měl kvalifikované podezření, že je jeho kancelář odposlouchávána. Kriminalisté ji prošmejdili, a našli Ucha za nábytkem i trezorem. Šmejdění trvalo několik hodin – stejně jako předcházející instalace. MnS přitom zaslechla, že to musel udělat někdo z radnice.
Thoma opustil ODS, protože se mu nelíbil "neúměrný vliv" Pavla Dlouhého, místostarosty Hluboké a kmotra z jihočeského hnízda Martina Kuby (nyní ministr průmyslu, první místopředseda ODS a její možný budoucí předseda).

Kmotr Děd Chasan byl u vchodu do jedné moskevské restaurace postřelen několika ranami. Už se z toho nevylízal. Tento Gruzínec byl prý nejmocnějším mafiánem celého Sovětského svazu. MnS uvažuje, že atentát má souvislost s bojem o dojnou krávu jménem Zimní olympijské hry v Soči.

Na auto italského diplomata Guido De Sanctis zaútočili v Benghází (Libye) střelbou neznámí ozbrojenci. Italské zamini vyjádřilo "pochybnosti o bezpečnosti v zemi", načež uzavřelo konzulát v Benghází.

Mohamed Mursí, prezident Egypta, navštívil ve vojenské nemocnici na předměstí Káhiry vojáky zraněné při včerejším vlakovém neštěstí, aby jim řekl, že za to nemůže.

Mladistvý ministr vnitra Ken Salazar (57) se vrací na svůj coloradský ranč. Odchází z vlády, ačkoliv si to jeho prezident Barack Obama nepřeje. Kdo na jeho místo?
Mrtvá Kočka: "Třeba by to vzal mladistvý (43) Standa Gross (Florida)."

"Jejich největším účelem je napáchat co největší škodu." (Barack Obama, prezident USA, sděluje Kongresu své obavy z "útočných pušek", jejichž prodej by se měl omezit.) Max. počet nábojů v zásobníku by měl být deset. Kouzelný dovětek: Toto omezení se nemá týkat – sportovních a loveckých pušek… Tohle "omezení" musí projít Kongresem. Jiných 23 opatření, k nimž není třeba souhlasu zákonodárců, bylo "okamžitě nařízeno".
Zbraňoví zlobbisté odpověděli protiútokem. V půlminutové reklamě označili Obamu za "elitářského pokrytce": Jeho děti brání ozbrojení strážci, ale dětem prostých občanů toto právo odpírá.
Žena Moby Dicka: "Tak si taky pořiďte profesionální ochranku."
Mrtvá Kočka: "Anebo se staňte US prezidentem!"
US prezidentem, ne českým.

"Členství Kosova v OSN nezáleží na vůli Bělehradu." (Hashim Thaçi, premiér Kosova.) Priština tak odmítla úterní nabídku srbského premiéra Ivici Dačiće, že Srbsko bude hlasovat pro křeslo Kosova v OSN, když Kosovo přizná autonomii srbským oblastem na severu země, totiž Kosova.

Dvě tuny slonoviny byly zabaveny keňskou policií v přístavu Mombasa. Na černém trhu by měl náklad cenu až $3,5 milionu. Za 8 let její cena stoupla ze $100 na skoro $1.800/kg. Čím je méně slonů, tím dražší slonovina. A naopak. Když to tak bude pokračovat dál, tak se během 10 let sníží počet afrických slonů v divočině z 690.000 na 0.
Mrtvá Kočka: "Ona už totiž ani nebude žádná »divočina«."

Francouzští vojáci se už zapojili přímo do pozemních bojů v Mali a postupují na sever.
Maliská frančíza Al-Kejdy zaútočila na autobus a ubytovnu u stanice na zpracování plynu u Ajn Amanás na jihozápadě Alžírska. Z oblasti proudí plyn a ropa hlavně do Evropy. Islámští teroristé zabili jednoho Brita a dalšího cizince, načež unesli 41 lidí. Alžírsko se na útoku proti islámu v Mali podílí tím, že poskytlo svůj vzdušný prostor jak bojovým, tak transportním letadlům.

“Kanada je ochotná pomoci, ale vylučujeme jakoukoliv bojovou misi v této africké zemi.” (Stephen Harper, kanadský premiér, v telefonickém rozhovoru s Françoisem Hollandem, prezidentem Francie.) Francouzský spojenec NATO nakonec nabídl Francii transportní letadla C17 Globemaster III. Letoun dokáže přepravit 144 vojáků nebo 102 výsadkářů.

Mrtvá Kočka: "Nebo 48 nosítek a 54 ambulantních pacientů."

Spadl britský vrtulník. Nikoli v Mali, ale v centru Londýna. Zatím z neznámých důvodů opustil zkušený pilot leteckou trasu nad Temží i letovou výšku 300 yardů, načež vrazil do stavebního jeřábu na vrcholu rozestavěného padesátipatrového mrakodrapu The Tower. Jsou hlášeni nejméně dva mrtví a desítky raněných. Nad Temží a okolím se v té době vznášela londýnská mlha.

Světový program pro výživu oznámil, že syrská vláda svolila k tomu, aby distribuci pomoci 2,5 milionům hladových Syřanů zajistil prostřednictvím desítek syrských humanitárních organizací.
Mrtvá Kočka: "Stalin by je nechal chcípnout hlady."
Syrská armáda obnovila útoky proti severosyrskému městu Aleppo (Halab).

"Německo možná již není ostrovem štěstí, ale zůstává alespoň ostrovem růstu v recesním moři eurozóny." (Carsten Brzeski, ekonom ING, okecává prudké zpomalení německé ekonomiky, vyvolané zejména poklesem vývozu do Španělska, Portugalska a Řecka, ale i do USA a Číny.)
Mrtvá Kočka: "Ohne sranda! Česko je považováno ekonomicky za 17. spolkovou zemi Bundesrupubliky."
Sákryš! A kdyže jsme tu měli v poslední době nějaký »ostrov štěstí«?
Žena Moby Dicka: "Měli, ale neviděli jsme ho."

$58 mld. hodlá indická vláda posílat na konta chudých Indů, kterých je dle různých odhadů 360 až 700 milionů. Opozice viní vládu z podplácení voličů (příští rok jsou volby). Jenže prakticky stejné peníze byly distribuovány chudým prostřednictvím spešl prodejen na dotované potraviny a další produkty. Avšak chudáci často čekali v prodejnách marně – dotované potraviny se do nich vůbec nedostaly. Je zdokumentován příběh vesnice, kde 105 rodin nedostalo po 15 měsíců ani zrnko rýže. Jídlo kradl místní poslanec ve spolupráci s ministrem rozdělování. Úředníci, kterým se to nelíbilo, byli zastrašováni, a ti, kteří se nenechali zastrašit, byli zavražděni.
Mrtvá Kočka: "Jo, na chudých se dá skutečně vyrejžovat!"
Žena Moby Dicka: "Ať už patří do kasty nedotknutelných nebo Cikánů."

Čtvrtek 17. ledna 2013
"Novináři mají právo podávat informace o znásilněních a dalších trestných činech, oběti nesmí být zastrašovány, je potřeba, aby nahlásili zločiny a tím pomáhali k usvědčení pachatelů.” (Zainab Hawa Bangura, zástupkyně OSN, k podrývání svobody tisku v Somálsku.) Jedna somálská žena si postěžovala dvěma novinářům, že byla znásilněna somálskými vojáky. Policie zatkla – novináře i pomlouvačku.
Mrtvá Kočka: "Jen jestli není Zainab předem zaujatá vůči somálské armádě!"

Od roku 1988 až do svého zatčení r. 2011 nepřetržitě a úspěšně pracoval pro Sovětský svaz a Rusko jistý Alexander Rostov (?), který přijel do Německa z Rakouska s falešným pasem a identitou Andrease Anschlaga. R. 1990 za ním přijela jeho nastávající Olga/Heidrun. Teď jsou před soudem, a obhajuje je stejný týpek, co obhajoval špiona Stasi, který pracoval do r. 1974 jako poradce kancléře Williho Brandta.

"Žádáme, aby byla zastavena brutální agrese proti našim lidem v Mali." (Africká frančíza Al-Kejdy v Alžírsku.) To byla podmínka pro propuštění desítek rukojmích, mezi nimiž byli Francouzi, Britové, Američané, "nevinní" Norové, Japonci či Belgičané.
"Neublížíme muslimům, zabijeme jen křesťany a bezvěrce." (Humanistická vize svatých bojovníků, jak ji zaslechla MnS.)
Alžírská armáda bez konzultace s Francouzi či kýmkoli jiným, obklíčila místo a po marném vyjednávání zaútočila. Výsledek: 11 islamistů zabito, a ještě 30 rukojmích navrch, z toho 7 cizinců.
V Paříži je střeženo metro a turistické památky, Francouzi v zahraničí mají dbát zvýšené opatrnosti.

Diabala zůstává pod kontrolou islámistické opozice, i přes útoky Cizinecké legie.
Ministři zahraničí EU se dohodli na vyslání vojenských instruktorů do Mali ("výcviková mise"). Vyslání expertů zvažuje i Česko, mohli bychom se podílet i na dodávkách munice či potřebného materiálu.
Mrtvá Kočka: "Pokud nám k tomu někdo půjčí své Herculesy nebo Globemastery.."

Fatou Bensouda, prokurátorka Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) zahájila vyšetřování zločinů spáchaných v Mali od ledna 2012. Vyšetřování se budou týkat vražd, mučení a znásilnění. ICC chce zajistit důkladné a nestranné vyšetřování, které přinese spravedlnost malijskému obyvatelstvu a tvrdé tresty pro pachatele, kteří se dopustili nelidského jednání. Vyšetřování bude nejvíce zaměřeno na sever země.
Mrtvá Kočka: "Na jih pro sichr ne."

Někteří politici z jihu a západu USA žádají, aby snahy o omezení prodeje zbraní a munice pro soukromé účely byly vyhlášeny za "federální zločin".

Studie výzkumného střediska Transcrime odhaduje příjmy mafie na pouhých 0,7 % italského HDP. Vloni to milánská univerzita Bocconi odhadla na 10,9 % HDP.
Žena Moby Dicka: "Jen jestli Transcrime nepovažuje 93,6 % mafiánských příjmů za přímou součást italského rozpočtu?"

Zlobbista Alfons Mensdorf-Pouilly byl rakouským soudem zproštěn obžaloby. Alf prodával zbraně, včetně Gripenů pro armádu ČR (ale ta si je pak koupila v jiném trendu), přičemž vzduchem létaly podezřelé miliardy. I podle soudce do bylo podezřelé, ale hodnověrné důkazy chyběly. Tak Alfimu napařil alespoň dva měsíce podmíněně za předložení zfalšovaných dokumentů.

Zato pražský vrchní soud poslal do lochu na 5 let exředitele dotačního úřadu Severozápad Petra Kušnierze. Zmírnil trest 7,5 roku, který vynesl ústecký soud, ale pokutu 750 tisíc Kč a zákaz činnosti ponechal. Tři spoluviníci a tři žadatelé, kteří byli ochotni za evropské miliony pustit nějaký chlup (ráže minimálně 1,7 milionu), dostali podmínky.

Nehoda, která se vloni v březnu přihodila ožralému praseti za volantem a zlobbistovi Romanu J., jenž vlastní mocný mobil, byla pražským zastupitelstvem překvalifikována na "pokus o vraždu". Rozdíl mezi vraždou a "těžkým ublížením na zdraví" je 18-10, tedy 8 let. Snad začne soud dříve, než se březen s březnem sejde.
Žena Moby Dicka: "Jen jestli to zase Lenka B. nepřehání! Deset by stačilo."

"Nechť si muslimové užijí jeho popravu a francouzský nářek." (Abdiasís Abú Musáb, vojenský mluvčí Šahábu.) Muslimové zavraždili svého rukojmí Denise Allexe, o čemž informovali na Twitteru. Rozhodnutí prý bylo "jednomyslné" a "následovalo po třech letech vyčerpávajících pokusů o vyjednávání".
Mrtvá Kočka: "No alespoň se nebudou muset francouzské speciální jednotky rozhodovat, koho zabít, a koho nechat jít."
Žena Moby Dicka: "Hm, jenže Francie není Izrael."

Jo, tradiční domorodý zvyk z Malé Strany: Hlasování o nedůvěře vládě. V tomto volebním období páté. Páté neúspěšné. Tentokrát měla neozbrojená opozice jen 92 hlasů. 

 Pátek 18. ledna 2013
V Evropě chumelí, jako by ani nemrzlo.

"Ti, kteří vírou a pravdou sloužili státu, pro něj musí pracovat i nadále." (Alexandr Grigorjevič Lukašenko, prezident, Bělorusko, o poslušných státních úřednících.) Odměnou jim bude zvýšení platu za kolegy, kteří nevěřili, lhali a nesloužili. Ti půjdou do výroby. Bělorusku totiž chybějí lidi – asi milion občanů uteklo pracovat do "blízkého zahraničí". (To je 10 % všech obyvatel země, včetně nemluvňat a důchodců!) Tedy do Ruska, případně Kazachstánu, se kterými je Bělorusko v celní unii, takže uprchlíci nepotřebují žádná povolení. Ani to od běloruského zaměstnavatele, kterému by (dle přání samoděržavého Lukašenka) měli za povolení pracovat v zahraničí vrátit výplatu za celou dobu své práce! Pracovní emigranti mají podstatný důvod: V Rusku mají dvojnásobný plat než doma.
"Důležití zaměstnanci nemají právo dát výpověď." (Další právní názor běloruského cara.)
V Bělorusku připadá na jednoho nezaměstnaného deset pracovních míst. Prakticky neexistuje nezaměstnanost. 0,5 % nezaměstnaných je jen číslo ve statistice, které značí, že se ti lidé nechali zaregistrovat u úřadu práce. Za to jsou ale nuceni vykonávat veřejně prospěšné práce, přičemž podpora v nezaměstnanosti páčí toliko $20.
Mrtvá Kočka: "Hele, to se mají o dolar líp než zaměstnaní na Kubě!"

Jak svému členu Mali pomůže Africká unie? Ta minulý týden požádala ústy svého předsedy Thomase Boni Yayi, aby  NATO vyslalo své vojáky Mali na pomoc, protože se jedná o mezinárodní konflikt – "stejně jako tomu bylo v Afghanistánu".
Mrtvá Kočka: "Jauvejs."
Jednotky AU jsou prý zcela vytíženy v Súdánu a Středoafrické republice, ale nějaké pozorovatele by vyslat mohly.
Žena Moby Dicka: "Aby do toho Francouzům kecali."

Televize Prima F. vysílala humoristický pořad s dvojicí komiků Miloš a Karel. Většinou se bavila vždy jen polovina diváků.
"Knížata měla právo první noci a zdegenerovala, protože své nevolnice nemusela znásilňovat, zatímco my zemani jsme si věci museli těžce vybojovat nejen v sexuální oblasti, a proto jsme nezdegenerovali.“ (Miloš.)

"Mě to docela pobavilo a připomenulo mi to léta 1947 a 1948, kdy nám furt vtloukali do hlavy, že pocházím ze zdegenerované rodiny. A najednou to slyším zase, úplně jsem tady omládl.“
(Karel.)

Česko se ministra obrany dočká až po skončení prezidentských voleb. Musí se na něm dohodnout vůdcové všech tří stran koalice, kde je členem i TOP 09, jejíž přednosta zrovna kandiduje.
MnS slyšela, že si řekli: "Teď nemá cveka se hádat."
Jenže po skončení voleb se může stát, že TOP 09 bude až do podzimu bez předsedy a mimořádně ho bude muset zastupovat Mirek Kalousek.
Mrtvá Kočka: "Mimořádně bude muset mluvit za sebe."
V každém případě bude nového ministra obrany jmenovat nový prezident, ať už to bude kdokoli. Nakonec prezident může jmenovat i nového premiéra nové koaliční vlády nové koalice, když se hoši dohodnou.

Sobota 19. ledna 2013
Žena Moby Dicka: "Zvláštní je, že ta koalice může být stejná, ať už ji bude jmenovat kterýkoli z obou kandidátů…"
**************************

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick