pátek 4. ledna 2013

MOBY DICK: Volnější výklad pravidel

Syrské peklo, neústavní daně, pozitivní výzvy, nebeský strop, amnestovaní pacholci, osvobození Rusů v Damašku a rozumné Ústavní soudy
**************************************************************

Neděle 30. prosince 2012
Včera pravil předseda ústavního soudu sobotu Pavel Rychetský: První možný termín, kdy se Ústavní soud vyjádří k okamuří stížnosti je pondělí 7. ledna. Dříve není technicky možno.

Včera vytáhl prezident Václav Klaus (Česko) jedno ze svých pověstných per a podepsal novelu zákona, podle níž si ve středu nebudou muset lidé vybírat podpory v nezaměstnanosti a pěstounské dávky toliko prostřednictvím sKarty, kterou stejně nemají, nemusejí ji mít a mnozí ani ještě nemohou mít.

"Někomu stačí sehnat ve sněmovní kantýně pár podpisů spolukaprů, jiný musí shánět na ulicích desetitisíce podpisů svých sympatizantů." (Z páteční ústavní stížnosti jurodivého předsedy subjektu Volte Pravý Blok Petra Cibulky.)
Žena Moby Dicka: "S těmi desetitisíci bych to nepřeháněla, Petře."
Mrtvá Kočka: "Máš jen 319 podpisů."

Na ČT se rozjela kolečka volebních klipů další části prezidentské kampaně. Krom toho jsou uveřejňovány tuny rozborů o tom, který z kandidátů má komunistickou minulost.
Mrtvá Kočka: "Nikoho nezajímá, kdo má komunistickou budoucnost."

Mladá indická studentka, znásilněná partou nadrženců v autobuse, zemřela, a byla pohřbena v úzkém rodinném kruhu. Krom toho, že ji znásilnili, tak ji také zmlátili železnou tyčí. Indická veřejnost požaduje oběšení vrahů, advokáti je odmítají hájit.

Mario Monti, italský premiér v demisi, si jakožto nepolitický technokrat vytváří novou středopravou koalici na křesťanskodemokratických základech. Monti má k tomu velkou podporu ze strany Anděly Merkel (Německo), Franty Hollanda (Francie) a administrativy Vatikánu (Benedikt the Šestnáctý).
Mrtvá Kočka: "A co Italové?"
Uvidí se ve volbách. Vlevo od Maria se rozkládá "středolevá" Demokratická strana a vpravo pak Lid svobody expremiéra Silvia Berlusconiho. Zdá se, že Silvio bude dobrý k tomu, aby se středolevci spojili se středopravci proti němu.

Exministr zahraničí obžalován z podvodu a zneužití důvěry. Tím se vysvětluje Liebermanův odchod z funkce před 14 dny. Avigdor hodlá být soudně očištěn dříve, než proběhnou lednové předčasné parlamentní volby.
Mrtvá Kočka: "On to chce u soudu stihnout během jediného měsíce?"
Žena Moby Dicka: "Však to není v Česku, ale v Izraeli, ty kozo."
Mrtvá Kočka: "Ty Kočko, prosím."

V Moskvě proběhlo v sobotu další jednání o Sýrii mezi zmocněncem OSN&LAS Lachdarem Brahímím a ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Lachdar prohlásil, že doufá při jednáních v podporu Ruska. Sergej chce, aby Bašár zůstal v pozici prezidenta. Ozbrojená teroristická opozice nechce Bašára. A Bašár – si shání zemi pro azyl.
"Pokud je jediná alternativa peklu politický proces, tak musíme na tomto politickém procesu neúnavně pracovat. Je to velmi složité, velmi zamotané, ale nemáme jinou volbu“. (Lachdar Brahímí.)
"Politický proces se však mezitím dostal do slepé uličky“. (Sergej Lavrov.)
"Takže zbývá peklo." (Mrtvá Kočka.)
"Što éto takóje »peklo«?" (Žena Moby Dicka.)

Toto:
Syrská vojska zničila několik skupin ozbrojených extremistů nedaleko Damašku. V Homsu, který byl dobyt legálními jednotkami, bylo vojáky zastřeleno nejméně dvě stě opozičních militantů, včetně žen a dětí. Armáda na nepřátelská stanoviště a civilní objekty krom různých sovětských a ruských Scudů vystřeluje i mnohem přesnější íránské rakety Fateh-100.
Ofiš je hlášeno 50.000 obětí "potlačování neoprávněných nepokojů". Protože však syrské úřady podmiňují ofiš pohřeb podepsáním místopřísežného prohlášení rodiny, že příbuzného zabili teroristé, bylo dalších asi 100.000 mrtvol pohřbeno bez povolení Socialistické strany arabské obrody.
Rebelové se prsí, že také umějí vyrobit chemické zbraně.

Do Sýrie odplula třetí ruská výsadková loď.

Prezident Obama (USA) pracuje i o víkendu. Zbývají totiž dva dny (včetně dneška), než se USA zřítí z finančního útesu. Pan prezident doufá, že politici do konce roku "překonají neshody a dohodnou se" ohledně nastávající fiskální krize, což nestihli za posledních osmnáct měsíců.

Pondělí 31. prosince 2012, svátek má jistý Silvestr"Jeden." Poslední pracovní den roku. Pracovní, no, ehm…

České hory úpí pod náporem rekreantů. I když teploty stoupají nad nulu, leží na sjezdovkách spousty technického sněhu.

Rekreanti: "Koho na silvestra zajímá sníh na sjezdovkách, ty trubko?"

Provozovatelé českých skiareálů si mnou ruce: Návštěvnost roste i přes nárůst cen.
Žena Moby Dicka: "Češi opouštějí italské, švýcarské a francouzské sjezdovky."
Mrtvá Kočka: "Kdežto rakouským a německým zůstávají věrni."

Do centra Prahy zamířilo asi 120.000 cizinců, z toho polovina Rusů. Hospodští zvedli cenu na 80 Kč/ půllitr piva.
Mrtvá Kočka: "Silvestrovská přirážka."
A cizinci ji prý rádi zaplatí. Za to, že se mohou beztrestně vyřádit uprostřed městské rezervace UNESCO.

Něco veselého silvestrovského: Do třetího čtení půjde v únoru novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Ve druhém čtení k ní přilípl novelu zákona o pojištění odpovědnosti poslanec František Laudát (TOP 09). Povinné ručení by se dle tohoto (neústavního) přílepku mělo platit i za "vozidla na veřejně přístupném místě určeném k rekreaci, sportovnímu nebo podobnému využití veřejnosti". Přílepek je prý určen pro zkásnutí majitelů golfových vozíků, sněžných roleb a – zahradních sekaček se sedadlem pro řidiče. Také opětně za odstavená auta, ze kterých by již nešlo vrátit registrační značku. Kvůli vágnímu znění by se povinné ručení mohlo vztahovat i na pohybovadla v areálech továren a skladů – třeba vysokozdvižné vozíky.
Se změnami nesouhlasí předkladatel zákona, ministerstvo dopravy. Naopak ministerstvo financí (TOP 09) významě mlčí.
Žena Moby Dicka: "Když už, tak ať platí i cyklisti. A držitelé dětských kočárku, Kalousku."
Mrtvá Kočka: "Nemělo by se zapomínat na kráčející velkorypadla. Vždyť na území velkolomů mají po rekultivaci vznikat rekreační zóny!"

Ústavní rada zrušila rozhodnutí francouzské vlády danit milionáře 75% daní. Podle radních (= ústavních soudců) daň "porušuje princip rovnosti": Zatímco všechny francouzské daně se vztahují na domácnosti, tak tato pouze na jednotlivce. A to nevíte, jakou má Depardieu velkou diváckou rodinu!
Prezident François Hollande (Francie) však ústavní odmítnutí extrazdanění milionářů odmítl.
"Doufám, že vláda na 75% daň zapomene, škody na pověsti země jsou už značné" (Philippe Gudin, ekonom banky Barclays.)
Na dalších škodách se pilně pracuje: Premiér Jean-Marc Ayaurlt už oznámil, že vláda předloží návrh znovu.

Ruská Agentura pro rozvoj a výzkum nemovitostí odhadla majetek ďédušky Maróze. Krom nemovitostí (několik domů a dač má ĎM i saunu) ohodnotila i movitosti typu zázračná berla či trojspřeží se saněmi, ba ani na sobolí kožich nezapomněla. A páčí to celé 74 milionů rublíků.
A co daně, dědku, platíš?

Úterý 1. ledna 2013, Nový rok, Den obnovy samostatného českého státu
Prezident François Hollande (Francie) promluvil k národu. Věří v "lepší budoucnost", třebaže obavy národa jsou "legitimní" a potíže, se kterými se Francouzi v době krize potýkají "vážné". Vyčetl všem pesimistům pesimismus – vždyť se přes všechny pesimistické prognózy "podařilo zachránit eurozónu".
Mrtvá Kočka: "Díky natištění bilionu eur a narůstání schodků."
Francie chce "přesvědčit eurozónu" (=Německo), aby jí umožnila "volnější výklad pravidel" (=že pro Francii 3% limit pro schodek neplatí a může ho drobně překročit).
"Naším cílem je zkrotit rostoucí nezaměstnanost." (Franta to označil za svůj "jediný cíl" tohoto roku.)
Žena Moby Dicka: "Měl jste vyhlásit více cílů, pane prezidente. To kdybyste se do toho jednoho čirou náhodou netrefil."
20 mld. €, které mají dle socialistického volebního programu získat firmy na "podporu daňových úlev" má přinést 300.000 nových pracovních míst v průběhu příštích pěti let.
Mrtvá Kočka: "Pro 300.000 nových imigrantů."
To se ale musí platit milionářská daň! Která by zasáhla pouze 1.500 lidí, takže zemi nespasí. Naopak, znejisťuje zahraniční investory.
Žena Moby Dicka: "Jenže s ní souhlasí 60 % voličů francouzského prezidenta… I když je to jen gesto."
Mrtvá Kočka: "I na gestu lze vykrvácet."

Generál Kim Čong-un (Kim Trojka), Generální tajemník Strany práce, Předseda vojenské komise Strany práce, Nejvyšší velitel Korejské lidové armády a z těchto titulů i Nejvyšší Vůdce lidu (Korejská lidově demokratická republika) promluvil k národu. Obnovil tak tradici svého zesnulého nesmrtelného děda Kim Ir-sena, slunéčka věčného, kterému se i podobá (zejména po úspěšně proběhlé plastické operaci obličeje). "Průmyslovou revoluci nového století představuje v zásadě vědecká a technologická revoluce. Průlom na špici je zkratkou k vybudování ekonomického giganta." Pochválil se za vypuštění družice. Připustil nedobrý stav ekonomiky státu(!!!). "Důležitým tématem je ukončení rozdělení země, a abychom toho dosáhli, musíme zastavit konfrontace mezi severem a jihem. Korejská historie ukázala, že konflikty mezi krajany nevedou k ničemu jinému než válce."
Proto je potřeba posílit armádu.

Prezident Václav Klaus (Česká republika) promluvil k národu. Poblahopřál každému, občanům i státu, a vyzval ke svornosti. Našel zrnka realistického optimismu, jako každý rok. Máme se nejlíp, jak jsme se kdy měli. Pan prezident odsoudil samozvané spasitele a našeptávače špatných nálad. Skutečnou změnu k lepšímu nepřinese volba nového prezidenta, vlády, senátorů či starostů, ale jen návrat ke starým dobrým hodnotám i povinnostem. Tuto změnu může začít dělat každý sám u sebe. Pan prezident vyzval k udržení národní soudržnosti, přirozené solidaritě uvnitř rodin, uvnitř obcí, uvnitř státu. Jinou jistotu nemáme. Udělejme každý den něco proto, aby nezůstalo jenom u tohoto nenaplněného přání. Pak vzpomenul 20 let vzniku samostatné České republiky. Připravil si k tomuto výročí mírné překvapení: Novému možnému prezidentovi vyfoukl amnestii. Což dle našeho mínění udělal dobře. Kdo ví kdy budeme mít nějakého prezidenta, a marné či odkládané vyhlášení jeho aminy by mohlo vést k bouřím v přeplněných věznicích.

Ve dvě hodiny po půlnoci místního času schválil americký Senát kompromis, který odvrátí hrozbu - pádu z/ nárazu do - fiskálního útesu. Skóre bylo jednoznačné – 89:8.

"Věčný Bože, děkujeme Ti za každý den." (Předseda Sněmovny reprezentantů republikán John Boehner při zahájení jednání o kompromisním návrhu, který právě prošel Senátem.)
Ano, každý den dobrý. Tento byl poslední k odvrácení Útesu. (Technicky je ještě rok 2012.) Sněmovna odkejvla senátní návrh v poměru 257 : 167, který mj. znamená:

Daně se zvýší jen bohatým rodinám.
Roční příjem rodiny nad $250 tisíc není bohatstvím. To začíná až na lajně $450 tisíc. (Pro solitéry je to $400 tisíc.)
Podpora v nezaměstnanosti zůstane zachována pro ty, kteří si budou aktivně hledat práci.
Daň ze mzdy se vrací z pop-ulárních/ulistických 4,2 % na předobamovské 6,5 % ("padesátiprocentní zvýšení").

Oddechli si lékaři – jejich odměny nebudou sníženy o 27 %.
Oddechli si zemedělci, vegetariáni a kočky – nenastane prudký růst cen mléka.
Mrtvá Kočka: "Kočky raději maso."

Zároveň USA narazily na výdajový strop $16,4 bilionu. Boule se nekoná, neb federální rozpočet na dva měsíce zastavil platby jednotlivým státům.
Žena Moby Dicka: "Federální kasa pak bude muset zaplatit během 10 měsíců 12 příspěvků!!!"
Mrtvá Kočka: "Nebojte se stropu! Podívejte se na EU: Stropem je nebe!!!"

Středa 2. ledna 2013
Světové akciový trhy zachvátila vlna úlevného optimismu. Útes jsme minuli, míjíme a mineme navždy, na věčné časy!
Mrtvá Kočka: "Věčné časy se zkrátily ze 20 let na 2 měsíce."

Do volby prezidenta České republiky zbývá 9 dnů. Úvodníky, komentáře a úvahy českých deníků nás vyzývají, abychom se na naši situaci dívali pozitivně a po vzoru pana prezidenta odmítali šíření špatných nálad. Vždyť v Evropě jsme zemí s nejnižší mírou chudoby! Z tohoto pohledu se máme lépe než třeba Skandinávci. "Geograficky i kulturně jsme předurčeni k blahobytu" (dle Senty Čermákové, ředitelky pro vztahy s médii a analytiky společnosti Hewlett-Packard v Hospodských novinách.)

Ministr financí Miroslav Kalousek se velmi diví, že premiér Petr Nečas spolupodepsal prezidentskou amnestii, a vůbec se s ním o tom neporadil.
Mrtvá Kočka: "Mirkovi asi nejvíc vadí, že jemu ještě není 75 let."
Žena Moby Dicka: "Ale měl by se na to dívat pozitivně: bude mít víc místa!"
Amina se týká asi 7,5 tisíce uvězněných.

Rozsah prezidentské amnestie budí pohoršení zejména proto, že se má týkat i známých "tunelářů". Trestné činy se sazbou do 10 jsou totiž omilostněny, pakliže trestní stíhání běží déle než 8 let. Noviny přetékají připomínkami pradávných kauz. Právěže pradávných: Už 6 let je dle rozhodnutí Evropského soudního dvora považováno za porušení lidských a občanských práv obžalovaných, kteří by se k tomuto soudu mohli s úspěchem obrátit. (Načež vyžádat od flákačského státu odškodnění.) Například manažeři Union banky byli obviněni r. 2003 (+2004), žaloba byla podána až r. 2010 a na jaře 2011 začal případy projednávat soud. Co uběhnutý čas a zasvěcené komentáře v médiích udělají s pamětí svědků je jasné: Zcela ji převorají. Některé dokumenty byly už dávno (dle zákona) skartovány, některé se ztratily, některé mohou být nečitelné (faxy nebo i elektronické dokumenty v již neexistujících aplikacích).

Socialistická opozice požaduje hlasování o nedůvěře vládě – kvůli smířliveckému postoji ke Klausově návrhu, který Petr Nečas bez připomínek podepsal.

Stovky prvních amnestovaných opouštějí věznice. Aby se většina z nich do dvou měsíců vrátila…
Amina se týká asi 100. tisíc podmíněně odsouzených. Stávají se z nich řádní, netrestaní občané.
Mrtvá Kočka: "Tak si toho užijte, vy pacholci!"

Nálet vládních letadel na benzinovou pumpu na předměstí Damašku si vyžádal 70 mrtvých a další desítky zraněných. Hlas Ruska upozorňuje na akci, při které syrští vojáci zajali v neděli v provincii Aleppo čtyři turecké letce, kteří se "spolu s ozbrojenou skupinou" pravděpodobně pokoušeli proniknout na vojenské letiště Koerc.
Žena Moby Dicka: "Pak by mohla vzlétnout syrská nevládní letadla."

Koncem ledna se ve Středozemním a Černém moři bude konat mohutné námořní svičení všech flotil, které má Ruská federace k dispozici: Severního, Baltského, Černomořského a Tichomořského. Podle ruského ministerstva obrany mají tyto manévry za cíl "zdokonalování řízení a zabezpečení, a také nacvičování součinnosti mezi silami flotil v dalekých mořích za hranicemi Ruské federace."

Je třeba se na to dívat pozitivně: 30.000 Rusů a 20.000 jejich rodinných příslušníků se mohou těšit na Osvobození Sýrie.

V současné době už lodě směřují do oblastí, kde se budou cvičení konat.
Žena Moby Dicka: "A proč tam nejsou už teď?"
Mrtvá Kočka: "Protože tam z Vladivostoku dříve rychlostí 20 uzlů nedoplují."
Žena Moby Dicka: "A proč i v Černém moři?"
Mrtvá Kočka: "Aby blokovali Turecko a Írán."
Žena Moby Dicka: "A co na to NATO?"
Mrtvá Kočka: "NATO možná pozdvihne obočí. US NAVY se už pro sichr od pobřeží Sýrie stáhla.
Žena Moby Dicka: "A co Liga arabských států?"
Mrtvá Kočka: "Arabové se možná spokojí s vyhlášením Syrské Arabské Socialistické Republiky."
Žena Moby Dicka: "A Čína?"
Mrtvá Kočka: "Bude chránit tichomořské pobřeží Ruska…"

Čtvrtek 3. ledna 2013
"Na den přesně před 180 lety, 3. ledna, byla Argentina silou vytlačena z Malvín, což bylo nestydatou ukázkou kolonialismu 19. století. Británie od té doby odmítá vrátit území Argentinské republice a brání tak obnovení její teritoriální integrity.“ (Cristina Fernandez, prezidentka (Argentina), v britských listech v prostoru pro placenou inzerci.) Podle paní prezidentky jsou "Malvíny" britskou kolonií a proto by je Británie podle rezoluce OSN schválené v roce 1965 měla vyklidit.
Žena Moby Dicka: "A předat původním obyvatelům."
Mrtvá Kočka: "Tedy tučňákům. Argentinským tučňákům."
"O budoucnosti Falklandských ostrovů rozhodnou sami Falklanďané.“ (David Cameron, premiér (Velká Británie.)) V březnu zde proběhne referendum. 3.000 obyvatel a půl milionu ovcí bude chtít bezpochyby zůstat poddanými Jejího Veličenstva.

Prezident Barack Obama (USA) podepsal úpravu rozpočtu tak, jak mu ji zaslal Kongres. Jeho mladistvý (*1961) ministr financí Timothy Geithner už nehodlá (dle zdrojů blízkých a nejmenovaných) sloužit v dalším volebním období a koncem ledna odchází. Už se tedy nebude trápit žádnými útesy a stropy – které sám taky stavěl.

Prezident Vladimir Vladimirovič Putin (Ruská federace) podepsal výnos, kterým bylo uděleno ruské občanství francouzskému herci Gérardu Depardieu. Na superobří tiskové konferenci 20. prosince na (dobře vybraný) dotaz novináře pan prezident učinil tuto nabídku: "Pokud Gérard chce povolení k pobytu či ruský pas, tak je to vyřízená věc, a to kladně."
A on chtěl: "Mám rád Rusko, Rusy, kteří jsou mi blízcí svým duchem a povahově, neumím sice rusky, jsem ale připraven naučit se minimum, aby mi lidé rozuměli, a obracím se proto na Vás se žádostí o ruský pas, pas velkého národa. Pro mne to bude velká čest, mám rád tvou zem a chci být jejím občanem." (Gérard Vláďovi dle webu státní rozhlasové stanice Hlas Ruska.)

"Náš daňový systém, který u nás teď existuje, je docela normální a může mu vyhovovat. Kromě toho je tenhle herec nesmírně populární v naší zemi, hrál v mnoha koprodukčních filmech. Myslím si, že o práci v Rusku nouzi mít nebude. A bude mít i dobré výdělky a podnikat se mu tu taky bude dobře“. (Gadžimet Safaralijev, předseda výboru Státní dumy pro záležitosti národností.)
"Jsme ochotni vytvořit pro velkého herce veškeré nezbytné podmínky pro pohodlný život na území Ruska, jestliže si jako místo svého pobytu zvolí Čečensko." (Prezident Ramzan Kadyrov, Čečenská republika. Ano, to je taky Rusko.)
Gerard by se mohl právě na Kavkaze, který byl vždy proslaven svými víny a tvrdým alkoholem, věnovat svému oblíbenému vinařství.

Zatímco se Rusové snaží přitáhnout Francouze, Američani hodlají v příštím desetiletí přitáhnout k Měsíci sedmimetrový asteroid. Jen abyste se, hoši a dívky, dobře strefili!

Přehled týdne ve Středoafrické republice:
Sobota: Do SAR dorazily stovky vojáků Středoafrických mnohonárodních sil (FOMAC), které sem vyslalo Ekonomické společenství států střední Afriky. V hlavním městě Bangui je už 20 těžce ozbrojených transportérů s vojáky, dar přítele Idrise Debyho, prezidenta (Čadská republika) příteli Françoisi Bozizé, prezidentovi (SAR). Francouzská vláda dělá i nadále mrtvého brouka. Jednotky FOMAC by měly držet militantní opozičníky ze Selekovy koalice vně Bangui, než se všechny kmeny domluví. Tak nějak teple, lidsky.
Mrtvá Kočka: "V kotlech už vře voda."
Dobrovolníci z humanitárních organizací OSN se evakuují, stejně jako Američané a Francouzi.
Neděle: Prezident Françoise Bozizé prohlásil, že "je připraven jednat" s rebelskou Selekovou koalicí o "nové jednotné vládě". Přičemž je ochoten setrvat v úřadu.
Pondělí: Nekonstruktivní opozice prezidentův návrh odmítla. "Nevěříme jeho slibům.“ (Eric Massi, mluvčí selekovců.) Africká unie pohrozila, že na odbojníky uvalí sankce, když "ohrozí vládu".
Úterý: Prezident Françoise Bozizé (SAR) promluvil ve svém novoročním poselství k národu. Požádal selekovce, aby ho nechali dokončit funkční období (končí r. 2016). Zároveň tvrdě zkritizoval armádu za to, že "dopustila" obsazení měst (město Bambari, kde byly ležením četné vládní armádní jednotky, padlo během jediné hodiny).
Mrtvá Kočka: "Armáda zůstala ležet, povstalci vstali."
Žena Moby Dicka: "Zvláštní je, že zapomněl na sebekritiku."
Mrtvá Kočka: "Kterej z dnešních prezidentů to ausgerechnet na Nový rok dělá?"
Středa: "Aby bylo jasno, neustoupíme z Damary. Jestliže povstalci na Damaru zaútočí, bude to vyhlášení války." (Generál Jean-Félix Akaga, velitel sil FOMAC v zemi.) Damara je město vzdálené 75 km od Bangui, kde se soustřeďují i síly věrné prezidentu Bozizé. Pan prezident vyhodil jak náčelníka štábu armády, tak i ministra obrany, jímž byl jeho vlastní syn.
Mrtvá Kočka: "Taky druh sebekritiky."
Dnes: Militantní rebelové z ozbrojené opoziční koalice Seleka zastavují postup na hlavní město Bangui a jejich zástupci se hodlají zapojit do mírových jednání v gabonském Libreville, které se má konat 10. ledna.

Tak dobrý, ne? Následují zprávy ze Středoevropské republiky ČR:

Předsednictvo strany i její poslanci jednali o současné závažné politické krizi v zemi. Rebelská vůdkyně vládněopoziční partaje LIDEM odzbrojená Karolina Peak po něm tvrdě prohlásila:
"Žádné usnesení jsme k tomu nepřijali ani nezrušili." To znamená, že LIDEMí ministři by měli opustit vládu na zasedání 10. ledna. Avšak to záleží na rozhodnutí strany, a také na tom, "s jakou nabídkou budeme osloveni".
Žena Moby Dicka: "Doufejme, že jednání v Libreville proběhnou v tradičně obapolné přátelské až vřelé atmosféře, jaká je v Gabonu obvyklá."
Peak jasně "naznačuje", že je ochotna dotrpět funkční období na fleku místopředsedkyně odporně hnusné vlády. Ona sama považuje svoje loňské výzvy k odchodu z vlády za "uzavřenou kapitolu" a nehodlá se znovu prsit o flek ministra obrany.
Mrtvá Kočka: "V Bangui je zrovna jedno volné."

Pátek 4. ledna 2013, týden do prvních přímých prezidentských voleb
V Česku prší. Hrozí záplavy o ráži "prvního povodňového stupně".

Český Ústavní soud se po dvou hodinách plenárního jednání vyjádřil už dnes:
"Ústavní soud odmítl návrh na předběžné opatření, respektive odklad vykonatelnosti rozhodnutí předsedy Senátu, jímž se vyhlašují volby." (Tomáš Langášek, generální sekretář ÚS). Soudci byli při rozhodování jednotní.
Tedy: Není důvod pro odložení termínu voleb. Navíc návrh na odložení voleb měl jisté deficity. Tři neopodstatněné stížnosti byly zamítnuty vůbec, čtvrtá Okamuří bude ještě projednána. Soudci budou posuzovat prováděcí zákon; pokud ho shledají vadným, sdělí jeho vady a zákon bude muset být změněn – pro příští prezidentské volby.
To bylo "odůvodnění neodložení termínu voleb". Svoje "závěry" zveřejní ÚS ve čtvrtek, den před volbami

"Ústavní soud měl na miskách vah spravedlnost a časový pres, vybral si lehčí variantu. To je pozoruhodný precedens… Termín voleb zvítězil nad právem. Ať už Ústavní soud rozhodne jakkoli, už nepůjde smazat pochybnosti nad dosavadním průběhem volby – ty mohl vyřešit jen Ústavní soud a ten na tuhle povinnost rezignoval." (Odsunutý prezidentský kandidát Tomio Okamura, ČR, který se ještě hodlá odvolávat někam vejš.)
"Ústavní soud dal signál, že porušovat ústavu není nic špatného. Teď zbývají dvě možnosti. Buď Ústavní soud rozhodne, že ústava nebyla porušena ani tzv. prováděcími předpisy, nebo tímto zákonem porušena byla, ale volby stejně zůstávají v platnosti. To by znamenalo, že budeme mít pět let zvoleného prezidenta na základě neústavního zákona."(Klára Samková, Okamuří poradní advokátka.)

Prováděcí zákon č. 275/2012 Sb., o volbě prezidenta republiky, paní kolegyně, je možná "neústavní", ale v každém případě to není ústavní zákon…
Avšak je pozoruhodné, jak jste chyb v prováděcím předpisu zneužili k pokusu o rozvrtání ústavního pořádku, a zároveň zpochybňujete jednotné rozhodnutí nejvyšší ústavní autority, což vás oba diskvalifikuje jako možné kandidáty na hlavu státu.
Zatím jsme nezažili, že by se například prezident nepodvolil nálezu ÚS. Klaus třeba brblal, ale rozhodnutí ÚS respektoval!!!

Z věznic už vylezlo 5.232 bývalých trestanců. 84 % lidí (dle průzkumu pro ČT) s rozsahem aminy nesouhlasí. 92 % se nelíbí zastavení  propouštění "tunelářů".

Expolicejní exprezident Petr Lessy (ČR) vyfásl osmiměsíční podmínku za pomluvu a zneužití pravomoci úřední osoby. Dopis s tímto vyrozumněním obdržel už za pouhých patnáct dní od rozhodnutí soudu právě dnes. Soud rozhodl formou "trestního příkazu", čili bez zbytečné účasti obžalovaného. Lessy se bude odvolávat. Má smůlu: Jeho odsouzení není zatím pravomocné, takže se ho současná amnestie netýká.

HOŘÍCÍ SOUL (Titulek v Hospodských novinách neoznamuje počátek sjednocování lidu obou Korejí, ale vydání nového alba Alicie Keys "Girl on Fire".)

"Letos to bude 31 let, co Argentina napadla Falklandské ostrovy, což vyústilo ve smrt 255 britských a 649 argentinských vojáků a tři civilistů. Rozpoutání konfliktu šlo proti nároku na sebeurčení obyvatel ostrova, kteří se rozhodli být Brity… Nikdy nebyl vyhoštěn žádný argentinský civilista… Britská suverenita nad falklandskými ostrovy se datuje do roku 1765 – tehdy ještě Argentina vůbec neexistovala. Ruce pryč!" (Z inzerátu, který zveřejnil britský bulvární list The Sun v anglicky psaném argentinské časopise The Herald.)
Paní argentinská prezidentka má domácí potíže. Její obliba klesla na méně než 40 %, zejména kvůli potížím, které jsou v zemi způsobeny finančními problémy (25% inflace). Na nich se podepsala i svými amatérskými zásahy do ekonomiky. Loni v listopadu proti ní demonstrovalo 700.000 lidí, i kvůli tomu, že po vzoru svého vzoru Hugo Cháveze (prezident (Venezuela)) chce změnit ústavu, aby mohla kandidovat na prezidentku potřetí.
Válku o Falklandy r. 1982 vyvolala snaha tehdejší vojenské junty zlepšit si prestiž. Junta válku prohrála, načež padla. Dodnes jsou souzeni její protagonisté za zločiny proti lidskosti. Chce paní prezidentka snad také padnout?

10 mrtvých po výbuchu zaminovaného auta v Damašku. Útok (nejspíše) teroristických rebelů byl proveden u benzinové pumpy. To je místo, kde je vždy velké množství  zoufalých řidičů a jejich žíznivých aut. Nyní již chápeme, proč byla jiná damašská benzinka cílem středečního útoku vládních teroristů.

Italská centrální banka zablokovala elektronické platby ve Vatikánu: Papežský stát podle ní dostatečně nezabezpečuje finanční transakce před praním špinavých peněz. Ve Vatikánu nefungují ani bankomaty. Problém nebude mít Šestnáctka, ale cestovky a turisté. Platit vstupné kartami nelze.

"Požádám o ruské občanství, abych odešla z této země, jež se změnila na hřbitov zvířat." (Brigitte Bardot, historická filmová hvězda a ochránkyně zvířat.)
BB hodlá rozšířit zatím nepočetnou francouzskou menšinu v Rusi a na Kavkaze. Pokud budou dvě cirkusové slonice, které jsou právě v péči lyonské zoo, utraceny. Zvířata mají "podle úřadů" (snad veterinářů, ne?) tuberkulózu přenosnou na člověka.
Mrtvá Kočka: "A zlí lidé nejsou hodná zvířátka, takže si ochranu nezaslouží."

12.000 německých pacientů čeká na transplantaci, ročně se jich dočká jen 4.000. Nyní vyšetřuje lipské státní zastupitelství možnou korupci, když nejméně 38 pacientů bylo posláno na dialýzu, aniž ji potřebovali, a zřejmě jen proto, aby poskočili na pořadníku. Jde jen o špičku korupčního ledovce:
"Podle kriminalistů je dokonce korupce ve zdravotnictví horší než ve stavebnictví." (Wolfgang Wodard, exposlanec za socdem, nyní Transparency Internacional.)

Sobota 5. ledna 2013
Žena Moby Dicka: "Pozitivní na tom je, že nejenom v Česku."
Mrtvá Kočka: "A že stavebnictví na tom zase není tak hrozně."

----------------------------
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick