pátek 8. března 2013

MOBY DICK: Upíři demokracie

Transparentní volby, americká mentalita, věřejně tajná žaloba, řešení pro ČEZ, mírové dílo Adolfa Hitlera, konzervativní palestinská kultura, výměna na Hradě a devianti bez přívlastku
*****************************************************

Sobota 2. března 2013
V Česku nastalo klasické předjaří. Ještě nás čeká březnová zima.

US prezident Barack Obama podepsal příslušné dokumenty. V USA počala "rozpočtová sekvestrace". Amerika najela na "fiskální útes". Nic moc se neděje – akorát se prý nevyplatí určité výdaje, ale až tehdy, kdy na ně přijde řada. Tedy do konce rozpočtového roku, tedy do konce září. Nejvíce se ušetří na armádě, polovička potřebných $85 miliard. Ministerstvo obrany snižuje rozpočet o 13 %. Piloti budou míň lítat a lodě méně plout – asi o třetinu.
"Spojené státy zůstanou největší bojeschopnou silou na světě." (Chuck Hagel, čerstvý ministr obrany.)
"Tyto změny oslabí naši schopnost reagovat na globální krize." (Leon Panetta, čerstvý exministr obrany.)
Mrtvá Kočka: "Hlavně by se to neměli dovědět dva lidi."
Žena Moby Dicka: "Kteří?"
Mrtvá Kočka: "Číňani a Arabové.

"Ruská vzdušná výsadková vojska mohou, bude-li tu nutné, plnit bojové úkoly jako zvláštní pohotovostní síly i za hranicemi Ruska." (Generálplukovník Vladimir Šamanov, velitel ruských výsadkářů.)
A kdeže konkrétně?
"Kromě řešení problémů, které mohou vzniknout na území Ruska, existují například takové momenty, jako naše uznání suverenity Jižní Osetie a Abcházie a také spojenecké závazky v rámci našich vztahů s partnerskými státy Ruska z Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti."
OSKB = Arménie, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Rusko, Tádžikistán a Uzbekistán.
Žena Moby Dicka: "Tak Sýrie ne?"
Mrtvá Kočka: "Zatím ne.

"Je třeba urychlit změnu politického režimu v Sýrii a co nejdříve zastavit tamní násilí." (V.V. Putin a B.H. Obama, prezidenti Ruska a USA, se v telefonickém rozhovoru shodli na řešení syrské krize.)
Obě země se nemohou shodnout jen na několika maličkostech. Dle USA "Bašár Asad musí odstoupit", dle RF "odchod Bašára Asada z prezidentského úřadu nesmí být podmínkou diplomatického řešení krize v Sýrii".
Načež Bašár Asad – se nechal slyšet, že bude kandidovat v prezidentských volbách v Sýrii v r. 2014.

Kosmická loď Dragon, která včera startovala s nákladem k ISS, má potíže se třemi ze svých čtyř pomocných motorů.

“Volby musí být transparentní a bez ztráty na životech.” (Núr Ashraf Thabet, mluvčí egyptské strany Núr (saláfisté = sunnitští fundamentalisté), která byla v roce 2011 byla v parlamentních volbách druhá, před dalšími volbami.)
Mrtvá Kočka: "Míněno »našich životech«.

Při útoku francouzského letectva v oblasti Tigharghar na severu Mali byl (dle nepotvrzených tuárežských zdrojů) společně se svými 40 válečníky zabit i Mohameda Ghdiri (umělecké jméno Abdelhamid Abú Zajíd), fýrer frančízy Al-Kajdy severoafrického Maghrebu (AQMI). Tento terorista se proslavil zejména únosy neohrožených západních turistů, z jejichž výkupného pak financoval vyzbrojení svého gangu.

"Kerry - tady nejsi vítán." (Transparent egyptských demonstrantů, vítajících Johna Kerryho, ministra zahraničí USA, v Káhiře. Taky pálili jeho podobizny.)
Žena Moby Dicka: "Obchody s americkými vlajkami opět vyprodány."
John. K. přijíždí na dvoudenní pracovní návštěvu, během níž se má setkat s představiteli vlády, opozice a občanské společnosti.
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »občanská společnost«?"
Mrtvá Kočka: "Asi křesťani.
John v rozhovorech "zdůrazní potřebu spolupráce všech sil v Egyptě za účelem budování demokracie, ekonomické stability a prosperity".
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »spolupráce«?"
Mrtvá Kočka: "Aby se nepostříleli.
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »demokracie«?"
Mrtvá Kočka: "V Egyptě? Nevím.

Kerry hodlá věnovat prezidentovi Mohamedovi Mursímu několik neocenitelných rad. Tady je hned jedna: "Je prvořadé a nezbytné, aby egyptská ekonomika zesílila a postavila se zpátky na nohy."
Mrtvá Kočka: "K tomu je potřeba získat půjčku MMF.
Žena Moby Dicka: "K tomu je potřeba splnit podmínky MMF."
Mrtvá Kočka: "Tak proto není vítán!

Neděle 3. března 2013
"Měli byste jít do voleb, a ne je bojkotovat." (Rada Johna K., US ministra zahraničí, opozičním egyptským vůdcům. Rozezlení neozbrojení opozičníci se poté odmítli zúčastnit společné schůzky.)
"Z vystoupení ministra Kerryho plyne, že Spojené státy uvažují podle abstraktních západních schémat, vůbec nechápou, co se děje v Egyptě, kde se politická a sociální situace komplikuje nad všechna očekávání.“ (Kamál Fahím Avád Bútrus Hana, pomocný biskup koptských katolíků.) Americké výzvy, aby nebyly bojkotovány parlamentní volby (vyhlášené na 22. dubna), jsou "v určitém smyslu samozřejmé, neboť odpovídají americké mentalitě, podle níž účast na volbách je charakteristickým znakem demokratického režimu. Tento postoj však nebere zřetel na konkrétní realitu dnešního Egypta, kde referendové a předvolební konzultace jenom potvrzují, že mocenská rozhodnutí byla stanovena předem a mimo jakýkoli demokratický řád. Proto se ozývá také názor: »stáhněme se a nechme je, ať si hrají sami«. Svět si tak možná všimne, že v Egyptě žádná demokracie není.“
Žena Moby Dicka: "Když si svět neráčil všimnout doteď, pak se neráčí ani posléze."

John Kerry: "Egypt by se měl reformovat a jeho rozhádané politické síly sjednotit." (Poslední Johnova rada jeho milým Egypťanům.)
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »sjednocení rozhádaných politických sil«?"
Mrtvá Kočka: "Vojenská vláda."

Alžběta 2. (královna Velké Británie a Severního Irska a dalších 15 členských zemí Commonwealthu) byla převezena do nemocnice s "příznaky" střevní chřipky. Lékaři ji tam budou "pozorovat". Dvojka si odpustí některé plánované návštěvy cizích zemí. Šestaosmdesátiletá panovnice byla naposledy v nemocnici před 10 lety.

V Bulharsku pokračují demošky proti všeobecné chudobě. Největší návštěvnost měly ve Varně, asi 50 tisíc lidí.

Společnost SpaceX hlásí: Závady Dragonu odstraněny, nákladní loď zadokovala u ISS. Odborníci to hodnotí jako velký úspěch: soukromá firma dokázala, že dokáže odstranit závady na oběžné dráze.

Při útoku čadských jednotek na základnu místní frančízy Al-Kejdy na severu Mali byl (podle nepotvrzených zpráv Čaďanů) zabit mohamedánistický velitel Mochtár Belmochtár. Tento terorista se proslavil zorganizováním nedávného útoku na alžírské plynový komplex.
Francouzi potvrdili smrt už svého třetího vojáka v malijské misi. Chtělo odejít do dubna, teď termín prodloužili do léta.
Mrtvá Kočka: "Kteréhože roku?"

Rusko zopakovalo svou loňskou tezi, že dodávkami zbraní do Sýrie v žádném případě neporušuje zbrojní embargo. Pouze "plní uzavřené smlouvy z doby Sovětského svazu". Rusové nepodporují Bašára Asada, ale Sýrii proti vnějšímu útoku!
"Nestraníme ani jedné ze stran v syrském konfliktu. Pokud jde o rusko-syrskou technicko-vojenskou spolupráci, jejím cílem je podpořit obranyschopnost Sýrie proti vnějším politickým hrozbám, a ne podpořit Bašára Asada." (Sergej Lavrov, ministr RF, pro egyptský tisk 5. 11. 2012)
Mezinárodní právo naopak porušují ty země, které "vyzbrojují syrskou opozici".
Mrtvá Kočka: "Logika hodná Hitlera a Stalina."

Ze sportu: Rok před zimními olympijskými hrami získala česká lyžařská reprezentace na mistrovství světa v klasickém lyžování 0 (slovy nula) medailí. Už podruhé za sebou.
"Holky přišly o placená místa u policie, mají běžky jako koníček, ne jako zaměstnání." (Martin Koukal, šampion na 50 km z r. 2003.)
Podle Moby Dicka klasickému lyžování škodí odliv talentů do různých "krosů", které z lyžování dělají "kontaktní sport" – něco mezi hokejem a wrestlingem. Doba si to prej žádá, a už i olympské hry.
Žena Moby Dicka: "Obecenstvo si žádá krev. Nebo aspoň zlámané nohy."
Mrtvá Kočka: "Obecenstvo a reklamní agentury."

Pondělí 4. března 2013
Kolem deváté hodiny byly napadeny servery českých zpravodajských webů iDNES.cz, iHNED.cz, Novinky.cz, Lidovky.cz a deník.cz. Odpoledne kolem půl čtvrté přišla druhá vlna, která smetla i Živě.cz, Mobilmania.cz nebo E15. Šlo o masivní útok mnoha spojených počítačů, mezi nimiž byly nejspíš i ty "zotročené". Říká se tomu "Distribuovaný útok" (DDoS).

38 senátorů odhlasovalo podání obžaloby z velezrady na prezidenta Václava Klause. Senátoři se vyjadřovali "veřejně". Avšak šlo o "neveřejnou schůzi".  Proto nemá veřejnost vědět, kdo je žalobníkem.
Žena Moby Dicka: "To už i ten ten Lavrov předvedl větší logiku!"

Veřejnoprávní Česká televize na svém webu zveřejnila seznam žalujících senátorů.
Mrtvá Kočka: "Tohle jsme chtěli od Senátu!!!"

Během Klausovy desetiletky bylo do areálu Pražského hradu (včetně katedrály svatých Víta, Václava a Vojtěcha) na opravy a rekonstrukce investováno tři miliardy Kč. (Asi o půl miliardy více než za dvanáctiletky Václava Havla.) Většina peněz pocházela z nájmů a ze vstupného (na vstupenkách zaplatí návštěvníci asi 250 milionů Kč/rok).
Žena Moby Dicka: "Inu, hradní pán byl ekonom…"
Budoucímu prezidentovi je správa Hradu už připravena předložit prognózu toho, co všechno musí rekonstruovat a opravit on.

Tisíce křesťanů i muslimů demonstrovalo před káhirským sídlem OSN v Káhiře. Protestovali tak proti násilí opakovaně páchanému proti menšinám. Letos napadly islamistické skupiny místní koptskou menšinu celkem čtyřikrát. Bylo to v káhirských čtvrti Shubra al-Kheima, Sarsena a ve vesnicích Bani Suef (115 km od Káhiry) a Kom Ombo (Horní Egypt). Byly při tom vypáleny kostely i obytné domy.

"Nebylo přijato žádné rozhodnutí k významnějšími snížení deficitu a ten naopak roste oproti schválené výši rozpočtu (pro rok 2013).“ (Nabíl Kasis, ministr financí arabské autonomie v Izraeli vysvětluje novinářům, proč nabídl demisi, jež byla přijata.) Nabíl ji nabídl poté, co politici a odborové svazy odmítli jeho balíček úsporných opatření. Tím pádem bude scházet okolo $1,37 miliardy, což pro celkový rozpočet autonomie  ($3,6 miliard) znamená rozpočtový deficit ve výši 38 %. Samospráva navíc nedostávala několik měsíců od Izraele výnosy z cel a daní, které byly konfiskovány za nezapacenou elektřinu, kterou je zásobuje Izraelská elektrická společnost.
Mrtvá Kočka: "Dobrý nápad pro ČEZ, jak vyřešit neplacení elektřiny v Albánii a Bulharsku!"
Žena Moby Dicka: "Bohužel za Albánii a Bulharsko nevybíráme cla!"
Mrtvá Kočka: "Naštěstí."

Palestinští Arabové si stěžují, že jim jejich "bratři" z ciziny dluží stamiliony dolarů – které slíbili, ale nedovalili. USA, EU a arabské země zatím pravidelně platily, ale teď svoji humanistickou pomoc kvůli ekonomické krizi snižují.
Žena Moby Dicka: "Možná si začínají uvědomovat nepřípadnost této investice."
Mrtvá Kočka: "Která částečně končí jako renta i v kapsách odsouzených teroristů, užívajích si dobrodiní izraelského vězení…" 

Úterý 5. března 2013
60 let od smrti Josifa Visserionoviče Džugašviliho (umělecké jméno Stalin). Začínal jako bankovní lupič. 13. června 1907 zorganizoval přepadení transportu peněz do Tbiliské banky, při kterém bylo postříleno 50 chodců na ulici. Byla to jeho první masová vražda. Vypracoval se až na miliony.
"Bez unikátní zkušenosti Lenina a Stalina nejsme schopni se dostat z krize." (Gennadij Zjuganov, první tajemník Komunistické strany Ruské federace, předseda Sdružení komunistických stran - Komunistické strany Sovětského svazu, poslanec Státní dumy, věčně druhý kandidát na ruského prezidenta.) Na vzpomínkovém setkání stovek truchlících stalinistů před vrahovým čestným hrobem v Kremelské zdi pravil Zjuganov, že jako "příklad hodný následování" jest soudobá Čínská lidová republika která pod svým vedením "kráčí Leninovou a Stalinovou cestou a dosahuje přitom těch nejvyšších temp hospodářského rozvoje".
Žena Moby Dicka: "To sedí. Maoisté a jejich dědici mají skutečně »unikátní zkušenosti«."
Mrtvá Kočka: "V tom případě mě děsí ta plánovaná »tempa rozvoje«."
Někteří politologové míní, že v Kambodži si čínští ideologové zkoušeli, jak bude fungovat ortodoxní marxismus.
Mrtvá Kočka: "Fungoval. Vyvraždil třetinu národa."

Ruské agentury pro tvorbu veřejného mínění uvádějí, že "Stalinovu osobnost" vidí se znaménkem plus asi třetina Rusů. Asi desetina občanů Ruské federace přitom hodnotí JVS "s nadšením".
Žena Moby Dicka: "V té třetině bude i V.V. Putin."
Mrtvá Kočka: "Ten ale více obdivuje cary."

Zesnul demokratický diktátor Venezuely Hugo Rafael Chávez Frías. Jeho velkými vzory byli Simon Bolívar, Ježíš Kristus a Marx. Začínal jako vojenský pučista, 4. února 1992 zorganizoval neúspěšný převrat, který mu později posloužil v osobním Pí Ár.  Po dvou letech dostal milost. R. 1998 vyhrál prezidentské volby – díky kampani proti korupci a chudobě. Ústavní většina v parlamentu mu pomohla změnit ústavu. Díky tomu dostal diktátorské pravomoci a vládl díky dekretům a populistickýmh referendům. Ovládl nejen zákonodárné, ale i hospodářské orgány státu, včetně odborů. R. 2002 zase on zvládl puč pravicové opozice. Nechal si pak "odsouhlasit" neomezený počet prezidentských období. Postupně potlačil svobodu slova. Znárodnil naftový průmysl, čímž zkorumpoval voliče a snížil těžbu. Díky tomu je ve Venezuele vyřešena bytová otázka a prakticky neexistují sjízdné silnice. Vyhlásil "bolívarskou revoluci" a "socialismus pro 21. století". Díky tomu vzrostl počet lidí, žijících pod $2/den z 43 na 53 % a do země se dováží jak káva, tak benzin. Modernizuje se pouze armáda – za ruské půjčky se kupují hlavně ruské zbraně. Naposledy vloni na podzim vyhrál s 54 %, takže nemusel inscenovat další puč. Jeho největšími osobními přáteli byli soudruzi diktátoři, polodiktátoři, carové a jiní upíři demokracie od Kuby přes Rusko až po Írán. Zástupci těchto mocností a nemocností vyjádřily upřímnou soustrast se skonem vůdceho.

Žena Moby Dicka: "Nejupřímější je na Kubě a dalších zemích Latinské Ameriky, kam dodával ropu za subvencované ceny."

V Keni probíhají od pondělka prezidentské, poslanecké, senátorské, guvernérské a komunální volby, doprovázené referendem o kvótě pro zastoupení žen v parlamentu. Volby jsou transparentní – hlasování sleduje 23.000 pozorovatelů, z toho 2.600 zahraničních. Pořádek zajišťuje 100.000 policistů. K zásahu je také připravena armáda. Bohužel už došlo ke ztrátám na životech. V Mombase bylo zabito 9 policistů a šest útočníků. Což je slušný výsledek – při minulých volbách bylo při pouličních nepokojích zabito asi 1.300 lidí a ze svých domovů uprchlo 600.000 voličů i nevoličů. Průzkumy odhadují, že ze všech osmi kandidátů mají největší šance premiér Rail Odinga anebo vicepremiér Uhuru Kenyatta (syn prvního keňského prezidenta Jomo K.). Ten má drobný mezinárodní problém u Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu, který ho viní z "válečných zločinů". Uhuru pravil, že soudní proces by mu "nebránil ve výkonu funkce".
Mrtvá Kočka: "Proces ne. Vězení ano."

O úřad guvernéra jedné z venkovských provincí se uchází i jistý Malik Obama, nevlastní bratr Baracka.

V Číně probíhá "období dvou zasedání": první zasedání 12. výboru ČLPPS (Čínské lidové politické poradní zasedání) a zasedání 12. výboru VSLZ (Všečínské shromáždění lidových zástupců). Premiér Wen Ťia-pao na VSLZ oznámil, že nárůst HDP bude jen kolem 7,5 %, inflace asi 3,5 % a "poměr registrovaných nezaměstnaných ve městech" bude nižší než 4,6 %.
Žena Moby Dicka: "Venkov se nebere. Tam jsou zaměstnaní všichni."
Mrtvá Kočka: "Venkovští nezaměstnaní už umřeli hladem."

Co pan premiér neoznámil: 3 % z HDP mizí v úplatcích a krádežích ze státní pokladny. Nedávno rezignovalo jedenáct členů místní vlády v Čchung-čchingu, na něž se provalilo, že je developeři korumpovali sexem s prostitutkami.
Mrtvá Kočka: "Kolik procent v místním HDP to bylo?"

Druhým dnem pokračují distribuované útoky na české zpravodajské weby. Nikdo se k nim nepřihlásil, jde tedy zřejmě o profesionální útok, který ma za cíl škodit. Síť "zotročených počítačů" (botnet), ze kterých se valí DDoS, se nachází na území Ruska.
Žena Moby Dicka: "Rusko opět zotročeno."
Mrtvá Kočka: "Anebo znovu zotročuje."

Armádní expilot Karel D., exexpert generálního štábu, jenž dlouho marně bojoval proti podvodnému nákupu předražených letadel CASA, které nesplňovaly a nesplňují požadavky české armády a standardy NATO, a dodnes nejsou funkční k plnému bojovému nasazení (v kteréžto kauze je svědkem) stojí před Obvodním soudem pro Prahu 9 kvůli obvinění ze sexuálního zneužití. Zneužitá dívka své svědectví, vnucované jí policajty odvolala, a je panna. K obvinění svědka v kauze, kde tekly miliardy kamarádům různých nejmenovaných ministrů financí a zřejmě i neznámým kamarádům neznámých kamarádů z neznámých politických stran a ministertev, došlo na základě jeho sledování ze strany vojenské rozvědky.

Žena Moby Dicka: "Dnes už jsme natolik demokratický stát, že se může říci, že některé soudní jednání proti nepohodlným lidem bylo vyvoláno činností tajných služeb."
Mrtvá Kočka: "A některé nesoudné jednání řízeno."

Letadla CASA jsou pro Armádu ČR přece jen užitečná: Za transport maďarských vojáků na trase Maďarsko-Kosovo můžou čeští piloti Gripenů natrénovat doplňování paliva z tankovacích letadel. Jedná se o určitý druh barteru v systému ATARES: Hodina za hodinu. A tak za 12 hodin provozu dopravního letadla CASA (ve finanční hodnotě 840 tisíc Kč) dostanou naši JAS-ní orli k dispozici 12 hodin u létavého tankeru (což by jinak páčilo 10 milionů).

Středa 6. března 2013
Další vlna DDoS napadla české banky.

V Keni zkolaboval elektronický systém sčítání hlasů i bez kyberútoků. A to se voleb zúčastnilo jen 70 % voličů. Volební lístky se sčítají ručně. Ústřední volební komise si vzpomněla, že by se do odevzdaných hlasů měly počítat i ty neplatné. Těch je – kvůli složitosti těchto multivoleb – mnoho, a mohou tak ovlivnit výpočet absolutní většiny, tedy i možnost zvítězit už v prvním kole, která se rýsovala pro Uhurua Kenyattu. Ten zatím nad premiérem Railou Odingou vede asi o 10 %. (Ke zvolení je nutné získat nejen většinu odevzdaných hlasů, ale i nejméně 25 % ve více než polovině z téměř 50 oblastí.)
Mrtvá Kočka: "Takže se už brousí mačety."
Na broušení je dost času, ofiš výsledky mají být do 7 dní po volbách.

V památné a krásně obnovené brněnské vile Tugendhat proběhlo přátelské setkání hlav dvou bratrských států. Václav Klaus na něm udělil slovenskému prezidentovi Řád bílého lva 1. třídy, a Ivan Gašparovič předal českému prezidentovi Řád bílého dvojkříže 1. třídy.

Ústavní soudci by dle jednoho experta měli zkoumat "případné zneužití práva na amnestii". "Tedy možnost, že Klaus neporušil přímo dikci ústavního zákona, ale využil jeho nejasností k účelu, který tvůrci ústavy určitě neměli na mysli". (Jiří Leschtina, redaktor, v Hospodských novinách.)
Žena Moby Dicka: "Leschtina evidentně ví, co si autoři ústavy určitě mysleli, akorát to do ní nenapsali."
Mrtvá Kočka: "Hele – Rychetský má vhodného kandidáta do ústavního soudu!"

Ústavní soud se odmítl zabývat amnestijním rozhodnutím z důvodu nedostatku své pravomoci.
Ústavní soud nevyhověl návrhu skupiny poslanců na vydání předběžného opatření v řízení o zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi. Stěžejním důvodem odmítnutí byla skutečnost, že dle zákona č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu, ve znění pozdějších předpisů, lze předběžná opatření vydávat toliko v řízení o ústavních stížnostech, nikoliv v řízení o kontrole norem.
Ústavní soud obdržel žalobu Senátu na prezidenta republiky, soudcem zpravodajem byl určen prof. Jan Musil. Ústavní soud dnes doručí ústavní žalobu prezidentovi republiky.

"Myslím, že celý ten souboj, který se mnou teď vedou někteří senátoři, nedělají kvůli ničemu jinému, než aby mě za každou cenu vtáhli do politiky. Aby mě donutili je v nějakých příštích volbách porazit." (Václav Klaus, prezident, Česko, v rozlúčkovém intervjůku v ČT.)

"Účast banky na projektu (sKaret) tímto objektivně ztrácí nejen smysl. Česká spořitelna má navíc důvodné obavy, že by navrhované změny mohly vést k tomu, že její účast v projektu bude v rozporu se zákonem." (Reakce České spořitelny na návrh ministryně zaměstnání a sociálních dávek Ludmily Müllerové ke změně smlouvy a charakteru sKaret.) Jestliže nebudou klienti českého státu nuceni českým státem mít účet u rakouské České spořitelny, pak to pro banku nemá cveka. A přitom mohli mít klienti podle paní ministrové hnedle dvě sKarty – jednu jako doklad a druhou jako normální platební kartu.

Pavel Kamas a Lukáš Novák, majitelé nakladatelství guidemedia etc, odmítli na policii vypovídat, zda jsou držiteli autorských práv k jimi vydané publikaci "Adolf Hitler: Projevy". Možnáže by se mohli policajti zeptat bavorské vlády. Ta totiž vlastní autorská práva na Hitlerovy projevy, stejně jako na jeho knihy.
Žena Moby Dicka:  "Třeba to Pavlíčkovi a Lukáškovi diktoval přímo fýrer z obláčku…"
Mrtvá Kočka: "…nad komíny osvětimských krematorií."

Oba vykukové také vydali přemýšlivou knížku "Mírové dílo Adolfa Hitlera" od nacistického propagandisty. Dr. Rolfa Kappa. "Autor knihy se ptá, zda mohl mít Adolf Hitler vůbec zájem na tom, toto v rekordně krátkém čase vykonané "mírové dílo“ kvůli válečným podmínkám nejen ohrozit ve svém pokračování, ale především jej vystavovat riziku úplného zničení válkou. Dr. Kapp s pomocí obrazového materiálu ilustruje objem této prospěšné práce, určené užitku co nejširších vrstev německého obyvatelstva, a zároveň polemizuje s nepřátelskou propagandou, líčící Hitlerovo Německo ve světle agresivního militarismu." (Z upoutávky na stránce nakladatelství.)
Mrtvá Kočka: "Přátelská propaganda."

Dílko zároveň propaguje na svých neovlajkařských stránkách Náš směr i slovutný znalec mírových snah nacismu a prospěšnosti Protektorátu Lukáš Beer, jenž se také ujal nelehkého úkolu doprovodit výše zmíněné Vůdceho projevy jak průvodními texty, tak i předmluvou a doslovem.
"Konečný úsudek je ale samozřejmě ponechán na čtenáři samotném. Může si jej učinit stejně tak dnes, jako si jej mohl učinit před 70 lety. Zájemci o moderní dějiny, ale i sběratelé a všichni ti, kteří si chtějí učinit autentický obrázek o charakteru nacionálněsocialistické propagandy, proto toto cenově příznivé stručné dílko uvítají do svých knihovniček a mohou se těšit na další zajímavé a atraktivní tituly, které se v následujícím období v rámci této nové edice v knižní nabídce brněnského nakladatelství objeví." (Lukáš Beer.)
Žena Moby Dicka:  "Konečný úsudek po četbě před 70 lety bych nemohla vyslovit. A přežít."
Mrtvá Kočka: "Na cenově dostupné atraktivní nacistické tituly serem, kolaborante neonacistů."

Armádní expilot Karel D. byl dnes před soudem, společně s ostatními účinkujícímu, donucen vyslechnout svědectví nezletilé panenské "hlavní svědkyně", jež ho vinila ze zneužití. Svědectví přečetla soudkyně, ačkoliv "svědkyně" již dříve prohlásila, že toto svědectví bylo "vymyšlené". Podle advokátky obviněného a expertního úsudku Mrtvé Kočky je případ "výsledkem provokace vojenského zpravodajství".
Žena Moby Dicka: "Hele – a neznásilnili náhodou Mirek Kalousek společně s Vlastou Parkanovou Martina Bartáka?"
Mrtvá Kočka: "Náhodou ne."

67,5 milionu korun může získat český stát z privatizace 44 % ČSA so rukou Korean Air. Původní odhad výnosu zněl 3 až 5 miliard Kč. V roce 2009 nabízeli zájemci miliardu – ale to chtěli, aby "vlastní jmění ČSA" dosáhlo alespoň hodnotu 0 (Nula) korun českých (v přepočtu). Dnes je celková ztráta ČSA 4,6 miliard Kč.
Suma, kterou nabízejí Korejci za flek ve středu Evropy a linky do Ruska je asi polovičkou toho, co na zlatých padácích získalo odstupující tvrdíkovské vedení aerolinek.

Do června 2013 bude dokončena výstavba projektu elektrifikace pod kódovým označením "Zlaté slunce". Zatím je ještě 520 tisíc pastevců a zemědělců bez elektřiny, což je obyvatelstvo jen 40 % vesnic. Až se rozzáří "Zlaté Slunce" budou už veškeré tibetské vesnice elektrifikované. Elektřina poteče i do škol a budhistických klášterů.
Žena Moby Dicka: "A komunismus."
Mrtvá Kočka: "A nové daně."
Ty za nemovitosti mají vzrůst na 20 %.

Vedení Venezuely vyhlásilo sedmidenní státní smutek na počest padlého neinaugurovaného prezidenta Hugo Cháveze. Nové prezidentské volby mají být do 30 dnů. Hugo před odjezdem na svou poslední operaci na Kubu označil pro všechny případy svého korunního prince: Je jím viceprezident Nicolas Maduro. Už jsou kvantifikovány výšky subvencí do ropy pro spřátelené státy: Tři až čtyři miliardy dolarů amerických ročně.
Nicolasovo vítězství se předpokládá, i přes 20% schodek HDP a 18% inflaci. Revoluční milice totiž mají v prackách tisícovky samopalů z ruské rozvojové pomoci.

Skupina syrské ozbrojené disidenstské rebelské opozice, která se označuje jako "Jednotka Mučedníků z Jarmúku" požaduje, aby se jednotky syrského prezidenta Bašára Asada stáhly z provincie Dará na jihu Sýrie. K podpoře svých spravedlivých požadavků zajali dnes na Golanech v nárazníkovém pásmu s Izraelem 20 pozorovatelů ze sil OSN pro odpoutání (UNDOF). Stalo se tak poblíž pozorovatelského stanoviště číslo 58, které bylo pobořeno o víkendu v důsledku těžkých bojů u nedaleké osady al-Džamla, které pak jednotky OSN opustily. Teď tam byly na kontrolní projížďce.
"Jestliže ke stažení nedojde do 24 hodin, budeme s nimi zacházet jako s vězni." (Nejmenovaný terorista.)
"Nelze očekávat, že budeme nečinně přihlížet rozšiřování syrské občanské války přes hranici na naše území." (Z pondělního oficiálního vyjádření, které Izrael předal Radě bezpečnosti OSN.)

Ze sportu: Ester Ledecká (18, snowboardistka, Česko) získala na juniorském mistovství světa v Erzurumu (Turecko) zlatou v paralelním obřím slalomu. Gratulujeme, Ester!

Čtvrtek 7. března 2013
Narozeniny má Tomáš Garrigue Masaryk (*1850). Na smuteční oslavě u jeho hrobu v Lánech si to připomněly mnohé čelné osobnosti českého politického i spolkového života, včetně našich obou současných prezidentů. Při této příležitosti bylo lze spatřit i novou první dámu.
Žena Moby Dicka: "Zdá se, že Miloše opustila ta příšerná idea s »první slečnou«."
Mrtvá Kočka: "Protokolář mu ji rozmluvil."
Doufejme, že nafurt.

V podhradí proběhl happening, jehož účastníci se vesele loučili s prezidentským obdobím Václav Klause. Byl skončen zapálením a pak svržením Morany s podobiznou Václava Klause z Karlova mostu do Vltavy.
Protože máme pocit, že to při tomto lidovém pohanském svátku nezaznělo, činí tak naše menažerie sama:

"Děkujeme, pane prezidente."

O půlnoci byla stažena prezidentská standarta ze střechy Hradu a z Klause se stal emeritní prezident.

Česko zasáhla třetí vlna DDoS, tentokrát telekominické firmy. Avšak dopadla pouze na Téčkaře a Kyslíky, a zatím se vyhnula Vodním founům. Na Český telekomunikační úřad se nezapomnělo.
Žena Moby Dicka: "Co asi je cílem těch útoků?"
Mrtvá Kočka: "Aby se zakryl jejich skutečný cíl."

Francouzi potvrdili smrt svého čtvrtého vojáka v Mali. Nicméně François Hollande (prezident, Franice) pravil, že vojenské operace v Mali jsou již "v závěrečné fázi". Francouzi ze země odejdou už  v dubnu, letos. Nyní je v Mali 4.000 francouzských vojáků, dalších 2.000 kusů posílá sousední Čad.
Žena Moby Dicka: "Takže Africká unie se opět projevila jako slibotechna."
Mrtvá Kočka: "Zato Evropská unie vyšle stovky instruktorů."

Jean-Baptiste Pham Minh Man (kardinál, Vietnam) a Kazimierz Nycz (kardinál, Polsko) dorazili do Vatikánu. Počet volitelů nového papeže se tím završil na čísle 115. Očekává se, že už brzy bude vyhlášen termín konkláve. Zatím denně probíhají generální kongregace, dnes hned dvě. Co se na nich děje, nevíme, protože americkým biskupům bylo zakázáno pořádat tiskovky, jak jsou zvyklí v domovských Spokojených státech.

RB OSN schválila bezprecedentí sankce proti jaderné Severní Koreji: Začnou se povinně prohlížet severokorejské lodi v zahraničí, a do země, stižené hladomorem a komunismem jest zakázán vývoz jachet, luxusních aut a drahokamů.
Žena Moby Dicka: "Kim Trojka reagoval hrozbou »preventivního jaderného útoku« na USA."
Mrtvá Kočka: "Není divu! Má snad jezdit neluxusními auty?"
Je jasné, že severokorejský režim díky těmto tvrdým až nelidským sankcím směřuje k záhubě.
Mrtvá Kočka: "K naší záhubě."

Silvio Berlusconi (expremiér, Itálie) má dle rozhodnutí milánského soudu jít bručet na rok do báně, za "prozrazení úředního tajemství". Dopustil se ho tak, že deník Il Giornale zveřejnil policejní odposlech hovoru mezi levicovým turínským starostou Pierem Fassinem a ředitelem banky Unipol Giovannim Consortem. Což poškodilo policejní vyšetřování probíhajících machinací.
Žena Moby Dicka: "A co s tím má co do činění Silvio?"
Mrtvá Kočka: "Jeho brácha Paolo je majitelem Il Giorna."
Rozsudek je nepravomocný, jsou možná ještě dva kola odvolání. Silvio se odvolává, akcie padají, úvěrový rating Itálie klesá, eurozóna se zachvívá. Silvia čeká v březnu odvolací soud, kde se bude znovu probírat kauza, ve které jeho mediální království Mediadset neplatilo daně, ale úplatky.

Ze sportu: Ester Ledecká (18, snowboardistka, Česko) získala na juniorském mistovství světa v Erzurumu (Turecko) druhou zlatou medaili, tentokrát ve slalomu. Gratulujeme, Ester!

Podruhé ze sportu: Mezinárodní tenisová federace zavádí biologické pasy. Mají obsahovat výsledky dopingových testů a "ukázat světu, že tenis je čistý sport" (dle Brada Dreweta, předsedy ATP).

Ještě ze sportu (?): "Nechceme smíšený závod mužů a žen. Nechceme, aby nějaká žena běžela nezakrytá.“ (Abdul-Salám Siam, tajemník vládnoucího Hamasu, Gaza.) Salám myslel "závodem" mezinárodní maraton v Gaze, který chtěla 10. dubna 2013 uspořádat UNRWA. Po antigenderovém prohlášení Hamasu pak tato agentura OSN jeho konání zrušila.
Žena Moby Dicka: "Vadil zákaz účasti žen."
Mrtvá Kočka: "Zákaz účasti Židů genderkrávám nevadí."

"Informovali jsme UNRWA, že souhlasíme s uspořádáním maratónu, ale za podmínek vztahujících se ke konzervativní palestinské kultuře.“ (Hamas zrušení maratonu lituje.)
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »konzervativní palestinská kultura«?"
Mrtvá Kočka: "Otroctví žen, antisemitismus a terorismus."

Pátek 8. března 2013
Roku 1944 došlo k největší hromadné vraždě československých občanů: V plynových komorách koncentračního tábora Osvětim - Birkenau zavraždili nacisté během jediné noci 3.792 mužů, žen i dětí, Lukáši Beere.

Vladislavský sál Pražského hradu se stal svědkem inaugurace prezidenta Miloše Zemana. Ze slavnosti se omluvilo 25 poslanců a 10 senátorů. Dva se neomluvili, a na inauguraci nepřišli – ačkoli pozvánku dostali!
Žena Moby Dicka: "David Rath (exČSSD) a Roman Pekárek (pozastavený ODS)."
Mrtvá Kočka: "Nepustila je bytná."

Miloš přednesl zpaměti bezchybně prezidentský slib. I podepsal jeho papírovou verzi – tentokrát inaugurační pero psalo. Akorát na tom podepsaném papíru chybělo jedno "ho". (Večer bylo chybějící "ho" dopsáno, Milošem podepsán další papír, načež oba zmizli v archivu. Oba papíry. Zajímá nás, jakého lapsu se organizační výbor Poslanecké sněmovny dopustí při příští prezidentské inauguraci.) Pak pan prezident zpatra pronesl asi čtvrthodinový projev.
Žena Moby Dicka: "Pan prezident má skutečně pozoruhodnou paměť.
Mrtvá Kočka: "A nezapomíná!"
Zeman bude prezidentem pro všechny, i pro voliče jiného kandidáta. Ale jen pro těch dolních deset milionů. Ty horní zahrne do programu na odebrání majetku pod názvem "majetková přiznání". Zmínil pozitivní přístup k pozitivním ostrovům deviace a odpor k ostrovům deviace negativní. Mezi ně patří tuneláři, neonacisté, a většina českých médií.
Žena Moby Dicka: "Kočko, kam patří tohle naše médium?"
Mrtvá Kočka: "Jednoznačně jsme devianti bez přívlastku."

Ten třetí ostrov, tedy kritika negativně deviantních médií, ten byl odměněn potleskem, jako jediný bod projevu. Tleskalo se samozřejmě i na konec. Pozoruhodné bylo, že pan prezident Zeman vůbec nezmínil náš vztah k zahraničí, dokonce ani naše členství v organizacích typu Evropská unie nebo NATO.
Žena Moby Dicka: "Já si myslím, že si Karel Schwarzenberg zamnul ruce. Dneska nespal."
Mrtvá Kočka: "Já si myslím, že náš pan prezident je přece jenom Mlhoš."

Více o průběhu dnešního inauguračního dne jiní jinde.
Mrtvá Kočka: "Všichni všude."
Žena Moby Dicka: "Ale měl to pěkný!"

Ještě jeden podotek: Zdá se, že protokolář Mlhošovi ideu "první slečny" nerozmluvil. Alespoň ji při odchodu z Vladislavského sálu vrznul až na poslední místo ofiš průvodu.

Registr řidičů se na druhý pokus propojuje s databázemi osob a adres. Přes víkend by se mělo spojení testovat, v pondělí pak už bude k dispozici veřejnosti.
"Výpadek nehrozí." (Z tiskové zprávy ministersva dopravy a registrační nápravy.)
"Pokud k přepážkám nedorazí řidiči. Ti jsou horší než všechny vlny DDoS!" (Mrtvá Kočka.)

Delegáti ekologické konference CITES, která probíhá v Bangkoku, probírají otázky přeshraniční spolupráce v boji proti pytlákům a nelegálnímu lovu chráněných živočichů. V rámci toho požádali Američani, aby i nadále mohli hudebníci cestovat se svými nástroji, které "legálně obsahují produkty pocházející z ohrožených druhů, jako jsou exotické stromy, slonovina nebo želví krunýře". Přes hranice by takové nástroje mohly legálně cestovat, aniž by byly ohroženy zničením tak, že by obdržely cestovní pasy.
Mrtvá Kočka: "Jestli třeba želva nedopovala."

K rakvi Hugo Cháveze se od středy, kdy byly jeho ostatky vystaveny, přišly poklonit už dva miliony truchlících Venezuelanů, kteří kvůli tomu vystáli kilometrové fronty.
Mrtvá Kočka: "Ještě delší než na benzin."
Aby se dostalo na všechny, byl státní smutek prodloužen o dalších 7 dní.
Žena Moby Dicka: "Stačí ještě párkrát prodloužit, a máme tu volby."
Mrtvá Kočka: "Nepřekonatelná volební kampaň!"
No jo, slyšeli jste snad něco o vůdci opozice guvernéru státu Miranda, o Henriquovi Capriles Radonskim?

"Víte, proč prezident Chávez zanedbával své zdraví a bojoval téměř dva roky v čele naší země? Protože se nám plně odevzdal svým tělem a duší a zapomněl na všechny povinnosti vůči sobě samému.“ (Nicolas Maduro, provizorní prezident, Venezuela.)
Mrtvá Kočka: "Neměl by ses, Nicolasi, taky tak honit!"

"Národu a světu chci říci, že jsme rozhodli o nabalzamování těla našeho velitele. Takže zůstane navěky v muzeu, kde si ho lidé budou moct prohlédnout – stejně jako Ho Či Mina, Lenina nebo Mao Ce-tunga." (Nicolas Maduro, provizorní prezident, Venezuela.)
Žena Moby Dicka: "Opravdu vybraná společnost."
Mrtvá Kočka: "Škodaže se Stalin rozpadl – a Hitlera mu spálili."

"Rusko disponuje absolutně špičkovou technologií balzamování, která už funguje mnoho let a je rozpracovaná do detailů." (Nejmenovaní moskevští specialisté z "Vědeckovýzkumného a učebně metodického střediska biomedicínských technologií", kterážto sovětská tajná laboratoř spadá do kompetence kremelské ochranky FSO.)
Caracas je přeplněn zahraničními soudruhy prezidenty a prezidentkami: Raúl Castro (Kuba), Dilma Rousseff (Brazílie), Evo Morales Aima (Bolívie), Juan Manuel Santos (Kolumbie), Rafael Correa (Ekvádor), José Mujica (Uruguay), Porfirio Lobo Sosa (Honduras), Ollanta Humala (Peru), Enrique Peña Nieto (Mexiko), Mohamed Ahmadíneřád (Írán), Alexandr Grigorjevič Lukašenko (Bělorusko).
Žena Moby Dicka: "Chtějí taky požádat o balzamování."
Mrtvá Kočka: "Nejraději ASAP."
Ze Španělska přijíždí korunní princ Felipe. Spojené státy zastoupují nesoudruzi Gregory Meeks (kongresman) a William Delahunt (exkongresman).

V této bolestiplné chvíli si připomeňme výraznou Hugovu ekologickou radu, jak šetřit s vodou: "Někteří lidé si ve sprše zpívají, půl hodiny ve sprše. Počítal jsem to, tři minuty a už nesmrdím."
Mrtvá Kočka: "Ale smrdíš!"
A tento planetární objev: "Vždy jsem tvrdil, že na Marsu mohla existovat civilizace. Ale možná tam dorazil kapitalismus a planetu zničil."
Žena Moby Dicka: "Konec všem nadějím, Jiří Paroubku!"

Večer začal samotný funus. Proslovem věrného Hugova spolubojovníka provizorního prezidenta Nicoláse Madura, jenž na rakev zemřelého exprezidenta položil repliku šavle Símona Bolívara.

Sobota 9. března 2013
Moby Dick: "Nebude ji potřebovat. Má ty revoluční sovětské samopaly Kalašnikov."
Žena Moby Dicka: "A státní pokladnu ke korumpování dolních šestadvaceti milionů."
Mrtvá Kočka: "Ale měl to pěkný!"
**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick