neděle 7. dubna 2013

ČESKÉ TEXTÁRNY 2003: Pravidla správného psaní a kouření


Pondělí 7. dubna 2003
Na prac. poradě managorů se dohodlo, že v rámci upevnění kázně zaměstnanců s ohledem na probíhající válku v Iráku se bude "striktně požadovat plnění všech vnitropodnikových předpisů". Duto Hlav na nás pak odpoledne řval, že "zaměstnanci nedodržují zákaz kouření v administrativních prostorách Českých Textáren". Přitom Ambrož, Drn i já jsme nekuřáci. A Badavá si zrovna vypalovala zobák před barákem.


Úterý 8. dubna 2003
Badavá ráno nejdřív zajásala. Zákaz kouření v baráku není tak definitivní:
"Kouření je dovoleno na místech schválených Bezpečnostním útvarem s vyvěšeným tiskopisem," pravil mail od Mazance. Jenom ten tiskopis bohužel nikde vyvěšený nenašla. Na její dotaz jí Mazanec odpověděl dovysvětlujícím mailem:
"Pro pracovníky v našich objektech je to pouze na místě stanoveném. Není doposud žádné."

Středa 9. dubna 2003
Došel další mail od bezpečáka Mazance:
"Ačkoli padl zločinný režim v Bagdádu, válečné operace dosud trvají. Proto musím i nadále trvat na dodržování všech předpisů, zejména těch, které se týkají nošení ide.prů.".
Ambrož podotkl, že při "striktním dodržování" předpisů by měli Mazance hned vyhodit, protože podle ROZŘEĎ 1313/00 je nedodržování norem – včetně pravidel českého pravopisu – závažným porušením zákoníku práce. A on ve svém výtisku Pravopisu českého jazyka nenašel slovo "ide.prů.".

Čtvrtek 10. dubna 2003
Na smělý Ambrožův dotaz odvětil managor Tluč Huba tímto mailem:
"Zásadní normou při plnění prac. povinností zaměstnanců jsou vnitropodnikové předpisy přesně slovo od slova. Proto i každé slovo těchto předpisů je zákon! Krom toho Pravidla českého pravopisu vydalo jiné ministerstvo než to, kterému jsme podřízený."

Pátek 11. dubna 2003
Být Ambrožem, tak bych ten pravopis nerozmazával. Do svého deníčku si píšu jak chci a pro práci jsem si vychoval textový editor podle pravidel Českých Textáren, a. s., - pardon, ČESKÝCH TEXTÁREN, a.s.,  jak se má správně psát název naší firmy. Jemináčku, přijít mi někdo na to, že jsem ten název vůbec někde napsal malejma písmenkama, tak mne jistě z fleku vyrazí!
----------------------------------------------------------

MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,– Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick