sobota 22. června 2013

ČESKÉ TEXTÁRNY 2003: Poločas rozpadu cílů

Pondělí 23. června

Končí pololetí a managoři si zase budou vymýšlet jeho výsledky. Po tom, co jsme z "funkcí" textárníků přešli na "role" textárníků se ukazuje, že ke každé "roli" též patří určité "cíle". S ohledem na to, že naše práce za uplynulých 6 měsíců bude podle nich hodnocena, je docela dobré, že už nyní jsme s nimi seznamováni.


Úterý 24. června

Vedoucí Duto Hlav začal se sérií hodnotících rozhovorů za minulý půlrok, ve kterém nám zároveň na toto období stanoví cíle. Irma Badavá dostala za cíl do konce měsíce správně nakaskádovat cíle pro ostatní kolegy. To má z toho, že se vždy hrne do práce jako první, kaskadérka!

Středa 25. června 

Hodnotící rozhovor Duto Hlava přinesl Drnovi zcela nečekaný cíl: Musí všechny cíle přejmout s rozpadem na nižší složky. Jenom neví, jaký je správný poločas rozpadu cílů...

Čtvrtek 26. června

Ambrož dostal od Duto Hlava další smělý cíl: Nastavit všechny cíle konkrétně. Když se ptal Duta, co konkrétně tím myslí, zakřičel pan vedoucí:
"Já vám dávám příkazy, a vy je musíte bez odmluvy plnit!"

Pátek 27. června 

Dnes přišla řada na mě: Mám nejdůležitější cíl, totiž nastavit korekční koeficient pro výpočet odměn v naší textárně. Nevěděl jsem si rady, i zavolal jsem čápa marabu.
"Koe, kvóe, kvócient musí odrážet úspěšnost všech," zakvokal mi do telefonu. "Jsou-li cíle nastaveny správně, pak není korekce nutná. To se nám zatím nepodařilo. Pokud zaměstnanec plní a firma neplní, nemůže zaměstnanec očekávat, že obdrží bonus, na který není zákonný nárok."
Rozumím. Za minulé pololetí bude kvócient nula bodov.
...........................................
Pondělí 30. června 2003
Listárna Moby Dicka

Milí čtenáři,
omlouvám se Vám za opoždění, se kterým se k Vám dostává deníček Moby Dicka za minulý týden. Vypadl mi Internet po kabelu, k němuž jsem přivázán. UPC "změnil frekvenci" - u většiny připojených modemů se to podařilo automaticky. U 40 % ne. Ale když si písemně požádám, sníží mi paušál o ten víkend, co jsem byl odstřižen. Konečně zbohatnu!

>>:)) Moby Dick

***
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna  lze za 199,– Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick