pátek 14. června 2013

MOBY DICK: Odklonění politici

Utužený fotbal, naši Turci, lesbická lobby, globální Lidová fronta a konec Petra Nečase
************************************
Sobota 8. června

Zdravotníci zachraňují ve znojemské nemocnici osm lidí, kteří si dopřáli smaženici ze směsi muchomůrek růžových a tygrovaných.
Mrtvá Kočka: "Rostou!"


Ze sportu: Předsedou Fotbalové asociace ČR se stal nepřekvapivě jediný kandidát, předcházející předseda FAČR Miroslav Pelta.
Žena Moby Dicka: "Za to, že dovedl český fotbal tam, kam dovedl."
Mrtvá Kočka: "A kam?""
Žena Moby Dicka: "Ještě není deset večer!"
Mezi jeho spolupracovníky se na místo 2. místopředsedy prosadil Roman Berbr. Ten se proslavil tím, že před rokem požadoval po jistém Michalovi B., aby mu předal seznam "spřízněných klubů". Tedy příznivých k volbě pana Berbra. Aby jim pak za odměnu mohl pan Berbr poslat dotace.
Žena Moby Dicka: "V civilizovaných zemích tomu říkají »korupce«. A je to tam trestné."
Krom toho se ukázalo, že pan Berbr je estébák. Tedy "rozvědčík": "Dělal jsem sedm let u rozvědky, to mě utužilo. Měl jsem na starosti Bundesnachrichtendienst, německou rozvědku. A Izraelce."
Žena Moby Dicka: "To dnes není trestné…"
Mrtvá Kočka: "…ale mělo by být neslušné."

Martin Kuba, ministr obchodu a průmyslu (?) pravil, že by si měl stát "posvítit", kam tečou ty peníze (vloni 281 mil. Kč.), které do fotbalu vráží. Ještěže jsou tu ti mecenáši, kteří se neohlížejí na vlastní ztráty, jako Daniel Křetínský, jenž za devět let ve Spartě prodělal 857 milionů korun.
Žena Moby Dicka: "To neprodělal Křetínský, ale my, občané."

Ve městě Čching-tao v provincii Šan-tung (ČLR) začíná první mezinárodní konference o borůvkách. Na vysoce odborné mezinárodní platformě zde bude probíhat akademická výměna názorů na rozvoj borůvkového průmyslu. Konference zároveň podpoří rozvoj ekologicky šetrného a zdravého životního stylu v Číně.

Na kalifornské usedlosti Rancho Mirage druhým dnem jedná čínská delegace vedená prezidentem Si Ťin-pchingem se svým hostitelem Barackem Obamou  (prezident, USA). Shodli se na tom, že KLDR se "musí vzdát jaderných zbraní"
"Ani jedna ze zemí nepřijme Severní Koreu jako velmoc disponující jadernými zbraněmi a že obě země budou spolupracovat na prohloubení spolupráce a dialogu s cílem dosáhnout denuklearizace." (Thomas Donilon, bezpečnostní poradce US prezidenta.)
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »prohloubení spolupráce a dialogu«?"
Mrtvá Kočka: "Američané budou Severokorejcům nadávat, a Číňané jim budou poskytovat hospodářskou pomoc."

Obama dále "naléhal" na svého prezidentského kolegu, aby se Čína "více snažila" zabránit hackerským útokům na americké duševní vlastnictví, o nichž "nemá pochyb", že jsou vedeny z Číny. Je to "překážka v dobrých vztazích mezi oběma zeměmi".
Číňané se proti tomu ohradili: Kybernetická bezpečnost by měla být zdrojem spolupráce, a ne sporů mezi oběma zeměmi, které čelí podobným problémům. Protože i Čína je napadána hackery. A Američanům to takhle ošklivě nevyčítá.

Obě strany se pak zavázaly, že "najdou cesty ke snížení emisí skleníkových plynů".
Mrtvá Kočka: "A nastaví procesy ke globální borůvkizaci."

Júsif Mangúš, vrchní velitel libyjské armády, rezignoval na svou funkci. Stalo se tak po střetu ozbrojených demonstrantů a ozbrojených milicí v Benghází, kdy bylo zabito 31 lidí.

Neděle 9 června 2013

Povodně v Čechách umožňují vládě Petra Nečase utrácet. Ale tak, aby nebylo napadnutelné, že rok před volbami…

Na borůvkovou konferenci v čínské Čching-tao dorazili vedoucí představitelé Mezinárodní organizace borůvek, Americké komise pro borůvky a Chilské asociace borůvek.

Z technických důvodů nebyl odvysílán humoristický pořad o rozchodu Ludmily Alexandrovny a Vladimira Vladimiroviče. Alespoň podle vedení nové (před měsícem založené) ruské veřejnoprávní televize. Dva moderátoři, kteří pořad připravili, práskli dveřmi. "Technickými důvody" byly  – zákaz ze strany programového vedení.

Opozice má plán, jak svrhnout během následujících sto dní prezidenta.  "Očekávám, že režim padne ještě předtím." (Farúk Abu Issa, mluvčí 20 opozičních stran.) Prezident Umar al-Bašír vládne Súdánu už přes 20 let. Svržení se má udát prostřednictvím veřejných fór na univerzitách, a masových shromáždění. Pokud s nimi budou souhlasit bezpečnostní složky… A když nebudou? Tak se prej uvidí.

Saúdská Arábie vyhlásila 1. dubna amnestii, která umožňuje nelegálním zaměstnancům legálně vyřešit svá pracovní povolení nebo beztrestně odejít. Po jejím vypršení budou přistižení nelegálové zavřeni až na dva roky a pokutováni až $27.000. Někteří, tedy většina, tedy asi 180.000 nelegálních pracovníků díky této amnestii už ze země uprchlo, další se snaží svůj pobyt zlegalizovat. Drobný problém je, že amnestie končí už 3. července, a vyřizování se jaksi prodlužuje. V Džiddě to prý před konzulátem vypadá ještě hůře než před českou cizineckou policií na Olšanské! Rozzuřený dav 8.000 lidí začal metat na konzulát kameny a posléze založil oheň. Jedna žena prý přitom přišla o život.

Po šestiměsíčním procesu byl odsouzen "soudruh Artemio“, jinak Florindo Flores. Peruánský soud ho poslal do vězení na doživotí. A napařil mu pokutu $183 milionů. Pod průhlednou záminkou, že soudruh je jakožto vůdce ozbrojených opozičníků ze skupiny Sendero Luminoso terorista, a jako takový odpovědný za smrt směšných 70.000 Peruánců. Dále obchodoval s drogami a pral špinavé peníze. Ale to všechno potřeboval, aby mohl v Peru nastolit spravedlivý komunistický stát!
Mrtvá Kočka: "Nechtěl by kandidovat do čela FAČR?"

Pondělí 10. června 2013

Mediální běsnění proti Vltavské kaskádě pokračuje. Žádný z kritiků se však neodvážil vyslovit samozřejmý návrh: Postavme protipovodňovou přehradu – na Berounce! (Menažerie je proti.)

V Hospodských novinách padl návrh "přestěhovat pražskou ZOO". O přestěhování Ústí nad Labem ještě výše nad Labe zatím nepadlo slovo.

Krátce po ranních modlitbách, tedy kolem půl páté ráno místního času začal útok afghánských opozičníků proti vojenské části kábulského letiště. Disidenti, oblečení do uniforem pohraniční policie ostřelovali středisko NATO tarasnicemi a samopaly. Po skončení neúspěšného útoku se dva Tálibánci odpálili sami, pětici zbývajících zastřelili příslušníci ozbrojených složek. Letiště nebylo při boji nijak poškozeno a krátce po skončení bitvy se otevřelo pro civilní provoz.
Mrtvá Kočka: "Tálibán přesto hlásí velký úspěch."
Žena Moby Dicka: "???"
Mrtvá Kočka: "Však to byl sebevražedný útok!"

Borůvková konference v Čching-tao hostí odborníky z University of Florida, Chilského zemědělského institutu a další. Experti jednak představují vize, mise a trendy v globálním borůvkovém průmyslu a jednak přednášejí návrhy, jakými směry by se měl ubírat další rozvoj čínského borůvkářství.

USA se otřásají hrůzným zjištěním: Devět internetových firem prý spolupracovalo s Národní bezpečnostní agenturou (NSA) a "předávalo jí informace" o uživatelích internetu.
Mrtvá Kočka: "Ještě jiné, než o sobě zveřejnili sami?"
Další otřesné zjištění: Systém Prism dokáže zpracovat velké miliardy údajů v reálném čase. Nečekalo se, že stroje NSA to budou umět tak dobře a rychle.
A třetí překvápko: Většina internetového provozu jde přes servery, které jsou fyzicky přítomny na území USA, kde do nich může civět NSA. Další rozsáhlé destinace serverů jsou v RF a Číně, kde ale nikdo nepochybuje o tom, že jsou jeho relace monitorovány.

Žena Moby Dicka: "Pokud je cokoli technicky možné, pak k tomu dojde, přes veškeré písemné záruky a hraní si na důvěru."

Opět se tak potvrzuje Mobyho nepřívětivý názor na "cloudy". Tedy – uspoří zajisté náklady a udržují aktuálnost programů. Pokud však chcete mít vlastní data zabezpečena, pak žádné spojení s vnější sítí!

Další připomínka dřívějšího technika Ambrože: "Cloudy jdou a jdou – až odejdou…"

Upřesnění: Zcela jistě nešlo o "předávání" informací, nanejvýš o umožnění přístupu k nim – což jsou americké firmy ze zákona povinny učinit, pokud se vyšetřuje teroristický zločin. Uvedené čmuchání NSA také vedlo k zabránění mnoha teroristických útoků! Což média v tom fofru opomenula zmínit.

Přísně tajné materiály věnoval médiím jistý Edward S., který okamžitě kvůli obavám o svou bezpečnost odletěl do demokratického Hong-Kongu (se kterým mají USA dohodu o vydávání sprostých obviněných). Edward byl samozřejmě zaměstnancem tajné služby, takže vzniká podezření, jestli NSA touto aférou nechce zveřejnit své rozsáhlé možnosti ve zpracování informací (možná nadhodnocené proti skutečnosti) – aby odradila teroristy od užívání internetu a počítačů vůbec…

Recep Tayyip Erdogan (premiér, Turecko) ukončil návštěvu bratrských severoafrických muslimských zemí a vrátil se do vlasti. Ještě dříve, než stačil políbit beton letiště, osvětlil důvody současných nepokojů: není za tím odpor k pokácení směšných osmi stromů v centru Istanbulu, ale "zahtraniční provokatéři". Pan premiér hned také přišel s jediným správným řešením: "Zničíme ty, kteří začali s nepokoji."

Mrtvá Kočka: "Istanbulský stavební odbor?"

Problém je ten, že k občanům, kteří začali s nenásilnými protesty, se přidali profesionální extremisté se zápalnými lahvemi. Hoří policejní auta, a Erdogan má náhle pravdu – hle, teroristé!
Přitvrdila i policie – k plynu a pepři přidala střelbu gumovými projektily. A střílí se stylem vinnej – nevinnej, hlavně že se gumák ujme.

Podle politologů má prý Erdogan tento názor na demokracii: Když jste si mě zvolili, tak mě budete poslouchat! A nebudete mi do toho kafrat!
Žena Moby Dicka: "To není názor pouze tureckých politiků."
Mrtvá Kočka: "Turků máme plnej parlament."
Moby Dick: "I plné Hrady…"

Rodinný život tučňáků – turecká frančíza CNN vysílá tento třídílný naučný seriál, místo informování o střetech na demoškách v Istanbulu. Jiné turecké televize vysílají pořad o – schizofrenii.
"Vypněte si televizi!" (Obsah 3.000 tureckých tvítů/minutu.)
"Twitter je prokletí doby." (Recep Tayyip Erdogan, premiér, Turecko.)

Podobného mínění je i kuvajtský soud, který za tvítování odsoudil jistou ženu k 11 letům vězení. Podle nového regulačního řádu kuvajtských médií se totiž dopustila urážek emíra a jeho rodiny, a rovněž výzev ke svržení monarchie.

Pokud pojedete do ciziny na delší dobu, musíte svou nepřítomnost v rodné vlasti nahlásit státním orgánům. Zákon, který se stal cílem vtipů na sociálních sítích, nebyl vydán ani v Turecku, ani v Kuvajtu. Zatím nevstoupil platnost, protože ho vetoval Ivan Gašparovič (prezident, Slovensko).

Úterý 11. června 2013

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval ve Velké aule Karolina na návrh vědeckých a uměleckých rad vysokých škol šedesát pět nových profesorů vysokých škol. Šedesátého šestého nejmenoval. Literárního historika Martina C. P. jmenuje později. (Pokud si to ještě nezkazí. Ale Martin se snaží, aby si to nezkazil!) A degret předá neslavnostně ministr školství.

Žena Moby Dicka: "Hanba mě fackuje za prezidenta."
Mrtvá Kočka: "I za jmenované profesory."
Moby Dick: "I za Putnu…"

Německý ústavní soud v Karlsruhe začal projednávat stížnost na "neomezený odkup dluhopisů", který vloni rozjela Evropská centrální banka. ECB tak pomáhá "skrytě" financovat vlády, což vyloženě nesmí!
Žena Moby Dicka: "Na to, že jde o »skryté« financování to dělá značně okatě."

"Německá vláda nevidí známky toho, že by opatření dosud přijatá ECB měla překračovat její mandát… Nejde o záležitost spadající do národní soudní pravomoci. (Wolfgang Schäuble, ministr financí, SRN.)
Na postoji německého ÚS prý závisí "osud celé eurozóny"! 
Žena Moby Dicka: "Ale nezávisí. Ta už zkrachovala."
Mrtvá Kočka: "Skrytě."

V 17:38 centrálního čínského času odstartovala z Ťiou-čchüan v poušti Gobi v raketa Dlouhý pochod 2F, která vynesla na oběžnou dráhu kosmickou loď Šen-čou 10 s tříčlennou posádkou (dva tchajkonauti a jedna pilotka). Kosmickému plavidlu se podařilo dorazit na oběžnou dráhu ve stanovené lhůtě. Úspěšné vypuštění kosmické lodě s lidskou posádkou vzbudilo velkou pozornost mezinárodního společenství, která se tak nespravedlivě odvrátila od problematiky globálního borůvkářství i od dalšího nesporného úspěchu čínské vědy:

Ve stejné době vyplula z přístavu Ťiang-jin v provincii Ťiang-su loď Siang-jang-chung 09, která na širý oceán dopravila hlubinnou ponorku s lidskou posádkou Ťiao-long.

"Terčem těchto protestů je turecká ekonomika." (Recep Tayyip Erdogan, premiér, Turecko.)
"Tak terčem ne – ale strefili jste se!" (Žena Moby Dicka.)
"Jde o systematický plán poškodit obraz země." (Recep Tayyip Erdogan, premiér, Turecko.)
"Obraz Doriana Graye…" (Mrtvá Kočka)
Recep Tayyip Erdogan (premiér, Turecko) požádal policii, aby odstranila barikády a demonstranty. Je hlášeno přes pět tisíc raněných a čtyři mrtví. Sýrie taky nějak začínala…

"V kurii jsou zbožní lidé, opravdu zbožní. Je tam ale také proud korupce, a to je pravda. Mluví se o lobby homosexuálů, a také to je pravda, i ta tam je. Musíme zvážit, co s tím můžeme dělat." Chilská katolická webová stránka Reflection and Liberation zveřejnila výtah z rozhovoru, který držel František (papež) 6. června ve Vatikánu se zástupci latinskoamerické a karibské církevní konfederace (CLAR). Hovor byl veden ve španělštině a soukromě. CLAR obsah hovoru potvrdila, avšak "lituje, že byl zveřejněn".
Žena Moby Dicka: "Co papež řekne, neřekne nikdy soukromě. Minimálně ho slyší ještě jeden."
Mrtvá Kočka: "Já myslím, že to Franta »zvážil«."
Poznámka Moby Dicka: Z jasných důvodů není v kurii mocná lesbická lobby.

Ze sportovních zpáv: "Češi mají opět naději na postup na fotbalové mistrovství světa."
Žena Moby Dicka: "Co vyhráli?"
Mrtvá Kočka: "Nic."
Dánsko prohrálo doma s Arménií 0:4! Teď prý bude stačit, když neprohrajem s Arménií, Maltou a Bulharskem…
Žena Moby Dicka: "Ono je to strašně jednoduché, ne? Stačí přece porazit každého soupeře, a jsme mistři světa!"
Mrtvá Kočka: "No… Vlastně máš pravdu."

Středa 12. června 2013

Další čelný politik se rozvádí. Po prezidentu Putinovi to překvapivě není prezident Obama, ale premiér Nečas. Podal návrh na rozvod, načež se k němu připojila i jeho manželka Radka. Budoucí exchoť bude mít v péči dvě nezletilé dcery, oba synové jsou již zletilí.

České zbrojovky mají velkou šanci dodávat do Libye pěchotní zbraně. Padla však námitka, že "by se mohly dostat do špatných rukou". Nenalezitelný politický mudrc to vyřešil: Pušky a pistole prodáme – ale bez munice! Čeští zbrojaři hloupě namítají, že takhle přijdou o kšeft.
Návrh OSN: Prodávat zbraně jen do států, u kterých nehrozí, že se účastní ozbrojeného konfliktu.
Nečekaná otázka Moby Dicka: A proč by si ty země zbraně kupovaly – kdyby je nepotřebovaly?

Prezident republiky Miloš Zeman se v rámci bratislavského 18. summýše prezidentů střední Evropy setkal s Borutem Pahorem (prezident, Slovinsko), se kterým srdečně podebatoval o možnostech privatizace patnácti slovinských státních podniků a o tom, kdy Slovinci konečně zaplatí svůj díl dluhu po bývalé Jugoslávii. Při jednání s Rosenem Plevnelievem (prezident, Bulharsko) byla komunikována především otázka energetiky, tedy kdy už konečně dají Bulhaři pracky pryč od ČEZu.

Ministerstvo spravedlnosti slíbilo po každé z minulých tří povodní, že nechá na výše položeném pozemku postavit nové ústecké ZOO, vlastně soud. Nestalo se, nejsou peníze. Takže soud v Ústí u Labe má zaplavené sklepy, spisy naštosované ve vyšších patrech a nepremává. Už tak dlouhé vyřizování sporů se ještě prodlouží.

"Necítím dostatečnou podporu Karla Schwarzenberga a Petra Gazdíka." (Alena Hanáková, STAN, ministryně kultury a církví.) Krom opozice Hanákovou za její činnost i nečinnost kritizovala odborná veřejnost.
Žena Moby Dicka: "Další kůl v plotě."
Mrtvá Kočka: "Dokázala ho dělat rok a půl."
Většinu toho času padaly návrhy na její rezignaci anebo odvolání. Vydržela tak dlouho nejspíš proto, že se do kulturního ministrování nikdo nehnal. Než se dokončí vyrovnání státu s církvemi…
Hanáková se naposledy proslavila, když vloni v září odvolávala ředitele Národního divadla.
Mrtvá Kočka: "Neměl zprocesovány procesy."

Vysoká škola uměleckoprůmyslová se poprvé od svého založení v r. 1885 oficiálně jmenuje tak, jak ji všichni známe – UMPRUM.

Europoslanci správně šetří. Nejlépe to jde u dotací. A nejlépe se škrtají těm novějším (tedy ne Rakousku) a menším (tedy ne Polsku) zemím. Čeští zemedělci tak obdrží o miliardu korun méně, než byli zvyklí. A nespravedlivě méně, než zemedělci jiných zemí. Forma krácení ještě není dohodnuta. Jak to udělat spravedlivě?
Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala: "Zrušit dotace."

V 13:18 pekingského času zadokovala u kosmické laboratoře Tchien-kung 1 (Nebeský palác) kosmická loď Šen-čou 10 (Božská loď) se třemi Číňany na palubě. Operace proběhla automaticky. Nebešťané zde mají pobývat dva týdny. Čína plánuje do roku 2020 sestavení vlastní kosmické stanice o hmotnosti 60 tun.
Žena Moby Dicka: "Posádka bude mj. zkoumat účinnost náhradních solárních článků z borůvkového kompotu."
Mrtvá Kočka: "Možná."

Republikánská strana Ruska, hnutí Solidarita, Levicová fronta, moskevské organizace komunistické mládeže a anarchistů procházejí centrem Moskvy pod hesly "Za naši a vaši svobodu". Opozičníci vidí na demošce 30.000 lidí, moskevská správa vnitra oznámila 3.500 účastníků. Pochod se koná "za propuštění politických vězňů a proti autoritářskému režimu".

"Velmi bych si přál, aby měl lid možnost požádat jak od hlavy státu, tak i od starosty té nejmenší osady, aby plnili své závazky. Právo lidu je žádat a usilovat o lepší možnosti pro život, tvorbu, podnikání, o svobodu pro seberealizaci, protože úspěch naší vlasti se skládá z úspěchů každého z nás." (Nikoli prezident ČR Mlhoš Zeman, ale car Ruska V.V. Putin). Dnešním dnem se "Všeruská lidová fronta" změnila na všeruské společenské hnutí "Lidová fronta Za Rusko“.
Mrtvá Kočka: "Chybí jim dovětek – Putinovci."
Zatímco vlci kráčí dál, karavany vyjí: Putin! Putin! 1.500 Putinových fanoušků zvolilo do čela Lidové fronty nejlidovějšího politika. Jednomyslně! Režíroval to režisér Stanislav Govoruchin, který delegáty upozornil, že teď položí "tu nejhloupější otázku": "Koho zvolíme vůdcem našeho hnutí"?
Šlo odpovědět jinak než "Putin, Putin!"?
"Budeme hlasovat? Nejsou jiní kandidáti? Vladimire, gratuluji." (Govoruchin.)

Žena Moby Dicka: "Takže se ani nevolilo!"
Mrtvá Kočka: "Vůdce hnutí našel svého doktora Goebbelse."

Organizace si prý nebude konkurovat s Putinovou partají, tedy "hlavní politickou stranou" Jednotné Rusko. (Tu vede Putinův partner premiér exprezident Dmitrij Medveděv.) Vůdce Lidové fronty vytýčil úkoly, které teď před organizací leží: "Sjednocená Lidová fronta se má stát širokým společenským hnutím, aby měli všichni občané země možnost vytyčovat své, lidové úkoly, usilovat o jejich splnění, pohnout z místa otázky, které se někdy utápějí v byrokratickém bahně. Přímo předkládat své návrhy, které se pak stanou zákony a státními rozhodnutími. Je třeba poskytnout lidem možnost ovlivňovat společenské procesy, vytyčovat nové lidi a účastnit se voleb. To hlavní ale je, aby byla tato práce živá a přímo spojena se zájmy lidí."
Všerusové už dříve několik lidových úkolů "vytýčili": Omezení "luxusu" pro úředníky, vytvoření jednotné učebnice toho správného dějepisu a návrat titulu Hrdina (socialistické) práce. Zarusové mají globálnější úkol – "navázat přímý dialog společnosti s mocí na všech úrovních".
Mrtvá Kočka: "Mao Ce-Tung tomu říkal »kulturní revoluce«."

Recep Tayyip Erdogan (premiér, Turecko) označil demonstranty za "vandaly". Protože protestují i někteří podnikatelé, začali se za "vandaly" označovat i oni. Erdogan se zlobí: "Je na čase dát jim lekci. Léta vydělávali na lidech peníze. Teď nemají žádné právo urážet národ." Erdogan plánuje státní bojkot některých vybraných vandalích firem, např. banky Garanti. Kuriózní je, že si Turci vybírají vklady u stejné banky – na protest, že jí patří televize NTV s normalizačními tučňáky…
Od května stáhli zahraniční investoři z tureckého trhu $8 miliard!

Národní volební rada Venezuely prozkoumala výsledky prezidentských voleb, a potvrdila vítězství bolí-prezidenta Nicólase Madura. Prohlásila, že ve výsledcích nenašla žádný rozdíl a že původní sčítání proběhlo podle pravidel.
Mrtvá Kočka: "Čekal někdo něco jiného?"

Syrský vojenský vrtulník zaútočil na východolibanonské město Arsal. Jeho sunnitské obyvatelstvo většinově podporuje syrské rebely. Tudy proudí přes hranici zbraně pro syrskou opozici.

Vláda Petra Nečase našla dalšího příjemce popovodňové pomoci: 5 miliard pro VZP. Ministr financí TOP 09 Mirek Kalousek na zasedání vlády předestřel zvýšení výdajů státního rozpočtu na rok 2014 o plus 15 miliard, pro rok 2015 pak o 10 miliard Kč. Vláda vyšla z povodní se ctí, premiér dopadl lépe než zastupující pražský primátor. Zdá se, že Nečasovi záplavy politicky dost pomohly.

Čtvrtek 13. června 2013

Další rozvod: Vztahy mezi manžely jsou nenapravitelně poškozeny. Proto se Wendi Dengová po nějakých 14 letech rozvádí s jistým magnátem Rupertem Murdochem, jehož byla třetí manželkou. Protože to byla velká láska, mají budoucí exmanželé předmanželskou smlouvu, takže snad Rupertovi něco miliard zůstane i po rozvodu. Obě dcery jsou dosud nezletilé, papínek na ně jistě nezanevře.

A je to tady: Protikorupční policie nakráčela po včerejším zasedání vlády na Úřad vlády, kde zajistila ředitele Úřadu vlády Lubomíra P. a ředitelku kabinetu premiéra Janu N. k podání vysvětlení k obvinění ze zneužití. Zajištěni byli také současný (Milan K.) a minulý (Ondrej P.) velitel vojenských kontrášů. Pak tu máme tři exposlance ODS, takzvané "rebely" Petra T., exministra Ivana F. a Marka Š. A nakonec známé pražské zlobbisty, jimiž jsou Ivo R. a podezřelý vraždící automobilista Roman J.
Žena Moby Dicka: "Prý jde o lidi s vazbami na politické a obchodní kruhy!"
Mrtvá Kočka: "Kteří budou dáni do vazby."

Cílem policejních prohlídek, kterých se účastní regiment 400 policistů se stal Úřad vlády ČR, pražský magistrát, ministerstvo obrany, Lesy ČR, Galerie Myšák, sídlo firmy Rittig and Partners, dům exnáměstka pražského vrchního státního zastupitelství L. Grygárka, bezpečnostní schránky Komerční banky na Václaváku a další objekty.
Policie se celý den přesněji nevyjádřila, premiér Petr Nečas vylezl z nory až večer, aby vyvrátil všechny spekulace o svém zdravotním stavu či údajném kolapsu. K zadržení paní vrchní ředitelky Jany Nagyové měl jen ten komentář, že jeho důvěra k ní nepoklesla a nemá důvod se domnívat, že se dopustila jakýchkoli nezákonností.
Kuriózní je, že ti největší zlobbilové jsou mimo. Ivo R. pobývá ve svém domku někde v Monaku, a podezřelý vrah Roman J. se dovolenkuje v Chorvatsku.

V Moskvě započal "plodný dialog občanské společnosti, politiků a osob, které přijímají rozhodnutí, na základě priorit vyhlášených v oficiálním programu ruského předsednictví G20“. Sešla se tu "Občanská dvacítka" (Civil 20), neboli zástupci "globální občanské společnosti" ze zemí G20, kteří hodlají šéfům G20 přednést svá "doporučení". Podle nich se má "upravit" závěrečné komuniké předáků G20.
Žena Moby Dicka: "Kdo je zvolil?"
Mrtvá Kočka: "V globále nikdo."
Takže celosvětová Lidová fronta…

Australská opoziční Liberální strana se omluvila za nepatřičný vtip, který vyrobila na labouristickou premiérku Julii Gillardovou v rámci sponzorské předvolební večeře: Jídelní lístek nabízel jako hlavní chod "Křepelku Julie Gillardové", kterýžto pták byl popsán následovně: "Malá prsíčka, velká stehna." Paní premiérka to tehdy označila za "velmi hrubé a sexistické", a požadovala omluvu. Tak ji liberálové poskytli.
Žena Moby Dicka: "Bez té omluvy bychom se o tom hrubě sexistickém fóru vůbec nedověděli!"

"Oblast vyčistí úřady od narušitelů zákona do 24 hodin." (Recep Tayyip Erdogan, premiér, Turecko, o blízké budoucnosti parku Gize.) Pan premiér už mluvil se zástupci demonstrantů. Protože však demonstranti jsou vandalové (kteří nechtějí nechat pokácet směšných osm stromů), mluvil raději se zástupci lidové veřejnosti, kteří nedemonstrují. Není jasné, proč s nimi vlastně mluvil?
Žena Moby Dicka: "Vybral si nějaké, které mohl pak nechat ukázat v televizi."
Mrtvá Kočka: "Nejspíš tučňáky."

K prezidentským volbám v Íránu připustila konzervativní Rada dohližitelů pět konzervativců a jediného umírněného. Ten umírněný politik by ale mohl mít u nábožensky naladěných vrstev špatnou imič. Jmenuje se totiž "Rouhání".
Mezi všemi kandidáty vede u lidu jasně dívka Zahra. Jenže ta nevyhraje.
Žena Moby Dicka: "Protože je dívka?"
Mrtvá Kočka: "Protože je kreslená!"

"O zvýšení pozornosti úvěrových organizací k některým operacím klientů." (Název dopisu, který v úterý rozeslala ruská centrální banka finančním institucím, který dnes zveřejnil list Kommersant.) Díky celní unii Ruska, Běloruska a Kazachstánu a vinou děr v zákonech odklonili různí šibalové z Ruska přes Bělorusko jen za minulý rok $15 miliard!

Syrské počty: 93.000 mrtvých, za poslední rok průměrně 5.000/měsíc.

Bílý dům konečně po několika měsících potvrdil překročení červené linky: Sarin byl v Sýrii použit. Sice v malém množství, a zabil jen asi 150 lidí, ale byl. A to vládními jednotkami. U povstaleckých jednotek si nemyslíme, že by je použili. Proto jim poskytneme přímou pomoc. Jakou?
"Z různých důvodů nemohu hovořit o detailech. To, co hodláme poskytovat Vrcholné vojenské radě, bude jiné, než co jsme poskytovali dříve." (Ben Rhodes, poradce US prezidenta pro otázky národní bezpečnosti.)
No dobře, alespoň představu? Chtějí přece protitankové a protiletecké zbraně.
"O našich plánech chceme ještě jednat také s Moskvou." (Ben Rhodes.)
"Takže dostanou obvazy a kysličník…" (Mrtvá Kočka.)

Ze sportu: Trenéři fotbalové reprezentace vykmitnuti. Důvod: V šesti posledních zápasech reprezentace ani jednou nevyhrála. Naposledy, před týdnem, remizovala s jakýmsi Lichtenštejnskem 1:1.
"Nejhlavnější důvod odvolání jsou výsledky. Neviděli jsme  žádnou možnost zlepšení či nápravy." (Ján Kováčik, předseda Slovenského fotbalového svazu.) Stanislav Griga a Michal Hipp jsou nezaměstnaní.
Mrtvá Kočka: "U nás lehce zapadnou!"

Pátek 14. června 2013

Středeční syrský útok na libanonský Arsal má dozvuky: "Armádní jednotky v tomto prostoru přijaly nezbytná obranná opatření, aby okamžitě reagovala na jakékoliv podobné porušení.” (Z prohlášení libanonské armády.)
"Dochází k porušování suverenity Libanonu a my máme právo reagovat včetně stížnosti k Lize arabských států a OSN." (Michel Sulajmán, prezident, Libanon.)
Mrtvá Kočka: "A na lampárnu."

V další americké chemičce došlo k explozi. Neštěstí v Louisianě má zatím jednu oběť a dalších 30 zraněných. Továrna produkovala hořlavé plyny pro petrochemický průmysl. Příčina neštěstí je zatím neznáma. V době výbuchu bylo v chemičce 600 zaměstnanců.

Čína, Venezuela, Brazílie, Rusko, Japonsko a Jižní Korea by se rádi zapojili do projektu mezioceánského průplavu v Nicaragui. Domácí by si v průplavové akciovce ponechali 51 %. Projekt 200 km dlouhého díla by přišel na pouhých $30 miliard a jeho výstavba by zabrala asi 10 let. V době celosvětové recese a celonicaragujské bídy jde spíše o snahu levičáckého prezidenta Daniela Ortegy o získání či udržení popularity.
Žena Moby Dicka: "Lepší a užitečnější než olympiáda!"
Mrtvá Kočka: "A levnější."
Právě asi těch $30 miliard rozkradli ruští politici v Soči, při přípravě zimních olympijských her 2014. Celkem, i s těmi zpronevěrami, přijde Soči na asi  $50 miliard. Jo, širaká strana balšája, na Rusy halt nemáme. Ale aspoň něco se u nás v Česku urodilo…

Všichni už vědí všechno. Jsou za tím – jako vždycky – ženská, prachy a moc. Ještě to trochu rozvedu:

Policie zajistila u podezřelých zlobbistů a jejich společníků 120-150 milionů Kč a asi deset kg zlata. Krátce po poledni vystoupil v Poslanecké sněmovně s analytickým projevem RNDr. Petr Nečas, který podal svůj pohled na věc:  Jde o tři různé kauzy, které dohromady smíchala do jedné bramboračky anebo guláše navedená média, kterým to takhle podala policie.
1. Zlobbisté nejsou můj problém, proto se k nim nebudu vyjadřovat.
2. Vojenská tajná služba mohla sledovat mou rodinu taky kvůli tomu, že nemám ochranku. A vyskytli se podezřelí lidé, možná bulvární novináři, možná agenti cizích rozvědek, možná zloději či teroristé, kteří sbírali informace. Možná byl tady někdo jenom zbytečně aktivní, ale trestný čin v tom nevidím.
3. Tři rebelové vloni položili poslanecký mandát, protože nesouhlasili s naší politikou. To je vysoce morální. No – a že za to dostali dobře placené fleky ve vedení státních organizací? Ti hoši nám hodně pomohli, je jenom spravedlivé, že jsme jim pak zase pomohli my. Vy jste to nedělali? Komunisté, sociální demokrati, Véčkaři, Lidem, Topíci? Dělali to všichni! A teď by to mělo být najednou trestné?
Žena Moby Dicka: "Jednou se začít musí."
Mrtvá Kočka: "A kde jinde než u protikorupční vlády!"
Petr Nečas: "Mám být stíhán za to, že proto, abych se stal premiérem, jsem nabídl místo ministra zahraničí Karlu Schwarzenbergovi a pozici vicepremiérky Karolíně Peake? Dělat kriminální krok z politického postupu, nevím, jestli je správné.“

A mají ho. Premiér se v přímém přenosu přiznal ke korupci. Něco jiného jsou politické dohody o politických funkcích, a něco jiného je "odklonit" politiky z politiky do státní podnikové sféry!!! Za odchod ze Sněmovny dostali ti "rebelové" výnosné fleky. Co by na to řekl vedoucí autoservisu z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje, pan Karfík?
"Tvárnice nebrat! Zuby nebrat! Fleky nebrat!"

Sobota 15. června 2013

Žena Moby Dicka: "Nejhorší je, že to Nečas pořád nepochopil!"
Mrtvá Kočka: "To jsi, Petře, posral."
Pane Karfík, vy nás ale zásobujete!

**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík! >>:)) Moby Dick