pátek 26. července 2013

MOBY DICK: Politici tuponosí

Panovníkovo slovo, zemanská tlačenka, nejasná a zmatená rozhodnutí, papežská prerstrójka a moudrý ministr.
************************************
Sobota 20. července
"Užíváme se sluníčka," aneb Česko postiženo rekordním suchem. Slabomyslní televizní meteorologové horké počasí předvídali s nepochopitelně nadšenou radostí.
Hrozí požáry na celém území ČR. Ale nejvíc teď hoří ve Francii, kde v noci na neděli chytlo v přípařížském městě Élancourt dvacet aut. Je to odpověď místních musulmanů na protiústavní zákaz zahalování se na veřejnosti.
Žena Moby Dicka: "Třeba by se musulmani měli raději obrátit na Evropský soud?"
Mrtvá Kočka: "Že Francie jejich ženám narušuje posvátnost lidského soukromí."
Návrh Moby Dicka: Za každou zahalenou muslimskou ženu jeden zahalený muslimský muž. Zejména ten její!

Americký ministr zahraničí oznámil "úspěch" svého cestování po středněblízkovýchodním regionu: Izrael a Palestinci obnoví mírová jednání. Je tu jen několik drobných problémů:
1."Hamas odmítá Kerryho oznámení o návratu k jednáním a považuje návrat Palestinské správy k jednáním s okupanty v rozporu s národním konsensem." (Sami Abú Zuhrí, mluvčí Hamásu.)
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje palestinský »národní konsensus«?"
Mrtvá Kočka: "Zahnat Židy do moře."
2. "Kdokoliv jedná za lid, kterým není vybrán, jedná jen sám za sebe. Palestinský lid to nepřijme.“ (Iháb al-Ghassín, mluvčí vlády Hamásu v Gaze.)
Ten "kdokoli" je předseda palestinské samosprávy Mohamed Abbás. Palestinský lid (Hamás) nesouhlasí, aby Abbás vedl ty rozhovory, které Hamás nechce vést. Krom toho nemá Abbás žádnou legitimitu: Jeho volební období vypršelo v roce 2009 a od té doby vládne jen na základě degretu, který si sám vydal.
Mrtvá Kočka: "Nečti, Mlhošu!"
Žena Moby Dicka: "Teroristé pranýřují nedodržování demokracie. To by nevymyslel ani Moby Dick!"
3. Velkým palestinským (abbásovským) ústupkem má být to, že se už nepožaduje zastavení výstavby židovských osad na území předpokládaného palestinského státu. Naopak hranice tohoto území zůstává nezpochybnitelná.
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »území předpokládaného palestinského státu«?"
Mrtvá Kočka: "Je dané vnitřní izraelskou linií příměří z roku 1967."
Žena Moby Dicka: "Na to žádný izraelský politik nepřistoupí. Protože na to nepřistoupí izraelský lid, reprezentovaný Knesetem."

Většina izraelských ministrů se jásavě raduje.
Žena Moby Dicka: "Neznají podrobnosti dohody."
Jedna ta drobnost už unikla do médií. Totiž propuštění vězněných teroristů jakožto "gesto dobré vůle“.
"Pokud jsou pravdivé zprávy zahraničního tisku o předběžných podmínkách, pak je to závažná chyba.“ (Uri Ariel z koaliční Bajit Jehudi.) Propuštění teroristů prý ohrozí bezpečnost Izraele.

Agentura AFP tvrdí, že oznámení o obnově jednání vyvolalo "takřka všeobecnou skepsi mezi izraelskými činiteli a v izraelských médiích", ba dokonce, že premiér Netanjahu se na zasedání bezpečnostní rady setkal s "pohrdáním" ze strany některých jeho členů.
Mrtvá Kočka: "Takže se s Hamásem nakonec shodli!"

Neděle 21. července 2013
Prezident republiky Miloš Zeman přijal v neděli dne 21. července 2013 na zámku v Lánech předsedkyni poslaneckého klubu Věci veřejné Kateřinu Klasnovou a následně předsedu vlády ČR Jiřího Rusnoka.

Končí víkend, který v ČR přinesl rekordní úrodu zabitých účastníků silničního dění: Dvanáct. Prý za to může horko. A v zimě zase náledí.

Obvyklá víkendová úroda je hlášena i z Iráku, kde zuří náboženská válka mezi různými odnožemi machometánů. Noční bombové útoky zvýšily skóre na 70 mrtvých.

Belgie má nového panovníka. Král Philippe složil přísahu před parlamentem. Ve své inaugurační řeči slíbil, že bude usilovat o zachování "vnitrostátní jednoty". Zatím asi jedinou složkou nejednotného belgického lidu, která mu v tom chce pomoci je – devět městeček Německojazyčného společenství…

Japonsko má starého císaře Akihita i starého premiéra Abeho. Předseda vládní Liberálně demokratické strany Šinzó Abe však právě vyhrál volby do Sněmovny rádců, což je horní komora místního parlamentu. Protože už dříve měl většinu v Poslanecké sněmovně, otevírá se mu cesta k uplatnění svého vůdcovství i razantnějších změn:
a) Může pokračovat v "podpoře růstu mezd a investic", tedy v tištění peněz, podobně jak to už činí i USA a EU.
Mrtvá Kočka: "Má tak šanci zvýšit světový rekord ve výši státního dluhu."
Žena Moby Dicka: "Který je zatím 230 % HDP."
b) Projde mu zdvojnásobení spotřební daně.
Žena Moby Dicka: "Nepřeháněj! Zvýší se jen z pěti procent na deset."
c) Zaměstnanci už nebudou zaměstnáváni doživotně.
d) Zvýší se odchod do důchodu na 70 let. (Při průměrné délce dožití u mužů 77,73 let a žen 84,64 let.)
e) No a změní se ústava, aby Japonsko mohlo mít místo národních sil sebeobrany normální armádu. Tedy, aby mohlo ústavně preventivně zaútočit na vojenské objekty země, která může Japonsko "bezprostředně ohrozit". To společně s body
f), kterým má být posílení japonského národního cítění (nacionalismu) a
g), jímž se vytvoří spešl jednotky k obraně Špičatých ostrovů (nezpochybnitelné historické právo na ně krom Japonska uplatňují i Tchaj-wan a lidová Čína)
může ještě vést k zajímavému vývoji.
Žena Moby Dicka: "Do bodu Zet. Či Omega."
Mrtvá Kočka: "Jaká jsou poslední písmena čínské a japonské abecedy?"

Katar má nového mladistvého (33) emíra. Je jím Tamín bin Hamad Ál Sání, který má britské vzdělání, samozřejmě, ale jinak je to konzerva. Poznal úklady demokracie, proto zpřísňuje cenzuru, která fungovala i za jeho pokrokového otce Hamada bin Chalífy Ál Sáního.
Žena Moby Dicka: "Tak buďto jsi emír, nebo demokrat."
Mrtvá Kočka: "Protože jako demokrat bys mohl přestat být emírem."
Moby Dick: "Což netušil Miško Gorbačev, když rozjížděl perestrójku."

Tamín Hamadovič "demokratizuje" zemi: Absolutní monarchie se má změnit na konstituční, proto budou do konce roku uspořádány parlamentní volby.
Žena Moby Dicka: "A bude pak Tamín parlament poslouchat?"
Mrtvá Kočka: "Panovníkovo slovo platí. Je to emír, a ne nějakej zeman!"

Ze sportu: Vítězem Tour de France se stal Christopher Froome ze stáje Sky, z týmů zvítězila stáj Saxo-Tinkoff, jejíž kapitán Alberto Contador byl až čtvrtý. Úspěchem je páté místo pro jeho nosiče vody Romana Kreuzigera, které prý – dle médií – "vybojoval pro Českou republiku".
Žena Moby Dicka: "Velký úspěch českého závodníka. Romanovi blahopřejeme!"
Mrtvá Kočka: "Ale to své historické páté místo samozřejmě vybojoval – pro stáj Saxo-Tinkoff."
Moby Dick: "A pro sebe."

Pondělí 22. července 2013

Prezident republiky Miloš Zeman přijal v průběhu pondělí 22. července 2013 na zámku v Lánech předsedy poslaneckých klubů ČSSD Jeronýma Tejce, ODS Marka Bendu a TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka. Bendovi a Gazdíkovi se zmínil, že když mu exvládní trojkoalice doručí 101 podpisů poslanců, tak by mohla od něj získat šanci, že by jejího představitele milostivě pověřil premiérováním. Kdyby teda náhodou Rusnokova bolívarská vláda nedostala důvěru.
Žena Moby Dicka: "To Mlhoš neřekl pravici, ale sociální demokracii:"
Moby Dick: "Když shodíte Rusnoka, budete mít zpátky Nečasovu vládu bez Nečase!"
Bystří komentátoři vyvozují, že po Bohuslavovi Sobotkovi pan prezident republiky stojedničku nechce, protože by se ve Sněmovně další sto jeden hlas těžko sháněl.

Na pravidelném summýši ministrů zahraničí Evropské unie v Bruseli padlo překvapivé rozhodnutí: Libanonský Hizballáh byl zahrnut do euroseznamu teroristických organizací. Což znamená, že budou na území EU zmrazeny finance oškliváků.
Drobné upřesnění: Jako "teroristické" bylo označeno pouze "ozbrojené křídlo" naciarabského Hizballáhu. Protože však "ozbrojené křídlo" Hizballáhu jako organizace neexistuje a nemá tudíž ani vlastní finance, je eurorozhodnutí vpodstatě…
Žena Moby Dicka: "Zadrž! Ještě není deset večer!"
Mrtvá Kočka: "…pumprdentlich."

Navíc se k tomu kdosi nezachycený ještě vyjádřil, že "odpor není terorismus".
Mrtvá Kočka: "Nejspíš nějaký odporný terorista."
Žena Moby Dicka: "Vidím to spíš na Lady Ashton."
Mrtvá Kočka: "No dyť!"

Tento kompromis (slovní odsouzení, faktická podpora) prý umožní, aby byl Libanon i nadále zahrnován jak humanitární pomocí, tak i zbraněmi pro libanonskou armádu.

Kate Winsdor povila více než týden po termínu dítě o ráži 3,8 kg. Je to chlapec. Londýn se zabarvil domodra. Jméno zatím neznámo. Velká Británie zvyšuje HDP i MHD. Otec William byl přítomen porodu, pročež si bere čtrnáctidenní rodičovskou dovolenou na zotavenou.

Starosta a jeho poskoci řídili město jako mafiánský podnik. Takže Detroit zkrachoval. Podíl na tom mají i zaměstnanci města, zorganizovaní do odborů, které si vymohly takové zdravotní i penzijní benefity, že ty teď tvoří polovičku dluhů města.
Žena Moby Dicka: "Druhou půlku tvoří korupce."
Mrtvá Kočka: "Vlastně i tu první! Korupce zaměstnanců."

František (papež, Vatikán) si získává srdce Brazilčanů. Ochranky se však jeho bezstarostného a vstřícného chování děsí.

Úterý 23. července 2013

Prezident republiky Miloš Zeman přijal na zámku v Lánech předsedu poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika a následně předsedu Senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha.
Pavel Kováčik pak dychtivým reportérům "naznačil", že by komunisti mohli bolívarskou vládu pana prezidenta Zemana podpořit – "aby se nevrátila vláda pravice".

Celníci ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí zajistili 24 nosorožčích rohů v ceně 100 milionů Kč. Policajti zadrželi 16 zločinců, kteří využívali jihoafrické pitomosti. Média mluví o "nelegálním dovozu" a "nelegálně získaných trofejích". Finta je však v tom, že jakožto lovec-neohrožený turista, si můžete v JAR zastřelit jedno zvíře – i když jde o "chráněného" nosorožce tuponosého. Takže legální odstřel, to je ta první pitomina. Druhá pitomina: Lovec si může odvést roh jako trofej. Nesmí ji však použít pro "komerční účely". No a našli se čeští vyčůránci, kteří si najali "bílé koně" k odstřelu, a pak od nich legálně získané a dovezené rohy posbírali. A teď je posbírali poliši. Možná je brzo pustí – když ty rohy přece ještě "komerčně nezneužili". Jsou rozemleté na prášek? Nejsou! To by se ty rohy nemohly zajistit…

Známá firma Diag Human nezaplatila soudní poplatek, a tak bylo její odvolání zamítnuto. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových zveřejnil, že tím pádem Česko zvítězilo ve švýcarské části svého sporu se známou firmou.
Ta si ve světě stěžovala, že nedostala kšeft na dojení krevní plazmy z českých dárců. Jako by jakýkoli kšeft, který si jakýkoli chytrák vymyslí, byl jeho základním lidským právem!
Už dávno však nešlo o kšefty s plazmou, ani o soud z původním chytrákem (také známou firmou), ale o kšeft s odškodněním, které si chytráci spočítali na deset miliard korun, včetně úroků.

Nebezpečí televize pro děti potvrzeno: V USA utrpí průměrně každou půlhodinu nějaké dítě zranění, které mu způsobí televizor na ně padlý. Počet raněných robat roste s rostoucím počtem plochých televizí. Nejnebezpečnější jsou prý plazmy. Ale ne krevní.
Žena Moby Dicka: "Nevěřte reklamám, nelezte do obrazu."
ČT připravuje spuštění spešl dětského kanálu D.
Mrtvá Kočka: "Naštěstí se dá předpokládat, že před ním děti od televize utečnou."

Původní zpráva z USA zněla doslova: "Průměrně každých třicet minut utrpí jedno dítě ve Spojených státech zranění spadlým televizním přijímačem."
Jméno toho jednoho konkrétního ubohého dítěte, bombardovaného televizory, však nebylo uvedeno.

Carsten Schloter, ředitel Swisscomu, nalezen mrtev. Před svou smrtí se označil za "oběť moderních komunikací". Speciálně jakožto šéf velké telekomunikační firmy byl neustále on-line. Bylo prý pro něj "těžké odpojit se a odpočinout si". Takže se zřejmě vypnul až sebevraždou.

Bezejmenný princ z Cambridge opustil se svými rodiči nemocnici St. Mary. Některé britské zpravodajské weby poskytují svým uživatelů filtrační tlačítko, jehož použitím se všechny zmínky o tom cirkusu vymažou. A tak se ani zde nedovíte jméno toho hocha. Asi ho už stejně znáte.
Mrtvá Kočka: "Všechna tři."

"Jako muslimové nevěříme v politické strany nebo parlamentní volby, ale v islámský režim, který je založen na Šůře (islámském poradním shromáždění) a prosazuje spravedlnost… Směřujeme k vytvoření islámského práva (šaríji) pomocí džihádu Alláhovou cestou.“ (Abú Mohamed al-Džulání, Vůdce syrské sunnitské džihádistické povstalecké Fronty Nusra.)
Mrtvá Kočka: "Není on ten Mlhoš nakonec syrský sunnitský džihádista???"
Fronta Nusra patří ke třináctičlenné formaci, zvané nadějně "Islámská fronta pro osvobození Sýrie", která se odtrhla od ozbrojených disidentů ze Syrské národní rady. Nusránci hodlají v Sýrii zřídit islámský chalífát. A už s tím začali, alespoň na severu, který mají pod kontrolou. Třeba tím, že řežou hlavy křesťanským kněžím .

Nusránci budou ovšem bojovat jako praví musulmani proti machometánům z linabonského Hizballáhu, spojencům alávitského, ale dosud jinak světského prezidenta Bašára Asada. Jak pravil Al-Džulání:
"Děkujeme Alláhovi za hloupost vůdce této organizace" (míněn Hassan Nasralláh), "který odhalil skrytou nenávist organizace vůči sunnitským muslimům.“
Mrtvá Kočka: "Děkujeme Alláhovi za hloupost vůdců machometánských hord, se kterou bojují proti sobě."

 "Neozbrojené křídlo" Hizballáhu zůstává dle EU v Libanonu nezpochybnitelnou "společenskou silou". Podle nezachyceného evropského politika bylo rozhodnutí EU ohledně Hizballáhu "nejasné a zmatené".

Středa 24. července 2013

Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě předsedu senátního klub pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí  Petra Šilara, Václava Bělohradského a předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou.  

Hospodské noviny spočítaly, že z různých ministerstev vymetli bolívarští ministři už 14 náměstků a 22 vedoucích odborů.
Mrtvá Kočka: "Řádí, jako by se tam chtěli zabetonovat nafurt."
Žena Moby Dicka: "A koho myslíš, že Mlhoš pověří sestavením vlády, až bude po volbách?"
Mrtvá Kočka: "Asi nějakého Zemanovce, ne?"
Moby Dick: "Vládní Zemanovec, dobrý Zemanovec."
Mrtvá Kočka: "Já to znám jinak."

Sešla se česká vláda. Schválila opatření ke zmírnění povodňových škod, jmenovala premiéra Jiřího Rusnoka předsedou Rady pro výzkum, vývoj a inovace a jmenovala Radka Augustina (36) novým vedoucím Úřadu vlády.
Žena Moby Dicka: "To si z nás snad dělají srandu, ne?"
Mrtvá Kočka: "Ne, to myslej vážně. Smrtelně."
Ředitelem úřadu zemanovské vlády se stává exmladý Sociální demokrat, současný místopředseda Zemanovců. Ale prej odstoupí. Z toho místopředsednictví.

"Dosazení místopředsedy strany SPOZ Radka Augustina na pozici vedoucího Úřadu vlády je jasným důkazem propojení mezi vládou, prezidentem a stranou SPOZ. Zároveň se tím potvrzuje, že Jiří Rusnok otevřeně lhal, když říkal, že přestože za SPOZ kandidoval ve volbách v Praze-Vinoři, nemá se stranou vlastně nic společného. Přitom nyní dosadil na klíčový post šéfa svého úřadu exponenta této strany. Prezident tak dál prohlubuje svoji snahu vytvořit si vlastní mocenskou strukturu, která za prvé zkoncentruje moc do jeho rukou a za druhé zajistí popularitu straně SPOZ před parlamentními volbami. Pro Občanskou demokratickou stranu je to další důvod, aby vládu Jiřího Rusnoka, která obešla Parlament a nemá legitimitu vzešlou z parlamentních voleb, nepodpořila." (Miroslava Němcová, předsedkyně Sněmovny, místopředsedkyně ODS a kandidátka ODS na premiérku.)

Mirka si dovolila hodně. Ihned se dočkala mocnářovy odpovědi: Ten sto jeden podpis, který bolívarský prezident republiky požaduje, musí být notářsky ověřen!
"Dělá si srandu, nebo je magor? (Mrtvá Kočka.)
"V každém případě nedostanou druhý pokus, když to neudělají." (Mlhoš Zeman, prezident bolí-republiky české.)
"Nikdy bych nezpochybňovala panovníkovo slovo. (Žena Moby Dicka.)
"Mlhoš není panovník. Je to magor. (Mrtvá Kočka.)

Bohuslav Sobotka (zatím legální předseda ČSSD) po tomto žertu i nadále "věří", že další šanci na sestavení vlády (pokud ztroskotá ta současná prezidentská) dostane od Mlhoša on.
Žena Moby Dicka: "Věř, ale komu věříš, měř!"
Mrtvá Kočka: "A komu nevěříš, toho zřež!"

Český mafián Radovan Krejčíř unikl v JAR atentátu. Nestříleli na něj lovci tuponosých nosorožců, ale dvanáctihlavé dálkově ovládané střílecí zařízení ze zaparkovaného auta. Netrefilo!
Žena Moby Dicka: "Mohl by požádat v Evropské unii o politický azyl, ne?"

České noviny komentují zprávu Českého statistického úřadu o vývoji populace: "Vymíráme: roku 2010 nás bude šest milionů".
Mrtvá Kočka: "»Nás« tedy určitě ne."

Známá firma Diag Human popřela zprávu ÚpZSvVM. Spor podle ní ještě neskončil ani ve Švýcarech!

Poslanci bulharské Sněmovny strávili noc v práci. Nedobrovolně. Ven je nepustily davy rozzlobených občanů, kteří protestují již šest týdnů. Bulharům se nelíbí drahá elektřina a "plutokratický model státu". K plutokratismu patří i to, že ředitelem Státní agentury pro národní bezpečnost, která mj. bojuje i proti korupci, se stal Deljan Peevský (32), faktický vládce New Media Group, který z předcházející vlády musel odejít kvůli korupční aféře. Peev nakonec padl, ale jak jednou vezme lid do rukou vidle, jen tak je neodloží.
Obležené poslance nakonec ze Sněmovny evakuovala obrněná vozidla.

Rusy řízený prezident hodlá ruský protektorát, který je mu svěřen do formální péče, včlenit konečně do Ruské federace. Leonid Tibilov, vládce Jižní Osetie, by rád sjednotil jihoosetinský (Gruzie) a severoosetinský (RF) národ do jednotné Osetie, čímž by se Jižané stali součástí Ruské federace.
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje » jihoosetinský a severoosetinský národ«?"
Mrtvá Kočka: "Rusáci."

V ostré zatáčce u města Santiago de Compostela (Španělsko) vykolejil vlak. Místo místně přikázané osmdesátky jel rychlostí 190 kilometrů v hodině. Ministerstvo vnitra vyloučilo, že by šlo o teroristický útok či technickou závadu. Nejspíš si mašinfíra včas neuvědomil, že už ho nehlídá autopilot, a že by měl začít brzdit sám. A to alespoň čtyři kilásky před zatáčkou. Jel tu přitom snad už stokrát.
Bylo zabito nejméně 78 lidí, zraněných je 178, z toho 36 vážně.
Česká reportérka tvrdí, že havárii nejspíše zavinil "řidič vlaku".

Federální migrační služba (FMS) Ruska nevyhověla Edwardu Snowdenovi jeho žádosti o poskytnutí dočasného azylu. Edův obhájce Anatolij Kučerena k tomu pravil:
"Služba má právo zkoumat tuto otázku v průběhu tří měsíců. V Rusku vznikla podobná situace poprvé, a vyžaduje si to samozřejmě čas."
Aby nebylo jeho klientovi v "buňkovém hotelu" (kontejnery?) v tranzitním prostoru smutno, donesl mu krom nového oblečení i pizzu a věnoval mu díla ruských klasiků. Třeba Dostojevského "Zločin a trest“.

Papež František sloužil mši v mariánské bazilice v Aparecidě, která je nejvýznamnějším poutním místě Brazílie. Na akci se sešlo 200 tisíc lidí. Dost jich přijelo i z Frantovy rodné Argentiny. Ještě před mší navštívil nemocnici a centrum pro drogově závislé.

Čtvrtek 25. července 2013

Z D1: Na šest hodin zablokovaná dálnice kvůli srážce tří kamionů. Pokud výsledkem "modernizace" dálnice má být jen rozšíření pásů a ne třetí pruh, tak je dost pumprdentlich. 2 pruhy znamenají 1 pruh: Jeden pruh pro kamiony, a druhý pro rychlíky, kteří jedou přes 130 km. Pokud nevydržíte jejich terorismus, kdy do vás najíždějí zezadu na vzdálenost pěti cenťáků, a zařadíte se doprava do mezery mezi kamiony, pak zde zůstanete uzamčeni v rychlosti osmdesát, devadesát, a nemáte šanci vklouznout zpátky do rychlého pruhu.
Žena Moby Dicka: "Proč se tedy dělá tak polovičatá rekonstrukce?"
Mrtvá Kočka: "Aby se včas utratily dotace z Brusele."

Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě ministra zahraničních věcí Jana Kohouta. Setkání se zúčastnil také ředitel Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček. Na závěr jednání podepsal prezident republiky pověřovací listiny velvyslancům, kteří již získali agrément. (Jedná se o velvyslance navržené bývalým ministrem zahraničních věci Karlem Schwarzenbergem a schválené vládou premiéra Petra Nečase.) Nepodepsal to všem.
Klausová a Remek ještě předloženi nebyli, procházejí bezpečnostní prověrkou.
Kohout pak pravil, že "moudrý ministr zahraničí" než své kandidáty předloží, tak o nich nejdříve pohovoří s panem prezidentem, neb on rozhoduje!
Žena Moby Dicka: "Asi i o bezpečnostní prověrce."
Mrtvá Kočka: "No u Remka to jinak nejde."
Moby Dick: "Ten ji má nejspíš ještě od NKVD."

Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě vrchního státního zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvana. Vyjádřil mu plnou podporu v jeho práci a v úsilí odhalit klientelistickou síť spojující politickou sféru s ekonomickou kriminalitou.
Žena Moby Dicka: "No, Stojedničko, teď se drbte za svoje hloupé antiištvanovské výroky."
Ozvala se i kritika z ovlivňování vyšetřování.
"Pan prezident pouze vyjádřil podporu nezávislému vyšetřování. Jsem vázán mlčenlivostí, nemůžu ani panu prezidentovi ani nikomu jinému říkat jakékoliv podrobnosti ke kauze." (Ivo Ištvan pro Lidovky.cz.)
Petr Nečas má různé různé, ba i neslušné výroky kvůli vyšetřování své milenky a kolegů podezřelých. Podle něj se šílení vyšetřovatelé snaží Česko proměnit v "prokurátorskou republiku".
"Já tento názor absolutně nesdílím, nemyslím si, že nám hrozí prokurátorská republika. Některým politikům, jejichž nervozita úměrně tomu narůstá, samozřejmě hrozí vyšetřování za některé minulé kauzy a v takovém případě obvyklá rétorika těchto politiků, já tomu říkám rétorika potrefených hus, zní tak, že nám hrozí například policejní stát." (Mlhoš, prezident republiky, se nadšením přímo třese.)

Žena Moby Dicka: "No, Petře, co nám hrozí, je prezidentská republika pod vládou doživotního hradního Zemana."
Mrtvá Kočka: "A můžete za to vy svým extenzivním výkladem premiérské moci v kombinaci s myšlením zamilovaného trouby!"
A ostatní pravicoví tuponosí politici, kteří otevřeně říkají, že by ovlivňovali vyšetřování, kdyby byli u vlády.
Mrtvá Kočka: "Tupohlaví politici."

Prezident republiky Miloš Zeman spustil své nové oficiální prezidentské internetové stránky. Jsou téměř stejně zoufalé jako ty jeho dřívější hradní. Ale! Hlava našeho bolí-státu prý zahájila provoz i na Twitteru. Mlhoš pravil, že když se sžil s počítačem, dokáže to i s Twittterem.
Žena Moby Dicka: "No nevím, ale na těch jeho stránkách má odkaz »Najdete nás na facebooku."
Mrtvá Kočka: "Třeba má ještě jiné stránky, které tají."

Výbor OSN pro lidská práva vyzval ČR, aby "uzavřela vepřín", postavený na místě bývalého romského koncentráku v Letech.
Žena Moby Dicka: "Demokratické státy »neuzavírají« vepříny, maximálně je mohou vykoupit, a pak uzavřít."
Mrtvá Kočka: "Když jim na to nějaký výbor OSN dá peníze."

Jednadvacet vojáků Čínské osvobozené armády přešlo hranici s Indií, kde zaujali postavení na území státu Uttarakhand. Setrvali tam hodinu, načež odešli. Tohle občas Číňani dělají – zalezou na nějaké území, a prohlásí, že bylo historicky jejich. Zatím odešli sami. Nicméně u indické vlády vyvolala tato "invaze" velké obavy.

Keng Jen-šeng (Čínské ministerstvo obrany, mluvčí) prohlásil, že se v uplynulých letech objevil názor, že čínské vojenské lodě a letadla překročily "První linii ostrovů" (souostroví kolem Japonska, Tchajwanu a Filipín). Čínské flotily se plaví do Tichomoří na trénink často a pravidelně, proč by se neplavily? Proto používat slovo "překročit" není vhodné. Čína má právo v zainteresovaném moři působit. A bude v budoucnosti do Tichomoří nadále zasílat své flotily a letadla na trénink, a bude a bude. Což by různé strany neměly považovat za hrozbu. Jako třeba Japonsko. To stále vydává nějaké "Bílé knihy" o státní obraně. V té poslední tvrdí, že "Čína se pokouší posilovat své postavení násilím".
Tento názor Japonska není správný, také je nezodpovědný. Japonská strana by měla přísně určit své chyby, věnovat pozornost svým vlastním činnostem, získat důvěru sousedů a mezinárodního společenství praktickými akcemi. A ne takhle. Když kolem Japonska profrčí nějaké letadlo, které má nezadatelné právo podle svého pravidelného ročního tréninkového plánu létat si, kde chce!

Papež Franta sloužil ve svém dočasném bydlisku (tedy v kapli rezidence Sumare) mši za oběti vlakového neštěstí ve Španělsku. Dorazili všichni pozvaní seminaristé z Ria de Janeiro spolu se svými formátory, celkem asi 300 osob. Odpoledne navštívil favelu (slum) Varginhu. Všichni byli nadšení. Ochranka z toho, že si vybral nějakou "pacifikovanou" favelu. Do většiny z nich policajti raději ani nevstupují.
Pláž Copacabana je v tomto zimním ročním období deštivá, přesto na mši, spojenou se slavnostním přivítáním účastníků Světového dne mládeže, dorazilo asi milion lidí.

Žena Moby Dicka: "Tenhle papež i svým vybraným jménem neustále dokazuje, že chce být papežem chudých."
Mrtvá Kočka: "Buďto mu to kurie zarazí, nebo dopadne Vatikán s jeho perestrójkou jak Miška Hovorka se Sovětským svazem."

Pátek 26. července 2013
Svatá Anna, vedro i z rána.

Genenerálmajor Ejtan Dangot (koordinátor vládních aktivit na Územích pod palestinskou správou) dostal rozkaz od Moše Jaalona (ministr obrany, Stát Izrael), aby jeho úřad "zcela zastavil" spolupráci s EU v Judeji, Samaří a Gaze. Tedy na území, na kterém EU minulý týden zakázala svým členským státům "spolupracovat, poskytovat finance, stipendia nebo výzkumné granty izraelským veřejným i soukromým osobám". Takže tato "spolupráce" byla zastavena už Evropskou unií, že? Aby v tom bylo něco nového, pak nebudou povolovány vstupy představitelů EU do Gazy přes Izrael.

Generální prokuratura konečně obvinila Mohameda Mursího (Egypt, prezident, svržený vojenským převratem) z něčeho skutečně ošklivého, takže už není v zajetí, ale ve vazbě. Zločinem byl jeho útěk z věznice Vádí el-Natrún r. 2011, kde byl držen společně s dalšími předními bratry Muslimského bratrstva. Čímž pádem má na krku "spoluúčast na protistátních skutcích, útocích na policejní stanice, příslušníky armády a přepadení věznic, založení ohně v jedné věznici a umožnění útěku vězňů, včetně sebe samého, stejně jako z předem připravených zabití důstojníků, vojáků a vězňů". Což bylo vykonáno v "kolaboraci s Hamásem k páchání agresivních činů v Egyptě".

Gehad El-Haddad (Muslimské bratrstvo, mluvčí) tato obvinění odmítl jako "směšná“.
Essam el-Erian (jeden z šéfbratrů) onálepkoval současnou egyptskou vládu jako "vojenský fašistický režim", který vězní "legitimně zvoleného prezidenta". Jsou na něj vznášena obvinění – aniž by kdy byl zbaven imunity, kterou jako hlava státu má.
Žena Moby Dicka: "Jsme skutečně zvědavi, jak se k té imunitě vyjádří egyptský Nejvyšší soud."

Na egyptských náměstích se znovu schází lid, svolaný převratnickým ministrem obrany Sisim k podpoře vojenského demokratického režimu.

Eric Holder (ministr spravedlnosti + generální prokurátor, USA) napsal v dopise Alexandru Konovalovovi (ministr spravedlnosti, RF), že Snowden nebude ve své vlasti (pokud se vrátí dobrovolně či postrkem) "čelit ani hrozbě trestu smrti, ani mučení, ale bude se těšit všem právům".
Mrtvá Kočka: "No nevím, co je na právech obžalovaného k těšení."
Žena Moby Dicka: "Proti právům obžalovaného v Rusku ano."

"Rozhodnutí Nejvyššího soudu je pro mě překvapivé. Podle mého názoru je nepředvídatelné a extenzivním způsobem zachází s indemnitou poslance. Extenzivním způsobem vykládá pojem projev, extenzivním způsobem vykládá pojem projev v Poslanecké sněmovně. Nezbylo ale, než ho aplikovat a rozhodnout, že usnesení o zahájení trestního stíhání proti pánům Fuksovi, Šnajdrovi a Tluchořovi se ruší a věc se vrací dozorovému státnímu zástupci k novému projednání a rozhodnutí." (Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce, komentuje své rozhodnutí o zrušení stíhání jmenovaných exposlanců.)
Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan se ničeho nepatřičného nedopustil – nemohl předvídat, jak extenzivně bude NS posuzovat indemitu.
Co se samotného případu Nagyová tejče, tam trestní stíhání pokračuje. Její obhájce však doufá, že rozhodnutí NS ji nějak pomůže.

Mrtvá Kočka: "Jakože je Nagyová stykem s tuponosými poslanci imunizovaná???"

**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík! >>:)) Moby Dick
**********************************************
Zdroje provozu:
lidovky.cz
zpravy.idnes.cz
iHned.cz
Wikipedie
Metro.cz
Pražský hrad
Klub přátel českého rozhlasového vysílání z Číny
Hlas Ruska
Rádio Vatikán
Eretz.cz