pátek 19. července 2013

MOBY DICK: Svoboda projevu politického jednání

Nepokojní demonstranti, vtipný Babák, konfliktní situace, občanský pořádek, zešílevší Nejvyšší soud a kubánské hračky.
************************************
Sobota 13. července

 "Zeman je první přímo zvolený prezident v lidovém hlasování, a věří v to, že má automaticky větší pravomoci. Tvrdí, že ústavu přísně dodržuje, ale není vázán konvencemi. Tento čistě formální výklad Ústavy v minulosti již využil různí pánové, aby se dostali k veškeré moci: v lednu 1933 v Německu a v únoru 1948 v Československu". (Karel Schwarzenberg, exministr zahraničních věcí ČR a předseda TOP 09 v rozhovoru pro rakouský list Kleine Zeitung.)
Karel jako rozený diplomat nepravil, jací pánové, ale Hospodské noviny v titulku interpretují: Šéf TOP 09 přirovnal Zemana ke Gottwaldovi
Tak on ho nemohl přímo přirovnat k Hitlerovi, jehož NSDAP byla po volbách r. 1932 nejsilnější stranou a v Reichstagu měla 230 křesel z asi 550. Kdežto Zemanovci mají ve Sněmovně?
Mrtvá Kočka: "Polovičku ČSSD."
Vůdce této polovičky Michal Hašek, místo předseda ČSSD se místo předsedy ohradil: "Srovnání současného politického vývoje s nástupem nacismu a komunismu je hrubým znevážením demokratické volby občanů."
Mrtvá Kočka: "Srovnání pana Hitlera s panem Zemanem je hrubým znevážením demokratické volby občanů, neboť fýrer stál v čele nejsilnější demokraticky zvolené politické strany, které svou důvěru dalo 33 % německých občanů."
Žena Moby Dicka: "Srovnání pana Gottwalda s panem Zemanem je hrubým znevážením demokratické volby občanů, neboť Kléma stál v čele nejsilnější demokraticky zvolené politické strany, které svou důvěru dalo 43 % českých a 30 % slovenských občanů."

Třetí víkendové anticigánské divadýlko probíhalo za menšího zájmu českobudějovických občanů, takže demoška byla zrušena a šlo se rovnou na věc. Těžkooděnci však zabránili asi 300 lidem, aby se mohli pokojně projevit v obydlích rodičů nepřizpůsobivých dětí, které pro sebe lakomě zabraly jediné hřiště na sídlišti Máj. 60 nepokojných demonstrantů, kteří se projevili rvačkami s policajty, bylo zadrženo.

14 vedoucích politiků z vedoucí strany, odstavené nedávno od moci novým prezidentem, má zmražený majetek. Prokuratura oznámila, že začala vyšetřitovat Mursího a osm jeho společníků z Muslimského bratrstva pro "podezření ze špionáže s cílem poškodit národní zájmy, z podněcování k vraždám pokojných demonstrantů, z útoků na vojenská zařízení a z poškozování ekonomiky země".

Kate Winsdor má porodní termín. Její potomek se stane třetím v klovacím pořadí na titul panovníka/panovnice Velké Británie a toho všeho okolo. Divadýlko kolem podujatia má šanci rozhýbat ekonomiku země.

Porota floridského soudu osvobodila vůdce místní dobrovolnické ozbrojené milice George Zimmermana. GZ vloni zastřelil černošského kluka, který se mu zdál podezřelý. GZ si nejdřív zavolal na 911, avšak neposlechl výzev policie, aby se do ničeho nepletl, a na ulici zastavil Trayvona  Martina. Zatímco sedmnáctiletý Trayvor zřejmě bránil svou svobodu pohybu, Georg zase bránil svou svobodu držet zbraň a v ohrožení vyjádřil projev svého odhodlání a vystřelil z ní. Se smrtelnými následky pro druhou stranu.

"Spravedlnost dnes v případě Trayvona Martina a jeho rodiny selhala." (Roslyn Brock, předsedkyně Národního sdružení barevných, vyzývá federální ministerstvo spravedlnosti, aby případ přešetřilo.)
"Verdikt nás velmi rozesmutněl. Rodina má zlomené srdce."(Benjamin Crump, advokát rodiny Martin.)
"Žijeme ve skvělé zemi, která má skvělý právní systém. Není dokonalý, ale je nejlepší na světě a respektujeme verdikt poroty." (Hlavní žalobkyně.)
"Vyhněte se násilnostem, to by vedlo jen k dalším tragédiím." (Jesse Jackson, černošský aktivista.)
"Vím, že tento případ vyvolal silné vášně. A chápu, že vynesení verdiktu tyto vášně jen přiživí. Jsme ale země práva a promluvila porota." (Barack Obama, afro-americký prezident USA se obává následků.) Veřejnost by měla respektovat, že rodiče zabitého kluka chtějí, aby se lidé projevili tichým zamyšlením a nikoli násilím
Protestní pochody a demošky proběhly v San Francisku, Chicagu, Washingtonu, Atlantě, Filadelfii i jinde. Žádné násilí ani zamyšlení hlášeno nebylo.

Žena Moby Dicka: "Zvláštní je, že většinou rodina, která sama utrpěla ztrátu, vyzývá ke klidu a smíření."
Mrtvá Kočka: "Ale vždy se najde dost hovad, které to nevyslechnou."

Z Kolumbie do Itálie poletí Robert Pannunci, včera zatčený v nákupním centru v Bogotě. Pan Pannunci je kmotr kalábrijské mafie, uprchlý z římské nemocnice, kam byl uložen jako nemocný bezmocný vězeň. Od svého útěku se stal nejhledanějším obchodníkem s drogami, tedy v Evropě.
Žena Moby Dicka: "Kolumbijci ho vyhostili. Vlastních odborníků s podobnými schopnostmi mají přebytek."

Neděle 14. července 2013
Výročí pádu Bastily. Francouzské oslavy jsou poznamenány páteční tragickou železniční nehodou. Může za ní vloni zvolený prezident François Hollande, který v uplynulých 20 letech "zanedbával chátrající železniční infrastrukturu".
Žena Moby Dicka: "Úskalí prezidentského systému – u nás zase za dlouhodobé chátrání silniční sítě může nejspíš Zeman."
Mrtvá Kočka: "Helmu na hlavu, bagr k ruce, a hybaj na stavbu, Mlhošu!"

Otázky Václava Moravce navštívil žertéř a dokonalý vypravěč židovských anekdot:
"Žádný Žid nemůže být pro státní pokladnu horší než pan Kalousek.” (Michal Babák, poslanec a místopředseda Věcí veřejných, tím Židem mínil Jana Fischera.)
"Nejslabší, máte Babáka!" (Dřívější výrok Miroslava Kalouska k výrokům pana poslance.)

Ben Bernanke (Fed, ředitel) utlumil obavy trhů: Tištění dolarů bude pokračovat, aby se za ně mohly kupovat vládní dluhopisy. A to tak dlouho, dokud bude US vláda tisknout dluhopisy.
Žena Moby Dicka: "Mě tedy neuklidnil."
Mrtvá Kočka: "A nemohlo by se v krámech platit rovnou těmi dluhopisy?"

V Káhiře klid, jen o něco menší než v Českých Budějovicích: Příznivci exprezidenta Mursího se shromáždili jen v několikatisícovém davu. Na náměstí Tahrír jsou pouze stovky jejich odpůrců. Nepoprali se.

Čínské rádio hlásí: Syrská vládní armáda nalezla v oblasti Jobar na předměstí Damašku chemičku syrské opozice. Bylo v ní mnoho toxických chemických materiálů na výrobu chemických zbraní.
Mrtvá Kočka: "Které byly převezeny do chemiček syrské pozice."

OSDH, syrská organizace pro lidská práva hlásí: Vládní letectvo provedlo mimořádně silné bombardování v severozápadní provincii Idlib. Bylo zabito nejméně 29 lidí. V noci pak severně od Damašku vybuchla automobilová bomba, která zabila nejméně 13 lidí.

Hissène Habré (vulgo Africký Pinochet, exprezident, Čad) byl obviněn trestním tribunálem v senegalském Dakaru ze spáchání zločinů proti lidskosti, válečných zločinů a mučení. Za to může vyfásnout až doživotí. . Během jeho vlády (1982-1990) bylo zavražděno více jak 40 000 lidí. Další tisíce byly mučeny.
Žena Moby Dicka: "Ale to prý bylo výhradně z »z politických důvodů«, takže to byly politické vraždy."
Mrtvá Kočka: "Stále si někdo myslí, že politická korupce, politické vydírání a politické vraždy nejsou korupce, vydírání a vraždy!"

Minulý týden byl donucen odstoupit premiér, a to kvůli selhání zpravodajské služby, která jela ve vlastních nelegálních kšeftech. Proč premiér, když potvory byly ve zpravodajských službách? Však se také premiér ve své parlamentní obhajobě bil jako lev.
"Za selhání zpravodajské služby nese přímou a nepochybnou odpovědnost premiér, který ji měl kontrolovat." (Ze zprávy parlamentní komise.) Ať je to Petr Nečas nebo Jean-Claude Juncker, jemuž se vymkla z rukou místní tajná služba SREL. Padla křesťanskodemokratická vláda, předčasné volby budou v říjnu. V Lucembursku.
"Když se někdo pokládá za nesesaditelného, je pro něj těžké přiznat chybu." (Alex Bodry, předseda opozičních socialistů. V Lucembursku.)

Pondělí 15. července 2013

Jana Nagyová vypovídala před soudem. Jako poškozená. Poškodilo ji, když se vloni proláklo, jaké má příjmy. V médiích se objevily její výplatnice, které byly získány ilegální cestou.
Žena Moby Dicka: "Zatímco výše odměn premiérovy sekretářky měla být zveřejněna ze zákona."
Mrtvá Kočka: "Jejímu šéfovi a milenci to nepřišlo jako evidentní střet zájmů."

Jsou premiéři, kteří jen tak neodstoupí. Třeba španělský lidovec Mariano Rajoy. Opozice požaduje jeho demisi kvůli proláklé esemesce, kterou zaslal expokladníkovi své strany Luisovi Bárnecasemu: "Luisi, není to jednoduché, ale děláme, co je v našich silách. Drž se."
A jak by mu mohl pomoci? Nu, premiér vlády, kde má jeho strana všechny ministry, hlavně spravedlnosti a vnitra, a má k dispozici i tajné služby, určitě nějakou sílu má.

Bárcenas dvacet let vyplácel z černých fondů odměny stranickým bossům. Od června je ve vazbě kvůli podezření z praní špinavých peněz, korupce, daňových úniků a machinací s účty Lidové strany.
"Proč jste z něj neudělali poslance? Měl by imunitu!" (Nejmenovatelný český poslanec.)
"Imunita španělských poslanců se na zločiny nevztahuje." (Mrtvá Kočka.)
Odeslaná zpráva podle opozice dokazuje, že pan pokladník byl s panem premiérem "spolčený". To je přece důvod pro demisi premiéra!
"Právní stát se nepodřizuje vydírání. Budu bránit politickou stabilitu." (Mariano Rajoy, hrdý premiér, hodlá dokončit mandát, který mu svěřili hrdí Španělé.)

V Káhiře se dnes poprali příznivci exprezidenta Mursího a "místní obyvatelé". Nepokojní demonstranti, kteří na policii házeli kameny, byli zkroceni slzným plynem. Prokuratura také nařídila zatčení sedmi papalášů z řad Muslimského bratrstva a jiných konzervativních machometánů kvůli podněcování násilí. Muslimští bratři hlásí na dnešek "pochod milionu". Armáda se nechala slyšet, že pokud se pokusí napadnout vojenské základny zasáhne "tvrdými protiopatřeními".
Mrtvá Kočka: "Střelbou vostrejma."
V zemi je na dvoudenní návštěvě William Burns (náměstek US ministra zahraničí). Ten pravil, že "USA by se neměly vměšovat do egyptských záležitostí tím, že by podporovaly tu či onu stranu nebo osobnost". Američané nebudou Egyptu "ordinovat svůj model řešení situace". Zemi prý nehrozí občanská válka jako v Sýrii. Avšak armáda by neměla "iniciovat zatýkání z politických důvodů".
Mrtvá Kočka: "Armáda neinicuje, armáda zatýká."
Žena Moby Dicka: "Avšak pouze za projevy čistě kriminálního charakteru."

Burns uvedl, že "Spojené státy si přejí, aby se Egypt stal silným, stabilním a demokratickým státem". Aby mu mohly i nadále poskytovat vojenskou a hospodářskou pomoc. Cílem jeho návštěvy je "vyslechnout hlasy všech stran", proto se setká i s představiteli Muslimského bratrstva. USA už dříve vyzvaly Egypt, aby propustil Mursího, avšak "tuto žádost americký náměstek ministra zahraničí na tiskové konferenci nezdůraznil".
Žena Moby Dicka: "A dotěrní novináři se tam na ní asi nevyskytovali."
Mrtvá Kočka: "Egyptští se báli a američtí podporují svoji vládu v uvážlivém přístupu."

Ministr zahraničí Spojených států John Kerry (US ministr zahraničí a neohrožený turista) odletěl do Jordánska. Tam si se zástupci dalších arabských států pěkně popovídá o "mírovém procesu mezi Izraelem a Palestinou".
Žena Moby Dicka: "To je nekonečný proces."
Mrtvá Kočka: "Který jednou vezme krátký konec."

Detaily návštěvy Kerryho ještě nejsou známé. Neví se, zda sejde s palestinskými a izraelskými úředníky, avšak ví se, že určitě navštíví Izrael i "Palestinu".
Žena Moby Dicka: "A jejich památky a rekreační střediska."
Kerry má s arabskými úředníky podiskutovat o "situaci v Egyptě" a "konfliktech v Sýrii".
Žena Moby Dicka: "Všimněte si té diplomatické mluvy: V Sýrii jsou konflikty."
Mrtvá Kočka: "Kdežto v Egyptě situace."

Barack Obama (US prezident) podepsal návrh, který podporuje účast Tchaj-wanu jakožto pozorovatele na 38. shromáždění Mezinárodní organizace pro civilní letectví.
"Začlenění Tchajwanu do mezinárodních organizací včetně Mezinárodní organizace pro civilní letectví je vnitřní záležitost Číňanů, Čína je tvrdě proti zasahování zahraničních sil do těchto záležitostí." (Paní Chua Čchun-jing, mluvčí čínského zamini, sděluje dychtivým novinářům oficiální stanovisko lidových Číňanů k další provokaci demokratických Číňanů a jejich zahraničních protektorů.)

Úterý 16. července 2013

Roman Janoušek stanul před soudem pro podezření z vraždy. Paní poškozená je spokojená s 40.000 Kč, které dostala jako odškodné. (Kdyby to byl milion, byl by to úplatek.) Svědci si protiřečí v tom, jak se nehoda stala. Janouškův advokát přišel s teorií, že ji mohlo zranit okolojedoucí auto.
Mrtvá Kočka: "S Marťany za volantem."
Janoušek měl hematom v hlavě, který mohl změnit jeho chování. Přesto přiznal, že udělal chybu. Vypadá to, že se mu soud omluví.
"Musím říct, že se choval dost slušně, což se stává málokdy." (Jedna ze zasahujících policajtek.)
Žena Moby Dicka:"Slušně? Způsobil nehodu, odjížděl od ní, srazil ženu, ale je to slušný hoch."
A proč jste mu nezabavili řidičák???
Janoušek pravidelně jezdí na kole, proto zná hrozby, které na cyklisty od šílených řidičů na silnicích číhají.
Mrtvá Kočka: "Více než 2,2 promile alkoholu. Byl vožralej, proboha!"
Soudní znalec, placený obhajobou Romana J.: "To se zjistilo jenom dechovou zkouškou, která je neprůkazná. Odběr krve pan Janoušek odmítl. Není tedy dokázáno, že měl alkohol v krvi."
Připomeňme slavnému soudu a médiím, že když řidič odmítne po zjištění alkoholu v dechu krevní test, bere se za prokázané, že je opilý.

Kuriozita, která by neměla zapadnout: Poršák, kterým Janoušek spáchal svůj zločin, nebyl jeho. Ale jisté společnosti Ora Print, se kterou pan Janoušek jako její zakladatel už dávno nemá nic společného…

A ještě jedna kuriozita: Pan Janoušek neměl alkohol v krvi, ale měl sníženou schopnost rozeznat lidi před autem, protože byl, chudák, opilý…

Prezident republiky Miloš Zeman navštívil společně s pražským arcibiskupem Dominikem kardinálem Dukou Hospic Anežky České v Červeném Kostelci, kde se zúčastnil poklepání základního kamene pro novostavbu Mobilního hospice Anežky České a pronesl zde svůj projev.
Mrtvá Kočka: "Chvályhodné. Jen mi není jasné – jak může mít mobilní cokoli svůj základní kámen?"
Žena Moby Dicka: "Jsi koza. »Mobilní« znamená, že doktoři a sestry přijdou k tobě domů, až to budeš potřebovat, a ty nemusíš do žádného ústavu. A nad tím základním kamenem budou mít svoji základnu."

Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala: "Nebudeš to potřebovat. Seš mrtvá."

Když vloni v říjnu Nejvyšší soud rozhodl, že Vít Bárta nemůže být trestán za nabízení úplatkářských půjček, pokud se odehrávaly "na půdě Sněmovny" (neb zde byl chráněn poslaneckou imunitou), komentovali jsme to posléze takto:

Mrtvá Kočka: "Ale vždyť byl té imunity zbaven, ne?"
Žena Moby Dicka:"Ale když páchal, imunitu měl. Tedy pokud to bylo na půdě a ne ve sklepě."
Mrtvá Kočka: "Ty mi tu říkáš, že poslanec může ve Sněmovně třeba beztrestně vraždit???"
Žena Moby Dicka: "Já ne, Nejvyšší soud."
Mrtvá Kočka: "Snad si to nějaký poslanecký trouba nepřečte!"
Žena Moby Dicka: "Jsou tam i drsné dívčiny."

Tak oni si to ti troubové přečetli. Ne v deníčku Moby Dicka, tak domýšliví nejsme, ale v rozhodnutí NS. A teď to tu máme znovu v aféře Nagygate!

Právní mudrci už říkají, že v žádném případě nemůže jít o prominutí vraždy, protože (dle článku 5 Ústavy): "Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů."
Žena Moby Dicka:"Takže na parlamentní půdě nesmí docházet k násilí."
Mrtvá Kočka: "A ke korupci a vydírání ano???"
Nejvyšší soud upřesňuje: "Za projev učiněný v poslanecké sněmovně je namístě pokládat i jednání poslance v souvislosti s jeho politickou činností a tedy také jednání vedoucí k politickým dohodám, kompromisům či politickým rozhodnutím, ať už v rámci jedné či více politických stran či jejich koalic."
Mrtvá Kočka: "Takže ano!!!"

Připomeňme Nejvyššímu soudu, že Ústava praví (v čl. 27, odst (2)): "Za projevy učiněné v Poslanecké sněmovně nebo Senátu nebo v jejich orgánech nelze poslance nebo senátora trestně stíhat."

Od dob c. und k. Rakouska se tím "projevem" myslelo "veřejná řeč, prohlášení, proslov, promluva"… a ochrana poslanců se vždy týkala svobody slova, nikoli svobody ke korupci.

Za všechny ústavní právníky alespoň jeden: "Mám pocit, že se soudci zbláznili." (Vladimír Balaš, Univerzita Karlova.)

Upozorňujeme, že stejně jako ústava poslancům a senátorům imunitu za "projev", tak i Listina základních práv a svobod zaručuje každému  (ve čl.17) "svobodu projevu".
Žena Moby Dicka:"Ale nebudeme krást a podvádět, že ne?"
Mrtvá Kočka: "Jenom možná někomu zapíchneme vidle do zadnice."

Nezachyceným mudrcem byla vyřčena smělá konstrukce, že trojici bývalých poslanců kryla imunita, a tak by mohli být stíháni až za to, co se domlouvalo, když odešli z poslaneckých křesel. Jenže, protože to bylo až potom, co odešli, pak by už nešlo o korupci! Copak to nevidíte?
Mrtvá Kočka: "Jsem si jista, že přesně tohle ochránci politické korupce velmi dobře vědí!"

Sešla se česká vláda. Vydala nařízení o zvýšení minimální mzdy z 8 tisíc na 8,5 tisíce kaček.
Lid v království prince Jaroslava pochvalně zapěl.
Neplatí to pro tělesně postižené. Mrzáci mají být rádi, že je zaměstnavatelé z jejich polovičních úvazků nevyhodí.
Premiér Rusnok rozdal svým ovečkám dokument, nazvaný "Mise vlády - hodnoty a pravidla naší služby". V onom patnácteru se hlavně apeluje na dobrou náladu, radost a humor. V bodě "odpovědnost" se třeba říká: "Služba občanům vyžaduje ryzí charakter jednotlivce, nadřazenost společného zájmu a týmovou práci. Jen při splnění těchto podmínek můžeme převzít odpovědnost."
Žena Moby Dicka: "Při pohledu na ty ryzí charaktery jsem se skutečně od srdce zasmála."

Exministr financí v politickém projevu lidskosti neuvedl v seznamu daňových únikářů úplně všechny. Vynechal i své tři příbuzné. Jorgos Papakonstantinu byl vyloučen z vládní socialistické strany PASOK, načež ho dnes poslanci zbavili imunity. Hrozí mu vězení až 20 let.
Žena Moby Dicka:"Pokud řecká obdoba našeho Nejvyššího soudu neprojeví známky debility jako někdo."
Mrtvá Kočka: "Debility nebo zkorumpování."

Řekové generálně stávkují, aby projevili svou nelibost vůči propouštění ve státním sektoru. Přesněji: Stávkují státní zaměstnanci. Zaměstnanci ze soukromého sektoru pocítili ostřihávání pracovních míst už vloni – a teď je vpodstatě těší, že konečně došlo i na ty státní.

Byla jmenována "vláda technokratů a liberálů" provizorního premiéra Házima Biblávího, která má v Egyptě obnovit "občanský pořádek". Ve své funkci zůstal jediný člen Mursího vlády, a to ministr obrany Abdal Fatah Sisi.
Žena Moby Dicka: "Pravděpodobně inspirace novou českou vládou."
Mrtvá Kočka: "Myslím, že ne, Ženo."
Vláda je rozšířena o "ministerstvo spravedlnosti a národního smíření".
Žena Moby Dicka: "Dobrá inspirace zase pro českou technokratickou a kamarádskou vládu!"
Mrtvá Kočka: "Raději ne, Ženo."

V Nigérii probíhá summýš Africké unie. Předčasně ho však opustil Umar al-Bašír (prezident, Súdán). Mohl by být totiž zatčen kvůli obvinění z genocidy a válečných zločinů v Darfúru. Mezinárodní trestní soud na něj vydal hned dva zatykače kvůli zločinům proti lidskosti  AU sice v tomto odmítá spolupracovat s EU, avšak místní lidskoprávníci podali místní návrh na místní zatykač. A to víte, doba je zlá.
Mrtvá Kočka: "A ne každý projev politického rozhodnutí všichni skousnou, Nejvyšší soude."

Evropská komise vydala nařízení, jímž zakazuje členským státům spolupracovat, poskytovat finance, stipendia nebo výzkumné granty izraelským veřejným i soukromým osobám na "okupovaných územích".
Nařízení nabývá účinnosti 18. července 2013. Rozhodnutí bylo schváleno poradou Rady ministrů zahraničí EU v prosinci 2012.
Drobná zlomyslnost: Jakákoliv budoucí dohoda EU nebo jakéhokoliv členského státu EU s Izraelem teď musí rovněž obsahovat bod, ve kterém bude výslovně uvedeno, že "osady" nejsou součástí Izraele a proto se jich dohoda netýká. Je téměř nemožné, aby nějakou smlouvu s touto doložkou schválil Kneset, jakožto parlament samostatného svobodného a demokratického státu.
"Očekával bych, že ti, kdo skutečně chtějí mír a stabilitu v regionu, budou o této věci jednat po vyřešení naléhavějších regionálních problémů jako je občanská válka v Sýrii nebo snaha Íránu o získání jaderných zbraní. Jako premiér Izraele nedovolím, aby byly poškozeny stovky tisíc Izraelců, kteří žijí v Judeji a Samaří, na Golanských výšinách a v Jeruzalémě, našem sjednoceném hlavním městě. Nepřijmeme žádný vnější diktát našich hranic. Tato záležitost bude vyřešena jen přímými jednáními mezi stranami.“ (Benjamin Netanjahu, premiér Stát Izrael, po konzultacích s koaličními partnery.)

Edward Snowden oficiálně požádal Rusko o dočasný azyl.
Mrtvá Kočka: "Pozor, Edo. Netušíš, co Rusové míní pojmem »dočasný«…"

"Svět musí vědět, že není možné přepravovat Panamským průplavem nenahlášené válečné zbraně." (Ricardo Martinelli, prezident, Panama, ve svém tvítu.) Panama hledala na na palubě severokorejské lodě Čongčonkang, plující z Kuby, drogy, a našla součástky raket. Sankce, které OSN uvalila na KLDR se týkají zejména zbraní.
Žena Moby Dicka: "Myslela jsem, že Kuba je členskou zemí OSN?"
Mrtvá Kočka: "Spíše součástí světové klikové hřídele zla."
Posádka kladla zásahové jednotce odpor, než byla přemožena. Snad je doma za to nepopraví.
Žena Moby Dicka: "Že kladli odpor?"
Mrtvá Kočka: "Ne, že se nechali přemoci."
Kapitán lodi se pokusil spáchat sebevraždu. Snad mu komunisti doma nevyvraždí rodinu.

Středa 17. července 2013

Po včerejším výroku NS se rozpoutala nepochopitelná kampaň mnoha politiků i novinářů typu: "Nespravedlnost a nezákonnost byly napraveny". Dlouhá řada komentátorů a většina politiků se shodují v tom, že Ištvan by měl být vyštván. Či uštván. Hon započal.

Ještě včera večer se nechal slyšet Petr Nečas (expremiér, ODS): "Ministryně spravedlnosti by měla okamžitě podat návrh na kárné řízení se státními zástupci Ivem Ištvanem a Rostislavem Bajgerem. Pokud jsou čestní muži, měli by rezignovat sami. Rozhodnutí Nejvyššího soudu jednoznačně potvrzují má páteční slova, že se ze strany státního zastupitelství jedná o svévoli a vykonstruovaný proces."
Hana Marvanová, advokátka: "Je to skoro až zastrašování"

Dneska to Nečas "vylepšil“: "Jak dlouho bude ministryně spravedlnosti nečinně sledovat právnické experimenty tohoto člověka" (míněn Ištvan) "a jeho dedukce?"

To už je zastrašování. Pane expremiére: Ministryně spravedlnosti musí státního zástupce skutečně pouze "nečinně sledovat", což byste měl vědět. Pokud to nevíte, lituji, že jsem vás kdy jako premiéra podporoval.

Nečas se dále ptá: "Jak mohly například paní Nagyová a pan Boček zařizovat tzv. trafiky pro poslance? Za prvé žádná dohoda o výměně mandátů za funkce nebyla. Za druhé jsem přesvědčen, že i kdyby byla, nebyla by bývala trestným činem. Za třetí, i kdyby byla, tak podle rozhodnutí Nejvyššího soudu byla jako politické jednání kryta imunitou."

Za prvé, ptáme se pana poslance Petra Nečase, jak mohla jeho milenka a vrchní sekretářka úkolovat vojenskou tajnou službu, aby získala podklady pod rozvod?
Za druhé jsem přesvědčen, že "i kdyby byla" politická dohoda, pak se jedná o korupci. Ale hlavně jsem přesvědčen, že nezáleží na mém nebo expremiérově přesvědčení, ale na přesvědčení soudu.
A za třetí – tímto třetím argumentem pan Nečas rozmetal veškerou konstrukci o nevinnosti politických čachrů. Připomínám, že rozhodnutí NS nemluví o vině bývalých poslanců, ale o jejich imunitě!
Mrtvá Kočka: "Nedrž se imunity jak máminy sukně, zbabělče!"

Zákonodárci z bývalé vládní koalice náhle dostávají křídla. Jejich reakce svědčí o tom, že jim možná trestná činnost kolegů nevadí. A sami se náhle cítí beztrestní – pro své další uplácení, vydírání a případně i vraždění. Může tomu něco zabránit?
Mrtvá Kočka: "Vidle."

Zdůrazněme: Obvinění poslanci se teď nemohou obhájit. Ono jim to ale zjevně nevadí. To, že mají imunitu podle všech politiků teď znamená ne, že smějí páchat trestné činy, ale že ať udělají cokoliv, nikdy to nemůže být trestný čin. Ale platí to i naopak: Před hlasem lidu zůstanou vinni už jen tím, že tu imunitu mají, i kdyby byli křišťálově čistí.
Žena Moby Dicka: "Pan prezident republiky si mne ruce."
Mrtvá Kočka: "Mlhošův antiparlamentarismus a ústavní mičurinství teď vypadá jako jediná možná varianta."
ODS nad sebou právě zlomila hůl. Už jen současné výroky jejich vůdčích představitelů ospravedlní Mlhoše, až ve druhém pokusu nejmenuje Miroslavu Němcovou jako premiérku Stojedničky!

A tak právě dnes začala éra doživotního prezidentování pana Zemana.

Sešla se Poslanecká sněmovna, aby se rozpustila. Ale nerozpustila se.
Žena Moby Dicka: "Protože se nesešla, aby se rozpustila…"
Mrtvá Kočka: "…ale aby si pokecala."

Superzadlužené město Liberec musí státu zaplatit 400 milionů Kč. 200 milionů za nesprávně použité dotace, které minulé vedení věnovalo na stavbu 254 nesportovních bytů + dalších 200 mil. jakožto penále. Odvolání, které nové vedení města dalo, nepomohlo. Teď liberečtí radní škemrají alespoň za odpuštění penále.
Mrtvá Kočka: "Zfendovat majetky bývalých radních!"

Pět pušek našli francouzští policajti v domku v městečku Salon-La-Tour. Patřily norskému náckovi Kristianu Vikernesovi, který tam bydlel se svou francouzskou chotí. Policajti jistě provedli domovní prohlídku jen proto, aby na bojovníka za rasovou čistotu Evropy něco našli. Nelíbily se jim totiž jeho "projevy" na internetu, kde blahořečil norskému masovému vrahu Breivikovi a zlořečil Židům a jiné neevropské chátře. Francouzské ministerstvo vnitra se vychloubá, že zabránilo "velkému teroristickému činu".
Mrtvá Kočka: "Což by byl ovšem pouze projev politického přesvědčení."

Možná padne vláda kvůli mezinárodní blamáži s vydáním politických uprchlíků. Tentokrát se od české vlády, která v květnu nevydala-vydala ruského podnikatele Torubareva do tlap sovětské zákonnosti, přiučila vláda italská:
Její policie deportovala do pracek kazašského diktátora Nursultana Nazarbajeva manželku a dceru jeho největšího politického odpůrce Muchtara Abljazova, toho času exilem v Londýně. Pobývával se svou rodinou ve vilce nedaleko Říma, při zátahu však přítomen nebyl. Nicméně nyní ho má Nur Sultán na vodítku.
Ministryně zahraničí nic nevěděla. Ministr vnitra nic nevěděl. Ale kazašský velvyslanec v Itálii se domluvil rovnou s ředitelem úřadu ministerstva vnitra Angelinem Alfanem (Berlusconiho koalice), a to bylo důležité. Italská křehce stlučená vláda má před sebou fundamentální záležitosti celoevropského významu, a tak se nechce rozpadnout. Problémem pro příliš háklivé poslance však může být dřívější kamarádšoft (ex)premiéra Berlusconiho s Nur Sultánem.

Kuba se přihlásila ke zbrojní zásilce v zadržené severokorejské lodi. Avšak radary a protiletadlové rakety neposílala do komunistické Koreje jako zbrojní dodávku.
"Na palubě dané lodi se převáželo 240 tun zastaralých obranných zbraní - dvě kompletní protiletadlové rakety Volha a Pečora, náhradní díly devíti raket, dvě letadla typu Mig-21 a 15 motorů pro tento typ strojů. Vše bylo vyrobeno v polovině minulého století, mělo být opraveno a vrátit se do naší země." (Z oficiálního kubánského komuniké.)
Žena Moby Dicka: "Možná ani nevěděli, že se to taky nesmí."
Mrtvá Kočka: "Proto ty kontejnery se zbraněmi pro sichr zasypali 10.000 tunami cukru."
Žena Moby Dicka: "Možná měli tvrdit, že je to projev jejich politického rozhodnutí."
Mrtvá Kočka: "Anebo že ta letadla a rakety vezou jako prolézačky do severokorejských školek!"

Ukazuje se, že stejná loď byla už před třemi lety zadržena na Ukrajině s nákladem munice a drog.
Žena Moby Dicka: "To nemají jiné lodě?"
Mrtvá Kočka: "Mají. Ale pašují všechny. Ne vždy se na to přijde."

KLDR dnes organizovaně pašuje drogy, aby získala nějaké devizy. Před časem to tak odstatně dělali i Kubánci, když pronajímali svá vojenská letiště pro mezipřistání pašeráckých letadel z Jižní do Severní Ameriky. Podílel se na tom i tehdejší ministr obrany Raúl Castro, dnešní kubánský vůdce. Ale když se na to přišlo, tak to odnesli "řadoví" generálové.


Čtvrtek 18. července 2013
Mezinárodní den Nelsona Mandely

95. narozeniny jihoafrického národního hrdiny slaví – jeho manželka. Do oken nemocnice, kde už několik týdnů leží Nelson na áru, hlasitě volají blahopřání a modlitby jeho fanoušci.
Nelson nejdřív zkoušel porazit apartheid nenásilným bojem, což se neosvědčilo. Načež se r. 1961 stal velitelem "ozbrojeného křídla" Afrického národního kongresu. (Zatímco toto "Kopí" označili Američané za teroristickou organizaci, celý ANK byl frančízou sovětského NKVD v Jihoafrické republice.) Pokud je terorista dostatečně dlouho zavřený, může se stát nakonec i nositelem Nobelovy ceny míru a prezidentem.
V současnosti v JAR hrozí nový apartheid – protibělošský. Původní Mandelovy ideje o rovnoprávném a mírovém soužití ras na jihu Afriky berou zasvé pod náporem černého komunismu a klasického populismu afrických diktátorů, vzešlých z kmenové šlechty.
Žena Moby Dicka: "Nejsme rasisté, hnusí se nám komunismus jakékoli barvy."
Btw: Za vyžranost a nenažranost afrických diktátorů mohou především evropské úplatky.
Mrtvá Kočka: "Dnes spíše čínské úplatky."

Čína v odvetu za antidumpingová cla na dovoz čínských solárních panelů do USA předběžně uvalila antidumpingová cla na dovoz amerického polykrystalického křemíku do Číny, ze kterých se ta solárka vyrábějí. Podobné opatření lze očekávat i vůči Evropě a jejímu křemíku.
Žena Moby Dicka: "A já myslela, že dovážíme čínský křemík?"
Mrtvá Kočka: "Možná evropská solárka nedovážíme z Číny a Číňani křemík z Evropy. Možná se jedná jen o papírový transfer – za proplácení mohutných dotací ze všech možných stran."

Americké město Detroit vyhlásilo bankrot.
Žena Moby Dicka: "Liberečtí radní tam jedou na studijní cestu."

Severní Korea vyzvala Panamu, aby "bez odkladu" propustila jak pašeráckou loď, tak i její bojechtivou posádku.
Panama požádala Radu bezpečnosti OSN, aby jí pomohla s vyšetřováním.
Hlas Ruska ve zprávě vynechal slova "Radu bezpečnosti".

Adlí Mansúr (prezident, přechodný, Egypt) poprvé promluvil televizně k národu. "Někteří lidé" prý vedou zemi do "chaosu a násilí", avšak on zajistí "stabilitu a bezpečnost".
Nic proti vojenskému puči, pokud se odehrál v Egyptě a proti Muslimskému poloteroristickému bratrstvu, ale Adlí si asi řeči o násilí (proti vojenskému převratu) a stabilitě (vojenské diktatury) mohl odpustit.
Mrtvá Kočka: "Naštěstí snad nemluvil o demokracii!"

Ruský stát pořádá další monstrproces s Alexejem Navalným. Tento blogger a bojovník proti korupci je souzen za – korupci. Podrobnosti netřeba znát, než tuto: Alexejovým osobním nepřítelem je carPutin. Možná i proto je text rozsudku slovo od slova stejný s textem obžaloby!!!
Mrtvá Kočka: "Oproti stalinským procesům je jediný rozdíl v tom, že se obžalovaný k obžalobě nepřidá svým přiznáním – slovo od slova…"
Jeden rozdíl tu je: Navalnyj vyfásl jen pět let v pracovním lágru.
Druhý rozdíl: Spadly akcie ruských firem.
Žena Moby Dicka: "Není divu: Budete v Rusku investovat, a buďto vás okradou, nebo zavřou."
Mrtvá Kočka: "Anebo oboje."
Žena Moby Dicka: "Ještěže budeme mít v Moskvě Remka!"
Mrtvá Kočka: "Komunisti ho tam budou mít."

Ze sportu: Olympijský výbor USA odmítl návrh na bojkot Zimních olympijských her v Soči. Tuto možnost dal k uvážení senátor Lindsey Graham (REP, za Jižní Karolínu). Rusům je prý potřeba vyslat co nejsilnější signál. Linsdey přirovnal ZOH v Soči k OH 1936 v Mnichově.
"Miluji olympijské hry, ale nesnáším všechno, co ruská vláda dělá ve světě. Pokud poskytnou azyl osobě, která se podle mě dopustila vlastizrady vůči USA, překročí další hranici. Neříkám, že Rusové jsou nacisti, ale jejich vláda chrání zlo a lidi, které nenávidí celý svět. Snažím se říct, že co je dost, to je dost. Pokud dlouho to budeme tolerovat? Dovolil byste Adolfu Hitlerovi uspořádat olympiádu v Německu?"
Krom toho, že chrání Snowdena, spolupracují Rusové s režimem syrského prezidenta Bašára Asada, vyhrožují Izraeli a podporují íránského jaderného programu.
"Pokud jsme se v něčem poučili z roku 1980, tak v tom, že bojkot her nefunguje." (Patrick Sandusky, hodnostář US OH zmiňuje bojkot moskevské olympiády kvůli sovětské invazi do Afghánistánu.)
"Pokud jsme se v něčem poučili z let 1936 a 2008, pak v tom, že totalitní režimy dokážou olympijských her dokonale zneužít k propagandě jak pro svůj národ, tak pro mezinárodní společenství." (Moby Dick zmiňuje potěmkinovská divadla, jaké zrežírovaly německý nacismus a čínský komunismus.)

Školní obědy zdarma! Tím se snaží indická vláda dostat do škol děti nepřizpůsobivých Indů. Jenže jak je něco zadarmo, tak se na tom dá slušně vydělat: Nakoupí a vyfakturuje se hovězí, a strávníkům se předloží ještěrky, žáby nebo krysy. Anebo fosfor, který se do jídla dostal nejspíš z obilovin, kontaminovaných pesticidy. Než by se to mělo vyhodit – však to někdo sní. Třeba chudé děti.
Zatím je jich 22 mrtvých. Inu, soudružky kuchařky ze školních jídelen…

"Bezprostřední a pohodová žena" z Vlasatic na Brněnsku zabila po porodu tři své děti. Vlastně po porodech. Dvojčata už vloni, to třetí letos v květnu. Načež je "schovala" ve sklepě. O jejím těhotenství prý nevěděl ani manžel.
To se nedá komentovat.

Ze sportu: Ve Španělsku se v rámci místních oslav na jihovýchodě země soutěžilo v pití piva. Zápas trval 20 minut a každý měl vypít, kolik stihne a snese. Nejmenovaný pětačtyřicetiletý vítěz vypil 12 půllitrů. Ale nesnesl to a umřel.

Pátek 19. července 2013

Tak John Kerry (US ministr zahraničí) nějak ve své izraelsko-palarabské mírové misi nepostoupil. Izrael se k jeho snahám "nevyjádřil". Proto musel Benjaminu Netanjahuovi (premiér, Stát Izrael) zavolat sám Kerryho šéf. Barack Obama v telefonickém hovoru "povzbudil" Bibiho ke "spolupráci" s Kerrym a k tomu, aby "co nejdříve obnovil jednání s Palestinou".
Většina frakcí Organizace pro osvobození Palestiny už doporučení Kerryho odmítla. Není známo, zda Barack Obama zatelefonoval do Ramalláhu a Gazy.
Žena Moby Dicka: "Těm telefonovat nemusí. Odmítnou vždycky. Pokud by součástí dohod bylo, že v Izraeli smějí žít Izraelci."
Mrtvá Kočka: "Že smějí žít."

Si Ťin-pching (1. tajemník KSČ, prezident ČLR a asi dalších 20 funkcí) se v Pekingu setkal s Jorgem Arreazou (viceprezident, Bolí-republika Venezuela).
Si si vysoce cení velké úlohy bývalého venezuelského prezidenta Huga Cháveze v podpoře rozvoje čínsko-venezuelských vztahů a konstatuje, že čínský lid na velkého kormidelníka Venezuely nezapomene.
Si si přeje, aby Venezuela dosáhla nového úspěchu ve výstavbě své země.
Si kladně oceňuje čínsko-venezuelské vztahy s tím, že Čína je ochotna společně s Venezuelou prohloubit tradici přátelství a vzájemné důvěry, vzájemně se podporovat v otázkách týkajících se klíčových zájmů druhé strany, atd.
Si konstatuje, že Čína ostatně věnuje velkou pozornost rozvoji soudružských vztahů se všemi zeměmi Latinské Ameriky a Karibiku.
Jorge Arreaza odvětil, že venezuelský lid obdivuje Čínu. Po vzoru zvěčnělého prezidenta Hugo Cháveze budou venezuelská vláda a lid přátelsky spolupracovat s Čínou. Čína trvá na socialistické cestě s čínskými rysy, což je dobrým vzorem pro ostatní země.
Žena Moby Dicka: "A tak rovněž Venezuela bude trvat na socialistické cestě s čínskými rysy."
Jorge pravil, že Venezuela je ochotna stát se důležitou silou podporující spolupráci mezi Čínou a zeměmi Latinské Ameriky.
Mrtvá Kočka: "Trojským koněm."

Dětská hra způsobila smrt šesti lidí, z toho pěti dětí. Znáte děti – hrají si doma s tím, co tam najdou. No a v domě jednoho velitele afghánských Tálibů si hráli s jednou z bomb, které tatínek chystal položit na silnici.

V Káhiře se už zase perou. Naštěstí se ani jedné straně nepodařilo zorganizovat "pochod milionů" tak, aby v něm byly miliony. To by se jinak policii nepodařilo účastníky střetu oddělit.

Ze sportu: V.V. Putin (gosudar, RF) se setkal s ruskými sportovci, jimž pogratuloval ke skvělým vítězstvím na letošní univerziádě v Kazani. Skoro v každé sportovní disciplíně byla ruská reprezentace úspěšná. Ruští sportovci celkově získali 292 medailí, z nichž 155 bylo zlatých.

Soud s Navalným skončil. Byl odsouzen, jak se čekalo. Odvolal se, což se také čekalo. Co se nečekalo, že bude propuštěn z vazby, než bude pravomocně rozhodnuto.
Mrtvá Kočka: "Žeby obavy z amerického bojkotu Soči?"
Žena Moby Dicka: "To ne. Rusko večer prohlásilo, že Snowdena »nevydá«."

"Rusko není autorem situace okolo Edwarda Snowdena, ale vydat ho nějaké jiné straně neodpovídá pravidlům země." (Dmitrij Peskov, tiskový mluvčí V.V Putina.) Avšak "nikomu, včetně Snowdena, nemůže být umožněno zabývat se jakoukoli činností, která by poškodila rusko-americké vztahy."
Prioritní a mimořádně důležité jsou tyto vztahy! A to jak v bilaterálním formátu, tak i z hlediska světových otázek, včetně zajištěné globální bezpečnosti a světového míru.
Mrtvá Kočka: "Tak snad nevypukne světová válka."

Z vazby byla propuštěna i politická vězeňkyně Jana Nagyová. Před ostravskou vazební věznicí si ji vyzvedl její druh.
"V prvé řadě se potvrdila má slova, že vazba v tuto chvíli už byla jednoznačně nátlakovým prostředkem státních zástupců." (Petr Nečas.)
"Teď když už jsou spoluobvinění venku, tak ta vazba skutečně nemá smysl." (Žena Moby Dicka.)
"Za druhé chtěl bych poděkovat členům vězeňské služby za slušné a korektní chování, které je velmi v konfrontaci s neuvěřitelným chováním policie v zadržení a po zadržení." (Petr Nečas.)
"Zrovna včera si stěžovala dcerka paní vrchní sekretářky, že mamince je ve vazbě odmítána antikoncepce!?" (Mrtvá Kočka.)

No, stačilo. Moby Dick si asi bude muset vzít dovolenou, aby se nezbláznil. Když už se zbláznila doba. A to nejen v Česku.
**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík! >>:)) Moby Dick
**********************************************
Zdroje provozu:
lidovky.cz
zpravy.idnes.cz
iHned.cz
Týden.cz
Česká televize
Český rozhlas
PressEXPRES.eu
Pravda.sk
Pražský hrad
Klub přátel českého rozhlasového vysílání z Číny
Hlas Ruska
Eretz.cz