pátek 5. července 2013

MOBY DICK: Ubozí prezidenti

Íránská rybície, egyptská demokracie, pokračování Snowdeniády, čínský Vladivostok a ruský Kypr.
************************************

Sobota 29. června

České Budějovice zažily tradiční anticigánskou sešlost podle osvědčeného postupu: Jako záminka se vezme nějaký incident; někdy je to agresivní útok mladých romských hovad, jindy se záminka vymyslí (jako v Břeclavi). Tady se popraly děti na pískovišti, a následně i jejich rodičové. Jest svoláno shromáždění oprávněně rozhořčených občanů. Svolavatelem bývá fyzicky nějaké neonáckovské hovado. Nespokojených občanů se sejde několik set, mezi nimi je několik desítek připravených agresorů. (Poměr 10:1 sledujeme pravidelně od antiglobalizačních protestů v Praze r. 2000.) Po skončení mírové manifestace (na které se jen mírně hajluje a uráží romské etnikum) pak vyrazí připravení bijci na pogrom. Tito teroristé ovšem s mírovými občany nemají nic společného. Nicméně mírumilovní čumilové jdou v závěsu. Bijci, kteří přišli jen kvůli tomu, zapalují odpadky, hází lahvemi, perou se s policajty. A nic se jim pak prakticky nestane…
Města prý nemají zákonnou moc (ani chuť) zarazit mírumilovné shromáždění spravedlivě naštvaných. Ale pochody, které mají za cíl vymlátit Cikány, ty tolerují.

V závěsu se pak, hned za spravedlivě rozhořčenými občany (to myslím vážně) a rasisty z našich neonaci organizací (to myslím taky vážně) ozývají i hovada z politické scény typu Tomio Okamury (a to myslím supervážně). A těm už se nestane vůbec nic, protože jen vyjadřují oprávněné názory rozhořčených občanů (a neonacistů), a krom toho mají imunitu, a kyne jim Úsvit přímé demokracie. Po neoSA bojůvkách nás zase čeká Kulturní revoluce, Prověrkové komise, Revolučně-demokratické syndikáty a uliční výbory??? U nás je už snad všechno možné…

Rusko si během nedávné návštěvy Ioannise Kasulidise (ministr zahraničí, Kypr) v Petrohradu domluvilo "využití přístavu Limassol". Nepotřebuje prý "vojenskou základnu", stačí místo, kde bude moci kotvit a opravovat svoje vojenské lodi. Při té příležitosti si na Kypru zřídí i vojenskou leteckou základnu. Tedy – "bude využívat vojenské letecké základny Pafos na západě Kypru".
Žena Moby Dicka: "První ruské vojenské základny na území EU."
Dohoda ještě není podepsána.
Mrtvá Kočka: "Formalita."

EU by si měla příště rozmýšlet, která země je dost malá na to, aby s ní mohla beztrestně ekonomicky zamést. Protože každá si může najít jiného – silnějšího – bráchu!

Ze včerejška zůstalo na káhirském náměstí Tahrír několik tisíc demonstrantů proti prezidentu republiky Egyptské arabské, kteří zde budou bivakovat do zejtřka. Peťici za jeho odchod již podepsalo 22 milionů gramotných občanů. Z 82 milionů celkem.

Skupina pěti až šesti Slováků byla zatčena v Íránu místní rybícií za "nepatřičné chování" a držení "nevhodného materiálu".
Mrtvá Kočka: "Našli u nich šproty v oleji?"
Ale ne, jsou to slovenští paraglidisté, zabásnutí už šest týdnů. V diskusním pořadu Slovenského rozhlasu to přiznal premiér Robert Fico. Měli s sebou foťáky, takže za letu fotografovali. Mohli fotografovat nádraží a kasárna? Mohli, takže dle neochvějné rybícijské logiky rovněž fotografovali. Měli s sebou vysílačky, aby se mohli domluvit – takže to jsou špióni. A za špionáž přece v každé zemi hrozí trest smrti, že. Navíc jeden z nich přistál poblíž silnice!!!
Mrtvá Kočka: "A určitě měl u sebe i ty šproty v oleji."

Neustále mě překvapuje, kolik neohrožených rogalistů putuje do krásné přírody v musulmanských krajích.

Severokorejci inovovali raketové baterie v pohraničních palpostech. Nové rakety mají dolet 70 km, mohou tedy zasáhnout jihokorejský Soul.

Z kultury: Superstars z Ruska, Ukrajiny, Turecka a Číny, v čele s americkou pěnicí Jeniffer Lopez zapěly k narozeninám panu prezidentovi. Závěrem spustila Jeniffer odrhovačku "Happy Birthday, Mr. President". Byl to zjevný sukses, neb její výkon byl odměněn ovacemi přítomných ministrů a velvyslanců. Byla přitom oděna v turkmenském kroji, neb oslavencem byl místní prezident Gurbanguli Berdymuhamedov, který se též ujmul funkce premiéra.
Mrtvá Kočka: "Ubohý prezident – nikdo to za místo něj nechtěl dělat."

V Turkmenistánu tomu říkají "prezidentský systém", ve světě "diktatura". A jak se vlastně Turkmenové mají?
"Všichni dělají totéž co my, tedy povalují se u bazénu a smějí se." (Tvít tanečníků z Jeniffeřina křoví.)
"Novináři končí ve vězení, disidenti nesmějí opustit zemi, neexistují nezávislí právníci. Turkmenistán patří k nejméně svobodným zemím na světě." (Amnesty Internacional.)
"Kdybysem to byla věděla, tak bysem tam nelezla." (Volně dle nejmenovaného tiskového mluvčí pěnice.)
Mrtvá Kočka: "Honorář ale nevrátí."
Lopez do Turkmenistánu letěla na prosbu čínské plynárenské společnosti. Nabídka prý přišla na poslední chvíli a zpěvačka ji "laskavě vyslyšela".
Žena Moby Dicka: "Na kolik milionů dolarů se slyší »laskavě«?"

Neděle 30. června 2013

Jiří Rusnok má ještě týden na sestavení vlády manažerů z řad kamarádů prezidenta Mlhoše a bývalých ministrů z bývalých úřednických vlád.

Prezident zemi rozděluje, místo, aby ji jednotil. 200 tisíc demonstrantů na náměstí Tahrír, kde se sešli k prvnímu výročí Mursího uchopení moci, požaduje jeho odchod. Na zdůraznění svých požadavků zapálili tři kanceláře Muslimského bratrstva. Tedy – jeho politické demokratické složky, která vládne Egyptu. A která nemá nic společného se svou teroristickou panislámskou částí, jež se, aby se to nepletlo, jmenuje – Muslimské bratrstvo. V Alexandrii je v u licích dalších 100 tisíc odpůrců prezidentské vlády. Sešly se rovněž davy příznivců pana prezidenta. Zatím se oba druhy davů nemíchají. Ministr obrany generál Abdel-Fattah Sisi už před týdnem sliboval, že "armáda nebude stát mimo, když Egypt bude mířit do nekontrolovaného konfliktu“.
Pan prezident Mohamed Mursí ve svém středečním televizním projevu přiznal drobné chybky. Egypt si žádá radikální reformy, a ty zajistí pouze on. Kdo protestuje, ten "ohrožuje demokracii a vytváří chaos".
"Každému rozumnému člověku je jasné, že přestavba pro nás znamená i vzájemný dialog. Proto jsou uznávány všechny podněty, náměty na zlepšení, které mohou tento společný proces urychlit. Jsme pro politická řešení existujících problémů. Ta se ale nedají hledat v atmosféře emocí, vášní a protisocialistických vystoupení tak, jak k tomu došlo v posledních dnech v Praze." (Z prohlášení vlád ČSSR, ČSR a SSR v listopadu 1989.)
V noci se oba druhy davů dostaly k sobě. Výsledek: Asi 16 mrtvých a 700 raněných.

Der Spiegel napsal, že z informací, které získal od odpadlíka od CIA Snowdena, "vyplývá", že američtí rozvědčíci v rámci programu Prism "sledovaly" občany EU i instituce EU. (Připomeňme, že neexistuje "občanství EU".) V Německu prý "sledují" US špióni dvacet milionů hovorů a deset milionů internetových souborů denně. (Připomeňme, že žádný soubor na internetu se nenachází ani v Německu, ani v Česku, ale na internetu. A 95 % internetových serverů je – v USA. Připomeňme, že už nějakou dobu neexistuje "telefonní hovor", ale přenos dat v elektronické komunikaci.)
"Připomíná mi to nepřátelské akce z období studené války. Je nepředstavitelné, že naši američtí partneři považují Evropany za nepřátele." (Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, ministryně spravedlnosti, SRN.)
Připomeňme, že Američané považují za nepřátele ty Evropany, kteří jsou typu Muhammad Atta (absolvent architektury na Technické univerzitě v Hamburku) anebo Brigitte Margret Idy Mohnhaupt, Christian Klar či Birgit Hogefeld z komunistické městské partyzánské skupiny Rote Armee Fraktion, kteří stáli např. za bombovým útokem na US americkou základnu v Heidelbergu (3 vojáci mrtví, 5 zraněno) anebo vraždou amerického vojáka a následným atentátem na americkou základnu v Německu. Všechny "generace" RAF spáchaly na území SRN desítky atentátů!
Všichni němečtí politici jsou americkým čmucháním "šokováni".
Mrtvá Kočka: "Mě taky šokovalo, když byli vrazi z RAF v letech 2007, 2008 a 2011 německou justicí propuštěni na svobodu!"

Moby opět trpělivě vysvětluje, že v žádném případě nešlo o "odposlouchávání" (což by při uváděném rozsahu nebylo možné), ale o "monitorování". Kdo tomu chceš rozumět, rozuměj, kdo nechceš, zůstaň troubou (politici), anebo ne-užitečným a škodlivým idiotem (média).

"Kreml jeho osud neřeší." (Dmitrij Peskov, mluvčí prezidenta V.V. Putina k Edwardovi Snowdenovi.) Ekvádor by zrádci rád poskytnul azyl, avšak až poté, co se onen dostaví na jakékoli ekvádorské velvyslanectví. Diplomatické zvyklosti neumožňují otevřít Ekvádoru velvyslanectví v tranzitním prostoru Šeremeťjeva.

"S radostí Vám mohu oznámit, že jsme se během této cesty opravdu posunuli dále a věřím, že ještě s trochou práce můžeme dosáhnout počátku poslední fáze vyjednávání. Začali jsme s velice širokými mezerami, ale ty se nám podařilo zúžit.“ (John Kerry na závěr své čtyřdenní kyvadlové diplomacie mezi Ramalláhem a Jeruzalémem.)
Mrtvá Kočka: "Takže zase kulový."
Žena Moby Dicka: "Zajímalo by mne, s kým jednal Johny v pátek na palestinských územích. A s kterým židovským politikem o šabatu…"

Las Vegas naměřilo 48° C. Celý západ a jihozápad USA sužuje vlna veder, po nichž nepochopitelně volají naši televizní rosničkáři. V Arizoně se rozpoutaly požáry, které se vinou větru nekontrolovaně šíří. V boji s nimi padla téměř kompletní hasičská jednotka. 19 hasičům nepomohly žádné technické vychytávky.

Pondělí 1. července 2013

Podle brněnského krajského soudu výsledek losovaček, zabezpečených černou skříňkou firmy Ve-Zak, "nebyl dostatečně jasně kontrolovatelný". Takto prolosovány byly trendy za nejméně tři miliardy, většinou z "bruselských peněz". Kraje a města je tedy nejspíš budou muset "vracet".
Mrtvá Kočka: "Vrátit můžeš, jen co máš."
Žena Moby Dicka: "Ono nebolelo, že to bylo předražené, pokud se to platilo z »cizích« peněz, že?"

Nábor mlaďochů do druhého pilíře penzí skončil dnešním dnem prakticky krachem. Přihlásilo se jen 75.000 neohrožených spořivců. Vláda tvrdí, že je to kvůli negativní kampani opozice, a k vůli tomu, že kvůli šetření měla málo sto milionů do reklamní kampaně. Bez ohledu na lživost kampaně (3 %, které stát "přidá", tak ty ubere z 1. pilíře), bez ohledu na trotlovskou krátkost možnosti vstoupit (včetně toho, že ani nebyl čas vyškolit náboráře), má lid něco, čemu se říká "genetická paměť": Ví, že při současné krizi ostrouhaly především důchodové fondy – a to od USA až po Kypr. Pamatuje si, co na začátku 90. let znamenala dvojí devalvace koruny. Někteří zažili krachy českých bank. Jiní zase praktické zdvojnásobení platů (a cen) na začátku normalizačních 70. let. "Peněžní měna" (státní krach revolučního vládnutí rolníků, dělníků a nepracující inteligence) právě nedávno slavila 60 let. Válečné "vázané vklady" byly everegreenem v debatách našich babiček. Znárodnění a arizace také neproběhlo nějak historicky nedávno. Krize 30. let je pověstná. Ale v genech máme ještě státní krach Rakouska-Uherska z r. 1873 a "emisi nové měny", aneb "dlouhou minci" Albrechta z Valdštejna, na které při státním krachu vydělal hlavně Albrecht z Valdštejna (1623)…
Důchodové fondy nejsou jištěné státem, jinak by neměly smysl. Ale stát, totiž tahle vláda v demisi, udělala hodně pro to, aby znejistila občany. Když člověk neví, jak za týden bude vypadat DPH, příplatky na ekologii, daň za elektřinu, pozemková daň, daň za spadlou dešťovou vodu, daň za vlastní studnu, daň za PHM, daň za blízkost nemovitosti k zastávce MHD, úroky, zákony, důchodový věk…, tak jak se má uvazovat na 30 let!?

Nábor ministrů do Rusnokovy vlády ve vodách současných ministerstev končí prakticky krachem. Většina náměstků se obává, že by po krátké ministerské kariéře skončili, pokud se vrátí staří koaliční ministři.
Mrtvá Kočka: "A pokud nastoupí noví z ČSSD, tak tuplem."
Vhodnou a uznávanou záminkou nepřijetí bývají "rodinné" či "profesní" důvody. Takže situaci zachraňují Zemanovi a Rusnokovi kamarádi.

Pět ministrů z prezidentské vlády Mohameda Mursího již prchlo. Ministr obrany generál Abdel Fattah al-Sisi v 17:00 oznámil v televizním projevu, že dává vládě 48 hodin na to aby "vyslyšela požadavky lidu". Jinak armáda "převezme zodpovědnost". Nicméně armáda "neaspiruje na vládnutí a nebude se vymykat ze své předepsané role".

"Obžalovaní vytvořili složitou a vynalézavou finanční konstrukci. Jen když se na celou věc podíváme globálně, je možné pochopit, co se stalo. Pokud bychom se soutředili jen na část, bylo by možné si myslet, že je vše v pořádku." (Graziella de Falco Haldemann, švýcarská žalobkyně v závěrečné řeči v kauze šesti ex-uhlobaronů z Mostecké uhelné.)
Mrtvá Kočka: "Doufejme, že se Nagyové&spol. dostane stejně kvalitní žaloby."
Trestná činnost měla Antonínovi K., Markovi Č., Petrovi K., Jiřímu D., Oldřichu K. a Belgičanovi Jacquesovi de G. vynést 26 miliard Kč. Prokurátorka pro ně žádá 5 let vězení a vysoké pokuty. Soudní výlohy by je mohly zruinovat.
Zabaveno jim bylo 11,7 miliard Kč. 5,8 mld. by se mělo vrátit do MUS, 3,2 by měla obdržet ČR. Zbytek, tedy 2,7 mld. zůstane Švýcarsku.
Žena Moby Dicka: "Slušný honorář za kvalitní švýcarskou justici."
Mrtvá Kočka: "Jen aby to nebyla složitá a vynalézavá finančně justiční konstrukce!"

EU má 28 členů. O půlnoci ji rozšířilo Chorvatsko. Stalo se tak za vypalování ohňostrojů a velké radosti veřejnosti. Chorvatští rybáři se neradují: Musí si pořídit nové sítě s oky ve standardní velikosti EU. Kterými nestandardní jadranské rybky proplují zpět do moře.
Aby to nebylo podobné jako s tou eunormou pro kondomy.
Žena Moby Dicka: "Pánové normovači měli tehdy velké oči."
Mrtvá Kočka: "Měli to nechat na svých realistických ženách…"

US prezident Barack Obama navštívil ostrovní vězení, kde kdysi 18 let úpěl tehdy budoucí prezident JAR, ubohý Nelson Mandela. Ubohého Baracka si při jeho přelomové jihoafrické cestě téměř nikdo nevšímá.

Wang I (ministr zahraničí, ČLR) se v Bruneji setkal s Catherine Ashton (pseudoministryně zahraničí EU, přesněji "vysoká zástupkyně EU, odpovědná za diplomatické a bezpečnostní záležitosti"). Wang I lámal ji, aby EU zrušila cla na dumpingové dovozy čínských solárek do Europy: "Čína a Evropa jsou všestrannými strategickými partnery, kteří na sebe berou zodpovědnost za ochranu světového míru a stability. Čína podporuje evropskou integraci. V současné době by Čína a EU měly vyřešit spory o antidumpingové dani pro čínské fotovoltaické výrobky, a tím co nejrychleji pomoci rozvinout a nepoškodit čínsko-evropské vztahy."
Ashton chce také "nepoškozovat" rozvoj strategických partnerských vztahů. Kvůli vyřešení onoho drobného fotovoltaického sporu je "ochotna podniknout opatření".
Mrtvá Kočka: "V rámci diplomacie – nebo bezpečnosti?"
Ashton poděkovala Číně jménem EU za "podporu" při řešení íránské jaderné krize.
Žena Moby Dicka: "V rámci diplomacie a zdání bezpečnosti chce obětovat evropské obchodní zájmy – a bezpečnost."

Zprávy z oběžných drah:

Státní středisko pro trénink astronautů souhlasilo s prodejem šesti patentů na předměty používané lidovými nebešťany ve vesmíru. Na čínský vánoční trh se tak dostane např. koncentrovaná strava, masážní přístroj zabraňující atrofování svalů a kosmická čistička vody.

Ze základny ve státě Ándhrapradéš (Indie) byla vypuštěna raketa s první indickou navigační družicí. Je to základ budoucího vlastního indického navigačního systému IRNSS. V r. 2015 bude těch družic sedm, a systém bude plně funkční.

Úterý 2. července 2013

Exsociálním demokratem Pavlem Rychetským vedený, svým předsedou Rychetským obnovovaný, prezidentem Zemanem předložený a sociálnědemokratickým Senátem obnovený Ústavní soud přinesl další velkou výhru ČSSD: Snížení "neústavní stovky" za den pobytu v nemocnici na "ústavní šedesátku". No a zrušení zdravotnických "nadstandardů". To může znamenat dvě věci: Za prvé, že si pacienti budou muset za lepší kyčelní kloub nebo oční čočku nikoli připlatit, ale zacálovat to celé. Za druhé – v některé oblasti je možné, že se lepšího zdravotnického hardvéru nedočká nikdo, protože každý bude mít nárok jen na základní péči.

"Zlepšení" tedy nevidím. Ani pro zdravotnictví (které tím přijde o desítky milionů), a už vůbec ne pro pacienty.
Žena Moby Dicka: "Zdá se, že je tu evidentní snaha vrátit se do reálného socialismu s úplatky ve zdravotnictví."
Mrtvá Kočka: "Tak alespoň tady je to zatím vidět zřetelně."

Obhájci uhlobaronů z MUS vytýkají švýcarskému soudu že odmítl "kontext toho, jak v 90. letech probíhala v Česku privatizace."
Mrtvá Kočka: "Jakože tunelovali všichni???"
Žena Moby Dicka: "95 % podnikatelů nikoli. Těch 5 % patří před soud."
Mrtvá Kočka: "Švýcarský."

Snowdeniáda pokračuje: Edward se zabydlel v terminálu Šeremenťjeva, odkud nevystrkuje nos. Ruské bezpečnostní síly ho nechávají na pokoji.
"Rusko nikoho nevydalo, nevydává a nevydá." (Dmitrij Peskov, mluvčí V.V.P., prezidenta RF.) Azyl ale Snowdenovi Rusko neposkytne, protože sám se té myšlenky vzdal. A to po včerejším Putinově televizním projevu, ve kterém  Vladimir pravil:
"Přeje-li si zůstat tady, musí přestat s činností zaměřenou na způsobení škod našim americkým partnerům, ať už to zní z mých úst jakkoli podivně."
Mrtvá Kočka: "Edward asi přestat nechce."
Žena Moby Dicka: "Evidentně existuje bratrství ve zbrani špionážních složek USA a RF."
Spíš elementární shoda na dodržování jistých pravidel.

Snowden si už požádal o azyl u 21 států. Už osm z nich žádost výslovně odmítly, jiné (Ekvádor, Rakousko) požadují nejen dostavení se na konzulát, ale přímo na území konkrétní země. Bolivie by ho prý vzala.
"Proč by ne? Bolívie je ochotna přijmout lidi, kteří odhalují špehování, pokud to tak lze nazvat." (Evo Morales, socialistický indiánský prezident Bolívie pro televizi Russia Today.) Evo je v Rusku na přátelské návštěvě v rámci summýše zemí států Fóra zemí vyvážejících plyn. S několika předními členy Fóra se osobně setkal i sám V.V.Putin, slunko jasné. I s Evem. Ten pak pozval ruskou ropnou společnost Rosněfť, aby zahájila průzkum "uhlovodíkových surovin" na území Bolívie. Budou jí zajištěny "dobré investiční podmínky“.
Žena Moby Dicka: "Jistě s nadějí na dodávky ruských zbraní za ruské půjčky."
Mrtvá Kočka: "A tučné úplatky."

Gosudar pohovořil i se svým novým přítelem Nicolasem Madurou, lžiprezidentem venezuelským. Pochválili se navzájem za zvyšování rusko->venezuelského obchodu, jenž za první měsíce t.r. vzrostl o 300 %
"Tento výsledek zajistilo samozřejmě uzavření několika velkých smluv o dodávkách po linii vojensko-technické spolupráce, a také o dodávkách průmyslového zařízení, celková kladná tendence je ale jasná. Jde také o ruské investice do venezuelské ekonomiky v celkovém objemu 21 miliard dolarů." (V.V. Putin, prezident širé Rusi od Vladivostoku po Caracas.)
Mrtvá Kočka: "Tak ta »linie« je nám jasná, soudruzi."

Samovládce se také rozloučil se svým starým přítelem Ahmadí Neřádem, odcházejícím prezidentem Íránu. Oba vůdcové projednali "regionální součinnost" a spolupráci v oblasti energetiky (včetně mírového atomu). A obranu "společných zájmů".

Egyptský ministr zahraničí Mohamed Kamel Amr rovněž práskl do bot. Ubohý prezident Mohamed Mursí prohlásil, že je stále legitimní prezidentem. Protestovat v demokratické zemi je možné, ale je nutno ukončit násilí a "respektovat  ústavu a právní pořádek". Pravil, že "si nenechá nic diktovat". Včerejší výzva armády, která s ním svůj nápad "nekonzultovala", byla ultimátem. Ve jménu Boha ve svém úřadu setrvá.
"Přísaháme Bohu, že jsme připraveni prolít vlastní krev, abychom ubránili demokracii." (Z vyhlášení egyptské armády.)
Žena Moby Dicka: "Ubránit demokracii svržením prezidenta?"
Mrtvá Kočka: "Dobrý nápad!"

Sebevražedníci z Tálibánu se pokusili dostat s automobilovou bombou za vrata opevněného komplexu NATO v Kábulu (Afghánistán). Byli zneškodněni před branami. Útok byl veden na civilní logistickou firmu, pracující pro mezinárodní vojenské jednotky. Na místě zůstalo asi deset mrtvých. Moby si nemyslí, že je teď vhodné vyjednávat s Tálibánem.

"OSN se spolu s mezinárodním společenstvím snaží vyřešit syrskou krizi politickými prostředky." (Valerie Amos, náměstkyně generálního tajemníka OSN odpovědná za humanitární záležitosti.) Amos v Bejrútu hezky pobesedovala s Tammamem Salamem (premiér, Libanon). Paní Amos poukázala na to, že Libanon přijal několik set tisíc syrských uprchlíků. Těm chudáků je prý "třeba pomoci".
Mrtvá Kočka: "Vašima kecama sotva."

Barack Obama (prezident, USA) se společně s George W. Bushem (exprezident, USA) v tanzanském Dar es Salaamu poklonil památce obětí Usámy Bin Ládína. Ládínek r. 1998 zorganizoval teroristické útoky na americké ambasády v Tanzanii a v Keni. Zabito bylo tehdy 12 Američanů a 212 místňáků. Obama je zde na své epochální africké cestě společně s chotí a oběma dcerkami, Bush pak jako přívažek své ženy Laury,  která zde vede konferenci o postavení žen. Oběma je věnována asi tak stejná pozornost médií.
Žena Moby Dicka: "Ubohý Obama!"

Z pokusu o oběžnou dráhu: Na kazašském kosmodromu, obecně známém jako Bajkonur, byla vypuštěna ruská nosná raketa Proton. Její let skončil už po půlminutě nárazem do země, přičemž vzaly za své i tři družice budovaného ruského navigačního systému GLONASS. Mobymu není jasné, proč příslušný operátor nestiskl rudé tlačítko k aktivaci autodestrukční nálože.
Žena Moby Dicka: "Třeba tam ta nálož není. Kazašská step je tak rozlehlá…"
Mrtvá Kočka: "…a Kazachů v ní  zbytečně mnoho."

Středa 3. července 2013

Vláda premiéra Nečase zasedala pravděpodobně už naposledy. Krom jiného rozhodla uznat dvě nové národnostní menšiny: Vietnamce a Bělorusy. Další vláda jim bude muset uvolnit nějaký obolus na podporu jejich jazyků a kultury.
U Vietnamců, kteří jsou u nás po Slovácích a Ukrajincích už dlouhou dobu třetí faktickou národnostní menšinou (asi 60.000 lidí), jde o nejméně desetileté zpoždění. U Bělorusů (odhadovaný počet několik tisíc) mi to není jasné.
Mrtvá Kočka: "Příprava na budoucí nával."

Nagygate: Petr Nečas by nerad dospěl k názoru, že obvinění jsou drženi v "potupných podmínkách vazby", jen z toho důvodu, aby je "takzvaně zlomila".
Žena Moby Dicka: "Najednou vám potupné podmínky vazby vadí – když jde o vás."
Mrtvá Kočka: "Tak zajistěte netupné podmínky pro všechny!"

Úřady práce zavalilo 1.200 fiktivně nezaměstnaných učitelů. Proti této habaďůře soudruhů ředitelů škol je stát stále bezmocný. Učitelé i učitelnice budou od 1. září povětšinou opět zaměstnaní. Krom těch, kteří se v srpnu dobrovolně nedostaví na svá pracoviska, aby připravili nový školní rok. Zadara…

V noci bylo při střetech u káhirské univerzity zabito 16 a raněno 200 lidí.
Ráno egyptská armáda preventivně obsadila státní televizi.
Odpoledne navrhl prezident Mursí vytvoření přechodné vlády, kde by měla mít své ministry i opozice. Vláda by měla přivést zemi k parlamentním volbám. Pozdě. Marně se pan prezident ohání legitimitou, danou přímými volbami. Při neúčasti téměř 40 % voličů se dá říci, že ho podpořila sotva třetina oprávněných občanů!
Mrtvá Kočka: "Nemlich jak Zemana."
17:00: Vrchní velitel egyptských ozbrojených sil/ ministr obrany generál Abdul Fattah al-Sisi oznamuje, že Mohamed Mursí již není více prezidentem Egypta, pročež jest dán do domácího vězení. Armáda dočasně pozastavuje platnost egytské ústavy. Na návrh českého kolegy Šamana budou vypsány předčasné volby – prezidentské. V Egyptě.
Armáda se odvolává na výzvu opozice, která v neděli zveřejnila své prohlášení k prvnímu výročí Mursího prezidentování:
"Vyzýváme vojáky, aby zachránili Egypt před Muslimským bratrstvem."
Opozice slaví, pozice odmítá "ozbrojený puč".
Mrtvá Kočka: "Neozbrojený puč by v Egyptě jaksi neměl smysl."
Armáda to tak nevidí – pouze "splnila přání lidu“, Mlhošu.

US prezident má obamy, ale za "puč" to nepovažuje.
Mrtvá Kočka: "Protože pučistům nesmí Amerika půjčovat."

Evo Morales (rudý prezident Bolívie) si svým včerejším prohlášením o Snowdenovi zadělal na průšvih: Portugalsko, Francie, Španělsko a Itálie zakázaly jeho prezidentskému speciálu, kterým se vracel z moskevského summýše energetických velmocí, průlet svým vzdušným prostorem. Velitel letu se rozhodl pro mezipřistání ve víceméně neutrální Vídni. Přesto měly rakouské úřady zájem o to, kdo je na palubě. Morales nejdříve zuřil: "Nedovolím, aby moje letadlo prohledávali. Nejsem zloděj!"
Nakonec byla rakouským orgánům doručena žádost na prohledání prezidentského letadla – od bolívijských úřadů.
"Během dobrovolné prověrky se představitelé příslušných služeb přesvědčili, že na palubě letadla není nikdo kromě bolivijských občanů. Přesvědčili jsme se, že (Snowden) na palubě není.“ (Michael Spindelegger, vicekancléř, Rakousko.)
A kdyby zjistili, že tam je – poskytlo by mu Rakousko politický asyl? Když mu to slíbilo, pokud se dostaví na jeho území?
Mrtvá Kočka: "Ale to mu slíbili, když byl v Rusku!"

Morales se zdržel ve Vídni 14 hodin a zuří. Byl silně uražen!

Z kultury: Jeho královské veličenstvo Albert Felix Hubert Teodor Kristián Evžen Maria Belgický (79) oznámil, že k 21. červenci abdikuje na královský titul ve prospěch synka, korunního prince Filipa.
Mrtvá Kočka: "Úplná smršť dobrovolných odchodů seniorních panovníků."
Žena Moby Dicka: "Jenom Charles, jeho královská Výsost princ z Walesu, čeká stále marně."

Čtvrtek 4. července 2013

Po měsíci dorazilo do médií "Dodatečné sdělení". Dle něj byla Ing. Alena Pejčochová zproštěna obžaloby, podle které se s dalšími dvěma (prezidentsky amnestovanými) obžalovanými jakožto členka představenstva Union Banky dopustila r. 2002 trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku a trestného činu porušování závazných pravidel hospodářského styku. Důvod?
V žalobním návrhu označený skutek není trestným činem!
Žena Moby Dicka: "Na to se přišlo po 11 letech."
Mrtvá Kočka: "Je něco shnilého v české justici."

Prezident republiky Miloš Zeman se ve dnech 4. – 5. července 2013 zúčastňuje Národní poutě na Velehradě.

Členka Evropské komise pro občanské záležitosti, lidská práva a legislativu Viviane Redding se telefonicky dohodla s US ministrem spravedlnosti Ericem Holderem na založení "společné komise odborníků USA a EU", kteří vyšetří incident, kdy USA tajně "odposlouchávaly" EU. První zasedání proběhne už v červenci v Bruseli, další v září ve Washingtonu.
Žena Moby Dicka: "Kdo při tom telefonátu koho odposlouchával?"
Mrtvá Kočka: "To nevím. Ale nahrávali si ho všichni."
Odborníci z prostředí Googlu tvrdí, že na postupu NSA nebylo nic ilegálního. Data jste prostě věnovali veřejně přístupné elektronické síti. A pokud jste je nešifrovali, je to váš problém.

Egyptská armáda vyhlásila předčasné prezidentské volby a jmenovala prozatímní vládu. Zemi zatím povede předseda Ústavního soudu Adlí Mansúr. Armáda zajistila i několik vysokých představitelů Muslimského bratrstva, včetně Mohameda Badího, duchovního a jiného vůdce této nábožensko-teroristické organizace. Celkem je vydáno 300 zatykačů na členy hnutí.
Armáda "garantuje občanská práva", avšak "varuje před násilím".

Ruská exšpionka Anna Chapman nabídla sňatek Edwardovi Snowdenovi. S ním by mohl získat občanství, a pas.
Žena Moby Dicka: "Než by se někam vystěhoval, tak by mohl bydlet v Mordvinsku v bytě u Depardiea."
Mrtvá Kočka: "A zalejvat mu tam kytky."

Sergej Šojgu (ministr obrany, RF) informoval Bezpečnostní radu, že do roku 2020 zvýší Rusko počet střel s plochou dráhou letu třicetkrát.
Mrtvá Kočka: "Jen jestli si je dřív nevystřílí!"

Pátek 5. července 2013
Cyril a Metoděj mají státní svátek.
6 dalších zemí odmítlo udělit Snowdenovi azyl. Objevila se zpráva, že je ze zoufalství ochoten oženit se s Aničkou Chapman. NSA prohlásila, že její agenti jsou připraveni být na jejich svatbě svědky. A jejich potomky prý pohlídají – drony…

Zuřícího bolívijského prezidenta Moralese na spešl summýši Unie jihoamerických národů v Brazílii podpořili i předáci Ekvádoru, Venezuely, Argentiny a Uruguaye. Evo se chce vypořádat s těmi, kteří pošpinili jeho majestát.
Mrtvá Kočka: "Pomstí se Portugalsku, Francii, Španělsku, Itálii nebo Rakousku?"
Žena Moby Dicka: "Chce nechat zavřít – americké velvyslanectví v Bolíviji."

Celý demokratický svět odsuzuje postup egyptské armády.
Mrtvá Kočka: "Nelíbí se jim, že bude zrušeno demokraticky nastolené právo šaríja a vláda teroristického hnutí?"
Žena Moby Dicka: "Anebo konec diskriminace žen a křesťanů?"

Káhirští příznivci padlého ubohého prezidenta Mursího dali na své demošce Republikánské gardě "několik hodin," aby osvobodila jejich vůdce. "V opačném případě budeme vynuceni ho osvobodit silou."Načež byli rozehnáni. Armáda odmítla zprávy, že na ně přitom vojáci stříleli. Stříleli – ale jenom slepejma a slzáky. Televizní stanice Al Arabíja tvrdí, že při tom tři lidé padli a několik jich bylo zraněno.

Adlí Mansúr (provizorní prezident a předseda egyptského ÚS) vydal ústavní deklaraci, podle níž rozpustil parlament.
Žena Moby Dicka: "To by byla špatná varianta, pane Rychetský."
Mrtvá Kočka: "Špatná – ale nikoli nemožná."

Íránský zbrojní průmysl "optimalizoval" protiletecké raketové komplexy S-200 sovětské výroby: Snížil dobu jejich reakce. Vylepšené S-200 jsou nyní schopny likvidovat nejen strategické a početné cíle, ale mohou také poskytovat parametry cílů dalším protivzdušným jednotkám. Rakety z S-200 dokážou sestřelit cíle na vzdálenost 200-350 km.

Sedm čínských válečných lodí přibylo do Vladivostoku, aby se v následujících dnech zúčastnilo společných manévrů s ruskou flotilou. Celkem bude nasazeno více než dvacet lodí, deset letadel a helikoptér. Obě strany zdůraznily, že společné manévry prospějí ochraně regionální bezpečnosti a stability a nebudou namířeny proti třetí straně.
Mrtvá Kočka: "Ale proti sobě navzájem."

Prezident republiky Miloš Zeman přijme v pondělí dne 8. července 2013 v 19.30 hodin na Pražském hradě předsedu vlády Petra Nečase a odstupující členy vlády v souvislosti s ukončením výkonu jejich funkce. Teda alespoň ty, kteří dorazí. A hádejte, kdo přijde na večeři?

Místopředseda vlády Karel Schwarzenberg a jistý Miroslav Kalousek (oba TOP 09) ne. Fakt by rádi přišli, ale už mají domluveno něco jiného, důležitějšího. Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM) by fakt ráda přišla, ale je na dovolené, stejně jako ministr Kamil Jankovský (LIDEM). Ministr Martin Kuba (zastupující předseda ODS) má zrovna výjezdní zasedání na severní Moravě, jinak by rád fakt přišel.

Sobota 6. července 2013
Státní svátek slaví všichni Janové Husové.
Žena Moby Dicka: "A přijde Nečas?"
Mrtvá Kočka: "To, fuck, nevím."
Žena Moby Dicka: "Ubohý, ubohý pan prezident!"
Mrtvá Kočka: "Spíš ubožácký."

**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík! >>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: