sobota 19. října 2013

ČESKÉ TEXTÁRNY 2003: Ráj postižených

Pondělí 20. října 2003

Dnes jsme si v kantýně u mistra Mlhy mohli vyzvednout vitamínové balíčky. Podnik je koupil od akciové společnosti Ráj. Superexpert Hola Mátoha zaperlil:
"Vidíte, naše firma dovede svým zaměstnancům osladit i jejich současnou nepříjemnou situaci."
Na to se ty balíčky příliš podobají loňským vánočním pelyňkovým, Mátoho!

Úterý 21. října 2003

Vitamínopelyňkový balíček je sice hnusný, ale aspoň nás hřeje pomyšlení, že tak pomáháme postiženým lidem, které jiné firmy než Ráj nezaměstnají. Chvilku tam byla na brigádě i naše věčně nemocná kolegyně Jobová, když ji České Textárny liberalizovaly.

Středa 22. října 2003

K rajskému balíčku je přiložen letáček. Mluvčí Zlato Vrh v něm chválí naši firmu za pomoc postiženým lidem. Plníme tak prý svou zákonnou povinnost zaměstnávat určité procento invalidů. Ambrož mi to vysvětlil:

"Jednou za rok koupíme balíčky, které kompletují invalidé ve chráněných dílnách. Náš podnik pak nemusí platit pokutu za to, že jim neposkytl normálně placené zaměstnání. A ještě si může svou pomoc odečíst ze základu daně."

Jeho Mrtvá Kočka dodala: "Místo, aby těm lidem dali práci, poskytují jim almužnu – a ještě se tváří jako dobrodinci!"

Čtvrtek 23. října 2003

Tomu Ambrožovi není nic svaté. Vždyť Ráj dokonce dostává od státu dotace na svoji všeobecně prospěšnou činnost! Na tento můj argument  Ambrož jen pokýval hlavou:

"Takže si svoji charitu nechají zaplatit dvakrát - od Textáren i od státu."

Pátek 24. října 2003

Nedalo mi to a zavolal jsem Jobové. Zapřisáhla mne, abych o Ráji nikde nic neroztruboval. (To nedělám – jenom si vše zapisuji do svého tajného deníčku.) Tato firma je od letoška generálním dodavatelem vánočních vitamínových balíčků pro České Textárny. Vitamíny kupuje od majitele kantýny Mlhy, stejně jako pytlíky, do kterých se balí. Dotace jim vyběhal náš šéfodborář Milivoj Plachý. Nezištně pomohl – protože v Ráji má akcie taky jeho sestra Biliana Vostrá. Ten jeden měsíc v roce, kdy všech padesát zaměstnanců a brigádníků (i Jobová si tam ještě občas přivydělává) kompletuje balíčky, si každý z nich může přijít na plat, který o celou padesátikorunu převyšuje minimální mzdu.

Jenom nevím, když je to tak všeobecně výhodné, proč se Ráji platí dvakrát víc, než kdybychom ty lidi natrvalo zaměstnali sami a vitamíny koupili ve velkoobchodě!

***
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,– Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick