středa 11. prosince 2013

Salonek zimní v čas předvánoční

Čestmír Suška
Obec Řeporyje (dnes součást jihozápadního města pražského, aneb Prahy 13) se pyšní starším románským kostelem svatých Petra a Pavla z 1. poloviny 12. stol. Už tehdy tudy pravděpodobně vedla cesta na Ořech a později až na Karlštejn. Ona cesta byla, pravděpodobně poprvé od barokní přestavby kostelíka r. 1772,  rekonstruována do sjízdné podoby. Za náměstím ji přetíná železniční trať, za ní vlevo se pak rozléhá rybníček Bubec a nad ním hala, kde býval sklad čehosi, a dnes jest tu ateliér sochařský. Jen do takové haly se vejdou artefakty, které s vrozenou tvrdošíjností stvořil Čestmír Suška. A další banda bubeckých výtvarníků. Tuto stříbrnou sobotu mnozí konzumenti stráví v drůzách nákupních středisek. Ale 14. prosince po druhé hodině odpolední můžete nějaký obnos utratit i zde, neb se tu koná prodejní výstava výtvarných děl asi čtyřiceti výtvarníků, a to pod lákavým názvem Zimní salonek.

Pravil jsem, že jen sem se vejdou Suškovy výtvory. Některé ale asi stejně nevejdou, proto je kolem haly další výstavní prostor. Jedna z těch větších věcí se nachází i v Centru současného umění DOX. Tam se před dvěma týdny konal křest 2. rozšířeného vydání monografie Čestmíra Sušky s anglickým překladem, kterou vydalo nakladatelství Gallery. Ptal jsem se tehdy skromného umělce, jestli má v DOXu taky něco vystaveného. Prý ne, jen tu rozhlednu. Myslel jsem, že něco v objektu, zvaném Rozhledna. Ne, je to ta devítimetrová rozhledna na dvoře toho centra! Pěkná byla, nasvícená, šlo tam vejít i vystoupit na vršek a obdivovati tak dílo zevnitř.




Stejně jako u toho křtu, si budete i v Bubci moci koupit onu zmiňovanou knihu za velice zvýhodněnou cenu! Máte-li někoho v rodině, kdo se zajímá o moderní umění nebo vývoj jednoho z Tvrdošíjných, pak se zde nachází skvělá možnost pořídit mu krásný dárek. Anebo si kupte něco jiného. Nebo jen procházejte, obdivujte či si užívejte programu:

15:00 NoemovaArcha - loutkové představení, hrají Renata Kubišová, Arjana Shameti a Čestmír Suška, loutky a výprava Václav Krčál, režie Čestmír Suška
16:00 Čestmír Suška, Rozhledna II, komentovaná prohlídka 9 m nad zemí
16:30 Michael Delia /USA/ koncert Light years - mbira, hosho a malý cimbál
17:00 - 20:00 Potní chýše, Sam Hawkins a King Fifa VII
14:00 - 20:00 Bufet a zimní bar

Ano, bufet jistě bude opět dostatečně zásoben, jako vždycky. Objekt je, dle mých zákulisních informací, rovněž poněkud zateplen, takže by tam mělo být tepleji, než v zimě bývá.

Když to tak po sobě čtu, pak asi taky přijdu. Alespoň na chvíli. Zdá se, že tam je ještě jedna rozhledna! Tak na tu taky vylezu, komentovaně.

Psáno v Praze na Lužinách dne 11. 12. '13

Viz i pozvánku do Bubce z roku 2000,
report o artistním lovu v dalším roce,
a  koukám, že zatím poslední echo vyšlo v roce 2004 pod názvem Halali!

No, asi se tam fakt mrknu. Podívat se, co mají nového v bufetu. Z rozhledny.
\ :-)