pátek 25. dubna 2014

MOBY DICK: Vyčuhující rubáška

Putinovy fáze, brazilská kultura, vlastní priority, legitimní zájmy, Druhá vlastenecká a chybné a nepochopitelné rozhodnutí
************************************

Sobota 19. dubna, Bílá

Omluva Dopravním podnikům za minulé pochyby o tom, zda je vhodné na Velikonoce omezovat dopravu MHD. Jízda masovými prostředky byla ucházející.
"Až na páteční odpoledne v metru." (Žena Moby Dicka)
"Ale to je v Praze normální." (Mrtvá Kočka)

Ukrajinská vláda pod záminkou Velikonoc zastavuje akce, kterými měly být vyproštěny státní úřady na východě země z rukou sudetských Rusů. U Slavjanska se nicméně strhla přestřelka, ve které padli nejméně tři sudetští Rusové. Ve městě byl vydán noční zákaz vycházení.
"Kým?" (Žena Moby Dicka)
"Každým, kdo drží flintu." (Mrtvá Kočka)

"Antisemitismus se stal společensky únosným. V Evropě je snad horší už jenom v Maďarsku. Člověk aby se bál jet s kipou na hlavě metrem. Stěhujeme se do Izraele. Nejsme z toho nadšení, ale děláme to kvůli dětem. Nebudou se už muset bát jít do školy." (Nezachycený francouzský Žid pro Deutsche Welle)

"Ruská média zatím neviní Francouze z fašismu." (Žena Moby Dicka)
"To bude až ve třetí fázi." (Mrtvá Kočka)
"Třetí? Co je první?" (Žena Moby Dicka)
"Všechny země bývalého Sovětského svazu musí mít možnost navrátit se do lůna Ruské federace." (Putinova doktrína, veřejná část, navazující na Romanovce)
"Co je druhá?" (Žena Moby Dicka)
"Všechny země bývalé Varšavské smlouvy, RVHP a Sjednocené arabské republiky musí mít možnost připojit se k obnovenému ruskému impériu." (Putinova doktrína, neveřejná část, navazující na Brežněva)
"Bože, co bude čtvrtá?" (Žena Moby Dicka)
"Stačí nám Evropa a naše část Asie. Čína ať se vysiluje válkou s Indií a Japonskem, a USA si mohou ponechat Ameriku. To neznamená, že se zříkáme podpory osvobozeneckého boje jihoamerických a afrických zemí a zemí Britského společenství národů." (Putinova doktrína, neveřejná část, navazující na Stalina)

"Mělo by být jasně pochopeno, že Rus je příjemný společník, než si zastrčí rubášku do kalhot. Jako Orientálec je okouzlující. Avšak pouze tehdy, pokud trvá na tom, aby byl považován za nejvýchodnějšího ze západních národů místo za nejzápadnějšího z východních, jinak začíná být jeho etnická anomálie těžko zvládnutelná. Hostitel nikdy neví, která strana jeho povahy se projeví příště." (Rudyard Kipling v úvodu příběhu "The Man Who Was". Příhodný citát zaslal čtenář Z. D.Hora, kterému tímto děkujeme.)

Neděle 20. dubna, Boží hod velikonoční

Kyjev obviňuje RF z bezbožných akcí říšskoruských výsadkářů na východě Ukrajiny. Moskva obviňuje ukrajinské nácky z Pravého sektoru z útoků na sudetské Rusy.
V Charkově se distribuují mapy s budoucí federální hranicí Ukrajiny.

"Potřebujeme z Ruska pomoc – alespoň potraviny a zbraně." (Nejmenovaný sudetský Rus pro Deutsche Welle.)

Vladimir Vladimirovič Putin, samoděržavý carprezident RF, podepsal dekret, podle něhož budou moci Rusové ze zemí bývalého SSSR získat ruské občanství ve zjednodušeném řízení.
"A možná o to ani nebudou muset žádat!" (Mrtvá Kočka)

Někteří občané Moldavské republiky se už cítí být integrální součástí RF. Tak třeba sudetští Rusové v autonomní Gagauzii v referendu 2.2.2014 hlasovali 95% většinou pro vstup do Celní unie Ruska, Běloruska a Kazachstánu.
"Što éto takóje »Gagauzie?" (Žena Moby Dicka)
"Už ses ptala v tom únoru. A tehdy jsem ti odpověděla: »Trénink na Ukrajinu.«"  (Mrtvá Kočka)

Také 150.000 sudetských Rusů z Podněstří (de iure Moldavsko), které jako nezávislou republiku uznaly jen země, které nikdo neuznává, by chtěli heim ins Reich. Ruské pasy už mají. Teď jde jen o to "dobudovat" koridor Doněck-Krym-Oděsa až na východní břeh Dněstru. Tento koridor, patřičně rozšířený, už vlastně existuje – na mapách autonomní sudetské Ukrajiny…

Zato Moldavané ze západního břehu Dněstru chtějí zpátky domů do Rumunska. To jim také velkoryse rozdává rumunské pasy za nesouhlasného mručení z Brusele, který exsovětské Rumuny na svém území nerado vidí.

"Myslím si, že nastal čas přestat si hrát na trapné sankce a uzavřít koridory z RF přes území EU (a země NATO) do Kaliningradské oblasti." (Žena Moby Dicka)
"Abychom neuzavřeli kyslík vašim kosmonautům!" (Nikdo z Rusů to neřekl.)

Pondělí 21. dubna, Červené

Parné Velikonoce to byly. Málokdo tak parné Velikonoce pamatoval. Už i houby smrže nabízely báby na trhu. (Z padesát let staré pohádky Jana Wericha Tři sestry a jeden prsten.)

"Podepsal jsem dekret, který rehabilituje populaci krymských Tatarů, populace Arménů, Němců a Řeků - tedy všech, kteří za Stalinových represí trpěli." (Milostivý VVP rehabilitoval hlavně 300.000 Tatarů, kteří tvoří hlavní neruskou národnost na dvoumilionovém Krymu.)
"A co vlastně provedli?" (Žena Moby Dicka)
"Byli Tatary." (Mrtvá Kočka)
"A z toho je rehabilitoval?" (Moby Dick)
"Ano. Ale nesmějí to opakovat!" (Mrtvá Kočka)

Kyjevská radnice přijala rozhodnutí o "zachování a legitimitě Majdanu".
"Je to absolutně nepřijatelné." (Sergej Larvov, ministr zahraničí a blízkého příhraničí RF, podle něhož jde o "hrubé narušení ženevské dohody".)

Larvovovi se také nelíbí, že jsou stále "obsazeny vládní budovy".
"Které si demonstranti pronajali." (Žena Moby Dicka)
V ulicích Kyjeva "panuje nepořádek" (dle Larvova).
"Míněny asi ty haldy květin, které stále nosí Kyjevané k uctění památky stovky zavražděných demonstrantů." (Mrtvá Kočka)

Z kultury:
Ve škole ve favele Pavao-Pavaozinho, Rio de Janeiro, byl nalezen mrtvý šestadvacetiletý pouliční tanečník Douglas Rafael da Silva.
”Policisté ubili mého přítele k smrti, stejně jako mučili a zabíjeli v jiných komunitách.” (Johanas Mesquita, obyvatel, místní.)
"Zpráva z místa činu ukazuje, že Douglasova zranění odpovídají tomu, že zemřel následkem pádu.“ (Policie, brazilská)

Ze sportu:
V Bostonu se slaví US Den patriotů tradičním maratonem. Letos běželo rekordních 36 tisíc účastníků, kteří to vzali i jako vzdor vůči teroristům, co vloni jejich svobodu běžet omezili vražedným bombovým útokem. Běh byl ozdoben traťovým rekordem 2:18:57 hodiny, kterého dosáhla už potřetí vítězná Rita Jepto (Keňa). V mužích zvítězil poprvé od roku 1983 domácí závodník Meb Keflezighi.
"Z Eritree." (Mrtvá Kočka)

Úterý 22. dubna

"Máme vlastní priority a seznam lidí, kteří jsou ve městě nežádoucí. Když takové lidi odhalíme, pochopitelně je zadržíme. Jedině pak můžeme vyhodnotit, jak moc velkou hrozbu pro nás představují." (Vjačeslav Ponomarjov, sudetský Rus, lidový starosta Slavjanska, k zadržení reportéra amerického webu Vice News Simona Ostrovskyho, amerického občana, který jest podezřel ze špionství pro Pravý sektor.)
"Což by bylo s ohledem na jeho druhé, izraelské, občanství, vskutku kuriózní." (Moby Dick)

"Što éto takóje »lidový starosta«?" (Žena Moby Dicka)
"To se nejdříve pro výstrahu umučí někteří zvolení zastupitelé, no a ti ostatní ho demokraticky zvolí." (Mrtvá Kočka)

Nedaleko Slavjanska byla objevena těla dvou umlácených lidí. Jedním z nich byl zastupitel z východoukrajinského města Horlivka, člen strany Vlast Volodymyr Rybak.

"Tyto zločiny jsou prováděny s plnou podporou a benevolencí Ruské federace. Vyzývám bezpečnostní agentury, aby znovu začaly s protiteroristickou akcí s cílem ochránit ukrajinské občany žijící na východě země před teroristy." (Oleksandr Turčynov, ukrajinský prezident)

Na východě Ukrajiny značně stoupla kriminalita. Místní policie je vůči ni nečinná. Ruští sudeťáci zabavují soukromé automobily a vymáhají z obyvatelstva daně.
"Ale to jsou aktivity revoluční osvobozenecké vlády!" (Sudetská policie.)
"Kriminálnická policie." (Mrtvá Kočka)

Další upřesnění k jihokorejskému trajektu: Záhada neexistujících záchranných člunů doplněna: Nešlo je kvůli náklonu lodi sundat.
"Jak dosvědčil jeden ze zachráněných členů posádky." (Žena Moby Dicka)
"Který se dostal do těch člunů, které ještě stihla posádka sundat." (Mrtvá Kočka)

Z brazilské kultury:
Nejméně šest maskovaných ozbrojených útočníků ráno přepadlo garáže přepravní společnosti Urubupunga na předměstí Sao Paula, kde zapálilo 34 autobusů. Autobusová doprava na předměstí byla ochromena. Média spekulují o tom, že jde o odvetu za policejní zátah proti překupníkům drog, při němž včera zemřel jeden z pravděpodobných pouličních dealerů.

Ve favele Pavao-Pavaozinho, Rio de Janeiro, zapálili místní chudáci na protest proti policejní brutalitě pneumatiky. Městské úřady se snaží prostředí chudinských čtvrtí zkulturnit, financují tam školy, vzdělávací centra, organizují svoz odpadků, nicméně ve stísněných uličkách z načerno postavených domků nejsou k dispozici požární hydranty, takže požár se rozšířil i na okolní stavby.
Favelané pak zaútočili na stanici "pacifikační policie" a začali zapalovat i auta. Došlo k přestřelce s místními drogovými gangstery. Při incidentech byl zastřelen jeden muž a zraněn dvanáctiletý chlapec.

Ze sportu: Za dva roky se poblíž této favely mají konat plavecké soutěže na letních olympijských hrách. Za padesát dní začíná v Riu mistrovství světa ve fotbale.

Středa 23. dubna 2014

"Útok na ruské občany považujeme za útok na Ruskou federaci. A v případě napadení zcela jistě odpovíme. Pokud někdo na naše legitimní zájmy a zájmy Rusů přímo zaútočí, jako to bylo například v Jižní Osetii, nevidím jinou možnost, než zareagovat v souladu s mezinárodním právem. Když viceprezident Joe Biden navštívil Kyjev, vláda oznámila, že protiteroristická operace je opět v aktivní fázi. A začala hned po návštěvě šéfa CIA Johna Brennana. Nemám proto žádný důvod nevěřit, že to všechno nerežírují a přímo neřídí Američané.“ (Sergej Larvov, ministr zahraničích Rusů)

Komentátoři považují za hrozivé to, že i oficiální ruské larvy bez uzardění lžou, aniž se ohlížejí na to, jaký to má dopad v mezinárodním společenství. Jak již dříve upozornil Moby Dick: Jedná se o propagandu, která je určena pro Rusy.
"O válečnou propagandu." (Mrtvá Kočka)

Předseda Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Ahmet Üzümcü se chystá do Sýrie, aby ověřil zprávy o chemických útocích, při nichž zahynuli ozbrojenci i civilisté. Během tohoto měsíce, naposledy 11. a 13. dubna, shazovaly na obyvatelstvo vrtulníky barely s chlorem.
"Jde o kampaň, která má zastřít výsledky Sýrie v odzbrojovacím programu." (Fajsal Mikdád, náměstek syrského ministra zahraniční) Podle odzbrojovacího plánu má Sýrie má svůj chemický arzenál vyvézt k likvidaci do 27. dubna.

"Asi šlo o ekologickou likvidaci chemických zbraní." (Žena Moby Dicka)
"Bezpečnější než jejich vývoz do Libanonu." (Mrtvá Kočka)

Z brazilské kultury:
Upřesnění k pondělní zprávě: Douglasovi nebylo 26 ale 25 let. Nezahynul na následky pádu, nebyl zbitý, ale zastřelila ho policie, když si ho spletla s dealerem drog.
"Spletla? Proč tedy gangsteři tak vyvádějí?" (Žena Moby Dicka)
"Aby ukázali svou faktickou nadvládu." (Mrtvá Kočka)

Na pláži Copacabana (Rio de Janeiro), jejíž část leží pod favelou  Pavao-Pavaozinho, proběhla spontánní násilná demoška.
"Organizovaná gangstery." (Mrtvá Kočka)
Během ní zemřel třicetiletý muž po zásahu kulkou do hlavy. Není jasné, kdo ho trefil.
V Riu byly uzavřeny dvě hlavní dopravní tepny, protože na nich rozhněvaní favelané zapalovali barikády a pneumatiky. Na policajty pak házeli lahve.

Čtvrtek 24. dubna 2014,
vylézají hadi a štíři
Simon Ostrovsky byl bezpečně propuštěn a je v dobrém zdravotním stavu. Neví se, co lidového starostu přesvědčilo, že není fašistickým špionem.

Pět sudetských Rusů zabito v potyčce s ukrajinskou armádou. Ruská armáda uvedla svoje vojska u hranic do stavu, který nazvala "vojenské cvičení".

"Ruské strategické raketové bombardéry Tu-95MS za doprovodu stíhaček MiG-31 nacvičovaly lety nad neutrálními vodami Severního moře. Byly ve vzduchu více než 16 hodin a překonaly za tuto dobu vzdálenost asi 12000 km." (Nejmenovaný mluvčí vojensko-leteckých sil RF) Lety se uskutečňily v přísném souladu s mezinárodními pravidly a neporušují hranice jiných států.
"Ta túčka jsou dost starožitná." (Žena Moby Dicka)
"Nicméně unesou Car-bombu. Nebo sadu letounových střel s jadernými hlavicemi." (Mrtvá Kočka)
"No a ty MiGy jsou docela nové." (Moby Dick)

Tyhle lety obnovili Rusové po skončení studené války už před několika lety. Ruští politickovojenští gangsteři současné prohlášení vydali zejména kvůli dalšímu roznícení vlastenectví dosud neroznícených Rusů.
"Dosud nerozlícených Rusů." (Žena Moby Dicka)
"V psychologické přípravě na Druhou Vlasteneckou." (Mrtvá Kočka)

"Jde o chybné a nepochopitelné rozhodnutí." (Bohuslav Sobotka, premiér, předseda ČSSD) Slávek komentuje rozhodnutí karlovarského hejtmana PaedDr. Josefa Novotného ml. (ČSSD, exKSČ) zůstati poslancem i hejtmanem. Někteří socialističtí hejtmané již pustili poslaneckou funkci (a ponechali si jen 20 dalších), jiní zatím uvažují a čekají. Do soboty mají čas na rozmyšlení, zda se podřídí usnesení Ústředního výkonného výboru (a předvolebnímu slibu) ČSSD.
"Koho to zajímá?" (Žena Moby Dicka)
"ČSSD." (Mrtvá Kočka)

Na Pražském hradě se dnes a zítra uskutečňuje Summýš k 5. výročí Východního partnerství. Zúčastní se ho státní prezident Mlhoš Zeman, hlavy států a vrcholní představitelé zemí Východního partnerství [Ukrajiny, Běloruska, Moldavska, Arménie, Gruzie a Ázerbájdžánu] a některých členských států Evropské unie [Slovenska, Polska, Maďarska, Rakouska a Litvy].
[Tiskovou zprávu pražského hrad.cz doplnil Moby Dick.]

Z Brusele nedorazili očekávaní vládcové EU, prezidenti José Manuel Durão Barroso a ten druhej, toliko eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle.
"Našinec." (Žena Moby Dicka)
"Není důležité, kdo nedorazil, ale kdo dorazil." (Štefan Füle)

Jedním z hlavních bodů jednání bude situace na Ukrajině, zejména proto, že všechny východňárské země mají na svém území také sudetské Rusy, některé i s pasem RF.
"Koho to zajímá?" (Mrtvá Kočka)
"Mělo by i tebe. Však víš, s kým bydlíš v domě!" (Žena Moby Dicka)

"Navrhuji Vám, abychom dnes při večeři, ale zejména zítra na druhém plenárním zasedání zvážili možnost, čím by Východní partnerství mohlo přispět deeskalaci konfliktu na Ukrajině, kde podle mého názoru hrozí buď zahraniční invaze, nebo občanská válka, případně obojí najednou. My starší, kteří jsme něco podobného zažili před asi dvaceti lety v Jugoslávii, s tím máme svoji zkušenost." (Z uvítacího projevu prognostika Zemana.)

"Byly tam děti, byli tam staří lidé – a stříkali pepřový sprej a slzný plyn.“ (Nejmenované mladé ženy, Rio, si stěžují si na zásah policistů u vchodu do favely Pavao-Pavaozinho při další demošce.)
Policajti vypustili slzák po tom, co byli fyzicky napadeni.

"Lidé odmítají ty, kteří je mají chránit, jedna z podmínek celé pacifikace tedy nefunguje. Brazilská policie selhala." (Výcuc z komentářů nezachycených komentátorů.)
"Asi by měli víc střílet." (Mrtvá Kočka)
"Ne, vědět na koho!" (Žena Moby Dicka)

Pátek 25. dubna 2014

Shrnutí z tohototýdenní brazilské kultury:
Pouliční tanečník a pouliční prodavač drog byl honěn pacifikační policií. Při útěku spadl ze školních schodů, přičemž se zabil. Na jeho těle byly poté nalezeny známky bití. Nakonec ho někdo zastřelil kulkou nejasného původu. Možná policisté, možná drogoví gangsteři.
"Anebo kolegové pouliční prodejci tance." (Žena Moby Dicka)
"Nejspíš Marťané." (Mrtvá Kočka)

Další socialistický hejtman učinil chybné a nepochopitelné rozhodnutí.

"Účastníci tohoto setkání by doporučili Ruské federaci, aby jako mírové gesto přispívající k deeskalaci napětí stáhla svá vojska z ukrajinských hranic. Dokud se vyjednává, tak se neválčí. Až se válčit začne, tak veškeré naše výzvy se stanou planými slovy." (Mlhošův návrh na pražském Summýši.)

Mlhoš dále navrhuje, aby Kyjev "v duchu ženevských dohod uskutečnil decentralizaci země".
"Načež se východní část federace osamostatní a dobrovolně připojí k RF." (Žena Moby Dicka)
"Ale nejdřív bude referendum, ne?" (Moby Dick)
"Velice silně doporučuji přečíst si jak to bylo s referendem v Rakousku v březnu 1938!" (Mrtvá Kočka)

Vybrané věty:
"Velká část rakouského obyvatelstva volá německé vojenské síly k nastolení pořádku."
"Spojenci nebudou ochotni učinit opatření proti invazi."
"Hitler vytvořil padělaný telegram volající o pomoc od východních sousedů."
"Němečtí vojáci byli vítání od Rakušanů velmi vřele, s květinami, hajlováním a německými vlajkami."
"Chyby při invazi se staly velkým poučením pro německé velitele, kteří nové postupy použili již při obsazování Česko-Slovenska."
"Zde v Rakousku je mnoho slavení. Ani my sami jsme nedoufali, že sympatie budou tak intenzivní."

Nu, sudetští Rusové mají velice intenzivní sympatie k ruskému impériu.
"Tak silné, že je to možná i samotné říši nepříjemné…" (Žena Moby Dicka)
"Ne jako tyrani jsme přišli, ale jako osvoboditelé." (Adolf Hitler, říšský kancléř, 1938.)

A co řekne ruský car v roce 2014???
"V případě nepříznivého vývoje na jihovýchodě Ukrajiny si vzpomeneme na souhlas Rady federace s použitím ozbrojených sil Ruské federace na území Ukrajiny. Tuto možnost stále máme, ale nijak po ní netoužíme." (Vitalij Ivanovič Čurkin, stálý zástupce RF při OSN)

"Toužíte, netoužíte, spustili jste lavinu, a ta padá." (Žena Moby Dicka)

Vojenské cvičení Ozbrojených sil RF se přiblížilo už na kilometr ke hranicím s Ukrajinou
"Toužíte." (Mrtvá Kočka)

Zatímco US prezident Barack Obava směřuje z Japonska do Jižní Koreje, jeho ministr zahraničí se věnuje skutečné krizi. John Kerry obvinil Rusko, že za celý týden nijak nepřispělo k urovnání ukrajinských událostí, neapelovalo na sudetské Ruswy, aby zmírnili své provokace, naopak jejich akce finančně podporuje.
"Okno pro řešení situace se uzavírá. Cena, kterou za to Rusko zaplatí, roste." (John Kerry)

"Pokusy o ruskou vojenskou agresi na území Ukrajiny povedou k vojenskému konfliktu na území Evropy. Svět ještě nezapomněl na druhou světovou válku, ale Rusko chce rozpoutat už třetí." (Arsenij Jaceňuk, ukrajinský premiér na zasedání vlády.)
"Tu rozpoutalo už nultou fází, totiž druhou válkou v Čečně." (Mrtvá Kočka)
"Jenom západní svět si to odmítl připustit." (Žena Moby Dicka)
**********************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick