středa 11. června 2014

Ad hominem Chomsky

Martin Daneš ve sloupku středečního Metra pod titulkem "Zavři zobák, Chomsky" – chce zavřít zobák Alexandrům Vondrovi a Tomskému. A to za to, že kritizovali výroky Noama Chomského o ne-trpění českých disidentů. Kritikům tohoto kognitivního vědce a geniálního lingvisty vytýká, že "argumentují ad hominem". Nu, když někomu nadávám za jeho výroky, tak nadávám jemu.



Daneš nazval Chomského "předním teoretikem propagandy", a opomněl, že je v tomto oboru hlavně předním praktikem. Kritika západní společnosti, konkrétně USA a Izraele, Chomského dovedla k tomu, že se z prostého anarchisty a odpůrce války ve Vietnamu stal ideologickým levičákem, kterému za jeho pomlouvačné výroky nehrozí vězení (ani to "sametové" normalizační). Nanejvýš mu někdo řekne: Zavři zobák.

Připomenu výrok tohoto "společenského kritika" (který se ale úzkostlivě vyhýbá kritice arabského nacionalismu či ruského imperialismu): "Spojeným státům by pomohl jistý druh denacifikace". Neboť jsou "nejagresivnější mocností světa, jsou největším ohrožením míru, národního sebeurčení a mezinárodní spolupráce". Všemu, co této tezi odporuje, říká Chomsky: "Zavři zobák". (Takže např. podle něj neexistovala žádná Pol Potova genocida v Kambodži.)

Podobně nelichotivě se Chomsky vyjadřuje o Izraeli. Který je podle něj "vážnou hrozbou pro mír v celém světě v souvislosti s jeho jaderným programem". Což Írán není – alespoň dle Chomského, tohoto židovského antisionisty, hojně citovaného hlavně antisemity…

Já sám zobák Chomskému zavírat nehodlám. Chci jen ukázat, že jeho politické výroky je třeba brát s vědomím toho, že je "popíračem demokracie" v USA a Izraeli. A zpětně mu chci poděkovat za to, že v roce 1978 podepsal výzvu k propuštění chartistů Jaroslava Šabaty a Jiřího Müllera z bolševického vězení.


Psáno v Praze na Lužinách dne 11. 6. 2014

Viz i články neviditelně psích kolegů:
Bohumil Doležal: Noam Chomsky a disidenti
Roman Joch: Morálním nedochůdčetem v 85 letech