sobota 3. ledna 2015

Co se stalo v Českých Textárnách s odměnami

Odměny se vracejí. Tedy ne, že by je vraceli odměnění managoři. Vrací se nápad ještě před privatizací vytlouci z firmy poslední hotovost na odměny pro manadement a vydojit ji tak do krve.
............................
(Jména osob, jakož i názvy podniků a institucí zde uvedených, jsou pouhou literární fikcí. Všechno je to vymyšleno. Jen citace z českého denního tisku jsou téměř autentické.)



Pondělí 3. ledna 2005

Krásný klid na práci byl porušen po poledni, kdy přišel vedoucí Duto Hlav přímo z prac. porady managorů. Vzbudil brigádnici Kruto, i když se mu nejdřív nechtělo vyrušovat svou manželku, která v klidu pochrupovala za psacím stolem v jeho kanclu. Pak nám oběma přednesl novoroční lekci VUMLu (Virtuální univerzity morálky a lidství). Nejdříve přečetl z Hospodských novin tuto zprávičku:

"Šéf hypotečního úřadu Fannie-Manie Ranklin Fraines vypověděl pod přísahou v Kongresu, že účetní knihy jeho společnosti jsou v pořádku. Avšak lhal. Účetní nesrovnalosti činily devět miliard dolarů. Protože mu letos bude 55 let, půjde do důchodu. Podle smlouvy dostane (krom odstupného) od společnosti dva miliony dolarů jako roční důchod, a to doživotně. I kdyby mu byla prokázána vina, stejně bude mít nárok ještě na bezplatnou zdravotní péči, podnikem hrazenou životní pojistku a opci akcií."

Potom Duto dodal: "To jsem vám přečetl jenom proto, abyste se nedivili, až se dovíte, že naše firma vyplatí dalších dvě stě miliónů korun dalším managorům. Je to poměrně málo."

Já myslím, že je to přiměřené – však také zpronevěřují méně, než jejich američtí kolegové.

Úterý 4. ledna 2005

Managor pro odměňování Dur Durak prozradil novinářům, že odměny se budou týkat asi tak deseti lidí. Hm, ti se budou mít!

Středa 5. ledna 2005

Mluvčí Zlato Vrh předal médiím zprávu, že nové odměny se budou týkat sedmnácti lidí. Těch včerejších deset je asi smutných.

Čtvrtek 6. ledna 2005

Pomocná tisková mluvčí Krasopráva Cintálová sdělila agenturám, že odměny se týkají dvaceti šesti lidí. Těch sedm, co se radovalo včera, je smutných zase dnes.

Pátek 7. ledna 2005

Hlavní mluvčí Českých Textáren Linda Živá upřesnila, že nové odměny se budou týkat padesáti až sto lidí. Hospodky se divily proč naši zástupci vydávají tak rozporuplné zprávy.

Nevěděli, co jsem zaslechl v kantýně: To není jedna odměna pro různé počty lidí! Jedná se (už z dřívějška)
a) o 200 milionů korun pro vrcholový manadement,
b) o dalších 200 milionů pro špičkový manadenet,
c) o jiných 200 milionů pro vedoucí manadement,
d) o doplňujících 200 milionů pro řídící manadement a
e) o rozšiřujících 200 milionů pro výkonný manadement.

Ptal jsem se Duta, jestli nějaký ten stamiliónek nezbude i na zaměstnance (jednotné číslo). Docela jsem ho tím pozlobil. Zakřičel ma mě:

"Zapomněl jste, že jsme zavedli tvrdý režim šetřicí kůry? Nestačí vám, že jste před třemi lety vyfasoval pět tužek? Chcete firmu vydojit do krve?"
------------------------------------------

MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík!
>>:)) Moby Dick