pátek 23. ledna 2015

MOBY DICK: Náboženství míru

Zbožní nigerští, němečtí, jemenští, čečenští, íránští, libanonští a palestinští muslimové, a jejich pravoslavní a jezuitští kolegové



Sobota 17. ledna 2014

Katolický kněz a teolog Miloslav Fiala míní, že se papež František během své cesty po Šrí Lance "vemluvil do srdcí budhistů".

Předsedou Nejvyššího soudu se stává Surendra Kumara Sinhi (64). Je to poprvé v dějinách převážně islámského Bangladéše, kdy se této funkce ujímá hind.
"Možná proto, že Bangladéš není »islámský« stát, přestože většina jeho obyvatel vyznává islám. Bangladéš je zjevně státem demokratickým." (Žena Moby Dicka)

Bezbožné karikatury proroka Mohameda v novém čísle časopisu Charlie Hebdo rozlítily zbožné nigerské muslimy natolik, že v hlavním městě Niamey a ve druhém největším městě Zinderu vypálili osm kostelů, modliteben a francouzské kulturní centrum. Zabito byli přitom deset a zraněno na padesát lidí.
"Ve jménu Boha milosrdného, slitovného." (Žena Moby Dicka)
"Ne, ve jménu divošské nenávisti." (Mrtvá Kočka)
"Nezapomeňte, že islám je proti násilí. Násilnosti naše víra neschvaluje." (Jeden ze dvaceti nigerijských muslimských duchovních, jejichž »zvláštní poselství« vysílala nigerijská televize. Po něm se do ulic vrátil klid.)
Také Nigérie má nenáboženskou vládu. Zatím.

Islám je prý "náboženství míru".
"Není to protimluv? Náboženství – a mír?" (Mrtvá Kočka)

Neděle 18. ledna 2014

Papež František na závěr své asijské cesty slavil ve filipínské Manile mši svatou. Na ni do deštivého Rizalského parku dorazilo šest až sedm milionů lidí.
"Do bývalého parku." (Mrtvá Kočka)

"Bůh stvořil svět jako nádhernou zahradu, avšak člověk znetvořil přirozenou krásu… a vytvořil společenské struktury, které umožnily trvání chudoby, nevědomosti a korupce". (Franta Jednička, papež)
"Slušná sebekritika vatikánského státu." (Žena Moby Dicka)
"Tahle perestrojka Frantovi nevyjde." (Mrtvá Kočka)

Nigerijští machometáni z organizace Boko Haram zaútočili v Kamerunu, kde zabili tři lidi a rozbili osmdesát domů. 80 lidí bylo odvlečeno, z toho asi 50 dětí ve věku 10-15 let. Loni v dubnu unesli přes 274 křesťanských studentek z internátů vládních škol, které pak svým členům prodávali jako sexuální otrokyně za cenu 240,- Kč za kus.
"Ve jménu Boha milosrdného, slitovného." (Žena Moby Dicka)
"Ne, ve jménu svého šéfíka Abubakara Shekau." (Mrtvá Kočka)

Německá policie zakázala zítřejší drážďanskou demonstraci Pegidy i další shromáždění ve městě. Policie prý nemá nic proti protiislamistům a jiným německým nacionalistům, ale neznámý machometán hrozil vraždou Lutze Bachmanna, který Pegidu vede.

V Norsku a Dánsku proběhly demošky rasistů a protidemošky zastánců tolerantní společnosti..
"Što éto takóje »zastánci tolerantní společnosti?" (Žena Moby Dicka)
"To jsou ti, kteří zastávají názor, že je rasistické vysmívat se Bohu milosrdnému a slitovnému, a jsou tolerantní k vraždění v Jeho jménu." (Moby Dick.)
"Ne, to jsou ti, kteří absolutně postrádají humor a pud sebezáchovy" (Mrtvá Kočka)

Ukrajinská armáda opětně dobyla to, co zbylo z Doněckého mezinárodního letiště. Město Doněck zasáhla silná dělostřelecká palba.

Pondělí 19. ledna 2014

V Drážďanech se tedy pravidelný demonstrační pondělek hnutí Pegida nekonal. Byl "přesunut" do pět hodin jízdy vzdáleného Mnichova. Načež na něj dorazilo jen 500 místních pegidistů. Kdežto tolerantistů se sešlo na 10 tisíc.

Téměř milion lidí se sešlo v čečenské stolici Groznyj. Zlobili se kvůli karikaturám Proroka Mohameda ve francouzském satirickém týdeníku Charlie Hebdo. Nezdá se, že by tito machometáni nějak odsuzovali vraždění ve jménu Alláha a Jeho Proroka.

Kontrolní otázka: Jaký je – ve výsledku – rozdíl mezi zastánci tolerantní společnosti a machometány?
 
Izraelské vojenské letectvo provedlo nálet na syrskou část Golanských výšin, při kterém zcela neekumenicky zabilo Mohameda Alího Alláhdadího, generála Iránských revolučních gard, pět dalších íránských vojáků a pět teroristů z libanonského Hizballáhu, spojenců hodného to pana prezidenta Asáda Dvojky.
"Zastávajíce se života svého, tak odpočinuli od nepřátel svých." (Ester, Kniha)
"Ve jménu Boha rozumného a milosrdného – ke svým lidem." (Žena Moby Dicka)

Šíitští povstalci obsadili budovu jemenské televize a obklíčili sídlo sunitského premiéra v hlavním městě Saná.
"Který z jemenských kmenů bojuje ve jménu Boha milosrdného, slitovného?" (Žena Moby Dicka)
"Hádej." (Mrtvá Kočka)

Nezaznamenatelný český politik volá po tom, že "v boji proti terorismu musíme být připraveni obětovat část svých svobod". Debatuje se o tom, že by BISka měla mít snadnější přístup k bankovním a telefonním účtům.
Nu, ona BISka už dnes má své možnosti. Tedy možnosti ve sledování. Jinak možnost, jak může bránit terorismu a řádění ruských tajných služeb na našem území má jen jednu: Informuje o tom premiéra, a ten může informovat vládu. A to je prakticky vše! Informace, které získá, nemohou být ani použity při soudním projednání! A co uplynulé čtvrtstoletí dělaly všechny vlády a premiéři s hlášeními BISky?
"Pokud chceš, aby to bylo na Psu, tak prosím slušně, Mrtvá Kočko." (Žena Moby Dicka)
"Nic." (Mrtvá Kočka)

Úterý 20. ledna 2014

Autobusová zastávka v Doněcku dostala přímý zásah dělostřeleckým granátem. Při čekání nikoli na autobus, ale na vodu, byli zabiti dva lidé, pět bylo těžce zraněno, počet obětí se možná zvýší.

Šíité dobyli palác jemenského prezidenta.

Středa 21. ledna 2014

V telavivském autobusu linky č. 40 zaútočil mladý politický muslim (23 let) ze Západního břehu na řidiče a cestující. Zranil asi dvanáct lidí, z toho čtyři těžce, včetně řidiče.
"Ten však skvěle zareagoval a bránil se útoku, což teroristu zaskočilo." (Benci Sau, policejní velitel)
"To by se mu asi v Paříži nestalo." (Mrtvá Kočka)
Kolem jel autobus se členy vězeňské stráže. Kteří si všimli prchajícího chudáčka, bodajícího maniaka postřelili do nohy, načež při zatýkání bolestně kníkal.
"Tohle je Izrael, který – zastávajíce se životů svých občanů – je na teroristické útoky připraven. A připraven odpovědět. (Žena Moby Dicka)
"Vždy připraven." (Moby Dick)
"Kdežto Evropa je vždy nepřipravena." (Mrtvá Kočka)

"Je to přirozená odpověď na zločiny okupace a teroru proti palestinskému lidu." (Izzát Rišek, šéfterorista z Hamásu, ve svém interview pro BBC v Kataru.)
"Ano, a Evropa je vždy připravena naslouchat teroristům a vždy nacházet nepřirozenou odpověď." (Mrtvá Kočka)

V Lipsku se konal netradiční středeční mítink hnutí Pegida. Přišlo málo lidí, protože se provalil skandál s vůdcem hnutí Lutzem Bachmannem, který se v žertu nechal vyfotit jako Adolf Hitler. V Německu se takové fóry netolerují.
BTW: Protože to bylo v Lipsku, nejednalo se o "Pegidu", ale o "Legidu".
"Nic z toho, co bude v Lipsku dnes večer řečeno a požadováno, s námi není dohodnuto." (Kathrin Oertel, mluvčá Pegidy na fejsu)

Na pomoc sudetským Rusům dorazilo na východ Ukrajiny dva tisíce říšských po zuby ozbrojených Rusů. Nejdou pěšky, vezou se v 200 tancích a obrněných vozidlech.
"To musí mít ty zuby hóóódně vysoko!" (Mrtvá Kočka)

Čtvrtek 22. ledna 2015

Jemenský prezident Mansúr Hádí nemá kde bydlet, a tak rezignoval na svou funkci. Parlament však jeho rezignaci nepřijal.
"A do kdy bude prezidentovat?" (Moby Dick)
"Dokud ho nezastřelej." (Mrtvá Kočka)

Při čekání na tramvaj bylo zabito 13 lidí, začal hořet i projíždějící trolejbus. Tramvajová zastávka v Doněcku dostala přímý zásah minometnou střelou. Odpovědnost za to nesou, stejně jako v úterý
a) proruské ozbrojené síly,
b) proukrajinské dobrovolnické síly,
c) Bůh nemilosrdný pravoslavný a řeckokatolický neslitovný.
"e) Lidská bezbožnost." (Franta Jednička, papež, podle agentury Muška na Zdi)

Sudetští Rusové opětně dobyli to, co zbylo z Doněckého mezinárodního letiště. Během dne bylo v bojích zabito nejméně 41 vojáků i civilistů.

Evropská centrální banka se rozhodla znovu použít velký americký vynález, zvaný "kvantitativní uvolňování". Hodlá tak "oživit" evropské hospodářství mamutími nákupy vládních dluhopisů eurozóny. Měsíčně má vytisknout 60 miliard € (v současném kurzu 1,7 bilionu Kč), a to od letošního března, a to dokud nenatiskne celkem bilion (tisíc miliard) eur.
"To nepřepočítávej." (Žena Moby Dicka)
"Hele, mám nápad, jak oživit ekonomiku naší domácnosti!" (Moby Dick)
"Éto takóje »penězokazectví« a je to trestný čin." (Žena Moby Dicka)
"Ale jen v malém." (Mrtvá Kočka)
"Ve velkém je to masový zločin." (Žena Moby Dicka)
"Netrestaný." (Mrtvá Kočka)
"Dokud letadlo nespadne." (Žena Moby Dicka)

Pátek 23. ledna 2015
 Statusy na sociálních sítích prý nelze použít jako důkazy. Jeden z argumentů, jímž posvětil Krajský soud v Brně vydávání Hitlerových projevů v nakladatelsví guidemedia etc, s. r. o., které se systematickým vydáváním hnědých výkalů zabývá. Inu, vydávat výkaly není trestné, jenom genossen soudci úplně opomenuli neonacistické mezititulky, komentáře a úvody, jimiž tyto výkaly obdařili naši čačtí obdivovatelé Vůdceho politiky vydavatel Pavel Kamas, kolaborující redaktor a grafik Lukáš Novák a autor komentářů Stanislav Beer.

Ti jsou nadšení, vydání Dolfiho projevů, kus za lidových 790,- Kč, získalo další publicitu. Zvítězila prý "svoboda slova". Nu, ptejme se, jakého slova?
"Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti." (Listina základních práv a svobod, Článek 17, odst. 4.) Inu, a existuje zákon, který to omezuje.
"Hm, to je ta »mravnost« justiční mafie." (Žena Moby Dicka)
"Ne justiční mafie, ale nedovzdělanost a hloupost konkrétních soudců." (Mrtvá Kočka)
"U nás se takové fóry zřejmě tolerují." (Moby Dick)
"Ne fóry, ale nacistická propaganda." (Mrtvá Kočka)

Česká proevropská vláda se rozhodla vytisknout nové vládní dluhopisy v ráži 674 zanedbatelných miliard českých korun. Ale neprošlo to Sněmovnou, kde má vládní koalice pohodlnou převahu 11 hlasů. Proti nebyl nikdo. Hodně poslanců se však hlasování zdrželo. Včetně 11 pohodlných poslanců vládních stran, kteří se asi zdrželi ve sněmovním bufetu. Návrh tak neprošel – chyběly čtyři hlasy.
Ale cílevědomý ministr financí Andrej Babiš (ANO) je odhodlán svůj záměr dovést do konce. Míní, že právě schválená novela rozpočtových pravidel, která umožňuje ministerstvu financí vydávat dluhopisy na krytí schváleného schodku, mu to umožní.
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to nemíní.
Stádní prezident Mlhoš Zeman výšeuvedenou novelu zatím nepodepsal.

"Člen Tovaryšstva Ježíšova (jezuita) je za jistých okolností oprávněn i zabít toho, kdo by chtěl řád hanobit pomluvou." (Jiří Šotola v románu Tovaryšstvo Ježíšovo píše o 17. století.)
"Što éto takóje »hanobení pomluvou?" (Žena Moby Dicka)
"O tom rozhodují jezovité." (Mrtvá Kočka)
Faktická poznámka: František je prvním papežem z Tovaryšstva Ježíšova.
"Nu, ale už nemáme 17. století, že?" (Moby Dick)
"Jak kde." (Prorok Mohamed)
**********************************

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick