pátek 20. března 2015

MOBY DICK: Neslušná společnost


Orientace ruských ozbrojených sil, bratranecké národy, izraelské volby, v dostřelu dohod, odpůrci kapitalismu a jiní teroristé


Sobota 14. března 2015

Brazílií otřásají milionové demonstrace. Lidem se nelíbí Dilma Rousseff, jejich prezidentka, jež byla v letech 2003 až 2010 členkou správní rady brazilské energetické nadnárodní korporace Petrobras. Tedy v době, kdy v ní docházelo k rozsáhlé korupci, za níž zavřeli ředitele Petrobrasu Paula Roberta Costu. Paul to nechce nechat jen na sobě a obvinil 50 brazilských politiků, že "brali". Mezi nimi i Dilma. Brazilci požadují její demisi.
Paní prezidentka se nechala slyšet, že je připravena k "dialogu".
"K dialogu s prokurátorem?" (Mrtvá Kočka)

Ze sportu: Brazílie po loňském předraženém mistrovství světa ve fotbale (kde ji v semifinále vyklepli budoucí šampioni Němci 1:7 a v boji o třetí místo Nizozemci 0:3) pořádá příští rok i předražené XXXI. letní olympijské hry.
"To bude 10:1." (Mrtvá Kočka)
"Počkej, olympiáda není fotbal." (Moby Dick)
"Poměr korupce k čistému sportu." (Mrtvá Kočka)
"Praha naštěstí patřila k předem zamítnutým kandidátům." (Žena Moby Dicka)

Neděle 15. března 2015

Rusko slaví první výročí referenda, jež přivtělilo navždy ruský Krym zpět do náručí ródiny. První program státní televize Rossija 1 k tomu odvysílal dokumentární film "Krym. Cesta do vlasti". Nejzajímavější je snad výpověď Vladimira Vladimiroviče Putina, slunéčka nejasného, ve kterém mj. tvrdí, že:
1. "Nikdy jsme o odtržení Krymu neuvažovali. Do okamžiku, než začaly události na Majdanu a státní převrat. Jednali jsme tak, jak jsme museli jednat."
"Ta druhá věta je téměř doslovnou citací soudruha generálního tajemníka KSSS Leonida Iljiče Brežněva, jíž ospravedlňoval okupaci Československa v roce 1968." (Žena Moby Dicka)

2. "Abychom blokovali a odzbrojili 20.000 dobře vyzbrojených lidí, potřebovali jsme určitý počet personálu. Nešlo přitom jen o množství, ale i o kvalitu. Byli zapotřebí odborníci, kteří to dokážou. Proto jsem přikázal ministerstvu obrany, proč to skrývat, aby tam pod záminkou posílení ochrany našich vojenských objektů na Krymu byly přepraveny speciální jednotky Hlavní správy rozvědky (GRU) a námořní pěchoty."
"Tak proč jste to skrývali?" (Moby Dick)
"Lhali tehdy na Krymu, lžou i dnes na východě Ukrajiny." (Mrtvá Kočka)

3. "Ukrajinskou opozici formálně podporovali Evropané, ale moc dobře jsme věděli, že ji podporovali naši američtí partneři… Nebylo jasné, jak zareagují. Proto jsem hned v první etapě byl nucen příslušným způsobem zorientovat naše ozbrojené síly. Nejen zorientovat, ale dát i přímé rozkazy…"
Znamenalo to uvedení jaderných sil do stavu pohotovosti? VVP: "Byli jsme připraveni to udělat. Nehodlali jsme do toho jít čelem, ale přinutili nás k tomu."
Pokud by to bylo "nezbytné", pak by byly aktivovány jaderné hlavice, což už je poslední krok před tím, použít je.
"Je nezbytné vyhnat Putina ze slušné společnosti." (Mrtvá Kočka)

Stádní prezident Mlhoš Zeman poskytl svému stádu pravidelné "Hovory z Primy". Ke své účasti na oslavách konce války v Moskvě na Rudém náměstí pravil:
"Paní kancléřka Merkelová tam sice nepojede 9. května, ale pojede tam 10. května, kdy položí věnec u kremelské zdi a bude jednat s Vladimirem Putinem, tak jaký je v tom rozdíl. A totéž bychom mohli říci o těch, kdo tam vyšlou delegaci na, dejme tomu, nižší úrovni, ale stále ještě na vysoké úrovni. Tedy počkejme si na to, kolik lidí tam skutečně přijede. Já jsem svůj postoj jasně zdůvodnil. Jedu tam ze stejného důvodu, jako jsem jel do Normandie. A kromě toho ještě z toho důvodu, že to byli právě vojáci tehdejšího Sovětského svazu, kteří osvobodili více než dvě třetiny Československa, padlo jich tady asi 150 tisíc. A já jsem řekl, že tam jedu jako výraz úcty vůči těmto padlým vojákům."
"Po roce 1956 v Maďarsku a po srpnu 1968 v Československu už žádná úcta armádě Sovětského svazu, a po Čečensku 1999 a Krymu 2014 žádná úcta ani armádě Ruské federace nepatří!" (Žena Moby Dicka)
"Troubo." (Mrtvá Kočka)
"»Poděkování a láska vám« patří osvoboditelům z roku 1945. Těm konkrétním vojákům." (Moby Dick)
"No, ani ne tak úplně všem." (Mrtvá Kočka)
"V ten okamžik a v té situaci například i Vlasovcům. Které pak rudoarmějci povraždili…" (Žena Moby Dicka)

Menažerie je toho názoru, že výraz úcty nepatří ani masovému vrahovi Stalinovi, ani válečnému zločinci Putinovi! Připomínáme, že zelení hybridní mužici porušují válečné právo a Putin připravuje a provádí útočné války, což obé jsou válečné zločiny.

"Co si myslíte, že se tam (na té oslavě) děje? Lidé si stisknou ruce, já jsem jasně řekl, že pokud tam bude Kim Čong-un, takže mu ruku nepodám." (Mlhoš)
"Ale Putinovi ano, že, Mlhošu." (Menažerie)
No, Kim Čong-un tam bude. A krom českého prezidenta a "slovenských zástupců" i fýreři z Kuby a komunistické Číny.

"Pan prezident tam bude v dobré společnosti." (Žena Moby Dicka)
"Ne v dobré. V neslušné. Ve společnosti dalších…" (Moby Dick)
"Zadrž, Moby!" (Žena Moby Dicka)
"…dalších sovětských a ruských tajných agentů." (Moby Dick)
"Von není tajnej." (Mrtvá Kočka)

Středa 15. března 1939

"Před několika měsíci bylo Německo nuceno vzít v ochranu své soukmenovce, žijící v uzavřených skupinách, proti nesnesitelnému teroristickému režimu Československa a v posledních týdnech se objevily se zvýšenou měrou stejné případy... Od neděle vznikaly na četných místech pusté výtržnosti, jimž znovu padly za oběť četní Němci. Každou hodinu se množí volání o pomoc pronásledovaných a postižených...
Další trvání tohoto stavu muselo by vést k porušení všeho pořádku na území, kde má Německo své životní zájmy, na území, které dokonce po tisíc let patřilo k německé říši. Abych konečně odstranil toto ohrožování míru a vytvořil předpoklady pro nutný nový řád v tomto životním prostoru, rozhodl jsem se poslat počínaje dneškem do Čech a na Moravu německé vojsko. Odzbrojí teroristické tlupy i české branné oddíly, které je kryjí, vezmou v ochranu život všech ohrožených a zajistí tím základ nového podstatného řešení, které bude odpovídat smyslu tisícileté historie i praktickým nezbytnostem německého a českého národa."
(Adolf Hitler, říšský kancléř, v provolání k německému lidu.)

"Ne, hele, počkej, jakej je vlastně rozdíl mezi Putinem a Hitlerem?" (Moby Dick)
"Hitler neměl jaderné zbraně." (Mrtvá Kočka)

Pondělí 16. března 2015

Ministři zahraničí USA a Íránu John Kerry a Mohammad Džavád Zaríf zahájili ve švýcarském Lausanne další etapu jednání o íránském jaderném programu. Podle Kerryho je dohoda "v dohledu".
"V dohledu je už patnáct let, voni troubo." (Mrtvá Kočka)
"Za sociku se říkalo »na obzoru«." (Moby Dick)
"No a za chvíli budeme v dostřelu." (Mrtvá Kočka)
   
V Izraeli zítra propuknou předčasné parlamentní volby. O 120 křesel v Knesetu usiluje 25 stran. Vznikly podivuhodné koalice, protože nový volební zákon zvedl volební klauzuli z nesmyslných 2 % (naděje na jednoho poslance je už při 1,7 %) alespoň na 3,25 %. Konkrétně: V Knesetu budou strany, které získají nejméně čtyři poslance. Semkly se tak tři arabské strany (dvě čistě arabské a jedna arabsko-židovská) a vytvořily stranu jedinou.
"Sudetští Arabové." (Mrtvá Kočka)

Analytici upozorňují, že izraelský lid touží po změně. Předvolební průzkumy proto věští vítězství "levicového"* uskupení Sionistický tábor, který vznikl spojením tradiční izraelské socdem Strany práce v čele s Jicchakem Herzogem a hnutím Hnutí, jež vede Cipi Livni (dříve Kadima, dříve Likud, dřívě pravičačka, avšak holubí, exministryně např. zahraničních věcí, exdůstojnice Mosadu). K vítězství levice* o několik mandátů má přispět prohlášení Cipi Livni, že už nebude trvat na "rotaci kádrů" v čele budoucí vlády. To jest, že se v polovině funkčního období nebudou střídat premiéři. Tedy – že ona sama na premiérku nezrotuje.

*"Levice" v Izraeli znamená smířlivý přístup k Palestincům. Takže nejen slibuje levnější byty, jež jsou zejména v Jeruzalémě a Tel-Avivu superdrahé, ale např. i stržení rozdělující zdi mezi oběma bratrskými národy.
"Bratraneckými národy." (Mrtvá Kočka)

Ministerský předseda Benjamin Netanjahu (Likud) těsně před volbami kontruje: "Pokud se stanu ministerským předsedou, nepřipustím vznik palestinského státu. Dalo by se jen území budoucímu Islámskému státu, který by tak přímo ohrozil samu existenci Státu Izrael." (Bibi pro agenturu Muška na zdi)

(V Izraeli je důležité, kdo získá nejvíce křesel. Toho totiž potom prezident automaticky pověří sestavením vlády jako prvního. A budoucí premiér musí přinést 61 podpisů, jinak nastupuje k dalšímu pokusu druhý politik na pásce. A pak další. Nevznikne-li vládní koalice, nastoupí další předčasné volby…)

Úterý 17. března 2015

V Izraeli proběhly volby. Navzdory průzkumům v nich nad Sionistickým táborem jasně zvítězila strana Likud, a to se skóre 30:24. Bibi teď bude potřebovat od nějakých dalších, nejspíš středových a náboženských stran získat ještě 17 mandátů. Pravicový blok (Likud, Jisrael Bejtejnu, Bajit Jehudi) má totiž nyní mandátů jenom 44.
Bronzovou medaili získala nekoalovatelná arabská Společná kandidátka (14 křesel). V Knesetu pořadové číslo 20 bude celkem deset stran.

"Tradičně levicový Tel Aviv zlomily loňské raketové útoky z pásma Gazy." (Žena Moby Dicka)
"Když intelektuálové utíkali ze svých oblíbených kavárniček a barů do krytů." (Mrtvá Kočka)
"Rozmyslili si, že je lepší bydlet v bytu u rodičů než ve svém bytu?" (Moby Dick)
"Ve svém vybombardovaném bytu." (Mrtvá Kočka)

Premiér Netanjahu vyzýval své voliče k hojné účasti na volbách:
"Naši Arabové jsou nevládními organizacemi za zahraniční peníze autobusy sváženi k volbám, aby volili proti nám." (Bibi pro MnZ a izraelské voliče)
"Rétorika, která se snaží marginalizovat jednu část populace je hluboce znepokojující a rozdělující." (Josh Earnest, mluvčí Bílého domu)
"Nacionalismus sudetských Arabů je hluboce znepokojující, voni Joshi!" (Mrtvá Kočka)

Středa 18. března 2015

US prezident Barak Obava mlčky spolkl své obamy z výsledku izraelských voleb, kterými je (dle MnZ) "překvapen" až "šokován" a se kterými je obecně "hrubě nespokojen".
"To je demokracie, voni vole!" (Mrtvá Kočka) 

Blahopřání Netanjahuovi nechal Obava jen na svém ministru zahraničí Kerrym.
"Jednalo se pouze o krátký hovor, při němž se nehovořilo o podstatných věcech." (Ujištění, které vydal John Kerry pro Palestince)

Frankfurt nad Mohanem slaví otevření nového mrakodrapuo Evropské centrální banky (ECB) po svém: Schází se demoška, na kterou se dostavili jak lidé, protestující proti úsporným opatřením, tak i nenažraní němečtí odboráři, "odpůrci kapitalismu" a komunistoidní úderníci. Svůj odpor vůči buržoazní společnosti vyjádřili házením kamenů a dlažebních kostek, poléváním policajtů žíravinami a vypouštěním dráždivého plynu, zapalováním popelnic a automobilů. Nejméně 88 policistů bylo zraněno. Zranění jsou i v řadách bojovníků proti kapitalismu.
"Proti demokracii." (Mrtvá Kočka)

Dva neidentifikovaní teroristé zaútočili v Tunisu na místní parlament a pak na blízké Muzeum Bardo. Útočníci byli zabiti, předtím však zastřelili policistu, dvacet turistů z z Francie, Polska, Velké Británie, Španělska a Itálie a jednoho Tunisana. Tunisko je jedinou muslimskou zemí, která vyšla celkem slušně z "Arabského jara".

"Što éto takóje »neidentifikovaní«? UFO?" (Žena Moby Dicka)
"Machometáni." (Mrtvá Kočka)
"Už obdrželi pochvalu od Islámského státu." (Moby Dick)
"In memoriam." (Mrtvá Kočka)
Jejich tři pomahači jsou na útěku.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) se setkal se stádním prezidentem Mlhošem Zemanem.
"Na pracovní a ne přátelské návštěvě." (Žena Moby Dicka)
(Hradní vovčáček si toho ještě ve čtvrtek nevšiml, takže tuto trapnou událost na zoufalý hradní web nedal.)
Sobotka Mlhošovi zájezd do Moskvy nezakázal. Pohovořili spolu pak o možném vyhlášení války Islámskému státu, dotkli se také otázky, jak likvidovat veřejnoprávní média v České republice. (MnZ)

Čtvrtek 19. března 2015

Protikorupční policie vtrhla na další ministerstvo: Od rána se šťourá v "místním rozvoji", pravděpodobně kvůli zjištěním auditorů z ministerstva financí. Prošetřuje možnou korupci v nákupu IT služeb, jež za 4 roky páčí rovnou miliardu (bez DPH), a další stamiliony by se měly utratit v příštích 4 letech.
Poznámka: MMR je v investicích do IT systémů ze všech ministerstev nejšetrnější.

"Stydíme se za aroganci naší země a mnoha našich spoluobčanů vůči Řecku. Řekové za fiasko způsobené dřívějšími vládami nemohou." (Dvojice německých turistů, která na radnici peloponéského přístavního města Nafplio odevzdala šek na 875 eur, což je prý podíl každého Němce na válečných reparací, které Německo Řecku nezaplatilo.)
"No, ono Německo nezaplatilo reparace ani jiným zemím. Třeba Československu. Ani tu půlku." (Žena Moby Dicka)
"Mohli by navštívit třeba Liberec…" (Moby Dick)
"Reichenberg jste nám sebrali celej!" (Sudeťáci)
"A vy nám zasejc Horní i Dolní Lužici, včetně Berlína!" (Mrtvá Kočka)
(V letech 1373 - 1415 bylo Braniborsko součástí Zemí Koruny české.)
"No tak přátelé, přátelé, však jsme všichi v Evropské unii, ne?" (Bohuslav Sobotka)
"Právě." (Mrtvá Kočka)

Pátek 20. března 2015

Moby s celou menažerií pozoruje zatmění Slunce.
"A zatmění rozumu mnohých potentátů." (Mrtvá Kočka)
**********************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick