pátek 10. dubna 2015

Noc Jurije Gagarina

Dne 12. dubna 2015 se v Praze uskuteční 15. celosvětová párty k oslavě prvního kosmického letu člověka: Noc Jurije Gagarina.
Noc Jurije Gagarina (Yuri's Night, Юрьева ночь) je mezinárodní oslava, slavená 12. dubna ve výroční den prvního kosmického letu člověka – letu Jurije Gagarina. Cílem akce je nejen zábava, hudba a tanec, ale i popularizace kosmonautiky a kosmických letů a výzkumů. Noc Jurije Gagarina se poprvé slavila ve Spojených státech v roce 2001, ke 40. výročí Gagarinova letu.„Noc“ se rychle rozšířila do celého světa, v roce 2015 je zatím aktuálně ohlášeno na 150 akcí na všech kontinentech, včetně Antarktidy (na Polární stanici Amundsen-Scott).

V České republice se poprvé slavila roku 2011 a letos se tedy jedná o 5. českou kosmopárty.
15. Noc Jurije Gagarina se koná v Praze 12. dubna 2015 od 18.00 do 24.00 hodin v klubu Kuře v hodinkách, Seifertova 617/26, 130 00 Praha, Žižkov.
Organizátory noci jsou společnosti Kosmoklub , který českou kosmopárty pořádá od samého počátku, nakladatelství Beletris  a literární e-zin Lemurie. Součástí zábavného večera je koncert populární kubánské kapely Son Caliente, projekce nového ruského filmu „Gagarin. První v kosmu“, beseda s českým kosmonautem-kandidátem Oldřichem Pelčákem (absolventem výcviku ve Hvězdném městečku), Pavlem Toufarem (autorem knihy Gagarin byl první), čtená divadelní jednoaktovka „Viděl jsem Zemi“ a další drobné vtipné momenty a komenty z dílny literátů Stanislava Hudského, Viki Shocka a Davida Pillowa.

 
Program:
18.00 Oldřich Pelčák & Pavel Toufar
(druhý český kosmonaut-kandidát, absolvent výcviku pro let do vesmíru ve Hvězdném městečku & spisovatel a novinář, autor knihy „Gagarin byl první“)
19.00 Česká premiéra filmu: Gagarin – první v kosmu
(s laskavým souhlasem režiséra Pavla Parchomenka)
21.00 Son Caliente
(populární kubánská hudební skupina)
21.30 Viděl jsem Zemi
(Stanislav Hudský: čtená divadelní jednoaktovka o setkání Gagarina s Gagarinem)
22.00 Son Caliente
22.30 Gagariniáda
(Viki Shock: z povídek na gagarinovské téma)
22.45 Son Caliente
23.15 Made in Gagarin
(David Pillow: lehce ironická vzpomínka na čtvrtou českou Noc Jurije Gagarina)
23.25 DJ Pillow
(lehký hudební dojezd do hvězdné noci)
Vstupné: 150 Kč
****************************************
Kontakty a informace pro média:
Pro případné rozhovory o prvním kosmickém letu a životě Jurije Gagarina doporučujeme oslovit odborníka na kosmické lety, kterým je pan Petr Tomek (člen Kosmoklubu, novinář, spisovatel, autor knih „Ztracený Měsíc“ či „Láska, sex a vesmír“) anebo – pro info o Yuri's Night apod. – zástupce letošního organizátora akce, kterým je pan Stanislav Hudský (šéfredaktor nakladatelství Beletris, autor jednoaktovky „Viděl jsem Zemi“ a příbuzný spolupracovníka S. Koroljova: hlavního konstruktéra Gagarinovy kosmické lodě).
Kontakt s oběma jmenovanými, případně i s dalšími účinkujícími Vám rád domluví pan M. Klein (Beletris Production) na tel.: +420 608 620 088 (10.00 – 16.00).