pátek 15. května 2015

MOBY DICK: Krvavý Puťka

Pitomec Zeman, hrůzostrašné ponaučení, normalizace vztahů, ostuda Kavan, čínští přátelé a jiní dobří lidé

Sobota 9. května 2015

Stádní prezident Mlhoš Zeman se včera večer dostavil na pracovní (nikoli přátelskou, jak by se podle srdečných úsměvů mohlo zdát) návštěvu do ruské stolice Moskvy.
"Český prezident v Moskvě: Bez Sovětského svazu by nebyl poražen nacismus" (Titulek ruských státních médií)

Jak již bylo řečeno pan prezident se nezúčastní vojenské přehlídky na Rudém náměstí, kde krom historicky okrojovaných vojáků zaduní i nejnovější zbraně ruské invazivní armády. Z Mlhošova programu vyjímáme:

9:20 - přivítání prezidenta republiky Jeho Exelencí panem Vladimírem V. Putinem, prezidentem Ruské federace, slunkem nejasným,.

"No počkej, tohle v původně avizovaném programu nebylo?" (Moby Dick)
"Jeho Exelence vítá všechny vedoucí zahraničních delegací." (Hradní vovčáček)
"A vysoce postavené agenty." (Mrtvá Kočka)

Místo přehlídky se Mlhoš pobavil s panem Robertem Ficem, předsedou vlády Slovenské republiky.
"Vždyť jsou spolu pečení vaření, co si ještě tak mohli vykládat?" (Moby Dick)
"Možná s Robertem zase káceli borovičku." (Žena Moby Dicka)
"Když v Rusku, tak borovici." (Mrtvá Kočka)

"Hitlerovské dobrodružství se stalo hrůzostrašným ponaučením pro celý svět, nesmíme zapomínat na to, že myšlenky výlučnosti měly za následek nejkrvavější válku." (Ruský carprezident na vojenské přehlídce, kde předvedl nemodernější sov... é, ruské zbraně)
"Možná byste se neměl tak vylučovat ze slušné společnosti, Vladimire Vladimiroviči." (Žena Moby Dicka)
"A být tak krvavej." (Mrtvá Kočka)

"Po přehlídce jsem byl svědkem toho, že v ulicích zůstávaly statisíce lidí. Nejdřív jsem si myslel, že demonstrují proti vaší vládě. Uviděl jsem ale, že naopak vaši vládu zdraví. A bylo vidět, že to dělají s hrdostí. Opravdu si myslím, že jste si lásku lidu zasloužil." (Pan Pan Ki-mun, generální tajemník OSN, leze Puťkovi do pr...ezidentského slova)
"Mylela jsem ze slušné společnosti, Vladimire Vladimiroviči." (Žena Moby Dicka)

Mlhoš se zúčastnil pietního aktu v Alexandrovském sadu, vyfotil se společně s ostatními zahraničními papaláši a juž se hrnul na recepci pořádanou prezidentem Ruské federace VVP. Kde se tedy s Vladimirovičem uviděli podruhé.
"No počkej, tohle v původně avizovaném programu nebylo?" (Moby Dick)
"Společná večeře je samozřejmostí, a samozřejmě se jí účastní i hostitel." (Hradní vovčáček)
"Určitě byla i vodečka." (Mrtvá Kočka)
"Nejeden stakan." (Žena Moby Dicka)

V 17:45 počalo setkání prezidenta republiky s J.E. panem Vladimírem V. Putinem, prezidentem Ruské federace. Exelence si vyhradila pro Mlhoše celou hodinu.
"Tak o tomhle už vůbec při vládním schvalování Mlhošovy poutě do Moskvy nepadlo ani slovo!" (Moby Dick)
"Nikoli před schvalováním té cesty." (Žena Moby Dicka)
"Až po." (Mrtvá Kočka)

Ano, až po. Na tiskovce, kterou předvedl hradní vovčáček v úterý 5. května v 11:30, a kterou jsme náhodou viděli v přímém přenosu na ČT24. Co tam na té tiskovce vovčáček o plánované cestě svého pána pravil? Zveřejňujeme doslovné znění celé tiskové zprávy Hradu:

"V úterý dne 5. května 2015 v 11.30 hodin se na Pražském hradě uskutečnila tisková konference tiskového mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka. Tiskový mluvčí se vyjádřil k aktuálním tématům."
(To je tedy tisková zpráva jako čtyři, vovčáčku. Trapnej. Hloupej. Slizkej.)

"Ale nebyla to přátelská návštěva, v té Moskvě. Jen čistě pracovní." (Žena Moby Dicka)
"Ano, agenty na prezidentské úrovni úkoluje vždy Nejvyšší." (Mrtvá Kočka)

Zde několik hlodů, jak je předvedla ruská vlivová agentura Sputnik (s vloženými poznámkami menažerie):

"Jsem přesvědčen, že sankce jsou krátkodobým jevem. Proti sankcím jsem veřejně vystupoval." (Mlhoš)
(Asi stejně krátkodobým, jako okupace Krymu a přítomnost zelených mužiků na Ukrajině...)
"My o tom víme." (Puťka)
"Jsem naprosto přesvědčen o tom, že po ochlazení se dočkáme, řekl bych, normálních vztahů. Normálních vztahů — kulturních, politických i ekonomických." (Mlhoš)
(Prostě normální normalizace.)
"Nebyli jsme iniciátory ochlazení vztahů s Evropou, doufám ale, že díky takovým politikům jako vy, se podaří obnovit vztahy nejen v původní podobě, ale že budeme pokračovat dál." (Mlhoš)

(Máme na kalendáři stejné století??? )


"Što éto takóje »původní podoba vztahů«? Něco, co jsme měli do roku 1990?"
(Žena Moby Dicka)

"To si piš!"
(Mrtvá Kočka)
Mlhoš pochválil Voloďu za to, jakou vybudoval ruskou demokracii.
"Tu ruskou »řízenou demokracii«?"
(Žena Moby Dicka)
"Takovou bych chtěl mít i u nás."
(Mlhoš dle agentury Muška na Zdi)

"Těší mě, že v Evropě jsou ještě politici, kteří jsou schopni otevřeně vyjádřit svůj názor, hájit a prosazovat nezávislou politiku."
(Puťka chválí Zemana.)
"Politiku, nezávislou na rozumu."
(Moby Dick)
"A závislou na Rusácích."
(Mrtvá Kočka)

Neděle 10. května 2015Rusko dluží českým firmám už přes devět miliard Kč. Stádní prezident Zeman mluvil s Puťkou o velké zakázce na paroplynovou elektrárnu Poljarnaja, za kterou nám Rusáci visí už 5 mld. Kč.
"Pokládám za přirozenou povinnost českého prezidenta hájit zájmy České republiky, i když někteří pitomečci nechtějí pochopit, že pět miliard je docela důležitá částka, a snaží se mě od cesty do Moskvy odvrátit." (Mlhoš Zeman, prezident, stádní). Puťka prý slíbil, že se na to podívá.

Připomeňme, že Ruská federace České republice v roce 2001 dlužila už 140 miliard korun. Nakonec tento dluh vláda prodala firmě s nejasnou identitou, kterou nám navrhli sami Rusáci. Ministerstvo vnitra vydalo vládě varování: Existuje podezření z napojení na zahraniční tajné služby (čti ruské tajné služby) a mafii (čti ruskou mafii – což se dost prolíná). Za ruské zájmy ve vládě hodně lobboval jistý ministr zahraničí, veřejná ostuda jménem Jan Kavan, nevědomý spolupracovník komunistických tajných služeb a vědomý příslušník nové protiamerické levice, odpůrce NATO a kamarád Hamásu. (Doplňme ještě, že Kato korunovalo svoji politickou kariéru funkcí předsedy Valného shromáždění OSN.) No, a hádejte, co se stalo? Vláda pod vedením premiéra Mlhoše Zemana ten kšeft Falkon Capitalu přiklepla! Načež byl téměř celý zašantočen.

"Když někdo nechce pochopit, že sto čtyřicet miliard je docela důležitá částka, tak není malý pitomeček." (Žena Moby Dicka)
"Ale velký pitomec." (Mrtvá Kočka)

Do Moskvy přiletěla německá kancléřka Anděla Merkel.
"Rusko a Německo se značně rozcházejí v hodnocení převratu na Ukrajině, mají ale podobný názor na urovnání situace diplomatickou cestou." (Puťka před společným jednáním)
"Zejména se rozcházíme v tom, že nešlo o převrat." (Anděla dle agentury Muška na Zdi)

"Je třeba v plném rozsahu a bezpodmínečně plnit všechny minské dohody, které byly uzavřeny 12. února tohoto roku… Po 12. únoru je přece jen na východě Ukrajiny i přes veškeré problémy, které tu existují, přece jen větší klid, i když problémy existují, a moc dobře je známe." (Puťka po společném jednání)
"Ano, známe je: Zejména to je neexistence kontroly ukrajinských hranic z ruské strany. Hranice neustále překračují ozbrojenci i zásilky zbraní." (Anděla při společném jednání dle MnZ.)
Ruská státní média cenzurovala i veřejná prohlášení paní kancléřky.

Pondělí 11. května 2015

V Baltském moři začalo jedno z pravidelných námořních cvičení NATO, jehož se účastní plavidla osmi členských států NATO.
Ve Středozemním moři začalo (zde) první námořní cvičení ruského a čínského námořnictva.
"Alespoň na sebe nenarazí." (Žena Moby Dicka)
"Zatím." (Mrtvá Kočka)

Ministr obrany RF Sergej Šojguj a soudruh generál Fan Changlong, člen politického byra ÚV KSČ a místopředseda Ústřední vojenské rady ČLR, se sešli, aby projednali další vojenskou spolupráci RF a ČLR. Šojgujův náměstek Anatolij Antonov k tomu pravil:

"Čínští kolegové zdůraznili shodu pozic obou zemí v problému výzev a hrozeb. Vytýčili nutnost přestavby nynějšího světového řádu, odmítnutí dvojích norem a upevnění rovnoprávných a vzájemně výhodných vztahů ve světě. V květnu a v srpnu tohoto roku se plánuje uspořádání dvou rusko-čínských vojensko-námořních cvičení ve Středozemním a Japonském moři… Čínští přátelé zdůraznili význam rozvoje podobné praxe, protože obě naše země čelí společným výzvám a hrozbám".

"Ten jazyk, ten jazyk! Blbej jak Jambor. »Vypíčit přestavbu«…" (Moby Dick)
"Što éto takóje »společná výzva«?" (Žena Moby Dicka)
"Ovládnout USA a EU." (Mrtvá Kočka)
"Što éto takóje »společná hrozba«?" (Žena Moby Dicka)
"USA. EU ne." (Mrtvá Kočka)

Úterý 12. května 2015

"Členské státy OSN konstatovaly policejní zvůli, růst rasismu a xenofobie v USA na pozadí událostí ve Fergusonu, Baltimore a dalších amerických městech, kde protesty proti nadměrnému použití síly policií byly krutě potlačeny." (OSN takto ostře zkritizovala situaci s lidskými právy v USA.)
"Myslíte potlačení rabování a žhářství černošských gangů???" (Žena Moby Dicka)
"No – OSN obecně ostře zkritizovala situaci s lidskými právy v USA." (Moby Dick)
"Podle webových stránek ministerstva zahraničí RF." (Mrtvá Kočka)

"Putin. Válka." Tak se jmenuje dokument Borise Němcova, který po zavražděném "ruském rytíři" dokončili a v Moskvě představili jeho spolupracovníci. Policie sice po vraždě opozičníka zabavila jeho poznámky, avšak část jich zůstala u jeho kolegů. Na základě rozhovorů s ruskými matkami a dalších informací bylo zjištěno, že:
Nejméně 150 příslušníků ruské armády padlo během ukrajinské ofenzivy loni v srpnu.
Dalších 70 přišlo o život na počátku letošního roku při tvrdých bojích o strategické ukrajinské město Debalceve.

"Měla by vyjít ještě jedna zpráva." (Žena Moby Dicka)
"Jaká?" (Moby Dick)
"Putin: Vrah." (Mrtvá Kočka)

"Patřičné plnění mých pokynů ministerstvem obrany, profilovými rezorty a organizacemi vojensko-průmyslového komplexu mělo za následek zvýšení tempa přezbrojení armády a námořnictva." (VVP na poradě o rozvoji obranně-průmyslového komplexu)
"Masový vrah."
(Mrtvá Kočka)
"Našimi nesplacenými dluhy se vyzbrojuje ruská armáda proti nám."
(Žena Moby Dicka)

Do ruské Soči přibyl na pracovní návštěvu US ministr zahraničí John Forbes Kerry, kdež se setkal s RF ministrem zahraničí Sergejem Larvovem. John od Sergeje obdržel tričko se symbolikou Vítězství, a rovněž krasnodarská rajčata a brambory. Lavrov označil jednání za "báječná".
"Hráli spolu forbes?"
(Moby Dick)
"Neházeli po sobě rajčaty."
(Mrtvá Kočka)

Poté JFK jednal s VVP. Kremelský vovčáček Dmitrij Peskov označil okruh jejich jednání za "široký".
"Ale ne tak široký, aby se do něj vešlo téma sankcí."
(Žena Moby Dicka)
Podle tvítu US ministra se "jednalo o Ukrajině, Íránu a Sýrii". Forbes prý rovněž "zdůraznil nutnost zachování kontaktů mezi Ruskem a USA". Jednání trvala dvě a půl hodiny, a oba státníci se přitom na sebe natolik tlemili, že média informují: "Ledy tají!"

"Oceňujeme tuto návštěvu a doufáme, že povede k normalizaci vztahů."
(Peskov)
"Měli by si Amíci přečíst československé noviny z roku 1969, aby věděli, što éto takóje нормализа́ция."
(Moby Dick)
"Tak ani USA ne."
(Mrtvá Kočka)

Středa 13. května 2015

"V poslední době informační struktury NATO vytrvale vnucují veřejnému mínění své zjednodušené černobílé představy o dějinách ne právě jednoduchých vztahů mezi aliancí a Ruskem. Přisuzují Rusku „mírumilovnost" vůči „bezúhonným" akcím NATO. Hlavní jsou ale zřejmě chybějící návrhy týkající se konstruktivního programu, který by umožnil překonat současné tendence v rozvoji vojensko-politické situace na kontinentě, které v sobě skrývají velice závažná rizika, a to, že je otevřeně zamlčováno úsilí Ruska zaměřené na upevňování architektury bezpečnosti v Euro-Atlantiku."
(Zpráva stálého zastupitelství Ruska při NATO. Fakt, takhle to napsal Sputnik!

"Što éto takóje »černobílá představa«?"
(Žena Moby Dicka)
"Že by ve štábu NATO nemělo být 50 ruských špionů, ale jen 30."
(Mrtvá Kočka)

 V jihoturecké Antalyi se sešli ministři zahraničí NATO, aby "projednali jak čelit novým výzvám a posílit kolektivní bezpečnost, a také vztahy s Ruskem a Ukrajinou a svou přítomnost v Afghánistánu." (Podle agentury Sputnik)
"Jsme hluboce znepokojeni výroky ruského vedení s ohledem na možné budoucí rozmístění jaderných zbraní a jejich nosičů na Krymu, což by způsobilo destabilizaci."
(Ze společného prohlášení ministrů zahraničí NATO a Ukrajiny, jak o tom neinformovala agentura Sputnik, ale agentura Reuters)

Čtvrtek 14. května 2015

Zahraničně ministerské setkání NATO v Turecku pokračuje druhým a závěrečným dnem.

"Dnes projednáme narůstající výzvy pro bezpečnost na naší východní a jižní hranici. Na východě Rusko použilo sílu, aby změnilo hranice. Na jihu dosáhl extremismus úrovně pro současnou dobu bezprecedentní. Proto přizpůsobujeme činnost aliance současným podmínkám a provádíme prozatím největší posílení paktu od dob studené války." (Jens Stoltenberg,  generální tajemník NATO)

 John Kerry informoval o svém forbesu s Puťkou: "Nyní nastala obrovská příležitost, abychom v tomto konfliktu nalezli cestu k jistotě a řešení." Rusko a sudetští Rusové na východní Ukrajině by měli začít dodržovat minská ujednání. Uvolnění protiruských sankcí v současné situaci nepřipadá v úvahu. Jen ty jsou "zárukou úspěšného pokračování mírového procesu". Moskva má prý "zájem o uvolnění napětí na východě Ukrajiny".
"Ta debata se potom vedla o tom, do jaké míry lze tato ujištění dnes brát jako vážná." (Lubomír Zaorálek pro ČTK)
"Vážná? Slyším ten smích zpoza kremelských zdí." (Žena Moby Dicka)
"To se ale nesmál VV. Ten nemá smysl pro humor." (Mrtvá Kočka)

Závěrečné prohlášení ministrů obsahuje také tento požadavek: "Rusko by mělo ustat v pokračující a záměrné destabilizaci východní Ukrajiny."
"A přecejen se směje!" (Mrtvá Kočka)

Na summýši se rovněž projednávalo, jak čelit "hybridním válkám".
"Što éto takóje »hybridní válka«?" (Žena Moby Dicka)
"Normální válka, jenom nepřiznaná. Pro zahraničí se tvrdí, že »my nic«, a doma se vychloubají, že »my vsjo«." (Moby Dick)
"Válka vzor CS 1938." (Mrtvá Kočka)

Pátek 15. května 2015

"Vojenské komisařství Samarské oblasti povolalo do vojenské služby rodáka z města Slavjansku Dmitrije Golovina. Získal ruské občanství a projevil přání nastoupit vojenskou službu." (Zpráva ruského Centrálního vojenského okruhu.)
Golovin přešel spolu s rodinou rusko-ukrajinskou hranici v roce 2014, po tom, co začaly bojové akce na jihovýchodě Ukrajiny. Rodina uprchlíků dostala byt v Samarské oblasti a práci ve svém oboru. (Dle agentury Sputnik)
"Projevil, neprojevil. Dali jsme mu byt, holoubkovi? Dali. Dali jsme mu flek? Dali, holoubkovi. Nú, a dali jsme mu občanství? Tak teď marš na vojnu!" (Centrální vojenský okruh dle MnZ)

Podle údajů ruské Federální migrační služby se v Rusku nachází přes dva a půl milionu ukrajinských občanů, z toho téměř 954.000 z nich přišlo z "jihovýchodu Ukrajiny".

Sergej Larvov jedná v Bělehradě se srbským prezidentem Tomislavem Nikoličem. Probírají "dvoustranné vztahy", "realizaci společných ekonomických projektů" a spolupráci v rámci OBSE (kde nyní Srbsko předsedá).
"Zvláštní pozornost se v rusko-srbském dialogu věnuje zachování míru a stability v balkánském regionu, především v kontextu kosovského urovnání. Srbsko může i nadále v plné míře počítat s podporou Ruska v otázkách ochrany své suverenity a územní celistvosti, pokud jde o Kosovo." (Alexandr Lukaševič, Larvovův vovčáček)

Poznámka menažerie: Valnou část tohotýdenního přídělu jsme vytěžili z materiálů ruského státního propagandistického webu Sputnik, dříve Hlas Ruska.

V této souvislosti poznamenejme, že se náramně zvýšila čtenost tohoto blogu v Rusku. Nejvíce přístupů je samozřejmě z ČR, ale po nich následovali čtenáři z USA a Německa. Zdravíme, krajané!
Nyní se však před ně na třetí pozici dostala Ukrajina – a na druhou Rusko.

!? Kdo nás tam asi čte?!
"Dobří lidé." ("Dobří lidé")

************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick