pátek 19. června 2015

MOBY DICK: Kulturní revoluce



Stín odchodu, určitý pokrok, buran Babiš, citace z médií a řecký realismus

Sobota 13. června 2015


Řecký premiér Alexis TsiPras přibyl na pracovní a přátelskou návštěvu do Brusele, kde hodlá předložit papalášům z Evropské komise nový návrh na řešení řeckých dluhů: Především by měly věřitelé část těch dluhů Řekům odpustit.
"Což už se několikrát stalo." (Žena Moby Dicka)


Řecko bez zmírnění dluhu řekne "ne" jakékoli dohodě, která by zemi "izolovala od Evropy". Teprve pak bude uvažovat o "obtížném kompromisu", totiž o dalších úsporných opatřeních.
"TsiPrasova vláda zatím zavedla rozhazovačná opatření." (Moby Dick)
Pokud EK uzná tyto návrhy za "hodné diskuse", vyjednávání se zástupci věřitelů bude v neděli obnoveno.
"Odpusťte jim všechno. A nedávejte jim už ani floka!" (Mrtvá Kočka)

"Evropě dochází s Řeckem trpělivost. Nad touto zadluženou zemí se už rýsuje stín odchodu z eurozóny". (Sigmar Gabriel, německý vicekancléř, v komentáři pro Bild)

Neděle 14. června 2015

Jednání v Bruseli "nečekaně" zkrachovala. Ixté takové jednání, po kterém se veřejnosti představuje líčený údiv.
"Návrhy předložené řeckými orgány jsou i nadále významně odlišné od společných požadavků. Věřitelské instituce a my očekáváme od Atén, že se vrátí s adekvátními návrhy." (Činitel ECB, nejmenovaný)
"Řecká delegace zůstává připravena dokončit vyjednávání a dosáhnout vzájemně prospěšného řešení." (Činitel řecké vlády, nejmenovaný) Řecko avšak "nikdy nepřijme" klíčové požadavky věřitelů na snižování důchodů a mezd a na zvýšení DPH na dodávky elektrické energie a léků.

Takhle: Nová anarcholevičácká řecká vláda poněkud zvýšila důchody, které předcházející vláda snížila. Přijala nazpět propuštěné státní zaměstnance. A aby na to měla – tak přestala platit faktury soukromým firmám, které tedy často nemají na výplatu mezd svým, nestátním zaměstnancům!

"Určitý pokrok sice nastal, jednání ale neuspěla, protože přetrvává značný rozdíl mezi řeckými plány a společnými požadavky komise, ECB a MMF" (EK dle Reuters)
a) "Poslední pokus o dohodu" neuspěl.
b) "Konečné rozhodnutí" ohledně uvolnění dalších peněz zůstává ministrech financí €zóny.

Menažerie kdysi hrála společenskou stolní hru, zvanou "Business". Po prvních dvou hodinách bylo jasné, jak to dopadne. Přesto krachující hráči měli tolik majetku, že trvalo dalších pět hodin, než o něj definitivně přišli. Tahle hra z Řeckem se už hraje asi pět let. Vsaďme se, že neskončí 30. červnem 2015!!!

PS: Hráli jsme to jen jednou. A šlo jen o papírky, ne o peníze, majetek – a životy.

Pondělí 15. června 2015

"Přijali jsme velmi významné ústupky a projevili dostatek flexibility. Nejde ale o jednosměrnou cestu. Druhá strana stejně vstřícná nebyla." (Annika Breidthardt, mluvčá EK)
"Přijali jsme velmi významné ústupky a projevili dostatek flexibility. Nejde ale o jednosměrnou cestu. Druhá strana stejně vstřícná nebyla." (Gavriil Sakellaridis, mluvčí řecké vlády)

"Budeme trpělivě čekat, až instituce přistoupí k realismu." (Alexis TsiPras v názorovém sloupku listu Efimerida ton Syndakton)
"Věřitelé nemohou čekat, že budeme skákat, jak oni pískají. My budeme tančit, začalo léto." (Alexis TsiPras pro agenturu Muška na Zdi)

TsiPras je mínění, že řešení by bylo možné najít během jediné noci – kdyby Anděla spásy Merkel opravdu chtěla.

"Vylučuji 'Grexit' jako rozumné řešení. Ale nikdo nemůže vyloučit vše. Já nemohu vyloučit, že zemi zasáhne kometa." (Janis VaruFuckis, řecký ministr financí, pro Bild)
"Není to kometa, ale asteroid jménem Řecko." (Moby Dick)

Řecko "neustoupí" v otázce snižování penzí a mezd.
"Mezd státních zaměstnanců." (Žena Moby Dicka)

Pokud věřitelé donutí Řecko neúměrně zvýšit DPH, bude mít země "problémy s jejím výběrem".
"Přestane ji vybírat." (Moby Dick)

Řecko je přesto stále "připraveno jednat" s věřiteli.
"Kdy bude připraveno platit?" (Mrtvá Kočka)
"Nikdy." (Janis VaruFuckis pro MnZ)

Řecko by se vzdalo další pomoci, pokud by mu ECB +MMF + EU nabídly snížení dluhu.

Mínění menažerie:
1) Evropa nabídne snížení dluhu.
2) Řecko něco málo z toho přece jen zaplatí.
3) Ale stále méně, než kolik dostane dalších v půjčkách.
4) Protože Evropa je bude poskytovat ještě dlouhé měsíce.
5) Což bude znamenat zvýšení inflace v ostatních zemích eurozóny.
6) MMF už nedá ani floka a odepíše řecké dluhy. Tedy – ony jsou už fakticky odepsané.
"Evropa taky." (Mrtvá Kočka)

"Řecko už de facto zbankrotovalo. Zastírání této skutečnosti tím, že mu budeme poskytovat stále další peníze, nikomu nepomůže. Řecko peníze nemůže vrátit a ani je vrátit nechce. Čím dříve pohledávky odepíšeme, tím lepší to bude pro všechny zúčastněné." (Hans-Werner Sinn, prezident mnichovského ekonomického institutu Ifo souhlasí s lety hlásanou tezí naší menažerie.) Pro Německo by to znamenalo odepsat 87 miliard € (2,4 bilionu Kč).
"2,2 bilionu Kč." (Mrtvá Kočka)

Evropské akcie výrazně klesají.

Dnes si vybrali řečtí šetřílci z řeckých bank 400 milionů €. Je to asi dvakrát vyšší suma, než činily výběry ještě minulý týden. Od začátku roku do konce dubna takto zmizelo z bank více než 26 miliard eur. V období říjen - prosinec 2014 to byly 4 miliardy eur.
"Řeckých eur." (Moby Dick)
"Evropských eur." (Žena Moby Dicka)
*

"Babišovi lidé zničili největší pole s potravinářskou pšenicí na jižní Moravě." (Bohumír Rada, ředitel firmy Agro)
"Babiš vypálil pole konkurenci. Je to kriminální čin." (Mínění menažerie)
*

"Jan Hus už není předmětem sváru. (Papež Franta Jednička lituje smrti Mistra Jana Husa)
"Byl to dobrý katolík." (Franta dle MnZ)
"Teď už bude." (Mrtvá Kočka)

*
Ze sportu: Sepp Blatter, virtuálně demisní prezident FIFA, "uvažuje", že zůstane ve funkci.
"Mafie se nakonec dá taky řídit z vězení." (Mrtvá Kočka)

Úterý 16. června 2015

"Evropská komise nenutí Řecko zvýšit DPH na léky a elektřinu. Navrhli jsme jiné způsoby, jak vylepšit řecký rozpočet, včetně mírného snížení výdajů na obranu." (Jean-Claude Juncker, předseda EK)
"Jde o komunistickou demagogii, na kterou budou slyšet zase evropští komunisté." (Moby Dick)
"Evropská unie by měla být ve vlastním zájmu solidární se členy, kteří jsou v nouzi." (Werner Faymann, socdem rakouský kancléř během jednání s řeckým prezidentem Prokopisem Pavlopulosem)
"A zjevně slyší." (Mrtvá Kočka)

Řecký ministr financí Janis VaruFuckis je v Bildu pečený vařený. Před nadcházejícím jednání ministrů financí €zóny v dalším rozhovoru slíbil, že se na něm nepředloží nový návrh reformních opatření.
"Euroskupina není tím správným místem, kde představovat návrhy, o kterých se nediskutovalo a nejednalo dříve na nižší úrovni." (Janis VaruFuckis pro Bild)
"Na nižších úrovních se o tom nejednalo, dokud nebude přijato politické rozhodnutí na nejvyšších úrovních." (Janis VaruFuckis pro MnZ)
Nicméně – řečtí vyjednávači jsou "kdykoli k dispozici", aby se svými partnery nalezli "celkové řešení".

"Što éto takóje »celkové řešení«?" (Žena Moby Dicka)
"Řečtí anarchokomunisté budou tančit na mrtvolách řeckých soukromníků, a Evropa to bude platit." (Mrtvá Kočka)

"Soustředím všechnu svou sílu na to, abych pomohla třem věřitelským institucím najít řešení, nějaký návrh, na základě kterého by se mohlo v euroskupině jednat. To vidím jako svůj úkol. A vždy jsem říkala, že chci udělat vše, co bude možné, aby Řecko v eurozóně zůstalo." (Anděla míru Merkel opravdu chce) Rozhodující prý bude čtvrteční jednání ministrů financí zemí eurozóny.
"Na kterém se Řecko domluvit opravdu nechce." (Mrtvá Kočka)

"Vláda nezaplatí MMF, pokud nebude do konce měsíce dosaženo dohody s věřiteli." (Slib Alexise TsiPrase předsedovi řecké liberální a proevropské strany To Potami Stavrosovi Theodorakisovi) Dohoda musí zajistit finanční injekci a umazání části řeckých dluhů, jejichž současná výše je prakticky nesplatitelná. (Z řeckého ultimáta vůči zbytku Evropy)

"Mezinárodní měnový fond je zločinně odpovědný za současnou řeckou situaci. Skutečné vyjednávání s věřiteli začíná až teď!" (Alexis TsiPras na setkání s poslaneckou skupinou SYRIZA, dle agentur)
"Mezinárodní kapitalismus je zločinně odpovědný za současnou řeckou situaci. Skutečná revoluce začíná až teď!" (Alexis TsiPras na setkání s poslaneckou skupinou SYRIZA, dle MnZ)
*

V české Sněmovně se projednává novela zákona o pojišťovnictví, která by zkrouhla odměny pojišťováků z 10 na 5 miliard. Vytažením "složky" na poslance Ladislava Šincla (ČSSD) začíná vnitrokoaliční rozpor, ve kterém se předseda ANO, ministr financí Andrej Babisconi ukáže jako neuvěřitelný buran. Jeho strana by nyní vyhrála volby, Babisconi sám je nejoblíbenější politik.

"A nyní nejspíše ještě získá další sympatie našeho pracujícího lidu." (Moby Dick)
"Našeho zemitého lidu." (Mrtvá Kočka)

Středa 17. června 2015

"Neschopnost dosáhnout dohody by znamenala začátek bolestivé cesty, která by vedla nejdříve k platební neschopnosti Řecka, nakonec k odchodu země z eurozóny a, velmi pravděpodobně, z Evropské unie." (Z výroční zprávy ECB)
Avšak neobávejme se: "Dosažení dohody s našimi partnery je historický imperativ, který si nemůžeme dovolit ignorovat." (Z výroční zprávy ECB)

Britská vláda "urychluje přípravy" na Grexit.
Irsko ustanovilo vládní pracovní skupinu, která probírá "všechny možné scénáře" a připravuje krizové plány pro případ Grexitu.
*

Babiš tvrdí, že Šinclův návrh by připravil "lidi" o miliardy korun.
"Nu, pojišťováci jsou nakonec taky jenom lidi." (Moby Dick)
"Mizerové to jsou. Ze splátek mého životního pojištění si urvali moje platby za dva roky!!!" (Žena Moby Dicka)

Ladislav Šincl se obrátil na Grémium a poslanecký klub ČSSD se stížností na prasečí chování Babisconiho. Babiš se směje a prohlašuje, že neměl žádnou složku, toliko připravené "citáty z veřejných médií".
"Babiš se chová jako estébák." (Miroslav Kalousek, TOP 09)
"Odteď už je to »citát z veřejných médií«." (Mrtvá Kočka)

"Byl jsem připraven vyslechnout si argumenty, proč ministerstvo změnilo svůj původně kladný postoj k návrhu. Nerozumím tomu, že předseda ANO dal před věcnou diskusí přednost vytahování pomluv a zastrašování, které fakticky bylo vydíráním." (Šincl pro ČTK, 18. června)

"Babiš je vyděrač." (Mínění menažerie)
"Odteď už je to »citát z veřejných médií«." (Mrtvá Kočka)

"Původně kladný postoj ministerstva financí", který byl akceptován všemi poslanci ANO v rozpočtovém výboru, byl vydán náměstkem, který si nevšiml, že v portfoliu Agrofertu je i poskytování služeb v pojišťovnictví. Za tento neprofesionální postup ho šéf Agrofertu vyhodil.
"Babiš je tyran." (Citát z médií)

Čtvrtek 18. června 2015

"Stále platí, že Německo se snaží o udržení Řecka v eurozóně. Jsem stále přesvědčena, že kde je vůle, tam je i cesta. Pokud ti, kteří v Řecku nesou politickou zodpovědnost, tuto vůli ukážou, pak je dohoda se třemi institucemi stále možná." (Anděla spásy Merkel před Bundestagem) Anděla připomněla, že při uzavření únorové dohody o čtyřměsíčním prodloužení finanční pomoci se Řecko zavázalo provést hospodářské reformy a v termínu zaplatit věřitelům všechny dluhy. Což neučinilo.
"Diví se jen ten, kdo nečte náš deníček." (Žena Moby Dicka)

"Řecko musí nejpozději 30. června zaplatit dluh Mezinárodnímu měnovému fondu a potřebné peníze zjevně nemá. Země eurozóny sice mohou Řecku peníze poskytnout, ale nesmí se zapomínat na to, že v sedmi zemích, mimo jiné v Německu, dohoda podléhá parlamentnímu schválení. A Spolkový sněm do konce června žádnou řádnou schůzi v plánu nemá. Sice bychom mohli svolat schůzi mimořádnou, ale pro tu musíme mít napřed k dispozici podklady, o nichž bychom mohli jednat." (Gunther Krichbaum, předseda evropského výboru Spolkového sněmu pro ČTK)

"Bude-li Řecko 1. července v defaultu, budou to nedoplatky vůči MMF, pevně ale doufám, že k tomu nedojde. Neexistuje žádná dodatečná lhůta nebo dvouměsíční odklad, jak tu a tam vidím." (Christine Lagarde, ředitelka MMF, na zasedání ministrů €zóny v Lucemburku) Ve stavu "default" může ECB zastavit program nouzového financování Řecka.
Na důchody jde v Řecku přes 16 % ročního výkonu ekonomiky, což je dle Christine "mnohem více než takřka všude jinde". Nejde o to je snižovat, ale zajistit, aby byly udržitelné.

"Důchody se snižovat nemohou. Jsou na nich závislé naše nezaměstnané děti!" (Nevyvratitelný argument nezachytitelného řeckého důchodce)

"Domluvit se musí premiéři, ne nějací ministři financí. Nejde o ekonomickou otázku, ale o politiku." (Janis VaruFuckis, nějaký ministr financí před dnešním summýšem financministrů.)
"Špatně jste četl Marxe. Politika je pouze nadstavbou ekonomiky." (Žena Moby Dicka)
"Ten četl Mao Ce-tunga." (Mrtvá Kočka)

Janis přednesl pět stran textu. Navrhl hlavně, aby se řecké dluhopisy ve výši 27 miliard € u ECB přesunuly do účetnictví Evropského stabilizačního mechanismu, kteroužto operací by se Řecku prodloužila doba na splacení tohoto dluhu.
"Do čtvrtého tisíciletí." (Mrtvá Kočka)

Summýš nakonec zkrachoval.
"Jak Fuckis předem slíbil." (Mrtvá Kočka)
Načež předseda Evropské rady Donald Tusk svolal na pondělí večer do Brusele summýš prezidentů a premiérů €zóny.
"Jak Fuckis předvídal." (Mrtvá Kočka)
"Chytřejší než Gottwald!" (Žena Moby Dicka)

Tisíce Řeků protestují proti "možnosti", že by země odešla z eurozóny. Miliony Řeků si vybírají eura z kont. Od pondělka už tři miliardy, z toho za dnešek jednu.
"Vot éto »řecký realismus«!" (Žena Moby Dicka)

*
"Ministr musí ve své práci strpět kritiku představitelů Parlamentu i občanů a nemůže na ni reagovat metodami, které připomínají nechvalnou praxi bývalé komunistické Státní bezpečnosti." (Z prohlášení ČSSD)
"Dříve nebo později možná bude muset Andrej Babiš přemýšlet o tom, zdali by se skutečně neměl vzdát svého bezprostředního podnikatelského angažmá a věnovat se pouze veřejnému životu, anebo zdali by se z veřejného života neměl vrátit zpět do podnikatelského angažmá." (Premiér Bohuslav Sobotka, ČSSD)
"Chování ministra financí vůči poslanci Šinclovi pokládám za bezprecedentní a zcela nepřijatelné." (Premiér Bohuslav Sobotka, ČSSD)

"Nejde o koaliční spor. Je to spor o to, jakým způsobem funguje a bude fungovat demokracie a parlamentní demokracie v naší zemi." (premiér Bohuslav Sobotka, ČSSD)
"Není to koaliční spor. Jde o princip komunikace poslance a člena vlády. Jsem šokován jednáním ministra vůči poslanci – pokud to tak bylo." (Vicepremiér Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL)

A – ano, sešla se koaliční rada, která rozhodla, aby si to oba pánové "chlapsky vyříkali mezi sebou".

"Nevím, jestli budu mít chuť na tu schůzku." (Ladislav Šincl)
"Máš ho nejdřív kopnout do koulí, aby věděl, že dohoda je možná." (Oblíbený citát Vladimíra Svitáčka)

*
A jako by toho nebylo málo, papež Franta vydal svou druhou encykliku, ve které zapojuje římskokatolickou církev do politického boje za záchranu planety před oteplováním a kapitalismem. Představení encykliky proběhlo velmi ekumenicky. Zúčastnili se jich ghanský římskokatolický kardinál, řecký pravoslavný teolog, německý ateistický vědec a americká ekonomka a katolička.


"Mnohé vědecké studie upozorňují, že větší část globálního oteplování v posledních desítkách let je důsledkem velké koncentrace plynů se skleníkovým efektem (oxid uhličitý, metan a další), které se vypouštějí hlavně v důsledku lidské činnosti." (Papež Franta)
"Mnohé vědecké studie? Myslíš ty podvodníky z OSN? A co moje sopky, můj dobytek a moje vodní pára? A moje Slunce???" (Bůh)
"Jde o demagogii Zelených Khmérů, na kterou budou slyšet zase Zelení Khmérové." (Moby Dick)
"Průšvih je, že třeba v EU rozhodují právě Zelení Khmérové." (Mrtvá Kočka)

"Lidstvo si musí uvědomit, že je nezbytné pozměnit životní styl, výrobu a spotřebu. A to s cílem bojovat proti oteplování, tedy alespoň proti lidským příčinám, které ho vyvolávají či zvyšují. Je třeba ihned jednat." (Papež Franta)
Nikdo by neměl znečišťovat přírodu, ale ekologistická totalita vede ke zhoršování životního prostředí. A dýchání není znečišťování!
"Ani prdění." (Mrtvá Kočka)

"Je nám třeba odvážné kulturní revoluce, která napraví strukturálně zvrhlý ekonomický systém." (Papež Franta a Mao Ce-tung)

Pátek 19. června 2015


Na pondělí se prý připravuje další "záložní plán": Řecko bude muset svoje představy o reformách předložit do konce roku. Tím pádem se mu budou moci půjčit připravené miliardy.

Mínění menažerie: MMF se bude tvářit tvrdě, ale stejně povolí. Avšak Řecku poskytne další pomoc Anděla spásy. Půjčí mu, aby mohlo zaplatit dluhy – německým bankám.
"Nešlo by v rámci tohoto věčného lábuše vynechat Atény?" (Moby Dick)
"Šlo. Ale pak by bylo příliš zjevné, že Andělina politika zkrachovala." (Žena Moby Dicka)

Útok na řecké banky pokračuje. Předpokládá se, že v pondělí neotevřou.
"Ani v úterý." (Moby Dick)
"Někdy později, snad." (Žena Moby Dicka)
"A až otevřou, budou vydávat drachmy." (Mrtvá Kočka)

To je totiž další varianta: Řečtí politici vyhlašují nepřijatelné požadavky vůči svým věřitelům, protože žádnou dohodu nechtějí – a v nějaké jihoamerické tiskárně už jedou rotačky s novými drachmami…
*

"Poslal jsem mu (Sobotkovi) ráno esemesku, ať se už konečně ČSSD rozmyslí, jakého chce koaličního partnera – protože já jsem mu deklaroval, že svoji firmu neprodám." (Babisconi v ranním vysílání veřejnoprávního rozhlasu) Sobotka prý odvětil, že to "bere na vědomí".
"Ne, ne, ne, to jsem mu nepsal. Já jsem mu psal, že jestli s tím má problém, ať navrhne řešení." (Pozdější vyjádření Babisconiho pro ČTK)
"Andrej Babiš je lhář." (Citát z médií.)

Šincl uvedl pro Blesk, že rodinný dům je napsaný na jeho ženu z toho důvodu, protože má rakovinu, a kdyby něco…
"Andrej Babiš je hyena." (Citát z médií.)

"Babiš má svoji podnikovou policii" (Titulek Práva)

"Andrej Babiš byl vědomým spolupracovníkem StB pod krycím jménem Bureš." (Slovenský Ústav pamäti národa)

Menažerie se děsí perspektivy, že krom kágébáckého prezidenta budeme mít ještě estébáckého premiéra…
************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick