čtvrtek 30. července 2015

MOBY DICK 2005: Věrni ideálům

Díky, čest a sláva těm, kteří při každodenní službě vlasti stáli na straně zákona, těm, kteří vydrželi a přes všechny urážky a hanobení zůstali věrni ideálům, jimž sloužili. Chránili mír, životy, majetek a budovatelskou práci lidu.

Prosím své čtenáře, aby nepropadli dojmu, že jsem si tentokrát snad něco vymyslel! 

Pondělí 25. července 2005

Celej barák je prázdnej, nikdo mě neúkoluje. Čtu si noviny. Hle, zpráva ČTK: "Obžaloba viní Vladimíra Hučína z šesti trestných činů, například za vyvolávání pocitu ohrožení levicovým extremismem."

Úterý 26. července 2005

Čtu si noviny:

"V antikomunistickém tažení se takzvaní liberálové neštítí ničeho a všemožně se snaží infikovat svojí nenávistí mládež. Dětem, které minulé období zažily v plenkách, nebo se narodily po r. 1989 a nemají žádné vlastní zkušenosti, vykládají toto období bez historických souvislostí a pouze v negativech. Snaží se připisovat všechny minulé problémy komunistům a všemožně očerňovat současnou KSČM. Hitem letošního léta se měla stát trička proti komunismu. Zneužívají touhy mladých lidí po recesi a tak jim vnucují různé pochybné náměty."

Středa 27. července 2005

Čtu, a divím se, co jsem všechno neznal:

"Cesta rozdělování společnosti, kladné hodnocení násilí, falšování dějin a jiné projevy pokleslé inteligence nám všem velmi škodí. Nejednota a hledání nepřítele ve vlastních řadách nahrává dravému mezinárodnímu kapitálu. Stáváme se snadnou ekonomickou kořistí a politickým, nesvéprávným vazalem silných států. Snahou rozumných vládců země uprostřed Evropy by mělo být sjednocování národa a ne jeho oslabování nerozumným vyřazováním jedné pětiny jeho obyvatel. My, současní komunisté, přeci nechceme žádný návrat do minulosti, ale moderní a spravedlivý politický systém, který dokáže ocenit kvalitní a užitečnou práci a postavit hráz zlodějině, vykořisťování a šlendriánu."

Čtvrtek 28. července 2005

Čtu, co bylo otištěno v Česku, léta občanského kalendáře 2005 (je rok 2005, že?):

"Před 54 roky přijalo Národní shromáždění ČSR zákon, který přispěl k upevnění bezpečnosti země a jejich občanů. Jeho přijetí bylo vynuceno prudkou změnou mezinárodní situace, když se svět ocitl vlivem agresivní politiky USA a jejich spojenců na pokraji nukleární války. V této souvislosti též prudkým nárůstem nepřátelské činnosti vnitřních a vnějších sil, které se nechtěly smířit s poúnorovým směřováním naší země k socialismu. Dnes už otevřeně přiznávají, že organizovali podvratné a teroristické akce, z nichž akce skupiny Mašínů byla jen špičkou ledovce mnoha dalších vražd, sabotáží, žhářství a diverzních akcí všeho druhu. To byly způsoby, jakými chtěli nastolit svobodu a demokracii po svém.

Díky tedy těm, kdo 11. července 1951 zvedli v Národním shromáždění ruku pro přijetí zákona o ochraně státních hranic. Díky, čest a sláva těm, kteří při každodenní službě vlasti stáli na straně zákona, těm, kteří se nedožili dnešních dnů, a těm, kteří vydrželi a přes všechny urážky a hanobení zůstali věrni ideálům, jimž sloužili. Chránili mír, životy, majetek a budovatelskou práci lidu. Mnozí jsou dnes aktivními členy KČP a jeho sekcí ochránců československých státních hranic. Oslavme proto důstojně a hrdě náš hraničářský svátek. Položme květy vděčnosti k hrobům a památníkům těch, kteří položili životy při plnění povinností. Pozvěme k našim akcím ty, kteří tak dosud váhají učinit. Pravda je a zůstane na naší straně!"

Tihle komunisti ve mně vyvolávají pocit ohrožení levicovým extremismem. Jestlipak se tím nedopouští trestného činu, stejného jako Hučín? Anebo jsem zločincem já, když se děsím toho, co lze v našem tisku páchat? Ještěže je tenhle deníček tajný.

Pátek 29. července 2005

No jo, kolegyně Kruto Hlavová si tu zapomněla oficiální komunistický plátek Haló noviny. Raději poslouchám rádio:

"Říkat, že "komunisté jsou prasata", se u nás nesmí a už nebude. A to ani v satirickém pořadu. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání tento týden definitivně rozhodla, že Český rozhlas porušil mediální zákon, když odvysílal tuto větu v satirické talk show Ester Kočičkové a Oldřicha Kužílka. »Podobně by mi vadilo, kdyby někdo takto hanlivě mluvil o Židech, farářích nebo třeba Romech.«" Pravil místopředseda rady Jiří Šenkýř.

Hm, Židi jsou Židi, Romové Romy, prasata jsou prasata, vybírat si nemohou, narodili se tak. Rada je kráva, protože komunisti si mohou vybrat, jestli budou komunisty. A oni si vybrali. Být stejnými sviněmi, jako dříve.

Asi si koupím to tričko.

********************************

Z komentářů 2005:

Komunista je národnost ?!!!
Čeho jsme se to dožili! Z komunistů se nám stala, podobně jako z cikánů, utlačovaná menšina. Za chvilku budou zavedeny kvóty na počet komunistů přijatých na vysokou školu apod... Možná by bylo lepší pro ně udělat rezervaci, jako mívají indiáni.
A co třeba mafiáni, vrazi, náckové?? Těch se nikdo nezastane? Vždyť komunismus je zločinný režim, tak proč by se ochrana měla vztahovat jen na něj? Zakažme raději černou kroniku, aby si nějaký zločinec nestěžoval, že ho zobrazuje ve špatném světle.
... na rohu ulice vrah o morálce káže ...

Perplexer

"Prasata
nejsou komunisti."
Tento vyrok, pravdivy, snad nemuze nikoho
pobouriti.....? :-)
Cesilko

*********************************

Listárna Moby Dicka 2015
Ad Vyzývavé norské ženy

Dobrý den,

ve vašem textu ze dne 23. 7. "citujete" slova profesorky Unni Wikan. Zaujalo mne to, tak jsem si dohledala dostupné informace na netu a zjistila jsem, že dotyčná profesorka není ani malinko zástankyní  muslimů, jak se snažíte v textu naznačit. Kdybyste si (dřív než někoho dehonestujete) ověřil/a, jestli máte pravdu, nebylo by to od věci.
Četl/a jste ten rozhovor ? Spíš ne, když je v norštině:  http://www.dagbladet.no/nyheter/2001/09/06/279676.html. Ta slova jsou vytržená z kontextu a paní Wikan v nich pouze reflektuje situaci, která nastala a kterou nijak nezavinila - ona rozhodně muslimy do Norska nezvala a nijak je nemiluje. Celkem objektivně je to komentováno zde:  http://islamineurope.blogspot.cz/2007/04/norway-professor-unni-wikan-on-rape.html.
Ona v podstatě říká něco ve smyslu: Svět se mění a lidé na změny musí reagovat, aby přežili. (Moje babička nikdy nezamykala dům a my teď ano, kdo to zavinil? A když ho zamykat nebudeme, tak nás vykradou, ale zato budu věrná tradicím a budu moci nadávat na dnešní svět). Pokud norským ženám hrozí znásilnění, tak se podle toho musí zařídit, když stát není schopen je ochránit. Ano, možností ochrany je víc, ale ta doporučovaná je nejjednodušší.
Celé to píšu proto, abyste si uvědomil/a, jak snadno lze ublížit někomu, kdo nemá šanci se bránit. A pokud text uveřejňujete jako novinář/ka, měla by být vaše odpovědnost podstatně větší. Ale to vy určitě dobře víte, že? A také dobře víte, jak je snadné někoho zesměšnit či znemožnit, zejména v satirickém textu....

S pozdravem (uvedeno plné občanské jméno)

Vážená čtenářko,

zápis z 23.7. 2005 je sice už deset let starý, ale pamatuji se, že jsem k tomu skutečně žádný norský zdroj nečetl. Ani v roce 2001, ani v roce 2007. Možná ani nejde o stejné vyjádření, ale jen o stejnou paní. Nic jsem nenaznačoval (jen dehonestoval označením "soudružka" – za což se žádná velryba ausgerechnet Norům nemůže omluvit – a v perexu jsem použil, jak teď vidím, i výraz "norská kráva", za což se norským kravám omlouvám), pouze jsem citoval aktuálně dostupné vyjádření oné paní, otištěné v českých médiích v červenci 2005, a teď ho zopakuji:

"Norské ženy musí převzít svůj díl zodpovědnosti za znásilnění. Vyzývavým ukazováním nahé kůže kolenou, loktů, ramen a obličeje provokují muslimské muže natolik, že ti jednají podle etických pravidel, jaká jsou v jejich prostředí správná. Norky si musí uvědomit, že žijí v multikulturní společnosti a přizpůsobit se tomu.“

Toto přesně je argumentace těch, kdo znásilňují: "Vona si za to mohla sama". Moby Dick by k tomu po deseti letech jenom chtěl dodat:

Norské ženy, ani žádní jiní občané se nemají co "adaptovat" na přistěhovalce. Adaptovat se mají přistěhovalci (jakékoli národnosti, vyznání či nevyznání), kteří si musí uvědomit, že žijí v jiné zemi. Pokud se chtějí stát občany té které země (třeba i muslimské), tak musí dodržovat její zákony (a respektovat "etická pravidla"). Pokud zákony nedodržují občané (tedy i přistěhovalci s uděleným občanstvím), mají být potrestáni podle těchto zákonů, pokud je nedodržují přistěhovalci bez občanství, měli by být vráceni do "svého prostředí", přesněji vyhoštěni do své domovské země.
Ovšem do zemí s totalitními režimy se málokdo stěhuje. Tak bychom neměli dovolit stěhovat totalitní režimy k nám. Howgh.

Za Vaši reakci dík,

>>:)) Moby Dick
************************************

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Kdo je kdo v Českých Textárnách - verze z dubna 2003

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .

Předem dík!
>>:)) Moby Dick