pátek 11. září 2015

MOBY DICK: Děkujeme, přicházíme

Čínské pivo,  hysterické přiznání, zodpovědnost Brusele, Evropan Obama a placatá země



Sobota 5. září 2015

US ministr zahraničních věcí John Kerry volal svému ruskému kolegovi Sergeji Larvovovi a tázal se ho na anagažmá RF v Sýrii ve prospěch diktátora Bašára Asada. Ruská propaganda ze Sputniku to interpretuje jako "projednání situace v Sýrii a úkoly otázek boje s ISIL a jinými teroristickými hnutími, a také otázky součinnosti na podporu úsilí OSN pro zařizování politického procesu v Sýrii v souladu s body Ženevského komuniké z 30. června 2012".
"Dikce Rudého práva mi už dlouho chyběla."
(Mrtvá Kočka)

Načež Amíci požádali Řeky o uzavření vzdušného prostoru pro ruská letadla "s humanitární pomocí pro Sýrii". Řecká vláda to prý zatím odmítla učinit, aby "nedošlo ke zhoršení vztahů s Ruskem".
"Aby nedošlo ke zrušení půjček, slíbených Ruskem Řecku."
(Žena Moby Dicka)

Neděle 6. září 2015

Rusko prý "přiznalo" účast armády RF na bojích v Sýrii. Ve skutečnosti Rusové nic takového "nepřiznali". Sputnik pouze citoval nejmenovaný řecký "diplomatický zdroj", podle něhož "požádala Moskva Atény povolení k letům nad Řeckem, aby mohla ve dnech 1. — 24. září dopravovat humanitární pomoc do Sýrie, a toto povolení jí bylo poskytnuto".
*

"Přes 4 tisíce bojovníků radikální skupiny Islámský stát tajně pronikly do západních zemí jako uprchlíci." (Ruský státní propagandistický web cituje britský bulvár.)
Více ze Sputinku: "Zatímco Islámský stát útočí, USA umísťují v Evropě F-22 proti Rusku"
*

Stádní prezident Mlhoš "Krtek" Zeman odbyl z ČLR, kdež byl společně s chotí Ivanou na přátelské a pracovní návštěvě. Ještě předtím přihlížel v Šanghaji podpisu významných smluv, na jejichž základě čínská investiční skupina CEFC vstupuje do českých společností Travel Service, Pivovary Lobkowitz a mediální firmy Médea Group a Empresa Media.

"Pivem k srdcím mých zemitých národů!" (Mlhoš dle agentury Muška na Zdi)
"Cestovka doveze čínské agenty." (Moby Dick)
"A média to prodají jako úspěch." (Mrtvá Kočka)

Ze sportu: Pod čínskou vládu přešla i fotbalová Slavie. Přesněji -  60 % získala šestá největší čínská soukromá společnost CEFC.
"Takže to nepřešlo pod komunistickou vládu." (Moby Dick)
"Abys mohl být v Číně úspěšným soukromníkem, musíš být nejdřív vlivným partajníkem." (Mrtvá Kočka)

Podivuhodno jest, jak slabě čínskou hospodářskou a politickou infiltraci komentují česká média, včetně těch veřejnoprávních.
"Až tě vyhodí Babiš nebo až tě vyhodí Bakala nebo až tě vyhodí Valenta nebo až tě vyhodí Dvořák, ke komu půjdeš makat?" (Žurnalista, nejmenovaný, pro MnZ)

Pondělí 7. září 2015


A - Rusko se "přiznalo" k invazi do Sýrie, nepochybně proto, že vešel ve známost obsah sobotního telefonátu mezi ministry zahraničí USA a RF. "Přiznání" vypadá takhle:
"V průběhu (sobotního) telefonického rozhovoru upřesnil Kerry u Lavrova situaci s ruskou pomocí poskytovanou syrské vládě v boji s teroristy… Lavrov potvrdil, že podobná pomoc se vždycky poskytovala a poskytuje, že ruská strana se nikdy nesnažila tajit, že dodává vojenskou techniku oficiálním syrským úřadům pro boj s terorismem… Kromě toho Lavrov připomněl Kerrymu, že Moskva mnohokrát vyzývala „mezinárodní koalici" ke spolupráci se syrskými úřady pod záštitou Rady bezpečnosti OSN v zájmu boje s Islámským státem."

Jenže "koalice" znamená "spolupráci", soudruzi, a ne hraní si na vlastním písečku. Rusáci dále lžou o "humanitární pomoci" Sýrii.
"O humanitárním bombardování protiasádovské opozice." (Moby Dick)

Expert: Rusko bojuje v Sýrii? Absolutní nesmysl (Titulek článku ve Sputniku)
"Takže je to pravda!" (Žena Moby Dicka)
*

Uprchlíci, buďte nám vítáni. Německo si do rozpočtu na příští rok přihazuje 3 miliardy € na řešení uprchlické krize. Další 3 mld. € mají dostat spolkové země. Má se tak zajistit přijmutí očekávaných 800.000 uprchlíků.
"Děkujeme Německu za ušlechtilé srdce." (Nezachycená uprchlice s pěti malými dětmi před nádražím v Budapešti, dle agentury Muška na Zdi)
"Děkujeme Německu za bezplatnou reklamu." (Převaděčské gangy dle MnZ)
"Děkujeme, přicházíme." (Dosud nerozhodní uprchlíci ze Sýrie, toho času bytující v Libanonu, Turecku a Řecku)

Z Němec přijely do Budapešti karavany osobních aut. Němečtí humanitární dobrovolníci zde nabírají uprchlíky, které převážejí k rakouským hranicím. Před nimi je vypustí, aby vnitřní schengenské hranice přešli pěšmo. Za nimi je zase nabírají.
"Neporušujeme tak žádný zákon." (Dobrovolník, humanitární, nezachycený, pro MnZ)

Rakouská policie německé vozy na svém území nekontroluje, protože to by jinak jejich osazenstvo musela vysadit. Takhle mají jistotu, že si je Němci odvezou z Rakous. Do Němec tak z Maďar vyrazilo 20 tisíc budoucích azylantů.

Velká Británie také pomůže. Vezme 15.000 imigrantů. Peníze, které věnuje na podporu běženců, kteří doběhli do Spojeného království, sebere z rozvojové pomoci, připravené pro domovské země doběhlíků.

Vatikán také pomůže. Nabídl ubytování pro dvě rodiny z řad syrských křesťanů. Papež vyzval farnosti v evropských zemích, aby jej následovali.

Česko je nadále tvrdohlavé. Odmítá kvótu 1.500 prchlíků ze startovacího balíčku o 40 tisících kusech, a sobecky ve svých útěkových zařízeních dislokuje 2.500 utečenců.
"My jsme je nepřijali, oni prostě přišli. (Nezachycená pracovnice těchto totálně plných zařízení pro MnZ)

O azyl v demokratické České republice, hospodářské výspě Západu a vzoru humanity požádalo 60 (slovy kopa) zoufalců.

"Touto cestou nejezděte." (Vzkaz zoufalého, hladového, frustrovaného syrského téměř utopence z pobřežní navigace na řeckém ostrově Lesbos)
"Touto cestou jezděte." (Vzkaz německých dopravních dobrovolců)
"A německého rozpočtu." (Mrtvá Kočka)
*

Skupina Orco Property Group podnikatele Radovana Vítka ráno zahájila demolici zchátralých budov nádraží Praha-Bubny včetně památkově chráněných částí.
*

A teď něco veselého z domácí scény: Probíhá soud s pražskými radními i exprimátory Bohuslavem Svobodou (ODS) a Tomášem Hudečkem (exTOP 09). Za to, že prý nesprávně vynaložili 25 milionů z rozpočtu města.
"Když se snažili zachránit funkčnost části projektu Opencard, na nějž již byla vynaložena miliarda plus 774 milionů Kč." (Žena Moby Dicka)
"Tady je vidět, kde se plýtvalo." (Pavel Bém, exprimátor s pozastaveným členstvím v ODS) 


Úterý 8. září 2015

"Atény: Rusko si zvolilo novou trasu pro dodávky pomoci do Sýrie a vyhnulo se Řecku" (Sputnik) Otázka vyslání ruských vojáků do Sýrie, aby tu bojovali s teroristickou skupinou Islámský stát, stejně jako otázka zapojení ruského letectva do zasazování úderů pozicím teroristů, se vůbec nenastoluje.

Takže přelety ruských obřích dopravních letadel s "humanitárních pomocí" Asadovi zakázalo Bulharsko.
"Moskva žádá vysvětlení od Sofie ohledně odmítnutí poskytnout vzdušný koridor pro dodávku ruské humanitární pomoci do Sýrie a čeká na reakci Athén, na které se tento týden obrátil se stejným cílem Washington." (Sputnik)
"Přes území NATO ne!" (Zdroj z NATO, nejmenovaný, dle MnZ)

"Žádné zvětšování vojenské přítomnosti v Sýrii, o kterém celý týden „hystericky“ píší západní média, se nekoná, a podsouvá toto téma do hromadných sdělovacích prostředků USA, které se snaží zastavit tendenci ke sblížení pozic Ruska a Saudské Arábie." (Píše o tom irský novinář Bryan MacDonald.)
"Píše o tom ruský agent pro Sputnik." (Moby Dick)
"To už je skoro „hysterické“ přiznání "
(Mrtvá Kočka)

Nu, první "západní" média, která "podsunula" tuto informaci byla – právě před týdnem – izraelská média.
"A Izraelci prostě z hory Hermon vidí až do Damašku."
(Žena Moby Dicka)

*

Na náměstí před palácem Potala ve Lhase se konalo slavnostní shromáždění u příležitosti 50. výročí založení Tibetské autonomní oblasti. Slavnosti přihlížela stranická a vládní delegace pod vedením člena politbyra ÚV KSČ, předsedy ČLPPS (Čínského lidového politického poradního shromáždění)Jü Čeng-šenga.
*


V úterý 8. září 2015 v 11.30 hodin se na Pražském hradě uskutečnila tisková konference tiskového mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka. Tiskový mluvčí se vyjádřil k aktuálním tématům. (Informace z tiskové konference tiskového mluvčího prezidenta republiky, již zveřejnil Jiří Ovčáček, ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky.
"Zlatej Sputnik!"
(Mrtvá Kočka)
*

Bohaté arabské státy prý nestojí o syrské válečné  utečence. Nicméně Spojené arabské emiráty prodloužily "povolení k pobytu" pro 100 tisíc běženců, Kuvajt pak zase pro 120 tisíc Syřanů vydal "povolení k dlouhodobému pobytu".
Chudé arabské státy, jako jsou Jordánsko a Libanon jsou zato mnohem vstřícnější: každá z těch zemí přijala přes milion syrských imigrantů. A Turecko, nearabský muslimský stát, dokonce hostí milion a půl uprchlíků!

"No, ty země je nehostí, ony je nepřijaly, oni ze sousední Sýrie prostě přišli!"
(Mrtvá Kočka)

Středa 9. září 2015

Řecko přecejen povolilo lety ruských letadel do Sýrie. A Írán, samozřejmě. Kerry zase zavolal Larvovovi.
Ten "znovu poukázal na nutnost konsolidovaného odporu teroristickým hnutím, která uchvátila značnou část syrského území a ohrožují mezinárodní bezpečnost. Hlavní tíhu boje s nimi si odnáší pravidelná syrská armáda". (MZV RF dle Sputniku) Čti: Asadova armáda. Kterou je tedy nutno podpořit.

"Už to z nich pomalu leze." (Žena Moby Dicka)

Ale neleze. Titulek Sputniku hlásá: "Média: Politici ze SRN označili USA za hlavního viníka migrační krize"
"Západní země destabilizovaly pod vedením USA celé regiony, v nichž kromě jiného umožnily vznik teroristických skupin, kterých využily k dosažení svých cílů." Praví programový dokument německých "politiků", totiž soudružky Sahry Wagenknecht und soudruha Dietmara Bartsche z komunistické partaje Die Linke.
"Komunistické, leč reformní." (Moby Dick)
"Chtějí sice zrušit NATO a zdanit bohatce…" (Moby Dick)
"…ale zase hodlají legalizovat marihuanu." (Mrtvá Kočka)

"Když seš zhulená, tak se nebráníš."(Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala)

A přece jen to vylezlo: "Rusko dodává Sýrii vojenskou techniku a zbraně v naprostém souladu s mezinárodním právem a uzavřenými smlouvami. Mohu potvrdit to, co se dlouhá léta říkalo už mnohokrát: že jsou v Sýrii ruští vojenští specialisté, kteří pomáhají se zvládnutím dodávané techniky." (Maria Zacharova, mluvicí vovčačka ruského zamini)

"Už to vylezlo." (Moby Dick)
"Ale ne úplně." (Mrtvá Kočka)

Konečně se ozval i jeden dosud mlčící prezident: "V konečném důsledku bychom uvítali konstruktivní zapojení Ruska do aktivit namířených proti IS, ale jasně říkáme, že by bylo od kohokoli včetně Ruska nehorázné poskytnout jakoukoli podporu Asadovu režimu." (Mluvicí vovčáček US prezidenta Erik Schultz) Prezident Obava prý vyjádřil "znepokojení".

Menažerii zase znepokojuje, že toto je první ofiš vyjádření pana US prezidenta, který se k tomu sám osobně před mikrofony a kamerami už tejden nevyjadřuje.
*

Pseudoprezident Evropské unie Jean-Claude Juncker přednesl v Bruseli před evropským parlamentem ve svém projevu o stavu Evropské unie kritiku flákačských východňárských zemí, které se chtějí jen vézt, a odmítají přijmout uprchlíky.
"Mají ale tendenci říkat, že za všechno může Brusel a EU." (Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker)

Takže teď budou nadekretovány kvóty: Přijmout se musí dalších 120.000 uprchlíků.

"Je třeba s nimi jednat lidsky a dodržet dublinský protokol, podle kterého jim musí dát azyl první bezpečná země." (Jean-Claude Juncker)
"Což není technicky možné stihnout v daných termínech, při tom návalu.) (Moby Dick)

"Co je lidského na tom, nuceně vozit lidi ze zemí, kde už mají své příbuzné a přátele do nějakého Polska, Slovenska nebo Česka? Kam nechtějí? Voni troubo?" (Slušná žena Moby Dicka)
"Co je lidského na tom, držet lidi v řeckých, italských a maďarských koncentrácích? Voni vole???" (Mrtvá Kočka)
"Tam je prostě neudržíš." (Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala)

Mínění menažerie: Co je lidského na tom zvát do EU další imigranty a slibovat jim všemožné zabezpečení – když má Evropa jen omezené zdroje a omezený prostor pro další povodňové vlny? Proč se ty vlny EU snaží vyvolat? A – ano, ne za všechno, ale za toto bude mít "Brusel" zodpovědnost!

Čtvrtek 10. září 2015

"Pro Rusko je jakákoli kvóta pro příjem uprchlíků ze Sýrie neaktuální." (Mluvicí vovčáček ruského prezidenta Dmitrij Peskov ). Přesto: "Peskov zdůraznil, že Rusko, které je součástí Evropy, nemůže nečinně přihlížet pokusům uprchlíků využít území Ruska k dalšímu postupu do jiných zemí." (Dle Sputniku)
"A to se děje?" (Žena Moby Dicka)
"Jak by se vůbec do Ruska ze Sýrie dostali?" (Moby Dick)
"Přes rusko-syrské hranice." (Peskov dle MnZ)
"Hm, mezi Ruskem a Sýrií jsou přece ještě Gruzie a Azerbajdžán!" (Moby Dick)
"Rusové to nejspíš netuší." (Žena Moby Dicka)
"Nebo tuší, avšak nedbají." (Mrtvá Kočka)

"Syrské vládě pomáháme jinak." (Peskov)
Nejspíš se už blíží prohlášení, že ruští vojáci jsou v Sýrii na dovolené.

"V letadlech je jak produkce vojenského určení v souladu s existujícími kontrakty, tak i humanitární pomoc." (Sergej Larvov)
"Što éto takóje »humanitární pomoc«?" (Žena Moby Dicka)
"Kaviár a šampaňské pro Asada.." (Mrtvá Kočka)

Cár Vladimír to prej všechno ohledně Sýrie vysvětlí na nadcházejícím Valném shromáždění OSN.
"Taky dostane zaracha na území přes 25 km od centrály OSN v N.Y?" (Moby Dick)
"Ne." (Mrtvá Kočka)
"Obava mu ještě poděkuje." (Žena Moby Dicka)
*

Generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga, jenž toho času dlí na návštěvě České republiky, přijal na Hradě prognostik, krtek a stádní prezident Mlhoš Zeman. Aby dal najevo, co si myslí o NATO, nechal pro tuto příležitost ozdobit přijímací halu vlajkou – OSN…
*
Z Maďarska do Rakouska přešlo jen dnes 7.500 ilegálních imigrantů.

Dánsko zastavilo na ("formálních" schengenských) hranicích s Německem vlaky s uprchlíky. Dobrovolnické karavany aut je převážejí – do Švédska.
"Kdo chce kam, pomožme mu tam." (Hlas německého příhraničního lidu)

Menažerie nechápe německé a švédské nadšení. Nechápe ho ani poradce izraelských premiérů Dan Schueftan, jenž v rozhovoru s Jefimem Fištejnem pro dnešní Reflex tvrdí: "Je to váš konec"

"Nechci vás urazit, ale Obama je Evropan. A to je to nejhorší, co můžete o americkém prezidentovi říci." (Dan Schueftan)
*

Adriana Krnáčová nehodlá už svého náměstka Matěje Stropnického odvolat.
"Za to nikdo neodvolá ji." (Moby Dick)
"A bude moci přestřihnout pásku při otevření tunelu Blanka." (Mrtvá Kočka)

Stropnického není třeba odvolávat – když byl zbaven všech důležitých pravomocí ohledně omezování stavařské bestie triumfující.

Pátek 11. září 2015

"Bulharsko nepřekáží a ani nehodlá překážet přepravě přes jeho území humanitární pomoci Sýrii a přátelskému syrskému lidu, má však mezinárodně-právní závazky nepřipouštět přepravu zbraní pro syrský režim". (Bulharské zamini dle Sputniku)

"Mohu říci ještě jednou, že naši vojenští příslušníci a vojenští odborníci se tam (v Sýrii) nacházejí pro obsluhování ruské techniky a pro pomoc syrské armádě v provozu této techniky, mají také úkol Syřany naučit. A budeme tuto techniku i nadále dodávat syrskému státu s tím, aby byla zajištěna jeho patřičná obranyschopnost v čelení teroristické hrozbě." (Sergej Larvov) Larvov se ještě nechal slyšet, že "v boji s terorismem vystupovala Moskva vždy pro kolektivní práci opírající se o mezinárodní právní normy".

"A proč ne pro »kolektivní spolupráci«?" (Moby Dick)
"Při spolupráci musíš totiž především spolupracovat." (Mrtvá Kočka)

Připomínáme Rusku, že samo jednalo násilně, když se proti vůli jiného státu zmocnilo a vojensky obsadilo cizí státní území – což byl válečný akt.
"Proti vůli kterého státu?" (Sergej Larvov)
"Vyber si." (Mrtvá Kočka)
*

Ministři zahraničí Vé čtyřky se v Praze sešli s kolegy z Lucemburska a Německa. V4 zopakovala to, co už říká od začátku: Uprchlíky vezmeme, ale podle svých regulí. Žádné evropské kvóty nepřijmeme. Berlín žádá solidaritu evropských partnerů, čímž namíchl Bratislavu: Miroslav Lajčák odmítl tvrzení, že by se země V4 chovaly "nesolidárně". Jejich přístup je podle něj "odpovědný".
Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier hořekuje: jen během nadcházejícího víkendu Německo očekává příchod dalších 40 000 uprchlíků.

No ale – když oni k nám nechtějí! To by zůstali v Maďarsku, tam je přece nikdo nezastřelí! Nehcete je přece posílat na evropský východ násilím!

"Zase." (Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala)

Amerika prý vezme 10 tisíc uprchlíků. Ze Sýrie, ne z Mexika.
Maďarská správa silnic uzavřela kvůli bezpečnosti provoz na příslušné dálnici.
"Automobilový provoz, nikoli pěší." (Mrtvá Kočka)
Muslimové se opět valí na Vídeň.

Uprchlíci se hnuli, hnáni vidinou německých, švédských a vůbec europejských slibů. Z Řecka do Makedonie jich 10 tisíc přešlo za jediný den, Obavo. Ale už je prý známo řešení:

Jako první bezpečnou zemí pro jihovýchodní tah bude napříště – Srbsko!
*

Rada Valného shromáždění OSN přijala návrh palestinské samosprávy, aby byly napříště před budovami OSN vyvěšovány nejen vlajky členů této organizace, ale též vlajky pozorovatelských zemí. Jako je třeba Vatikán. (Nebo "stát Palestina".) Vatikán hlasoval proti. Rada to přesto schválila. Takže už na nadcházejícím VS zavlaje nad New Yorkem i palestinská vlajka.

"OSN dnes schválí i to, že je země placatá – pokud to navrhnou Palestinci." (Nezachycený izraelský diplomat)
"A pak požádají mezinárodní společenství, jestli by nemohlo přilepit Izrael na Zemi zespoda." (Talmid v jednom svém komentáři k staršímu článku na Eretz.cz
*************************

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick