pátek 9. října 2015

MOBY DICK: Hluboce šokující události


Setrvalá nedůvěra, rozložený Mynář, hodiny prázdných souvětí a paleoarabské útoky.



Sobota 3. října 2015

Ve 02:10 místního času začalo bombardování nemocnice Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu, o který probíhá bitva mezi vládními vojsky a Talibanem. Americké letouny palebné podpory Lockheed AC-130 pokračovaly v útocích další dlouhé desítky minut, i když byla předána vojenskému vedení informace, že bombarduje nemocnici. Navíc – to velení zná koordináty oné nemocnice. Bylo zabito nejméně 19 lidí, z toho 12 pracovníků organizace LbH. 37 lidí bylo zraněno, v tom počtu je 19 členů nemocničního personálu.

"Americké síly provedly letecký útok v 02:15 místního času proti osobám, které je ohrožovaly." (Mluvicí vovčáček jednotek USA působících v Afghánistánu Tribus) Šlo o "bezprostřední ochranu amerických jednotek pod palbou".

Druhá verze: Nálet provedla letadla USAF na žádost afghánského velení, jež pojalo "podezření na přítomnost Talibanců v objektu". Mluvicí vovčáček americké armády připustil, že objekt se "mohl neúmyslně stát terčem amerického náletu". Věc se vyšetřuje. Důkladně.

"Tak stal se terčem, bohužel." (Žena Moby Dicka)
"Talibanci zatím americké bombarďáky nemají." (Moby Dick)
"Teď jde o to, jestli úmyslně, nebo neúmyslně." (Žena Moby Dicka)
"A kdo pojal ten úmysl." (Mrtvá Kočka)

Prezidentská kancelář Ašrafa Ghaního oznámila, že velitel amerických jednotek a vojsk NATO v Afghánistánu "informoval prezidenta země o podrobnostech a omluvil se".
"Jsme žádostivi těch podrobností." (Moby Dick)
"Tak omluva je málo. Postavte novou nemocnici." (Žena Moby Dicka)
"A oživte doktory." (Mrtvá Kočka)
*

Ruský letoun typu Su-30SM narušil turecký vzdušný prostor v 12:08 jižně od oblasti Yayladagi-Hatay. Ruský stroj opustil turecký vzdušný prostor poté, co byl zachycen dvěma stroji F-16 tureckých vzdušných sil, které hlídkovaly v oblasti. Nad Tureckem byl jen několik vteřin.
"Ministerstvo obrany RF poskytuje veřejnosti dvakrát denně vyčerpávající informaci o akcích ruského letectva v Sýrii." (Mluvicí vovčáček ministerstva obrany RF generálmajor Igor Konašenkov)

Ruská veřejnost může sledovat nálety na teroristy téměř v přímém přenosu.
"Kto éto takój »terorist«?" (Žena Moby Dicka)
"Každý, kdo je proti zákonné syrské vládě Bašára Asada." (Bašár Asad)
"Tak to vysvětluje ty mrtvé syrské civilisty." (Mrtvá Kočka)

Nad Sýrií dnes létají letadla syrská a ruská (ta jako přímá podpora syrské pozemní armády), dále letadla americko-arabské koalice, a když je potřeba splnit konkrétní zadání, vlétnou do toho ještě izraelské stíhačky. Je jen otázkou času, kdy se některé z těch letadel stane obětí "přátelské palby".
"Jenže to nebude palba od přátel." (Turecké letectvo)

Neděle 5. října 2015

Podrobnosti k náletu na nemocnici LbH vylejzají: Podle afghánských představitelů to nebyla americká letadla, kdo začal střílet jako první. Jako první začali na vrtulníky afghánské armády střílet Talibanci, a vrtulníky toliko "opětovaly palbu". Kábulské ministerstvo obrany tvrdí, že Talibanci nemocnici napadli a využili ji jako "živý štít".

"Toto tvrzení se nezdá býti zcela odpovídající skutečnosti." (Auditorská žena Moby Dicka vidí v tomto prohlášení vlající "červené praporky")
"Ach, ti lstiví Afghánci!" (Mrtvá Kočka)

"Brány areálu byly celou noc zavřené, takže nikdo, kdo tam nepracuje, neléčí se, nebo o někoho nepečuje, v době bombardování v nemocnici nebyl." (Z prohlášení LbH)
"Slovy tu hrůzu nelze vyjádřit. Na jednotce intenzivní péče hořelo šest pacientů přímo v postelích. Na operačním stole ležel uprostřed všech trosek mrtvý pacient. Sledovali jsme, jak naši kolegové umírají." (Vedoucí týmu ošetřovatelů Lajos Zoltán Jecs)

"Ministerstvo obrany zahájilo rozsáhlé vyšetřování a čekáme na výsledky, abychom se definitivně vyjádřili k okolnostem této tragédie." (US prezident Obava, jenž také vyjádřil "hlubokou soustrast" obětem)
Kromě US ministerstva obrany zahájilo "předběžné mezinárodní vyšetřování celé události" také NATO. To by mohlo být dokončeno během několika dní. Činovníkům OSN to nestačí, a žádají "nezávislé vyšetřování" této "hluboce šokující události".
Tato událost stála už 22 obětí.

"Amíci si naběhli na vidle veřejného mínění." (Moby Dick)
"A podle některých jejich vyjádření si ještě více nalehávají." (Žena Moby Dicka)
"A šlapou v…" (Mrtvá Kočka)
"Kočko!" (Slušná žena Moby Dicka)
*

Ruské letadlo se včera ve vzdušném prostoru Turecka ocitlo omylem
"Šlo o chybu v navigaci, která se nebude opakovat." (Nezachycený ruský Chocholoušek)
"Toto tvrzení se nezdá býti zcela odpovídající skutečnosti." (Auditorská žena Moby Dicka vidí v tomto prohlášení vlající "červené praporky")

Tato "chyba" se ale dnes opakovala s letadlem typu Su-24.
"Nehledejte v tom žádnou konspiraci. Naše letiště je jen 30 kilometrů jižně od turecké hranice, nu a my na ně navádíme letadla na ranvej od severu, no." (Ruský Chocholoušek po vypití stakanu vodky.)
"Navádějte od jihu, dokud máte na co navádět." (Nejmenovaný člen tureckého hlavního štábu dle agentury Muška na Zdi.)

Pondělí 5. října 2015

"Útok si objednaly afghánské jednotky, které se účastnily úporných bojů ve snaze znovu dobýt města Kunduz od Talibanu." (Generál John Campbell) K útoku na nemocnici "došlo omylem".
"Zase mluví o tom, že to byla 'chyba'. Chyba, která trvala déle než hodinu, přestože umístění nemocnice armáda dobře znala a byli během leteckých úderů informováni, že útočí na nemocnici." (Jason Cone, americký ředitel organizace Lékaři bez hranic)

Ano, incident se již přesunul na americkou půdu.

Campbell "naznačil", že by mohlo být pravdivé tvrzení afghánské vlády o talibanských bojovnících, střílejících z nemocnice. To si ale moc nepomohl – v takovém případě mělo být nejdříve informováno vedení nemocnice – a to se nestalo. Protože se tak nestalo, může jít o – a sakra – "válečný zločin" (podle Mary Ellen O’Connell, profesorky mezinárodního práva na University of Notre Dame).
"V každém případě šlo o vražednou hloupost." (Moby Dick)
"Myslíš ten zpackaný nálet, nebo to zpackané vysvětlování?" (Žena Moby Dicka)
"Oboje." (Mrtvá Kočka)
*

Turecké ministerstvo zahraničí si pozvalo na kobereček ruského velvyslance, aby mu předalo protest proti narušení vzdušného prostoru.
"Varujeme vás, aby se nic podobného neopakovalo, protože jinak může Rusko nést odpovědnost za jakoukoliv nežádoucí událost, k níž by mohlo dojít." (Z turecké nóty)
"Što éto takóje »nežádoucí událost«?" (Žena Moby Dicka)
"Někdy může jít o žádoucí událost." (Mrtvá Kočka)

Úterý 6. října 2015

"Útok si objednaly afghánské jednotky, které se účastnily úporných bojů ve snaze znovu dobýt města Kunduz od Talibanu." (Generál John Campbell v branném výboru amerického Senátu) K útoku na nemocnici "došlo omylem".
"Co je nového proti včerejšku?" (Mrtvá Kočka)
"Afghánské jednotky nekomunikovaly přímo s americkými piloty. Jejich žádost ověřovala nejprve speciální americká jednotka v místě, která pak útok na nemocnici schválila." (Generál John Campbell v branném výboru amerického Senátu)
"Vidle už vylezly ze zad." (Moby Dick)
"Ano, Campbell šlape v hovnech." (Slušná žena Moby Dicka)
*

Turecká armáda informovala o včerejším leteckém incidentu na hranici. V pondělí neidentifikovaný stroj MiG-29 ohrožoval osm tureckých stíhaček, patrolujících na hranici se Sýrií. Letadlo aktivovalo radar a vyhledávalo cíl, jako by se připravovalo na vypálení rakety. Tato situace trvala 4,5 minuty.
"Dobrý test!" (Moby Dick)
"Na vzdušné hranici s Izraelem by si to neriskli" (Mrtvá Kočka)

K prvnímu, sobotnímu, incidentu dnes přišlo z NATO drobné upřesnění: Ruský letoun Su-30SM  v sobotu na více jak pět minut radarem zaměřil turecké pohotovostní letouny F-16, které k němu vystartovaly a byl tedy připraven ke střelbě. Obecně se už toto samotné zaměření považuje za útok a obvyklou odpovědí na něj je odpálení vlastních raket.

Středa 7. října 2015

"Spojené státy zajistí transparentní, důkladné a objektivní vyšetřování všech okolností incidentu. A pokud to bude nutné, osobně se zasadím o zavedení změn, které do budoucna podobným tragédiím zabrání." (US prezident B.H. Obava v telefonickém rozhovoru s ředitelkou LbH Joanne Liu, v němž opětně vyjádřil soustrast v souvislosti se ztrátami na životech)

Okolnosti útoku prověřují a) americká vláda, b)afghánská vláda, c) NATO. LbH chtějí IHFFC. Tedy International Humanitarian Fact-Finding Commission se sídlem v Bernu.
"Nemůžeme se spolehnout na vnitřní vyšetřování USA, NATO či afghánských sil. Jediný stálý konkrétní orgán, který může prošetřit porušení mezinárodního humanitárního práva je IHFFC". (Joanne Liu) Američané podle ní nemocnici zasáhli za jednu hodinu čtyřikrát až pětkrát.

"Zasáhli také naši spojeneckou důvěru. " (Žena Moby Dicka)
*

"Za první týden zasáhly naše stroje 112 pozic Islámského státu." (Zpráva TASSu)
Na teroristy mířily jen dva ruské útoky." (Prohlášení tureckého ministerstva zahraničí)

"Dnes ráno se do útoku zapojila naše flotila v Kaspickém moři. Čtyři odpalovací systémy vystřelily 26 střel s plochou dráhou letu na 11 cílů. Podle zpráv z kontrolního stanoviště všechny cíle byly zničeny a žádný civilista nezemřel. Po náletech následoval pozemní útok syrské armády." (Zpráva TASSu)
"A Hizballáhu a íránských Revolučních gard.." (Zpráva MnZ)

Ó, ehm, když se střílí z Kaspiku na Sýrii, to ty letounové střely létají přes Turecko, že???
"Ne." (Zpráva TASSu)
"Teda asi ne." (Zpráva Rádia Sovětský Jerevan)
"Co je vám do toho!?" (Vladimir Vladimirovič Putin podle MnZ)
"…" (NATO mlčí)

"Další narušení vzdušného prostoru ruskými letadly budeme vnímat jako ohrožení. Syrská krize není a neměla by být turecko-ruskou krizí. My jsme reagovali tak, jak je potřeba. To samé očekáváme od Ruska. Nechceme, aby se to změnilo v krizi Ruska a NATO. Ale jak už bylo řečeno, turecký vzdušný prostor je vzdušným prostorem NATO." (Mluvčí vovčáček turecké vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP))

"No, naši setrvalou nedůvěru Rusáci nezasáhli." (Mrtvá Kočka)
*

Stručně z evropské uprchlické fronty: Rakouskem letos zatím prošlo 200 tisíc imigrantů. 10 tisíc z nich požádalo v zemi o azyl. Ostatní napochodovali do Němec. Německá kancléřka Anděla Merkel a její francouzský kolega prezident François Hollande vyzývají země EU k solidaritě.

"To by měla Anděla říct hlavně těm imigrantům co nechtějí zůstat ani v Rakousku." (Moby Dick)
"Když si je pozvala do Německa." (Mrtvá Kočka)

*
Zpráva (českého) dne: Kancléř stádního prezidenta Vratislav Mynář neobdržel od NBÚ prověrku na "přísně tajné".
No, tedy, ona to není "zpráva dne", jak ráno avizovala ČT24, protože pan Mynář informoval média už 29. září – že ji před týdnem nedostal. Dnes se ale poprvé proláklo, že by to mohlo být kvůli 30 let staré kancléřove "klukovině":

"Stalo se to tak, že jsem v 19 letech u nás na hodech vypil pár piv – vozidlem mých rodičů Škodou 100 jsem naboural obecní rozhlas. Byla to samozřejmě klukovina. Ale vzhledem k tomu, že to bylo téměř před 30 lety, tak jsem nepředpokládal, že to musím dokládat. Zákon o utajovaných informacích říká, že dokládám veškeré záležitosti ze soukromého i podnikatelského života v historii 20 let." (Vratislav Mynář dostal za nehodu v opilosti podmíněný trest na několik měsíců)

"Tak to vypadá, když se někdo nesvlíkne do naha." (Moby Dick)
"Nejel už tenkrát se Zemanem?" (Mrtvá Kočka)

Mynář podal rozklad, ředitel NBÚ má na rozložení tři měsíce, načež Mynář může…
"Nuda, nuda…" (Moby Dick)
"Na to ten ksindl hraje." (Mrtvá Kočka)
"Myslíš Mynáře nebo Zemana?" (Žena Moby Dicka)
"Oba." (Mrtvá Kočka)
*

Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan rezignoval.
"Bude hůř." (Žena Moby Dicka)
"Myslíš politicky?" (Moby Dick)
"Myslíš v tom rozhlasovým bordelu." (Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala, jež nezná první osobu)

Čtvrtek 8. října 2015

"Ne, neplánujeme rozšiřovat naše letecké údery na Irák, nebyli jsme pozváni, nežádali nás, a my, jak víte, jsme zdvořilí lidé, nepřijdeme, jestli nás nepozvou." (Sergej Larvov, ministr zahraničí RF na tiskové konferenci v OSN v právě týden staré zprávě)
Načež se Iráčani chystají požádat Rusko o vstup do bojů proti IS i na svém území.
*

Spojené státy a NATO registrují velký přesun ruských vojáků, děl a raketometů do Sýrie. Může jít o přípravu na ofenzivu proti povstalcům, ve které budou ruské jednotky podporovat přímo na bojišti syrskou armádu. Dřívější zprávy CNN potvrdil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

"Nepošleme do Sýrie pozemní jednotky a bráníme ruským občanům v cestování do Sýrie, ať už tam chtějí bojovat na jakékoliv straně." (Vladimir Komojedov, předseda ruského parlamentního výboru pro obranu a bezpečnost,  pro agenturu RIA Novosti.)
"No ale nakonec máme svobodu. Když si ruský voják bere roční dovolenou, tak si během ní může jet kam chce a dělat si tam co chce." (Vladimir Komojedov dle MnZ)
*

První intifáda byla vedena kameny, možná nastávající třetí je vedena noži. Izraelci jsou v poslední době sužováni arabskými teroristickými útoky, které svými veřejnými projevy iniciuje i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Jen během dneška zaútočili arabští pacholci ve čtyřech případech, když pobodali Izraelce v Jeruzalémě, Tel Avivu, Kirjat Arbě a Afule.

"Nejsou to arabské, avšak palestinskoarabské útoky." (Moby Dick)
"Paleoarabské útoky." (Mrtvá Kočka)
*

V Bruselu probíhá pravidelné zasedání ministrů obrany členských zemí NATO. Zazněly hodiny rázných souvětí. Nakonec se ministři dohodli:
1) Na Slovensku a v Maďarsku vzniknou další dvě regionální velitelství.
"Zajistí, že naše síly se budou moci pohybovat rychle a efektivně, pokud se tam budou muset rozmístit." (Jens Stoltenberg na tiskové konferenci) Tato velitelsví (NFIU) už vznikla v Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Polsku, Rumunsku a Bulharsku.
"Prostě na hranicích s Ruskem." (Mrtvá Kočka)

2) Počet příslušníků Sil rychlé reakce NATO se zdvojnásobí na 40 tisíc.
"Tentokrát jde o skutečně »rychlou« reakci, totiž do 48 hodin." (Moby Dick)
"Proč už nejsou v Turecku?" (Žena Moby Dicka)
"48 hodin od politického rozhodnutí." (Mrtvá Kočka)

3) NATO je "připraveno" bránit Turecko.
"Což je stejně jeho povinností." (Žena Moby Dicka)
"A jak?" (Dotaz všetečných novinářů)
"Myslíte, že ty rakety Patriot, co tam už jsou, že jsou málo?" (Jens Stoltenberg podle MnZ)

4) A to je vše, drazí přátelé.

Pátek 9. října 2015

Nobelův výbor udělil Nobelovu cenu míru. Anděla Merkel ji nedostala.
*

A na závěr něco veselého, tentokrát z Tibetu: Jako rodič má pastevec Karma Samten mnoho dobrého. Velmi dobře obchoduje se svými pastvinami. Jeho pět synů a dcer chodí na vysokou školu. Den ode dne žije bohatší život… Více v článku "Šťastný život rodiny pastevce Karmy Samtena v tibetské prefektuře Nagqu" na čínském portálu ve vašem jazyku.
*************************

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: