pátek 2. října 2015

MOBY DICK: Zdvořilí lidé


Ruský rypák, Mlhošova statečnost, Obavova smělost, palestinská trpělivost, informační provokace a sviní růžová
Pondělí 28. září 2015, státní svátek svatého Václava
Za časně ranního superúplňku proběhlo cihlově červené úplné zatmění Měsíce

Na letecké základně NATO (potažmo USAF, potažmo Bundeswehru) v německém Büchelu dochází k výměně starých jaderných hlavic za modernější.
"Rozmístění nových jaderných zbraní v Německu naruší strategickou rovnováhu sil v Evropě a vytvoří napětí." (Dmitrij Peskov, mluvicí vovčáček ruského cara)
V Büchelu i na blízké letecké základně Ramstein je umístěno celkem 150 jaderných hlavic. Tento počet odpovídá dohodám o jaderném odzbrojení. Z tohoto hlediska nejde o nějaké další zbraně.

"Takže nejde o žádné »narušení strategické rovnováhy«, voni vovčáčku." (Moby Dick)
"Sami jste neměli instalovat svoje rakety v Kaliningradu, tedy uvnitř území NATO a EU. A vyhrožovat." (Žena Moby Dicka)
"A strkat svůj rypák do Evropy." (Mrtvá Kočka)

Úterý 29. září 2015

Stádní prezident Mlhoš Zeman vystoupil se svým projevem na Valném shromáždění OSN. Vyzval zde mezinárodní společenství k rozhodnému boji nejen proti Islámskému státu, ale i proti terorismu obecně.Experti se mu smějí, že si to představuje jako Hurvínek válku.

Míra Kalousek si všiml, že se Mlhošovi do projevu už nevešla Ukrajina, ani ruská okupace Krymu.
"U ideového spolupracovníka Kremlu těžko předpokládat." (Mrtvá Kočka)

Na jevišti OSN téhož dne vystoupil i jiný světově proslulý státník, totiž venezuelský bolí-prezident Mikuláš Maduro. Zatleskal úsilí revolučních národů, které po celém světě podporují boj socialismu proti neoliberalismu. Uronil slzu za soudruhem libyjským diktátorem Kaddáfím (liboval si, jakej byl za Hitlera, é, Kaddáfího v Libyi pořádek), ocenil přítele Asada za boj s terorismem a pochválil kolegu Baráka Obavu za to, že "je natolik smělý, že vypracoval novou politiku vůči Kubě". O vnitřních problémech Venezuely, jako věznění politických odpůrců, porušování svobody slova, korupci, výpadcích energie a dodávek hajzlpapíru, neudržitelných sociálních programech a obludné inflaci se nezmínil.

BTW: Venezuela získala nedávno od Číny půjčku $5 miliard a kupuje si – 12 nových ruských víceúčelových bojových letadel typu Su-30/ Flanker-C.
"Aby jim mělo co padat." (Mrtvá Kočka)

Středa 30. září 2015

"Rusko vysílá do Sýrie letecké expediční síly, aby podpořily režim prezidenta Bašára Asada v boji proti Islámskému státu (IS) a dalším rebelům." (Západní diplomaté, nejmenovaní, podle izraelské televize Aruc ševa.) Tolik naše zpráva ze středy 2. září 2015.

Syrský diktátor Bašár Asad zaslal svému ruskému kolegovi V.V. Putinovi zvací dopis, kterým požádal Rusko o poskytnutí internacionální pomoci.
"Asi ho namotivoval »Prognostik«." (Mrtvá Kočka)
"Tentokrát to šlo rychle, jen čtyři týdny po vstupu spřátelených vojsk na území Sýrie." (Moby Dick)

Rada federace (horní komora Federální shromáždění RF) tuto pomoc obratem jednomyslně schválila.
"Skutečně rychle." (Žena Moby Dicka)

Jednomyslnost ruských zákonoodsouhlasovačů se projevila poprvé od anexe Krymu. Zelení mužici v Sýrii se převlékli do svých slušivých uniforem a nasedli do letadel. První nálety začaly několik desítek minut po schválení operace na záchranu arabského socialismu.
"Velice rychle." (Mrtvá Kočka)

Rusko zároveň vyzvalo Spojené státy, aby se letadla USAF "vyhýbala" vzdušnému prostoru Sýrie. K této výzvě došlo pouhou hodinu před nálety. USA to odmítly. K žádnému střetu "antiislamistických sil" však nedošlo. Američané bombardují IS, Rusové bombardují protivníky vražedného prezidenta Asada II. Jednak zlou islamistickou organizaci al-Nusrá (podporovanou mj. Tureckem a Saúdskou Arábií) a jednak hodnou demokratizační Svobodnou syrskou armádu (podporovanou Tureckem a USA). Při náletech, jak je to obvyklé, zahynulo i 35 civilistů včetně dětí.

Rusko prohlašuje, že útočí proti objektům IS.
"Což není pravda." (Žena Moby Dicka)

Rusko prohlašuje, že k civilním obětem došlo dříve, než vzlétla ruská letadla.
"Což nelze ověřit." (Moby Dick)
"Je možné, že je zabily barelové bomby, zaslané panem masovým vrahem Asadem." (Mrtvá Kočka)

Dalších 33 obětí ohlásila organizace Bílé přilby s tím, že mezi zabitými civilisty jsou tři děti a jeden dobrovolník.
*

Česká policie ve spolupráci s armádou cvičně uzavřela hranice s Rakouskem. Více jiní jinde.

Čtvrtek 1. října 2015

"Ne, neplánujeme rozšiřovat naše letecké údery na Irák, nebyli jsme pozváni, nežádali nás, a my, jak víte, jsme zdvořilí lidé, nepřijdeme, jestli nás nepozvou." (Sergej Larvov, ministr zahraničí RF na tiskové konferenci v OSN)
"Aha, a kdo vás pozval na Krym?" (Moby Dick)
"Rusové." (Larvov)
"A kdo vás pozval do Československa v roce 1968?" (Žena Moby Dicka)
"Budoucnost." (Larvov)

A kdo vás pozval do Gruzie a Moldavska, a dříve do Maďarska, Polska, Finska, Pobaltí… Existoval v minulém století takový vtip: S kým sousedí Sovětský svaz? Odpověď: S kým chce! Připomínáme báťuškovi Putinovi, že někdy v minulém roce žádali RF o ochranu Rusové žijící v Gaze.
"Poslyšte, pásmo Gazy jako součást Ruské federace – to nezní vůbec špatně!" (Moby Dick)
"To by si Puťka konečně zase něco užil." (Mrtvá Kočka)
*

"Téměř 100.000 lidí podepsalo petici, adresovanou kancléřce Německa Angele Merkelové, prezidentu Německa Joachimu Gauckovi a německé vládě, proti iniciativě USA umístit nové jaderné pumy typu B61-12 na letecké základně Bundeswehru v Büchelu v Německu. Aktivisté vyzývají federální vládu, aby zastavila jadernou činnost NATO v Německu." (Ze zprávy ruského státního propagandistického webu Sputnik)
*

Před sídlem OSN v New Yorku byla dnes poprvé vztyčena palestinská vlajka. Palestinská samospráva má statut "nečlenského pozorovatelského státu", avšak její předseda Mahmúd Abbás horuje pro "plné uznání". Rezoluci k vyvěšení vlajky schválila OSN hlasy 119 ze 193 členských států před dvěma týdny. Proti bylo osm (číslicí 8) zemí, mezi nimi Izrael a USA, ČR se zdržela, stejně jako většina členských států EU.
"Zdržíš se – dostaneš." (Mrtvá Kočka)

Ve svém projevu Abbás prohlásil, že "Palestina si plné uznání zaslouží". Přinesla totiž "obrovské oběti". Palestinský lid již projevil "hodně trpělivosti za všechna léta, která musel prožít v utrpení a vyhnanství". Zahraniční agentury (a z českých jen Muška na Zdi) citují i další pasáž páně "prezidentova" projevu:  Abbás oznámil ukončení spolupráce s Izraelem, která byla probíhala na základě mírových dohod z Osla.
"Díky nimž arabská autonomie vůbec existuje." (Žena Moby Dicka)

Trpící palestinský lid oslavil vztyčení vlajky obvyklým způsobem: Izraelští manželé rabín Eitam Henkin a jeho žena Naama byli dnes večer zavražděni mezi obcemi Itamar a Elon Moreh v Samaří, když na jejich jedoucí automobil stříleli arabskopalestinští teroristé. Ve vozidle s rodiči jely jejich čtyři děti (ze šesti) ve věku 9, 7 a 4 roky a 4 měsíce. Ty střelbou zraněny  nebyly.

Zločin se udál v době svátků sukot, kdy má být lid Izraele naplněn radostí, po celých sedm dní jeho trvání.
"Je to jeden z nejtěžších náboženských příkazů." (Ha-ga'on rabi Elijahu ben Šlomo)

Teroristický Hamás vraždu označil za "hrdinský čin", (ex?)teroristický vůdce Fatahu Abbás se nevyjadřuje. Nicméně pachatelé patřili k vojenskému křídlu Fatáhu – Brigádám Abdul-Qader al-Husseini, jež jsou propojeny s Brigádami mučeníků Al-Aksá.
*

Zasedá Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. Více jiní jinde.

Pátek 2. října 2015

"Použití vícefunkčních letadel Su-34" (kód NATO Fullback, dvoumístný útočný letoun a stíhací bombardér) "umožní ruské letecké skupině zasazovat údery po objektech Islámského státu po celém území Sýrie a zajistit přitom maximální přesnost." (Generálmajor Igor Konašenkov, mluvicí vovčáček Ministerstva obrany RF, v českém překladu na webu Sputnik)
"To se máte čím chlubit." (Žena Moby Dicka)

"Je to pseudosenzace — úplný nesmysl, který nemá žádný faktický podklad. Upozorňuji vás, že dnešní informační provokace jsou polovýrobky, které byly spěšně zhotoveny ještě před začátkem operace." (Generálmajor Igor Konašenkov míní středeční zprávy o civilních obětech ruských náletů)

É, informační provokace, jako byly ty, co čtyři týdny popíraly ruskou přítomnost v Sýrii, anebo které, soudruhu generálmajore?
*

A na závěr něco veselého, tentokrát z britského byznysu: Ten roste zejména díky animovanému seriálu pro děti "Peppa Pig", jenž také vyprodukoval příšernou spoustu příšerných pyžam, bund, batůžků, čelenek, deštníků, dek, kartáčů na vlasy, kloboučků, tílek, legín a klapek na uši, a to v příšerné barvě růžové.

"Růžová je barvou selat." (Plavčický mistr Důra)
"Nicméně Peppa není ten Pepa." (Moby Dick)
"Avšak rozkošná Peppa." (Žena Moby Dicka)
"Neboli svině." (Mrtvá Kočka)
*************************

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick