pátek 27. listopadu 2015

MOBY DICK: Drzé a neomalené chování


Syrská želva, doživotní Vůdci, turečtí přisluhovači teroristů, mon cher Vladimir, pan Zeman a chudák Krejčíř



Sobota 21. listopadu 2015


Generál Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo de Andrade zemřel stářím právě před 40 lety. Španělští fašisté se sešli na shromáždění v Madridu, aby si připomněli svého oblíbeného diktátora Franka.
"A hajlovali, jako by šlo o Hitlera." (Žena Moby Dicka)
"Nebo Nasralalláha." (Mrtvá Kočka)
*
V úterý se jim to nepovedlo, v pátek ráno se jim to nepovedlo, až v noci na dnešek se jim to povedlo: Neznámí teroristé odpálili na Ukrajině dva stožáry, čímž přerušili čtyři vysokonapěťové trasy na Krym a způsobili bezproudí pro 1,6 milionu obyvatel okupovaného Krymu a dva ukrajinské okresy.
"Zatím ukrajinské okresy." (Žena Moby Dicka)

Krymské nemocnice jsou nouzově napájeny dieselagregáty. Ruský plyn na Ukrajinu proudí v neztenčené míře.
"Zatím proudí." (Mrtvá Kočka)

"A što éto takóje »v neztenčené míře«?" (Žena Moby Dicka)
"V minimálním objemu." (Mrtvá Kočka)
*

Uprchlická želva žlutohnědá ve věku 50 let ze Sýrie byla vyrvána z náručí své chovatelky ve sběrném táboře v Bavorsku a odeslána do mnichovského útulku pro plazy. Neměla pas, ta želva, prý.
"Ale ona Syřanka taky ne." (Mrtvá Kočka)

Želva byla odňata kvůli chovu v kapse bundy, což nevyhovuje způsobu života želv žlutohnědých.
"Padesát let mi to nevadilo." (Syrská Želva)

Neděle 22. listopadu 2015

"Sedmnáctý listopad patří studentům." (Bohuslav Gaš, děkan přírodovědecké fakulty UK) Na Albertově probíhal "náhradní 17. listopad" za účasti 5 tisíc (dle pořadatelů) nebo 2 tisíc (dle policie) účastníků.
"No, Gaš se asi na Hrad už nedostane." (Žena Moby Dicka)
"Leda jako prezident." (Mrtvá Kočka)
*

"Při akci na jihu evropské části Ruska zabily ruské bezpečnostní síly nejméně jedenáct muslimských extrémistů hlásících se k organizaci Islámský stát." (Mluvicí vovčáček Národního protiteroristického výboru Alexandr Poljakov.)
"Što éto takóje »jih evropské části Ruska«?" (Žena Moby Dicka)
"Asi Čečensko." (Moby Dick)
"Nebo Turkmenistán." (Mrtvá Kočka)

"A što éto takóje »hlásící se k IS«?" (Žena Moby Dicka)
"Hlásící se proti RF." (Mrtvá Kočka)
*

V Bruseli probíhají rozsáhlé protiteroristické operace, zejména v místní muslimské čtvrti (plné sportovců a milionářů) Etterbeek. Policie požádala obecenstvo, aby nezveřejňovalo na sociálních sítích informace o probíhajících operacích. Místo toho zaplavily "sociálky" fotografie koček.
"Nojo, vidíš, kdo dnes není na sociálce, jako by ani nebyl!" (Moby Dick)

Pondělí 23. listopadu 2015

"Končí objemy předplaceného plynu. Myslím si, že teď ho zůstává možná na dva dny. Nebude-li zálohová platba, budou dodávky plynu na Ukrajinu zastaveny" (Alexej Miller, ředitel Gazpromu)
"Ještěže není skoro co zastavit."  (Žena Moby Dicka)

Ukrajinská vláda dočasně zastavila nákladní spojení s Krymem.
"A neptej se mě »što éto takóje »dočasně«!" (Mrtvá Kočka Ženě Moby Dicka)
*

"Nevylučují, že k odpálení sloupů elektrického vedení došlo na základě dohody mezi těmi, kdo sloupy odpálili, a oficiálním Kyjevem. Podobá se to potravinové blokádě Krymu, která byla svého času zorganizována za aktivní účasti Kyjeva" (Senátor Sergej Cekov zastupující Krym pro RIA Novosti a ruský lidový národ) Senátor "nevyloučil", že odvetným opatřením by mohlo být přerušení dodávek uhlí do sedmi ukrajinských tepelných elektráren z Krymu – pakliže Ukrajina v nejbližších dnech vedení neopraví.
*

Do Teheránu přibyl na pracovní a přátelskou návštěvu pán vší Rusi a všech Rusů gosudar V.V. Putin projednat otázky společného zájmu s doživotním vůdcem Íránu, islamistickým teroristou a smrtelným nepřítelem Izraele ajatolláhem Chameneím.
"Beseda s nejvyšším duchovním vůdcem Íránu Alím Chameneím trvala déle, než se plánovalo, přes půldruhé hodiny. Rozhovor měl velice konstruktivní ráz." (Mluvicí Putinův vovčáček Dmitrij Peskov)

"Što éto takóje »konstruktivní ráz«?" (Žena Moby Dicka)
"Oznámení zahájení dodávek raketových komplexů S-300 do Íránu." (Mrtvá Kočka)
"To jsou ty rakety, co Putin slíbil Izraeli, že je ajatolláhům nikdy neprodá." (Moby Dick)

"Oba státníci zdůraznili, že politické urovnání v Sýrii není možné na základě diktátu zvenčí, rozhodovat o tom musí syrský lid." (Peskov)
"Bombardovaný ruskými a íránskými zbraněmi." (Mrtvá Kočka)

"Oba státníci projednali spolupráci Ruska a Íránu v obchodní a ekonomické sféře, zdůraznili, že existuje velké množství projektů v energetice." (Peskov)
"A výrobě jaderných zbraní." (Mrtvá Kočka)

"Pan Putin se dychtivě zajímal, jak se stát doživotním vůdcem." (Agentura Muška na Zdi)
"Musíš mít všechno pod palcem, a hlavně neustále nacházet nepřátele lidu – zahraniční i domácí." (Alí opakuje Puťkovi Stalinovu doktrínu dle MnZ)
"Anebo brzo umřít." (Mrtvá Kočka)

Úterý 24. listopadu 2015

Dvě turecké ef šestnáctky sestřelily jedno ruské súčko čtyřiadvacítku nad tureckým územím. Oba piloti se katapultovali, jeden nepřežil. Už v říjnu narušila vzdušný prostor Turecka jedna ruská stíhačka a nedávno jeden dron. Minulý týden byl předvolán na turecké ministerstvo zahraničí k "podání vysvětlení" ruský velvyslanec v Ankaře.
"Toto bylo třetí vážné varování." (Mrtvá Kočka)

TASS prohlásil, že stíhačka nebyla sestřelena.
TASS prohlásil, že stíhačka byla sestřelena raketou ze země.
TASS prohlásil, že stíhačka byla sestřelena nad syrským územím.
"Asi měli syrské mapy." (Moby Dick)

Sýrie toto území, o které přišla v lidovém hlasování protureckých Turkmenů v roce 1939, považuje stále za svoje, a na oficiálních mapách ho také tak vyznačuje.
"Jako Golanské výšiny, o které Sýrie přišla v roce 1967?" (Žena Moby Dicka)
"Ne, tam se Rusové domluvili s Izraelem na izraelských mapách." (Moby Dick)
"A vědí, proč si tudy nezkracovat cestu." (Mrtvá Kočka)

Turci stroj, blížící se do tureckého vzdušného prostoru (a vzdušného prostoru NATO) desetkrát předem varovali, než po přeletění hranic narušitelem vypustili rakety.
"Třeba Rusové neumějí turecky? Nebo anglicky? A nerozuměli?" (Žena Moby Dicka)
"Nebo byli na jiných frekvencích a neslyšeli?" (Moby Dick)
"Anebo slyšeli, rozuměli, avšak nedbali." (Mrtvá Kočka)

Načež vypukla diplomatická přestřelka, kterou ještě v Teheránu rozpoutal sám car Putin v emotivním televizním rozhovoru, kde mj. pravil: "Jsou to lidé, které musíme počítat k mezinárodním teroristům." (Míněno Turecko)
"Tato událost přesahuje rámec obyčejného boje s terorismem. Naši vojáci samozřejmě hrdinně bojují s terorem, nelitují sebe, nelitují svých životů." (V boji proti Asadovým opozičníkům, ve kterém proti IS zasahují toliko z 20 %, a ve kterém nelitují ani syrské civilní obyvatelstvo.)
"Dnešní ztráta je ale spojena s ranou, kterou nám zasadili do zad přisluhovači teroristů. Jinak prostě nemohu kvalifikovat to, co se dnes stalo". (VVP)

Puťka vysvětlil nechápajícím, že zasahuje na západě Sýrie, aby zabránil islámistickému vývozu ropy, ze kterýchžto obchodů teroristům plynou miliony a miliardy. A zde se jim dostává "ochrany ze strany celého státu" (míněno Turecko). "Pak je jasné, proč se chovají tak drze a neomaleně".

VVP: "Tato událost bude mít i tragické důsledky pro rusko-turecké vztahy. Nevím, kdo potřeboval tento konflikt. V každém případě jsme ho nepotřebovali my."
Menažerie: Nepochybně. Protože to odhaluje vaše imperiální přezírání mezinárodních hranic a pravidel. 

VVP: "Turecko se obrátilo na NATO – jako bychom my sestřelili turecké letadlo. Chtějí snad zařadit NATO do služeb IS?"
Menažerie: Samozřejmě, že Puťkův řev je namířen zejména do uší ruského vobčánka, kterému je jasné, že:
a) Chameneí je přítelem Ruska v boji proti Západu,
b) Západ podporuje terorismus,
c) NATO je teroristická organizace.

Smutné však je, že Západ ignoruje trvalou a masivní ruskou protizápadní propagandu, která už dosáhla úrovně předválečné nacistické propagandy proti Československu - jíž tehdy Západ uvěřil.
Viz i karikatury na ruském státním propagandistickém webu Sputnik (dříve Hlas Ruska).

VPP: "Nikdy nepřipustíme, aby se konaly takové zločiny, jako dnes."

Nezachycený český politický odborník označil sestřelení ruského narušitele za "příliš radikální opatření".

"A co teprv, až sestřelí ruského provokatéra česká stíhačka, hlídkující nad Pobaltím!" (Mrtvá Kočka)

Středa 25. listopadu 2015

Gardový raketový křižník Moskva přibyl na pracovní a přátelskou návštěvu k syrskému pobřeží. Moskva má na palubě protiletecký systém PVO Fort (námořní verze S-300).
"To je dodatečný prostředek pro zjištění a likvidaci vzdušných cílů. Systém Fort může pomocí radaru zachytit cíl ve vzdálenosti až 450 kilometrů, a zničit ho ve vzdálenosti až 350 kilometrů, což umožní prakticky plnou kontrolu syrsko-turecké hranice ze Středozemního moře." (Armádní generál Sergej Šojgu, ministr obrany RF)

"Sestřelení ruského vojenského letounu SU-24 nad územím Sýrie nedaleko syrsko-turecké hranice je vojenský akt, který napomáhá teroristům tzv. Islámského státu v jejich boji proti silám vojenského letectva Ruské federace, které na žádost legitimní vlády Syrské arabské republiky působí v Sýrii proti teroristům." (Vojtěch Falmer Filip, předseda KSČ(M))
"Legitimní syrská vláda" likvidovala své vlastní občany, kulomety, děly a chemickými zbraněmi, voni vole! Situaci zradikalizoval Putinův miláček Bašár Asad!

"Jde o akt v rozporu s mezinárodním právem, jde o útok na stát, který v souladu s Chartou OSN poskytuje vojenskou pomoc státu, který je dlouhodobě napadán teroristickou organizací, v tomto případě teroristy Islámského státu. Tento mezinárodněprávně neospravedlnitelný čin by měl být odsouzen na půdě Organizace spojených národů a Ruské federaci náleží právo na přiměřenou reakci a odpověď v souladu s článkem 51 Charty OSN." (Vojtěch Falmer Filip, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR)
"Alespoň víme, čí je dneska Falmer agent." (Žena Moby Dicka)
*

Rusko prý nebude uvalovat na Turecko žádná embarga. Kontroly nekvalitních tureckých potravin jsou však nutné, protože vykazují závažné závady.
"Jaké závady?" (Žena Moby Dicka)
"Jsou turecké." (Mrtvá Kočka)
Stejně tak dříve vadilo u ukrajinských potravin, že jsou ukrajinské, a u gruzínských, že jsou grizínské...
*

Kancléřka Anděla Merkel přibyla do Paříže na přátelskou a pracovní návštěvu, kdež se setkala prezidentem Françoisem Hollandem, jehož ujistila o podpoře v boji s Islámským státem.
"S extremisty je třeba bojovat vojenskými metodami, protože jazyk diplomacie není v tomto případě účinný." (Anděla Merkel)
Německo hodlá poslat do Sýrie bojovou loď, výzvědné letouny Tornado a bezpilotní letadla.
*

Papež Franta Jednička přibyl do Keni, kde začíná svou pouť po třech afrických zemí. Keňa má 30 % pokřtěných občanů, celá Afrika počítá s půlmiliardou katolíků v roce 2050. Franta v Nairobi před davem deseti tisíc jásajících policistů a dalších křesťanů vyzval k vymýcení chudoby, jež je  původcem terorismu. Poté pravil ke svým křesťanským a muslimským bratřím, že nelze být teroristou ve jménu jakéhokoli Boha.
"Každý má svého, a každý má své Písmo." (Žena Moby Dicka)
"A každý si v něm najde to, co se mu šikne." (Mrtvá Kočka)

Čtvrtek 26. listopadu 2015

"Dnes byly v souladu s přijatým dříve rozhodnutím zrušeny všechny kanály součinnosti mezi ministerstvem obrany Ruska a Ozbrojenými sílami Turecka. Týká se to nejen tak zvané horké linky, která byla navázána výhradně pro prevenci možných incidentů ve vzduchu během likvidace objektů teroristické infrastruktury v Sýrii" (Mluvicí vovčáček  ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov)
"A, pane generál, neměla ta linka být spíše posílena?" (Žena Moby Dicka)
"To by nemohli Rusáci při příštím konfliktu ze sebe zase dělat voběť." (Mrtvá Kočka)

"V souladu s rozhodnutím vrchního velitele ruských ozbrojených sil byl dnes na ruskou leteckou základnu Hmeimim v Sýrii operativně dopraven, rozmístěn a uveden do stavu bojové pohotovosti, spočívající v krytí oblasti, protiletadlový raketový komplex S-400. Co se tady dá říct? Do úterka jsme v podstatě byli tohoto názoru, byli jsme přesvědčeni o tom, že naše letadla, likvidující objekty IS, jsou pojištěna před útoky tak zvané „protiisilovské koalice" v čele s USA." (Mluvicí vovčáček Igor ignoruje, že v oblasti sestřelu nemá IS žádný objekt, protože je jinde, soudruzi...)

Co se tady dá říct? Putin stále nepochopil, co je to "červená čára"?
"Pochopil, ale posunuje ji." (Žena Moby Dicka)
"Což Západ stále nepochopil." (Mrtvá Kočka)
*
Žádné ruské embargo vůči Turecku. Avšak turistické zájezdy do Turecka jsou stornovány. Protože je tam nebezpečno.
"Ačkoliv turecké nebe chrání ruské rakety?" (Mrtvá Kočka)

*
Embargo na Ukrajinu ano, protože drží za koule Krym. Ano, čím vyhrožováno, to se stalo: Když nebere Ukrajina skoro žádný ruský plyn, zarazilo Rusko dodávky uhlí pro tepelné elektrárny. Ukrajina si veze uhlí z nesousední  JAR.

*
Ruské letectvo masivně útočí na turkmenské protiasadovské povstalce, kteří se prý podíleli na smrti jednoho s katapultovaných pilotů z SU-24. Turecko zaznamenává zvýšený příliv uprchlíků z této oblasti.

*
"Mon cher Vladimir, víme, že terorismus je náš společný nepřítel, víme, kde se nachází terorista, který má vlastní území, finance, armádu. Proto potřebujeme širokou koalici. Právě proto jsem dnes tady v Moskvě, s tebou, abychom spolu dokázali najít řešení, zkoordinovali naše akce pro účinný boj s tímto společným nepřítelem." (Francouzský prezident François Hollande ve zdravici ruskému Vůdci Putinovi. A, ano, všimli jste si? Tyká mu...)
Hollande odmítá vidět dlouhodobé imperiální záměry Ruska, ani přímou podporu masovému vrahovi Asadovi. Je už v páté zemi "proti-isilácké" koalice, ale ještě nikde snad nebyl tak, ehm, srdečný, ještě nikde nikomu tak nepochleboval.
"A nelezl do prdele." (Mrtvá Kočka)

*
A teď něco veselého, opět z antiteroristické fronty: Belgické tajné služby měly jednoho z organizátorů pařížského útoku na seznamu 85 prokazatelných islamistů. Jeho jméno oznámily radnici v bruselské čtvrti Molenbeek, aby se dle toho zařídila. Veselé je na tom zejména to, že zastupitele do místních orgánů volí místní obyvatelé, a že volební právo do komunálních orgánů mají i osoby bez belgického občanství...
"Jako by na ústředí NSDAP přišlo udání, že Hitler je nacista." (Mrtvá Kočka)

*
10 obálek s bílým práškem bylo nalezeno v Bruseli u Velké mešity, stojící nedaleko institucí Evropské unie. Šlo o mouku a mastek, nikoli antrax. Šlo o útok na Západ, protože mešita je sponzorovaná Saúdskou Arábií, našim muslimský spojencem v boji proti IS. Šlo o útok na Západ, i kdyby autorem chytrého ne-vtipu bylo sdružení evropských magorů, vystupujících pod jménem "Křesťanský stát".

*
"Zasraný fašistický hovado Miloš Zeman" (úsloví, jehož použil hradní Vovčáček, aby charakterizoval pokleslost sociálních sítí, ale charakterizoval tak jen svou vlastní hloupost) drželo rozhovor pro MfD, v němž mj. obvinilo premiéra Sobotku (toho času na soudružské návštěvě v ČLR), že svým postojem k uprchlické krizi "ohrožuje bezpečnost České republiky".

K akci na Albertově, kde stál na pódiu v jednom šiku s Masokostní Konvičkou, pravil: "Nebráním organizátorům, aby pozvali na pódium kohokoli, protože nejsem ani cenzor, ani kádrovák."
Načež zkádroval Sobotku jako "drzého chlapce".

Domácí politická fronta se na pana prezidenta sesypala téměř v jednom šiku. Dokonce i exšéfodborář Milan Štěch, bývalý Mlhošův oblíbenec v ČSSD, dnes předseda Senátu (2. figura na českém ústavním klovacím pořádku), se nechal slyšet: "Pan Zeman si vyřizuje staré účty."

Všimněte si: "Pan Zeman", ne prezident...

Štěch pak v přímém přenosu obvinil  novináře z MfD, že šlo o "objednaný  rozhovor", iniciovaný "majitelem listu". Ano, Andrejem Babišem, koaličním protivníkem ČSSD. Panu předsedovi Senátu unikl i povzdech:
"To víte, my ty miliardy nemáme."
"Závistivý povzdech." (Žena Moby Dicka)

No, on to zdaleka nebyl "jednotný šik" proti Mlhošovi. Vytvořila se i zajímavá "proprezidentská" koalice: ANO + ÚSVIT + KSČ.
"Budoucí vládní koalice." (Žena Moby Dicka)
"S premiérem Andrejem Burešem Babišem v čele." (Mrtvá Kočka)
*

Český premiér Bohuslav Sobotka se dnes (na okraji 4. summýše představitelů Číny a zemí střední a východní Evropy, ale to se u nás jaksi nepsalo) setkal v Paláci lidu v Pekingu se samotným čínským Vůdcem, generálním tajemníkem KSČ a prezidentem ČLR Si Ťin-pchingem. Na tom je nejzajímavější přeřek televizní moderátorky, že se totiž setkali "dva nejvyšší představitelé obou zemí".
"Přeřek???" (Mrtvá Kočka)

Pátek 27. listopadu 2015

Sergej Larvov, ministr zahraničí RF přibyl do Damašku, kdež jedná se syrským kolegou Validem Muallemem. Při té příležitosti se nechal slyšet:
"Máme za to, že turecké vedení překročilo hranici přípustného a riskuje dostat Turecko do velmi svízelné situace jak z hlediska dlouhodobých národních zájmů, tak z hlediska situace v regionu."
"Máme za to, že se Rusko za proniknutí do cizího vzdušného prostoru nehodlá omlouvat." (Žena Moby Dicka)
"Rusáci, že by se omlouvali?" (Mrtvá Kočka)

Vypadá to, že se omluví Recep Tayyip Erdoğan. Zdá se, že ruští piloti výzvy skutečně neslyšeli. Turečtí piloti použili frekvence syrských letadel: měli za to, že letí Syřani. Kteří v té oblasti už létávali.
"A taky byli sestřeleni." (Mrtvá Kočka)
*

"Na internetu se objevily fotografie, na kterých Bilal Erdoğan (syn tureckého prezidenta) pózuje s muži velice se podobajícími bojovníkům Islámského státu. Na jedné z takových fotografií je zachycen jeden z mužů, s nímž se na jiném snímku objímá Bilal Erdoğan, který tu pózuje s useknutými hlavami." (Z diverzně ideologické zpávy ruského proganadistického webu Sputnik).

Sám osobně syn tureckého Vůdce se kapsuje na kšeftech s isiláckou ropou, cituje Sputnik spekulace ze západních médií.
"A proto mohou ruská vojenská letadla létat přes území Turecka???"
(Mrtvá Kočka, velice se nepodobající bojovnici Islámského státu)
*

Na závěr zase něco veselého:
Radovan Krejčíř byl (nepravomocně) odsouzen v kauze tunelování ČEPRO a plánované vraždy celníka na 15 let.
Krejčířova obhájkyně poukazuje na to, že se nemohl účinně bránit, neb jest mimo území ČR.
Kam se dostal samostatným útěkem při prohlídce své černošické vily, jež byla vedena právě v této kauze.
Krejčíř požádal o azyl v Jihoafrické republice, kamž byl přibyl s falešným pasem.
Azylové jednání bylo pozastaveno kvůli Krejčířově zavazbení v jihoafrických kauzách únosu a vražd.
V okamžiku jeho odsouzení v JAR bude azylové jednání obnoveno.
Pokud dříve nedojde k jeho vydání do ČR, o něž dříve požádal. A o něž požádala i ČR.
Protože tady mu nehrozí doživotí.

"Ale možná si nejdřív odkroutí to doživotí v JAR, a pak bude teprve vydán do ČR."
(Mrtvá Kočka)
*************************

Přátelům písání Moby Dicka doporučujeme i právě deset let starý zápis z jeho deníčku.
Další perly můžete s desetiletým odstupem shlédnout v Hospůdce u hřbitova pod štítkem Moby Dick. (Tedy společně s čerstvými zápisky.)
A zde něco pro internetové archeology: Vůbec první Mobbyho zápisky z apríle 2000.
***

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick