pátek 4. března 2016

MOBY DICK: Doba buranů

Vyvrcholení Kadyrova, dobré úmysly diktátorů, skotský pláč, křupan Zeman, staronový svátek, německá státní ropa a podělaná ČSSD


Sobota 27. února 2016

Den Sil pro zvláštní operace Ozbrojených sil Ruska

Ministerstvo obrany RF blahopřeje všem zeleným mužikům, kteří právě před dvěma lety dobyli budovy parlamentu ("Nejvyššího sovětu" podle ruského státního propagandistického webu Sputik) a vlády ukrajinské autonomní republiky Krym.

Ukrajinské ministerstvo vnitra sestavuje spolu s poslanci Nejvyšší rady speciální jednotku Národní gardy.
"Tento projekt má za cíl, abychom byli připraveni na navrácení Krymu." (Ukrajinský ministr vnitra Arsen Aavakov)
"Jestliže se chystají vytvářet ozbrojené bataliony a podobné věci, ať se seznámí s paragrafem 208 Trestního zákona Ruské federace a podívají se na trest. Není třeba vytvářet nezákonné vojenské útvary k obsazování ciího území. To je trestný čin." (Prokurátorka Krymu Natalja Poklonskaja)
"Ano, soudružko prokurátorko. Obsazení Krymu zelenými mužiky byl trestný čin. (Moby Dick)
"Konkrétně válečný zločin v kolonce »zločin proti míru«." (Žena Moby Dicka)
"A měl by ho soudit Mezinárodní trestní soud v Haagu." (Mrtvá Kočka)
"Ale nebude." (USA, EU a RF – v tomto se vzácně shodují)
*

"Mohu poctivě říci, že pracuji, a šlo mi to dodnes dobře. Ale aby nebylo moje jméno použito proti mému lidu, myslím, že by státní vedení mělo najít jiného člověka. Říkám, že moje období vypršelo. Máme dost nástupců v týmu, jsou to velmi dobří odborníci. Každý člověk má svoje meze. Je to vrchol. Tohle je vrchol pro Kadyrova." (Ramzan Kadyrov, Putinův miláček, čečenský chán)
"Asi mu dal cár Vladimir za jeho zjevné mafiánství sprdunk. (Moby Dick)

Druhé volební období vyprší Ramzanovi už 5. března. Kdo na jeho místo? Když ani nebyly prezidentské volby, teda přesněji – setkání stařešinů kmenů…

"Řeknou-li Kadyrovi, že má sloužit dál, bude sloužit." (Kadyrov)

*
Od půlnoci damašského času platí v Sýrii příměří, přesněji "přerušení střelby", a to podle včerejší rezoluce Rady bezpečnosti OSN, jejíž návrh předložily společně USA a RF.

"Je jasné, že v současné době neexistuje žádná jiná alternativa, kromě spolehnutí se na dobré úmysly Putina a Asada." (Issio Ehrich v článku na webu televizního kanálu n-tv.de)
"Dobré úmysly zachovat tyranského diktátora Asada u moci." (Syrská Želva)
*

"Migrační politika kancléřky vyvolává v Německu a celé Evropě obavy. Německo je rozpolcené. Lidé jsou zmateni. Evropa se nachází ve stresu a izolaci. Každý politik musí být znepokojen. CDU s paní Merkel v čele musí objektivně hodnotit reálnou situaci. Na nějakou dobu je sice možné vzdálit se realitě, ale v tom případě ztratíme důvěru obyvatelstva, které od naší unie uteče". (Předseda /CSU, bavorského klonu celoněmecké CDU/ Horst Seehofer, bavorský premiér pro časopis Spiegel)

Neděle 28. února 2016

Členka skotského parlamentu Natalie McGarry byla zadržena v turecké, Kurdy obývané oblasti Sur, kdež pobývala na pracovní a nepřátelské návštěvě britská delegace, čenichající v konfliktu mezi tureckou vládou a kurdskou osvobozeneckou domobranou. Bezpečák ji zadržel, když se pokusila mobilem vyfotit turecké bombardování kurdského města Diyarbakır.

"Násilím mě odvlekl z ulice člověk, který do mě několikrát strčil a jistě by mě i uhodil, kdyby nezasáhli jeho mladší kolegové. Byla jsem propuštěna až po diplomatickém nátlaku. Děkuji místním Kurdům z oblasti Sur, kteří se mě hned po osvobození ujali, uklidňovali mne a nabídli mi čaj. Musím se přiznat, že jsem po propuštění plakala. Byla to příšerná zkušenost, přestože to trvalo jen pár hodin."

"Kdežto bombardování civilních kurdských cílů trvá už roky." (Mrtvá Kočka)
"Jenže Kurdové nepláčí. Kurdové střílí." (Syrská Želva)
*

Až na ojedinělé případu se příměří v Sýrii dodržuje. Jediným kdo masivněji porušuje rezoluci o zastavení palby je – Turecko, které ostřeluje Kurdy. Tentokráte syrské Kurdy.

"Kurd jako Kurd." (Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan podle agentury Muška na zdi.)
"Ano. A budoucí Kurdistán se také nebude ohlížet na nějaké koloniální hranice mezi současnými státy." (Nezachytitelný předseda jedné z nejmenovaných kurdských stran práce, rozvoje, míru, vůle lidu, změny, osvobození a jednoty pro MnZ)

Pondělí 29. února 2016
Velká radost pro všechny Horymíry, kteří mají svátek jen v přestupném roce. Možná proto je jich u nás tak málo…

Poslanec opoziční TOP 09 Martin Plíšek navrhl změny v zákoně o veřejných zakázkách a o střetu zájmů. Nová úprava by omezovala členy vlády v podnikání, přesněji až členy příští vlády. Ministrem by se nemohl stát nikdo, kdo je ovládající osobou ve firmách, tedy drží v nich alespoň 40 %. Pro tento opoziční návrh hlasovali v ústavně-právním výboru i dva koaliční poslanci z ČSSD a KDU-ČSL. Nu a někteří koaličníci si myslí, že by to mělo platit už pro současné ministry.

"Začínám přemýšlet, jestli tahle koalice může fungovat dál. Nechápu, že koaliční partneři chtějí hlasovat s opozicí. To jsou neuvěřitelné podrazy od našich koaličních partnerů. Na takovéhle jednání neni su zvyklý." (Druhý nejbohatší Čech Andrej Řepka Babiš (v roce 2014 majetek $2,4 miliardy), majitel holdingu Agrofert (asi 230 právně samostatných společností), mediálního koncernu MAFRA, politického hnutí ANO (volební preference 30 %), příjemce miliardových státních dotací za biopaliva, škodící životnímu prostředí (2 kačky z každého litru) a ministr českých financí, toho času nejoblíbenější český politik)

"To by mělo platit jen pro ministry, ale ne pro premiéra?" (Moby Dick)
"Ne." (Žena Moby Dicka)
"Uvidíme, až bude Andrej premiérem." (Mrtvá Kočka)
  
Úterý 1. března 2016
V noci v Česku propukla březnová zima.
*

"A co! Možná požádám Moniku o ruku a potom na ni převedu firmu." (Rozlícený Andrej Babiš se uklidnil a vtipkuje)
"Tenhle návrh nic neřeší a dělá z lidí jen blázny. Mám se chovat jako Jurečka (ministr zemědělství z KDU-ČSL), který pole převedl na manželku a tváří se, že mu nepatří?" (Andrej Babiš přechází do protiútoku)
"Mrzí mě ale, že koalice se přidala k opozici a vytvořila jednu frontu proti našemu hnutí. Doteď to nevadilo ani ČSSD, ani KDU-ČSL. Teď vystupují jako jedna strana. Nechci opustit koalici. Ale jsem v šoku, jak se naši koaliční partneři chovají." (Mrzutý Babiš nevtipkuje)
"Žeby už konečně?" (Žena Moby Dicka)
*

"Každý má právo na hodnotové soudy, musí ale existovat jejich pravdivostní základ." (Soudkyně Kateřina Sedláková, Praha 1) Paní soudkyně po velice krátkém jednání rozhodla, že se prezidentská kancelář musí omluvit za Mlhošovo tvrzení, že hrdina druhého a třetího odboje Ferdinand Peroutka napsal v Přítomnosti článek s titulkem "Hitler je gentleman". Omluvu požaduje Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. Ta po soudu pravila:

"To víte, že by bylo hezčí, kdyby se pan prezident Zeman omluvil sám. Pro mě je samozřejmě satisfakce i to, že se omluví někdo za něj."

Stádní prezident na soud nedorazil, ačkoli se na něj před rokem těšil. Zeman se vlastně už dříve omluvil – že ten článek "nenašel"(!).
"Zeman není gentleman." (Moby Dick)

Ani věrný vovčáček ten článek nenašel, ačkoliv čuchal celý rok. Marně ho "hledal", protože archiv Přítomnosti ten text prostě neobsahuje, a to se v něm nacházejí i texty zabavené cenzurou, tedy nevydané… K tomu poznamenal právník Kaslové František Vyskočil:

"Doufám, že v dnešní době nikdo nemá pochybnost o tom, že tento článek neexistuje."

No ale, v ústeckém kraji si ještě Mlhoš vzpomněl (jak bylo u soudu videově předvedeno), že zmíněný článek vyšel v Přítomnosti "vlevo dole".
"Vole." (Mrtvá Kočka)

Umanutá prezidentská kancelář se bude točit na procedurálních otázkách:
"Celá věc bude pravděpodobně podrobena přezkumu soudů všech stupňů. Je důležité si uvědomit, že pan prezident se nemusí omlouvat, ale hradní kancelář. Takový případ zatím řešen nebyl a v argumentování budeme pokračovat." (Marek Nespala, právník zastupující Kancelář prezidenta republiky)

Ovšem nebyl by to věrný hradní vovčáček, jenž se již proslavil svou veřejně předváděnou tupostí, aby si nezaštěkal v ochranu svého křupanského
pána:
"Soudkyně se zcela vyhnula dějinnému kontextu, to bude předpokládám řešeno u dalších instancí." (Hradní vovčáček pro Lidovky.cz) Stále prý platí, co byl řekl vloni na apríle: "Půjde o soud nad českými dějinami."

"Pomozte už někdo tomu trpícímu zvířeti a vraťte ho do bulváru!" (Žena Moby Dicka)
"Odtamtud nikdy neodešel." (Mrtvá Kočka)
 
Středa 2. března 2016

V USA proběhlo "volební superúterý", tedy primárky ve třinácti státech. V demokratickém táboře získala další body exprvní dáma a exministryně zahraničí Hillary Clinton. U republikánů válcuje své soupeře miliardář Donald Trump. Ten hlavně svým těžkotonážním buranstvím.

"Inu, nastala doba buranů." (Žena Moby Dicka)
"To je ale přece vítězství demokracie." (Moby Dick)
"Ne, vítězství demagogie." (Mrtvá Kočka)
*

U Calais se začala vyklízet připrchlická Džungle. Provizorní kostely, mešity a školy zůstaly zachovány. Ti největší křiklouni a odpůrci tohoto "rasistického počínání" (přestěhování do hygienických kontejnerů) si na protest (pro chtivé kamery) prošili rty.
"Ale ty stehy nic moc, teda." (Žena Moby Dicka)
*

Čeští poslancové toho mají málo na práci. Proto dnes projednali a schválili (100 hlasy ze 170)  novelu zákona o státních svátcích. Ta definuje nové "Významné dny". Slavit je budou moci senioři i Karel IV. Poslankyně Helena Válková (ANO, exministryně spravedlnosti) vsunula do novely i přejmenování státního svátku 17. listopadu. Už to nebude "Den boje za svobodu a demokracii" avšak "Mezinárodní den studentstva a den boje za svobodu a demokracii". Válková tak chce připomenout i 17. listopad roku 1939. Avšak – i tehdy bojovali studenti, a nejen studenti za svobodu a demokracii. Právě proto byl název svátku takto vybrán, aby zabíral obě výročí, jak vystoupení českého lidu proti nacistům, tak i proti komunistům.

"A že to těm troubům trvalo přes deset let po sametovce, než to jako svátek prošlo." (Mrtvá Kočka)

Přejmenování jest zbytečno, neb mezinárodní svátek zvaný Mezinárodní den studentstva (neb Světový den studentstva) stále funguje – mezinárodně! A to již od r. 1941, kdy byl vyhlášen v Londýně při druhém výročí těchto událostí. Stalo se tak na zasedání Mezinárodní studentské rady. Jenže po roce 1948 se tohoto svátku, (stejně jako mezinárodního studentského hnutí) zmocnili komouši, kteří ze všech odbojářů udělali komouše a ze všech buržujů zrádné kolaboranty.

"A ze všech zavražděných československých Židů velkou díru v historii." (Žena Moby Dicka)

To celé vzala opozice jako kapric, proti němuž hlasitě protestovala.

"Komunistické struktury se dokázaly prohlasovat před listopad 1989, kdy v tehdejším Československu začal pád socialismu. Padá jeden symbol za druhým." (Miroslav Kalousek, konečněpředseda TOP 09)
"Nebyl to žádný komunistický svátek." (Komunista, přesněji předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.)

Komunisti samozřejmě hlasovali pro přejmenování.
"Rýsuje se budoucí možná koalice." (Mrtvá Kočka)

Čtvrtek 3. března 2016

Na celém území Sýrie vypadla z neznámých důvodů veškerá síla elektrická. V bojových zónách byly mnohahodinové výpadky obvyklé, ale že by blackout zažil celý syrský stát, to je zatím novinka.
"První plod sjednocení země." (Mrtvá Kočka)

Jinak ze Sýrie přicházejí i příznivé zprávy. Zastavení palby se "celkem" dodržuje. Rusové nebombardují. Do měst, obležených vládními vojsky začala proudit humanitární pomoc, hlavně potraviny. Ukazuje se však, že se její proud jaksi zmenšuje. Syrští úředníci ji prý "odebírají".

"Što éto takóje »odebírají«?" (Žena Moby Dicka)
"Kradou." (Mrtvá Kočka)
*

Insolvenční správce německé společnosti Viktoriagruppe Mirko Möllen nedávno uvolil k uvolnění českých strategických zásob ropy v hodnotě 1,2 mld. Kč, jež jsme si chytře uložili mimo státní území. Státní správa hmotných rezerv na zkrachovalé firmě žádá 300 milionů korun, celní a daňové úřady chtějí dalších 300 melounů. Sečteno jde o 1,8 miliardy!

Ona vykutálená společnost se rozkutálela a pan správce původně usoudil, že český majetek prostě patří do majetku německé firmy. Současná jeho blahovůle má však své meze:

Mez č. 1: Ropu si můžeme odvézt, avšak pan Möllen si vyhradil právo "vznést požadavek na její vrácení".
"No tak vznášet požadavky může, ale když to budeme mít v drápech, tak to bude asi tak, jako když vznášíme požadavky dnes my." (Moby Dick)

Jenže! Jsou tu i další meze:
Mez č. 2: Ropu si můžeme odvézt, avšak musíme tak učiniti do konce dubna.
Mez č. 3: Ropu si můžeme odvézt, avšak dvoukilometrová železniční vlečka je rozfašírovaná.
Mez č. 3: Ropu si můžeme odvézt, avšak zařízení na tankování autocisteren nebyla od pořízení vůbec v provozu…

"Tak si tu ropu od nás kup, Německo, a převeď si ji do svých strategických zásob!" (Žena Moby Dicka)
"Tam už je." (Německo dle MnZ)
"Německo není důvěryhodný strategický partner." (Mrtvá Kočka)
"Česko je hospodářsky 17. spolkovým státem Bundesrepublik." (MnZ)
"Na ja, richtik." (Mirko Möllen dle MnZ)

Pátek 4. března2016

Sněmovna začala projednávat zákon o veřejných zakázkách. Ten by znemožnil, aby se o státní podporu ucházely firmy, které alespoň z 10 % vlastní člen vlády. Tak tedy, lidovci zůstávají příznivci, zatímco ČSSD zacouvala a změnu nepodpoří. Došlo tak na včerejší Kalouskův tvít:
"Dopadne to jako vždycky. ČSSD několik dní tvrdila, že to fakt udělá, že ten konflikt zájmů oddělá a dnes se podělá."
*
Ukrajinská vojenská pilotka Nadija Savčenková zveřejnila na sociálních sítích text své urážlivé závěrečné řeči, kterou nesměla včera u ruského soudu přednést. Jest obžalována z vraždy a z pokusu o vraždu* a z nezákonného překročení ruských hranic**. Ruská prokuratura pro ni žádá 23 let vězení. Nadija vinu popírá a na protest drží hladovku.

* Vraždy se prý dopustila na ruských novinářích, kteří nezákonně pobývali na ukrajinském území u ruských zelených mužiků, kteří zde nezákonně válčili. Způsob vraždy byl takový, že na skupinu ozbrojenců navedla palbu ukrajinských vojenských sil.
** Toto je obvyklá rekvizita ruských tajných sil: Unesou člověka přes hranici a pak ho obviní z jejího nezákonného překročení. Vloni za něco podobného vyfásl 15 let estonský policejní důstojník Eston Kohver. Ten prý ještě při tom "překročení" (odvlečení) nezákonně držel zbraň. Tedy tu pistol, co už mívají policajti u sebe.

"Z tohoto tedy Savčenkovou neobžalovali?" (Žena Moby Dicka)
"To letadlo bylo moc těžký." (Mrtvá Kočka)

Ještě k poznámce*: Jak vidno, jedná se o válečného zajatce, který je ale souzen jako soukromý civil. Podle podobného postupu by měli být za vraždy obžalováni například i ruští piloti, masivně bombardující civilní cíle v Sýrii.
"Ne, oni ne. Ale ten, kdo jim vydal rozkazy." (Žena Moby Dicka)
*

"Chňupuóoo frmkanšíooo humunkundun frrrk!!!" (Z prohlášení severokorejské televizní vykřikovatelky)

Kim III. nařídil pohotovost severokorejským jaderným zbraním. Mají být připraveny k použití "každou chvíli". KLDR rovněž pozmění svou vojenskou doktrínu tak, aby byly její ozbrojené síly připraveny zasazovat preventivní údery, a to "v souvislosti se současnou situací, která je pro zem velmi nebezpečná". Onou "situací" je míněna středeční jednomyslně přijatá rezoluce RB OSN o zpřísnění sankcí. "Jednomyslně" značí, že ji přijal i čínský komunistický protektor severokorejské odnože komunismu. A zpřísnění? Co dalšího se do KLDR nesmí dovážet, krom dřívějších položek typu kaviár, chlast a kuřivo?

"Třeba lehké střelné zbraně." (Žena Moby Dicka)
"Zatím se mohly do země dovážet střelné zbraně? To byly ty sankce tak tvrdé?" (Moby Dick)
"Tak" (Mrtvá Kočka)

Připomeňme, že armáda KLDR dostala povolení k jadernému útoku na USA už v dubnu roku 2013…

Světoví politici se opět předhánějí v odsuzování korejsKOKOmunistické rétoriky, jež opět "destabilizuje situaci na poloostrově".

"Nejen na poloostrově. V dostřelu je celý svět." (Žena Moby Dicka)
"Planetě hrozí jaderná zima." (Moby Dick)
"Severokorejský příspěvek k boji proti globálnímu oteplování." (Mrtvá Kočka)
*************************

Přátelům písání Moby Dicka doporučujeme i právě deset let starý zápis z jeho deníčku: Propuštěn z Českých Textáren.

Další perly můžete s desetiletým odstupem shlédnout v Hospůdce u hřbitova pod štítkem Moby Dick. (Tedy společně s čerstvými zápisky.)
A zde něco pro internetové archeology: Vůbec první Mobyho zápisky z apríle 2000.

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: