úterý 12. dubna 2016

Malý velký festival


Když se něco dělá už popáté, jde o tradici. Tak je tomu i u akce s podivně znějícím názvem "Mažif". Spíše nežli o název jde o akronym ze slůvek "Malý židovský festival". Festival, jenž české veřejnosti představuje židovskou kulturu jako svébytnou, živou a nezkrotnou součást existence židovského národa. Mažif číslo 5 probíhá letos opět v už tradičním dubnovém termínu a tradičně opět v průběhu tří dnů.

A startuje už příští pondělí, tedy 18. dubna 2016. V 19:30 hodin začíná koncert – tradičně v Jeruzalémské synagoze (Praha 1, Jeruzalémská ulice č. 7).

Z programu opíšu, že nejprve vystoupí Zuzana Wirthová a Václav Břenek. Zuzanu Wirthovou znám ještě z dua Menorah. V repertoáru má duchovní a lidovou hudbu židovského národa v diaspoře, hudbu aškenážských a sefardských Židů, moderní izraelské písně i svoje skladby. Václav Břenek zatím studuje na Pražské konzervatoři skladbu, uvidíme, jak se vyvrbí.

Poté vystoupí kanadsko-české Lenka Lichtenberg trio. Čechokanaďandka Lenka (exsemaforské dítě) přijede z Toronta, aby zahrála na klávesy a zazpívala, Kanaďan Edward Powell ji doprovodí na perskou loutnu oud, ragmakamtar a kytaru, a třetí do tria bude Čech Tomáš Reindl, jenž předvede, jak to umí na perkuse a didjeridu. Měla by zaznít původní hudba, která čerpá z židovskych tradic Středního Východu, vychodni Evropy a Indie.

Z Maďarska se dostaví dvojice Adam Patrick (kytara) a Balázs Egon (violoncello), kteří tvoří skupinu Klezmer Chaverim. Ze Slovenska dorazí pět "nezkrotných a nepotlačitelných" hochů z Di Salamon Kapelye, z Plzně šestičlená klezmerová skupina Tabasker. Jako host je bude doprovázet Daveed Smadar z Izraele. Daveed bude skutečným zlatým hřebíkem celého koncertu. Je zakladatelem a zpěvákem proslulé izraelské hudební skupiny Hava Nagilla (jejíž jeden člen je Čech). Jsem zvědav, jak skloubí svůj zpěv tradičních hebrejských písně v moderním stylu "jewish electric folk" s klezmerem. Možná jsem ho mohl nedávno slyšet v Tiberias – kdybych byl býval věděl, že občas křižuje Galilejské moře na některé ze svých vlastnoručně postavených lodí...

Druhý den na sebe nenechá dlouho čekat. Nastane už ve středu 20. dubna rovněž v 19:30, a to v synagoze Španělské (Vězeňská č. 1 na pražském Josefově, hned vedle Židovského muzea). Tomuto koncertu se jinak říká "dětský", protože v něm vystupují mladé talenty. Začíná se divadelním představením  Fejgele, které společně předvedou izraelské a české děti. Poté vystoupí soubor Sharbilach II (v překladu "střípek pro štěstí). Tyto děti se odvážně pouštějí do mixu vážné, populární a etnické hudby. Na začátek přednesou prolog symfonické svity Shalom Winton svého zakladatele Jaromíra Vogela, vystoupení pak zakončí tradicionalem Jeruzalém ze zlata. Uslyšíme čtyři housle, flétnu, violoncello a klavír v podání sedmi mladistvých umělců (rok narození 2002 - 2008) a dospělou harfu a klavír.

Dále vystoupí české Sborůvky ze ZUŠ Jana Hanuše, které svůj zpěv obohatí o instrumentální mezihry. Vede je Tereza Staňková. Koncert zakončí Quartetto con flauto II, které během školního roku působí jakožto oficiální soubor ZUŠ Brandýs nad Labem. Tento  soubor umělecky vedou Václav a Ada Slivanských.


Na třetí koncert si pak trochu počkáme. V pátek 22. dubna večer nejdříve nastane Pesach. (To je ten den židovského kalendáře, kdy se na první sederové večeři vzpomíná vyvedení židů z egyptského otroctví. V křesťanské tradici pak den, kdy jistý rabi Joshua na takové večeři naposledy jedl beránka, lámal chléb a rozléval víno...) Účastníci i neúčastníci večeře mohou přijít na závěrečný den letošního Mažifu hned následující pondělí 25. dubna do Betlémské kaple (Praha 1, Betlémské náměstí číslo 4, kdybyste ji přehlédli). Na programu bude světová premiéra symfonické svity Jaromíra Vogela Duchifat, což v hebrejštině značí ptáčka jménem dudek. Ten je zmiňován v legendách o králi Šalomounovi a královně ze Sáby. Vyskytuje se prý po celém Izraeli, ale letos jsem ho tam zase neviděl – asi jsem nevěděl, kam se správně podívat.

Hrát bude rozšířený symfonický Akademický orchestr ČVUT s dirigentem Janem Šrámkem, vystoupí i dříve zmiňovaný Quartetto con flauto II. a vyznění skladby podpoří i dětský sbor Coro Piccolo Praha. Tenhle sbor sestává z talentovaných dětí kolem osmi let; krom samostatných koncertů natáčí pro televizi i rozhlas, sólisté účinkují i v pražských muzikálech. Umělecky je vede Jana Galíková.

Celý festival tedy není až tak malý. Je "malý" trváním, ale hodně rozmanitý. A podpořila ho spousta institucí i osobností v čele s prezidentem Milošem Zemanem. Finančně se podílejí mnohé instituce, přispěl zejména Státní fond kultury České republiky – a dalších asi 20 organizací (úplný výčet podporovatelů a přispěvatelů lze nalézt na webových stránkách 5. Mažif.

Partnery jsou jak ČVUT, tak Židovské muzeum v Praze, v jejichž objektech Mažif číslo 5 probíhá. (Letos ze spolupořadatelství vypadla Městská knihovna.) Přesto oproti loňsku nastala jedna malá změna: Na koncerty v Jeruzalémské synagoze a v Betlémské kapli se prodávají vstupenky za drobný peníz ve výši 200,- Kč (junioři, senioři a invalidé polovic). Do Španělské synagogy na spontánní děti je vstupné dobrovolné.

Nu, a kdybyste chtěli ještě více utrácet, budou v předsálí Jeruzalémské synagogy a Betlémské kaple k mání tématická cédéčka a literatura: tedy moje knížka Mír v Izraeli.

Přijďte si poslechnout a trošku prožít to, že židovství nepřináší jen útrpný úděl, ale i veselý život.
 (Více o programu zde)