pátek 18. listopadu 2016

MOBY DICK: Prezident je jezevec


Mocný superúplněk, mazaní Řekové, ruská propaganda, studentský odboj a důvěryhodný Trump
--------------------------------
Moby Dick se se svými komentáři na několik měsíců odmlčel. Jednak navštěvoval jiné světy a konal různé užitečné práce, a jednak nabyl dojmu, že je tu spousta jiných břesknějších komentátorů. Už nějakou dobu ho však svrběla klávesnice, když leckde zahlédl, jak blbost rozkvétá. Nyní se zdá, že blbost už dokvetla a vydává své plody. Proto se pokorně vrací ke své nelehké povinnosti. Menažerie je zpátky!


Pondělí 14. listopadu 2016

Zemi ozářil další superúplněk. Mocná měsíční energie nejen hýbe oceány, avšak působí i na lidi. Pod vlivem Měsíce jsme zranitelní, citlivější a neklidní.

"Vědecky je potvrzeno, že úplněk a novoluní působí na lidi tak, že se více hádají. Statisticky je prokázáno, že i vysoce postavení vědci se o úplňku a novoluní důrazněji dohadují o svých teoriích." (Karel Bláha, psycholog a expert na krizové situace při jednom z dřívějších neopakovatelných superúplňcích)
"To by vysvětlovalo současné politické vrkočení na celém světě." (Žena Moby Dicka)
"V tom případě byl každý letošní úplněk super." (Mrtvá Kočka)
*

Kdyby mohl premiér Bohuslav Sobotka vyměnit krom svých dvou ministrů za ČSSD i ministry dalších koaličních stran, udělal by to.
"Jenže nemůže." (Mrtvá Kočka)

Tak si alespoň pozval Dana Ťoka, ministra dopravy, hlavního to vyvrhele  z řad ANO na "bilanční schůzku".
"Na bilanční kobereček." (Žena Moby Dicka)

Vzájemná schůzka se nesla (dle agentury Muška na Zdi) ve stylu "kdo co může" a "kdo mi může co".

*
Dosud formálně nezvolený nový prezident USA Donald Trump vyvolává v zemi další čepejření. (Zvolen bude definitivně 6. ledna 2017, až na společné schůzi obou komor Kongresu přečte předseda Senátu nahlas hlasy jednotlivých volitelů. Teprve po sečtení hlasů, jimiž vládnou, bude znám budoucí prezident USA ofiš.) Jmenoval totiž jako svého "strategického poradce" jistého Stephena Bannona. Bannon je znám jako vydavatel webu Breitbart News, kde se objevují články s titulky jako "Byli byste raději, kdyby vaše dítě dostalo feminismus nebo rakovinu?" či "Z antikoncepce ženy blázní a jsou neatraktivní".

"A co teprve, kdybyste četli některé články na Neviditelném psu!" (Ondřej Neff podle agentury Muška na Zdi)

Jiná média než NP píší, že Trump zakáže antikoncepci.
"Ale, pánové, pilulka není jediný druh antikoncepce." (Žena Moby Dicka)

"(Trump) je absolutně nepředvídatelný. Má nulovou zkušenost v zahraniční politice a nevíme, kdo mu radí. Znám jen několik jeho poradců, ale ve skutečnosti opravdu nevím, koho poslouchá." (Andras Simonyi,  maďarský diplomat,  pro bruselský server EU Observer)
Prezident USA Crockerman ve scifárně Boží výheň má mnoho poradců. Ale hlavně kvůli tomu – aby je neposlouchal.
"Autor Bear Greg se zřejmě inspiroval skutečností." (Žena Moby Dicka) 
"To jsem vážně sama žádostiva, čím se bude inspirovat Donald." (Mrtvá Kočka)

Úterý 15. listopadu  2016

Celá kopa poslanců navrhla vrátit do trestního zákoníku trestný čin "hanobení prezidenta republiky". Hlavně komunisté a členové Úsvitu přímé demokracie.
"Úsvitu superměsíce." (Mrtvá Kočka)

"V současné době jsme stále častěji svědky urážek hlavy státu, státních symbolů, avšak adekvátní ochrana zde chybí a proto je třeba onu již zmiňovanou a přetrženou kontinuitu ochrany prezidenta republiky v rovině práva veřejného opět do právního řádu začlenit." (Z poslaneckého návrhu)
"Jestli by se neměla obnovit také přetržená kontinuita trestného činu »hanobení státu světové socialistické soustavy a jeho představitele«?" (Moby Dick)
"Třeba ČLR." (Mrtvá Kočka)

Ale i zástupci ANO a ČSSD si smočili:
"Pan prezident je nedostatečně chráněn. Není možné, aby na něj házeli vajíčka, nosili mu exkrementy na Hrad a psali o něm sprostoty." (Marie Benešová, ČSSD)
"Pokud sám pan prezident káže hovna…" (Mrtvá Kočka)
"Tento pan prezident." (Moby Dick)
Slušná žena Moby Dicka – mlčí.

 "Prezident by měl být »svatý«, jenže v dnešní době už není in jej podporovat. Kdo tak dělá, je pak automaticky označovaný za pitomce, venkovana a ještě hůře. To už není kritika, ale protizemanovská kampaň." (Vítězslav Jandák, ČSSD)
"Neměl by to být tedy zákon proti hanobení Mlhoše Zemana?" (Žena Moby Dicka)
"Hanebného a nesvatého prezidenta Zemana?" (Mrtvá Kočka)

Mnozí jiní si už všimli, že hanobení prezidentů Havla a Klause prošlo u soudruhů poslanců jaksi bez zájmu o jejich ochranu. Pravda však je, že v návrhu se o Mlhošovi explicitně nehovoří:
"Kdo veřejně hanobí prezidenta republiky, ruší výkon jeho pravomoci a snižuje tak jeho vážnost, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo propadnutím věci." Podle předkladatelů má návrh spíše "výchovný charakter".
Rok natvrdo je výchovný trest pro prezidentova vězně??? Vladimír Škutina vyfásl za to, že nakonec přecejen řekl, že prezident republiky Antonín Novotný je vůl, jen devět výchovných měsíců.
"A to byl Novotný jen vůl." (Vladimír Škutina)

Kdo s touhle obludností vlastně přišel? Kdo je konkrétní navrhovatel?
"Když to nejde po dobrém a lidé nechtějí pochopit, že se dá komunikovat, aniž bychom se vzájemně uráželi, tak musí být nastavené mantinely." (Zdeněk Ondráček, poslanec KSČM)
"Demonstranti byli ozbrojeni kudlami, řetězy i boxery." (Zdeněk Ondráček, agitátor čety Pohotovostního pluku SNB, dokazuje v rozhovoru pro Československou televizi v listopadu 1989 oprávněnost zásahu proti studentům dne 17. 11. 1989. Připomeňme stovky těžce zraněných, kteří cítí zdravotní důsledky dodnes.)
"Obuškem jsem dvakrát uhodil dívku –  když na mě plivla a dala mi facku!" (Zdeněk Ondráček, agitátor, od srpna 1989 člen KSČ, obhajuje v Mladém světě v prosinci 1989 policejní brutalitu během Palachova týdne. Připomeňme: Krom desítek zavřených lidí i stovky zraněných, někteří cítí zdravotní důsledky dodnes.)
"Když to nejde po dobrém, musí to jít po zlém!" (Zdeněk Ondráček, agitátor KSČM, pro agenturu Muška na Zdi)

"Ondráček je komunistická mlátička a fízl". (Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09 v roce 2014 na půdě PS)
Mandátový a imunitní výbor Sněmovny tehdy rozhodl, že se Kalousek má Ondráčkovi omluvit, avšak omluvu Kalous odmítl. 

Ani menažerie Moby Dicka se nehodlá omlouvat panu stádnímu prezidentovi Mlhošovi Zemanovi, jenž působí (ať už bezděky nebo děky) jako agent ruského imperialismu a čínský Krtek. A přidáme další postřehy:

"Mlhoš Zeman je usvědčený lhář." (Seznam podepsaných uložen u agentury MnZ)
"Mlhoš Zeman je usvědčený alkoholik." (Lékařsky identifikováno podle vlastních výroků Mlhoše Zemana)
"Mlhoš Zeman je už impotent." (Mrtvá Kočka) Proč jinak by žil v dlouhodobém odloučení od manželky i dcery, nejdříve na Vysočině, potom v Lánech, jako nějaký jezevec?
"Mlhoš Zeman je jezevec." (Žena Moby Dicka)
*

Odcházející US prezident Barack Obava si naposled ve své funkci zaletěl do Evropy. Nejdříve se zastavil Řecku, kterému poděkoval za vynález demokracie. Pak ještě Řecko dal dalším zemím NATO za příklad, jak dobře se stará o obranu: Jako jedno z mála (ze tří) zemí plní dohodnutou kvótu 2 % ze státního rozpočtu. Dokonce 2,4 %!
"To se nám to debužíruje, když nám lidi půjčujou!" (Katz, feldkurát a Alexis Tsipras, řecký premiér)

A aby bylo Obavovo chucpe dokonalé, vyzval evropské státy – aby umazaly část řeckých dluhů. Připomeňme, že Řecko lhalo o svých financích, když vstupovalo do eurozóny. Připomeňme, že první pomoc ve výši 110 miliard € dostalo Řecko od EU a MMF v květnu 2010. Řecko se zavázalo snížit schodek na 9,4 % HDP, avšak skutečný schodek vyšplhal na 144 %. V únoru 2009 slíbili Řekové rozpočtové škrty, a za to jim byl poskytnut už druhý záchranný úvěr od EU a MMF ve výši 130 miliard €. Od roku 2015 běží třetí záchranný úvěr ve výši  86 miliard €. V témže roce už bylo z řeckých dluhů "umazáno" (odebráno investorům) 100 miliard €. A splátky za ty půjčky platí Řecko tak, že na ně dostává půjčky…
"Mazaní Řekové!" (Moby Dick)

"To neznamená, že bychom neměli zdvojnásobit těch 50 miliard Kč na obranu, abychom se k těm dvěma procentům dostali i my." (Konstruktivní žena Moby Dicka)
"Možná by stačilo sebrat korupčníkům a podvodníkům jejich nahrabané miliardy." (Destruktivní Mrtvá Kočka)
 
Středa 16. listopadu  2016

"Ozbrojenci IS dostali rozkaz nesestřelovat v Iráku letadla americké koalice" (Titulek článku na ruském státním webu Sputnik)
"Redakce agentury Sputnik Arabic získala dokument, který zakazuje ozbrojencům teroristické organizace Islámský stát (IS, zakázaný v Rusku) sestřelovat letadla koalice pod vedením USA."
"Aneb jak vypadá vytrvalá ruská propaganda." (Moby Dick)
Menažerie poukazuje na to, že krom černé propagandy ("IS spolupracuje s Američany") mlží Rusové i jinak: IS je zakázaný v Rusku, heč! Jako by jinde zakázaný nebyl. Nebo snad někde je "dovolený"???
"V IS." (Mrtvá Kočka)

Sputnik často přetiskuje vybrané informace z washingtonského časopisu "The National Interest", jenž "má tendenci podporovat realistický pohled na americkou zahraniční politiku". Čestným předsedou časopisu je Henry Kissinger. TNI podle dnešního Sputniku radí Donaldovi plán ohledně Ukrajiny, aby se mohl lépe zkamarádit s Ruskem. Plán má tři body:
1) Najít kompromis s Ruskem ohledně Krymu, který může vést k tomu, že USA a EU, neuznávajíce formálně Krym jako součást Ruska, nebudou trvat na jeho vrácení Ukrajině.
2) Všechny strany se musí dohodnout o zachování "status quo v Donbasu" a dosáhnout bezpodmínečného plnění dohod o zastavení střelby. (Tedy že obě ruské "Lidové republiky" získají samostatnost i de iure)
3) Je třeba přesvědčit Evropu a Rusko, aby společně s USA poskytly Ukrajině ekonomickou pomoc.

Právě zveřejněná zpráva Mezinárodního trestního soudu (ICC) poněkud kazí idylu hned v tom prvním bodu: ""Informace, které jsou k dispozici, nasvědčují tomu, že se na Krymu a v krymském Sevastopolu jedná o mezinárodní ozbrojený konflikt. Ozbrojený konflikt vypukl nejpozději 26. února 2014, tedy v době, kdy Rusko bez souhlasu ukrajinské vlády vyslalo na Ukrajinu příslušníky svých ozbrojených sil. Zákon o mezinárodním ozbrojeném konfliktu se bude vztahovat i k období od 18. března, pokud se stále bude jednat o okupaci."
*

Někteří poslanci ANO a ČSSD po mohutném křiku nevole stahují svůj podpis pod ostudným návrhem na trestání posměváčků, kteří si dělají srandu z Mlhoše.
"Prý místo toho podpoří návrh na zavedení trestného činu hanobení mluvčího prezidenta republiky." (Mrtvá Kočka)

Čtvrtek 17. listopadu  2016

"Chovám k panu Kissingerovi obrovský respekt a velmi si vážím toho, že se mnou sdílel své myšlenky." (Trump po jednání s Henry Kissingerem (93), které se konalo v Trump Tower)
"Hlavně aby Trump nesdílel některé myšlenky pana Kissingera." (Žena Moby Dicka)
"Co se ti nelíbilo na Henryho myšlenkách ?" (Moby Dick)
"Třeba návrh polsko-československé (kon)federace v roce 1990?" (Mrtvá Kočka)

No ale kdo bude Trumpovým státním tajemníkem (ministrem zahraničních věcí)?
"Asi žena." (Žena Moby Dicka)
*

Česko oslavilo svůj státní svátek (teprve od roku 2000!) jako "Den boje za svobodu a demokracii". Na jaře Sněmovna odhlasovala změnu názvu svátku na "Mezinárodní den studentstva a den boje za svobodu a demokracii". Opozice tehdy nadávala předkladatelům a komunistům do komunistů:
"Padl jeden velký symbol. Vědí to komunistické struktury, když dokázaly dnes při tomto hlasování prohlasovat změnu státního svátku 17. listopadu do doby před rokem 1989. Už tady máme zase Mezinárodní den studenstva. Padá jeden symbol za druhým stejnou rychlostí, jak přibývá represivních, restriktivních a šmírovacích opatření. Atmosféra se mění a mění se vaším přičiněním." (Miroslav Kalousek, TOP 09, předseda)
Senát novelu vrátil a Sněmovna ho už nepřehlasovala.

"No ale vždyť přece 17. listopad je Mezinárodní den studentstva, ne? Co je na tom bolševického?" (Moby Dick)
"Ostuda je, že se český parlament snažil vyhlašovat nebo zrušit mezinárodní svátek." (Žena Moby Dicka)
Připomínáme: Tento svátek byl vyhlášen v roce 1941 v Londýně při příležitosti druhého výročí uzavření českých vysokých škol, popravy devíti představitelů studentů a odvlečení dalších do německých koncentráků, kde jich asi 20 zahynulo. Stalo se tak v Londýně na zasedání Mezinárodní studentské rady, jehož se zúčastnili delegáti z 26 zemí.
A je to jediný den mezinárodního významu, který má český původ, Kalousku!!!

Nu, tak menažerie se zúčastnila několika ze 30 pražských akcí. Těch, které ukázaly, že je to hlavně svátek studentů!

"Ti policajti v ulicích byli nakonec zbyteční. Vždyť byl klid!" (Žena Moby Dicka)
"Byl klid, protože byli policajti v ulicích." (Mrtvá Kočka)
"Kdyby všichni řidiči dávali v zatáčkách pozor, nemusel by žádný řidič dávat v zatáčkách pozor." (Stanisław Jerzy Lec)

Jezevec zůstal v Lánech.

Pátek 18. listopadu 2016

Také sněmovní konglomerace "Úsvit - Národní koalice" stáhla svou podporu novely trestního zákoníku.
"Už je po superúplňku, Měsíc je menší a vychází později." (Žena Moby Dicka)
"Ale Úsvit by měl zapadnout!" (Mrtvá Kočka)
*

Zapadající US prezident Barak Obava je od středy v Berlíně. Přijel se rozloučit se svou přítelkyní Andělou Merkel, kterou US tajné služby odposlouchávaly.
"Velice žárlivý přítel!" (Mrtvá Kočka)

Obava mj. vyjádřil naději, že designovaný (či jak to napsat, když ještě zvolený není) prezident Trump "postupně přejde z režimu kampaně do režimu vlády".

Dnes proběhla v Berlíně mnohá setkání mezi vůdci EU navzájem a s Obavou zvlášť. Německá kancléřka Anděla Merkel, francouzský prezident Françouz Hollande, italský premiér Matěj Renzi, britská premiérka Theresa Májová a španělský premiér Marián Rajoy se shodli na všem, o čem mluvili: Sankce proti Rusku budou pokračovat. Odsoudili protiprávní anexi Krymu. Pokroky v minském procesu, které by měly vyřešit osud sovětských lidových republik sudetských Rusů na východě Ukrajiny, jsou neviditelné. V Sýrii je nutné nastolit příměří a zajistit humanitární pomoc…

"O Sýrii jsme hovořili velmi podrobně a především jsme řekli, že se musí zlepšit humanitární situace v Halabu." (Anděla M.)
"Ano, zejména chcípající prezident Obava mluvil o Sýrii už před pár lety. Tehdy vytyčil Bašárovi Asadovi nepřekročitelné rudé lajny." (Moby Dick)
"Třikrát." (Mrtvá Kočka)
*

"Jsem přesvědčen, že Donald Trump je velmi důvěryhodný vůdce." (Šinzó Abe, japonský premiér po jedenapůlhodinové schůzce s vítězem amerických voleb v Trumpově kanceláři v Trump Tower na Manhattanu.)
"Důvěryhodný? To jako znamená, že co sliboval v předvolebních šou, taky splní?" (Žena Moby Dicka)
"Právěže ne." (Šinzó Abe podle agentury MnZ)

Pan premiér Japonska je na cestě na summýš Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), jež zítra začíná v blízkém Peru. Cestou jeho letadlo mezipřistálo v New Yorku na letišti prezidenta…
"...Donalda Trumpa?" (Moby Dick)
"Ještě ne." (Mrtvá Kočka)
*************************

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz . Snad mu to dojde.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: