pátek 31. března 2017

MOBY DICK: Přízračný vliv Moskvy


Velmi pěkně připravený proces, jedlé státy, svobodný Ovčáček, žádná velká láska a nespravedlivé pronásledování

Sobota 25. března 2017


Jaromír Kohlíček, dříve poslanec, dnes europoslanec za KSČ(M) přibyl se soudruhy evropskými a ruskými poslanci do Sýrie na přátelskou návštěvu. O svých zkušenostech pohovořil v ruském státním masážním médiu Sputnik:
"Ruská armáda tam vydávala jídlo pro děti. Humanitární akce ruské armády, to je velmi pěkně připravený proces."
Jo, jo, a v Terezíně měly židovské děti také dostatek stravy a hodnotné zábavy, ba i sportovní vyžití. Také velmi pěkně připravený proces, který nacisté předvedli švýcarskému Červenému kříži.



Delegaci roněž přijal i generální tajemník Socialistické strany arabské obrody (BAAS) a dědičný prezident Syrské arabské džumhúríje.
"Bašár Asad s námi velmi otevřeně tři hodiny hovořil, tři hodiny!" (Jaromír Kohlíček (KSČ(M)), blahem celý bez sebe)
"Čeká nejspíš za odměnu nějakou pěknou rezoluci Evropského parlamentu." (Muška na Zdi)
"Naposledy si takhle pěkně popovídal s premiérem ČR Jiřím Paroubkem, tehdy předsedou ČSSD.") (Žena Moby Dicka)
*

V USA stále pokračuje kampaň proti Donaldu Trumpovi a jeho lidem, že prý před volbami slibovali Rusku zrušit sankce. V této nepřátelské kampani si smočila i jistá Federica Mogherini, dříve italská komunistická mládežnice, nyní "šéfka evropské diplomacie" (doslova "vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku"), která "není přesvědčena o neměnnosti sankční politiky USA vůči Rusku". A právě dnes na jejich slova – nedošlo.

USA uvalily nové sankce proti osmi ruským společnostem. Tyto sankce nemají souvislost s Krymem. Jedná se o aplikaci amerického zákona o nešíření zbraní hromadného ničení. Rusové totiž dodávají jejich komponenty do Sýrie, Íránu a KLDR. Podle ministerstva zahraničí USA:
"Zavedení sankcí je výsledkem pravidelného vyhodnocení, které daný zákon vyžaduje."
*

"Vidím v poslední době rostoucí vliv Ruska v rozvíjení vztahů a pravděpodobně i v dodávkách pro hnutí Tálibán."
(Velitel ozbrojených sil NATO v Evropě Curtis Scaparotti na včerejším slyšení v US senátním výboru pro ozbrojené síly ohledně situace v Afghánistánu)
*

"My vidíme, jak se Rusko chová v Kaliningradu – hned vedle našich hranic. Jsou tam rozmístěny rakety, jež mohou být vyzbrojeny jadernými hlavicemi a mohou zasáhnout evropská hlavní města. Už to není pouze problém Pobaltí."
(Litevská prezidentka Dalia Grybauskaité pro časopis Foreign Policy)

A my – menažerie Moby Dicka – vidíme, jak čeští a evropští komunisté otevřeně kolaborují s neosamoděržavým poststalinským Ruskem a s totalitními režimy, které se nějak ohánějí komunismem, a přitom to naše média a naše občanstvo "nevidí"???

Neděle 26. března 2017

Přes území Česka se do Polska v rámci koaličního opatření NATO "Posílená předsunutá přítomnost (EFP - Enhanced Forward Presence)" přesouvá asi 500 příslušníků U.S. Army společně se svou technikou. Jede i několik britských vojáků.
"Naštěstí to vidí alespoň Američani." (Mrtvá Kočka)
*

Jistý Akbar se na indonéském ostrově Sulawesi vydal sklízet palmový olej. Od té chvíle byl nezvěstný. Zato se místo něj poblíže objevil velice tlustý had. Sedm metrů dlouhou krajtu vesničané posléze chytli, zabili a rozřízli – a vskutku: obsahovala jeho tělo. Krajta křížkovaná vás ale nejdříve uškrtí, než polkne.

"Jedná se o velmi vzácný případ spíše sebeobranného typu." (Nezachycený serpentolog)
"Jak hada Akbar napadl?" (Moby Dick)
Tím, že byl jedlý." (Mrtvá Krajta Křížkovaná)
"Nejmenovala se ta krajta náhodou Ruská Federace?" (Mrtvá Kočka)

Pondělí 27. března 2017

"Tvrzení, že Rusko dodává zbraně afghánskému hnutí Tálibán, nejsou pravdivá. Ministerstvo obrany nespolupracuje a nemůže spolupracovat s teroristy, tím spíše jim nemůže dodávat zbraně. Generál Scaparrotti by měl vyžadovat od svých podřízených, aby zvýšili kvalitu plánovaných operací proti Tálibánu místo toho, aby ospravedlňoval neúspěchy v Afghánistánu přízračným vlivem ruky Moskvy." (Mluvicí vovčáček ministerstva obrany RF Igor Konašenkov)

"Znepokojují nás především nálezy zásilek ruských zbraní, nedávno zabavených v oblasti kolem hranic s Tádžikistánem." (Zástupce afghánských bezpečnostních složek pro AFP)
 "(Ruské) opodstatnění zní zhruba takto: Taliban je tím, kdo bojuje proti Islámskému státu. To veřejné ospravedlnění, jež Rusové přiznávají Talibanu, se nezakládá na faktech, nýbrž je účelovým prostředkem k sabotování afghánské vlády a úsilí NATO a zároveň posiluje protivníky." (Vrchní velitel amerických vojsk v Afghánistánu John Nicholson)


Úterý 28. března 2017

Na besedě v kulturním domě v Jablunkově ohlásil expředseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš (*1949) svou kandidaturu na prezidenta republiky. Protože nehodlá využít služeb žádné politické strany, jíž by se mohl stát kandidátem, bude si muset sehnat 50.000 podpisů.
"A potom žádná politická strana jeho přátel nebude moci využívat zase jeho služeb." (Mrtvá Kočka)

"Žádné velké překvapení se nekoná. J. Drahoše nadšeně podporují média a politické strany. TOP 09 počínaje a okolím B. Sobotky konče." (Tvít mluvicího prezidentského vovčáčka Jiřího Ovčáčka)
"Takové fíkusy na Hradě by plně vyhovovaly politickým stranám."  (Tvít mluvicího prezidentského vovčáčka Jiřího Ovčáčka)

"Ty tvíty nečtu a nevyjadřuji se k nim." (Prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc., dr. h. c.)  
*

"Spuštění článku 50 (»brexit«) povede k fundamentální změně. Tato změna by neměla být Skotům předepsaná. Skotové mají právo si vybrat." (Skotská premiérka Nicola Sturgeon ve skotském parlamentu) Nicola poukázala na to, že v referendu o brexitu byli Skotové většinově proti.

Po dlouhé rozpravě schválil skotský parlament vypsání nového referenda o odchodu Skotska ze svazku Spojeného království. A mělo by k němu dojít dříve, než doběhne brexit. Skotové si tak malují, že by mohli zůstat v EU a nemuseli by tak znovu žádat o vstup. 
"Na referendum teď není vhodná chvíle!" (Britská první ministryně Tereza Májová)
"Ta nejlepší!" (Skotská první premiérka Nicola Sturgeon)

Skotské referendum by nejdříve musel schválit i britský parlament a podepsat panovnice. Což se nedá očekávat.
"Ze Spojeného království by se pak mohlo stát Rozpojené království." (Žena Moby Dicka)

Severní Irsko by se mohlo také šprajcnout. To ztratí nejvíce: Zdejší jediná pozemní hranice Velké Británie s EU by se znamenala faktické znovurozdělení faktického irského národa.
-
Další referendum o nezávislosti na mateřské zemi (a závislosti na EU) už dříve vyhlásil katalánský prezident. Což se nelíbí španělskému králi. Ani Španělům, ani Francouzům se nelíbí vize sjednocené Baskické republiky na dnešním území obou států. Francouzům by se mohl líbit přesun belgických Flander do sousedního Nizozemska, protože pak by jí mohl připadnout francouzský jih Belgie. No a Německo by dobralo zbytkovou německou část Belgie. A federální Brusel?

"Z něj by se stal District of EU." (Mrtvá Kočka)
*

Americký Kongres obdržel od Bílého domu návrhy na okamžité rozpočtové škrty v ráži $18 miliard: Donald Kačer Trump navrhuje snížit mj. náklady na grantový program, zdravotnický výzkum, dopravní infrastrukturu a subvence pro komunitní projekty. Ušetřený peníz hodlá použít na výstavbu své oblíbené Zdi. (Když už ji překvapivě odmítlo zacálovat Mexiko.) Demokraté se chtějí bránit obstrukcemi, někteří republikáni se na návrh svého prezidenta také nedívají příznivě.

Středa 29. března 2017

Stádní prezident Ing. Mlhoš Zeman je na přátelské a pracovní návštěvě Chorvatska. Novináři se ho i zde trapně ptali na tvíty jeho tiskového mluvčího. Mlhoš totiž po oznámení své kandidatury slíbil, že nebude útočit na protikandidáty.
"Pokud někdo má soukromý Twitter a na něm vyjadřuje svoje soukromé názory, nevidím důvod, proč proti tomu protestovat." (Mlhoš)
"Jde o můj účet, na kterém jako svobodný občan svobodné země svobodně vyjadřuji svobodné názory." (Ovčáček)

Hm, tak účet Jiřího Ovčáčka má adresu https://twitter.com/PREZIDENTmluvci. To nevypadá na soukromý účet. Také se zde představuje jako "Tiskový mluvčí prezidenta republiky a ředitel Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky", to taky moc nevypadá na soukromníka.
"Jeden mohl nabýt názoru, že se zde vyjadřují oficiální názory prezidenta republiky." (Žena Moby Dicka)
"I druhej." (Mrtvá Kočka)
*

"Drahý prezidente Tusku…" (Začátek dopisu britské premiérky Terezy Májové, který ve 13:20 předal britský vyslanec při EU Tim Barrow do rukou předsedy Evropské rady Donalda Tuska)
Teprve nyní začal oficiální brexit. Skončí přesně za dva roky – ať už s dohodou nebo bez ní.

"Už teď nám chybíte." (Donald Tusk, předseda ER)

Také Německu bude Velká Británie v EU chybět, ovšem i nadále zůstane "blízkým partnerem a přítelem". Avšak:
"Blízké přátelství není totéž, jako být součástí rodiny." (Německé zamini)

Nizozemsko, Lucembursko a Finsko truchlí: Jako největší přispěvatelé do eurozpočtu budou muset platit více.
Itálie tajně jásá: Stane se třetí evropskou velmocí! A zadarmo, protože do rozpočtu skoro nepřispívá.

Někteří se však vážně zlobí. A hodlají se mstít. Nejvíce vůdce krachujícího francouzského socialismu prezident Françous Hollanďan:
"Brexit bude Británii bolet."

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (který byl jakožto předseda lucemburské vlády přímo zodpovědný za to, že v letech 2002–2010 pomáhala jeho země nadnárodním monopolům "optimalizovat" daně) si opovržlivě odfrkl: "Stejně to nikdy nebyla žádná velká láska."

Zvídavý dotaz: Zůstane angličtina ofiš řečí EU, když Irové a Malťané mají svůj vlastní jazyk?
"Jenže angličtinou se každý domluví." (Žena Moby Dicka)
"Pozor: Zatímco maltština je oficiálním jazykem EU, pak irština není." (Agentura Muška na Zdi)
"Ale bude!" (Irský premiér Enda Kenny a šéf strany Fine Gael, který horuje pro sjednocení obou Irsk pro MnZ)

Čtvrtek 30. března 2017

Mluvicí vovčáček pana prezidenta dříve také slíbil neútočit na protikandidáty svého chlebodárce. Pro iDNES.cz vysvětluje, že neútočí:
"Popisuji fakta. Nic více. Jsem dalek toho zbytečně na protikandidáty útočit." Obecná konstatování nelze považovat za urážky. "To, že média podporují J. Drahoše, je fakt. A samozřejmě platí, že v přímé volbě prezidenta půjde o výběr mezi kandidátem médií a kandidátem občanů. Bylo tomu tak i v roce 2013."
Co tedy znamená označení kýval či fíkus? Není to přecejen urážka?
"To je popis situace, která může nastat, to je vše. Myslím, že je zcela legitimní poukázat na to, co se může stát v prezidentské volbě."

"Přímá volba prezidenta republiky bude o výběru mezi kandidátem občanů naší krásné země a kandidátem médií, který je umělým produktem PR." (Mluvicí vovčáček Mlhoše Zemana tvítuje na hradní adrese jako soukromá osoba)
"»Občané naší krásné země«, co mi to jen připomíná?" (Žena Moby Dicka)
"Rudé Právo." (Mrtvá Kočka)

A skutečně, soukromý Ovčáček býval plodným redaktorem orgánu KSČ(M) Haló noviny (než přestoupil do bulvárního Blesku). Pro komunisty napsal v letech 2002–2004 celkem 443 nadšených článků.
"No jasně! Nadšený bulvární komunista!" (Moby Dick)
"To není urážka. To je konstatování." (Žena Moby Dicka)
"Konstatování, které má být urážkou." (Mrtvá Kočka)
-
A čím to, že tentokrát Burešův plátek Dnes nezveřejnil žádné kompromateriály na Drahoše, jak byl již učinil v případě dalšího prezidentského kandidáta Michala Horáčka?
"Babišovi asi Drahoš nevadí tak jako Horáček." (Žena Moby Dicka)
"A proč by měl Horáček vadit Babišovi?" (Moby Dick)
"Protože vadí Zemanovi." (Mrtvá Kočka)

Miliardáři Andreji Babišovi na Horáčkovi nejvíce vadí, že Michal získal roku 2004 prodejem své společnosti Fortuna miliardu korun. (Podle agentury Muška na Zdi)
Ostatně – lituje toho i Horáček: "Dnes má firma trojnásobnou hodnotu."
*

Další zpráva ze světa financí:
"Jak jsme avizovali, uplynutím tvrdého závazku už bude na nás, jak se závazkem naložíme a v jakém časovém horoizontu. A nebudeme nadále indikovat možné scénáře. Může to nastat kdykoliv po uplynutí tvrdého závazku." (Guvernér ČNB Jiří Rusnok)

"Tvrdý závazek" ČNB znamenal, že banka bude intervenovat na udržení zlodějského kursu zhruba 27 Kč/€ do 31. března 2017. Bez ohledu na strategický cíl vytáhnout inflaci ČR nad 2 %. Což už nastalo. ČNB před měsícem oznámila, že ukončení "měkkého závazku" (konec intervencí) vidí "v polovině roku". Od listopadu 2013 do konce 2016 (tedy asi za tři roky) vydala banka na umělé udržení podhodnocené koruny 900 miliard Kč, za pouhý další kvartál dalších 900 miliard. Jak roste očekávání opuštění intervencí, roste i počet nákupů a výdaje ČNB exponenciální řadou. Finanční expertka menažerie žena Moby Dicka proto považuje za vhodné, aby ČNB intervenovala pouze nějakou pevnou částkou, která se bude jen tvářit, že je variabilní, a nikoli další exponenciálou.

"Dva biliony stačí, drahoušci!" (Žena Moby Dicka)

Nezachycený expert vysvětloval na ČT, že ČNB vlastně žádné státní peníze neutrácela. Ona je prostě dle potřeby vytiskla, a za ty koupila "skutečná eura".
"Která pro ni vytiskla ECB."" (Žena Moby Dicka)

"Člověk pak přemýšlí, proč vlastně šetří." (Moby Dick)
"Pro ty, co nešetří." (Žena Moby Dicka)
"Pro dědice." (Mrtvá Kočka)

Pátek 31. března 2017

"Flynn bude mluvit výměnou za imunitu" (Titulky novin)
O Flynnově údajné nabídce FBI a vyšetřujícím komisím obou komor Kongresu informoval list The Wall Street Journal a poté ji převzaly všechny velké americké listy. Nabídka dle "nejmenovaných zdrojů" nebyla dosud akceptována.

Připomeňme: Trumpův bezpečnostní poradce Michael Flynn odstoupil po pouhých 24 dnech v úřadu, protože v něj pan prezident Donald Kačer Trump ztratil důvěru. A to kvůli jeho "stykům s ruskými úřady". Už jsme o tom  v únoru psali. Flynn tehdy uvedl:
"Z titulu budoucího bezpečnostního poradce jsem vedl četné telefonní rozhovory s řadou zahraničních představitelů, ministrů a velvyslanců, abych zajistil hladké převzetí moci." (Tedy nejen s Rusy)

V rámci toho hovořil i s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Jestli o amerických sankcích proti Rusku? (Jak napsal The Washington Post, že ano)

"Ne. Jo počkejte. Mohl jsem o tom hovořit, ačkoli si to nyní nevybavuji". (Michael Flynn)

Demokraté nyní vytáhli dřívější Flynnův výrok, který byl mířen na Hillary Clinton kvůli jejímu používání soukromého e-mailu pro pracovní účely ministra zahraničí. Poradci paní Clinton měli dostat imunitu. Flynn tehdy poznamenal:
"Když potřebujete získat imunitu, tak to znamená, že jste pravděpodobně spáchali zločin."

A proč chce Flynn imunitu teď? Ale on nechce imunitu!!! Chce ochranu před "nespravedlivým pronásledováním"!

"Generál Flynn má rozhodně co říci a chce to říci. Avšak žádný rozumný člověk, kterému radí právník, nepřistoupí ve vysoce zpolitizovaném prostředí honu na čarodějnice na podrobení se výslechu bez záruk, že nebude nespravedlivě stíhán." (Flynnův právník Robert Kelner)

Sousloví "hon na čarodějnice" se do titulků nedostalo. Tomuhle říká Trump "nepoctivá média" a Klaus "falešná média". A jak tomu říká menažerie?

"Levičácká propaganda, mající za cíl nedemokratické převzetí moci demokraty."
*

Podle každodenního průzkumu veřejného mínění, prováděném společností Gallup, klesla podpora Donaldovi na 37 %, zatímco 58 % Američanů bylo proti němu. Jde o data z 18. března, zveřejněná 19. března. Česká televize je zveřejnila dnes jako převratnou novinku. Nejnovější týdenní průměr je maličko lepší (39 % pro období 20. - 26. 3. 2017), ale i tak jde zatím o nejhorší Donaldův týdenní průměr.

"Výsledek Trumpova vládnutí!" (Americká média)
"Výsledek nepřátelské kampaně amerických médií." (Donald K. Trump pro agenturu MnZ)

*
V 18:27 místního času, 00:27 SELČ, byla z mysu Canaveral vypuštěna raketa Falcon 9 se spojovací družicí na palubě. Po 2 minutách a 41 vteřinách se oddělil první stupeň rakety, jenž po 8 minutách a 32 vteřinách úspěšně přistál na stojáka na plošině plovoucí v Atlantickém oceánu. Družice se na orbit úspěšně dostala po 32 minutách. Nosná raketa byla vypuštěna už podruhé a bude moci být vypuštěna potřetí. Rozradostněný majitel společnosti ŠpačeX  Elon Musk prohlásil, že šlo o "historický milník, jenž povede k velké revoluci ve vesmírných letech". Tedy ke zlevnění, a tím pádem zvýšení počtu startů a tím pádem ke zlevnění a pak tedy…
"Až to bude zadarmo." (Mrtvá Kočka)
"Skoro." (Elon Musk pro MnZ)

Současný způsob letů do vesmíru, kdy se vždy nosná raketa prakticky zničí, pokud neodlétne do prostoru, je podle Muska "jako byste vyhodili letadlo po každém letu". Musk i média dnešní/včerejší let Falconu 9 označují za "první použití recyklované rakety". Připomeňme zde, že technicky to není úplně pravda – recyklované byly i americké raketoplány v programu STS. Protože vlastně sám raketoplán byl "nosná raketa", jejíž motory se společně s celým letadlem vracely zpátky na Zemi. Zmařena byla nádrž, ze které motory sosaly palivo a okysličovadlo, pomocné rakety se lovily z moře. Ekonomicky byl však samotný raketoplán ve vesmíru – neužitečný náklad. Plánovalo se, že místo tisíce dolarů za kilo, vynášené nosnou raketou, se bude platit jen $500 za kilo, vynesené raketoplánem. Teď vidím, že Elon slibuje náklady 2.200 dolarů, jinde jen 1.100 dolarů, zatímco u raketoplánu to prý bylo 20 tisíc? Kde je v této ekonomické rozvaze chyba?

"V americké inflaci." (Mrtvá Kočka)
Ano – proč šetřit???
*
***

Moby Dick a jeho menažerie se omlouvají, že pro nedostatek času a prostoru nepokrývají všechny zprávy týdne. Ale snaží se hlavně nacházet souvislosti věcí pod popvrchem.
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na i schránku moby.dick@seznam.cz .
Všem dík!
>>:)) Moby Dick