pátek 6. října 2017

MOBY DICK: Hold Katalánsku


Krvavá vnitřní záležitost, přiměřená síla, evropský dvojí metr, masky mrtvých a Nobelův mír

Neděle 1. října 2017


V Katalánsku probíhá referendum o vyhlášení nezávislosti.

"Referendum je neústavní!" (Španělská vláda)
"Referendum je ústavní!" (Katalánská vláda)



Ústřední vláda projevila velkou snahu referendum znemožnit. V rámci toho dovezla do regionu velkou spoustu španělských policajtů. Následující flamengo mělo na svědomí 900 zraněných.

"Střelba gumovými projektily je nezákonná!" (Katalánský parlament)
"Střelba gumovými projektily je účinná." (Mrtvá Kočka)

Byl to asi větší masakr než na Národní třídě  17. listopadu 1989.
"Jenom si nikdo nehrál na mrtvolu." (Žena Moby Dicka)
"Kromě Evropské unie. (Mrtvá Kočka)

Pondělí 2. října 2017

Ve včerejším závazném referendu se pro nezávislost Kurdistánu, pardon Katalánska, vyslovilo asi 90 % voličů.
"Působivá odpověď občanů. Legitimita a důstojnost." (Tvít Carlese Puigdemonta, katalánského premiéra)

Volební účast byla jen asi 42 %.
"Účast nebude rozhodující." (Carles Puigdemont, katalánský premiér)

Menažerie předpokládá, že z těch 58 % nehlasujících by bylo zase 90 % – proti odtržení Katalánska od Španělska.

Nejsou zatím známa čísla ze zahraničí.
"Třeba z Madridu." (Žena Moby Dicka)

Reakce ze strany evropských instutucí: "Jedná se o vnitřní záležitost členské země." (Antonio Tajani, předseda Evropského parlamentu)

Ale??? V případě Polska a Maďarska nejste tak odtažití, soudruzi z Brusele!!!
"Východní země totiž mají nedostatek v tradicích demokratismu." (Nejmenovaný evropský trumpeta podle agentury Muška na Zdi)

A co západní země? Konkrétně nejzápadnější stát Evropské unie?
"Spuštění článku 50 (»brexit«) povede k fundamentální změně. Tato změna by neměla být Skotům předepsaná. Skotové mají právo si vybrat." (Skotská premiérka Nicola Sturgeon ve skotském parlamentu dne 28. března 2017). Ze strany EU jsme pak neslyšeli žádné pokárání. Naopak!  Ještě si pamatujeme, jak europejští politici tančili po tomto vyhlášení kolem skotských politiků, přijímali je na půdě Evropského parlamentu a poňoukali je k odtržení od Velké Británie!
*

"Podle španělské ústavy bylo včerejší hlasování v Katalánsku nezákonné." (Margaritis Schinas, mluvicí vovčáček Evropské komise) EK důvěřuje vedení španělského premiéra v otázce řízení tohoto těžkého procesu a věří v dodržování španělské ústavy a základních lidských práv.
"Být střelen při hlasování gumovým projektilem." (Mrtvá Kočka)

Menažerie se směje snahám evropských institucí, které chtějí působit jako moderátor jednání mezi centrálními španělskými orgány a katalánskými odpadlíky. Teď! Když už 9. listopadu 2014 uspořádala katalánská vláda "nezávazné" (a "neústavní") referendum o nezávislosti. Účastnilo se 42 voličů a pro bylo asi 80 % hlasujících. A reakce Brusele?
"Nula bodov." (Duch režiséra Jána Roháče)

Úterý 3. října 2017

Evropská média a někteří politici si servítky neberou.

"Potvrdily se nejhorší obavy. Španělská vláda Mariana Rajoye referendum o nezávislosti Katalánska potlačila za použití policejního násilí. Nesčetně voličů bylo zmláceno nebo zraněno gumovými projektily. Takto s jinak smýšlejícími zacházejí diktátoři, ne demokraté. Barcelonská krvavá neděle je ostudou pro Evropu."(Neue Osnabrücker Zeitung. )  

"Nemůžeme být lhostejní ke způsobu, jakým španělské orgány (ať už jsou to vláda, policie nebo soudy) neberou ohled na právo katalánského národa, který se chce na základě tohoto práva svobodně rozhodnout o svém politickém postavení ." (Z prohlášení stovky portugalských osobností.)

"Některé scény na #Catalonia dnes ráno jsou celkem šokující a určitě zbytečné. Jen nechte lidi hlasovat." (Nicola Sturgeon, skotská premiérka)

"Odsuzuji násilí, které nahrazuje demokracii a dialog." (Carwyn Jones, waleský premiér)

"Aniž bychom se rozhodli o volbě, která se má učinit, věříme, že právo katalánských občanů určit jejich budoucnost musí být respektována. Odsuzujeme zatýkání lidí a zabavení volebního materiálu, což je nehodno moderního a demokratického státu." (Skupina švýcarských poslanců)

"Evropská unie je pokrytecká, když používá dvojí metr, který členské státy uplatňují vůči Kosovu a Katalánsku." (Aleksandar Vučić, srbský prezident)

"Přiznávám, že si o Španělsko děláme velké starosti, ale je to samozřejmě vnitřní záležitost španělské vlády. Doufám, že se podaří krizi překonat." (Vladimir V. Putin, prezident RF) 

Další jiní jinde.

Ano, uznáváme, že obavy EU o drobení členských zemí jsou oprávněné. Ale Španělsko není jediné, kdo má tyto problémy. Jen je první.

"Ne, první je Belgie a Brusel." (Mrtvá Kočka)

Středa 4. října 2017

"Budoucnost není v odtrhávání se, ale ve spolupráci na federalizované Evropské unii." (Guy VerHofstadt, předseda liberální poslanecké frakce EP)
"A evropskou federaci ti schválil kdo?" (Mrtvá Kočka)
"Německo a Francie." (Duch George Orwella)

"Někdy si situace přiměřené použití síly vyžaduje." (Frans Timmermans,  místopředseda EK v diskusi ke Katalánsku v Evropském parlamentu)
"Što éto takóje »přiměřené použití síly«?" (Žena Moby Dicka)
"500 zraněných a aspoň 59 mrtvých." (Duch lasvegaského střelce Stephena Paddoucha)

*
Tereza Májová, britská premiérka, při svém proslovu na konferenci konzervativců kašlala.
"Je oslabená." (Političtí analytici)

Tereza prohlásila, že občané Evropské unie, kteří (už) v Británii jsou, jsou vítáni. Rovněž tak doufá, že podobně nadšeně budou přijímáni i britští občané v EU. Avšak vláda imigraci bude kontrolovat  – i kdyby měla země ztratit přístup k jednotnému trhu. Po tomto vystoupení spadla libra o jedno procento.
"Což nahrává britským vývozcům a prospívá i Londýnské burze cenných papírů." (Burzovní analytici)

Čtvrtek 5. října 2017

Z kultury: Od neděle platí v Rakousku zákaz zahalování obličeje na veřejnosti. Zákaz byl namířen proti pokrývkám hlav muslimských žen, ačkoliv se tak netvářil.
"A Evropská komise mlčí." (Žena Moby Dicka)

Rakouské ministerstvo vnitra upřesnilo, že zákaz se netýká masek, které se nosí během oslav Halloweenu.
"Už víme, v čem půjdeme slavit svátek mrtvých!" (Muslimští teroristé)
*

V Lipecké oblasti v Rusku začalo společné letecké cvičení vzdušných sil Ruské federace a Republiky Srbsko.

Pátek 6. října 2017

Dnes vyhlásil norský Nobelův výbor nové nositele Nobelovy ceny za mír. Stali se jimi bojovníci za jaderné odzbrojení z Mezinárodní kampaně za zrušení jaderných zbraní (ICAN), což je spolek sestávající se z 468 nevládních spolků ze stovky zemí světa. ICAN upozorňuje na katastrofické humanitární důsledky jakéhokoli použití jaderných zbraní.

Papež Franta Jednička se tentokrát nedočkal.
"Ten si musí počkat na svatořečení." (Moby Dick)

Kancléřka Anděla Merkel taky ostrouhala.
"Ta by měla dostat cenu za budoucí evropskou občanskou válku." (Kurdská Želva)
*

Nobelovku za mír by podle mínění menažerie Moby Dicka měli dostat expremiéři Vladimír Mečiar a Václav Klaus za mírové rozdělení Československa. Připomínáme, že Deklarace Slovenské národní rady o svrchovanosti Slovenské republiky byla přijata už 17. července 1992.
"Protiústavně." (Českoslovenští ústavní odborníci)
"Bolo to prirodzené právo slovenského národa na sebaurčenie tak, ako to zakotvujú aj všetky medzinárodné dohody a zmluvy o práve národov na sebaurčenie." (Carles Puigdemont)

"Jo, jo. Akorát nevíme, k čemu vám ta vaše odbojná samostatnost na zbytku světa bude, kamarádi v Barceloně." (Žena Moby Dicka)
"Bude to hold Katalánsku!" (Duch George Orwella)
*

A na závěr něco veselého ze sportu: Brazilská policie zatkla Carlose Arthura Nuzmana, předsedu národního olympijského výboru. Klade mu za vinu ovlivňování volby pořadatele loňských letních olympijských her v Rio de Janeiru. Carlos se podílel na rozdělování úplatků ve výši $2 miliony.
"To dostaneme za rozcvičení!" (Nejmenovaný fotbalista podle agentury MnZ)

Však kdyby Brazílie získala zlatou ve fotbale, pak by ty úplatky asi nikomu nevadily…
"Žádnému Brazilci." (Mrtvá Kočka)
***

Moby Dick a jeho menažerie se omlouvají, že pro nedostatek času a prostoru nepokrývají všechny zprávy týdne. A také ani pravidelně. Avšak snaží se hlavně nacházet souvislosti věcí pod povrchem. Bohužel teď nemají moc času, ale někdy to prostě vyvře!
"Vyřve." (Mrtvá Kočka)

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na i schránku moby.dick@seznam.cz .
Všem dík!
>>:)) Moby Dick