pátek 8. února 2019

Duch Hugo Cháveze smrdí dál

(Nový světový pořádek, rouška pomoci, preventivní nukleární útok, Iljičovo revoluční přesvědčení, kampaně pro dobro lidstva a zničení Marsu.)

Poslední dobou se vyloženě flákám, avšak současné dochcípávání socialismu v mé oblíbené Venezuele mne trochu probralo. Protože jsem línej, vyrobil jsem zatím kompilát ze svého deníčku, ve kterém chci obecenstvu připomenout, jak probíhal vývoj tamního režimu za předchozího prezidenta Hugo Cháveze. Zde jsou tedy postřehy, jak jsem je aktuálně zveřejňoval v letech 2008-2013:  


Neděle 5. října 2008

Skupina sovětských, pardon, ruských válečných lodí po dlouhé době vyplouvá na světový oceán. Nejdříve se zastaví v Sýrii, poté v Libyi, načež zamíří do Venezuely. Součástí plánovaného cvičení je také "spolupráce se spojenci".

Venezuela místo Kuby - a máme tu vskutku klasické spojence sovětského imperialismu.

Středa 7. ledna 2009

Už několik dní trvá vypouštění raket palestinskými teroristy z Gazy na jižní Izrael. Vrcholí tak nepřetržité sedmileté bombardování izraelského území. Izrael se brání. To je důvod, proč Venezuela dnes vypověděla izraelského velvyslance v Caracasu a také všechny zaměstnance velvyslanectví.

Pondělí 16. února 2009

Venezuelský prezident Hugo Chávez, který spravedlivě vládne svému lidu už 10 let, bude moci v roce 2013 znovu kandidovat. Umožnila to změna ústavy, kterou voliči schválili v drtivé většině 54 %. Totiž že prezidenti mohou kandidovat donekonečna. Chávez se zaradoval:

"Pravda a důstojnost venezuelského lidu triumfovaly."  Pan prezident se těší, že bude moci vládnout stejně dlouho jako jeho přítel a vzor (a drogový kmotr) Fidel Castro. Ale Hugo, poslouchej, ani Fidel nebyl prezidentem na doživotí!

BTW: Socialistická Kuba není zemí "rozvojovou", avšak úpadkovou: Už se dopracovala k tomu, že si smíte za měsíc koupit jedno kuře, kilogram cukru, tři kila rýže, 30 deka soli, půl kila fazolí, 14 vajíček – a půlku mýdla. Co více byste si chtěli pořídit za průměrný plat 20 euro? A pokud jste důchodce, pak tedy máte jenom 6 euro na měsíc. Sám současný prezident brácha Raúl Castro připustil, že "přísun potravin nedosahuje ani 50 procent potřeb dospělého člověka". Ještěže jsou Kubánci takové velké děti! 


Venezuelané se taky těší na reálný socialismus.

Středa 8. dubna 2009

Soudruh Hugo Chávez navštívil Peking. Tato návštěva je, dle jeho slov, "součástí vytváření nového světového pořádku".

Neděle 19. dubna 2009

US prezident Obama si na meziamerické konferenci potřásl ruku s venezuelským malým Gottwaldem velkým Hugo Chávezem. Nabídl mu "rovnocenné partnerství a dialog". Setkání amerického prezidenta s bandou latinoameričanů skončilo bezvýsledně.

Úterý 12. ledna 2010

Venezuelský socialismus řeší svůj trvalý státní krach. Moudrý vůdce všeho lidu, companero Hugo Chávez, poslal do ulic Národní gardy, které by měly zabránit "spekulacím" (míněno zdražení). Zvyšování cen (po devalvaci bolívaru, ke které Chávez přistoupil ve snaze zvýšit příjmy z ropy, poté co ze země prchají znárodňované nadnárodní koncerny) je prý "druhem zločinu".

Venezuelci by si měli číst v dějinách KSČ(M). Hugo je asi tak padesát let za Klementem. Už znárodnil průmysl, omezil nezávislá média, je sovět... , é, ruským vojenským spojencem, z Ruska dostává i půjčky na nákupy ruských zbraní, provedl devalvaci... Kdy začne popravovat politické odpůrce?

Středa 13. ledna 2010

Zemětřesení na Haiti. Premiér Jean-Max Bellerive odhaduje počet obětí na "výrazně přes sto tisíc". (Konečná čísla kolísají mezi 150 a 300 tisíci, jen 112 tisíc z nich bylo nalezeno a pohřbeno.) Nikde nejsou vidět policisté, armáda ani záchranáři. Přicházející pomoc a záchranné práce neřídí nikdo z místních papalášů.

Rychlou reakci osvědčily – tak jako vždy - nejlepší a nejefektivnější záchranné jednotky světa: USA na místo posílají 3.000 vojáků. Jako první otevírá své polní nemocnice izraelská armáda. CNN později izraelskou humanitární misi označila za jedinou, která na Haiti dokáže poskytovat komplexní lékařskou péči. 

Neděle 17. ledna 2010

K Port-au-Prince doplula letadlová loď USS Carl Vinson. Vrtulníky přepravují z její paluby potravinovou pomoc, zpátky berou zraněné do lodní nemocnice. Lodní vodárna dokáže vyrobit za den 1500 m3 pitné vody ze slané – je to další pomoc zkoušenému Haiti. Američané ohlásili záměr navýšit počet svých vojáků v této humanitární akci na 10.000. Americká armáda obsadila a zabezpečila místní mezinárodní letiště - USA ho berou dočasně do své ochrany. Nad ranvejí už konečně nekrouží zoufalá letadla, pomoc z nich může být konečně dopravena na zem. A konečně ji nikdo nerozkrádá a někdo organizuje!

Komu to bude vadit jako prvnímu?

Pondělí 18 ledna 2010

Venezuelský prezident Hugo Chávez je nepřekvapivě první v obraně svobody a nezávislosti bordelářské Haiti: Označil totiž postup USA v Haiti za "okupaci pod rouškou pomoci".

Hugo se nejspíš bojí případného zemětřesení ve Venezuele. Zatím nenastalo – jenom se ke znárodňovaným (= ukradeným) firmám přiřadily hypermarkety Exito s majoritním podílem francouzského řetězce Casino Guichard-Perrachon SA. Francouzští imperialisté se provinili "cenovou spekulací" - po Hugem nařízené devalvaci bolívaru.

Pátek 22. ledna 2010

Haitská vláda vylezla po devíti dnech z kanálů. Organizuje přesun 400.000 obyvatel z Port-au-Prince do stanových táborů mimo město. Má jít o "dočasné řešení".

Prezidentské hovado Hugo Chávez tvrdí, že zemětřesení na Haiti vyvolali Američani při testu "tajné tektonické zbraně".

Středa 3. února 2010

Rada bezpečnosti Ruské federace vypracovala pro prezidenta Medveděva "novou" válečnou doktrinu. Protože ve světě stále roste jaderné, chemické a bakteriologické zbrojení, vzrůstá mezinárodní terorismus a zostřuje se boj o energetické zdroje, tak si Rusko "vyhražuje právo" prevetivního útoku buď nukleárního nebo konvenčního v případě, že se bude cítit ohroženo – nebo budou ohroženi její spojenci.

Dvě upozornění Moby Dicka:
Á: Stačí, když se máť Rus bude "cítit ohrožena" - třeba pamflety typu "2.000 slov" nebo Deníčkem Moby Dicka.
Bé: Dnešní vojenští spojenci Ruska (dle vyjádření sovětských admirálů): Sýrie, Libye, Venezuela. A není snad Venezuela ve "smrtelném ohrožení"? Ostatně Sýrie taky.

Neděle 29. srpna 2010

Rosněft, ruský státní podnik, kupuje 50 % státního (znárodněného) koncernu Petroleos de Venezuela od venezuelských soudruhů.

Neděle 17. října 2010, Světový den úrazů

Venezuelský prezident Hugo Chávez v Moskvě slavnostně poklepal na základní kámen památníku revolucionáře Simona Bolívara. Načež získal od současného prezidenta Medveděva ujištění o co nejbližší dodávce 35 tanků T-72, která zvýší jejich počet na 98. Celkem si Chávéz od Ruska kupuje zbraně za $5 miliard. Další 4 miliardy - tentokráte v € - zaplatí za dva bloky jaderné elektrárny plus "výzkumný reaktor".  (Kde se nejspíš budou zkoumat dosud neprozkoumané možnosti bolívarského atomu...) Stavět by se mohlo začít za deset let - místo Temelína.

"Drahý Hugo, chtěl bych ti poděkovat za kolosální pomoc našemu lidu." (Alexandr Lukašenko, běloruský diktátor svému venezuelskému kolegovi na včerejší tiskovce děkuje za dodávky ropy.)
Hugo odvětil: "Můžeme vám dodávat klidně 200 let."

Venezuelskou ropu, těženou Rusy, kterou prodá v Bělorusku a pak si za to koupí v Rusku zbraně. Aby se stal fýrerem jihoamerického lidu...

Mrtvá Kočka: "Gazprom ve Venezuele odepisuje $300 milionů za neúspěšné průzkumné práce na místních neperspektivních nalezištích."

Pátek 10. prosince 2010, Den lidských práv

Urážka a nepřípustné vměšování do vnitročínských záležitostí se dnes odehrála v Oslu. Nobelovský výbor dal cenu míru zločinci a kriminálníkovi jménem Liou Siao-po. Ten je zločinec, neboť se pokoušel zastavit čínský rozvoj. A kriminálník je, že se za svůj nehorázný pokus propagovat svobodu slova dostal na 11 let do kriminálu. Cenu nepřevzala ani jeho manželka, ta je zatím ve vězení pouze domácím. Charta 08 musí být zničena!

"Západnímu pojetí lidských práv" se Čína nehodlá podřizovat. ČLR vyzvala všechny země, aby nobelovskou provokaci odmítli podpořit svou přítomností. Tomuto "čínskému pojetí lidských práv" se podřídily (anebo mu tleskaly) tyto země: Rusko, Ukrajina, Kazachstán, Tunisko, Saúdská Arábie, Pákistán, Srbsko, Irák, Írán, Vietnam, Kolumbie, Filipíny, Afghánistán, Pákistán, Súdán, Maroko a nezbytně i Kuba a Venezuela.

Pondělí 7. listopadu 2011, 94. výročí VŘSR

Terorista Šakal (známý i jako Carlos), který je od roku 1997 zavřený ve francouzském vězení na doživotí, využil svůj pobyt ke konverzi na islám.

"Vězení jen prohloubilo jeho revoluční přesvědčení." Pravil vrahův mladší bratr Vladimir.

Pravé Šakalovo jméno zní Iljič Ramírez Sánchez. Iljič se pochlubil venezuelskému deníku El Nacional tím, že celkem útočil stokrát, přičemž zabil 1500 až 2000 lidí. Do venezuelských médií se dostal jakožto rodilý Venezuelan. Moby Dick žádá, abyste si všimli té linky: Venezuelský marxista, spolupracovník sovětské tajné služby a palestinských teroristů, podvodník, vrah a terorista ("revolucionář"), školený na Kubě, schovávající se v komunistickém Československu, Německu a Maďarsku, socialistické Sýrii a islámském Súdánu, načež muslim...

Úterý 8. listopadu 2011

Daniel Ortega zvítězil v nedělních nikaragujských volbách a oficielně se - už potřetí - stává prezidentem v Nikaragui.

"Výsledek neodráží realitu". (Protikandidát Fabia Gadea.) Existuje "podložené podezření, že se při volbách staly podvody nevídaných způsobů a rozměrů".

Podvody? Jenom jedna volební místnost byla zapálena, volební komise nepouštěly příznivce opozice volit pouze "údajně". Jen někteří voliči opozice byli postřeleni.

Bývalý sandinistický partyzánský vůdce, posléze vůdce vojenské junty, načež demokraticky zvolený prezident Ortega by svého nynějšího vítězství nedosáhl bez soudružské pomoci venezuelského prezidenta Huga Cháveze. Ale není se třeba obávat. Daniel zůstává věrným údem jihoamerického lidu a od marxismu nepřešel k islámu, ale - ke katolické víře…

Pondělí 9. ledna 2012

Bolívarovská republika Venezuela vítá velkého syna státního ropného průmyslu, Mahmúda Ahmadíneřáda, který do ní přibyl v čele stočlenné delegace na přátelskou a pracovní návštěvu. Prezident bratrské islámské republiky Írán byl přivítán svým soudruhem Hugo Chávezem.

"Oba státníci se pozdravili jako bratři." (Však se jako "bratři" oslovují již od dřívějších návštěv.) Obě bratrské země mají už uzavřeno 270 mezistátních dohod, nyní je šance podepsat další.

"Naše vlády si přejí dále spolupracovat na zpomalení imperialistického šílenství, které nyní běsní více, než kdy dřív." (Hugo)
"Venezuelský a íránský lid jsou na cestě ke zničení veškeré bídy a arogance imperialismu." (Neřád.)

Načež si oba bratři potřásli rukama a počali žertovati o atomové bombě a obavách USA. Ty fóry by mě zajímaly. Jaké asi byly?

Mrtvá Kočka: "Třeba: Za jak dlouho doletí íránské jaderné střely do USA – z Venezuely?"

Neděle 8. dubna 2012 (Velikonoční)

54 % hlasů získal ve volbách Leonid Tibilov, bývalý ředitel místní KGB, a stal se tak prezidentem jedné severogruzínské provincie. Oba vítězové předcházejících prezidentských voleb tak přestali být prezidenty. Ten gruzínský okres je znám pod jménem "Jižní Osetie" a jako samostatný stát ho uznalo Rusko, Abchazie, Nikaragua a Venezuela. Kuba tentokrát stávkuje. K nejpokrokovějším režimům světa se ještě přidalo Nauru.

Žena Moby Dicka: "Proč Nauru?"
Mrtvá Kočka: "Možná se tak potvrzuje nepotvrzená zpráva, že v místní bance začala prát své peníze ruská mafie."


Neděle 30. září 2012

Průvod na podporu venezuelského prezidentského kandidáta Henriquea Caprilese byl napaden střelbou. Byli zastřeleni dva opoziční politici. Střelci odjeli autem státní ropné společnosti PDVSA.

"No, už je začíná popravovat. Své politické odpůrce." (Mrtvá Kočka)

Pondělí 1. října 2012

Zemřel třetí opoziční venezuelský politik, postřelený včera neznámými zločinci. Demonstrace proti důvodně podezřelému Hugo Chávezovi se účastnily desítky tisíc lidí.

Neděle 7. října 2012

"Byla to dokonalá a demokratická bitva." (Hugo Chávez, nesmrtelný venezuelský prezident, po volbách, kde získal 54 %.)

Vítěz venezuelských prezidentských voleb slíbil, že ve svém dalším šestiletém funkčním období socialismus ještě prohloubí.
Mrtvá Kočka: "Až na samé dno."

Hugo zachraňuje svůj lid před šílenstvím kapitalismu dotacemi sociálních programů, které kryje příjmy z nafty. Výdaje vlády jsou ovšem o 12 % větší. Dluhy rostou zejména vůči Číně, kam poslední dobou směřují koncese na těžbu. Další koncese získává Rusko. Je to jakási kompenzace ztrát, které obě země utržily v Libyi, kde již Hugův osobní přítel Muammar padl.

Další z přátel venezuelského socialismu: Zimbabwský černý komunismus Roberta Mugabeho a posvátná věc íránského náboženského nacionálsocialismu přítele Ahmádíneřáda. Hugo krom svého lidu podporuje vývozem levné ropy další své přátele – diktátory na Kubě, v Bělorusku a Sýrii.

Drobný problém socialistického rozkvětu: Zanedbaná údržba ropných zařízení, útěk odborníků, pokles produkce a nulové investice. Venezuela nemá rafinerie, takže si nechává odsávat levnou ropu a musí dovážet drahou naftu…

Krom představitelů USA a zemí EU poslal blahopřání k volebnímu vítězství Hugovi i předseda ÚV KSČ(M) Vojtěch Filip.

Pondělí 8. října 2012



Hugo slíbil, že i nadále bude pokračovat na "cestě bolívarského socialismu 21. století", a že tentokrát bude "lepším prezidentem": Znárodní další cizácké firmy. Tím zkrotí výpadky elektřiny, rostoucí zločinnost, inflaci a korupci.

Žena Moby Dicka: "Což jsou jen drobné chyby socialismu 21. století."
Mrtvá Kočka: "Totální moci."

Poznámka: Inaugurace bude až v lednu, podle vzoru ústavy USA…

Čtvrtek 10. ledna 2013

Venezuelský parlament rozhodl, že se nemusí dodržet Ústava, podle níž by dnes měla proběhnout inaugurace prezidenta Huga. Ta musí počkat, protože pan prezident dostal po páté operaci rakoviny zápal plic a bojuje na Kubě o život.

"Pokud prezident nesloží přísahu, přestává být prezidentem. Nevím, na co čekají členové Nejvyššího soudu. Nyní je ve Venezuele bezpochyby konflikt ústavní povahy a je potřeba, aby soud tento konflikt rozhodl." (Henrique Capriles, poražený prezidentský kandidát z říjnových voleb.) Nejvyšší soud by měl prý jmenovat "dočasného prezidenta".

Na náměstích venezuelských měst davy lidí nadšeně vítají začátek čtvrtého funkčního období doživotního prezidenta Cháveze.

"Zůstane prezidentem i po 10. lednu, ať o tom nikdo nepochybuje." (Diosdado Cabello, předseda parlamentu.)

"Prezidentskou funkci může dočasně vykonávat předseda parlamentu a Chávez může složit přísahu později před Nejvyšším soudem." (Nicolás Maduro, Chávesův viceprezident.)

Mrtvá Kočka: "Kdyby snad náhodou nesmrtelný Hugo přece jen umřel."

Připomeňme výsledky místního reálného socialismu: Příjmy z exportu ropy klesly od roku 2008 do roku 2010 o $62 miliard, ačkoli ceny suroviny stoupaly.
A to proto, že ropná společnost PDVSA  byla znárodněna, zisky se nereinvestují, potrubí se neopravuje a počet zaměstnanců se zvýšil z 30 na 120 tisíc.
Roku 2003 proběhla "ozdravná kůra", při které bylo propuštěno 18 tisíc kvalifikovaných zaměstnanců, kteří šli do stávky proti chávezovskému prožírání firmy. Mysleli si, že jsou nenahraditelní, a vida!

Žena Moby Dicka: "Tak oni byli nahraditelní, ale zůstali nenahrazení. Ve firmě zůstali pouze oddaní chávezovci."
Mrtvá Kočka: "Oddaní blbci."

Jejich prací není těžit ropu, ale rozdělovat příjmy z jejícho prodeje na dotování potravin, bytů, škol – a benzinu, který se musí do země dovážet.

Žena Moby Dicka: "Socialismus umí dobře rozdělovat, ale špatně produkovat."
Mrtvá Kočka: "Hlavně dobře krást."

Přestože země dostává desítky až sto miliard dolarů ročně za svou ropu, její zadlužení od r. 2002 vzrostlo z 28 na 130 miliard dolarů.

Neděle 13. ledna 2013. V Česku mrzne, jako by se ani nechumelilo.

Argentinská prezidentka Cristina Fernández Kirchner, peruánský prezident Ollanta Humala a venezuelský viceprezident Nicolás Maduro se sešli na Kubě u lože venezuelského (ex?)prezidenta Hugo Cháveze, aby se přesvědčili, zda po třetí operaci rakoviny a plicních komplikacích ještě dýchá.

Hugo je technicky ještě prezidentem, protože nový prezident, Hugo, nebyl dosud s to zúčastnit se ze zdravotních důvodů inaugurace.

Pokud by snad Hugo ještě před inaugurací zemřel, nemůže se tedy Nicolás stát jeho nástupcem. I když ho už Hugo svému lidu před operací pro sichr doporučil.

Pátek 25. ledna 2013

Venezuelský viceprezident Nicolas Maduro v rozhovoru pro ruskou televizi RT o možném nastoupení nemocného Hugo Cháveze na prezidentský stolec:

"Zůstáváme optimističtí, ve hře je ale spousta faktorů. Musíme si promluvit s doktory a vhodný moment vybere sám prezident Chávez. Nejdůležitější je jeho uzdravení. Každý ví, jak prezident Chávez vložil všechny své snahy a energii do této země, do boje pro nezávislost Latinské Ameriky, jak pořád stojí při svém anti-imperialistickém boji o celosvětovou sociální spravedlnost. Byl to prezident Chávez, kdo promluvil o globálním oteplování, takže každý může najít pravdu. Byl to on, kdo prosazoval boj proti globálnímu vykrádání a neoliberálním politikám, které zabíjejí Evropu. Byl to prezident Chávez, kdo neústupně bránil Palestince, když byli napadeni. Zatímco spousta zemí v arabském světě si vybrala ze strachu mlčení, prezident Chávez zvedl ceduli a Arabové ho oslavovali. Takže prezident Chávez byl kormidlem velkých kampaní pro dobro lidstva a dnes je jeho role uznávána miliony. Tady je důvod, proč je tento rozhovor s RT tak důležitý pro všechny diváky v USA, v Rusku a po celém světě: teď mluvíme do srdcí milionu lidí na celém světě, k těm, kdo věří v prezidenta Cháveze, obdivují ho, následují ho a hluboce ho milují. Říkáme jim, že prezident bojuje s nemocí; že my, jeho lidé, tady na něj čekáme až se vrátí. A jednoho dne se to určitě stane."

Sobota 9. února 2013

Venezuela včera devalvovala bolívar o třetinu. Dolar už nestojí 4,3, ale 6,4 bolívaru. Tedy v jednom z několika oficiálních kurzů. U veksláků je dolar za asi 17,5 bol. Inflace v lednu vzrostla z prosincových 20,1 na 22,2 %.

Žena Moby Dicka: "Co je to bolívar?"
Mrtvá Kočka: "Co je to vekslák?"

Neděle 10. února 2013

"Prezident se postupně a reálně zotavuje."(Diosdado Cabello, předseda parlamentu, Venezuela)
"Setkali jsme se hned několikrát. Přijal nás ve svém pokoji a mluvili jsme o bolívarské revoluci a o tom, co je ještě třeba udělat, abychom ji prohloubili." (Elías Jaua, ministr zahraničí, Venezuela.)

Agentura Muška na Zdi uvádí, že Hugo Ch. má metastázy v kostech po rakovině prostaty. Svinstvo.
Žena Moby Dicka: "Prohlubování bolívarské revoluce nebo metastázy?"
Mrtvá Kočka: "Oboje."

Čtvrtek 14. února 2013

"Náš velitel nyní podstupuje alternativní léčbu... Je to složitá a obtížná léčba, která v určitém okamžiku musí ukončit cyklus jeho onemocnění." (Nicolás Maduro, viceprezident Venezuely v TV prohlášení k národu.)
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »alternativní léčba«?"
Mrtvá Kočka: "Modlitby."

Pondělí 18. února 2013

"Děkuji Fidelovi, Raúlovi a celé Kubě! Děkuji Venezuele za všechnu lásku. Jsme zpátky ve vlasti. Díky, Bože! Díky milovaný národe!" (Hugo Chávez (neinaugurovaný prezident, Venezuela) se vrátil z Kuby domů. Přesněji do vojenské nemocnice, kde se bude doléčovat. Jak prozradil svým čtyřem milionům fanoušků na Twitteru.) Opozice se táže, proč prezident "nepromluví k národu".

Pátek 1. března 2013

Státní rádio "Hlas Ruska" zorganizovalo pro návštěvníky svého portálu hitparádu pěveckých výkonů světových politiků.

Silvio Berlusconi (který vydává vlastní alba) se umístil pátý (12,6 %).
"Zpívej, Silvio!" (Neapolská prokuratura.)
Čtvrtý je jinak neviditelný Traján Basescu (prezident, Rumunsko, 12,8 %).
Třetí Hugo Chávez (neinaugurovaný prezident z přátelské Venezuely, 15,54 %.)
Mrtvá Kočka: "A co teprv, kdyby neměl trubičku v hrtanu!"
Na druhém místě se umístil Barack Obama (17,6%).
A vítězem je – překvapivě – Vladimír Putin (23,10%)!

Mrtvá Kočka: "Hele, tohle zní skoro jako zpráva rádia Jerevan."

Úterý 5. března 2013

Zesnul demokratický diktátor Venezuely Hugo Rafael Chávez Frías. Jeho velkými vzory byli Simon Bolívar, Ježíš Kristus a Marx.

Začínal jako vojenský pučista. 4. února 1992 zorganizoval neúspěšný převrat, který mu později posloužil v osobním Pí Ár.  Po dvou letech dostal milost. Roku 1998 vyhrál prezidentské volby – díky kampani proti korupci a chudobě. Ústavní většina v parlamentu mu pomohla změnit ústavu. Díky tomu dostal diktátorské pravomoci a vládl díky dekretům a populistickýmh referendům. Ovládl nejen zákonodárné, ale i hospodářské orgány státu, včetně odborů. R. 2002 zase on zvládl puč pravicové opozice. Nechal si pak "odsouhlasit" neomezený počet prezidentských období. Postupně potlačil svobodu slova. Znárodnil naftový průmysl, čímž zkorumpoval voliče a snížil těžbu. Díky tomu je ve Venezuele vyřešena bytová otázka a prakticky neexistují sjízdné silnice. Vyhlásil "bolívarskou revoluci" a "socialismus pro 21. století". Díky tomu vzrostl počet lidí, žijících pod $2/den z 43 na 53 % a do země se dováží jak káva, tak benzin. Modernizuje se pouze armáda – za ruské půjčky se kupují hlavně ruské zbraně. Jeho největšími osobními přáteli byli soudruzi diktátoři, polodiktátoři, carové a jiní upíři demokracie od Kuby přes Rusko až po Írán.

Zástupci těchto mocností a nemocností vyjádřili upřímnou soustrast se skonem vůdceho.

Žena Moby Dicka: "Nejupřímější je na Kubě a dalších zemích Latinské Ameriky, kam dodával ropu za subvencované ceny."

Středa 6. března 2013

Vedení Venezuely vyhlásilo sedmidenní státní smutek na počest padlého neinaugurovaného prezidenta Hugo Cháveze. Nové prezidentské volby mají být do 30 dnů. Hugo před odjezdem na svou poslední operaci na Kubu označil pro všechny případy svého korunního prince: Je jím viceprezident Nicolas Maduro. Už jsou kvantifikovány výšky subvencí do ropy pro spřátelené státy: Tři až čtyři miliardy dolarů amerických ročně.

Nicolasovo vítězství se předpokládá, i přes 20% schodek HDP a vysokou inflaci. Revoluční milice totiž mají v prackách tisícovky samopalů z ruské rozvojové pomoci.

Pátek 8. března 2013

K rakvi Hugo Cháveze se od středy, kdy byly jeho ostatky vystaveny, přišly poklonit už dva miliony truchlících Venezuelanů, kteří kvůli tomu vystáli kilometrové fronty.

Mrtvá Kočka: "Ještě delší než na benzin."

Aby se dostalo na všechny, byl státní smutek prodloužen o dalších 7 dní.

Žena Moby Dicka: "Stačí ještě párkrát prodloužit, a máme tu volby."
Mrtvá Kočka: "Nepřekonatelná volební kampaň!"

No jo, slyšeli jste snad něco o vůdci opozice guvernéru státu Miranda, o Henriquovi Capriles Radonskim?

"Víte, proč prezident Chávez zanedbával své zdraví a bojoval s nemocí téměř dva roky v čele naší země? Protože se nám plně odevzdal svým tělem a duší a zapomněl na všechny povinnosti vůči sobě samému." (Nicolas Maduro, provizorní prezident, Venezuela.)
Mrtvá Kočka: "Neměl by ses, Nicolasi, taky tak honit!"

"Národu a světu chci říci, že jsme rozhodli o nabalzamování těla našeho velitele. Takže zůstane navěky v muzeu, kde si ho lidé budou moct prohlédnout – stejně jako Ho Či Mina, Lenina nebo Mao Ce-tunga." (Nicolas Maduro, provizorní prezident, Venezuela.)

Žena Moby Dicka: "Opravdu vybraná společnost."
Mrtvá Kočka: "Škodaže se Stalin rozpadl – a Hitlera mu spálili."

"Rusko disponuje absolutně špičkovou technologií balzamování, která už funguje mnoho let a je rozpracovaná do detailů." (Nejmenovaní moskevští specialisté z "Vědeckovýzkumného a učebně metodického střediska biomedicínských technologií", kterážto sovětská tajná laboratoř spadá do kompetence kremelské ochranky FSO.)

Caracas je přeplněn zahraničními soudruhy prezidenty a prezidentkami: Raúl Castro (Kuba), Dilma Rousseff (Brazílie), Evo Morales Aima (Bolívie), Juan Manuel Santos (Kolumbie), Rafael Correa (Ekvádor), José Mujica (Uruguay), Porfirio Lobo Sosa (Honduras), Ollanta Humala (Peru), Enrique Pena Nieto (Mexiko), Mohamed Ahmadíneřád (Írán), Alexandr Grigorjevič Lukašenko (Bělorusko).

Žena Moby Dicka: "Chtějí taky požádat o balzamování."
Mrtvá Kočka: "Nejraději ASAP."

Ze Španělska přijíždí korunní princ Felipe. Spojené státy zastupují nesoudruzi Gregory Meeks (kongresman) a William Delahunt (exkongresman).

V této bolestiplné chvíli si připomeňme výraznou Hugovu ekologickou radu, jak šetřit s vodou: "Někteří lidé si ve sprše zpívají, půl hodiny ve sprše. Počítal jsem to, tři minuty a už nesmrdím."

Mrtvá Kočka: "Ale smrdíš!"

A tento planetární objev: "Vždy jsem tvrdil, že na Marsu mohla existovat civilizace. Ale možná tam dorazil kapitalismus a planetu zničil."
Žena Moby Dicka: "Konec všem nadějím, Jiří Paroubku!"

Večer začal samotný funus. Proslovem věrného Hugova spolubojovníka provizorního prezidenta Nicoláse Madura, jenž na rakev zemřelého exprezidenta položil repliku šavle Símona Bolívara.

Sobota 9. března 2013

Moby Dick: "Nebude ji potřebovat. Má ty revoluční sovětské samopaly Kalašnikov."
Žena Moby Dicka: "A státní pokladnu ke korumpování dolních šestadvaceti milionů."
Mrtvá Kočka: "Ale měl to pěkný!"

Současná vsuvka: Konstatuji, že Fidel sice nebyl prezidentem na doživotí, ale Hugo je prezidentem i po smrti!

Sobota 30. března 2013 (Bílá)

Venezuelská státní televize začala v rámci Velikonoc vysílat animovaný klip o nanebevzetí Hugo Cháveze. Svatý Hugo je v nebi vítán vrahouny typu Che Gevary nebo zkorumpovanými levicovo-odborářskými latinoamerickými diktátory. Krom toho Chávez nejspíše zvolil týden před svou oficiální smrtí i papeže Františka:

"Chávez může kdykoli na nebesích svolat ústavodárné shromáždění, aby pozměnil katolickou církev tak, aby lidé, očištěný lid Kristův, vládli na zemi." (Nicolás Maduro, úřadující prezident a kandidát na prezidenta, Venezuela.)

Pátek 8. února 2019

Nicolás aneb Mikuláš Maduro bude hrdinou dalšího historického přehledu, jak reálný socialismus zničil nejbohatší zemi regionu. Zlatých 22,2 % inflace! Teď je to přes milion. Zlaté kubánské kuře na týden, zlatého půl kila fazolí! Nemlich to samý zažila při své cestě za socialismem s nekonečným znárodňováním a zdarmými benefity Zimbabwe v roce 2000. Než přešla na dolar.

Kdy přejde Venezuela na dolar?

"Spíš na rubl." (Mrtvá Kočka)

Protože Maduro nechce dopustit "americkou okupaci pod rouškou pomoci", vyčkává nyní pravděpodobně na humanitární pomoc od Ruska.

"A Kuby, Libye, Zimbabwe, Íránu a Palestinské samosprávy." (Mrtvá Kočka)

Anebo Číny?

"Záleží na tom, komu víc dluží." (Žena Moby Dicka)
"Anebo vyčkává prevetivního útoku Ruska na USA – buď nukleárního nebo konvenčního – když je ohrožen jeho spojenec nejvěrnější. (Mrtvá Kočka)

The End, pro dnešek, 8. února 2019