úterý 12. března 2019

Výpadek rozumu


Čínské půjčky, ruské zbraně, boj socialismu proti neoliberalismu a kontrarevoluční venezuelský parlament

(Dějiny nejen venezuelského socialismu 21. století v Moby Dickově kostce pokračují vítězstvím opozice v parlamentních volbách 2015. No, vítězství…)
*****

 
Čtvrtek 3. září 2015

Před 70 lety byla podepsána kapitulace japonského císařství, čímž ofiš skončila Druhá světová. ČLR slaví výročí "vítězství čínské lidové války proti japonské agresi a světové války proti fašismu". Poprvé. Byl pozvaný i japonský agresivní premiér, ale nepřijel. Nepřijelo více státníků. Přijeli zástupci dvaceti zemí. Náš Mlhoš byl nejvyšší a největší pohlavár z celé Evropské unie i NATO.

70 let nic, a teď najednou oslava? Proč? Aby se mohlo předvést několik veteránů ze spojeneckých zemí, než umřou? (Průměrný věk těch hrdinů je dnes kolem 90 let.) No, taky napochodovala vojska současných spojenců Číny:  Ruska, Běloruska, Kuby, Srbska či Egypta.
"Jenom Venezuela a Severní Korea chyběly." (Mrtvá Kočka)

Hlavně se však na mohutné manifestaci vojenské síly (12.000 vojáků, 500 tanků a 200 letadel) mohly světu předvést nové supermoderní zbraně, "jaké svět dosud neviděl". 80 % z nich bylo vskutku představeno poprvé. Proč teď?

"Představení se japonskému agresorovi." (Moby Dick)
"A všem dalším agresorům, kteří těží ropu na čínských písčinách, vzdálených i tisíce kilometrů od Číny." (Žena Moby Dicka)
"Aby si to včas rozmysleli." (Mrtvá Kočka)

A – Venezuela nechyběla! Alespoň v osobě svého bolí-prezidenta Mikuláše Madury. Vyžmuntral zde na Číňanech $5 mld. na zvýšení skomírající těžby znárodněné ropy.
"Čímž ji znárodnil znovu – tentokrát pro čínský národ." (Žena Moby Dicka)

Mikuláš se poté setkal s Vladimirem Vladimirovičem Putinem.
"Aby si dohodli, jaké ruské zbraně nakoupí Venezuela za čínské peníze." (Mrtvá Kočka)

Úterý 29. září 2015

Na jevišti VS OSN vystoupil světově proslulý venezuelský bolí-prezident Mikuláš Maduro. Zatleskal úsilí revolučních národů, které po celém světě podporují boj socialismu proti neoliberalismu. Uronil slzu za soudruhem libyjským diktátorem Kaddáfím (liboval si, jakej byl za Hitlera, é, Kaddáfího v Libyi pořádek), ocenil přítele Asada za boj s terorismem a pochválil kolegu Baráka Obavu za to, že "je natolik smělý, že vypracoval novou politiku vůči Kubě". O vnitřních problémech Venezuely, jako věznění politických odpůrců, porušování svobody slova, korupci, výpadcích elektrické energie a dodávek hajzlpapíru, neudržitelných sociálních programech a obludné inflaci se nezmínil.

BTW: Venezuela si skutečně za těch 5 čínských miliard kupuje – 12 nových ruských víceúčelových bojových letadel typu Su-30/ Flanker-C.

Neděle 18. října 2015

Bolí-vláda socialistické Venezuely předpovídá letošní roční míru inflace ve výši 85 %, ale příští rok to má být už jen 60 %.
"Záleží to prý hodně na cenách ropy." (Žena Moby Dicka)

Nezávislí analytici odhadují, že inflace bude mnohem vyšší, až v trojmístných číslech.
"Záleží to hodně na tom, kolik rozkrade Madurův klan." (Mrtvá Kočka)

Neděle 6. prosince 2015

Parlamentní volby ve Venezuele vyhrála opozice. V parlamentu dokonce získala ústavní většinu!

"Nezvítězila opozice, ale kontrarevoluce." (Mikuláš Maduro, venezuelský bolí-prezident)
"Nebude ten vůl žádat o internacionální pomoc?" (Moby Dick)
"Jenže Venezuela nesousedí s Ruskem." (Žena Moby Dicka)
"A Putin právě poskytuje internacionální pomoc soudruhovi Bašárovi, Asadovi II." (Mrtvá Kočka)
"No, Sýrie ale taky nesousedí s Ruskem!" (Moby Dick)
"Zatím." (Mrtvá Kočka)
"Hmmm. Sousedí. Středozemní moře je totiž opět ruským mořem." (V.V. Putin)

Hlas Ruska/Sputnik avšak své abonenty neznepokojuje informacemi o ohrožení socialismu ve Venezuele. A protože v Rusku se k tomu nerozpoutala (dez)informační kampaň, předpokládáme, že nebude následovat ani kampaň vojenská.

Pondělí 11. ledna 2016

Venezuelský Ústavní soud v prosinci "pozastavil mandát" tří poslanců (do té doby opoziční, avšak ve volbách vítězné) koalice Stůl demokratické jednoty (MUD). A aby to nevypadalo blbě, tak odstavil i jednoho socana (do té doby člena vládnoucí kliky). Tím vítězná koalice MUD ztratila dvoutřetinovou většinu, takže nemohla vyvolat referenda
o sesazení prezidenta Madura (jenž má na své stolici vytrvat až do r. 2019 – dokud do té doby nezmění ústavu na prezidentské doživotí),
o odvolání soudců Nejvyššího soudu,
o změně ústavy
či přijetí amnestie pro politické vězně.

Napadení MUĎáci přesto složili přísahu. Takže ÚS pravil, že vůbec všechny kroky, přijaté venezuelským Národním shromážděním, jsou "neplatné". Úplně všechny, nejen ty ústavní!

Aby k tomuto závěru venezuelský ÚS dospěl, musel nejdříve odcházející madurovský parlament najmenovat 13 nových ústavních soudců, kteří vzápětí rozhodli o neplatnosti volby čtyř poslanců. No a protože je ve Venezuele prezidentský systém, najmenoval si bolí-prezident Mikuláš Maduro minulý týden vlastní vládu, jež si už poradí s "buržoazním parlamentem".

"Neinspiroval se Mikuláš náhodou u Mlhoše?" (Moby Dick)
"Ale ne, je to přesně obráceně." (Mrtvá Kočka)
*****

Aktuální dodatek:
Úterý 12. března 2019

Venezuelu ničí tentokrát dlouhodobý výpadek elektřiny, kvůli kterému nefunguje ani rozvod pitné vody. Může za to:
a) trvalý socialistický bordel, dlouhodobé zanedbávání infrastruktury a žití z podstaty (podle odborníků),
b) hackerský útok ze strany USA (dle Mikuláše Madura).

Mikuláš má pro svou verzi nepřekonatelný argument: Kdo jiný než USA má takové možnosti ovládnout rozvodné sítě cizího státu?

K bodu a) se kloní US ministr zahraničí Mike Pompeo: "Mikuláš Maduro slíbil lidem lepší život v socialistickém ráji. Splnil ale jen část o socialismu, a ten se, jak se v minulosti už několikrát* prokázalo, receptem na ekonomické zruinování hospodářské politiky země."

*Několikrát: SSSR plus celé RVHP, Kuba, Zimbabwe, teď má nakročeno Jihoafrická republika, Francie a ostatní presocialistické státy Evropy včetně Česka.

To je také hlavní důvod proč čtenáře Psa votravujeme nějakejma Venezuelama. Hned u prvního článku této série totiž prohlásil komentátor Š. H.:

"Celkem je mi Venezuela šumák. Sleduji svůj záhumenek plus to, co je hned za mým plotem."

"Dobrej argument. Ale když novodobý socik už šumí po skalinách!" (Žena Moby Dicka)
****

Vytaženo z archivu a dopsáno v Praze na Lužinách v úterý 12. března 2019

Dějiny venezuelského socialismu 21. století v Moby Dickově kostce budou pokračovat. Viz i předcházející přehledy.

Chávezova třetí pětiletka 2008-2013: Duch Hugo Cháveze smrdí dál
Nástup Mikuláše Madura k moci, březen a duben 2013: Čas na tvrdou ruku
Co stihl nový bolí-prezident Mikuláš do konce září 2013: Socialistická cesta s čínskými rysy
Co stihl nový bolí-prezident Mikuláš do konce prvního roku své vlády (2014): Miss Venezuela
Jak Mikuláš zatočil s protistátními spiklenci (2015): Droga jménem socialismus