úterý 10. září 2019

900!

Vláda přidá od Nového roku důchodcům 900 korun měsíčně. Slýcháme a čteme už půl roku téměř denně. A shodly se na tom všechny politické strany, naši dobrodějové. Jenže když se na tu fantasticky skvělou zprávu podíváme blíže, už není tak fantastická.

Tak za prvé se jedná o průměrnou částku pro průměrného důchodce. Průměrný důchodce dnes bere průměrný důchod 13.319 Kč (podle webu Finance.cz. Dle ankety k uvedenému článku, jíž se účastnilo skoro 80 tisíc důchodců má asi čtvrtina seniorů (26 %) důchod menší než 9 tisíc, přesně čtvrtina důchod mezi 9 a 12 tisíci, další čtvrtka mezi 12 až 15 tisíci, a zbývající téměř čtvrtina (23 %) více než 15 tisíc. No to je přece nádhera!



U této ankety však existuje výběrový efekt: Údaje poskytli spíše juniorní senioři, než seniorní senioři. Tedy šedesátnící, sedmdesátníci, uživatelé internetu a aktivní čtenáři webu finance.cz. Neúčastnily se tedy starší ročníky a lidé, kteří nemají na placení dat, na počítač ba ani na chytrý telefon. Peníze ani náladu. Ozvalo se tedy jen málo seniorů s nejnižšími důchody.(Připomínám, že hranice příjmové chudoby pro rok 2018 páčila 11.963 korun měsíčně - a 600 tisíc našich seniorů nemá ani tolik!) Na čtvrtině nadprůměrně příjmových důchodců se v této anketě také podílely vdovy (a v poměru 1:5 i vdovci). Po smrti partnera se jim sice o něco snížily poplatky na elektřinu a vodu, ale nikoli nájmy. (Přestěhováním neušetří - menší byty jsou dnes dražší...) Utratí dvakrát méně za jídlo, avšak přišly o důchod muže, jenž je (průměrně) o 20 % vyšší. Poněkud tuto disproporci nahrazuje vdovský důchod, avšak nikoli zcela. Nicméně tyto vdovské a vdovecké důchody matematicky vylepšují statistiku v uváděné anketě.

Podle statistické ročenky za rok 2017 se u nás vyplácí asi 600 tisíc důchodů vdovám a vdovcům, zatímco dalších "sólo starobních důchodů" je přes 1,8 milionu. Uváděný průměrný důchod je statisticky vázán právě k těmto "sólo důchodům" a týká se zejména - seniorských párů.

Takže 900 korun se průměrně přidá k průměrnému "sólo důchodu". Srandovní je, že zatímco nadprůměrný plat má jen třetina pracujících, tak více než průměrný důchod pobírá téměř polovina důchodců. Protože medián důchodu se po poslední vládní rozdávačské vlně ocitl na sumě 13.258, což je jen o 61 korun méně než tolik citovaný průměr 13.319. Zásluhovost se tedy úplně smyla, je jedno, kolik jste vydělávali a kolik jste platili na daních, nakonec dostanete všichni stejně, podle odsloužených let. Důchody u nás tedy nejsou pojištěním, avšak - sociálním příspěvkem. A to "všichni stejně" bude velké podle toho, kolik bude mít erár nasyslíno z daní našich dětí.

Připouštím, že ten starobní důchod nakonec musí být sociální platbou, protože jinak by někteří důchodcové chcípli hlady (třeba těch deset tisíc s minimálním důchodem 4.040 Kč). Nemuselo by to tak býti, kdyby naše důchody dosahovaly evropských parametrů. Na důchody se u nás totiž vydává mnohem menší podíl HDP než je průměr EU. Podle ministryně práce a soc. věcí Jany Maláčové (ČSSD) by "důstojná penze" měla dosahovat 40 až 50 % průměrné mzdy, ve skutečnosti je to asi jen 20 %. Zvolená rovnice pro zvyšování starobních penzí, tedy valorizace podle zákona činí nejméně inflaci ("starobní" inflaci, tedy podle spotřebního koše důchodců nebo podle inflace obecné - počítá se vyšší hodnota) + polovinu růstu reálných mezd. Což vede k rozevírání nůžek mezi platy a důchody.

Řeknu to stručně: Jestliže starobáši chyběla někde stovka měsíčně, pak mu po valorizaci budou chybět dvě... (Mimochodem, podle jednoho průzkumu mezi tisícovkou starobních důchodců jim vystačí - musí vystačit - na jídlo za jeden den dvě stovky. To lze zvládnout pohodlně, když vypustíte zeleninu a ovoce anebo máte zahrádku.)

Reforma penzí je proto nutná. Za 25 let od vyřčení tohoto poznatku se na její přípravě podílelo asi sedm komisí, ale jejich návrhy, pokud někam vůbec dospěly, byly zahozeny už příští politickou garniturou. Bohužel to u nás není jako v Americe, kde program letu na Měsíc vydržel přes tři prezidenty a deset rozpočtů. (Ani v USA už to dnes neplatí - nejen co se kosmických programů tejče.)

Valorizace dle zákona hovoří o minimálním zvýšení důchodů, proto se různé vlády a partaje předhánějí v tom, kolik stále sílící populaci starších ročníků voličů, kteří statisticky významně pravidelně navštěvují volební místnosti, kolik jim přidat. A tak teď všichni křičí, jak jim nasypali navíc těch bájných devět set kaček. Šlo o politické rozhodnutí, které na vládě padlo právě na prvního apríle, aniž by bylo známo, kolik bude činiti zákonná valorizace přesně. Teprve na konci srpna měla valorizační kalkulačka vypálit konečnou zákonně minimální sumu, zatím se tak, pokud vím, nestalo. Podle odhadů ze začátku července, které by se měly lišit snad jen o desetikoruny, je ona nadzákonná "nadlimita", tedy štědrost, již si přisvojuje náš miliardářský premiér, spočítána na 180 Kč na měsíc.

Sto osmdesát kaček! Příští rok je přestupný, takže proti tomu, co by stát měl povinně (a nedostatečně) zvýšit, je to navíc asi

šest (číslicemi 6) korun na den.

A kvůli tomu je ten kravál!

Šest kaček je to průměrně. Někdo dostane navíc 6, někdo 4, někdo 8. Ó, to bude závisti, žlučovité nespokojenosti a řevnivosti mezi starobními seniory! A mnutí rukou volebních manažerů...

Psáno v Praze na Lužinách dne 10. září 2019

Autor je povinen ohlásit možný střet zájmů, který může vést k neobjektivitě: Jestiť starobním důchodcem, pobírajícím též vdovecký důchod; pracujícím, leč žel Bohu neplaceným důchodcem.

Poznámka: Taky budete důchodci starobní, pokud se dožijete. Rada zdarma: Vychovejte si hodné děti!