pátek 13. září 2019

Jiné vhodné místo

Foto na české Wiki z Č. Třebové Isolda11
Zastupitelstvo Prahy 6 se ve čtvrtek rozhodlo přemístit sochu maršála Koněva z veřejného prostranství "na jiné vhodné místo" a vybudovat místo něj památník osvoboditelům Prahy. (Nejspíš neznámému Vlasovci.) Ruské velvyslanectví vyskakuje až do stropu: "Doufáme, že i přes současné rozhodnutí místního úřadu zůstane pomník I. S. Koněva na svém historickém místě, a česká strana v plné míře zajistí jeho ochranu v souladu se svými mezinárodními závazky podle Smlouvy mezi Českou republikou a Ruskou federací o přátelských vztazích a spolupráci z roku 1993."


Jenže ona plastika byla ztopořena až v roce 1980. Ne třeba v roce 1947, kdy byla před nádražím v České Třebové umístěna socha Sbratření od akademického sochaře Karla Pokorného (její kopie je od roku 1960 v parku před pražským Wilsoňákem). A protože se onoho odhalení zúčastnili zástupci okupační Sovětské armády, tak byla tedy spíše výrazem osvobození od svobody než od německé okupace. Takže bychom ji měli z tohoto místa odstranit jakožto symbol sovětské okupace a mezinárodního komunistického teroru.  Snad proto ruský ministr kultury, člen vlády země, která nezákonně okupuje hned několik cizích území, zvedl (zatím jen) informační válku proti Praze 6. Nebudeme zde opakovat jeho rozhořčená slova, jenom mu připomeneme, že socha Sbratření v parku před Wilsonovým nádražím stále zůstává stát a i nadále vyjadřuje dík Pražanů za květen 1945.

Dále mu připomeneme, že vojenské hroby sovětských vojáků jsou u nás i nadále podle uvedené smlouvy pod  ochranou státu i obcí a jsou (za vydávání mnoha milionů) pietně uchovávány.. Jde o 4224 objektů - válečné hroby, památníky a pomníky padlých ruských vojáků. (Což Koněvsocha zjevně není.) Avšak na hroby československých legionářů v Rusku sere pes. Drazí slovanští bratři, (kteří jste nám toho tolik ukradli), chytněte se za nos a nejdříve sami splňte své povinnosti podle příslušné smlouvy, kterou se tak oháníte!

Vyvstává ovšem otázka, kam s ním? Tedy s maršálem. Do muzea? Přesněji do jeho lapidária? Které muzeum bude chtít být takto obdarováno? Blízké ruské velvyslanectví sochu na své zahrádce nechce. Maršálova dcera by ji snad chtěla, ale to by ono těleso musel přepravit zvláštní let českého vojenského letectva, pravděpodobně místo nějakého koně Převalského cestou do Mongolska. Nejlepší by asi byl hřbitov sovětských vojáků a normalizačních soch na Olšanech.

Zastupitelstvu Prahy 6 tímto dávám nejlogičtější radu:

Darujte Koněva Maďarům! Hezky by se vyjímal na hřbitově, kde leží tisíce obětí jeho válečných zločinů z roku 1956*.

Ostatně soudím, že prezident Miloš Zeman, který se (nejen v tomto případě) důsledně řídí pokyny ruského velvyslance, by se měl odebrat taky na nějaké jiné vhodné místo.

Psáno v Praze na Lužinách v pátek 13. září 2019

*Letecké bombardování a dělostřelecké ostřelování z tanků zejména dělnických čtvrtí v Budapešti.