tag:blogger.com,1999:blog-1906580742419998654.post5496518603170836960..comments2023-10-03T18:27:36.673+02:00Comments on Šamanovo doupě: MOBY DICK 2000: Úspory elektrické energieŠamanhttp://www.blogger.com/profile/13512447950542461219noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-1906580742419998654.post-10250133890780502702010-11-24T14:45:54.684+01:002010-11-24T14:45:54.684+01:00To čtenář V.L. ad SOP:
O deset let později SOP za...To čtenář V.L. ad SOP:<br /><br />O deset let později SOP zaveden v podniku České Mlno: <br /><br />NÁVOD K OBSLUZE RYCHLOVARNÉ KONVICE:<br /><br />Před prvním použitím umyjte vnitřek konvice pomocí jemných čisticích prostředků. Naplňte konvici vodou až po značku MAX a vodu převařte. Tento úkon opakujte několikrát (nejméně 5krát).<br /><br />Chcete-li účinně odstranit výrobní zápach, přidejte do vody kyselinu citrónovou.<br /><br />Před každým použitím naplňte konvičku vždy čerstvou vodou!<br /><br />Konvice může být používána pouze na suchém, stabilním, rovném a vyšší teplotě odolávajícím povrchu.<br /><br />Konvici vyjměte z podstavce a naplňte ji vodou. Nejméně po značku MIN, ale nepřesáhněte úroveň MAX. Při nedodržení této zásady hrozí přepálení topného tělesa nebo únik horké vody v průběhu vaření.<br /><br />Po naplnění konvice vodou víko důkladně zavřete; jinak se konvice při zahřátí vody nevypne automaticky. Správné fungování konvice je zaručeno jen při důkladně uzavřeném víku.<br /><br />Postavte konvici na podstavec a vložte zástrčku do zásuvky.<br /><br />Zapněte konvici vypínačem. Po zapnutí se rozsvítí kontrolka. Po uvaření vody se vypínač v konvici automaticky vypne. Konvici je možno vypnout i v průběhu vaření přepnutím vypínače. Opětovné zapnutí konvice po automatickém vypnutí je možné asi po 30 sekundách.<br /><br />Pozor! <br /><br />Po každém použití a před čištěním je důležité odpojit zařízení ze zásuvky.<br /><br />ČIŠTĚNÍ A ÚDRŽBA<br /><br />Před čištěním zkontrolujte zda konvice je odpojená z elektrické sítě a zda je ochlazená.<br /><br />Vodní kámen usazený na dně a na stěnách konvice čistěte opakovaným převařením vody s přídavkem octu, kyseliny citrónové nebo pomocí jiného odvápňovacího prostředku.<br /><br />Následně je třeba konvici důkladně propláchnout čistou vodou a otřít hadříkem.<br /><br />Konvici myjte teplou vodou s přídavkem jemného čistícího prostředku. Nepoužívejte drsné materiály.<br /><br />Nepoužívejte přístroj, dokud není zcela suchý (zejména podstavec a dno konvice).<br /><br />Pravidelně čistěte filtry.<br /><br />Nepoužívejte jiné metody čištění než doporučené.<br /><br />Pozor!<br /><br />Nikdy neponořujte kabel, zástrčku ani celé zařízení do vody.<br /><br />Poznámka: Tento SOP se právě objevil u konvice, kterou už nejméně rok používáme, a je v zásuvce navzdory návodu trvale zastrčena. Dno konvice musí být suché, pravděpodobně zvenčí. Ještě chybí upozornění, abychom vařili jedině pitnou vodu a nelízali v mraze kovové zábradlí.čtenář N.N.N.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1906580742419998654.post-9395572753148808012010-11-22T13:17:49.799+01:002010-11-22T13:17:49.799+01:00Pergille,
v tom mém případě žádné pytlíky polívek...<b>Pergille, </b><br />v tom mém případě žádné pytlíky polívek ani ničeho jiného nefigurovaly. To smrděla ta voda sama. V těch velkých flaškách (25 l?) nesmrděla. A když jsem vzorek té vody dal na 14 dní na světlo, nebylo jí nic. Takže to svinstvo bylo "ve stroji". Jak se tam dostalo, je mi záhadou. Ale zchladilo mi to nadšení, že se můžu napít dobré vody, kdy se mi zachce. <br /><br />Vodu mi vozí kamarád z jednoho lomu v Jeseníkách v kanystrech a já ji postupně piju - mám rád vodu jen tak, jen s trochou těch minerálií - ale bez CO2 a bez příchutí. A umím ocenit chutnou vodu. Nejraději mám krasovou. Ale musím se holt starat, otravovat kamarády a platit dopravu.stknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1906580742419998654.post-19212826292411715162010-11-21T23:07:16.605+01:002010-11-21T23:07:16.605+01:002 STK
Problém není v té vodě, ale v obsahu těch py...2 STK<br />Problém není v té vodě, ale v obsahu těch pytlíků. <br /><br />2 Informace<br />Ve zmíněných zemích prostě pracovníci opravdu nemají ani obědovou přestávku takovou, aby si zvládli uvařit klasickou nebo alespoň klasicky pytlíkovou (co se 10 minut vaří) polívku.A.S.Pergillnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1906580742419998654.post-70312297670482285932010-11-21T16:48:56.367+01:002010-11-21T16:48:56.367+01:00Pergile zásadně ty instantní polévky a jiné podobn...Pergile zásadně ty instantní polévky a jiné podobné potraviny nejím, protože, jak upozorňovala Asociace spotřebitelů, na obalu je jen napsáno, kdo ten produkt distribuuje (na př. Knorr), ale ne, kde byl vyroben. Třeba možná v Číně.<br />A pak to není tak velká práce uvařit polévku sama.informacenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1906580742419998654.post-233151712940050982010-11-21T14:43:02.302+01:002010-11-21T14:43:02.302+01:004 A.S.Pergill:
Existuje taky předpis, v jakých int...<b>4 A.S.Pergill:</b><br />Existuje taky předpis, v jakých intervalech a jak se mají ty stojany na vodu desinfikovat. Je poměrně přísný a zdá se mi, že se zásadně nedodržuje. U nás v "ústavu" bych se takové vody nenapil - jednou jsem se přimotal k jeho čištění a to, co teklo (a smrdělo) z chladiče i ohřívače mě přesvědčilo o tom, že voda z vodovodního řadu sice rozhodně aseptická není, ale množství bakterií je tam určitě menší. Ale člověk toho mikrtobiálního života za den spolyká - a žijeme.STK.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1906580742419998654.post-9203307714910158492010-11-21T13:29:44.895+01:002010-11-21T13:29:44.895+01:00Informace,
možná se budete chechtat, ale existuje ...Informace,<br />možná se budete chechtat, ale existuje obrovský problém ne s kafem, ale s instantními polévkami a těstovinami (s omáčkou), pokud jsou zalévány ne vroucí vodou (třeba z rychlovarné konvice), ale buď z automatu na kávu (tím myslím takové ty mašiny, jak je nahoře flaška s "kvalitní pramenitou vodou" a z jednoho kohoutku teče horká a z druhého vychlazená), kde je teplota někde mezi 80 a 90, když je seřízen na maximum, nebo dokonce vodou z vodovodu (která podle platných předpisů má být pod 60 (vše stupně Celsia). V takových případech se uplatní některé na teplotu citlivé bakteriální toxiny, které už ta vařící voda denaturuje, ale ta jenom horká nebo teplá ne. Mají (nebo před nedávnem měli) z toho dost problémy v USA a Japonsku, kde je tento styl stravování zaveden nejvíce.A.S.Pergillnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1906580742419998654.post-89968876900312959162010-11-21T11:11:04.690+01:002010-11-21T11:11:04.690+01:00Někde, chudáci čápi, přezimují i ve sněhu. Nikdo j...Někde, chudáci čápi, přezimují i ve sněhu. Nikdo je nenaučil migrovat do teplejších krajin.<br />http://www.cicogneracconigi.it/cicogna.phpinformacenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1906580742419998654.post-84429359195878069342010-11-21T09:39:53.979+01:002010-11-21T09:39:53.979+01:00Ohražuji se proti tvrzení, že by mé zprávy o čápov...Ohražuji se proti tvrzení, že by mé zprávy o čápovi a recepty na jeho kulinářskou úpravu byly jen italská ironie. To, že již staří Římané zkonzumovali místního plameňáka, až na některé oblasti Sardinie, kam nepronikla římská kultura, a následovně Italové snědli i místního čápa, jsou historicky doložené fakty. Rovněž tak i recepty pocházejí z knihy slavného římského chefa Marca Gavia Apicia "De re coquinaria" (italská edice A tavola con gli antichi romani, nakl. Bonanno) a italského chefa Pellegrina Artusiho "L' arte la scienza in cucina e l' arte di mangiar bene".<br />Jen bych ke zprávám o pokusu znova usadit v Itálii čápa z umělých chovů dodala, že ne vždy se setkává s úspěchem. Tito čápi totiž neumí migrovat, rodiče je tomu nenaučili a tak tráví zimu v Itálii. Většinou v přírodní rezervaci v Bentivoglio.<br />http://www.youtube.com/watch?v=DNVdsDJ_kFk <br />Onehdy ukazovali v TV francouzského milovníka letu Christiana Moulleca, který na deltaplánu s motorem doprovází při migraci do Afriky divoké husy a čápy. Čápi prý ho klidně mezi sebe přijali, ale divoké husy mu vynadaly, že musí dodržovat disciplinu a nedělat zmatek.<br />http://viaggi.libero.it/fotogallery/il_viaggio/in-viaggio-con-gli-uccelli-oche-fg2700/pg1.phtml<br />Tedy žádné kachny z mé strany!informacenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1906580742419998654.post-87999788333877736612010-11-21T00:05:38.341+01:002010-11-21T00:05:38.341+01:00Jskápak ironie, to myslím smrtelně vážně, ale pozo...Jskápak ironie, to myslím smrtelně vážně, ale pozor na tu vodu, abyste se nespálili, anebo aby vám nespadl ten eletrický ohřívač vody na záda, jako se to stalo jednomu známému,kterému to zlomilo žebro. Bojler se totiž vytrhl ze zdi.<br />Různé věci se mohou člověku stát. Ten pán z toho byl měsíce práce neschopný.informacenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1906580742419998654.post-25436510426866603632010-11-20T23:54:28.861+01:002010-11-20T23:54:28.861+01:00STK, božínku, to je ta jemná italská ironie, přece...STK, božínku, to je ta jemná italská ironie, přece! Stejně jako ty recepty na čápa...<br />\ :-)Šamanhttps://www.blogger.com/profile/13512447950542461219noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1906580742419998654.post-44872804255707523972010-11-20T23:25:37.568+01:002010-11-20T23:25:37.568+01:00Jak něco takového může napsat osoba, údajně žijící...Jak něco takového může napsat osoba, údajně žijící v Italsku!<br />Instantní kafe... teplá voda... Fuj!STK: Božínku...noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1906580742419998654.post-58129081514254337912010-11-20T20:46:07.715+01:002010-11-20T20:46:07.715+01:00To je nářků nad varnými konvicemi! Kupte si kafe v...To je nářků nad varnými konvicemi! Kupte si kafe v prášku a nalejte na něj teplou vodu z vodovodu. Uštříte tak 120 procent energie.<br />Proč to nenavrhnete panu Dutohlavovi, třeba Vás za to povýší ve funkci.informacenoreply@blogger.com