pátek 20. července 2018

MOBY DICK: Naše kuriosity


Neopatrné domy, přistižení opisovači, trhací vláda a prezident Trumpeta

"Plno kuriosit, pánové, plno! Kdo je přítelem srostlých dvojčat, dvouhlavých telat a podobných krás, nechť se jde podívat na zbořený dům v Mikulandské. Jinde to člověk ani nevidí! Zevnějšek zůstal v  celé své neporušené kráse jako hříšné tělo lidské ještě zůstává zevně vábivé, i když uvnitř už vše ďáblu propadlo, ale uvnitř domu sesulo se vše, a co ještě zůstalo nalípnuto, je pravá rarita. V Paříži vystavěli za 18 let 25.000 domů a z  těch se zbořil jeden jediný – hanba! U nás se vystaví za rok dva, a z  těch za půl roku čtyry spadnou! A když se ten neopatrný dům v Paříži zbořil, vzato jest stavební společnosti právo její ihned a zcela – jaký nerozum! Mohla přijíti komise, mohla dát stavitelům vysvědčení, že žádný z  nich do domu schválně nekopnul, a stavitelé mohli stavět dál. Neboť z  bořících se domů jsou výhody pro dělníka, který má až do své smrti, jež arci může být hned zde, pořád práci, v  lidu se pěstuje srdnatost a zvyšuje cit lásky rodinné, městu se dodá malebnosti a nájemníci nemají v  bytě štěnice a ošetřování v  nemocnici a pohřeb v obecní šachtu mají zcela zdarma."

(Jan Neruda, Naše listy, 7. 2. 1869 ve fejetonu "Naše kuriosity". Jediný rozdíl po téměř 150 letech je v tom, že tenkrát ten barák ve skutečnosti spadl "u třetího mostu".)

11. 2. 2009 jsem Nerudův letitý postřeh dával na Neviditelného psa, a tehdy jsem k tomu přičinil poznámku: "A dnes spadlo v jednom pražském rekonstruovaném domu schodiště. Pokud schodiště nebylo samo vinno, pak jistě těch devět dělníků, co na něm nezodpovědně stálo. Pan stavitel je z obliga. A pokud snad náhodou dělníci nebyli zdravotně pojištěni, jejich chyba, že pracovali v České republice!"

Nepadá nám v Praze náhodou moc rekonstruovaných domů? Možná to je důvod, že nejčastěji se "rekonstrukce" u nás koná tak, že se barák zbourá a postaví se nový. Někdy se na to, že je ho třeba zbourat, přijde až při rekonstrukci. Což je vhodné, neboť když třeba zastupitelstvo Prahy 13 schvalovalo investici 262 milionů korun na pořízení nového útulku pro staré lidi, pak slůvko "rekonstrukce" znělo jistě velmi dobře. Co na tom, že se kdosi takto elegantně zbavil paneláku v průmyslové periférii městské části v ulici Za Mototechnou (trefně od místního centra odděleno poklidnou Rozvadovskou spojkou). Byl sice k mání vhodnější nezastavěný pozemek, ale "rekonstrukce" zní lépe, než "stavba na zelené louce". Hlavně, že se ušetří. Avšak kdosi neidentifikovaný na radnici Prahy 13 "zapomněl" na změnu zákona o hospodaření s energií, které původní panelák neodpovídal, takže nakonec se musel zbourat a postavit znova. Vot rekonstrúkcija! Ale bylo to dražší jen o 23 milionů, což se vsákne. 110 staroušků bude mít zajištěné klidné dožití svých slunných dnů. Za 2,6 milionu za kus. Tedy za lůžko. Provoz bude stát další miliony. Jen za ty investice by si staroušci (spíše starušky) mohli vesele žít ve svém alespoň deset let. Ale to by neuvolnili tolik potřebné byty pro mladší, zdravou a krásnou generaci.

"A blbou generaci." (Mrtvá Kočka)
"Co čekat, když starostou jihozápadního města pražského je ten blbec z Horní Dolní!" (Expremiér Topolánek, 2009)

A dobrovolnickým organizací, které lidem nejvíce pomáhají za krutě nedostačujícího zájmu státu a obcí, by se musely platit ty miliony.
"Lépe se vyžaduje výpalné z miliard než z milionů." (Moby Dick)

Pozor - to se netýká konkrétně Prahy 13.
"Ale celé kapitalisticko-socialistické koncepce gulagů pro přestárlé, umírající, nevyléčitelné, nemocné, moc malé a moc slabé." (Žena Moby Dicka)
***

Máme koinečně vládu s důvěrou, avšak jaksi trhací, jako kalendář. Některá jména na kalendáři vydrží dva týdny, jiná o týden déle. Avšak některá nejspíš celé zbývající tři roky volebního období. Třeba takový předseda ČSSD, čtyřctihodný Jan Hamáček. Jednou ctihodný jako první místopředseda vlády, podruhé jako ministr zahraničí (pověřen řízením), potřetí jako ministr vnitra, a počtvrté? Je předsedou partaje, přece! No a tohle úterý hodil vidle do hnoje ministr práce a socialistických věcí, takže ve středu musel ve Sněmovně – už pateronásobný mnohoobročník – Jan Hamáček obhajovat zákon z dílny MPSV o (předvolebním) zvyšování důchodů místo něho...

Nejmenované ministryni za ANO a ministrovi za ČSSD zlomilo hřbet zjištění, že opisovali u svých závěrečných prací. To vše je velice kuriosní, když si uvědomíme, že druhá Babišova vláda měla být "vládou odborníků". Tak se také zdůvodňovalo, proč na jedenácti z resortů, které obhospodařuje hnutí ANOfert je celkem sedm nestraníků! Skutečnost je jiná: ANO prostě nemá vlastní kvalitní odborníky. Protože politický postup v partaji zaručuje toliko oddanost panu Předsedovi.

Připomeňme, že odborník na ministerstvu zdravotnictví (Ken ze Superstar 2005) vystudoval právo na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (Mgr.) kde posléze získal i druhý magisterský titul, a to z "mediálních studí" na Fakultě sociálních věd. Takže jeho odbornosti jsou hlavně dvě: Umí všechno okecat a právnicky "ošetřit".

"Takže je to taky lékař." (Moby Dick)
"Ošetřovatel." (Mrtvá Kočka)
"A hlavně už od ukončení studií pracuje pro Andreje B. Babiše". (Žena Moby Dicka)

V čele koaliční partaje pak stojí odborník ze všech největší, jak na vnitřní, tak na vnější, tak na sociální politiku Jan Hamáček, který svého času studoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze obor překladatelství/tlumočnictví.

"A ten svou závěrečnou práci náhodou taky neopsal?" (Moby Dick)
"Ne." (Žena Moby Dicka)
"Protože studia nedokončil." (Mrtvá Kočka)

Další kuriositou je, že ministři, kteří (možná) kdysi opisovali, museli odstoupit, avšak premiér (který je teď trestně stíhán za dotační podvod, a který je ve svazcích StB veden jako agent hned ve třech na sobě nezávislých svazcích), tak ten odstupovat nemusí.

"Protože ho miluje náš pan prezident." (Moby Dick)

No a náš kuriosní pan prezident Mlhoš Zeman ve středu pravil, že "není nic neobvyklého, když jeden ministr má na starosti dva resorty", a že Hamáček "se svými zkušenostmi může být velmi dobrým ministrem zahraničí". Kabinet je "kompletní" (skoro), Mlhoš totiž jmenoval vládu "včetně ministra zahraničí", a pokud pan předseda/místopředseda/ministr/ nerezignuje na kterýkoli ministerský flek, zůstává prostě ministrem. A pan ministr zahraničí (proč tedy pouze jakožto pověřený zastupující protektor?) nyní nerezignuje, takže Mlhoš má odpracováno.

"Považuji věc za uzavřenou." (Stádní prezident Mlhoš Zeman)

A takovou my máme vládu.
*

Jenže Američani jsou na tom ještě hůř, protože tam mají prezidentský systém a prezidenta, který si nevidí do huby a na začátku tiskové konference říká něco jiného než na konci.
"A k tomu tvítuje." (Žena Moby Dicka)

O jeho rozporných vyjádřeních k helsinské přelomové schůzce s "přítelem" Putinem více jiní jinde. Teď jen toto:

Odpověď na otázku, zda se Rusko vměšovalo do amerických prezidentských voleb (Helsinky): "Nevidím žádný důvod, proč by mělo." (Prezident USA Kačer Donald - Trumpeta)
Odpověď na otázku, zda se Rusko vměšovalo do amerických prezidentských voleb (den poté ve Washingtonu D.C.): "Nevidím žádný důvod, proč by nemělo." (Prezident USA Kačer Donald - Trumpeta)
"Prej se včera přeřek!" (Mrtvá Kočka)
Odpověď na otázku, zda USA zůstávají cílem vměšování pro Rusko: "Ne." (Trumpeta)
"Ano. To »ne« znamenalo, že prezident již nebude odpovídat na otázky." (Dobře bruslící mluvicí vovčačka Bílého domu)

NATO je nefunkční/funkční, Evropa si bude musit stačit sama/ vždy ji podpoříme, a tak dále cik/cak až do zblnutí.

Až se Trumpeta přeřekne při mačkání červeného tlačítka (styl "pal!-nepal!"), pak budeme mít ještě dost času zjistit, jestli ten, kdo se směje ale opravdu naposled, se směje nejlépe.

Nejbližší Trumpetovi spolupracovníci (tedy ti nejvěrnější, zatím) nevědí, co se mezi dvěma mocnáři (prvním a šestým na světě) vlastně odehrálo. Možná, že Trumpík s Putinem sjednali svobodné referendum, kterým by se východ Ukrajiny osamostatnil do dvou dělnických republik. (Vojáci jedné z nich sestřelili ruskou protileteckou raketou civilní letadlo, jak právě čerstvě už poněkolikáté potvrdili příslušní odborníci podle nezvratných faktů.) A pak by se mohli jejich vlády dohodnout s Ruskou federací o dalším vstupu vojsk.
"A dělníků do Ruska." (Mrtvá Kočka)

Avšak proč se ptát, co konkrétního oba prezidenti domluvili. Nejdůležitější je poselství pana US prezidenta:

"Dobře jsme si s Putinem rozuměli, což upřímě vadí zastáncům nenávisti, kteří chtěli vidět boxerský zápas." (K.D. Trumpeta)
"Křiklounům, kteří proti sobě rozeštvávají bratrské národy." (Moskevská Pravda, 1968)
"Tihle si rozuměli minimálně stejně dobře, jako Trumpeta s Kimem." (Mrtvá Kočka)

Moby Dick zde prohlašuje, že se vždy zastával pana amerického prezidenta proti útokům nepoctivého (navedeného a levičáckého) amerického tisku, ale něco si ani američtí neomarxističtí intelektuálové nedokázali vymyslet.

Trump je trumfl!