úterý 3. dubna 2012

Věci podivné


Vít Bárta je obžalován z uplácení poslanců své strany Věci veřejné. Při soudním jednání pláče nejen on, ale každý, kdo ho volil. Strana, která se do parlamentu dostala na základě svého protikorupčního čepejření, je prolezlá vzájemnými odposlechy, pletichami a předáváním obálek pro zchudlé poslance.


Ve stejné době začíná uveřejňovat Mladá fronta Dnes seriál odposlechů mezi bývalým primátorem Prahy za ODS Pavlem Bémem a postveksláckým podnikatelem Romanem Janouškem. Odposlechy možná pořídila BIS, odkud se dostaly do Agentury Bílého Lva, anebo si je ABL (majitel Vít Bárta) pořídila sama. Člověk s mnoha styky, jako je Roman Janoušek, jistě netelefonuje jen na jedno číslo. Ale zveřejněny jsou jen tyto nahrávky. Zatím. Pět let staré odposlechy, které právě teď někdo poskytl!

Na chudobný lid začínají dopadat první záchvěvy tupých i vychytralých škrtů, což jsou jen důsledky současné celosvětové krize. Ale lid se bouří, povstávají nové iniciativy, a když už ony iniciativy povstaly, vsunují se do jejich čela sociálnědemokratické odbory. Sdružená sdružení vyhlašují akci Stop vládě, která by měla 21. dubna přivést na Václavák rozhněvané odboráře, penzisty a studenty. Demonstrace bude požadovat několik drobností:
A) Zastavení reforem.
B) Demisi vlády.
C) Vypsání předčasných voleb.

Zastavení reforem tedy žádá šéfodborář z ČMKOS Jaroslav Zavadil. Pád vlády požaduje předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Ale měli by se páni dohodnout – když půjde vláda od válu, proč by rušila reformy? Čím by si tím (či státu) pomohla? Pokud však vláda neustoupí, pak Pomajblík "nevylučuje stávku", a "nevylučuje" ani, že by mohla trvat déle, než ta loňská celodenní. A taky by mohla být "mnohem bouřlivější, než tomu bylo loni".

Načež grémium partaje Věcí veřejných vpodstatě opakuje požadavky lidu: Vyzvalo své ministry, aby odešli z vlády k 1. květnu. Pakli do 26. dubna premiér Petr Nečas nepředstaví "konkrétní kroky, které navrátí vládě důvěryhodnost, a oznámí změny ve vládě." Co třeba? Tak Nečas by měl ukončit krizi ve státním zastupitelství. Což nemůže ani předseda vlády, ani ministr spravedlnosti, pokud máme nezávislé soudy a státní zastupitelství. Dále je nutno zacelit ránu "problematického systému vydávání sociálních dávek". Tak máme duben, průšvihy byly v lednu, co zacelovat je třeba? No jo, jedna díra je akutní: stále nemáme ministra školství! VV ho dosud nenominovalo, a vypadá to, že ani nebude muset.

Možná se však VV snaží jen zacelit dnešní zprávy o financování partaje jménem Věci veřejné. Kdy se ukazuje, že jeden advokát dokázal – ať už sám nebo prostřednictvím svých firem a kamarádů – vloni nadělit podnikatelskému projektu Víta Bárty 26 milionů korun (z 38,5 milionu, co VV celkem obdržely od různých sponzorů). Načež grémium VV a Poslanecký klub "konstatuje, že trvající krize důvěry mezi koaličními partnery způsobuje, spolu s dlouhodobě neřešenými problémy, krizi důvěry veřejnosti vůči vládě" a "vyzývá ministry nominované za Věci veřejné, aby neprodleně předali premiérovi Petru Nečasovi demise s účinností k 1. květnu 2012". Demise se mají podat patrně na nejbližším zasedání vlády, tedy dnes.

Tak já si myslím, že Nečas ty konkrétní kroky nastínil: "Musím v prvé řadě zdůraznit, že odmítám jakékoli vydírání a ultimáta…" A nezakrytě sdělil, že už toho má dost.

Vláda je nedůvěryhodná zejména – kvůli nedůvěryhodným VV! Když ministři VV přinesou demise, Nečas je s úlevou přijme a potáhne káru dál společně s TOP 09. A to až do předčasných voleb, které by měly proběhnout co nejdříve. Je třeba ale nejdříve připravit rozpočet pro příští rok, takže jako vhodný termín se jeví podzimní krajské volby. A vůbec není jasné, jak dopadnou.

Ony dnes zveřejňované odposlechy dle ABL, pardon, dle VV, ukazují zlotřilost ODS. Avšak tu zlotřilost, se kterou právě Nečas docela úspěšně bojuje! Před předčasnými volbami bude mít volnější ruce k potírání kmotrů. V případě Prahy se mu to už docela povedlo!

Vraťme se k obludné osobě Víta Bárty: Jako absolvent Policejní akademie České republiky v Praze se titulu JUDr. dopracoval na Akadémii Policajného zboru v Bratislavě a odposlechy jsou jeho vášeň – včetně odposlechů samotných zákazníků bývalé ABL. Dnes (no možná zase za týden) stojí před soudem kvůli rozdávání úplatků svým úplatným poslancům, které podporoval v jejich nečekané životní kritické situaci (zdanění poslaneckých náhrad) penězi svého bráchy (z bezpečnostní agentury) a podnikatelů z Panamy. I kdyby ho soud osvobodil, pak tohle stvoření nemá ve státní správě co pohledávat. Většina uplácených poslanců taky ne! Dámy a pánové z VV, na co si to hrajete? Nemáte ani lidi, abyste ve vládě zalepili díry po svých ministrech!

Po podzimních volbách bude konec s vašimi prebendami. A s poslaneckou imunitou! No, alespoň nebudete muset platit daně z benefitů. A my si oddechneme. Odbory a lid nebudou mít proč stávkovat a demonstrovat, vláda v demisi nebude mít důvod rušit reformy. A, jak pravil Miroslav Kalousek :

"Co nejdříve a navždy z české politické scény zmizí něco tak odporného, a slizkého jako je politický subjekt Věci veřejné."

43 komentářů:

Harpyje řekl(a)...

Hnus. Ale ne jediný.
Dzp.

STK řekl(a)...

Já vím,
že se to tak nemá říkat, ale předseda VV V.B. se chová přesně tak, jak mluví. Když ho slyším skřehotat, stáčejí se mi samovolně uši "do kornoutků".
Už samotný start strany, kdy se podpisovala/nepodpisovala listina naprosté věrnosti mě tehdy dost vyděsil. Chyběl už jenom podpis vlastní krví. Pak ale začalo být hůř.

Pan investigativní novinář Radek "Džon" John se taky projevil jako ryzí charakter, když léta před svou ženou tajil nemanželské dítě.
Ale protože máme takové novináře, jaké si zasloužíme - platíme si je (nejprodávanější tiskovinou v ČR je "Blesk"), Hobiti z Kotlinky vlastně dost strašné zprávy o nanejvýš podivných politicích neberou nijak tragicky. Takže si zvolili "to", co si zvolili. Každý jsme nějací, říká si ten pan "Průměrný", nikdo není dokonalý.
Jo! K...A tak proč chtějí běhat po náměstích s fangličkama? Proč? protože odbory a ČSSD jedno jsou i když tvrdí opak a ČSSD chce k moci. Ostatně - od toho tady ty politické strany jsou, jenže kryptokomunisti ČSSD chtějí k moci opravdu moc a hned. Chtějí svá koryrta. A až toho dosáhnou (a nepochybuji o tom, že dosáhnou), budou se zase vymlouvat na ODS, na Kalouska a na VV.
Veverky končí. Proč páchají sebevraždu zrovna teď nevím - asi aby měli aspoň nějaké zdůvodnění svého konce. Jinak by to byla taková trapná smrt politické strany malých českých slizounů a donašečů. Do holportu (i kdyby se dostali do parlmentu) si je nevezme nikdo. Leda by si chtěl vyrobit neřešitelné problémy.

"Pane učiteli, já jsem ten příklad tak trochu opsal, ale Franta opsal úplně všechny!" je postup, kterého používají už žáčci na základní škole a možná i dřív. Odpoutat pozornost. Dělají to ale nejen ti naši: Dělá to B. Obama, dělá to francouzská policie, zkrátka "dělají to všichni".
Lo fanno tutti.
A páni "politici" se pak pohoršují, že lidé nečtou programy politických stran a volí "podle ksichtu".
Jaké programy, jaká politika, jaké strany?
Jde přece jen o vaše koryta, pánové!
Kdo chvíli stál, teď stojí opodál! praví klasik.

Když jsem dneska poslouchal ty neskutečné žvásty z TV , žena mě napomínala, ať zbytečně nemluvím na TV, že mě stejně neslyší. Jojo. Začínám být starým podivínem. K samomluvě už mám jenom kousek.
===
Začal jsem psát článek, abych ten hnus ze sebe dostal ven, ale Šaman mě předběhl a napsal +/- totéž, co bych býval byl napsal já. Takže jenom doplňuji...

STK řekl(a)...

P.S.: Jsen¨m zvědavý, kdo na koho vytáhne dalšího kostlivce ze skříně. Na "kostlivcích" se určitě pracuje i "v době míru". Vytáhnou se ale až podle potřeby.
Přesně tak mi to připadá s oněmi opsanými disertacemi a doktoráty. Každý na každého něco ví.
Až když se vzájemně nedohodnou, tak jdou zbraně z pochvy ven a "větší bere!"

A říkáme tomu civilizace...

Větší vlastenec řekl(a)...

Jdeme správným směrem

Vzpomene si někdo z vás na moje slova o VV, drazí vlastenci, přátelé, soudruzi a soukmenovci ? Vzpomenete si, jak jsem vítal volební úspěch Věcí veřejných ? Jak jsem vyjádřil naději všeho našeho lidu, že VV v „naší“ vládě vyváží protičeskou a protisocialistickou činnost pravicových partají ?
Doufám, že ano, že si vzpomenete; neboť současné dění mně (i všemu našemu lidu) dává za pravdu. Ano, VV brzy potopí proevropskou, prokapitalistickou a prodemokratickou „českou“ vládu; díky tomu celá naše vlast udělá, pod vedením našeho pokrokového prezidenta, další velký krok směrem domů - do naší rodné Západní Asie.

Ach, brzy, brzičko poběží domů do Reichu pan kníže Schwarzenberg, a s ním i ostatní placení agenti Euroameriky, CIA a Mossadu. Kéž by nedoběhli ! Kéž bychom již zítra mohli na naše hranice postavit naši Pohraniční stráž, která by hanebné emigranty polapila nebo rovnou humánně vylikvidovala !
Nu, Leninužel to nepůjde tak rychle. Ještě nějaký čas nás budou vysávat kapitalisti, utlačovat demokrati, týrat Euroameričani, ponižovat a urážet bruselští nikým nevolení úředníci. Ještě nějaký čas budeme nuceni být členy EU a NATO.
Takže placení agenti nejspíš prchnou před hněvem lidu, s nimi eurohujeři, multikulti nadšenci a havlisti; možná i křesťani a většina Židů. Cikáni a úchylové samozřejmě zůstanou; takové štěstí mít nebudeme, aby sami odešli, aby nám usnadnili opětovnou přeměnu naší multikulturalismem znásilněné vlasti v osvědčené slovanské unikulti.
Takže si opět budeme muset vyhrnout rukávy ...
Ale to předbíhám událostem. Zatím stačí pád proevropské vlády, a samozřejmě definitivní ukončení zveřejňování odposlechů pomocníků našeho pokrokového prezidenta.

Budoucnost patří nám !

Větší vlastenec řekl(a)...

Jdeme správným směrem 2.

Náš co nejrychlejší návrat do Západní Asie nabývá na naléhavosti : Právě včera se Fýrerka našich dědičných nepřátel prořekla. Ano, frau Merkel omylem prozradila (v Praze !!!) další zrůdné plány německých a žabožroutských fašistů - předat co nejvíce národních pravomocí do Bruselu.
(Blicí smajlík + 10 vykřičníků.)

Právě před tímto smrtelným nebezpečím nás neustále varuje náš pokrokový prezident, s.V.V.Putin, i naše pokrokové Strany. Díky nim víme, co by nás čekalo, kdybychom se vzdali bez boje : Zavlečení do Evropy (ba až do Euroameriky !) = ještě víc kapitalismu a demokracie, ještě větší klece pro slepice, ještě „jemnější“ zacházení s jatečním dobytkem i nepřizpůsobivými menšinami atd. apod.
Čili ještě větší bída a ponížení než dnes.

Proto díky Věcem veřejným, díky přítelkyni Bobošíkové, díky vám všem nehobitům a neovčanům za spontánní i organizovaný odpor vůči EU, kapitalismu a demokracii.

Díky vám za vaši odvahu, rozum a sílu!. Přidali jste blankytu do křídel míru.

Větší vlastenec řekl(a)...

Kdybyste náhodou nevěděli, drazí vlastenci, přátelé, soudruzi a soukmenovci, proč Vít Bárta je při všech svých milionech „učesaný“ jako blbeček, najděte si portrét jistého Napoleona B.
Pochopíte okamžitě.

Čest a Nazdar !

A.S. Pergill řekl(a)...

Šamane,

oni by lidi ty reformy i skousli, pokud by:
1. Nedocházelo ke zjevné kriminalitě a obohacování se na úkor státu právě u té "věrchušky", která ty reformy organizuje
2. Nebyly tudíž vážné obavy, že celý systém reforem bude jen další megarozkrádačkou
3. A navíc všichni kolem sebe neviděli naprosto jednoznačné příklady nesmyslného plýtvání

Ono by bylo docela zajímavé zjistit, jak by reagovali Britové, pokud by se Churchill po svém slibu "krve potu a slz" přesunul s vládou do bezpečného zázemí, třeba do Austrálie, a řídil Bitvu o Británii odtamtud.

EK postesk s nadějí řekl(a)...

Mám po inventuře, cítím tíseň, vše je v pořádku, ale! Ale máme se souputníky problém, vydržíme max . 3 týdny.Jídla a toaletního papíru je dostatek na léta, zrovna tak střelivo a díly zbraní není problém. Úké hrdlo je PALIVO do našich ořů, toho je jen na ty tři týdny. Něco s tím uděláme ,žádost o nové cisterny je odeslána jako eko-enviro-novátorský počin, zdroje jsou a jistě budou přikloněny.
čest v šest!!

Anonymní řekl(a)...

Jiný úhel pohledu
Korupce je získání neoprávněné výhody ve státní správě ... Vít Bárta dával svoje (ne státní!!!) peníze svým poslancům, aby plnili své povinnosti - tak kakápak korupce? Jakto, že hlídacím psům demokrracie (včetně Šamana, Astona, ...) nevadí, že ODS, ČSSD, TOP 09 uplácí své poslance ze státních peněz (třeba Petr Hulínský si takhle za rok 2010 "vydělal" přes 19 "mega".
Nikomu není divné, že dva dny před zahájením prvního kola procesu s Bártou Lidovky přijdou s přepisy policejních výslechů poslanců "veverek". To jsou opravdu policejní spisy věcí veřejnou? Jakto, že v tomto případě ani jeden hlídací pes nezaštěká?
Veverky nebyly u Pandurů, Gripenů, padáků ... tam byl Kalousek, který teď něco povídá o slizkosti.
Jakto, že se věci na Bártu začaly vytahovat hned poté, co začal zavírat kohoutky penězovodů z betonové lobby? Cui Bono?
Tam mně zase znepokojují tyhle věci... Jinak pro informaci: volím Svobodné.

STK řekl(a)...

Anonyme,
nikdo netvrdí, že nemáte pravdu. Ani v popisu situace a ani ve svém rozhodnutí. Ten článek a komenty jsou jenom výsekem z reality, to si s hořkostí uvědomujeme.

Ke Svobodným: Jestli vyhrají (až vyhrají) tak Vám zaručuji, že na ně začnou vypadávat kostlivci úplně stejně jako na ostatní. Když těch kostřiček bude podstatně méně než u jiných, po pás se jim pokloním a čepicí si boty ometu...
Existoval jsem před časem na jiném blogu. Liberálním. Ale právě příznivci Svobodných jsou stejní fantastové, jako komunisti. Kdyby opravdu byli lidé tak rozumní a samostatní, jak se domnívají liberálové a ultraliberálovcé že jsou, mohl by klidně zůstat stávající bord... ....systém nebo pro mě za mě třeba komunismus s lidskou tváří. Bylo by to jedno, lidi by se chovali racionálně a poctivě.

JENŽË LIDÉ TAKOVÍ NEJSOU!

Lidé jsou hobiti či lumíci, kteří čtou Blesk, dívají se na Novu, shánějí zlevněné potraviny v supermarketech a věří slibům ČSSD. Kteří se domnívají, že půjčky není třeba splácet a že každý problém nakonec nějak "očůrají". Pokud nebudou Svobodní počítat s tímhle dejme tomu 75%-ním faktem, nebudou mít nikdy úspěch.
Nebo ne nadlouho.

STK řekl(a)...

Ano, i Bonaparte měl "velmi vysoké čelo".
Jestli "skuhral" ve svém zvukovém projevu stejně jako ajitel ABL mi není známo. Pokud ano, tak si tu sv. Helenu nezasloužil.

P.S.: Nevzpomněl jste Vlastimile, že máme dnes sv. Gagarina!
Nějak ztrácíte lesk od té doby, co jste si koupil ten I-Pod či co bez českého fontu... Vzpamatujte se!

informace řekl(a)...

Jo, to se vám pěkně kecá, vážení.
Co bych měla psát já, o opatřeních na snížení státního schodku, zavedených novým premiérem Montim.
Včera jsem konečně vyslechla kritiku jeho finanční politiky, tentokrát nezávislou, bez přítomnosti představitelů politických stran, co ho podporují v parlamentě a bez zástupce vlády.
Jen se zástupci postižených kategorií, t.j. chudáků, na jejichž hlavy se vždycky sesune lavina úspor.
Hrůza, nebudu to komentovat.
V porovnání s námi si nemáte na co stěžovat.

drak řekl(a)...

Situace není růžová. Těch subjektů, které by zasluhovaly zmizet ze scény a už se neobjevit, je tu povícero. Veverky jsme tu probrali, nicméně ony možná zdaleka nejsou tím největším ksindlem na scéně. Nicméně v momentě, kdy se Veverky navezly do mýtných bran a betonové lobby, podepsaly si rozsudek smrti. Na druhé straně, nedá se nepostřehnout, že jejich pohyb na scéně se vyznačoval mimořádnou odpudivostí a tohle se přinejmenším mohly pokusit vládnout lépe. Když už jsme u toho, tak třebas bolševici, zasluhovali by zmizet v propadlišti, ale realita je taková, že bohužel, nezmizí. Žijeme v zemi, kde měli početnou členskou základnu. K tomu si přidejme ČSSD s její nátlakovou skupinou, ČMKOS a dalšími. Ti se nerozpakují uplácet nesplnitelnými sliby voliče, ačkoliv i dement z pomocné školy už ví, že není z čeho, jen to asi ještě neví užší vedení ČSSD, odbory a jejich potenciální voliči, tedy čtenáři Blesku. Podle toho to také asi i dopadne. Svobodní jsou na první pohled fajn, ale v mnoha ohledech jsou dost mimo realitu, když povídají cosi o svobodné konkurenci za situace, kdy ve světě existuje v některých oborech méně než 10 firem působících v oboru. Tady už je na místě spíš regulace a dohled, jenže to je pro ně jako pro býka rudý hadr, oni rozumí jedině konkurenci, prostě "modří pionýři" a nedají si to vymluvit.

Situace na naší politické scéně není dobrá a bude hůř. Dnes jsem v rozhlase zaslechl kousek rozhovoru s Františkem Ringo Čechem:

Redaktor: "A Františku, vrátil bys se do politiky?"

F. R. Čech: "Jistě, ale jenom s plamenometem."

Myslím, že k tomu skoro není co dodat, protože výstižnější popis by se hledal jen těžko.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Lidé jsou hobiti

JRRT pravděpodobně rotuje ve vysokých otáčkách. Docela by mě zajímalo, jak někdo vůbec přijde na myšlenku použít slovo "hobit" jako nadávku.

> či lumíci, kteří čtou Blesk, dívají se na Novu

Proč specificky "na Novu", cožpak jsou Prima či ČT v něčem odlišné? ČT vždycky hbitě aplikuje jakoukoli nesmyslnou inovaci se kterou Nova přijde.

> shánějí zlevněné potraviny v supermarketech

A kdo si koupí dražší, má snad nějakou záruku že to není ten samej šmejd? Dokud se nebude kontrolovat a trestat podvodné označování výrobků, tak nějaký výběr kvality je iluzorní, pokud nemám čas na to jezdit po venkově a nakupovat od prvovýrobců.

Šaman řekl(a)...

Pro EK: Bude potřeba přejít na dřevoplyn.
\ :-)

Šaman řekl(a)...

STK ke Gagarinovi. Narodil se 3. března 1934, zahynul 27. března 1968 při cvičném letu na MiG-15UTI, vyrobeném v Aeru Vodochody. Do vesmíru letěl jako pérvyj čelavék v míre 12. dubna 1961.
Dneska je čtvrtýho, svaté Ivany.
\ :-)

drak řekl(a)...

ZŽ:

> A kdo si koupí dražší, má snad nějakou záruku že to není ten samej šmejd?

Trvá-li někdo příliš zarputile a tvrdošíjně na zárukách, tak nejlepší je vůbec nevycházet na ulici, co kdyby spadla střecha, meteorit, nebo rovnou celá obloha najednou. Nebo ještě lepší je třeba se vůbec nenarodit, to pak totiž zaručeně neumřete.

Teď vážně: Samozřejmě, že záruku nemáte žádnou, nicméně ti, co si ještě z mládí pamatují, jak voní a chutnají věci, které se daly jíst a měly vůni a chuť, mají mnohem větší šanci, že se nenechají napálit nějakým novodobým zlatokopem, co se veze na nějaké módní vlně. Dříve či později to na něj stejně rupne, a tohle je jediné, o čem naprosto nepochybuji, bude-li mi někdo zkoušet tahat za nos, možná se mu to povede, ale bude to velmi dočasné a věřit mu pak už nebudu asi nikdy. Já osobně znám lidi, od kterých nakupuji zeleninu a vajíčka, již dlouhá léta. Ty, co od nich nakupuji maso a uzeniny, tedy našeho řezníka, stejně tak a ty, co od nich bereme olivový olej a pod, už vlastně také.

Šaman řekl(a)...

Radek John ze sebe zase udělal kašpara. Řekl, že se dnes demise podávat nebudou, nasyslí si je u sebe, a předá je Nečasovi časem.
Jaký demise??? Peake se už včera ksichtila, dneska už řekla, že ji nepodá. V devět měl tiskovku Pavel Dobeš, kde promluvil velice státnicky. Doporučuji shlédnout video na spodním odkazu. No a víc ministrů VV po demisi ministra školství nemá! Tak co chce ten šašek komu nést?
(A právě mi houká zklušebně siréna.)
Potvora Plechovka nevzal odkaz, ale ani neřekl, že ho nebere, anoi ho nedal do spamu. Tak to zkusíme takhle:
Státnický Pavel Dobeš

Schumacher řekl(a)...

STK, co se týče o problému s tím, jak ten hnus ze sebe dostat ven, důrazně připomínám Vaši odbornost, skrzevá kterou lze najít velmi jednoduché obecně platné řešení.
1. Je-li zařízení v pořádku, hnus na výstupu odpovídá hnusu na vstupu. Řešení je jednoduché, nepouštět hnus do vsupu, s výstupem pak není problém. 2. Veškerý vlezlý rušící hnus je nutno odfiltrovat na vstupu a chránit před ním celou signálovou cestu.
Co se týče podobnosti s trávicím traktem : "Nediv se že tě dnes pálí prdel, když ses včera přežral chilli."
I když znám jednoho, ve kterém se nejostřejší jalapeňos rozpustí naprosto bez následků, jenže nejspíš je už tak vypálenej, že to necítí.

Doporučuji přísnou mediální dietu, především televizní. Žádné zvuky. Barevné obrázky? Na ty zapomeňte, to jsou mi nápady...Žádné komentáře "co si o čem máte myslet" (já blbec dneska po delší době ráno prolistoval Junge fronte" a padlo na mě šloufle). Zprávy výlučně textové, co nejvíce hutné a nutričně hodnotné, například burzovní zprávy či předpověď počasí.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> pamatují, jak voní a chutnají věci, které se daly jíst a měly vůni a chuť

Velice pochybuji, že nějaký degustátor rozpozná, zda jídlo bylo osoleno posypovou solí a jestli med obsahuje antibiotika.

Schumacher řekl(a)...

Zdeňku, já o tom nepochybuju. Když znalec z hltu vína pováleného na jazyku na rozdíl od nás obyčejných smrtelníků rozeznávajících víno bílé a červené, případně jen víno, rozpozná oblast, ročník, podloží, místo na svahu, místní kolísání teplot i počasí v Antarktidě a složení lepidla na vinětě, včetně jejího materiálu, barvy a nápisu na ní, proč ne tohle.

Petr Kohout řekl(a)...

bod 1) Mladá fronta získala odposlechy z BIS a pouze TVRDILA, že je má i ABL. Nijak ovšem nevysvětlila, proč je únik z BIS do Mladé fronty boj za demokracii a únik z BIS do ABL lumpárna. Navíc se ukazuje, že ani k úniku do ABL nedošlo, jen do Mladé fronty.

bod 2) Vít Bárta dával SVOJE peníze poslancům VV a na oplátku požadoval aby dělali to, co před volbami slibovali voličům. Nevidím v tom úplatek (= získání NEOPRÁVNĚNÉ výhody). Navíc Škárka zjevně neviděl film "Strach nad městem" a nechápe, že nahrávky musí padělat opravdu dobří odborníci.

stk řekl(a)...

Ach jo, už mi šibe. Není Sv. Gagarina, ale Den zrození NATO. Vlastimil Větší mi to dozajista nezapomene příležitostně připomenout - a raději několikrát. [;>)
Ještě že nejsem journalista...
===
P.S.: Přesnými daty jsem hluboce pohrdal i v dějepisu, což bylo příčinou mých snížených známek z téhož vyučovacího předmětu. Finálně jsem naštěstí vždy dokázal eliminovat vliv svých fatálních neznalostí dat šťavnatým popisem událostí, (bitev, korunovací nebo křížových výprav atd.), u kterých jsem nebyl a ani být nemohl. Ale ty pohádky se soudružce učitelce naštěstí líbily...
===
Abych nezapomněl: Ať žije Ivana!

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Když znalec z hltu vína ... proč ne tohle.

Protože ze zkušenosti ví, jak které víno chutná - ale přece nebudu ochutnávat všemožné sajrajty, abych pak byl schopen detekovat jejich stopové množství v poživatinách. Navíc jedovaté věci nemusí být nechutné (třeba takové nevařené fazole jsou docela chuťově srovnatelné se syrovým hráškem - a kdo četl Mrtvý dostih od Dicka Francise, tak ví jaké jsou následky).

informace řekl(a)...

Dosud jsem nepochopila. Chcete, aby ministři VV podali demisi a tak položili vládu, anebo ne?
Chcete mít mezi tím vládu úředníků a na podzim nové volby? Pořádat volby taky něco stojí, a peněz taky není nazbyt.
A koho si zvolíte? Socdem?

STK řekl(a)...

Ještě několik vět pro Z.Ž.:
...Lidé jsou hobiti...
Hobita jsem asi použil jako jeden z prvních. Ne jako nadávku, ale popis povahy. Ráčej si přečíst začátek knihy a pochopěj. Hobiti jsou mírumilovní, pracovití, rádi jedí a starají se, aby měli plné spíže. Mimo oblast Kotlinky se téměř nikdy nevydávají. Jen výjimečně a je z toho pak vždycky velké dobrodružství. Ale jsou to přece jenom "naši", žádné zrůdy. Každý z nás je trochu Hobitem. A s nadšením se díváme na naše Gandalfy, jak nám dělají na obloze báječné ohňostroje....
...dívají se na Novu...
Nova - byla to první soukromá stanice, donesla tady jako první nekonečné seriály, soutěže o myš Československa atd. Vlastnosti jednoho vztažené na jiné. Např. výraz Junkers pro všechny průtokové plynové ohřívače vody.
...shánějí zlevněné potraviny v supermarketech...
To není o zárukách kvality, Zdeňku. To je o životní náplni, filozofii, žebříčku hodnot.

Anonymní řekl(a)...

volby zaplatí Promopro.

drak řekl(a)...

ZŽ:

Co chce kdo jíst, proč to dělá a kolik do může nebo che či nechce dát, to si musí každý rozmyslet a rozhodnout sám. Každý máme nějaké chutě a každý preferujeme něco jiného. Já beru prachy jen jako prostředek, jak se dostat k tomu, co mne nějak oslovuje, těší a co mi něco říká. Mimo další záležitosti, jíst co mi chutná a co mám rád, je jednou z těch věcí co mne těší. Poznám například, zda byl salát osolen solí alpskou, nebo získanou z mořské vody, takovou tou hrubozrnnou, ta totiž chutná mnohem lahodněji a také je potvora o něco dražší, ale dokud mne to příliš neruinuje, kupuji si jí rád. Zrovna tak si kupuji český česnek a ne tne čínský atd atp. Někomu je to fuk, koupí si ten čínský a radost mu dělá ten pocit, kolik na tom nákupu ušetřil. Nechme tedy každého, ať si dělá radost tak, jak on sám uzná za vhodné. Myslím, že vzájemné přesvědčování o tom, zda je vhodný ten či onen přístup postrádá smysl.

Na čem se ale shodneme je předpokládám to, že by se u výrobků obecně a u potravin obzvlášť, mělo přitvrdit na povinnost informovat zákazníka o jejich složení, původu surovin a způsobu zpracování. Šel bych v tomto ohledu velmi daleko a byl bych u toho velmi důsledný. Tak jako se lihovina z brambor nesmí nazývat rumem, nesměly by se některé kombinace utrejchů a detergentů nazývat pivem. Jakési hnědé patlanice z pochybných surovin a rostlinných tuků, prodávané jako velikonoční zajíčci, bych zase pod hrozbou citelných sankcí zakázal nazývat čokoládou, atd, atp. Je opravdu už konečně zapotřebí důsledně oddělit produkci potravin výrobu chemikálií.

informaci:

Práce jede, už sedla do auta a blíží se. Než přijede, dík za tip na ten sardinský ovčí sýr, byl opravdu dobrý, koncem týdne si zajedu pro další. No a jaké tam mají citróny, vzhledově sice nic moc, ale kvůli vzhledu to člověk nekupuje, zato ta vůně a chuť, ty jsou přímo pohádkové.

informace řekl(a)...

Draku,
jestli to jsou sardinské citrony, tak moc parádně nevypadají. Na Sardinii totiž pomeranče a citrony neleští jako jinde a tak nejsou tak lákavé jako třeba sicilské.
A zeptejte se, jestli nemají sardinské uzeniny jako salám nebo šunku. Jsou dost pikantní ale dobré.

informace řekl(a)...

Draku, podívejte se taky, jestli nemají sardinské artyčoky, ty s dlouhými pichlavými ostny, na rozdíl od těch kulatých velkých z okolí Říma nebo fialových toskánských. Mají výbornou chuť, jestli totiž dojdou čerstvé. Jinak je nekupujte.
Tady je artyčoková sezona v plném proudu. Už čtyři měsíce jím každý den artyčoky na všechny možné způsoby a ještě se mi nepřejedly.

Větší vlastenec řekl(a)...

Tak den sv.Gagarina dnes máte, vážený STK ?
Nu, to Vám závidím, vážně. My roduvěrní Češi a Moravané nic takového nemáme, a těžko kdy mít budeme.
Mimochodem - nevím, dle jakého (kterého, čího - Vašeho osobního ?) náboženství je s.J.A.Gagarin „svatý“. Pro nás je sovětským člověkem, prvním kosmonautem a Hrdinou SSSR; právě Zlatá hvězda mu umožnila vstup do Věčného Kremlu.
Je tedy stále živý, živější a zářivější než všichni „svatí“ tmářských, krve žíznivých, pedo filních církví.

Míru zdar !

drak řekl(a)...

informaci:

Dík z tip. Přiznám se, že s artyčoky jsem se seznámil před nějakou dobou v jejich konzervované variantě. Rozhodně je to k jídlu, ale třeba olivy mám mnohem raději. Mohu se rozhlédnout, koupit to a něco s tím zkusit, ale to by asi nejdřív chtělo vyštrachat k tomu nějaký rozumný recept. Možná, že nebude od věci ozkoušet v italských restauracích různé varianty a pak si nějakou z nich, nejlépe tu nejchutnější a pokud možno snadno připravitelnou vybrat, a začít připravovat doma. Momentálně ale prožívám renesanci hovězích plátků, protože před nějakou delší dobou jsem přišel o stoličku. Tu se nedávno, po skoro dvouletém čekání, podařilo nahradit transplantátem. No a s tím se do masa kouše zase bezvadně, takže si teď vynahrazuji ta "hubená" léta :-)

MPL řekl(a)...

Draku, jestli Vás to bude zajímat, tak tady si můžete poslechnout už hodně starý rozhovor s F.R. Čechem. Je to pořád o stejném, nic se nemění.
http://www.lidovky.cz/na-web-uniklo-stare-video-ringo-cecha-bez-servitek-mluvi-o-korupci-p98-/ln_domov.asp?c=A110308_170054_ln_domov_ogo

Schumacher řekl(a)...

2 STK a DRAK : tradičně souhlas.
Co se týče Jurie Gagarina, byl prvním člověkem vyneseným do vesmíru na oběžnou dráhu kolem Země. Stejně pohlížím na Vladimíra Remka. Patří do "kosmického klubu" kde "kosmáci" nemají ideologické bariéry. Jen u nás jsou s tím typické problémy, jestliže včera tak, dnes to musí být naopak. Protože jestliže včera špatně tak aby to bylo dobře tak to jednoduše otočíme. A tak to jednoduše musí být dobře. Nebo ne?

Sice volím Svobodné, v mnohém s nimi souhlasím, ale s ohledem na reálné vlastnosti substrátu, který je adresátem jimi hlásaných ideálů, jsou jejich až libertariánské představy nereálné. Reprodukující se kultura douhodobě fungující společnosti není v krajních polohách individualismu a kolektivismu, ale někde mezi nimi. Vyloučíme-li krajní polohy jako absolutně nereálné, diskuse se vede o umístění na škále, o tom, kde je pásmo stability. A není žádné "lepší příští", které bychom vyhrnuvše si rukávy vybudovali a pak jen juchali. Takhle svět a život nefungují. Cíle mohou být jen dílčí, jako patníky. Protože moudří vědí, že život je cesta.

2 VV často mám problém pochopit Vaši Delftskou věštírnu co vlastně chcete říci. Pokud naprosto výjimečně nepíšete o záležitostech věcných a technických. Ve srovnání s Vámi je otec bratr Cyril (J.D.C. : Afrika) velmi srozumitelný a Tolkienův Glum pochopitelný.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Ne jako nadávku

Jedním dechem s lumíkama a čtenářema Blesku? V kontrastu s lidma co se chovají racionálně a poctivě? (Výraz "hobiti či lumíci, kteří čtou Blesk" by se sice sám o sobě dal chápat i jako dichotomie (na jedné straně hobiti a na druhé lumíci čtoucí Blesk), ale v celkovém kontextu to rozhodně vyznívá spíš jako "neboli" než jako "buď a nebo".

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Protože jestliže včera špatně tak aby to bylo dobře tak to jednoduše otočíme.

A ti nejradikálnější neprovádějí obrat o pouhých 180°, ale o celých 360°...

STK řekl(a)...

Zdeňku Ž.,
jednak "lidský materiál" v kotlince není příliš homogenní (pro jistotu: stejnorodý) a za druhé - opravdu nedovedete vysledovat jisté, autorem ne příliš adorované vlastnosti hobitů? Aby mu v knížce "fungovali" tak jak mají, nejsou těmi nejdokonalejšími tvory v jeho světě. Aspoň v mých výtiscích. Možná máte lepší...[;>)
Rovněž tak i lumíci - jejich tah k moři a hromadná dobrovolná sebevražda je sice literárně velmi "podchycený" jev, ve skutečnosti, jak praví seriózní vědecká bádání, nic takového neexistuje. Takže...
Takže každé srovnání trochu kulhá. Zajímá mě vnitřek věci, jak to funguje, ne definice. Na definice jsou jiní. Nechce se mi definovat, co myslím pod pojmem "hobiti" a co pod "lumíci".
Jsou to stejně neurčité definice, jako např. "svoboda slova" - od svobody bezbřehé až po "svobodu naprostého souhlasu".

Tož tak.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Zajímá mě vnitřek věci, jak to funguje, ne definice.

Pokud nad věcí budu meditovat sám pro sebe, tak ji mohu nazývat jak chci. Pokud ale o tom budu komunikovat s někým jiným a budu používat slova stylem (řečeno s klasikem) "ljóšaď íli sabáka, vsjo ravnó," tak si moc smysluplně nepokecám.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> nejsou těmi nejdokonalejšími tvory v jeho světě

Dokonalý je jen Eru; ale hobiti a jejich životní styl je to, s čím se JRRT nejvíce ztotožňuje. Jejich společnost sama o sobě funguje, pokud není ohrožena imigranty - však taky součástí závěrečného happyendu je i to, že Aragorn imigraci do Shire zakázal.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> jejich tah k moři a hromadná dobrovolná sebevražda ... nic takového neexistuje.

To je přehnané tvrzení, protože ten mýtus své reálné kořeny má - quasiperiodicky se přemnožují a příležitostně se pak mohou pokusit přeplavat moře.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

S tím "pangejtismem", "extrémismem" či chcete-li "odezdikezdismem" máte bohužel pravdu. Je to svým způsobem příšerná vlastnost. Zajímavě se to kupříkladu projevilo, když naši příliš eurohujerní ouřadové aplikovali unijní směrnici o bezpilotních letadlech. Tím, že tam nedali váhový limit, který ale v originále byl, tak se z leteckých modelů divže nestaly bezpilotní letadla. A takových rozličných projevů předposranosti, servility a debility by se našlo spousta.

S těmi Svobodnými Jste to vystihl poměrně dobře. Jsou mi v zásadě sympatičtí, ale mám k nim některé výhrady a souvisí to především s tím, co Jste nazval krajní polohou. Možná to má nějakou souvislost s tím "odezdikezdismem", prostě máme tendence přehánět a inklinovat ke krajním polohám. Naštěstí ne úplně všichni a bez rozdílu.

STK:

Já Vám rozumím, překladatele k tomu nepotřebuji, naštěstí ;-)

STK řekl(a)...

Pan Zdeněk Žíkovecký
zřejmě ještě nepochopil, že se s ním hádat nebudu. Nechám mu jeho pravdy.

drak řekl(a)...

STK:

Některé věci či osoby se projevují natolik mohutně, radikálně a živelně, že tím nejlepším způsobem jak s nimi vyjít a zároveň zbytečně nedojít k úhoně, je co nejvíc to jde, se jim zbytečně nestavět do cesty.