neděle 24. října 2010

PONORKA: Fotky z místa činu

Zaslala Tess: Posílám devět fotek. Nejsou nijak upravované, jen zmenšené na poslatelnou velikost.

Měla digitální zrcadlovku s objektivy (v relativním přepočtu) v rozsahu 24-120 a 160-600.

 Cítila jsem se jak blázen, měnit objektivy (nejzajímavější věci se děly samozřejmě na rozhraní).

Fotila do rawu, posílám zmenšený, zatím nijak neupravovaný výběr a doufám, že to tímhle připojením proleze.

Přítel měl též digitální zrcadlovku, též vybavenou objektivem typu "dělo".

Na Skye má ale pořádný foťák každý druhý, bažiny se jen hemžily fotografy s obrovskými objektivy.


Byla docela tma, ale z těch rawů se nakonec něco pěkného určitě vytáhne.

Omluvte prozatímní nedokonalost náhledových jpegů :).
Šaman: Když kliknete na obrázek, zvětší se vám.
 (c) Tess

11 komentářů:

Schumacher antisemita řekl(a)...

Jupíí ! To je úlovek ! Gratuluju a ze srdce závidím !

drak řekl(a)...

Závidím v dobrém, tohle se opravdu nenatrefí zrovna každý den :-) Vzduch tam mají poměrně čistý, odhaduji, že je vidět docela dobře a docela daleko.

jiný Honza řekl(a)...

Tess, gratuluji k superúlovku! Krásné fotky.

N.N.Nemo řekl(a)...

Je nazvednutá zadní část, je vidět i část lodního šroubu nebo propelleru, nebo co to má.
Já upřednostňuji menší stroje, zejména pro plavbu v úžinách a mezi ostrovy.

drak řekl(a)...

Tess měla opravdu kliku. Kliku tam být a kliku mít to čím kloudně vyfotit, ne vždy dojde k souběhu obojího najednou.

Ten řekněme prozatím pohonný agregát vzadu vypadá zajímavě, zkusím někde časem vygooglit či jinak vysmejčit co to vlastně je, může to být lodní šroub v ochranném prstenci, může to být i něco úplně jiného. Rozhodně to vypadá zajímavě. Bohužel, práce nepočká :-(

Tess řekl(a)...

Vyjížděli jsme z našeho ubytování na severu Skye na cestu na jih (byl plán vyfotit Eilean Donan při souběhu západu slunce a maximálního přílivu, bohužel slunce nevylezlo) někdy po jedné hodině a v rádiu říkali zrovna, že u Skye uvázla ponorka, tak jsem myslela, že někde na severu, a jedem po tý hlavní silnici a najednou policejní cedule "accident ahead" a při krajnici zaparkovaná řada aut, tak koukám, co to je, a jen zahlídnu vršek tý ponorky jak čoudí. Tak jsem dostala záchvat smíchu, páč čouhala jakoby akorát z kapradí. Na blízkém kruháku jsme to otočili a lupli na vhodné parkovišťátko, zbytek došli pěšky; nejdřív podél silnice a pak šup do... hm, pole, louky, lad... prostě směrem k moři; tráva, rašelina, vřesoviště, kapradí, bahno. A to jsme jeli původně na Eilean abychom se den před odjezdem moc nezabahnili... no budiž.
Ten den bylo celkem chladno, ale ne až tak jako ve středu (kdy byl blizzard a nasněžilo), tak asi sedm stupňů. Viditelnost teda nic moc, protože nízká oblačnost, drobet opar, drobet mlha. On je tam vzduch hodně čistý, to jo, ale často ho tvoří prostě mraky.
Tak jsme tam chvíli poskakovali, říkali si, jestli máme sejít až na pláž, jako někteří jiní fotografové, ale vlastně proč, protože výhled jsme měli dobrý a z pláže by to vlastně bylo bez nadhledu, takže blíž, ale hůř vidět.
Asi po půl hodině jsme se na to vykašlali a jeli na ten Eilean, tam teda nic, ale dali jsme si čaj a mrkvový dort, tak aspoň nějaký úspěch. Pak jsme jeli zpátky, to bylo asi půl šestý, už se stmívalo. Ony ty manévry byly taky vidět ze Skye Bridge, takže tam pár lidí bylo, ale bylo to daleko, mrňavý a hlavně se člověk na tu ponorku koukal odzadu, stejně jako na ty lodě, takže prostě fakt nic moc. Taky už se stmívalo, žejo. No a pak jsem ještě koukala když jsme jeli po té silnici a bylo vidět, že ta ponorka je už potopená víc - vono jak se blížil ten vrcholící příliv, tak mohla naklesnout do toho provozního ponoru, takže to už nebylo tak zajímavý. Voni si podávali s tou záchrannou lodí lana akorát když jsme tam fotili poprvý, to bylo zrovna to nejzajímavější, co se tam dělo. Jinak prostě jen čekali až se zvedne voda, ta ponorka se teda pomalu ponořovala a krátce po šesté ta loď pobřežní hlídky cukla a ponorka byla venku. Žádný vzrušení, nuda. :D

drak řekl(a)...

To pravé vzrušení by teprve bylo bývalo nastalo, kdyby loď pobřežní hlídky cukla poprvé, podruhé a potřetí a ono pořád nic. To by se té techniky k vyproštění muselo použít víc a zajímavějším způsobem. Věřím ale, že po něčem takovém netoužila ani posádka ponorky, ani té lodě z pobřežní hlídky :-)

Tess řekl(a)...

Tak on byl úplněk a tímto vysoký příliv, takže to tak zle nevypadalo.

drak řekl(a)...

Stejně jako Vy v ten den, prostě měli kliku :-)

I.K. řekl(a)...

Gratuluju, to se vám povedlo. Pořád ti říkám, že štěstí přeje připraveným.

STK. řekl(a)...

Jo, záviděníhodné fotky...
Jenom dotaz hloupého Kocoura: Copak to tomu "Nautilovi" uniká z komínku? Pára z chlazení reaktoru? Či co jiného? Ví to někdo? Nebo aspoň tuší? (...Kapitáne Nemo!?...)