úterý 13. září 2011

Izrael má přátele

Přátelé Izraele se v úterý vpodvečer sešli na Kafkově náměstí v Praze, aby dali najevo podporu Izraele v jeho těžkých dobách a aby vyjádřili nesouhlas s připravovaným jednostranným  vyhlášením palestinského státu v hranicích z roku 1967.




A bylo nás asi dvě stě. Setkání podpořily křesťanské i židovské organizace, připojil se k nim i Nadační fond obětí holocaustu. Nejdříve uplynula čtvrthodinka za zpěvu židovských písní přišlého obecenstva - než se zprovoznil zesilovací aparát. Pak se zesíleně rozezněla kytara a ženský hlas v podání dua Menorah, které během celé akce prokládalo písničkami jednotlivé projevy a náramně tak přispělo k přátelskému duchu setkání.
Menorah

Jeden ze svolavatelů akce Matouš Zoubek prostřednictvím historického přehledu dovozoval skutečný cíl současné palestinské aktivity: Nejde o to, aby vznikl 22. arabský stát, ale aby byl zničen Izrael. Podle samotných Palestinců je Jordánsko Palestina a Palestina Jordánsko. A: "Jakmile budeme mít svůj stát, nebudeme váhat ani chvilku a sjednotíme se". (K tomu připomínám, že na oficiálních jordánských mapách je tzv. Západní břeh stále součástí Jordánska. ) Jak může OSN souhlasit se vznikem státu, který prohlašuje, že chce zničit jiného jejího člena? OSN se tak může stát katalyzátorem válečného konfliktu!
Václav Marhoul

Režisér Václav Marhoul uvedl, že pokud OSN schválí samostatný palestinský stát v hranicích z roku 1967, popře svou rezoluci 242/1967. Izrael se stáhne - ale pouze za podmínky, že bude uznán v bezpečných hranicích. Přes které v roce 2000 přeletěly 4 rakety, a v roce 2008 už 1730. Měli by ustoupit oba partneři, ale zatím ten palestinský učí své děti, že Židé musí být vyhubeni. S takovým partnerem je těžko jednat.

Zástupkyně izraelského velvyslanectví tlumočila hlubokou vděčnost České republice za dlouhodobou podporu a spolupráci v různých oblastech. V této nelehké době je nutno brát jako podporu nejen podobná shromáždění, ale i návštěvu premiéra Nečase, ke které má dojít za dva dny.

Po další písničce přišel na chrámové schody sv. Mikuláše, které sloužily jako řečnická tribuna jakýsi nepředstavený pán, a začal říkat, že největší právo na Palestinu mají přece Palestinci. Jak jsem najednou poslouchal a fotil a zapisoval, neměl jsem volné žádné ruce k praní - to zastali na zavolání páni policisté. Fakt je, že když si onen provokatér sedl, nehnuli s ním ani tři. Až ho odnesl čtvrtý - Samson z publika. Pán pak křičel jako tur, když ho strkali do policejního auta, aby přivolal pozornost médií. On to nejspíše myslel dobře - ale na špatném místě.

Babička Ludmila
Jak je to s tou "Palestinou" nám pak později vysvětlila paní Helerová, alias "babička Ludmila". Historie toho názvu nezachycuje žádné "Pelištejce". Jde o území, které staří Řekové nazvali podle jejich obyvatelů - Palestrinů. Palestra je dodnes v italštině posilovna, tělocvična, a palestrini byli - bojovníci. Bojovník se hebrejsky řekne Izrael. Takže "Palestina" je jen řeckým překladem Izraele!

Roman Joch
Premiérův poradce Roman Joch upozornil, že Izrael je ostrovem svobody a svobodné diskuse - a to i pro arabskou opozici. Není svobodnějších Arabů, než jsou ti, kteří mají izraelské občanství. Jakýsi procházející turista k tomu vykřikl provokativně "Svobodu Palestině!" K tomu pan Joch podotkl: "Ano, ale tehdy, až když ji budou mít Palestinci od svých vládců!" Jednostranné vyhlášení samostatnosti je aktem nepřátelství vůči Izraeli. Nemělo by se podporovat a nemělo by se k němu mlčet. Tento krok bude v důsledku škodlivý i pro Palestince. Nikomu nepomůže, ale může uškodit. Může vést i k frustraci davů a lůzy...

Jakub Tejdl pak omluvil nepřítomnost ředitele Židovského muzea Leo Pavláta a přečetl jeho projev, který už v drobně obměněné verzi odvysílal Český rozhlas.  Palestinský stát má vzniknout. Má a spolu se Státem Izrael mohl existovat již od jeho vzniku před 63 lety. To by ovšem arabskému světu nesmělo více záležet na zničení státu židovského než na palestinské státnosti... Jak Rada bezpečnosti v listopadu 1967 určila, mělo dojít k přímým jednáním o podobě hranic, urovnání mělo být vzájemně „přijaté“. Připravované vyhlášení palestinského státu v OSN v rozporu s tím počítá s hranicemi, které budou Izraeli nadiktovány. Předpokládá, že se tato země téměř čtyřikrát menší než Česká republika sevřená z jedné strany mořem a ze všech dalších arabskými zeměmi znovu ocitne v situaci, kdy v nejužším místě bude její území široké necelých 15 kilometrů.
Chystané vyhlášení palestinského státu není v nejmenším vztaženo k míru a ukončení konfliktu. Naopak, neustále zdůrazňovaný palestinský nárok na návrat palestinských uprchlíků a jejich potomků do Izraele naznačuje, jak by nově vyhlášený palestinský stát stupňoval své požadavky. Cílem je, aby téměř 5 miliónů Palestinců z diaspory změnilo palestinskou menšinu v Izraeli ve většinu – a na místě židovského Izraele aby tak vznikl druhý palestinský stát. Vlastně třetí, vezmeme-li v potaz, že i Jordánsko vyrostlo na půdě někdejší britské mandátní Palestiny...
Pravda, takový vývoj nikdy nenastane – Izrael ho nepřipustí. Cena, kterou za to zaplatí, však může být vysoká. Jak moc, předurčí nyní i OSN svým postojem k vyhlášení palestinského státu. Jednostranný krok, který se zde chystá, ukončení konfliktu neuspíší. Naopak ho vyostří. Ti, kdo se domnívají, že podporou palestinského návrhu přiblíží oblast k míru, ji ve skutečnosti mocně postrčí k válce. A Evropská unie jako obvykle – váhá. Ale Izrael má ještě alespoň nějaké přátele!


Matouš Zoubek
Matouš Zoubek na závěr vyjmenoval tři skupiny přátel, které se zde sešly: Byli to naši židovští přátelé, křesťané a pak lidé, kteří jsou bez náboženství, ale kteří považují pravdu za důležitou pro své životy. Izrael je plamen svítící napříč dějinami, který přináší pokoj a mír. Podobně jako za Chanuky bychom měli následující týden, který zbývá do rozhodování Valného shromáždění OSN zapálit každý den jednu svíčku a pomodlit se za Izrael a posunout tak svět od nenávisti k lásce...

Skupina Menorah ještě zahrála Hatikvu - na začátek se zpívala česky, nyní hebrejsky. Byla věnována vězněnému vojákovi Gilatu Šalitovi.

Po sedmé hodině naposledy zazněly šófary, a pak jsme se již rozešli do svých domovů. Někteří, jako třeba křesťan Franta z Brna, to měli trošku dále. Ale díky i těmto lidem (jak pravil Matouš Z.), až bude na náš národ Hospodin pohlížet, uzří zde "10 spravedlivých" a bude milosrdný k české zemi.

Nu, uvidíme. Budeme rádi. I když to neděláme kvůli Hospodinovi - ale hlavně kvůli sobě!

Zapsáno v Praze dne 13. září  2011

242 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   201 – 242 z 242
informace řekl(a)...

STK,
četla jsem právě článek o syntetickém mase, co vypěstovali v laboratoři, a u článku byla řada fotografií zvířat, co vedou na porážku nebo je zabíjejí. Asi stejně zábavné jako tady ta diskuze.

Šaman řekl(a)...

Ad Jednotka "Atmosféra"
JE to jednotka tlaku, tušímže se ta soustava jmenovala CGS. Nepatří tedy mezi "zákonné měrové jednotky" a její používání "normy nepřipouštějí". Jenže SI je pro všední den místy prakticky nepoužitelná, takže jsou "dovoleny" i "nezákonné" jednotky jako den, litr a co se tlaku tejče pak bar. Jenže když řeknu "atmosféra" (používám fyzikální - atm), pak každý hned víc, vocogo. Ohánět se pascaly je stejně blbé jako byla ta soudružka učitelka češtiny, která ve slohu škrtala slovo "vteřina" jako hrubku a dávala za ní o stupeň horší známku.
Pascaly ponechejme znalcům.

Šaman řekl(a)...

Podtlak sám o sobě nevadí, pokud je v "rozumných mezích". V americkém kosmickém programu od Mercury, přes Gemini a Apollo až po Skylab žili astronauti týdny v podtlaku kolem 0,35 atm, tedy asi jako je na vrcholu Mt.Everestu. Problém smrti v otevřeném vakuu jsem jako autor sci-fi hledal taky. Zmrznete dříve než vybuchnete? Bude se vám vařit krev? Ne. Skutečně to vypadá, že nejdříve ze všeho člověk umře na fádní udušení. tedy dříve, než dojde k dalším věcem. Každý autor potřebuje, aby mu kosmonaut přežil vakuum, ale už se nemluví o následných problémem s popraskáním kapilár v oku a všude.
Pro případnou potřebu praktická rada z potápění: Před nechráněným vstupem do vakua vydechněte, abyste si nepoškodili plíce. Anebo naopak - co nejvíce se nadechněte, abyste to měli co nejdříve za sebou...

stk řekl(a)...

Nejsemť schopen svůj ani byt, ani svou mysl zcela utěsniti:
Laguny dneska zase smrdí jak rozpáraný komediant, z TV v ženině budoáru se line jedna nechutnost za druhou, kliknu na I-Dnes a to samé, rádio si raději ani nepouštím k sobě blíž. A do toho ještě dekomprese na nulový tlak... [;>))

s.t.k. řekl(a)...

Pixlo, vrať mi mou filipiku!

s.t.k. řekl(a)...

Omlouvám se panu Pixlovi. Když se tu "vyjádří" víc než 200 hostů, dá se to další stranou...

Pedro řekl(a)...

Téma poprav vyhozením do vesmíru jsem tady do diskuse nezatáhl já. Jenom jsem se snažil dokázat, že se dá několik vteřin přežít i ve vakuu. BTW: Za našich časů jsme se ve škole učili o atmosférách, a ne o žádných pascalech. Takže i nadále si na svém autě budu pumpovat vzduch do pneumatik na hodnotu 2,1 a 1,8 at(p), nikoliv na 2127,87 a 1823,89 hPa. Toť vše.

informace řekl(a)...

Ještě štěstí, že jste se z té diskuze vrátil domů celý.

Pedro řekl(a)...

No vždyť to bylo "o fous"! ;-))

informace řekl(a)...

Nebejt hospodskýho ... tak jste lítal ... bůhví kde. V atmosféře asi ne.

Pedro řekl(a)...

Hospodský má pro blbé tlachy pochopení. Jinak by tu bylo o několik štamgastů méně (jeden se nám pořád toulá na NP a nepamatuje "na Navrátila").

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro Vaši informaci, Ó Velký Šamane :

Za starých zlatých časů bezplatného a kvalitního socialistického školství, za časů, kdy i nejpesimističtější sepisovatelé sci-fi předpokládali zničení naší civilizace pouze v důsledku :
a) dopadu obřího asteroidu
b) invaze mimozemšťanů
c) jaderné katastrofy způsobené imperialisty
d) úniku smrtícího viru z tajné laboratoře imperialistů
e) kombinace výše uvedených katastrof
prostě v těch krásných dobách, kdy dočasný rozpad SSSR a dočasný ústup našeho slovanského společenského zřízení byl méně pravděpodobný než přílet tříhlavé saně,
v dobách našeho mládí, kdy jsme si vesele i odpovědně užívali díla našich otců a dědů, a na troskách odporného kapitalisticko-demokratického multikulti tzv.první republiky jsme pokračovali v budování a rozvoji našeho krásného unikulti,
v radostných dobách, kdy o vzdělání nerozhodovaly peníze, ale Moudrá Strana, vystudoval přítel a soudruh Pedro vodohospodářskou průmyslovku.
Tudíž je zvyklý :
1) používat jednotku "atmosféra", jakožto vyjádření tlaku vyvozovaného 10 metry vodního sloupce (pro vodohospodáře velmi důležitý údaj)
2) odhalovat protičeské a protisocialistické rejdy zrádců a emigrantů, např. zaryté obhájkyně multikulti, kapitalismu a demokracie Harpyje (a jiných podobných)

Buďme hrdí na naše skvělé socialistické vzdělání, buďme hrdí na naši Vlast a Stranu. Buďme pyšní na svoji práci, na účast při budování a obraně socialistického Československa.
A těšme se na dobu, kdy tzv. jednotky SI budou jen vzpomínkou na dávno minulou temnou dobu, stejně jako multikulti a ostatní nechutnosti poraženého euroamerického vykořisťovatelského řádu.

Otroci vzhůru k cílům svým !***Volte ČSSD a KSČM !

Pedro řekl(a)...

Informace, jestli jste si nepovšimla, tak nám pomalu končí akademické prázdniny. A zpráva od Finroda, kde našel onen citát o modrých či rudých Němcím, nikde. Přečetl jsem pozorně všechny tři díly pamětí Ladislava Karla Feierabenda a nikde nic. Musíme zkrátka počkat až se to hledání Finrodovi zdaří. Má to hoch těžké - nestíhá redigovat ani svůj seriál o evropských zapadlých vlastencích (21. února už je dávno pryč a pokračování o Savojcích pořád nikde). Není divu - když se musí věnovat takovým důležitým tématům, jako třeba jaké clo bude platit, když si nechá do Norska dovézt pneumatiky na jízdní kolo. To náš Vlastimil je jiná třída - ten si dovede najít čas i dopoledne mezi realizováním stavebních prací v luxusních interiérech pro nějakého zbohatlíka, zhusta sionistického původu (či snad čištěním ucpané odpadní zápachové uzávěrky nějaké vysoce senzitivní staré dámě - to doufám není nucen dělat denně), aby nás podělil svými neotřelými originálními myšlenkami.
BTW: Rouhavou myšlenku, že snad si Finrod onen citát vymyslel, urputně odháním.

Jakub S. řekl(a)...

U Lenina! Vyšplíchl jsem čaj. Souhu, to mě nedělej!! Todle si v základní buňce snad nebudem dělat...

Jakub S. řekl(a)...

Zájem Galaxie v ř e l e d o p o r u č u j u ! Ubezpečuju i na jih, že to zaujme i nečtenáře vědecké fantazie (jak se tehdy říkalo). O té bitvě na Bílé hoře, viděné dvěma inteligencemi odjinud, to je prostě úžasné. Za to lze onomu zubaři třeba něco odpustit... Pro stranu asi udělal leccos!

informace řekl(a)...

Pedro,
pro mne se pan Fifegund může jít vycpat. Nemůže najít, co není napsáno. Ted projev byl zveřejněn a žádný červenomodrý Němec tam není.

Pedro řekl(a)...

Když on se tak upřímně rozhořčoval, že mu nevěříme… Stejně upřímně se rozhořčuje pan Krystlík, když český národ (tedy Cajzlové, Moravané a Slezané) nechce až na výjimky uznat, že období Protektorátu Böhmen und Mähren bylo nejpožehnanějším obdobím v jeho dějinách.

drak řekl(a)...

S rozličnými padouchy se zapletli i jiní kanóni, nežli jenom Ludvík Souček, třeba takový Willy Messerschmitt, Wehrner von Braun a mnozí další. Ano, ten fakt možná budí v mnohých pohoršení, možná dokonce právem, ale nic to nemění na faktu, že Willy Messerschmitt byl úžasným konstruktérem letadel, Wehrner von Braun nás dostal na Měsíc a nebýt demence mnohých politiků, dostal by nás on či jeho následovníci i na Mars či ještě dál. Také to nemění nic na tom, že Ludvík Souček psal úžasné knihy. Těch co se zapletli s padouchy, či obrazně řečeno upsali duši ďáblu je mi dílem líto, dílem si jich jakožto lidí vážím méně, ale na faktu, že jim to pálilo lépe než ostatním, to mnoho nemění. Také se snažím nikoho neodsuzovat zejména, když toho o nich není zrovna moc a dost známo a navíc, člověk sám neví, co by udělal, kdyby se ocitl ve stejné situaci na tom samém místě a v tom stejném čase jako oni, když se rozhodli spolupracovat s něčím ne zrovna hezkým. Spíš jsem rád, že některá dilemata jsem prostě řešit nemusel, mimo jiné i proto, že jsem si dával pozor na to, abych se zbytečně necpal na příliš "exponovaná" místa. Ono mít svůj klid, má také docela dost do sebe. Konec konců i poměrně sympatický profesor Sacharov také pracoval ve prospěch sovětského impéria, byla to taková zajímavá symbióza, on si do určité míry směl říkat co chtěl a povídat si s kým chtěl a kdy chtěl, ale už tak úplně nemohl být kde by chtěl a jet kam by chtěl a na řešení určitých problémů prostě pracovat musel, byť se mu i nechtělo, a také tam musel být vidět pokrok a výsledky, to si zase soudruzi kupodivu dovedli dobře ohlídat. Jaderná síla sovětského impéria byla z části výsledkem i jeho práce a úsilí. Jsem velice rád, že jsem podobné věci nemusel zažít a takovéhle problémy řešit.

Díky Šamanovi za to velice rozumné shrnutí těch řečí o pobytu ve vakuu. To, že mají astronauti a kosmonauti za tím účelem na sobě skafandry, nebude samoúčelné, ale nelze ani vyloučit, že by přiměřeně zdravý a odolný jedinec nemohl pár vteřin ve vakuu přežít, zejména, kdyby se jednalo o přeskok z přechodové komory do přechodové komory, ono v situaci, kdy jde jednomu o krk a nemá na výběr, tak se to riziko dá podstoupit, protože stojí-li situace tak, že dotyčný buď zemře na beton, nebo jen možná tak většina racionálně myslících se rozhodne zemřít jen možná a ten několikavteřinový pobyt v tom vakuu prostě riskne. Ale určitě to není nic, co by jeden podnikal s nadšením a dobrovolně :-) Dokud to ještě jde, šlo by to zkusit na laboratorních myších, ale bude-li se s tím váhat, tak se to pak bude muset ozkoušet na těch aktivistech, co hájí ta zvířecí práva, protože za to bude menší flastr, než za zkoušky na myších :-)

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Za tip na toho Součka díky, podívám se na to, možná to dokonce mám i doma.

STK řekl(a)...

Tenhle případ (přeskok z komory do komory přes vakuum bez skafandru) je přece ve filmu Vesmírná Odyssea, když superpočítač HAL 2001 nechce do lodi vpustit jediného přeživšího kosmonauta.
Onu scénu řešili* teoretici, fyziologové i lékaři a myslím že jsou i potvrzené případy z výškových letů,(balonem?) kde se něco jako dekomprese přihodilo a tuším, že odborníci došli k závěru, že se vakuum po jistou dobu přežít dá.

*) Pokud si vzpomínám, tak před natáčením i po něm...

informace řekl(a)...

Pedro,
ale panu Fifalunga by měl někdo říct, jak se cituje a jak se dělají odkazy na zdroj. Vždyť by z toho mohl mít malér, když bude psát nějakou diplomovou nebo jakou práci. Oni k tomu budou jistě přihlížet i v Maastrichtu. Přece tam nebude dělat Česku ostudu s vymyšlenými nepodloženými citacemi. To by ještě scházelo. A měl by se to učit už na svém blogu, alespoň se to pro něj stane časem rutinou.
Pan Krystlík je podle mne už ztracené individuum, už neví ani sám, co si vymyslil on a co za něj vymysleli druzí.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážený STK, asi jste si nevšiml :
Přesně na komentáři onoho případu z 2001... je založen celý článek, ne nějž jsem zdejším vlastencům dal odkaz ve svém příspěvku ze 26.září 22:34.

Míru zdar !

Pedro řekl(a)...

To STK: Ten (kultovní) film jsem bohužel nikdy neviděl, 2001: Vesmírnou odysseu (i všechna její pokračování) jsem kdysi četl (a mám je v knihovně). Na ten přeskok se do knihy podívám (film na DVD nevlstním, jinak bych se podíval i tam). Ale pamatuji se, že kosmonaut takto přeskakuje ještě v jedné povídce. Následně pak zjišťuje, že je na té tváři, kterou měl při přeskoku obrácenou ke Slunci, silně opálený. A to v případě Vesmírné odyssey asi nepřipadá v úvahu. Tam se HAL 2001 zbláznil až daleko od Slunce, kde opálení zřejmě už nehrozilo.

Jakub S. řekl(a)...

Víte, já znám toho entuziatického eruptivního velice chytrého a nabitého mladého muže, co mu říkáte Finrod F., osobně... a nemůžu připustit, že by si prostě vymýšlel falešné citace. To je něco, co jaksi v mém okolí nikdy nebylo, nikoho ani nenapadlo, prostě jenseits von Gut und Böse - mimo všechno představitelné. To bude nějaké nedorozumění. U FF by mi to narušilo zásadně mou představu o něm.
No su postarší pošetilý buržoazní od skutečnosti odtržený idealista.

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Není nic špatného na tom, mít nějaké ideály, naopak, jestli dnešní civilisovaný svět něčím trpí, tak je to spíš jejich ztrátou a absencí. Z hlediska reálného života je pak dobré nedávat těm ideálům moc volnou uzdu a v případě konfliktu ideálu a konkrétní situace se řídit spíš zdravým selským rozumem, prostě nenechat se kvůli ideálům tím reálným životem a zkušeností převálcovat. Lidé slušní a lidé s ideály to prostě mají v životě o dost těžší, ale myslím, že ten mnohem bohatší vnitřní svět za tu větší zátěž prostě stojí.

Já si myslím, že Finrod by se k tomu vyjádřit měl. Buď ať doloží, že to je tak, jak říká on, nebo prostě bude muset připustit, že se mýlí a neúmyslně se pokusil uvést v omyl i své okolí, i to se někdy stane, neomylní po světě nechodí a když si to o sobě někdo začne myslet, tak s ním z počátku není k vydržení a když pak po zásluze přijde nějaká prekérní situace, tak je potom dotyčný až k politování.

informace řekl(a)...

Jakube,
o té citaci, evidentně vymyšlené, tedy ani ne nepřesné, jsme tu měli s Pedrem dlouhou diskuzi, do které se vmísil i Fifalunga.
Zeptejte se Pedra, snad ji bude mít v evidenci.

STK řekl(a)...

Pro Vlastimila V.: Asi ano. "Dyš já englicky neúúmííím..."

Pedro řekl(a)...

Jakube, jde o tento Finrodův článek: hatepe://www.nekorektne.com/2008/03/glosa-jdu-poruit-zkon.html. A konkrétně o tuto pasáž: Německý národ přestal být v této válce lidským, lidsky obstojným, a jeví se nám již jen jako jediný, velký, lidský netvor*. Tento národ musí za to všechno stihnout veliký a přísný trest. (...) Řekli jsme si, že musíme německý problém v republice zcela vylikvidovat. Zde se postupuje zcela bezohledně, ať jde o dítě či ženu, ať je člověk rudý nebo modrý, všechno je jedno. Jsi prostě Němec a jako takový jsi míň než pes.
A dále si prosím otevřete odkaz: hatepe://is.muni.cz/th/79146/ff_m/MDP.pdfsi . Jde o magisterskou práci Bc. Kolbaby, kde je přesně citován proslav Edvarda Beneše, do kterého Finrod Felagund výše uvedená zvýrazněná slova vložil. Tento projev, který Edvard Beneš pronesl 12. května 1945 v zasedací síni radnice v Brně sice je obsažen i v knize Edvard Beneš: Odsun Němců z Československa (Nakladatelství Dita, Praha 2002), ale jsou z něj zde uvedeny jenom úryvky. A to možná Finrodovi vnuklo myšlenku ten projev trochu "vylepšit". Ale bohudík zde zasáhl osud v podobě mgr. Kolbaby, který onen projev v úplnosti vyhledal a ve své magisterské práci uvedl. Jenom na doplnění - Finrod se zde na jaře v diskusi rozhořčoval, že pochybujeme o jeho pravdomluvnosti a že onen výrok Edvard Beneš skutečně pronesl - že ho nalezl v literatuře, ke které bude mít přístup až o prázdninách v Praze. A že ho zřejmě nalezl v pamětech L.K. Feierabenda. Tak tyto třídílné paměti jsem pečlivě pročetl a tento citát jsem zde nenalezl. Takže bohužel pokud Finrod nepřijde s tím, kde tento (údajný) citát nalezl, budu ho muset považovat za lháře urážejícího památku člověka, který se nemůže bránit.
*) V originále je nestvůra.

Pedro řekl(a)...

Jakube, byla to fuška, ale našel jsem onu Finrodovu reakci na diskusi o důvěrohodnosti onoho údajného Benešova vyjádření o modrých či rudých Němcích. Ozval se v diskusi ke článku Kámen a voda a zde v hospůdce to vyšlo v pondělí 29. listopadu 2010, tedy nikoliv na jaře t.r.
Anonymní řekl(a)...
OK, Vaši diskusi jsem našel až teď - škoda, že jste mi nenapsali na mail. Ten citát jsem tam dal před dvěma lety, takže si to nemusím pamatovat přesně, ale jsem si téměř jist, že pochází z pamětí Ladislava Feierabenda, které ovšem mám v Čechách, kam se dostanu až v létě, takže to neověřím - kvůli omezenému počtu kil, které si mohu vzít do letadla jsem si tyhle knížky nemohl vzít sem do Nizozemí a v ČR jsem od té doby ještě nebyl. Jestli to někdo z vás má doma, mrkněte se na to. Jinak trochu jsem googlil a ano, vypadá to, že je to z nich. Jinak bych uvítal, kdybyste příště mluvili víc se mnou, než o mně.

S pozdravem

Andrej Ruščák

Jakub S. řekl(a)...

Dík. Takže parafráze podle paměti. To se stane...

informace řekl(a)...

Jakube,
není to parafráze z paměti, ale je to buď citát z jiného neověřeného zdroje anebo výmysl tout court. Na Googlu jsem našla tu inkriminovanou větu, evidentně vmontovanou do projevu pres. Beneše na heslu Wikipedie Vysídlení. Je tam také ukázáno, že u citátu chybí udání zdroje. Nevím, z kterého data je.
Pak jsem našla tentýž citát na nějakém blogu PanzerNet ze září 2008. Rušč. článek je z března 2008.
Po tomto datu se ta věta začíná objevovat v mediích, kde ji berou více méně za platnou minci. V neposlední řadě VV v příspěvku 28.10.2009 na Psu.
Kdo s ní přišel poprvé? F.F. na svém Nekorektně? Autor hesla ve Wikipedii? A kdo to je?

Větší vlastenec řekl(a)...

No já to ale vííím, vážený STK. A trochu Vám závidííím.
A Vy jistě už víte, že jsem se během své dlouhé a rozmanité školní docházky anglicky vůbec, ale vůůůbec nikdy neučil. Nejdřív proto, že na učilišti nás zednické učně učili jen a pouze basic czech, abychom byli schopni samostatně si přeslabikovat a (částečně) pochopit denní tisk.
Když mne pak Strana poslala studovat dál, opět jsem se nemusel, naštěstí, učit žádnému cizímu jazyku. Ruština přece není cizí řeč, že.

Dnes však musím ten odporný jazyk imperialismu používat denně. Buď jím komunikuji s klienty či s nájemníky, nebo váženému STK sháním informace.
Takže poděkujte Leninovi za :
1) nekonečnou moudrost Strany, jež Vás nenutila studovat jazyk Labuťáka Avonského
2) onlajn anglicko-český překladač, dostupný na odporně multimultimultikulturním imperialisticko-sionistickém internetovém vyhledávači

Nazdar !

s.t.k. řekl(a)...

Tož Vlastimile, lhal bych, kdybych tvrdil, že nerozumím ani jednomu "ingliš" slůvku. Jednak mě moje prozíravá matinka v padesátých létech minulého století zapsala do hodin angličtiny (dodnes nechápu, jak se jí to mohlo podařit!) - jenže když jsme se dostali přes věty typu "Kočka je černá" a "Bílý kocour je velký" tak nám umřela paní učitelka (rodilá Angličanka) a žádná další se nenašla. A za druhé mě počítače, bez kterých už to v našem oboru opravdu, ale opravdu nejde donutily pár set anglických slovíček pochopit.
Na čtení textu to ale opravdu není a překladatelský automat nemohu použít. Jakmile zabere, okamžitě poprskám obrazovku - tenhle "hard humor" prostě nevydržím.

A Vy moc dobře víte Vlastimile, že humoru vydržím hodně... (Pokud není zlý nebo hloupý, to dá rozum.)

Pedro řekl(a)...

Jakube, Vy jste zde uvedl, že p. Andreje Ruščáka znáte. Nemohl byste ho kontaktovat a uvědomit ho o diskusi pod tímto článkem (a také ho upozornit na"zradu" spojenou s čtením příspěvků s vyšším pořadovým číslem než 200)? Čas letí a tento článek zmizí v archivu a "pes po něm neštěkne". A vzhledem k vytíženosti F.F. (studijní povinnosti, blog nekorektně.com, Zvědavé historičko a seriál o zapadlých vlastencích (který nabral takové zpoždění), studijní povinnosti … si nedělám iluze, že na něj F.F. čirou náhodou narazí. Doufám, že nám vysvětlí, kde se ona pasáž: Zde se postupuje zcela bezohledně, ať jde o dítě či ženu, ať je člověk rudý nebo modrý, všechno je jedno. Jsi prostě Němec a jako takový jsi míň než pes. v jeho článku - viz : hatepe://www.nekorektne.com/2008/03/glosa-jdu-poruit-zkon.htm - vzala.
Nechce se mi věřit, že je to on, kdo by chtěl vložením oněch slov do znění proslovu, proneseného dne 12.5.1945 na brněnské radnici, chtěl památce Ed. Beneše ublížit (respektuji přitom, že různí lidé mají na E.B. různý názor - ať už kladný či záporný). Nechtěl bych být považován za hnidopicha, ale já pociťuji jako určitou snahu upravit vyznění projevu v negativním směru i záměnu slova nestvůra za netvor. Kniha Edvard Beneš: Odsun Němců z Československa (Nakladatelství Dita, Praha 2002) i mgr. Kolbaba ve své práci (hatepe://is.muni.cz/th/79146/ff_m/MDP.pdfsi) uvádějí slovo nestvůra. Kde vzal F.F. toho netvora?

Větší vlastenec řekl(a)...

Vlastenci a vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci, prosím, nehádejme se !
Hádkami a rozepřemi jen nahráváme našim dědičným nepřátelům, především Němcům, Američanům, buržoustům, feudálům, papežencům a sionistům.
Vždyť je přece úplně jedno, zdali president Beneš „ten“ výrok skutečně pronesl či ne; důležité je, že náš národ přesně tak pochopil sumu jeho výroků.

Nyní si dovolím zopakovat část svého příspěvku z 20.2.2011. Šlo tehdy o přátelský a soudružský spor mezi mnou a př.s.Pedrem, o věrohodnost dvou výroků dvou našich pokrokových politiků, politiků, bez nichž bychom socialismus nevybudovali :

J.Masaryk a E.Beneš – výroky pravdivé a falešné

(...)
Ano, uvedená slova *) s velkou pravděpodobností náš pres.Beneš nepronesl ani „off record“, na uzavřeném setkání s vysokými vojenskými a politickými představiteli osvobozené ČSR. Jak bylo dokázáno (jak MĚLO být dokázáno !!), náš pres.Beneš mnohokrát vyzval k vylikvidování Němců a Maďarů slovy vázanějšími. Čímž končí diskuze, v níž by chtěli pokračovat jen Němci či Maďaři nebo buržousti.

S pomluvou Jana Masaryka je to podobné – no jen zkus najít zdroj jeho údajného nepravdivého a skandálního výroku. No zkus to ! Zjistíš, že NIKDE v oficiálních záznamech nic takového není. Můžeme tudíž s úspěchem předpokládat, že zdroj je stejný (nebo stejného ražení) jako pramen údajného výroku našeho pres.Beneše. Mimochodem, jako slídič moc nevynikáš, pře drahý příteli a soudruhu Pedro; A.Ruščák je nejen příliš mladý na autorství onoho údajného výroku; on dokonce našeho pres.Beneše obdivuje jako my všichni.
Před pár týdny jsem s velikým uspokojením četl jeho vášnivou obhajobu strategie E.B. : Náš zdánlivý ústup požadavkům fašistů zachránil nejen obrovské materiální hodnoty, ale i české (československé) osobnosti. Což vynikne především ve srovnání s Polskem, které se imbecilně postavilo na ozbrojený odpor, bylo zničeno, přišlo o elity, a po válce již žádné osobnosti nevyprodukovalo. No nemá pravdu, chlapec jeden vlastenecký ?

Ale zpět k Janu Masarykovi : Jak všeobecně dobře známo, „slavný“ tatíček TGM přikázal synkovi „jít s Benešem“. A Jan příkaz otce splnil, přestože slouha kapitalistů a sionistů TGM si onu cestu představoval jistě úplně jinak. J.Masaryk zcela opustil protilidovou politiku svého otce, a podpořil našeho presidenta ve všech jeho krocích k sepětí se Sovětským svazem, k vládě pokrokových sil, k odmítnutí vměšování USA do našich vnitřních záležitostí. V Únoru 1948 Jan Masaryk podpořil naši pokrokovou vládu proti operetnímu pokusu pravice o puč. Proč by tedy, pro Leninovy rány, pronášel ona nesmyslná slova ? Nebo, proč by je pronášel AŽ TEHDY, a ne mnohem dřív ?!?
Prostě je to celé blbá pomluva, jakou je schopen a ochoten vyprodukovat jen nepřítel, Němec či emigrant, např. onen zlořečený Feierabend.

Přečtěme si nyní PRAVDIVÁ A OVĚŘENÁ slova našeho pokrokového ministra zahraničí :
Jan Masaryk prohlásil, že nejít do Paříže bylo výlučně nápadem pražské vlády, která došla k názoru, "že československá přítomnost v Paříži by byla použita (…) pro účely, k nimiž nejsme ochotni se dát použít. Rozpravy (se Stalinem) byly přátelské. Učinili jsme rozhodnutí, jež musím považovat za správné za daných okolností." (rozhovor pro Associated Press, počátek srpna 1947) **)

Doufám, drahý příteli a soudruhu Pedro, že nyní je Ti už všechno jasné. Čest Tvojí práci a Míru zdar !


Musíme být vděčni Sovětskému svazu za to, že nám pomohl svou pšenicí v opravdové tísni a že pomohl rychle a bez politických nároků ! (Jan Masaryk, 8.1.1948)***Volte ČSSD a KSČM !

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) „Zde se postupuje zcela bezohledně, ať jde o dítě či ženu, ať je člověk rudý nebo modrý, všechno je jedno. Jsi prostě Němec a jako takový jsi míň než pes.“ (Dle nepřátel naší vlasti a socialismu vyslovil E.Beneš v květnu 1945)
**) Rozhovor přetisknut 3.srpna 1947 v Rudém právu s titulkem „Ne Moskva, ale západní reakce změnila naše rozhodnutí o účasti v Paříži“

Větší vlastenec řekl(a)...

Eh kletě !
V důsledku selhání sionisticko-imperialistického blogu jsem tak dlouho přesouval a upravoval výše uvedený příspěvek, až mi z něj vypadlo pár slov. Takže si prosím opravte, vlastenci a vlastenky :
„...Vždyť je přece úplně jedno, zdali president Beneš „ten“ výrok skutečně pronesl či ne; důležité je, že celý náš národ, že vší náš lid přesně tak pochopil sumu jeho výroků.
A jednal podle toho....“

Čest a Nazdar !

Pedro řekl(a)...

Edvard Beneš ve svém výše zmiňovaném projevu řekl, že musíme vylikvidovat německý problém, nikoliv Němce či Maďary. Pokud snad existuje někde nějaký citát (ovšem ze spolehlivějšího zdroje než je Fibros Felagund), že někdy někde mluvil o vylikvidování Němců a Maďarů, určitě se nám zde v diskusi ještě objeví. Abych předešel dalšímu zkreslování, připojuji pro jistotu onu pasáž o vylikvidování z Benešova projevu na brněnské radnici 12.5.1945.
Tak končí svou válku nacismus. Až do poslední chvíle hnal německý lid do fanatického boje a tento lid do toho boje šel. To, co se zdá neuvěřitelným a nepochopitelným, se opravdu dělo: Ten německý lid šel do krvavého vraždění jako slepý a hluchý, nevzepřel se, nezamyslil se, nezastavil se; šel a dával se tupě anebo fanaticky zabíjet a zabíjel. Tento národ přestal být v této válce už vůbec lidským, přestal být lidsky snesitelným, a jeví se nám už jen jako jedna jediná veliká lidská nestvůra. Tento národ musí stihnout za to všecko veliký a přísný trest.
Vzpomínáte si, jak jsme se v roce 1938 pokoušeli naše Němce přesvědčit, přemluvit a získat k tomu, aby se s námi dohodli, aby nepřipravovali zradu, aby neničili svůj stát a svůj blahobyt? A jak nám zpupně odpovídali a nestoudně se hrnuli do vlastní své záhuby? A myslíte, že je možno to znovu zase opakovat a znovu se s nimi dohodovat, a za deset, dvacet let znovu vytrpět ty hrůzy strašné války a nové strašné katastrofy?
Ne, tu starou politiku, tu starou svou zkušenost už opakovat nebudeme. Řekli jsme si, že německý problém v republice musíme definitivně vylikvidovat.

Pedro řekl(a)...

Ani ten word nemá Finroda rád a dělá mi z něj pořád Fibrose. A tentokrát jsem to ve chvatu přehlédl a neopravil. Sorry..

Větší vlastenec řekl(a)...

Máš naprostou pravdu, drahý příteli a soudruhu Pedro.
Ne „bezohledný postup“, nýbrž „definitivní vylikvidování“. Tomu rozumí každý roduvěrný Čech i Moravan. A chová se podle toho.
A právě díky tomuto vpravdě leninskému přístupu pres.Beneše i všeho našeho lidu jsme mohli dokončit práci husitů na poli národním i sociálním - po humánním vylikvidování Němců a zbytku německojazyčných sionistů jsme konečně mohli vylikvidovat i buržuje a kulaky. Viz nejdůležitější projev pres.Beneše vůbec, z 28.10.1945.
A hned po nich nepracující inteligenty, papežence a sionisty. A všechny jim podobné.
A pak už se tančilo všude.

Prostě – po našem opětovném (a konečném) vítězství nad Euroamerikou a multikulti budeme moci navázat na naše skvělé a osvědčené tradice.

Já už se tak těším !

informace řekl(a)...

Pedro,
našla jsem článek prof. Hrocha o odsunu, který pravděpodobně znáte.
Prof. PhDr. Jaroslav Hroch, CSc.: Odboj proti nacismu, česká televize a pokusy o zkreslování dějin
http://www.ceskenarodnilisty.cz/clanky/odboj-proti-nacismu-ceska-televize-a-pokusy-o-zkreslovani-dejin.htm

Pro zajímavost a porovnání projev Heydricha o likvidaci českého národa
http://klempera.tripod.com/heydrich.htm

V italských archivech jsem našla jen doktorskou práci o nucených migracích v Evropě ve 20.stol. Jsou tam stránky věnované odsunu sudetských Němců, kde se hovoří o vyjednáváních prez. Beneše se spojenci o přesídlení sudetských Němců, ne o jejich fyzické likvidaci.
http://www.fedoa.unina.it/1924/1/Ferrara_Scienza_Politica.pdf

Pedro řekl(a)...

Pokud by někdo ze štamgastů měl zájem přečíst si ono Poselství presidenta republiky Prozatimnímu národnímu shromáždění z 28. října 1945, má tak možnost na: hatepe://klub-ceskeho-pohranici.sweb.cz/Benes.htm. Na rozdíl od již mnou zde připomínané knihy (E.B.- Odsun Němců z československa), kde je uvedeno pouze částečně, je zde toto poselství ocitováno kompletně a je navíc doprovozeno zasvěceným komentářem osvědčeného vlastence PhDr. Josefa Groušla, CSc.

Větší vlastenec řekl(a)...

Zdejší velcí vlastenci a vlastenky jistě znají jedno ze základních děl naší moderní historiografie – NĚMECKO - MY A NATO, skvělou a neobyčejně čtivou práci velkého českého vlastence, PhDr.J.Groušla, CSc.
Pro méně vzdělané resp. menší vlastence posílám odkaz : ...p://slovanvyborcr.hostuju.cz/Nemecko.pdf

Doporučuji publikaci vytisknout, nosit všude sebou, a studovat a studovat. Proč ?
Protože zdrcující většina „našich“ sdělovacích prostředků nepatří nám, ale našim dědičným nepřátelům. A Němci, Američani a jejich domácí přisluhovači nemají nejmenší chuti dávat nám pravdivé informace o svých záměrech s naší vlastí a naším národem.
Vědí dobře, že v nás pořád žije duch Žižkův a Jánošíkův, duch Fučíkův a Gottwaldův. Vědí, že jakmile se vší náš lid dozví pravdu o skutečných záměrech našich dědičných nepřátel, po celé naší vlasti vyrostou barikády.

Mor ho !

«Nejstarší ‹Starší   201 – 242 z 242   Novější› Nejnovější»