pátek 20. dubna 2012

MOBY DICK: Většina menší než nebezpečná

Seriál Ze života veverek, lemplářský neřád, jak vyžít s miliardou bez peněz a evropská kvokace 
*************************************************************

Neděle 15. dubna 2012, pravděpodobně sté narozenimy masového vraha a nacistického komunisty Kim Ir-sena
Věčný prezident Kim I. stvořil svět a učení Ču-Čche. Pouhou myšlénkou ovládal počasí. Díky moudrému vedení kimovské dynastie se Severní Korea stala nezávislou na zahraniční pomoci: V 90. letech totiž hlady pomřelo nejméně půl milionu občanů KLDR z 23 milionů. Poslušní občané umírají už v 69 letech, o 11 let dříve než na jihu. Statisíce neposlušných lidí v převýchovných táborech má (téměř) jistou jednu misku šlichty denně. Obyvatelstvo již dokonce smí nakupovat od kulaků na tržišti jejich zemědělské přebytky. 1,3 milionů vojáků třetí největší armády světa je vykrmováno dostatečně.

Žena Moby Dicka: "Třetí »největší« armáda? Minimální výška nových branců se právě snížila z 145 na 142 cm. Ale zase se jich vejde víc do obrněného transportéru."
Mrtvá Kočka: "Anebo se uplatní jako specialisté pro boj ve vysoké trávě."

Nový velký vůdce severní Koreje chce pravděpodobně svůj lid zrevolucionalizovat a připodobnit sobě – taky měří jen něco pod 160 cm, podle toho, jaké si vezme borty.

Dnes však bude severokorejský lid vesel. Každý dospělec by měl dostat dárkový koš: Dvě kila vepřového, rýže a (čínského) zelí, kilo cukru, deset vajec. I nějaká sladkost se má objevit. Případně lahvinka rýžové pálenky. Úderníci by měli být obdarováni i pastou na zuby a mýdlem. Dobrotivá vláda má za oslavy zacálovat asi 2 miliardy dolarů, tedy asi třetinu rozpočtu.

Žena Moby Dicka: "V tom je nejspíš, krom vlajkoslávy, nových oper a soch zahrnut i neúspěch družicového/balistického nosiče krátké doby letu."
Mrtvá Kočka: "A připravovaný jaderný test."

Jihoafrický soudce, který v roce 2008 rozhodl o nevydání gangstera Radovana Krejčíře do ČR byl podjatý. Žádost o Krejčířovo vydání se tak může zopakovat.

Sčuch Organizace amerických států v Kolumbii byl poznamenán vyhoštěním ochranky prezidenta USA. Dvanáct maníků muselo být vyhoštěno kvůli hloupé chybě jediného z nich: nezaplatil místní prostitutce za její služby. A kolumbijské děvky platí daně.
"Tento incident není obrazem chování našeho personálu, který doma i ve světě zasvěceně a profesionálně vykonává své povinnosti." (Z prohlášení představitelů US tajných služeb.)

Vyšlo najevo, že 3. dubna si u ministerstva vnitra nechala Dělnická strana sociální spravedlnosti zaregistrovat občanské sdružení Holešovská výzva. Zaskočení vynálezci HV hodlají žalovat či podávat trestní oznámení. Taky žádali o registraci, ale DSSS byli rychlejší.

Mrtvá Kočka: "Anebo nemají na vnitru takovou podporu."

Nízký politik Vít Bárta hodlá kandidovat na plzeňského hejtmana. Proč Plzeň? Odtamtud pochází jeho bývalý úhlavní přítel Jaroslav Škárka. Škárka bude kandidovat na hejtmana pleňského kraje? Ne, ale je z Plzně. To čumíš, viď, Plzni?!

Ze sportu: Sobotní Grand National v Livepoolu postihla katastrofa: Dostih dokončilo pouze 14 ze 40 koní. Dva koně utrpěli zranění, neslučitelná z dalším závoděním a byli utraceni. Rovněž v sobotu zemřel na hřišti na srdeční selhání Piermario Morosini, fotbalista druholigového Livorna.

Pondělí 16. dubna 2012
Další díl komediálního seriálu ze života Veverek: Předsedkyní poslaneckého klubu se po odsouzeném Vítu Bártovi má stát Kateřina Klasnová/Bártová. Kolega Šaman to komentuje: "Poslanci VV si nyní nebudou chodit pro rady do bytu Víta Bárty, ale do bytu jeho manželky. Kateřina jim bude dávat moudra a Vít vařit kafe."

V pátečním dílu jsme nesledovali (byl dosud utajován): Veverčí grémium tajně schválilo, aby byl odvolán vzpurný ministr Pavel Dobeš touto způsobou: Buď podáš rezignaci na post ministra, nebo budeš vyloučen ze strany, čímž ztratíš nárok na post ministra. Scénárista kvůli většímu uměleckému účinku zatajil divákům, že "rezignace ministra" rovná se "demise". V předcházejícím díle přitom postava premiéra říkala: "Demise budou znamenat konec koalice a předčasné volby". Tři týdny přitom již sledujeme poněkud nezajímavou vedlejší linii seriálu, ve které Veverky marně hledají postavu pro roli ministra školních besídek, sportovních šampionátů a hulení mládeže.

Mrtvá Kočka: "Vědí, koho vyhodit, ne koho dosadit."

Generální inspekce bezpečnostních sborů dospěla ke zjištění, že "policisté, kteří zasahovali u nehody obviněného Romana Janouška, svým postupem nespáchali trestný čin". Takže je snad nezavřou. A možná vydrží i pražský ředitel policie ČR Martin Vondrášek. Policajti pochybili  kvůli nedostatečnému zaškolení. Ale už během měsíce pro ně začnou kurzy.

Mrtvá Kočka: "Lepší by byl trénink na ulicích Los Angeles."

Začíná týden protestů  iniciativy Za svobodné vysoké školy. Zápisné v ráži 3 až 3,5 tisíce za semestr totiž "ohrozí dostupnost vzdělání pro ekonomicky slabší vrstvy obyvatel". V univerztitních městech probíhají hapeningy, které vyvrcholí v sobotu 21. dubna, kdy se iniciativní vysokoškoláci připojí k demonstraci dalších občanských iniciativ a odporů v Praze. Značku "Za svobodné vysoké školy" si prý DSSS dosud nezaregistrovala a je tak volná.

Masový vrah nezletilé mládeže a terorista Andres B. vstoupil do soudní síně v norském Oslu s pozdravem "síly, cti a nenávisti vůči marxistickým tyranům v Evropě". Svých vražd nelituje. Čeho lituje, že nestihl "udělat více". A že si nemohl svou vlasteneckou pěst odít do bílé rukavičky, jak přikazuje etiketa templářského řádu. Při čtení jmen svých obětí byl klidný, zaplakal až při promítání svého propagačního videa. Podle jednoho lékařského posudku ze dvou není blázen.

Mrtvá Kočka: "To není žádný templářský řád, ale lemplářský neřád."

Úterý 17. dubna 2012
14.00: "Je to fáma." (Karolína Peake, místopředsedkyně Veverek na dotaz, zda chystá odchod z VV.)
17:00: "Nejsme schopni prezentovat splněné sliby, které jsme občanům dali. Nesouhlasím s politickým stylem strany, který zastírá naše úspěchy." (Karolína Peake, místopředsedkyně vlády, oznamuje svůj odchod z Veverek.) Karolína však odchází hlavně kvůli "opakované destrukci" a "nesrozumitelným krokům". Se situací ve straně je nespokojena, ale už není řešitelná zevnitř.
S povstaleckou Karolínou odchází další čtyři poslanci VV jistě. A to do nového sdružení či platformy, pro kterou ještě nebyl čas nalézt organizační formu či jméno.

Mrtvá Kočka: "A co »Peak 12«?

Pro stojedničkové minimum je třeba k poslancům TOP 09 a ODS dodat k této pětce ještě tři povstalce.

"Jsem šokován, opakuje se Sarajevo 2. Odpadlíci využili mé cesty do Varšavy, o které dlouhodobě věděli a za mými zády vyhlásili platformu funkcí a postů." (Z SMS Radka Johna.)

Žena Moby Dicka: "Radek byl ve Varšavě? Nikdo si toho nevšiml. Možná ani nikdo ve VV."

"Měl jsem nějaké tuchy." (Premiér Petr Nečas na letišti po návratu z Makedonie.) "Předčasné volby jsou jednou z reálných alternativ. Nechceme vládu na základě nějaké vratké stojedničkové většiny. Já ale očekávám, že budou všichni dodržovat koaliční smlouvu."

Milada a Václav Dvořákovi, čeští vědci, objevili na filipinském ostrově Dinagat krysu dinagatskou, o níž se mělo za to, že již vyhynula.

„Proto můžeme bez ohledu na dohodu uplatnit nutná odvetná opatření. Spojené státy budou odpovědné za všechny důsledky.

"Nám je mír velmi drahý, ale čest národa a suverenita země jsou pro nás cennější." (KLDR oznamuje, že se "dál necítí vázána moratoriem na jaderné testy a testy balistických raket".)

Mrtvá Kočka: "A to se zrovna šikne, když má náhodou zrovna teď připravenou jadernou nálož na odpal."

Středa 18. dubna 2012
10:05 začíná mimořádná tisková konference premiéra Nečase: "Jako předseda vlády považuji za vyloučené, aby moje vláda nadále pokračovala s tím, že bude založena na spolupráci s poslaneckým klubem, jehož členem je člověk odsouzený za korupci, byť nepravomocně. Nepřistoupím ani na to, aby vláda pokračovala a byla založena na spolupráci s poslaneckým klubem, kde sice formálně člověk odsouzený za korupci nebude, nicméně fakticky ho ze zákulisí bude řídit, tak jako řídil celou řadu věcí v minulosti. Musím také říci, že trvá má teze, že vláda má smysl jen tehdy, bude-li schopna realizovat svůj program konsolidace veřejných financí a modernizačních reforem. To znamená, musí to být vláda, která má skutečně bezpečnou většinu. Nebudu-li mít nejpozději do pondělka k dispozici jasnou informaci, že vláda má tuto bezpečnou většinu, je správným řešením uspořádání předčasných voleb do poslanecké sněmovny ještě v červnu letošního roku."

Žádná stojednička nebo stodvojka, většina musí být "bezpečná". Jak velká většina by to měla být?

"Bezpečná většina je ta, která je větší než nebezpečná."

Fanklub vlády z bývalých Veverek připravuje založení politické strany/hnutí. Je to "spontánní záležitost". ODS začíná připravovat stranické primárky. Grémium strany vyvolává dohadovací řízení s koaličními partnery, jako "formální krok k ukončení koalice." V neděli se sejde Ká trojka. Když nebude v pondělí na stole "bezpečná většina", bude se úterní Sněmovna zabývat svým rozpuštěním. A už ve středu může být Poslanecké sněmovně konec. Aby se do konce června stihly předčasné volby.

Peak získala další kus. Platforma jich má celkem 6. Karolína by ráda vytvořila poslanecký klub, na což je potřeba desetihlavé stádo.

"Krize eurozóny není za námi. Ale Francie se netýká!"( François Hollande, socialistický presumptivní prezident. Nad Sarkozym má před nedělními volbami už náskok 5 %, ve druhém kole voleb se čeká ještě větší masakr.)

Žena Moby Dicka: "Francie neplatí eurem?"
Mrtvá Kočka: "Ale francouzským eurem!"

Juan Carlos, sympatický král Španělska se omluvil, že v době krize rozmařile lovil slony v Botswaně. Věc se prolákla, až když si král na safari zlomil krček kyčelního kloubu. Ne při lovu. Uklouzl v koupelně…

České sdružení pro biomasu (CZ Biom) vyvrací mýty o biopalivech, například ten, podle kterého "biopaliva zdražují potraviny". "Jaká je skutečnost? Pokud se plodiny pro výrobu biopaliv pěstují lokálně,  podporují zemědělce a zaměstnanost na venkově."

Mrtvá Kočka: "Toto »pokud« neplatí."

"Přímá vazba biopaliv na zvýšení cen potravin je znatelná pouze u kukuřice a je to vliv USA, které se zaměřily pouze na bioetanol," tvrdil svého času Martin Bursík, když ještě vedl ministerstvo zelenosti.

Žena Moby Dicka: "Proto se chtějí stát USA ropnou velmocí." Zatímco nyní dováží 42 % spotřeby ropy, do roku 2020 by tento podíl měl klesnout na asi 30 %. Amerika spotřebuje čtvrtinu světové produkce.

Bez ohledu na Bursíka a CZ Biom varuje Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) před dalším růstem cen potravin, který způsobí hlavně zvednutí cen ropy – a biopaliva. V 66 státech světa, ve kterých je už dnes nedostatek potravin, to povede k nepokojům. "Je to divný svět": Vyspělé země dávají ročně čtvrt bilionu korun, aby se v autech "spálilo" 120 milionů tun obilovin. Čtvrt bilionu na to, aby lidi chcípali hlady.

Žena Moby Dicka: "Kdy západním politikům dojde, že takovýmo dotacemi připravují světový hlad?"

Mrtvá Kočka: "Až nás sežere třetí svět."

Dalším z důvodů, proč jsou potraviny drahé jsou spekulace na trzích. Nu a pak opuštění primitivní koncepce, mít zásoby v sýpkách na sedm hladových let. Vše musí být "just in time".

Mrtvá Kočka: "Otevřeš hubu a spadne ti do ní pečený brojler."

Čtvrtek 19. dubna 2012
Karolínina platforma ulovila sedmý kus. Váhavý poslanec Otto Chaloupka Veverem zůstává.. Buďto to jsou čestní politici, věrní Bártovi, anebo se jim nechce vracet půjčky Bártovi. A taky nevědí, co má Bárta na ně nahrané. Všechny politické strany se začínají připravovat na volby. Socialisti si už rezervují místo na bilboardech.

Po STEM přišlo se svou volební věštbou i CVVM: ČSSD stoupá na 37 %. Rostoucí komunisti s 20 % přeskočili klesající modré ptáky (18 %). Snižují se i topíci, na 12 %. VV mají zatím slušná 2 % (a naději na státní povolební příspěvek). Nenašel jsem preference lidovců, kteří se nejspíš do Sněmovny dostanou. Žebych volil lidovce?

"Jen přes mou mrtvolu!" (Mrtvá Kočka.)

Právě před týdnem jsme napsali: "Průzkum mj. ukazuje, komu by se nejvíce hodily předčasné volby. Socialistům ne, protože ti potřebují, aby nechutné škrty zařídila ještě tahle vláda. ODS ne, protože ta vládu nesestaví. TOP 09 má historické minimum. Ale hodilo by se to Kalouskovi, který si už "umí představit" koalici topíků a socanů.

Mrtvá Kočka: "Věčnému a nejlepšímu ministru financí."

Dnes vychází najevo, že koalici se socialisty si umí představit i komunisté. A naopak.

České občanské sdružení Adato Paradigma připravuje internetovou aplikaci a komunitní server v několika jazycích, který umožní lidem žít bez peněz. Lidé se domluví přes internet a budou si poskytovat služby a zboží vzájemně, díky kombinaci darů a barteru. Tomuto prinicpu se podle toho říká "bar". "Například někomu zadarmo nasekáte dříví, ale v ten okamžik od něho nic nechcete. Když pak něco potřebujete vy, nabídne vám to zase někdo jiný." (Bývalý podnikatel Libor Malý, který do projektu věnoval už první milion.)

Není mi tedy jasné, jak do tohoto "bar" systému novodobý filosof zatáhne třeba energetické společnosti. Ale třeba zadarmo naštípáte dříví do bioelektrárny. No a providerovi můžete platit vajíčky. Tedy – pokud chcete lidumilný server provozovat v reálném světě. Libor Malý začal přemýšlet o fungování "světa bez peněz" poté, co svou firmu jobs.cz prodal za 900 milionů Kč.

Mrtvá Kočka: "Něco podobného už zkoušel Pol-Pot, ale nějak to nefungovalo."

Žena Moby Dicka: "Ale s tou miliardou by bez peněz možná chvíli vyžili.

Křehké stojedničkové většiny by se mohlo dosáhnout, pokud by do nově stloukané vládní koalice vstoupili i bývalí poslanci za ODS Martin Doktor a Pavel Bém. Doktor se už nechal slyšet, že by to záleželo na znění koaliční smlouvy, kterou by s ním zástupci zbylých 100 poslanců sjednali.

Premiér Nečas pravil, že chce, aby Peake sestavila poslanecký klub. Hodlá totiž jednat s jasným subjektem, ne honit po Sněmovně jednotlivé poslance. Koaliční smlouvu by měly podepsat tři kluby.

"Na romskou komunitu jsem nezanevřela, ale situace je těžká. Když střetnu Roma, vidím v něm útočníka, ale věřím, že se vše časem spraví i s tím, že policie dopadne konkrétní pachatele." (Matka 15letého Petra z Břeclavi, kterého v neděli přepadla trojice cikánů, požadující po něm cigaretu. Už je stabilizovaný.) No, "stabilizovaný." Přišel o ledvinu.
"Ne každý Rom je špatný." (Petr.)

Uvidíme, co k tomu řeknou v neděli, na pochodu za zbitého Petra, hoši z Dělnické mládeže.

"Dokud není Afghánistán schopen zajistit sám vlastní bezpečnost, není správné stanovovat umělý časový harmonogram stažení (mezinárodních) vojsk." (Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí na jednání ministrů zahraničí obrany zemí NATO, Ruska, Afghánistánu a mezinárodních sil v Afghánistánu (ISAF) v Bruseli.) "Naši středoasijští partneři jsou tím  také znepokojeni. Čína a mnohé další státy kladou stejné otázky." 


Žena Moby Dicka: "Žeby Čína a mnohé další státy – včetně Ruska – místo "kladení otázek" poskytly pro ISAF svoje vojáky???"


Pátek 20. dubna 2012

"Je potřeba mít co nejdříve jasný celoevropský rámec, kterým předejdeme potencionálnímu chaosu v hospodářství." (Viviana Reding, místopředsedkyně Evropské komise.) Co hrozí EU tentokrát? Příliv emigrantů z jihu a východu? Energetický kolaps? Rozpad eurozóny? Nic tak fádního. Je to – "nedostatek žen v řídících orgánech největších firem". V celé Evropě jejich počet vzrůstá, ale stále to není dost. "Tímto tempem by trvalo dalších deset let, než bychom se dobrali kýžené 30% účasti žen ve vedení. Autoregulace firem evidentně nikam nevede." Proto bude potřeba kvóty uzákonit. Už dnes tyto kvóty platí ve Španělsku, Francii, Nizozemsku a Polsku. Mj. to značí, že v těchto zemích mají firmy z jiných zemí, kde kvóty neplatí, menší šance uspět ve výběrových řízeních.
O kvotaci rozhodne na podzim Rada EU. Tedy ne, zda ji uzákonit, ale jak velkých firem by se měla týkat.

Mrtvá Kočka: "To není »kvotace«, ale »kvokace«.
Žena Moby Dicka: "Proč je 30% podíl žen ve vedení "kýžený"?
Mrtvá Kočka: "To neřeš. To je jako se žárovkami, rtuťovými teploměry a amalgánovými plombami.

Přítel Mrtvé Kočky Ambrož přemýšlí o založení firmy, která by příliš maskulitním společnostem dodávala managorky "na klíč". Mohla by se jmenovat "Gender30".
Žena Moby Dicka: "Ty chceš dodávat mrtvé duše?
Mrtvá Kočka: "Ne. Mrtvé ženy. V tom já nejedu.

Zítra projde od Domu odborů na Žižkově až na Václavák (samozřejmě přes magistrálu) několikatisícový průvod rozhořčených odborářů, svezených do Prahy mimořádnými vlaky a autobusy. Na demošku, pořádanou původně různými občanskými zaregistrovanými i nezaregistrovanými spolky jsou zváni všichni občané. Všichni, kterým vadí, že "průměrný zaměstnanec" přijde za jeden rok o jeden "průměrný plat". (Když se započítá i zápisné na vysoké školy.) Pak všichni ti, kterým vadí, že živnostníci neplatí daně. A pak rovněž všichni ti, kteří požadují demisi vlády.

Moby Dick raději ujíždí daleko od hlučícího internetu už o polednách. Doufá, že si odpočine.

Sobota 21. dubna 2012
Žena Moby Dicka: "A dav od tebe."
*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

63 komentářů:

Schumacher řekl(a)...

Ze života veverek ? Něco o mně? Prý leckdy jak naspídovaná veverka z Doby ledové....

Schumacher řekl(a)...

Ano, školné je nemravné. Stejně jako požadavek banky že nejprve je třeba vložit nějaké peníze a teprve pak požadovat úrok. A že čím víc peněz, tím vyšší úrok a další výhody. Kohn hořekuje a hořekuje "Bože, proč jsem nikdy nic nevyhrál, ajajaj!" A hořekuje tuze moc, tak moc že Toho nahoře to naštve a houkne shůry "To by sis Kohn musel nejdřív vsadit!" jenže to by nesměl být Kohn, protože hned na to spustí lamentací "Proč bych měl vsadit já, ať za mě vsadí Roubíček!"

Schumacher řekl(a)...

Prej Romové, prdlajz. Cikáni to byli. A kdo ví, jestli Cikáni. Ti by ho při té příležitosti obrali jak angrešt a že by přišel o mobil se rozumí tak nějak automaticky. Ne, že bych vylučoval jakoukoli verzi, ale něco mi na tomhle nesedí. Mladej namakanej borec zajímající se o bojový sport nechtěl dát cigárko tak jen kvůli tomu dostal nakládačku. Mohlo to smotat jinak než jak tvrdí i s někým jiným. Nebo třeba Břeclav má svá specifika...

Požadavek na třicetiprocentní zastoupení žen ve vedení firem je nestydatě diskriminační, protože spravedlivých by bylo zhruba padesát procent, podle zastoupení v populaci.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

S tím školným je to asi tak: kdybych potřeboval například operaci, budu raději když ji provede někdo kdo byl přijat na lékařskou fakultu protože patřil mezi nejschopnější, nebo raději někdo kdo byl přijat protože jeho rodiče mu to mohli zaplatit? Neposkytnout schopným lidem vzdělání je plýtvání, které ve svých důsledcích poškodí všechny.

Anonymní řekl(a)...

Naprostej souhlas,Zděnku. Schopný člověk je chudý, neschopný je bohatý. Proto je naše společnost ovládaná neschopnými boháči. Školství musí být zadarmo, zdravotnictví taky. Ze zdravím a vzděláním ať kšeftují židi doma v Židostánu.

Kopretina řekl(a)...

Nevím, proč se někteří lidé bouří proti školnému. Na vyšších odborných školách se také platí školné, na všech, státních, soukromých, opakuji na všech, tak proč by se nemohlo platit školné na univerzitách. Chudí lidé mají výplatu, berou dávky mají podporu, takže se na školné dá našetřit, takže studovat mohou všichni, naopak řada chudých lidí honoruje bohaté, které studují na státních školách, jak se říkalo, studují za dělnické prachy. Někteří studenti se celý rok flákají, chodí po hospodách, na mejdany z peněz daňových poplatníků. Když mají peníze na studentský život, tak mají peníze i na školné. Naopak levičáci by měli prosazovat školné...

drak řekl(a)...

Nejsem proti školnému, naopak. Za situace, kdy byl systém financování vysokých škol zmrven tak, že závisí na počtu přijatých studentů, což jak praxe ukazuje, vede ke snížení kvality těch odcházejících titulovaných. Lidově řečeno, titul BC, Mgr, Ing MUDr a JUDr, má dnes u nás každý blbec s ročníkem narození mladším než řekněme 1980. To školné by mohlo aspoň z části vrátit situaci k normálu. Pochybuji, že by se sněmovní termiti vzmohli na nějaký rozumnější systém financování, tak aspoň tohle. Jen to, co je získáno úsilím a překonáváním překážek má nějakou hodnotu. Upřímně řečeno, lékařů vystudovaných u nás řekněme po roce 1995, se budu bát snad už nadosmrti, ale těch vystudovaných dříve bude nutně ubývat, takže dříve či později mi střetnutí s nějakým nedoukem čeká, jestli a zda ho přežiji ve zdraví, je ve hvězdách.

A.S. Pergill řekl(a)...

Draku,
školné už platí studenti, co přetáhnou studium (4 roky na Bc. stupni a 3, resp. 4 na Mgr.) a samoplátci. Ty peníze zmizí někde v černé díře, a na ústavy a katedry, kde probíhá výuka, se nedostane ani to, co pokrývá její materiální náklady (např. pro anglicky vyučované samoplátce na výrobu manuálů a dalších pomůcek v angličtině). Proto jsem coby insider vůči školnému docela skeptický a obávám se, že budou o to víc biti ti, kdo vyučují a termitiště ministerstva, rektorátů a děkanátů budou bujet jako dobře krmená rakovina. Věřil byste, že ve vedlejším kanclu sedí pán, který ještě pamatuje situaci, kdy celý děkanát tvořila jedna sekretářka děkana na plný úvazek a děkan, který byl současně vedoucím jednoho z ústavů, a to vše bez jakékoli počítačové sítě a dalších vymožeností způsobujících, že 90% - a i víc procent administrativy týkající se výuky dělají sami vyučující?

A.S. Pergill řekl(a)...

Mimochodem,
část, netroufám si říct jak velká, signatářů Holešovské výzvy, je zřejmě ráda, že se toho chopil někdo, kdo má jakési organizační schopnosti a potenciál. Ta původní grupa se ukázala jako naprosto neschopná. Trochu to koresponduje se včerejším (pátek 20. 4.) úvodníkem na NP, kde si Aston libuje, že takováto hnutí nemohou nijak vládě ublížit, protože nejsou schopná systematické politické práce. Tož "dělníci" právě takovouto schopnost (a k její realizaci připravenou infrastrukturu) mají. Je docela možné, že za koketováním s předčasnými volbami stojí vzestup jejich preferencí. Obávám se také, že "dělníci" v parlamentu by byli menší zlo než koalice ČSSD - TOP s podporou KSČM, kterou proponoval Kalousek.

A.S. Pergill řekl(a)...

K té Břeclavi:
To je prostě přechod na vyšší level. Dosud Romové přepadali a mlátili, aby se dostali k penězům a zpeněžitelným věcem, teď začali přepadat a mlátit jen pro zábavu.
Jaše justice "kauzou Patrik", kdy za opakované znásilnění, ubití téměř k smrti a následné hození do vody jeden pachatel vyvázl bez trestu a druhý dostal trest naprosto bagatelní, vyslala jasný signál. Bylo opravdu jen otázkou času, kdy na tento signál romská komunita zareaguje, což se stalo právě v té Břeclavi.

STK řekl(a)...

K sakru, Pergille, proč zase máte pravdu? Ta Vaše pravda není ani trochu hezká! (No, ta moje taky ne...)

Harpyje řekl(a)...

Vy a Aspergill máte "pravdu", vážený STK?
Pokud tomu tak je, tak asi proto, že
tento druh vlastnictví "pravdy", náleží jen těm, kteří myslí přímo hlavou.
Lt.col. Eisner zřejmě taky myslel přímo hlavou, když vrazil svou uzi, nebo aký bazmek to bol, tomu blbému dánskému cyklistovi do vizáže.
Nebbich.

Anonymní řekl(a)...

Školné by měli platit ekonomové a sociologové, protože se včas neozvali k tomu kam spěje sociální a hospodářská situace ve státu. Pochopitelně i právníci a lékaři, protože si v těchto zmatcích dokáží nahrabat víc než potřebují. A žoldnéři.

STK řekl(a)...

Tak nám ta slavná demonstrace "levé síly" slavně proběhla.
100 000 lidiček křičelo, pískalo na píšťalky a troubilo na vuvuzely. Mezitím zkonzumovali řízky, které si dovezli v batohu z domova mezi dvěma chleby, namazanými hořčicí. V optimálním případě i se znojemskou okurkou. Pak unaveni křikem a pochodovým cvičením, na které nejsou z domova zvyklí vykoupili zmrzlinové stánky a vypili Pražákům téměř všechno pivo. Prodavači předražených klobás na Václaváku ostrohali. Řízek je řízek a v Praze je draze. Zkolabovalo jen 14 postarších demonstrantů a jen 12 jich odvezli do nemocnice. Porvalo se jen pár lidí a ti by se bývali byli mporvali, i kdyby se žádná demnstrace nekonala.
Hlavní požadavek demonstrantů byl okamžité zastavení úsporých reforem a odstoupení vlády. 100 000 lidí je 1% obyvatelstva naší Kotlinky.
Takže celé jedno procento bezpodmínečně požaduje... [;>))
Co na to zbývajících 99% zdejších? I kdyby měl za sebou každý demontrant devět "tajných sympatizantů", kteří se do Prahy nedostavili, pořád je to jen desetina populace. Stejně, jako bylo před lety 10% komunistů: 1 500 000 ks na 15 000 000 obyvatel Českloslovenské socialistické republiky, kteří si rovněž uzurpovali právo na svou jedinou pravdu. A na prebendy podle stranických zásluh. Že se o nepravostech vládnoucí věrchušky tak moc nepsalo? Prakticky skoro nic? Inu cenzura, represe a následná autocenzura. Nakonec se tehdejší "novináři" báli "sáhnout i na zcela vystydlá kamna" a soudruzi je museli pobízet, aby řádně "tepali zlořády".
===
Takže co z dnešní "demošky" vyplývá? Křiklouni si zakřičeli, komunisté zahrozili, že jsou připraveni, s. Sobotka si přihřál polívčičku ČSSD řečmi o neschopnosti a "krutosti" vlády, která ožebračuje obyvatelstvo a na zemi zůstaly jen rozšlapané transparenty. Přespolní demonstranti odjeli přistavenými autobusy, které zaplatily odbory, případně vlakem domů, ponejvíce do kraje "uhlí a železa". Bylo jich tam opravdu hodně - "Ostravaka poznaš podle kratkeho zobaku" a nedostatečnou délku zobáku v rozhovorech odhalilo snad 50% těch, které zpovídala TV. Inu, co chcete po havířském důchodci, který kdysi vydělával tolik, že mohl svoji paničku posílat dvakrát měsíčně letadlem do Prahy ke kadeřníkovi, pak ale přišel o práci nebo o vysoký příjem a teď je na tom úplně stejně, jako ti "nehavíři", protože si v době, kdy se mu vedlo dobře, nic neuspořil.
===
Je docela možné, že Nečasova vláda podá v příští týden demisi, pokud Karolina Peak nesežene dostatek věrných, aby s novou platformou měla vláda v parlamentu "bezpečnou většinu". Pravil to premiér a ten by měl vědět, co říká.
Proti komu pak tedy budou namířeny další demostrace, případně generální stávka, od které ale už hlavní odborářský boss opatrně dává ruce pryč? Budeme stávkovat proti počasí? Nebo proti lidu? Proti hlupákům, kteří nechtějí pochopit, že "dluhy není třeba platit" a že "zdroje jsou"? A že "řecká cesta" není zas tak špatná?
===
Ovšem naprosto nejkrásnější byl závěrečný záběr reportáže TV Nova. Po demonstraci, bokem od proudu lidí, kteří šli z demonstrace domů, seděli spolu poklidně u piva náš "Richelieu" Miroslav Kalousek a největší odborářský boss Jaroslav Zavadil a vedli spolu evidentně přátelský rozhovor. Jeden by až začal věřit na elementární slušnost mezi lidmi. Nebo naopak na židozednářské spiknutí.

Jenom si nejsem jist, kdo z těch dvou je žid a kdo zednář...

stk řekl(a)...

Omlouvám se za tu fůru překlepů. Dvakrát, třikrát po sobě číst je třeba!
Už je neopravím. Ale smysl snad nemění.

Kopretina řekl(a)...

Teď dokonce dám odkaz, který se netýká Izraele. :-)
Kdo jsou odboráři a demonstranti proti vládě?
http://oldrichflorian.blog.idnes.cz/c/259008/Tato-luza-si-mysli-ze-neco-zvladne-lepe-nez-politici.html

informace řekl(a)...

Dnes započaly prezidentské volby ve Francii. Hlasovali Francouzi, žijící v cizině. Zítra se bude hlasovat ve Francii. Italské strany bez vyjímky drží palce Hollandovi. Sarkozyho už mají plné zuby. Kdoví, jestli bude socialista lepšé.

Schumacher řekl(a)...

Vycházka se vydařila, Stromovka, Troja, Fata Morgana s motýli, veřeře u Houbaře a přes Stromovku pěšmo domů. Nějakého použitelného motýla jsem ulovil. Závěr je jednoznačný, na pořádné focení je nejlepší zrcadlo nebo "bezzrcadlo". Fuji je skvělý foťáček do kapsy pro univerzální použití, režim zvýšení dynamického rozsahu funguje, velmi dobře i makro s bleskem. Tím netvrdím, že srovnatelné se zrcadlem. To ani náhodou. Dokumentační ano. Zdá se, že Canon má za nějakých podmínek lepší kresbu ale za jiných horší. Oba foťáky jsou pasé, G7 je model z roku 2006, překonaný dalšími modely, FUJI F200 EXR je z roku 2009, dlouho se na trhu neohřál a už není ani ve výprodeji, další vylepšený model s tímhle snímačem není, všichni nástupci mají menší snímače a větší zům. Asi byl až příliš dobrý a měl malý zům. Když chcete větší zům s malým objektivem, musíte mít menší snímač. Snímky jsou sice o něco horší, ale co dělat, když konkurence nabízí větší zům. Není oběd zadarmo.

Anonymní řekl(a)...

Dobré, STK, ale ještě pár slov o líné lůze, o ulici, která nikde na světě (v žádné zemi, ani socialistické, ani kapitalistické) nerozhoduje, o nepřípustném narušení klidu na náročnou a odpovědnou práci našich demokraticky zvolených představitelů, hrstce výtržníků nebo tak. I když ti křiklouni a pouhé 1% taky není vůbec špatné.
Příště ovšem nejspíš přijde i těch 9 sympatizantů s každým křiklounem. No a když se naposledy srotila v Praze milionová hrstka výtržnických křiklounů...

Anonymní řekl(a)...

Krása. Krása!!!
Kdo jsou odboráři a demonstranti proti vládě?
Kdo je Václav Havel?
Nádherné odkopání :-)))

Kopretina řekl(a)...

Přirovnání Václava Havla k této líné odborářské komunistické lůze? Chudák Vašek, to to si tedy nezasloužil. Zamyslete se nad odkazem Oldřicha Floriana, mladého studenta.
".....Dozvěděli jsme se nejen to, že jsme feťáci, hajzlové, zkurvysyni a nevídaní debilové (dotyčný prý ještě větší debily nepotkal), ale hlavně to, že nás platí ta všemi nenáviděná „vláda mafiánů“. Došlo také na to, že já a Honza nemáme právo na to, abychom něco říkali proti nim, jelikož studujeme....."
Tak se chovají dobytci a to urážím dobytek odboráři a komunisti jsou krajně netolerantní, nesnášenlivá a nenávistná svoloč.Odplivnout si nad nimi...

stk řekl(a)...

Trollové,
aspoň se nějak pojmenujte, najděte si nějakou šumnou přezdívku, s "Anonymem" mě nějak nebaví diskutovat.

A.S. Pergill řekl(a)...

K těm "kvokacím":
Je známo, že mezi bezdomovci je jen asi 10% zastoupení žen. Neměli bychom paralelně s kvótami pro ženy mezi top managory a politiky požadovat i naplnění kvóty zde?

Jinak reálně: Muži mají prostě "placatější" Gaussovu křivku rozložení u řady vlastností, proto víc nadprůměrných a podprůměrných osob (z hlediska průměru a směrodatné odchylky populace jako celku) jsou muži. To ovšem těžko pochopí pologramotný úředník EU, který stěží intelektuálně zvládá pojem průměru a Gaussova křivka je pro něj španělskou vesnicí podle bruselských standardů pro sídla Inuitů.

Harpyje řekl(a)...

Tak Vám tam v Praze demonstrovala lůza.

Zajímalo by mě, co dává některým jedincům takový pocit nadřazenosti nad onou domnělou lůzou. Ten smrad, na jehož úžasný blog se zde odvolává Kopretina, tam očividně vyhledával konfrontaci, aby se utvrdil ve svém přesvědčení, že demonstrující jsou chátra.
Pro slečnu Kopretinu, která si ani ve snu neumí představit, co jsou existenční starosti, jsou demonstrující lůzou, protože ona není samoživitelka, důchodkyně, nebo invalida, nýbrž "pravičák", a jako taková je pro zavedení studijních poplatků. Zajímalo by mě, Kopretino, jestli jste také pro zrušení dávek na pořízení a výživu asistenčních psů pro nevidomé. Pokud jste konzistentní ve Vašich názorech, tak musíte být tvrdá a hlásat, že slepé lůze stačí bílá berla. Hlavně, že se považujete za křesťanku.
K té pitomosti o pohybu odvyklých demonstrantech a jejich přinesených řízcích se raději nevyjádřím.
Ale ano, vážení, QED, "je to svoloč.Odplivnout si nad nimi..."

Anonymní řekl(a)...

Tak ať se modráci pokusí taky zaplnit zaplnit Václavák. Můžou se tam cpát kaviárem a zapíjet to šampaňským. Shalom.

Anonymní řekl(a)...

A rozhazovat zlaťáky, nebo je házet do kádí pro Kalouska, aby nemusel zvyšovat DPH. Salam alejkum.

Anonymní řekl(a)...

To nebylo srovnání "chudáka Vaška", ale kojzarovských článků a jejich nadšených propagátorek. Ono je to ale zřejmě všude a pořád stejné - Goebbels, Kojzar, dnes připomenutý Colson, přemluvbábníci, nějakej Florian, Lukešová, ...

Schumacher řekl(a)...

Neznám Oldřicha Floriana, ale podle tušených okolností předpokládám, že nestudoval technický nebo přírodovědný obor.

Co se týče žen v politice, na pohled mi připadala smpatická Peake. V nějakém aktuálním periodickém čtivu se prezentuje jako dáma. Kroutil jsem hlavou nad tím, že se angažuje v takové partaji, jenže pak mně naivnímu to ignorantovi došlo. Je jednou z těch, které se nechaly nafotit pro "sexy" předvolební kalendář. A je jasno. Představte si, že by se takhle nechala nafotit Margaret Thacher když kandidovala za Konzervativní stranu... Tak se vracím na pozorovací stanoviště a ke svým oblíbeným zájmům.

Kopretina řekl(a)...

Ne Harpyje, vozíčkáři a slepí lidé a invalidé zasluhují soucit a pomoc, těmto lidem bych pomohla maximálně, každý slepec zasluhuje vodícího psa, to píši odjakživa, jenomže tito odboráři, ti nepřišli bojovat za práva těchto lidí, ale demonstrovat na podporu komunismu, je nutné rozlišovat mezi lidmi, kdo si pomoc zaslouží a kdo jsou příživníci a povaleči...

Kopretina řekl(a)...

Je rozdíl mezi slepcem, vozíčkářem, důchodcem a línou ožraleckou lůzou, právě, že nerozlišování mezi těmito lidmi je urážka postižených a nemocných. Každý slepec zasluhuje psa, na ty by mělo ministerstvo sociálních věcí myslet, ne jen opilce a vyžírky. Nejsem pro tvrdost, to v žádném případě, ale pro omezení dávek pro lidem, kteří si to nezaslouží, to ano. Je mi líto, jestli to špatně vyznělo, jenomže na nemocných lidech stát šetří, znám rodinu, v životě nepracovala, plodí jenom děti a všechno mají, počítače, myčku, pračku, nájem neplatí a na ně exekuce nepřijde...

Kopretina řekl(a)...

Vím, že se člověk nemá chlubit, ale snažím se pomáhat, kde se dá, přispívám na různé charitativní sbírky, ale Harpyje, ti, kdo tam demonstrovali, ti skutečně nešli bojovat za práva lidí, co si zaslouží pomoc, ale za svá místečka. Je mi líto slepých a vozíčkářům NIKDY jsem nepsala, že jsou slepí a vozíčkáři lůza, jsou to nemocní a postižení lidé, zasluhují soucit a lásku, každý z nás může oslepnout, či ochrnout, výcvik psa stojí hodně námahy a úsilí, ale každý slepý člověk má právo na svého psa, pes usnadní slepému člověku život, nikde nikde jsem nepsala nic o postižených, slepých a nemocných. To jste mě špatně pochopila, velmi špatně pochopila. Kdybyste slyšela, co tam někteří demonstrující provolávali, slávu komunismu a marxismu, hrůza a děs. Neodsuzujte mě prosím, odlišuji mezi nemocnými lidmi a povaleči. Já sama nejsem kdoví jak zdravá,hodně hodně špatně vidím, bez brýlí bych neviděla skoro vůbec nic, číst bych nemohla, na počítači bych nemohla být, skutečně bez nadsázky vidím jen veliké věci, na ulici bych jít nemohla, také beru pro mě důležité léky, které stát něco stojí, proto mě naštve, když se tito lidé zaštitují nemocnými lidmi, ale sami jsou komunisti. Viděla jsem televizní záběry, jak tam provolávali slávu komunismu. Prosím Vás neodsuzujte mě, vše je nedorozumění, nikdy bych neodepřela pomoc lidem. To, že se vyjádřím opovržlivě o komunistech snad není deformace charakteru.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
Kopretina má tady v tomto pravdu (byť s ní občas nesouhlasím a někdy i velice striktně). Odborové hnutí je po celé EU hypertrofované do podoby nádoru, který dusí ekonomiku. Naše ekonomika (a dalších nových zemí EU) je v podstatě vysávána za účelem udržování standardů, které si vyřvali odboráři v zemích starých. A situace už je taková, že někteří výrobci začínají EU opouštět, takže to celé hrozí zacyklením, kdy bude nutné životní nadstandard odborářů platit dalším ekonomickým tlakem na zaměstnavatele, ti budou dál opouštět EU ... až do totálního zhroucení.

Kopretina řekl(a)...

A také Harpyje, kdybyste viděla ty lidi, provolávali SLÁVU komunismu, říkali, jak za komunismu bylo lépe, řekla jsem si, "pro Krista, jak je tohle možné", kdybyste je viděla a slyšela, vyletím jako čert z krabičky, když někdo pozitivně mluví a komunistech, to nevidím, neslyším. Zdržte se kategorických odsudků, to říká i pán Ježíš, nesuďte někoho, já jsem poznala tu lůzu na obrazovce TV zlí a zkažení lidé, hrůza děs. A neviděla jsem tam žádného vozíčkáře ani slepce, oni totiž komunisti zavírali postižené do ústavu, v době komunismu jste nemohla vidět postiženého na ulici, v dnešní svobodné době ano, naštěstí. Komunisti postižené vytěsňovali ze společnosti jako malomocné, štítili se jich, každý z nás může být postižený, oslepnout, ohluchnout od hlavy dolů, ale být komunistou znamená mít znetvořený a pokřivený charakter...

Kopretina řekl(a)...

Kdo jsou naši sociální demokraté...
Re: "Dnes nám vládne ta horší část KSČ, totiž překabátěnci.":

Autor: J. Slanina Datum: 22.04.2012 11:17
Za to cca za dva roky, možná i dříve, si určitě polepšíme s touhletou squadrou. Někteří z nich už dokonce sahají do skříně pro ten starý kabát:

Jan Kavan, členem KSČ, styky s STB, Z.Škromach, 1982-1989 člen KSČ, J.Rusnok, 1988-1989 kandidát KSČ, J.Tvrdík, 1988-1989 kandidát KSČ, E.Zeman, 1966-1970 člen KSČ, J.Schling, 1981-1989 člen KSČ, M.Kraus, 1984-1991 člen KSČ, Jiří Václavek, 1964-1968 člen KSČ, František Strnad, 1984-1989 člen KSČ, Miroslav Svoboda, 1985-1989 člen KSČ, , K. Šplíchal, 1983-1989 člen KSČ, Miloslav Vlček, 1983-1989 člen KSČ, Petr Ibl, 1984-89 člen KSČ, Miloš Melčák, člen KSČ, Josef Smýkal, členem KSČ, Jan Mládek, 1987-1989 člen KSČ, J. Palas, 1980-1990 člen KSČ, M. Emmerová, 1966-1989 členka KSČ, A. Sýkora, 1983-1989 člen KSČ, Rudolf Tomíček, 1967-1990 člen KSČ, Hana Šedivá, 1979-1990 členka KSČ, V. Laštůvka 1966-1969 byl v KSČ, J. Kubinyi - do roku 1990 člen KSČ, R.Kopecký, 1981-1989 člen KSČ, Alfréd M R.Kopecký, 1981-1989 člen KSČ, Alfréd Michalík, do roku 1990 člen KSČ, Oldřich Němec, 1976-1990 člen KSČ, L. Skopal, 1983-1989 člen KSČ, Vladimír Dryml 1987-1990 ........stačí, ne?

Anonymní řekl(a)...

Fungující stát, nebo zpět na stromy a čichat ke kopretinám zespodu. To be, or not to be. The End.

Kopretina řekl(a)...

Anonymní, vyjádřete se k napsaným příspěvkům, naše socdem je umírněná komunistická strana, KSČM je strana stalinistická a právě tito lidé byli na demonstraci, tito lidé provolávali svá hnusná hesla, ano, tito. Tito lidé lůzou jsou, to není žádný pocit nadřazenosti, ale úsudek nad komunisty, jedněmi v KSČM a druhými v ČSSD...
Jinak dneska je demonstrace na podporu Izraele v Praze, Jakub tam je, ten se má. Kdyby to nebylo pro mě tak daleko, jela bych též, ano též. Jenže zítra je pondělí, v neděli doopravdy nemůžu. Prý zatím propalestinští aktivisté toto shromáždění nenarušili, jsem zvědavá, jestli o této demonstraci bude něco ve zprávách...

Harpyje řekl(a)...

Já Vás neodsuzuji, Kopretino.
Ale přece nemůžete paušálně odsuzovat všechny nespokojené a protestující jako asociální alkoholiky a podobné ztracené existence. I ti sociálně slabí mají, jako v každé civilizované zemi, právo na zastoupení, na podporu státu, a nesmí být odkázáni na soukromou charitu. Ten Ludwig Erhard nebyl tak hloupý, jak si to asi představuje geniální ekonom, toho času sídlící na pražském Hradě.
Pokud je v ČR zastupují bývalí (sic) komunisté, tak to je jeden z (mnoha) tributů na minulost země. Křestanské odbory nejsou žádným výjimečným jevem. Proč se v ČR nikdo takové iniciativy nechopí? Jste sociálně angažovaná? Chopte se iniciativy!
Musím se ale upřímně přiznat, že kdyby mi , místo mnou zvolených zástupců vládli ve skutečnosti pinglové, zelináři, veksláci a agenti KGB, tak bych asi taky vyšla protestovat.

Kopretina řekl(a)...

"místo mnou zvolených zástupců vládli ve skutečnosti pinglové, zelináři, veksláci a agenti KGB,"...Pokud by Vás ovšem ti komunisté z KSČ, STB, KGB nerozstříleli na maděru...Náměstí nebeského klidu, tam se čínští komunisté vypořádali s odpůrci. Chopit se iniciativy? Ale jak? Vím, jak můžu přispívat, to ano, nějak víc, ale více dělat nemůžu nic, nikdo by mě nezvolil, nejsem velikáš Matějka, jak Vy říkáte, zkrachovalý středoškolák (říkáte, že nemá ani maturitu) ve Straně svobodných občanů, nestojím o publicitu. I Miroslava Němcová, předsedkyně poslanecké sněmovny za ODS má maturitu.Stanislav Gross bývalý předseda ČSSD si udělal titul JUDr. za 1 rok a jeho závěrečná práce byla značně pochybná, primátor Brna za ČSSD Onderka si udělal titul Bc za méně než rok. Někdy si lidé tituly koupí

drak řekl(a)...

Kopretině:


Na titulech vůbec nesejde, formální vzdělání může mít svou váhu a smysl jen a pouze za předpokladu, že je otitulován jen a pouze ten, kdo prokáže nějaké znalosti a dovednosti tomu titulu odpovídající a než ho dostane, zaručí jeho vzdělávací ústav to, že s tím stráví příslušné množství času a odvede příslušné množství práce, atd atp. V opačném případě je to jen orientační záležitost, s tituly udělovanými po roce 1989 to bohužel mnohdy tak je. Současná devalvace titulů je děsivá, dostane je v podstatě každý blb, který si usmyslí, že je dostane. Obávám se, že ty nejhorší následky toho všeho na nás ještě teprve čekají.

Podle toho, jaký má kdo titul, už se dávno neorientuji, pro mě opravdovou hodnotu jen a pouze to, co konkrétní člověk předvede, že umí. Je to sice pracnější, ale ,mnohem spolehlivější záležitost, zjistit si, co člověk dovede a ci si myslí, to jediné je podstatné a důležité. Já osobně si určitě mnohem víc cením někoho, kdo má jen sice "jenom" maturitu, ale hluboké znalosti v nějakém oboru spojené s úspěšnou praxí v něm, nežli někoho, kdo má sice odpovídající titul, ale znalosti a praxi nemá a ani to nevypadá na to, že by vůbec měl naději nějaké mít. Mohu si ale dost povzdechnout nad tím, že je to dost pracné. Je mrzuté, že se dá spolehnout na čím dál tím méně věcí.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
uvědomte si, že křesťané patřili mezi nejhorlivější kolaboranty s minulým režimem a "žrali" ho víc, než mnohý komunista. Ne nadarmo se jim říkalo "věřící soudruzi". Tak proč by dělali extra odbory, když jim plně vyhovují ty komunistické?

Anonymní řekl(a)...

Jojo, ty podvodné socanské tituly. Hlavně že titul professorissima, t.č. kastelána, je v cajku, že. Nemluvě o vzdělancích jako Řápková, mladej Benda, Češková, Jančík a další.

Anonymní řekl(a)...

A.S.Pergill: Teď jenom normálně lžete.

Jakub S. řekl(a)...

Uf, už su doma z matičky.
Křesťanské odbory... to už asi u nás nemá definitivně šanci. A není to marná představa. Ále jendže (jak uváděla své námitky proti všemu má tehdy tříletá cerka) - na tohle tady teď navázat nelze.
Jedna z největších tragédií našeho společenského života - a v tom se rozcházím s naprostou většinou všech, co znám, ale trvám na tom - a nebezpečí pro budcnost spočívá v anihilaci solidního historického pojmu, obsahu, úlohy o d b o r ů . Po dvou generacích, kdy to byla převodová páka státostrany, jsem v 90. letech ve středně velké firmě s tradicí pozoroval smutný osud obnovovaných odborů v původním smyslu, s původním posláním. Byla tam čtvrtina lidí, co měli být, ovšem když přišli do úzkých, hned věděli, za kým jít... a šokovaně museli slyšet: Franto, podívej se: nejsi členem, neplatíš, nikdo u vás na dílně...a najednou chceš, abysme měli váhu, postavili se za vás, šli proti vedení...a co myslíš: jakou bysme měli váhu? - Je to špatné. Tenhle pojem je v býv. ostbloku definitivně zdiskreditovaný.
V té sobotní manifestaci na blití v práglu byly čtyři autobusy lidí ze škodovky v MB, kde je prům. plat 32 OOO ( a n o ) korun. Kde mají třináctý a čtrnáctý !!) plat. A ONI SE NESTYDÍ JET ŘVÁÁT NA VÁCLAVÁK, ŽE VLÁDA JE OŽEBRAČUJE!!!
C h u c p e nejhrubšího zrna.

Kopretina řekl(a)...

Ano, velká část těch demosntrujících byla lůza a svoloč, pacholci z KSČSSD, nešlo jim o skutečně potřebné chudáky (slepce a ochruté), ale jenom si narvat břicha a vyřvat se. Jakým právem požadují svržení vlády? Vláda vzejde z demokratických voleb, případnou nedůvěru má vyslovit poslanecká sněmovna, ne odbory či jiní levičáci...

Jakub S. řekl(a)...

Nicméně já jsem nepoužil slov lůza, svoloč, pacholci. Blesková vzepětí, sahající hned po extrémně šťravnatých výrazech, je nutno se naučit ovládat. Ve vlastním zájmu, prosím. Děkuju.

Anonymní řekl(a)...

Jo tak my jsme pro milostpaní Kopretinu lůza a svoloč, pacholci z KSČSSD? Jsme chudí, takže jsme blbí, že? Nedokázali jsme si nakrást, i když nám to pan Klaus povolil, nedokázali jsme se narodit bohatým rodičům. Jsme zkrátka kreténi.
Co uděláte s tou svoločí, milostpaní, až bude zase demonstrovat proti zlodějině? Budete do nás střílet? My do vás taky.

Jakub S. řekl(a)...

Ovšemže nikoliv kvůli "chudobě". Ovšemže takovému je to marné říkat. Ovšemže ale víc až se prohlásíš, tak ochotně střílející anonyme.

informace řekl(a)...

Oj, oj.
Evropa půjde v příštích volbách doleva. I u vás. připravte se.
To neříkám jen já.

Jakub S. řekl(a)...

Ano. Cosa c´é da fare? Prostě vzít na vědomí. Ovšem ty "levice" v různých zemích jsou velice různé.

STK řekl(a)...

Je pochopitelné, že to půjde doleva.
Nikomu se nechce moc PRACOVAT, lepší řvát a INKASOVAT. Ať se dřou ti ostatní, ne?

S Jakubem mohu souhlasit jen částečně. Po převratu jsme se pokoušeli založit profesní odbory. Nakonec nám z toho vyšlo něco, co by se dalo nazvat cechem. Vydrželo to asi 12 let, pak jsem vystoupil. Jednak tam byli chlapci, kteří neustále křičeli o "nedoceněnosti profese" (podobně jak to dnes dělají doktoři), jednak se vedení postupně zmocnili hoši "z Prahe", kteří si, protože my ostatní, hlavně z východu Kotlinky, neměli ani dost času ani nazbyt peněz cestovat každý měsíc do Prahy na schůze. Tak si tam v Matce měst odhlasovali, co potřebovali. Třeba jak naložit s vybranými členskými příspěvky, nebo kdo pojede do ciziny (USA) získávat zkušenosti z oboru. Když jsešm zjistil, že financuji "poznávací" výlety kolegům, kteří vydělávali i třikrát víc než já, a ýstupy z jejich cest jsou videa z Yellowstounu a Las Vegas, poslal jsem jednoho krásného dne místo příspěvku dopis, kterým jsem ukončil tuto kapitolu. A to jsem byl zakládající člen a spolutvůrce stanov!

Takže odbory už neslouží k hájení zájmu pracujících proti zlému kapitalistovi, ani k udržení nějaké odborné úrovně profese (cech), ale k prosazování zájmů jedinců, na které v politice "nezbylo místo". Člověka přitom pořád napadá ta věta o užitečných idiotech.
A že doleva? Kampak jde celá EU? Je to snad spolek, který by chtěl dodržovat nějaké zásady o práci a zasloužené odměně? Nebo naopak velkopřerozdělovna peněz, zaštítěná haldou nesmyslných direktiv z Brusele? Takže se není čemu divit. Máme, co jsme chtěli. Třeba i toho Anonyma, který nemá ani tolik kochmesu, aby si vymyslal nějakou pžezdívku. Třeba by mohl mít nick "Ivan" (Olbracht).

A dobře nám tak. Evropa si asi potřebuje pořádně natlouct tu svoji rozměklou držku. A šikmoocí se už o to postarají. Pak nás ty levičácké nálady přejdou, o to se postarají šéfové a ajitelé z Číny a Koreje. Tam se takové móresy nepěstují. Já už u toho sice nebudu, ale bude to tak, jak říkám. Potřebujeme dostat na budku, abychom zase ctili jednoduchá ale ověřitelná hesla. Třeba "Nebát se a nekrást!" To, k čemu jsme tlačeni od věrchušky (a bude pod ČSSD (+KSČM) hůř, daleko hůř!) i od slavné EU je přesný opak. Bát se vyjádřit (hyperkorektnost, genederová rovnost, multikulturaliusmus, pozitivní diskriminace menšin všeho druhu), protože hrozí v nejlepším případě veřejné zostouzení, v horším soudy. Ale zato není nijak nevkusné žít z vyžebraných milodarů (čti dotací) i s tím, že není až tak těžké nějaké ty prostředky "odklonit" do ryze vlastní, soukromokapitalistické kapsy.
Takže jdeme pěkně celoevropsky, v jednom šiku tam, kde jsme už před cca 1/4 stoletím byli. Poznávám to bezpečně.

Podle rétoriky a věrozvěstů.

Anonymní řekl(a)...

Vy jste do nás stříleli první a dlouho. Tedy ne vy, na to jste příliš zbabělí. A z tý krve a výkalů co ze zastřelených dělníků teče, blijete jak Amina, estéti kavárenský. Na to střílení máte svý žoldáky, že, milospane S.. A přečti si Annu Proletářku, inteligente.

Anonymní (2) řekl(a)...

Ale snaží se chlapec, že, Jakube?
Jirotku a Olbrachta asi přečetl, dál se, jak to tak vypadá, nedostal. Předpokládám, že náš Anonymní není vůbec žádný levičák, jenom provokatér "prvního typu".

Jakub S. řekl(a)...

Snaží! Je to pěkný! Že se těším na pokračování.
Hance a ostatním -30 ale musíme vysvětlit, že Budete do nás střílet? My... atd. je slavný závěr slavné Anny, blonďaté proletářky - slavného to románu s. Olbrachta. Nemuselo to bejt, Ivane. Takovej úlet, po takových krásných věcech...MMCh: jaká je služebná v lepší domácnosti proletářka?! Hm?
Teprv teď jsem četl začátek. Kohn x Roubíček, nádherné další zdokonalení, uznání! A to líčení té sobotní maršparády (stk) výborné a jako dycky závěr, a jaksepatříEstéti kavárenský... Ježíši, jak ráád bych byl denně pár hodin kavárenským estétem! Ty zkamenělino z roku 1920 si myslíš, že e n t e l y k e n t i automaticky mají doma hromadu peněz. Zajímavý názor. Takový sci-fi. Přijde to člověku líto...

Anonymní řekl(a)...

Hele dědoušku, už toho nechej. Už to nezvládáš, fakticky. Lukešová sice moc inteligence nepobrala, ale rozhodně má víc než 30 bodů IQ. Tak asi 80, řekl bych.
Možná i ten drak a ostatní zdejší inteligenti mají +30 bodů.

Jakub S. řekl(a)...

Božíčku, tak tohle je ale naprosto neodolatelné. Prosím vás, přátelé, vysvětlete mu někdo jiný, co jsem tím mínil. A jak si naběhl. Ohledně svého IQ.
Promeškal dobrou příležitost mlčet, chlapec.
A pobaví to aji mou dobrou přítelkyni z Jihu... Díky, bude mi chutnat oběd.

Kopretina řekl(a)...

Anonyme, je zbytečné Vám cokoliv vysvětlovat, ti demonstrující (nebudu tedy používat šťavnatá slova) mi nevadí proto, že jsou chudí, ale proto, že jdou jen vyřvávat a hlásat komunistické ideje. S tím střílením? Zřejmě vy komunisti s tím máte své zkušenosti a jak jste psal, budete nás střílet. My demokraticky smýšlející občané své spoluobčany nevraždíme.

Jakub S. řekl(a)...

Pod třicet, bylo myšleno... tvoje odhalené IQ nebudeme komentovat, provedl jsi to sám.
Vše, dál už nic.

Kopretina řekl(a)...

Taková davová hysterie, takové šílenství jak na Goebelsovském shromáždění, nesnáším masy, šílenství, vyřvávání na náměstích, shromáždění mají být decentní, . poklidná, mírná a ne sadistická a agresivní. Pro Krista, copak se má vláda zpovídat odborům? Vláda vzejde z demokratických voleb,je na lidech, aby to vládě "spočítali" , já samozřejmě strany KSČSSD volit nebudu, ruce by mi upadly,hlavu srazit, komunisty až už v ČSSD nebo KSČM jsem nikdy nevolila a volit nebudu...

Jakub S. řekl(a)...

Decentní, ano. Toto v první chvíli jako nepřípadné mi připadající (bože já píšu krkolomně, ale su dost hotový) slovo vracím jak při pingpongu: ano, v neděli to bylo decentní! Vlály ty úžasné bleděmodrobílé vlajky a třepetaly se vlaječky, vzadu pěly nadšené okouzlené stydlivé krásné holčiny ze ZUŠ východočeského mestečka dokonale jidiš (dobře!! To můžu posoudit) a ivrit písně - a Hani, napřed na schodech sv. Mikuláše a pak při chůzi k řece a přes most a do Vald. zahrady znovu Jerušalajim šel zahav! Já jsem se, to snad nemusím psát, s mrazením potichu připojil, ale hned už jsem zpíval naplno, a ty krásné haličské taky, a lidi na chodnících se usmívali a někteří (hlavně ženy, z těch hlavně turistky) měli pusu od ucha k uchu a šli vedle nás, a pokud tam občas bylo vidět snědého občana Levanty, tvářil se překvapeně nebo naprosto neutrálně (chtěl bych vidět do těch hlav!). V paláci pak bylo neúrekom policistů a ochranky a vůbec, ale nebylo ani náznakem nic. Pavlínka Jíšová s dcerou nádherně pěly a pak izraelská zpěvačka a ty děvčátka, a těm jsem pak v Rytířském sále ukazoval a vysvětloval Valdštejna na antickém voze na stropě a líčil, jak si touhle megalomanií zadělal u dvora. Ach, nihil novum sub sole! A tak jsem se rozvášnil (historicky), že když jsem si na té recepci p. ambasadora šel pro víno, už nebylo... takoví jsme my, intelygenti! Co s nama. A nevzal jsem si z domu svou pýchu, autentickou žlutou hvězdu, tak jsem měl v ruce krásnou zářící kvetoucí třešňovou větvičku. Taková jsem já, matinko... vidíte, co s takovým.

Kopretina řekl(a)...

Jé to Ti závidím, to musel být úžasný zážitek, izraelská vlajka je nádherná a izraelskou hymnu Hatikvu a Jeušalajim šel Zahav, Hava Nagila, Šalom Jerusalém, Havena Šalom...krása...

Kopretina řekl(a)...

Opravdu nádherná písnička Jakube, hebrejská, krásná
http://www.youtube.com/watch?v=0YONAP39jVE&feature=related

Jakub S. řekl(a)...

Havana gila a Šalom Jerušalajim taky. Hatikva, jistěže. Přesně v ivrit.
Byl. Nesdělitelný. Malinkým, malinkým podílem se člověk přece podílí na něčem potřebném, nutném, samozřejmém, no a krásném...

Anonymní řekl(a)...

Jo tak takovy geronty miluju. Pustim dedka nebo babu sednout v tramvaji i kdyz jedu stahanej z prace nebo z treninku a von si nesedne ze prej vystupuje na dalsi stanici. Prej jen sedte mladiku ja postojim a dal prekazi s tema svejma obrima taskama vsem lidem. To bych je nejraci nakopal do rite senilaky.
U tebe je to samy dedousku. Tys me taky vodmitnul ke svy vlastni skode. Chtel jsem ti pomoct, vis? Abys nevypadal jako senilacek, vis? Protoze ne kazdej z nas mladejch je tak blbej jako ta pipka Lukesova. Spousta nas cte knizky, i tu Annu Proletarku. A je nas porad vic co cteme a myslime protoze je nas porad vic co vime co je to ten kapitalismus.
Je to nezamestnanost a zlodejina. Ty nahore kradou a jeste se nam smejou. Na co sou nam skoly kdys nemame praci? Mam jit zametat ulice jezdit s vysavacem sbirat psi houna?
Ty nahore a jejich kamaradickove si rozdelujou prachy z predarzenych statnich zakazek ale jinak se musi setrit, ze jo. Vlada skrta podpory a pritom vyhazuje miliardy oknem. Drzy zlodeji se nam obycejnym lidem jenom smejou ale pan Klaus nezna spinavy penize. Jasne ze ne protoze cistymu vsecko cisty.
Lidi sou nasarany dedousku, na ten vas kapitalismus na tu zlodejinu a drzost tech nahore. Jednou se sebereme a nakopeme vas vsechny do prdele. Lidi uz vedi ze socialismus nebyl tak spatnej jak nam lzete. Protoze se za socialismu aspon tak drze nekradlo a lidi meli praci. Fabriky se staveli a ne zavirali jako dneska. Meli jsme namorni lode a Skodovku, Tatrovku. Hute v Ostrave zelezarny na Kladne. Kde je to ted co? Za socialismu se staveli panelaky a bezdomovci nemrzli na ulici jako dneska. Cikani byli v base a Nemci a Amici ve svejch zemich. A burzousti byli v prdeli a intosi a buzici a buzny pekne drzeli hubu.

Tak sem to teda napsal jako ne o veku ale jako o IQ. Abys nevypadal jako senilacek. Vis, dedecku?

A pro tu pipku Lukesovou: Precti si neco o nasi historii, ty pipinko ze zbohatlicky rodiny. Kdo na koho strilel, kdys delnici chteli pracovat a zit jako lidi a ne jako dobytek.
My jsme do vas strileli az POTOM, pipko. A budeme znova, kdyz do nas zacnete strilet az budeme demonstrovat proti tomu vasemu zlodejskymu kapitalismu.

AT ZIJE 1.MAJ!