pátek 17. února 2017

MOBY DICK: Blízký dohled


Minimální prdění velbloudů, nenaplněné potřeby lidu, průzkumní špioni, šťastní Palestinci a kvetoucí kimčongílie


Sobota 11. února 2017

Pět neobydlených ostrovů Kurilského souostroví bylo pojmenováno na počest sovětským hrdinům:
Jeden po ministru zahraničí a předsedovi prezidia Nejvyšší rady SSSR Andreji Gromykovi, pacholkovi, který Brežněvovi pomáhal s okupací Československa,
druhý podle bývalého gubernátora Sachalinské oblasti Igora Farchutdynova.
třetí po generálovi Kuzmovi Děrevjankovi, který podepsal kapitulaci Japonska za SSSR,
čtvrtý po generálovi Alexeji Gněčkovi, který dlouho sloužil na Dálném východě,
pátý ostrov pak po Anně Ščetinině, první kapitánce dálkové plavby.
Výnos podepsal ruský premiér Dmitrij Medveděv.
(Podle zprávy agentury TASS)
*

Švédsko, země známá svou láskou k muslimským připrchlíkům, opět ukázala lickou tvář. Radnice města Göteborg se usnesla, že pro ně v jejich ghettu Angered vytvoří nové pracovní příležitosti. A to – ve velbloudím parku pro turisty!
"Zdejší imigranti mají perfektní znalosti, jak chovat a trénovat velbloudy." (Radní s klasickým švédským jménem Gézy Nagy)
"To je obyčejný rasismus, pane radní!" (Syrská Želva)

Ne všichni Somálci, Maďaři a blízkovýchodňári mají ony znalosti tak "perfektní". Ale to nic nevadí, budoucí chovatelé a trenéři se jezdí školit do Německa a Kazachstánu.
"Kdybych chtěla pracovat se zvířaty či na plantážích, tak se vrátím zpátky do Namibie." (Připrchlice Florence Hansen)

Paní Hansen míní, že ty prachy by se měly investovat do vzdělání, bydlení a na "skutečná pracovní místa". A nejde o zanedbatelné prachy, ale o 13 milionů švéďáckých korun. Radnice je však ráda věnuje – z evropských fondů. Ona je vlastně ani na nic jiného použít ani nemůže, evropská dotace je vázána s projektem na vytvoření "zóny s minimální produkcí skleníkových plynů".
"A víte vy, jak velbloudi prdí?" (Syrská Želva)

Na tomto místě připomeňme, že ze Švédska utíkají židovské rodiny, hlavně kvůli napadání ze strany muslimských přistěhovalců, před kterými je švédské úřady nechrání.
"Jeden ze způsobů švédského antisemitismismu a islamofilie." (Žena Moby Dicka)
*
 
Americká média spekulují o povaze kontaktů Trumpova bezpečnostního poradce (ex)generála Michaela Flynna, exředitele vojenské rozvědky DIA. Po rozhovoru Flynna s viceprezidentem Mikem Pencem, se pan viceprezident Michaela "zastal" .

Neděle 12. února 2017

Rusko tajně rozmístilo nové střely s plochou dráhou letu SSC-8 a porušilo tím odzbrojovací dohodu o zákazu pozemních střel středního doletu.
"Je to starý problém. Rusové budovali a testovali tyto rakety a porušovali tím smlouvy i za administrativy Baracka Obamy." (Nejmenovaný zdroj z Trumpovy administrativy, vlastně ještě Obamovy administrativy – podle zprávy agentury Reuters)
*

"Severní Korea otestovala střelu středního doletu, která byla sledována od Severní Koreje do Japonského moře." (Americké strategické velitelství Stratcom)
"Severní Korea otestovala nového US prezidenta." (Agentura Muška na Zdi)

Provokaci odsoudily RB OSN, Japonsko i Donald, který Japonsko podpořil a přislíbil mu pokračující podporu.

"Severokorejci by měli financovat spíše nenaplněné potřeby lidu." (Kačer Donald Trump, US prezident)
"Što éto takóje »nenaplněné potřeby lidu«?" (Žena Moby Dicka)
"Najíst se." (Mrtvá Kočka)

To je jeden z velkých rozdílů mezi reálným komunismem a reálným socialismem: Zatímco Severokorejci čelí hladomoru, Venezuelané ještě stále shánějí toaletní papír.

Pondělí 13. února 2017

"Pojmenování kurilských ostrovů je v rozporu s postojem naší země a je nesmírně politováníhodné. Diplomatickou cestou podáváme protest." (Mluvicí vovčáček japonské vlády Jošihide Suga)
Japonci se zlobí, nicméně tento drobný faul "nenaruší pokračující jednání mezi Japonskem a Ruskem o Kurilských ostrovech".

"Što éto takóje »pokračující jednání o Kurilských ostrovech«?" (Žena Moby Dicka)
"Vy budete mluvit, a my tam budeme lovit ryby a sestřelovat vaše letadla." (Nejmenované zdroje z Kremlu pro agenturu Muška na Zdi)
*

Na letišti v Kuala Lumpur, Malajsie, došlo k politováníhodné náhodě, při níž zemřel jeden cestující, jistý Kim Čong-nam, Severokorejec, který již nějakou dobu dlel v zahraničním exilu, takto nevlastní bratr Vůdce KLDR.

"Neměl o mně tvrdit, že jsem mladý a nezkušený." (Kim Čong-un podle agentury MnZ)
"Politováníhodné je, že Malajci identifikovali naše agentky." (Kim Čong-un pro agenturu MnZ)
*

"Ostrov Tiao-jü, (Senkaku, Špičatý) a jeho přidružené ostrovy jsou stále čínské území. Japonsko a USA by měly být opatrné a přestat dělat chybné výroky, aby nedošlo ke zkomplikování příslušných otázek a ovlivnění regionálního míru a stability…" (Mluvicí vovčáček čínského ministerstva zahraničí Geng Shuang kritizuje společné prohlášení Japonska a USA, ve kterém se uvádí, že 5. článek Smlouvy o vzájemné spolupráci a bezpečnosti mezi Spojenými státy a Japonskem se také vztahuje také na tyto ostrovy)

"Stále čínské území" jsou ty ostrovy asi tak pět let. Současné americké ujištění kopíruje stejné prohlášení bývalého Obavova ministra obrany Chucka Hagela z dubna 2013. Mrtvá Kočka tehdy podotkla:
"Hagel neříkal, kdo co vyprovokoval, nebo jaká jsou fakta. Pravil, že tyto ostrovy pomůže Japonsku Amerika bránit!"

Geng Shuang zdůraznil, že čínský postoj v otázce Jihočínského moře je konzistentní a jasný. Čína má nespornou suverenitu nad ostrovy Diaoyu a v Jihočínském moři. Čína je ochotna spolu s příslušnými zeměmi udržovat mír a stabilitu v tomto regionu. (Z čínského webu na Českém jazyce.)
"Udržování míru a stability! To zní dost výhrůžně…" (Žena Moby Dicka)
*

Flynn už je prakticky dostihnut a stržen po společné štvanici amerických tajných služeb a levičáckého tisku. Nejdříve FBI zveřejnila, že "prověřuje jeho styky s ruským velvyslanectvím". To byl startovní výstřel.

Dnes prezident Donald příslušné dotazy novinářů nejdříve ignoroval.
"Flynn má prezidentovu plnou důvěru." (Trumpova přední poradkyně Kellyanne Conwayová několik hodin poté)
"Pan prezident situaci řeší."
(Mluvicí vovčáček Bílého domu Sean Spicer hodinu poté.)
"V Bílém domě se hodně řvalo."
(MnZ)

Úterý 14. února 2017

Další testy Kačera Donalda:

U východního pobřeží Spojených států se po dvou letech objevila ruská špionážní loď SSV-175 Viktor Leonov. Zůstala pochopitelně v mezinárodních vodách, 70 mil od pobřeží státu Delaware, nicméně je schopná díky elektronickému vybavení na palubě zachytit chráněnou a utajovanou komunikaci.
"Třeba mezi FBI a NYT." (Mrtvá Kočka)

 Loď může například zkoumat kapacity sonarů amerického námořnictva. Viktor Leonov je dlouhý 300 metrů, je ozbrojen raketami země-vzduch a rychlopalnými kanóny AK-630. Posádku tvoří dvousetčlenný tým námořníků.
"Není to velké znepokojení, ale budeme je sledovat." (Nejmenovaný US námořní důstojník)
*

V Černém moři se v mezinárodních vodách od 1. do 11. února konalo vojenské cvičení Sea Shield 2017 s účastí Ukrajiny a sedmi členských zemí NATO. Původně se mělo odehrávat ve východní části Černého moře, blíž k ruskému pobřeží, ale nakonec proběhlo v západní části, aby se cu moc neprovokovali Rusové. Zato Rusové si rádi zaprovokovali.
"V Černém moři se ruské letouny nebezpečně a neprofesionálně přiblížily k americkému torpédoborci USS Porter." (Mluvicí vovčáček velitelství amerických sil v Evropě Danny Hernandez.)
Celkem došlo ke třem incidentům:
1. Průlet dvou letounů Su-24
2. Přelet jednotlivého stroje Su-24, který přelétl plavidlo ve výši jen asi 90 metrů
3. Průlet většího letounu Il-38.

"USS Porter se dotazoval všech letadel, ale neobdržel žádnou odpověď. Tyto incidenty jsou znepokojivé, protože mohly vést k nehodě či k špatnému odhadu (záměrů druhé strany)." (Hernandez)
"K žádným incidentům s ruskými stroji nedošlo." (Z prohlášení ministerstva obrany Ruské federace)

Další dvě ruská Su-24 sledovala španělskou fregatu "Admirál Juan de Borbón", píší španělské noviny ABC. Mají to z "vojenského zdroje".
"Blízký dohled ruských letadel – to je normální praxe činnosti v této námořní oblasti." (Novinový zdroj, nejmenovaný)
*

Bezpečnostní poradce US prezidenta Michael Flynn podal rezignaci. Finálně mu vaz mu zlomilo to, že "během rychlého spádu své kauzy nedopatřením nesdělil viceprezidentovi Miku Penceovi úplné informace o kontaktech s Rusy". To se čte jako přiznání lži, což v americké politice láme vaz. Zejména, když se naštve viceprezident.
"Flynn jednal ještě před prezidentskou inaugurací s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku." (The Washington Post)

Flynn toto nejdříve popřel, později přes svého vovčáčka uvedl, že o sankcích s velvyslancem "mohl hovořit, ačkoli si to nyní nevybavuje".
"Z titulu budoucího bezpečnostního poradce jsem vedl četné telefonní rozhovory s řadou zahraničních představitelů, ministrů a velvyslanců, abych zajistil hladké převzetí moci." (Michael Flynn)

No, jenže – jaké sankce Trump ruší? A co FBI na zájmového objekta Flynna nakonec vyprověřila???
"To už se neřeší. Stačí titulky." (Rozhořčená žena Moby Dicka)

Levičáckým médiím nejvíce vadilo to, že Flynn "zuřivě vyjadřoval islamofobii"
"Što éto takóje »vyjadřování islamofobie«?" (Žena Moby Dicka)
"Flynn je zastáncem tvrdšího postupu proti Islámskému státu." (Mrtvá Kočka)

Středa 15. února 2017

Špionážní loď Viktor Leonov se přiblížila na 30 mil k americké ponorkové základně ve státě Connecticut. Zůstala však v mezinárodních vodách.
*

"Trumpovi poradci měli kontakty s ruskou špionáží" (Titulek v New York Times)
"Vládní úředníci vypovídají o záplavě hovorů, zachycených před volbami" (Podtitulek NYT) Promluvili "čtyři vysocí činitelé".
O čem to svědčí?

"O tom, že Trumpův volební tým odposlouchávaly americké tajné služby." (Moby Dick)
"Obamovy tajné služby." (Mrtvá Kočka)

Nenašly se žádné důkazy, že by Trumpův volební tým s Rusy jakkoli spolupracoval. A to ani při kyberútocích na demokraty, ani se nepokoušeli ovlivnit volby. Ostatně, Trumpíci ani nevěděli, že hovoří se špiony. (Obsah článku)
O čem to svědčí?

"O tom, že NYT pracuje stylem bulvární žurnalistiky." (Moby Dick)
"Što éto takóje »styl bulvární žurnalistiky«?" (Žena Moby Dicka)
"V titulku je něco jiného než v obsahu." (Mrtvá Kočka)
"To je normální propaganda." (Dr. Joseph Goebels)

A titulky již žijí vlastním bouřlivým životem.

CNN má "vlastní" totožné informace od záplavy "nynějších a bývalých zpravodajců, příslušníků bezpečnostních složek a úředníků vlády".
O čem to svědčí?

"Že se demokrati pokoušejí o kontrarevoluci." (Žena Moby Dicka)
"A levičácká lůza jim v tom pomáhá." (Mrtvá Kočka)

Podrazácká média řeší "pád prezidenta Trumpa".
*

V záplavě kompromateriálů téměř zahynula opakovaná zmínka o Krymu. Po Nikki Haley, nové velvyslankyni USA v OSN, to zopakoval  – jménem prezidenta – i mluvicí vovčáček Bílého domu Sean Spicer:
"USA očekávají, že Rusko vrátí Krym Ukrajině."

Pokud to neslyšeli v USA, pak v Rusku ano:
"My svoje území nevracíme, Krym je území Ruské federace." (Maria Zacharova, mluvicí vovčačka Sergeje Larvova, ministra ruského zahraničí a příhraničí)
"Rusko neprojednává se zahraničními partnery otázky, které mají vztah k jeho území." (Mluvicí vovčáček Kremlu Dmitrij Pejskov)
"Rusko o území nejedná, Rusko je zabírá." (Samoděržavý prezident V.V. Putin dle MnZ)
*

Média (alespoň ta česká) mají tolik práce s válkou mezi US úřednictvem (včetně tajných služeb) a novou vládou, že ani moc nezaregistrovala přátelskou a pracovní návštěvu izraelského premiéra Bibi Netanjahua v USA. Při společné tiskové konferenci pan US prezident K.D. Trump přednesl svou představu vývoje na Blízkém východu. Stručně (podle eretz.cz):

1) Obamova dohoda s Íránem o jeho jaderném programu je "jedna z nejhorších, jakou jsem kdy viděl".
2) Trump odmítá "neférové a jednostranné" akce proti Izraeli v OSN nebo na jiných mezinárodních fórech.
3) USA budou povzbuzovat mír a skutečnou mírovou dohodu mezi Izraelem a Palestinci, ale dohodu si musejí přímo vyjednat strany mezi sebou a obě musejí udělat kompromis.
4) Trump "by rád viděl", kdyby Izrael ve výstavbě osad v Judeji a Samaří "trochu ubral".
5) Trump podporuje uzavření míru mezi palestinskými Araby a Izraelem, přičemž "je jedno", zda vzniknou dva státy (tedy vedle Izraele stát Palestina), anebo zůstane jen jeden stát (Izrael). "Dokážu žít s obojím". Je přesvědčen, že dva státy vypadají pro obě strany jako snazší řešení.
"Ale pokud Bibi a Palestinci, pokud Izrael a Palestinci budou šťastní, budu i já šťastný ze stejného důvodu, jako oni." (US prezident K.D. Trump)
Připomeňme, že Palestinci by byli šťastní z jednoho státu: Z Palestiny, která by se rozkládala "od břehu" (Jordánu) "ke břehu" (Středozemního moře), přičemž by toto území bylo "Judenfrei".
6) Trump se "velmi těší" na přesun velvyslanectví USA do Jeruzaléma. Bere to "velmi, velmi vážně".

Připomeňme zde, že americký Kongres schválil už roku 1995 drtivou většinou hlasů "Jerusalem Embassy Relocation Act" (Zákon o přemístění jeruzalémského velvyslanectví), který nařizoval, aby velvyslanectví USA bylo přesunuto z Tel Avivu do Jeruzaléma do května 1999 a aby USA uznaly Jeruzalém za hlavní město Izraele. Zákon svými nařízeními ("prezidentskými dekrety") každých 6 měsíců vetovali prezidenti:

a) Bill Clinton, který sice onen přesun podvakráte sliboval ve svých prezidentských kampaních, ale nakonec ho neuskutečnil "z bezpečnostních důvodů". (Poté, co mu Hasan Nasralláh, Vůdce libanonské nacistické organizace Hizballáh, pohrozil: "změním vaše velvyslanectví v sutiny a vrátím vám diplomaty v rakvích.") 
b) George W. Bush, který během své volební kampaně v roce 2000 slíbil, že bude-li zvolen, "zahájí proces" přemístění ambasády do Jeruzaléma "v první den v úřadu", což se nestalo ani druhý den.
c) Barák Hussejn Obava (ten to nejspíš ani nesliboval).

Zejména bod číslo 5, tedy netrvání na dvojstátním řešení, může (dle agentury Reuters) "rozzlobit muslimské země nejen na Blízkém Východě".
"Ale ony už přece rozzlobené jsou, tak co by se změnilo?" (Moby Dick)
"Mohly by se nasrat." (Agentura Muška na Zdi)

Čtvrtek 16. února 2017

"Před rokem se průzkumná loď Viktor Leonov účastnila společného cvičení s Venezuelským námořnictvem a opakovaně zaplouvala do kubánského přístavu Havana." (Z pochvalného článku ruského propagačního webu Sputnik.)
*

"Dnes je Den zářící hvězdy – všichni pracující se v tento den cítí velmi šťastní a vycházejí ven tančit." (Han Il Ung, obyčejný obyvatel Pchjongjangu, pro severokorejskou televizi).
K události se sešel i sjezd komunistické strany, na němž jeho milovaný Vůdce Kim Čong-un zahájil bombastické oslavy. A čehože? Přece nedožitých 75. narozenin svého papínka Kim Čong-ila.

Ale jde to dolů. Velký Vůdce  Kim Ir-sen je nesmrtelný a "stvořil svět" . Kim Čong-il byl už smrtelný, a dovedl jen  "kontrolovat počasí". A co ten současný fýrer?
"Budu kontrolovat zničení světa." (Kim Čong-un pro agenturu MnZ)

Kim Čong-un dostal krásné dárky: Nedávný test balistické rakety, vraždu synovce a rozkvetlé lány kvetoucí kimčongílie.

Pátek 17. února 2017

"Chtěl bych se s Ruskem shodnout.… Vím, že (pro mě) to z politického hlediska není moc dobře. Poslyšte, ta nejlepší věc, kterou bych mohl udělat, je střílet na tuto loď, která je 30 mil od břehu, tam v moři. Všichni by v této zemi řekli: »Jó! To je fajn!« Není to fajn" (Kačer Donald Trump odpovídá na dorážení amerických médií ve stylu "co jako hodlá s těmi ruskými špiony dělat")
*

"Bohumínské usnesení vězí v historii. Formálně se ani není potřeba k němu vracet. Bylo přijato v nějakém historickém kontextu v době, kdy byla na politické scéně úplně jiná situace." (Bohumil Sobotka připouští spolupráci s českými komunisty na vládní úrovni.)
Čistě levicová vláda sice nejspíš po volbách nevznikne, avšak mohla by nastoupit "proevropská vláda, která bude respektovat sociální smír".
"Že ti to, Slávku, trvalo!" (Hlas socialisticky demagogického lidu)

"Što éto takóje »úplně jiná situace«?" (Žena Moby Dicka)
"Že budou mít komouši více hlasů než socani." (Mrtvá Kočka)

V Lidovém domě (dle MnZ) začali zalévat kimčongílii.
*

A na závěr něco veselého:
V severní Gaze explodoval sklad zbraní teroristickovládní organizace Hamas.
"Neměli kouřit." (Mrtvá Kočka)
***

Moby Dick a jeho menažerie se omlouvají, že nepokrývají všechny zprávy týdne. Ale snaží se hlavně nacházet souvislosti věcí pod popvrchem.
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na i schránku moby.dick@seznam.cz .
Všem dík!
>>:)) Moby Dick