úterý 15. ledna 2013

Vzor na Hradě

Rukověť nerozhodnutého voliče

První kolo prezidentské reality šou skončilo a začalo kolo druhé. Je konec rozběhů, příští týden se běží finále, které teprve rozhodne. Padlí kandidáti podporují či nepodporují postoupivší hvězdy Miloše Zemana či Karla Schwarzenberga. Ten prohrál jen o hlavu, přesněji řečeno o 41.653 hlasů (1.245.848 ku 1.204.195). A tu se každá tisícovka hlasů hodí.

Poražený favorit (o koňskou délku) Jan Fischer (841.437 hlasů) je ze své porážky tak vedle, že se nevyjádřil, koho by podpořil. Nicméně se prý vyjádří hnedle po rekreační dovolené, kterou si naordinoval. Nejspíš to pak už nikoho nebude zajímat.

Poražený černý kůň Jiří Dientsbier (o krátkou hlavu za Fischerem, 829.297 hlasů) "zcela jednoznačně nemůže podpořit Miloše Zemana". Čímž zcela jednoznačně nepodpořil Karla Schwarzenberga. ČSSD si po nečekaném úspěchu svého koně na Dientsbiera vzpomněla – a zcela jednoznačně podpoří svého expředsedu Miloše Zemana. Kterého ale voliči z řad sociální demokracie stejně podpořili, když mu dali odhadem půl milionu hlasů, kdežto Dientsbierovi věnoval jen asi 330 tisíc hlasů. Pokud by Miloš Zeman od Dientsbierových voličů, kteří mohou teoreticky zůstat doma, nic nedostal, pak mu už voliči z řad ČSSD nic nového nepřinesou – ti už ho volili. Jediné, co tato podpora přináší je označení Zemana za "kandidáta levice".

Ve středu pole se nečekaně umístil outsider Vladimír Franz (351.916 hlasů) a ten už se vyjádřil jednoznačně: Nikoho nepodpoří.

Od nejúspěšnějších koní jsme tedy žádné doporučení nezískali. Následuje pole poražených:

Zuzana Roithová (255.045 hlasů), kandidátka ze stáje KDU-ČSL, se vyjádřila: "Věřím, že vyhraje Karel Schwarzenberg." Překládá se to jako "podporuji Karla Schwarzenberga."

Táňa Fischerová (166.211 hlasů), exzelená Klíčenka, se také vyjádřila: "Vítám, že se do druhého kola dostal právě Karel Schwarzenberg." Překládá se to jako "nepodporuji Karla Schwarzenberga."

Přemysl Sobotka, který v cílové rovince vzal Janu Bobošíkovou o pouhý nos (126.846) se rovněž vyjádřil: "Jednoznačně podporuji Karla Schwarzenberka." Rovněž jeho stáj (ODS) jednoznačně podporuje Karla Schwarzenberga. Jenže voliči ODS už Karla nejspíš volili – místo Přémy – aby nepropadl hlas beznadějného lůzra. Jediné, co tato podpora přináší, je označení Schwarzenberga za "kandidáta pravice".
   
Jana Bobošíková (123.171 hlasů) jednoznačně podporuje Václava Klause, což se čte, že podporuje Miloše Zemana, protože Václav Klaus do prvního kola podpořil Miloše Zemana.

Bobošíková plus Zeman dávají dohromady 1.369.019 hlasů (dle prvního kola).
Sobotka plus Roithová plus Schwarzenberg dávají 1.586.086 (dle prvního kola).

Jenže KSČ(M) a první československý kosmonaut komunistický europoslanec Vladimír Remek podporují Zemana. A to čísla poněkud srovnává.

Navíc doporučení či nedoporučení jednotlivých kandidátů nemusí diváky, kteří na ně sázeli, zajímat. A protože ti voliči, jejichž favoriti se příštího kola prezidentských dostihů nezúčastní, vůbec nemusejí přijít, bude to jistě jinak. Bookmakeři nasadili kurs 54 : 46 na Zemana. Začíná tak hon nejen na hlasy voličů z prvého kola, ale zejména na 3.263.856 hlasů těch, kteří v prvním kole nevolili. Plus ještě na asi 5.000 mladých kusů, kteří zletí v době mezi prvním a druhým kolem.

Než na nás zaútočí fotografie se stovkou starostů s Karlovým motýlkem pod bradou, než se nám ozve hlas Karlova operátora z telefonu (což jasně přináší mínusové body), než zavoní Zemanova borovička a vyhlédne na nás z Facebooku jeho face, zeptám se sám sebe, koho vlastně na Hradě chci? Jde totiž nejen o osobu, ale i o funkci. Osoba nás může doma štvát, funkce nás reprezentuje ve světě.

Když se podívám na ten svět, tak dobrým kritériem je volba našich krajanů. Jsou to lidé, kteří se o dění v té divné středoevropské zemičce zajímají, a kteří o ní mají informace více z místních zdrojů, než z domácí tlače, myslím si. A tady kraluje Kníže, které dostalo 54 %! Hned v prvním kole by tedy zvítězilo. Pokud se jedná o diplomatické vystupování, tu Zeman vystupuje podobně jako svého času sovětský vůdce Nikita Chruščov, který, aby zdůraznil svá slova, byl schopný zout si střevíc a mlátit s ním do řečnického pultíku. Nu a svou ochotou pochlubit se, kolik toho vypije, a tím, jak mu zjevně nevadí, když se na veřejnosti objeví opilý, mi připomíná zase ruského prezidenta Jelcina.

Schwarzenberg tu má, možná nespravedlivě, generacemi vybudovanou výhodu genetického diplomata. Ve světě je znám zejména jako Havlův fámulus i jako ministr zahraničí. Protože v evropské sedmadvacítce je sedm monarchií, kde si ještě hrají na šlechtické tituly, je tu další Karlova výhoda. Trochu nevýhoda zase je, že vzhledem poněkud připomíná karikaturu šlechtické degenerovanosti.

Oba kandidáti umějí zaujmout cizokrajná média: Miloš svou razancí a zemitým hulvátstvím, a Karel svým usínáním a střídmě nevymáchanou hubou.

Oba se rozvedli, ale každý jinak. Miloš si vzal mladší ženu (která ovšemže dnes už také není nejmladší), Karel se po odbočce k mladší lásce po dvaceti letech znovu oženil – se svou původní ženou, Rakušankou. Některá z těch dam se stane první dámou. Toto zatím v předvolebním boji nebylo použito, ale ve druhém kole bude nezbytně nutné své lepší polovičky představit. Karel bude muset předvést svou hraběnku, která češtinu neovládá zcela bezchybně, a Miloš by zase měl z hluboké ilegality vytáhnout svou ženu. Ženu, ne dceru!

Oba hoši kouří. Miloš lidově cigaretu, Karel intelektuálskou dýmku.

Oba bojovali proti totalitě. Miloš se tím chlubí, jak byl za své názory vyhazován z KSČ i zaměstnání. Karel jeden svůj zámek svěřil Vilému Prečanovi jako zázemí pro Československé dokumentační středisko nezávislé literatury, čímž zachránil českou (i slovenskou) exilovou i domácí literatury před zapomněním. (A nechlubí se tím.)

Co je ale nejdůležitější: Na území Českého království je zvykem, že osoba prezidenta přejímá i úctu této funkce. I za bolševika, kdy fakticky vládl První či Generální tajemník ÚV Strany, byla funkce prezidenta mezi lidem  vnímána výše. I když tuto funkci míval Nejvyšší Soudruh – krom jedné k odbočky k Ludvíku Svobodovi – přifařenu také. Jako pamětník se musím přiznat, že když Gustáv Husák uchvátil prezidentskou funkci, stal se i pro mne nakonec prezidentem. V době listopadové revoluce pak jednal ve funkci generálního tajemníka KSČ jako hloupý úd vládnoucí moci, ale zároveň se jako prezident státu zachoval moudře, když přesvědčil OF, že nemůže podat abdikaci, dokud nejmenuje novou vládu…

Chtěl bych, aby na Hradě, na tom symbolickém trůnu, seděl někdo, kdo může být pro mé hypotetické vnuky vzorem. Teď nemluvím o skutečné bytosti z masa, kostí a neřestí, ale o báchorečné postavě, jakým u nás prezident vždy byl. Tato "vzorotvornost" je důležitější než omezené prezidentské pravomoci.

Miloš Zeman je jistě lepší než byli Chruščev, Jelcin či Husák. Je to samorostlý filozof, který překonává těžký život a ústrky s nezměrným optimismem. Má možná něžnou duši, na veřejnosti se ale s oblibou projevuje jako chrapoun.
Karel Schwarzenberg je možná vypočítavý a tajně neřestný. Na veřejnosti však vystupuje jako dokonalý šlechtic ducha.

Proto budu volit Karla.

V Praze dne 15. ledna 2013.