středa 20. června 2012

Sebastianova síť špíny


Už je to tady, už je to tady! Multifunční překrásné centrum COPA se čtyřmi podzemními a "sedmi nebo osmi" (či snad – po zrušení příliš omezujícího územního plánu Prahy devíti či desíti) nadzemními podlažími se konečně začíná stavět. A to na pozemku, který jistý pan Sebastian Georg Pawlowski levně koupil od Dopravního podniku (tedy prakticky od magistrátu) už v roce 2000. Za 6.000 metrů čtverečních tehdy sice nabídl nejvíc ze všech zájemců – 425 milionů korun – ale asi 70 tisíc za metr se v této lokalitě zdá trochu málo. V dané době zde byla "cena obvyklá" nejméně 100.000 Kč/m2. Ale proč by magistrát (a jeho černá díra Dopravní podnik) nevyšly vstříc milému Sebastianovi. Nebylo to poprvé a nebylo to naposledy.



Vítejte v centru Prahy
Nehodlám zde probírat všechny Sebastianovy kauzy. Je jich tolik, že orientovat se v nich je poměrně složité. A to i v každém detailu každé kauzy! Možná je to záměr, aby nebyla orientace jednoduchá, celkový obraz však – možná nespravedlivě – ukazuje pana Sebastiana jako velikého šibala. Třeba už jen ta naposled užitá formulace "sedm nebo osm pater"  v bezprostředí blízkosti památkové rezervace. Podle dřívějších informací má jít o 6 metrů nad původně nalajnovaným horizontem okolních budov, no a to vychází právě na dvě patra. Ale za obchodním domem My se to schová. A z hradčanské rampy může vršek šesti kostiček vypadat zajímavě.

Gotické parkoviště
Označení Sebastiana za "šibala" možná není tak nespravedlivé, alespoň v případě jeho (ne)péče o náplavku u Mánesova mostu. Jeho firma Immovision totiž od roku 1999, kdy ji získala do pronájmu, neplnila smlouvu s radnicí Prahy 1. Platila tedy směšnou kačku za metr čtvereční ročně, ale za to měla vybudovat sportovní a dětské hřiště. Což se do března 2012 nestalo. Současní radní Prahy 1 mu proto tuto smlouvu chtějí zrušit. Ale pan starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) by vypověděl všechny nájmy. Což je sice revoluční řešení, ale možná výhodnější pro Sebastiana než pro Prahu 1. Městská část by mu totiž za způsobenou škodu na vložených investicích měla vyplatit 100 až 120 milionů korun. (Další viz na stránce Věcí veřejných na Praze1.) Zdá se, že bez těchto peněz by se stavba COPA centra po dlouhých letech vůbec nemohla rozeběhnout. Vypadá to, že Sebastian nikdy peníze neměl, a pokud měl, pak je nechtěl vydávat na takové hlouposti, jako třeba archeologický průzkum staveniště COPA centra, za který archeologům ještě na začátku roku 2010 dlužil 9,4 milionů korun.

S penězi je vůbec potíž.  InterBank (nyní LBBW Bank, IČ 148 93 649), která firmě COPA s.r.o. (se sídlem v Panské 7, základní kapitál 7 milionů Kč) na projekt v únoru 2004 půjčila 6,4 milionů euro, si na celý objekt vzala zástavu, takže jím už nejde ručit nikomu jinému. (To je poměrně málo, ale dal by se za to třeba vybudovat luxusní byt v 11. podlaží.) Vloni činila hodnota firmy Pawlowski se sídlem ve švýcarském Zugu asi 12 milionů švýcarských franků. (Sebastian ovšem není jejím majitelem, pouze členem správní rady. Na udané adrese nemá firma telefon.) To taky nestačí. Sebastian má další es er óčka, ale ta se nemohou hrnout do tak rozsáhlého kšeftu za 4 miliardy (ani časopisy Týden a Instinkt to nezaplatí). Tedy, původně to měly být miliardy dvě, ale vícenáklady naskakují: stabilizace okolních domů, aby se nezřítily do stavební jámy, zajištění vzácných gotických sklepů, když ta jejich větší nevzácná část bude moci být díky ministerstvu kultury a dvěma kulturním ministrům (Besserovi a Hanákové) proměněna v podzemní garáže. Ale samotné peníze nejsou tak důležité. Důležitá je vize, peníze se už splatí.

Reklamy musí pryč
Sebastian měl někdy v roce 2006 vizi, podle které koupil památkově chráněný Škodův palác v Jungmannově ulici. Tedy poté, co se dověděl, že primátor Bém má vizi sestěhovat úředníky magistrátu do jediné budovy. Magistrát dostal původně nabídku od původního vlastníka ČEZ, který za něj v roce 2001 chtěl rovnou miliardu. Cena pak časem klesla na  na 850 milionů. Praha si pak tento palácek od Sebastiana pronajala za 200 milionů Kč ročně na dobu  20 let. Tu  miliardu už za něj dala, ba víc, a ještě tři dá. Barák i s pronájmem pak přešel do vlastnictví lucemburské společnosti Guyana Holding s neznámými vlastníky. Sebastian nejspíš musel zaplatit půjčky.

Centrum COPA staví na Národní třídě, vlastně ve Spálené, firma COPA Centrum Národní (se sídlem v Panské 7), což je společnost s ručením omezeným a základním majetkem 100.000 Kč. To by samo o sobě nevadilo, ovšem stavitelé COPA centra chtějí mít alespoň nějakou záruku, že dostanou peníze za práci i za vložený materiál. Možná kvůli tomu se v poslední době přiznal ke spojenectví v projektu miliardář Radovan Vítek a jeho skupina CPI. Radovan dodá peníze, které nadělal ve slovenské kupónovce (Východoslovenské železárny, Slovnaft, Restitučný investiční fond) a při pirátském uchvácení spotřebního družstav Včela. Sebastian dodal kontakty a pozemek. Až bude postaveno, může objekt přejít někam do Guayany. Pardon, Lucemburska.

Pokud nepropadne zástava na objekt do rukou LBBW banky. Ale ta si bude musit pospíšit, protože firma COPA Centrum Národní, s.r.o., přesněji oba její společníci – Sebastian a akciovka Marissa Kappa, s akciemi na jméno, jež patrně drží Vítek – zastavili svoje podíly v lednu 2008 pro změnu u banky UniCredit Bank (IČ 649 482 42). Tedy podíl ve společnosti, která staví čtyřmiliardový projekt. Na který má 100% zástavní právo LBBW. Ale ta ho má možná za záchodky…

20. července 2009 nechal Sebastian "svůj pozemek" obehnat plotem, když před tím nechal odehnat nájemce v přilehlých stáncích velmi sprostým způsobem. Ale konečně se začne stavět ve prospěch všech – nejen pro návštěvníky barů a bank, obchodů a podchodů, kulturních i kulturistických zařízení, a také pro majitele velkorážních bytů s výhledem na Hradčany, plujícími nad střechami Starého města.



No ale hlavní je, že ta síť letité špíny, která hyzdí okna stanice metra Národní třída zvenčí, už snad konečně zmizí!!!

Psáno v Praze dne 20. června 2012, , fotografováno den předem

 

10 komentářů:

Jakub S. řekl(a)...

Obdivuju šamanův přehled. A odvahu.
Ty peníze archeologům - komu konkrétně?

hlídka řekl(a)...

Vážení, je třeba kultivovat komentáře,NÁVRH NA ÚPRAVU FÓRA PODLE POSLANCE „ODS“ JARDY Z POLIČKY

Takhle to již nejde!!

stk řekl(a)...

Protože v severovýchodním cípu se děje něco podobného, mohu Šamana ujistit, že na 99,99% se nestane po vyjití článku nic. Názor nějakého blogera je pro tyhle kruhy hluboko pod jejich rozlišovací schopností.
Tady se také zbourala koksovna a elektrárna Karolina včetně Karolinské huti. To býval konglomerát fabrik prakticky uvnitře města - jak už to v Ostravě bývá zvykem. A nastal čas serozhodnout, co podniknout s tak rozsáhlým pozemkem hned na kraji vnitřního města. Na nemalé státní náklady byl prostor asanován, půda vyčištěna, prostor zatravněn. S předstihem město uspořádalo architektonickou soutěž, vybraly se dva vítězné návrhy (jeden od polských, druhý od belgických architektů - oba byly krásné, plné zeleně a počítaly se zachováním industriálních památek - např. takzvaného Trojhalí. A hledal se investor. Nakonec se jeden našel, ale žádal, aby součástí komplexy bylo i obchodní centrum. Jak to dopadlo? Jak v pohádce o Smolíčkovi Pacholíčkovi. Investor měnil projekt za chodu tak, aby, dle jeho mínění optimalizoval zisk. "Město" mlčelo. Proč, to se můžeme jen domýšlet. Výsledak je tristní. Nakonec se může každý přesvědčit na vlastní oči: Soustavě světlešedých krabic většinou bez oken se "ponašimu" říká nikoliv "Fórum Nová Karolina" jak si přál developer (aspoň to je vyvedeno třímetrovými písmeny kolem celé budovy), ale "Nová Fukušima" - protože zvenku to onu nešťastnou atomovou elektrárnu nápadně připomíná. Díky vlastní stavbě a následným zásahům, developera do dopravní sítě (má asi hodně dlouhé pracky) je nyní obtížné projít ze sídlišť Fifejdy (to je to u známých lagun) a Šalamouna do centra, kde je většina úřadů a vůbec - kde je "město".
Je sice možné tu jednu nebo dvě zastávky jet tramvají (za 15.- Kč jedna jízda), ale pokud má člověk ještě zdravé nohy, stačilo přejít přes ulici a přes Frýdlantský most a už byl člověk v centru. Nyní jediná přímá cesta vede skrz Fukušimu. Lidé tedy obchodním megacentrem procházejí, ani se nezastavují - v buticích je tam draho, v kavárnách taktéž, do hypermarketu musíte do podzemí... Na výkladech se objevují veliké slevy, některé obchody už uvažují o přestěhování jinam.
Takže investorovi se budou peníze vracet hodně pomalu. Neměl být tak prvoplánově ziskuchtivý. Asi 400 m dále je totiž nákuní centrum Karolina, 500 m to bude do dvou velkých nájemních kancelářských budov na Šalamouně, které navíc budou hotovy o půl roku dříve, než ty na "Nové Karolině".
To je tak, když někdo toho chce příliš - a chce to hned.

Jakub S. řekl(a)...

Zoufalé. Jak je možné, že lze měnit projekt dodatečně, po schválení a přiklepnutí? Poslední pro*raná příležitost ukázat světu na jediné velké prostoře uvnitř jediného velkého našeho města naši kulturu, kulturnost. Tak jsme ji holt ukázali. A je. A bude.

drak řekl(a)...

Praha je řekl bych takovýchto zhovadilostí plná, možná bych řekl, že až přeplněná. Proto vůči všem, kteří to na radnicích umožňují ať už z blbosti, nebo pro peníze, chovám jen nejhlubší opovržení a doufám že při nějaké z dalších defenestrací se jim za to dostane spravedlivé odměny. Majitele a zaměstnance developerských firem a společností považuji za škodnou, která by se měla střílet na místě výskytu a zadržení bez vyšetřování a soudů. Proto mi ani moc nemrzí, že se třeba kolem prostoru Letné v Praze vytvořila jakási patová situace, kdy všichni by tam chtěli něco postavit, ale jak se mezi sebou rvou a sekají, tak vlastně nemůže nikdo a nic, což doufám dopomůže k tomu, že se tam aspoň nějakou dobu nebude stavět vůbec nic no a mezitím buď dojdou prachy, nebo se situace aspoň trochu zkultivuje a pak už to aspoň nebude takový průšvih.

Šaman řekl(a)...

Draku, navrhuju svržení z nejvyšších pater plánovaných holešovických mrakodrapů, které mají mít horní linii na úrovni věží svatovítského chrámu. Totiž, až bude schválen nový územní plán, který půjde jednodušeji měnit než ten nový, zastaralý dříve než byl přijat…

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Já bych ty radniční i developerské padouchy raději svrhával z budov historických, ještě poctivě a bytelně postavených. Do mrakodrapu dnešními developery postaveného, bych měl kvůli obavám o vlastní bezpečí strach vstoupit. Kdyby tam přede mnou prchli, jen bych zatloukl okna a dveře a zapálil to. Vzhledem k tomu, jak se na stavbách krade a šulí, by to asi měli rychle za sebou, protože protipožární systém by nepochybně nefungoval a protipožární isolace by hořely jedna radost. Stavba by se nepochybně poměrně rychle sesypala.

Jakub S. řekl(a)...

To jsou v e l m i inspirativní návrhy! Já vám vzápětí napíšu něco o té defenestrační tradici. Jedné u nejčeštějších, v blízké cizině velmi proslavené.
Ale včil mosím pohodit koňovi. A přitom si vyslechnu na Leonardu Toulky č. min. a pak Poláčkovy povídky na Vltavě. Kultura a vůbec vše duchovní/duševní je pouhá nadstavba, jsme se přece všici učili, že.

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Já osobně se domnívám, že cokoliv kulturního, duchovního nebo něčeho, co povzbudí jedince k nějaké duševní činnosti, určitě v nemůže škodit, dokonce ani v hojné míře, byť ani tohle se nemá přehánět :-) Nácek i bolševik se mimochodem navenek snažili působit jakožto zastánci a šiřitelé kultury, byť tedy ta chudák kultura byla po těch jejich zásazích taková nedomrlá, vykleštěná až vyloženě sterilní a skoro nestravitelná. Dnes se zase pro změnu za kulturu vydává kdejaká kravina a blbost, no ale myslím, že to je přeci jen překonatelnější problém, nežli nějaká otravná bolševická všudepřítomná censura.

Tož si to užijte a když se o těch defenestracích něco nového dozvíme, určitě nebudeme proti :-)

Jakub S. řekl(a)...

Provedu!