pátek 8. června 2012

MOBY DICK: Naše čudly

Vyvádění akcií, pasení Lesů, dobrodinci z Key Investments, diktátorský charakter a přeplněné tuzexové cely. 
****************************************************

Neděle 3. června 2012
Polsko se prý připravuje na Euro. Ale pozor – tentokrát nejde o €, ale o evropské mistrovství ve fotbalu. Škodaže ještě nejsou postaveny všechny silnice. Číňané, kteří byli nejlevnější, utekli. Stavební koncern PBG, který postavil Národní stadion, požádal o ochranu před věřiteli. Stejně jako dvě další firmy nedokázal za vysoutěžené peníze stavbu zaplatit, natož aby na ní vydělal. A ještě bude muset platit penále za pozdní předání stavby. Koncern PCG staví i strategický evropský energetický terminál na zkapalněný plyn ve Svinoústí. Od bank má napůjčováno v přepočtu přes 10 mld. Kč.

Ale za hrozícím úpadkem mohou být i dosud nezaplacené faktury od státu. Čtyřicet subdodavatelů chce kvůli tomu zablokovat slavnostní otevření "Eura".

"Je třeba se ptát firem, proč uzavřely takové kontrakty, a ne hned napadat vládu." (Lezsek Balcerowitz, otec polské ekonomické reformy.)

Odpověď je jednoduchá: Vládě šlo hlavně o láci. A jeden z hlavních kšeftů dostali superlevní Číňani. Čímž se vše notně prodražilo a ekonomické rozvahy šly do kanálu.

Žena Moby Dicka: "Vždycky jsem říkala, že udělat jako jediné kritérium výběrového řízení cenu je trestuhodná volovina."

A jaký je trest?

Mrtvá Kočka:"Krach."

Podle našich informací z Itálie se do oblastí, zasažených zemětřesením,  stahují imigranti a jiní kočovníci. Krom toho, že leckde kradou v opuštěných domech se rovněž usidlují v utečeneckých táborech, přijímají zde humanitární pomoc a vykrmují se. Přičemž ti náboženství mohamedánského si stěžují, že v krmi se vyskytuje i vepřové maso.

Pondělí 4. června 2012 výročí masakru na Tien-an-men (1989)

Anglický název "Letiště Václava Havla" bude napříště i v angličtině znamenat "Letiště Václava Havla". Marketingoví mágové Letiště Praha si prý příště pozvou "odborníka na angličtinu", stejně jako česká vláda, než něco schválí.

Žena Moby Dicka: "Stačil by někdo, kdo umí anglicky."

"Vyvedení akcií" firem Setuza a Milo Surovárny pomocí firmy Agrocredit ve výši přes 700 Mega Kč (česky "zpronevěra") bude znamenat pro českého podnikatele Tomáše Pitra tři roky ztráty svobody. Z toho už dva strávil po různých vazbách v tuzemsku i zahraničí. (Původní trest přitom zněl na šest let.)
Do tohoto trestu se počítá i "daňový únik" (oloupení státní pokladny) z roku 1994 ve výši 51 milionů. Za ten měl Pitr původně sedět 8,5 roku, později pět, teď tedy nula. Ze 14,5 roku za "odklonění" tři čtvrtě miliardy Kč (což museli zaplatit čeští daňoví poplatníci) zbyly tedy tři roky. Naštěstí v různých vazbách v tuzemsku i zahraničí strávil teprve dva roky, takže bude v kriminále ještě rok. Kdyby to mělo být pod dva roky, tak by mu český stát musel ještě platit odškodnění. Zisk z jednoho roku vězení je tedy čtvrt miliardy.

Mrtvá Kočka:"Ukažte mi, kdo to má!"

Tomáš Pitr bude nově souzen i za další daňové podvody. A možná nezaplatil v tramvaji.

Žena Moby Dicka: "To bych mu neradila, třeba by mu za to sebrali barák."
Mrtvá Kočka: "Pitr v tramvaji nejezdí."

Tomáš, než začal vyrábět Pitralon, kšeftoval s rumem. Nikoli s tuzemským, ale s tuzexovým. Skutečným magnátem se stal, když ovládl společnost Setuza. Kterou mu proti pravidlům přiklepl tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas (dříve poslanec KSČM, od r. 1981 v KSČ, současný krajský hejtman a senátor za ČSSD). Ale on snad za to ani Jarda nemůže, že je mu z dob jeho ministrování připisován klientelismus a korupce. Za to nejspíš může jeho asistent, jehož si na úřad přivedl, jímž je bývalý člen ÚV SSM Vojtěch Slówik. Přítel Vojtěch byl také obchodně zdatný – firmy s ním spřízněné dokázaly vyhrávat zakázky, které na těžbu dřeva vypisoval státní podnik České lesy, který Palas ze svého ministerstva rovněž pásl.

Z kultury: Jeden vojenský oddíl armády KLDR, vlastně jeho "zvláštní sekce", se chystá dobýt zahraničí: jedná se o hudební skupinu Bohyně, hrající ve stylu K-pop. Hrají v ní "samé královny krásy", oděné do "barevných kostýmů", dcery komunistických funkcionářů. Jde o věrné dcery vlasti, které nikdy neemigrují. Pokud nechtějí, aby jim popravili všechny jejich příbuzné včetně jejich rodin. Druhá sekce tohoto armádního uměleckého souboru je označována jako "pravidelná". Jeho členky vystupují v nepestrobarevných uniformách, bez líčidel a pouze pro pravidelné severokorejské vojsko.

Úterý 5. června 2012
Před 20 lety začaly československé volby, které postupně vedly k rozpadu České a Slovenské republiky na Českou a Slovenskou republiku.

Vladimír Putin, vládce širé Rusi se v blízkém ruském pohraničí setkal s vládci širé Číny. Při té příležitosti si s prezidentem Chu Ťin-tchaem notovali, že použít násilí proti Sýrii nic nevyřeší.

Mrtvá Kočka:"Řekněte to Asadovi."

Putin: "Asad může padnout. Přátelský režim musí zůstat."

Mrtvá Kočka:"A ruská námořní základna taky."

Jedenáct špičkových řeckých ekonomu varovalo před blížícími se volbami politiky, aby neodcházeli od eura. Nemělo by se stát, aby "ignorance a populismus dovedly zemi ke katastrofálním a nevratným krokům."

Žena Moby Dicka: "Ale žádný z řeckých politiků si přece nepřeje odchod od eura. Jenom nechtějí platit dluhy."
Mrtvá Kočka: "Jedenáct špičkových řeckých ekonomů? Není to protimluv?"

No a na Euro přece Řecko jede, ne?

20 lidí z vedení banky UniCredit je obžalováno z daňových podvodů při investicích v letech 2007-08. Soudní líčení začne 1.10. před milánským soudem. Hlavním obviněným je bývalý ředitel zmíněné banky Alessandro Profumo. Měl připravit Itálii o 245 Mega € (aktuálně 6 miliard plus 263,5 milionu Kč).

Před Poslaneckou sněmovnou vystoupila čudla jménem David Rath (dříve hejtman za ČSSD, ministr zdravotnictví, dříve lékař a lékařský šéfodborář, dříve ODS). Řady ČSSD se zakymácely, když naznačil, že suché víno se sedmičkou mohlo být třeba také příspěvkem na stranickou kampaň. Poslanci s podporou krajských hejtmanů začali uvažovat o zřízení tuzexových vazebních cel.

Žena Moby Dicka: "Doporučuji použít objekt buštěhradského zámku."
Mrtvá Kočka: "A třeba by na to byly i eurodotace."

Čudla Roman Janoušek pravila při výslechu policistům, že řidičku auta, kterou srazil a zranil svým autem před dvěma měsíci "neviděl". "Rozhodně popírá, že paní srazil úmyslně a že by ujel z místa nehody bez poskytnutí první pomoci". (Janouškův advokát.) Připomeňme, že těsně před tímto incidentem už z místa jedné nehody ujel. A proč byl policií vyslýchán až dva měsíce po nehodě?

Mrtvá Kočka: "Aby měl čas vystřízlivět."

A jak by mohl vůbec svým bezpečným autem někoho zranit?

Mrtvá Kočka: "Třeba se ta paní řízla o jeho ostré číslo."

Jo, s tím Rathem, ještě jsem zapomněl. Sněmovna byla neobvykle narvaná. Chybělo jen pár lidí. Třeba poslanecká čudla Pavel Bém.

Stát podal trestní oznámení na šest exmanažerů Mostecké uhelné. Tyhle čudly odklonily nějakých 12 miliard korun. Prý by to měly zaplatit.

Mrtvá Kočka: "Na každého připadne jen dvě Giga."

Ze sportu: "Praha 10 je obětí sofistikovaného podvodu." (Jan Charvát, mluvčí radnice.) Radní se rozhodli podat trestní oznámení na makléřskou firmu Key Investments, která dlouhodobě nadhodnocovala  dluhopisy, které prodala Praze 10 o 100-150 Mega. Praha 10 má v těch papírech utopeno 117 Mega. Jejich hodnota je nejspíš záporná. Celá záležitost souvisí přímo i se zadluženým stadionem Slavie, a namočili se v ní soudruzi od Vladimíra Kroužeckého po Aleše Řebíčka. tento bývalý ministr dopravy za ODS, současný předseda představenstva fotbalového klubu SK Slavia Praha, jeho majitel a prezident, zaplatil za Slávii a její dluhy 100 Mega, které podle Hospodských novin nikdy nemohl legálně mít.

Žena Moby Dicka: "Takže Praha 10 zaplatila za Slavii. Těch 117 milionů odpovídá."
Mrtvá Kočka: "Ale vlastní ji pan ministr."

"Řebíček je osoba, která skupině Pitr-Mrázek zabezpečovala v ústeckém regionu kontakty na regionální politiky." (Podle policejního spisu Olej z r. 2004. Ty kontakty měl Řebíček konkrétně s jistým  Tomášem Pitrem a tehdejším vedením ústeckého kraje - hejtmanem Jiřím Šulcem (ODS)  a náměstkem Jaroslavem Foldynou (ČSSD).)

Středa 6. června 2012, přechod Venuše přes Slunce. Další bude za 107 let.
Přechod na nový síťový protokol IPv6. Další nebude potřeba.

Zatím bylo vyčerpáno přes 4 miliardy IP adres, což jsme si původně mysleli, že prostě musí stačit. Nový protokol jich umožňuje biliony. A to už prostě musí stačit! I když, kdo ví, co bude za 107 nebo 7 let?


Bývalý řidič olomoucké MHD Roman Tykadlo Smetana může vyfásnout 3 roky vězení za to, že odmítl nastoupit do vězení na 100 dnů, které vyfásl za to, že odmítl nastoupit na sto hodin veřejně prospěšné práce, které dostal za to, že nakreslil na placené reklamí ploše českým vládním politikům tykadýlka. To je stejně jako dostal uprchlý podvodník, zloděj a kamarád českých politiků Tomáš Pitr za "odklonění" tři čtvrky Giga.

Žena Moby Dicka: "Třeba budou sedět spolu?"
Mrtvá Kočka: "Ne. Pitr nakonec dostane 100 hodin veřejně prospěšné práce."

Generální ředitel České televize Petr Dvořák hodlá spustit do konce roku dětský kanál ČT3, což bude stát koncesionáře 200 Mega. Tyto peníze budou užitečně vyplýtvány, protože odtáhnou děti od škodlivých počítačů k ušlechtilejší zábavě.

Žena Moby Dicka: "Neměly by děti odpoledne spíš venku čutat do mičudy."
Mrtvá Kočka: "Ne. Budou čučet na Euro na ČT4."

Vláda hodlá více dohlížet na prašule z EU, které zatím podle svých vlastních pravidel obhospodařují krajští hejtmani. Rozdělovat se budou dále na krajích, ale podle jednotné centrální metodiky, podle které se budou jednotně centrálně kontrolovat. Hejtmanům se to nelíbí. Za roky 2007-13 mají kraje pohltit celkem 120 Giga evropských (našich) korun.

Z kultury: Ray Bradbury zemřel pokojně ve svých 91 letech. Podle svého hodnocení nepsal sci-fi: "Science-fiction se může stát. Napsal jsem jednu sci-fi knihu, 451 stupňů Fahrenheita. Ta je založena na reálných faktech a na mé nenávisti k lidem, kteří ničí knihy. Ale všechna moje ostatní díla jsou fantazie, protože se stát nemohla."

Ano, ve 451° F "požárníci" zakládají požáry, při kterých pálí knihy.
RB: "Když víte jak číst, máte úplné vzdělání o životě a pak víte, jak v demokracii volit."

Mrtvá Kočka: "Ne. Koukejte se na bednu, děti. To je užitečné, protože tam vám řeknou, jak důležité je číst."

Čtvrtek 7. června 2012
Nový ministr školství, mládeže a koukání na sportovní kanály Petr Fiala provedl jedno ze svých zásadních rozhodnutí: Reforma školství bude "pozastavena", a rozjede se až po krajských volbách. Dále: Žádné školné studenti platit nebudou. Jen zápisné.

Na několika středních školách byli studenti tak oplesklí, že odevzdali stejné slohové práce. Místo aby ředitelé provinilce vymetli ze školy - budou se zde maturitní písemky opakovat! To platí pro všechny studenty, i ty poctivé.

Mrtvá Kočka: "Vinnej, nevinnej, měl jsi taky opisovat, třeba by to prošlo."

Americký stát Oregon je bohatší o betonové molo o hmotnosti 165 tun, které vyplavilo moře na jeho pobřeží. Molo bylo odplaveno loňskou vlnou tsunami z japonské Misavy. Japonci je zpátky nechtějí, Američani taky ne, přestože není radioaktivní.

Žena Moby Dicka: "A proč by mělo být???"

Nikoli armáda, ale "milice šabíja" je prý za likvidací obce Al-Kubair nedaleko syrského města Hamá. Syrská armáda obec o pouhých 25 domech  pouze oblehla a hodinu ji ostřelovala tankovými kanony. Šabíja pak vstoupila, aby dorazila přeživší vesničany. Politické opozici se to nelíbí. Povstalcům se to nelíbí. Dezertérům se to nelíbí. OSN se to nelíbí.

Putinovi se to líbí. Možná si vzpomíná, že nemlich to samé prováděly ruské tanky pod jeho velením v Čečně. S Asadem II. se shodne i v tom, kdo za tyto masakry skutečně může: Přece islámisté z Al Kejdy!

Číňanům se to líbí. Vzpomínají právě na Tien-an-men.

Moby Dickovi, jeho ženě a Mrtvé Kočce se to nelíbí. V neděli pojedou do Lidic, které byly zničeny před 70 lety. O nichž nacisté tvrdili, že ukrývaly kriminálníky, tedy vrahy pana policejního prezidenta Heydricha.

Různí špičkoví odborníci předvídají, že euro nepadne, že padne Řecko, že se rozpadne eurozóna (ale to že vůbec nevadí); že se rozpadne celé EU, které se proto musí ekonomicky a politicky sjednotit, aby nedošlo k občanským válkám. Poslední názor je, že se EU už fakticky rozpadla a Řecko zkrachovalo.  EU, evropští ministři financí, EK, ECB, PCB a RVHP o tom horečně jednají  a nic nekonají, krom tisku bilionů eur už přes dva roky. Jak z takového galimatyáše ven?

Žena Moby Dicka: "Zrušit zbytečná a nákladná jednání, na kterých se nic neřeší, a kde se jenom jí, pije a pletichaří."
Mrtvá Kočka: "Zrušit EU a zavést ES."

Anděla Merkel, německá kancléřka: Evropa musí vytvořit fiskální a politickou unii. Nelze přitom brát ohled na členské státy EU, které by se snad snažily odmítat přenos svých národních pravomocí na "Brusel". Toto je nutno vykonat pro záchranu Evropy bez zřetele na to, že EU má "demokratický deficit" (diktátorský charakter).

Žena Moby Dicka: "Už je znám název pro nové euro: Marka."
Mrtvá Kočka: "A pro EU: Čtvrtá říše."

Pátek 8. června 2012
"Masakr v Lidicích mě naplňuje studem." (Joachim Gauck, německý prezident, píše českému prezidentovi Václavu Klausovi.)

Ministr školních přestávek odvolal ředitele Cermat Pavla Zeleného. Pozdě, ale přece.

Odpoledne se zastavil u Hvězdonic kamion napříč D1, svodidla-nesvodidla. Auta ho objíždějí odstavnými pruhy. Směr na Brno stojí už od Prahy. Letní sezona začala.

"Fotbal zachraňují lidi jako Aleš Řebíček." (Titulek rozhovoru redaktorů HN Miroslavem Peltou, předsedou FAČR.) Na stavbu stadionů a nákupy špičkových hráčů se dávají státní miliardy (z daní a od státu odkloněné do soukromých kapes). Desetitisíce na žákovská družstva nejsou!

Hospodské noviny zveřejnily dosud neveřejné údaje z jeden a půl roku trvajícího auditu ve státním podniku České lesy, který prověřoval hospodaření firmy v letech 2009-10:
Dozorčí rada místo ve svém sídle zasedala v pražském Hiltonu nebo ostravském imperialu, což přišlo na 359 kilo.
Nové vedení z roku 09 si koupilo šest plus jednu audinu, přestože v garáži stály nové Škody Superb po bývalém vedení. Celkem za 6,9 Mega.
2 Giga volných peněz spravovala jediná banka – J&T, což kritizovali jako riziko Deloitti.
Obchodní ředitel Zdeněk Sýkora jezdil na služební cesty do Jižní Ameriky, které si prokládal dovolenými. Firma mu tak ve sledovaném období zaplatila cestu do USA a Jižní Ameriky (202 kilo), do Nicaragui, Kostariky a Argentiny (117 kilo), Kostariky  a Nicaragui (88 kilo).
Na právníky firma vynaložila 116 Mega, aniž by se vědělo, co pro ni dělali. Ti nejpracovitější dokázali denně pracovat 15 hodin a vyúčtovat si za to  přes půl Mega za den.
Škody, které způsobili zaměstnanci, když si nechali ze soukromých aut ukrást (???) iPhony a počítače, a manko na elektronice ve výškách desítek kilo za ně zacálovala za ně sama firma.
Mediální firma EK Media obdržela za své strategické služby 1,43 Mega. Lesy za to dostaly rady typu "jak vystupovat v médiích", přičemž to bylo pouze formou "per huba"

Žena Moby Dicka: "Moc málo peněz, aby se vyplatilo slátat nějakou prezentaci."
Mrtvá Kočka: "Nebo opajcnout."

Za "cíle veřejného zájmu" (cimbálovku, muzikály, Zlatou tretru) se rozfrcalo 83 Mega. Za vyhlášení nejlepšího lyžaře bylo utraceno skoro sedm milionů!

Žena Moby Dicka: "Kolik dětí by za to mohlo vyjet lyžovat na hory…"

Peníze firmy "spravovala" i proslulá firma Key Investment. Proslulá (krom vytažení peněz z pražských městských částí) je neuvěřitelným zbohatnutím maminky pana Martina Kocourka (ministra za ODS) a samotného pana Stanislava Grosse (bývalého předsedy ČSSD, který díky slovenské pobočce Key Investment zázračně přišel k desítkám milionů Kč, což prověřuje policie - bez známých výsledků). Pro Lesy tato firma za 2 roky koupila 1 cenný papír.

Sobota 9. června 2012
Žena Moby Dicka: "Třeba by Grosse a Kocourka mohli zavřít na Slovensku?"
Mrtvá Kočka: "České tuzexové cely budou přeplněné."
*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

98 komentářů:

STK řekl(a)...

Německý prezident Joachim Gauck poslal omluvný dopis V. Klausovi. Je to akt slušnosti. Text je myslím velmi lidský a dá se říct pokorný.
Jsem zvědav, kdy se do toho pustí naši anti-revašisti a rozcupují tenhle krok německé strany na cucky. Že není dostatečný. A jakápak omluva, když tam zemřelo tolik lidí.
A kdy se ozvou Sudetské Krajanské spolky a budou tvrdit, že na takové prohlášení Joachim Gauck neměl právo, že mluvil jen za sebe a ne za Německo. Protože nenávist musí nutně bublat dál.
Show must go!

Pro zdejší držitele pravdy - už se zase stahuji...

Jakub S. řekl(a)...

Tak. Jako člověk, co po padesát let důvěrně poznával německou povahu, řeč, zemi/země, reálie, po(d)vědomí - potvrzuju.
A že oboje přijde...

informace řekl(a)...

Páááni, 4 - 1!!!

Jakub S. řekl(a)...

Já se na přání budu případně i stydět... ale ponechává mě to dost chladným. C´est la vie sportif, nespa - ?

informace řekl(a)...

Češi od Rusů dostali výprask. A mohlo to být mnohem horší
http://tn.nova.cz/sport/euro2012/

Jakub S. řekl(a)...

Nikoliv. J e d e n á c t (či kolik) Čechů (?) bylo jednoho dne v jednom utkání poraženo od j e d e n á c t i (či kolika) Rusů (Rusů?). Co já s tím,co to má společného s mým světem, prosím? Byl jsem dnes vyděšen a zhrozen bleskově navštívit svého tlustého polosenilního vyděšeného staromládeneckého kamaráda, kterého podrazem odvezli do krom. léčebny, a je tam na "pokoji" (= nehostinný sál, noclehárna) se s e d m i lidmi. A to má být natrvalo - ?! (Ve hře je jeho byt a vlčí realitka.) Tohle byla náplň mého dneška. A pak uklidňující procházka dlouhými vznešenými alejemi Květné zahrady, svého druhu nejvelkolepější na světě ( na mne můžete dát)a domů a je noc.

informace řekl(a)...

Český národní foltbalový tým byl poražen na světovém mistrovství Rusy.
A to katastroficky.
Záleží na tom, kdo se na to dívá a jak. Když dovolíte.
Dobrou.

stk řekl(a)...

Vážení, o čem se tu bavíme? Hledáte snad nějaký námět sporu? Tož hledejte...
Pro mě je prohra/výhra ČR ve fotbale (hokeji, tenise, košíkové nebo gorodkách) naprosto marginální záležitostí. Ti, co to berou "sportovně" a hýbe jim to s emocemi, mohou třeba zítra dát nějakému slabšímu Rusovi někde v zastrčené uličce přes hubu aby si ulevili. Nebo ho okrást při placení, když půjde u nás v Kotlince na pivo. [;>(
Pochopím ještě, když někdo sám vášnivě sportuje. Když ale jenom fandí takovým "žlučník trhajícím" způsobem, přestává být pro mě srozumitelným.
Totéž platí v umění nebo v politice. Nechápu všechny ty "Vášnivé povahy". (S Oldřichem Šuleřem jsem o nich mluvil - ještě když nesměly vyjít a četl jsem je jen na průklepáku. Jeho synovi jsem totiž kdysi šéfoval.)

Jak vidím, brzy tu asi zaplane flameware.
O fotbale! Boha jeho!
Takže zase na pár dnů sbohem. Jedu do Sudet fotit lesní zátiší. Na bicyklu, víme?

P.S.: Z toho kriminálu, kde jsem byl točit tento týden, jsem donesl cca devadesát minut krásných cikánských, slovenských i romsko-českých písniček. Tradice i vlastní tvorba romských vězňů. Vynikající atmosféra - Cigoši byli prostě skvělí! Mohlo by to možná vydat na jedno nezvyklé CD. Uvidím, jestli k tomu "multikulturnímu aktu" někoho "ohnu". Zkusím Salesiány.

Anonymní řekl(a)...

Yarda
Měli jsme telefon, pevnou linku, platili jsme ji sdruženým inkasem, byla to tam jediná platba, ostatní poplatky platíme jinak. Letos jsme telefon zrušili, všichni máme mobily a platili jsme 3000 ročně jen za to, aby ten telefon ležel na poličce a občas nám zavolali nějací agenti a vnucovali nám v ý ý ý ý ý ý ý ýhodné tarify. Minulý měsíc jsme zaplatili poslední poplatek. K placení složenek používám platbomat ve spořitelně. Tento týden nám přišla další složenka sdruženého inkasa na pět korun českých. Byl jsem na poště co to znamená, prý poplatek za převod platby z jiného peněžního ústavu. Tak mne skásli - zaplatil jsem těch pět korun a dalších patnáct za to, že to platím hotově (prý kdybych to zaplatil v platbomatu tak by mi za měsíc přišla další složenka na dalších pět korun). Páni bankéři, za těch mých dvacet korun si udělejte mejdan a třeba se uchlastejte.

Harpyje řekl(a)...

Nemějte obavy, vážený STK.
O tu nenávist se postarají ty "spolky, jejichž posláním je pečovat o národní hygienu (Svaz bojovníků za svobodu, Čs. obec legionářská, Společnost Edvarda Beneše, Kluby českého pohraničí, Suverenita, KSČM a další)" (sudetofil Dolleschal)

informace řekl(a)...

Tak prosím,
už dva dny se tu motáme kolem Heideggerova Sein und Zeit, kterého jsem si dovolila citovat nepřímo při uvedení citátu z Baumana, ale nikdo, jak se zdá, to nechce vzít na vědomí. Naše bytí není dáno jen přítomností ale i minulostí, přesněji řečeno její interpretací. A interpretace není nikdy neutrálním poznáním něčeho daného, je to vyjádřením toho, čím už jsme. A je to také naše projekce do budoucna.
Bauman dodává: "Paměť vybírá a interpretuje - a co bude vybráno a jak je to třeba interpretovat, je ošemetná věc, předmět neustálých sporů.; Pamatovat si znamená interpretovat minulost."

Dobrá, německý prezident poslal dopis českému prezidentovi, v němž připomíná (cituji) "70. výročí odvážného atentátu na Hitlerova místodržitele v Praze a jednoho z hlavních viníků za Holocaust, Reinharda Heydricha, je také důležitým památným dnem. Za smrtí Reinharda Heydricha následovala krutá msta nacistického režimu s nesčetnými obětmi."
A pokračuje:
"Vážený pane prezidente, myšlenka na opovrženíhodné teroristické činy z Lidic a Ležáků mne naplňuje hlubokým zármutkem a studem. Německo je si vědomo své historické odpovědnosti. Proto musí být nejvyšším přikázáním veškerého politického jednání zabránit opakování války a teroru.
......
Hrůzy druhé světové války vycházející z Německa zanechaly hluboké rány. Máme však i naději, protože Němci a Češi jsou dnes partnery a přáteli ve svobodné a sjednocené Evropě, která se cítí být zavázaná lidským právům a svobodě."

Jde jistě o diplomatický krok, který vyjadřuje, uznáním zodpovědnosti Německa za hrůzy druhé světové války, zároveň i vůli pracovat pro lepší budoucnost jak pro oba národy tak pro celou Evropu. Je to ale i interpretace minulosti, nastínění vyhlídek do budoucna.

A teď tu teprv začíná kolotoč intepretací interpretace. Jeden nevěří v upřímnost prezidentových slov, jinému to nesedí, protože prezident udělal přílišné ústupky, jiní v tom vidí jen politický výpočet.
Budeme se prosazováním našich interpretací této interpretace hrdlit dál? Nemůžeme vzít dopis jako vstřícný krok, jako vyjádření snahy k další společné cestě?

Krátce řečeno bez Heideggera a Baumana: každý tu má své téze, své zájmy a podle toho si vykládá všechno, co se kde šustne. Jenomže, dojdeme tak k něčemu pozitivnímu?

prudil řekl(a)...

K otázce Sudetů,myslím si,že těm kterým to nepamatují(a těch je dneska většina),je vcelku jedno,jestli v pondělí hnali Sudeťáci Čechy od plesa k lesu a v úterý Češi Sudeťáky od lesa k plesu.Obě strany to považují za křivdu.A protože mám v rodině pár Sudeťáků(a to aktivních v jejich spolcích),také vím,že jejich cílem není prahnutí po majetku v Čechách,ale zachování etniky jako takové.Takže nechme to tak jak toje,podle mne to byla omluva více jak zřetelná,tak popřejme minulosti dobrou noc a pojďme zase do přítomnosti.

Kopretina řekl(a)...

Dušan Makovský na Psu má bezvadný článek o odborářské, nenažrané a líné lůze, co demonstrovala v Praze. Jen tupým levičákům se tito líné opilecké a špinavé kůže líbí. Teď mě možná někdo napadne, ale tak to je, slušní lidé se jako hovada nechovají, kdo se jich zastává sám je komunista...

Harpyje řekl(a)...

Makovský - to je ten obtloustlý křupan ve vytáhaném triku východoasijské provenience, s fajfkou v ruce, co se "se cítí být morálním vítězem všech diskusí"?
Přesně tak si já osobně představuji příslušníka nenažrané, opilecké, líné a špinavé lůzy. Ale třeba je takový nenucený zjev běžný u českých "pravičáků", viz kandidát na úřad prezidenta rapubliky Ladislav Jakl.

Kopretina řekl(a)...

Pana Makovského neznám, nevím, jestli je líná, špinavá, opilecká a nenažraná lůza, ale ti demonstranti jsou představiteli nenažrané, opilecké, líné a špinavé lůzy. Májíček, Semelová, KSČM, KSM, Socialistický kruh, samé komunistické organizace. A pan Jakl, to je sprosťák, psát o "hovnech, zapáchajících hovnech" no fuj. Ale Ladislav Jakl na prezidenta kandidovat nebude. Největší šance na zvolení prezidenta má Jan Fišer, ale nacibolševici budou řvát, je totiž židovského původu a co horší PRAKTIKUJÍCÍ Žid, to bude mít ABB Vánoce, druhý je Miloš Zeman a třetí je Jan Švejnar, no a pak jsou bezvýznaná jména Přemysl Sobotka, možná Rojtová, ta má celkem dobré názory, na zvolení nemá šanci. Takže bude volební souboj mezi Zemanem a Fišerem, tedy podle předvolebních průzkumů...

Jakub S. řekl(a)...

Pokud jde o ten náš nešťastný nejvyšší post, z těch, co se uvolili do toho jít, je pro mne myslitelný jen ten jmenovaný (a nejde o to, co je, že). A lituju, že se nedala přemluvit ta bývalá nadšená a obětavá a bezvadná knihkupka (nespis. tvar, H a I) z toho krámku na náměstí ve Žďáru z devadesátých. - P. Jakla a spol. beru jako dost neuvěřitelnou zábavnou vložku. Ovšem na velmi špatných postech, za peníze poplatníků, ano... Pokud jde o bolševické organizace, nehodlám se špinit ani jejich jmenováním.

Kopretina řekl(a)...

I když mě Fišer přijde nemastný, neslaný. Jaký má Fišer názor na EU, NATO, euroatlantickou civilizaci, BV, domácí politiku, je spíše napravo a nebo nalevo. Vždyť Fišera neznám, a proto bych ho ani nevolila. Rojtová nebo P.Sobotka by mi byli nejbližší, ale ti nemají šanci, tak koho volit mezi Fišerem a Zemanem? Vím, že Zeman může být všelijaký, kontroverzní, ale co se týká izraelsko-palestinského konfliktu, (Arafat byl Hitler Blízkého východu), proamerickou politiku, tak má jednoznačně politiku, názory na terorismus, v těchto otázkách má postoj s kterým i já souhlasím, v zahraniční politice má pravicový postoj, také mu socani s komunisty nemohou přijít na jméno, ani Paroubek předseda strany "Národní socialisté-Levice 21. století"se do Zemana velmi navazují. A evropští socialisté Zemana za výroky o Izraeli a Palestincích sedřeli z kůže...

Jakub S. řekl(a)...

Ano, v tomto směru je jasný, konzistentní, pevný, velmi ceněný Izraelci. To nutno velice vyzdvihnout. A tady bych si tedy dovolil využít ématu tebou nabídnutého, abych ilustroval nevýstižnost prosté duality pravice x levice u nás dnes...

s.t.k. řekl(a)...

On se Miloš Zeman moc rád předvede jako autor nějakého nového bonmotu - ale o jeho vnitřní sociální politice vlastně toho moc nevíme. (U presidenta je to jedno. Nemáme presidentský systém a veškeré výpady na V.K. jsou v tomto ohledu naprosto, ale naprosto nesmyslné.)
Zeman byl ochoten jít do koalice s tzv. pravicí, t.j. ODS. Je to politický praktik.
U mě má Miloš Z. velkou červenou tečku ještě z doby tuhého socialismu za článek v Technickém magazínu o polo- a celovodičích. Tím si udělal srandu z celé věrchušky, článek se houfně kopíroval, dokonce tak, že nebylo třeba mít ani časopis - kopie měli v "kopírně" nadělané do zásoby a jen je prodávali - z pod pultu, pochopitelně. K něčemu takovému nikdo z nynějších "předních českých politiků" prostě nikdy nesebral odvahu, (politická hyperkorektnost - čti předposranost - už bujela tehdy), případně ani něco takového udělat nemohl, byv členem KSČ. [;>)

Kopretina řekl(a)...

Ano, Jakube souhlasím.Dualismus, levice-pravice, velmi mě zajímá. Víš, kdysi psala informace, že by levičáky nametla na lopatu, já též, ale ilustruj mi klidně nevýstižnost pravice a levice.
Jinak včera jsi mi poslal nádherný mejl, a přílohami. jestli chceš, pošlu ti stránky Ja´cova Farbera k výkladům Tóry a Berit Chadaši (Nového zákona), je to mesiánský rabín žijící v Kanadě. Stránky je možné číst v mnoha jazycích, dokonce je možnost kliknout si na češtinu a nejedná se o gůglovský strojový překlad, ale celkem nádherný srozumitelný český jazyk, nádhera...
Ale zátky k tématu, můžeš mi ilustrovat problematiku levice-pravice...

informace řekl(a)...

Sportem k posílení družby mezi národy!!!
Co vám asi neřeknou. Bratrské slovanské národy Rusové, Ukrajinci, Poláci a Češi se na evropském fotbalovém mistrovství mezi sebou vesele řežou, takže musí zakročovat policie a posilovat dozor.
Včera se porvali ve Lvově ukrajinští fanouškové s ruskými při vysílání utkání Rusko - Česká republika.
Ve Vratislavi se porvali zase Rusové s Čechy a Rusové, jak byli v ráži, seřezali i polský personál stadionu. Musela zakročit policie.
Říkala mi to odpoledne sousedka od naproti - Polka, který poslouchá celý den polskou televizi. Šla jsem se tedy podívat na web a našla jsem zprávu potvrzenou jedním italským listem.
Prý je na you tube i video, ale je chráněno filtrem, takže se mi ho nepodařilo najít.
Zpráva je tady: http://www.goal.com/it/news/2910/euro-2012/2012/06/09/3160440/scontro-tra-tifosi-russi-e-ucraini-a-leopoli-dopo-la
Prý v Polsku mají velké obavy, co se bude dít při utkání polského týmu s ruským.
Češi jsou naopak mazličky polských fanoušků, kteří je utěšují, jak mohou.

AŤ ZKVÉTÁ NEHYNOUCÍ DRUŽBA MEZI SLOVANSKÝMI NÁRODY!

Dodateček: to je názorný příklad historické paměti národů. Dodateček je pro intelektuály, co považují fotbal za něco, no, eklhaft. Snad se alespoň nad touto úvahou pozasyaví.

informace řekl(a)...

Tady je video, uveřejnila ho la Repubblica.
http://video.repubblica.it/dossier/europei-2012-polonia-ucraina/wroclaw-la-furia-degli-ultras-russi-contro-gli-steward/98015/96397

Prý čtyři Poláky museli odvézt do nemocnice.

Jakub S. řekl(a)...

(Nově nalezený zlomek k vložení do Křtu sv. Vladimíra)
K. H. Borovskému - JS
Nu Slované - ! To jsem měl co zrodit!! - Perun zahřímal. - Mlátí se to, pere, řve na sebe, až se to mé celé svaté nebe klidí o dům dál...
Než já to tak dále neponechám! ve stůl uhodil. - Kolega Zeus už vzkazuje mi, že jsme pro ostudu celé zemi, bych s tím zatočil.
Vězte tedy: dal jsem vás od sebe, milí Slávi, s lehkým srdcem pryč. Jistý syn tesaře z Galileje už teď se vám v skrytu duše směje, že má na vás bič!

stk řekl(a)...

Pokud narážíte na Jakuba nebo na mě, vážená Informace z Itálie, možná ne ani tak za "eklhaft", jako za věc nezajímavou. Poněkud (značně) nepochopitelnější jsou ale pro mě fanoušci a fanynky. Ale neberu jim jejich zábavu, ať se řežou mezi sebou dál třeba do krve, ať řvou do ochraptění, ať při zápasech dostávají infarkty, tak jako pivařům nehodlám znechucovat pivo, i když já ho vypiji sotva tři litry za rok. Pokud fanoušci nepovykují pod mými okny celou noc a pivaři zase nepoblijí schody. Jsou totiž zase lidi, a je jich spousta, kteří nemají rádi SF, indickou a cikánskou hudbu nebo tvarůžky - kteréžto "pochutiny" mám rád já. Někdo rád holky, někdo vdolky, s tím je nutno se smířit - nebo se do smrti (a zbytečně) rozčilovat.
Odpovídat nemusíte, mějte se tu fajn, jedu ráno na týden fotit do Sudet.

Jakub S. řekl(a)...

Ano, první větu jako bych napsal sám, tak. Eklhaft rozhodně ne, ani nemyslím, že by se to z toho dalo vyvodit. Ani nemyslím, že by mi to kdy v životě někdo předhazoval. Fotbal sám je pro mě naopak něčím zajímavým a sofistikovaným. Jeho konotace do jiných sfér už, mi dispiace, méně...

informace řekl(a)...

STK,
Vy a Jakub máte značne rozlišný smysl pro humor. Vidíte, Jakub tu napsal, pardon "našel" vtipný dodatek k Havličkovi, Vy jste se uraženě naježil.
Vy se, člověče, nikdy nesmějete?
A to doktoři říkají, že zasmát od srdce se je jako sníst jedno vejce!
Co tím smíchem jenom ušetříte! Pomyslete!
Jo, Sein und Zeit.

Kopretina řekl(a)...

Fotbal mě absolutně nebere a na slovanskou družbu zvysoka kašlu, Rusové, Ukrajinci, Poláci i Slovani jsou mi naprosto putynka, panslavismus,pangermanismus a panarabismus se mi zhluboka příčí...

A.S. Pergill řekl(a)...

Trochu unikla pozornosti aféra maturitních písemek, kdy CERMAT nutil některé hodnotitele měnit dodatečně výsledky tak, aby to vyšlo podle nějaké předem dané šablony.
Faktem je, že s jejich středoškolskými aktivitami zkušenosti nemám, ale v případě SCIO testů (pro přijímání na VŠ) se LF MU dlouhou dobu bránila tomu, aby studenti byli přijímáni pouze na jejich základě, takže má několik ročníků studentů, kteří absolvovali paralelně klasické přijímací testy a SCIO testy. Mohla proto provést zpětné zhodnocení jejich korelace s prospěchem. A zjistilo se, že zatímco klasické přijímací zkoušky korelují statisticky významně s prospěchem až do třetího ročníku (což pro bc. obory znamená do konce studia), SCIO testy mají korelaci bezvýznamnou, blízkou nule. Jinými slovy, představují pouze informační šum. Takže kdyby uchazeči dostali nějakou formou spravedlivého losování přidělena pořadová čísla, vyšlo by to podstatně levněji a mělo by to stejnou relevanci vůči následnému úspěchu na vysoké škole.

informace řekl(a)...

Vážení štamgasti,
jako byste právě odpověděli na dotazník, co si myslíte o fotbalu a fandovství jako masovém jevu. Totiž fotbalové fandovství je důležitý sociální faktor, kterým se často a důkladně zabývala sociologie a o kterém byla napsána řada knih. Mně napadlo přirovnání s anticko římskými arenami s boji gladiátorů, kde masa diváků vybíjela svou agresivitu při pohledu na souboj dvou protivníků, který ve většině případů končil vraždou. Protože v lidech je agresivita, která se musí nějak vybít a to organizovaným, kontrolovaným způsobem, aby se neutralizovala, zneškodnila.
Pak jsem se šla podívat na web, co o tom říká sociologie a ke svému překvapení jsem zjistila, že pro badatele, zabývající se společenskými jevy, je fotbal, fandovství a hlavně organizované fandovství velice často navštěvovaným tématem. Zajímavé je, že se fandovstvím zabývali i etologové a zoologové jako Desmond Morris ve své knize The Tribe Soccer (1981), která se stala klasickou četbou pro každého, kdo se chce zabývat fotbalem jako sociálním jevem.
Morris porovnává chování masy fandů, jejích rituálů, mýtů, násilnictví, k chování primitivní klanové společnosti, kde společný lov byl jednou ze složek která klan stmelovala, utužovala pocit sounáležitosti a zároveň usměrňovala agresivitu ven z klanu, proti vnějšímu nepříteli.
Knihu jsem nečetla, ale z dost podrobných recenzí a citátů v knihách sociologů jsem mohla posoudit, že Morris dost trefně nachází v organizovaném fandovství celou řadu analogií s rituály primitivních klanových společností. Oblečení, prapory, sborový zpěv, liturgie, celá řada symbolů, které spolu se společným jazykem utužují vědomí identity davu.
Fotbalové fandovství je často přirovnáváno k fandovství politickému, k vystupovaní zpolitizovaných mas, které na pokyn vůdce se třeba i vrhnou na společného "nepřítele", na kterého jim vůdci ukážou. Často je citován polský sociolog Zygmunt Bauman. a jeho pojednání “In search of politics” z r.1998, hlavně ta část, kde se hovoří o nesnadném vztahu mezi veřejnou a privátní sférou v dnešní společnosti, který má původ ve stále rostoucím pocitu kolektivní nejistoty. A to paradoxně, když vezmeme v ůvahu fakt, že se sféra osobních svobod vzhledem k minulosti značně rozšířila.
Takže, dodala bych, fandovství, tedy to organizované, je důležitou složkou sociálního života a je-li dostatečně kontrolované státem, je i bezpečnostním ventilem pro vypuštění nadbytečné davové agresivity, asi jako u papinova hrnce.
Příkladem může být utkání dvou římských fotbalových mužstev Roma a Lazio, kde po čtyřech minutách hry, sami vůdcové dvou vzájemně se nenávidících fandících klanů požádali rozhodčího o přerušení zápasu, protože pochopili, že nebudou s to své rozvášněné členstvo kontrolovat.
V Itálii podle nového zákona o bezpečnosti fotbalových utkání, byly postaveny kolem stadionů ploty vysoké víc jak tři metry, východ z úzkých branek po jednotlivcích může být snadno kontrolován, fandovké klany jsou rozmístěny na stadionu tak, aby se nedostaly do styku. Příliv jejich procesí a průvodů je pak kontrolován vrtulníky.
Už staří Římané říkali: Panem et circenses. Trochu zlevněného chleba a násilné hry a dav se uklidní. A získají se i hlasy při volbách.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
vzhledem k naším dřívějším diskusím bych vám doporučoval se nějak dostat k časopisu Pevnost, čísla 1 - 6 tohoto ročníku (2012), kde byl uveřejněn seriál F. Novotného "Magické základy Hitlerovy říše". František pravděpodobně přečetl vše dostupné o tomto tématu v souvislosti s prací na Valhalové trilogii, a tohle shrnutí problému asi sotva co překoná.

informace řekl(a)...

Díky, Pergille,
pokusím se nějak k těm článkům dostat. Na webu nejsou?
Práve mi došlo na email aviso, že vyšla nová kniha filosofky Luisy Muraro Dio è violent (Bůh je násilný), kde hlásá, že masy mají pávo na násilí, když je vládnoucími kruhy narušena sociální smlouva. Protože jen vzpourou a násilím je možno znovu ustanovit rovnováhu mezi masami a vládou. Vylučuje jakoukoliv politickou hru, protože ta je vedena jen zájmy stran a ne mas.
Ta paní je jednou z hlavních přestavitelek italského feminismu, už od sedmdesátých let.
Zajímavé a hlavně znepokojující, že se podobné hlasy zvedají právě při současné krizi. Žijeme na skladišti prachu a někteří "myslitelé" si s tím nebezpečně zahrávají.
Tak tedy to je přijatelnější organizované fandovství než spontánní násilí rozzuřeného davu.

Jakub S. řekl(a)...

Masy mají právo na násilí. Ku*va.
Tak už je to z a s e tady. Zase jedna západní univerzitní intelektuální, v tym przypadku feministická, čůza. Fascinace násilím, bis alles in Scherben fällt!!!
Co mám dělat, abych neodvolatelně nepropadl definitivnímu pesimismu?
Jasně, zabývat se Alltagsleben. Dyť se krvavě snažím. Ale...

Jakub S. řekl(a)...

Organizované "fandění" přechází velmi často bleskově a lavinovitě (případně řízeně) ve spontánní nezvladatelné násilí.

informace řekl(a)...

Myslela jsem tím, že organizovaní fandové se v neděli vyřádí, něco rozflákají, někomu natlučou, ale v pondělí jdou zas do práce.
Zatímco spontánní sociální hnutí jde dál, dokud nerozfláká celý systém. Protože se vždycky najde nějaký vůdce, obvykle víc než jeden, který masu ideologicky "osvítí" a povede.

A.S. Pergill řekl(a)...

Na webu jsem to nenašel, nicméně nepovažuji se za kvalifikovaného hledače.

K tomu násilí: Jsem toho názoru, že existují v podstatě dva prameny:
1. Situace, kdy vládnoucí moc má vše "obšancované" takovým způsobem, že legální změna není možná (charakteritovatelné např. heslem "Kdyby se volbami dalo něco změnit, dávno by je zakázali")
2. Situace, kdy se minorita snaží společnosti vnutit něco, co je většinově odmítáno.
Pochopitelně, mohou existovat i různé kombinace, včetně toho, že skupiny sub2 se budou snažit vyvolat dojem sub1. (což je asi případ i těch feministek, ale také ekologistů, muslimů a mnohé další verbeže).

Jakub S. řekl(a)...

Dokonalý postřeh, klasicky hutný a precizní. 1a!

Jakub S. řekl(a)...

Aha, jasně. Vy to vidíte z hlediska dlouhodobosti - sobotní odpoledne x celá (nedej Bože!) s v ě t l á budoucnost. Rozflákaná v první fázi na ultimo. A zase vstávají noví bojovníci...

Harpyje řekl(a)...

Nedostává se mi slov.

Aspergillovy vulgárně fašistoidní plky ("feministky, zelení, muslimové a mnohá další verbež") jsou dokonalý postřeh, klasicky hutný a precizní. 1a?!

Jakub S. asi taky myslí přímo hlavou a je zavilým nepřítelem "politické hyperkorektnosti", mluv slušného chování, myšlení a vyjadřování, ale přitom je údajně obdivovatelem Msgr. Halíka.

Nechci se Tě dotknout, ale nejsi náhodou volako zmetený? Snažíš se snad ve své marné touze po harmonii, sloučit neslučitelné?

informace řekl(a)...

Ke knížce profesorky Luisy Muraro, kterou jsem nečetla a, dodávám, číst nehodlám.
I když vychází obligátně z analyzy celkové světové situace globalizovaného světa, kde vládne nemilosrdná konkurence mezi silnými, zhoršená současnou finanční a ekonomickou krizí, kde mocenské skupiny pod záminkou zlepšit situaci všech bojují jen za vlastní zájmy, autorka nehlásá nějakou světovou revoluci typu "globalizovaní celého světa, spojte se!" Spíš teorizuje o právu menšin použít násilí pro korigování situace, kdy násilí vládnoucích sil (státu) je donucuje přijmout řešení, která jsou pro ně nevýhodná nebo zhoubná. Hovoří o "kalibrovaném" užití násilí, jen v míře nutné pro nápravu situace. Jak říká, "bojovat natolik, nakolik je zapotřebí k opravě ne ke zničení".
Teorizování značně pitomé, protože v podstatě privileguje právo místních menšinových skupin zasahovat do celkové politiky státu, do celkových zájmů všech občanů. Když na př. stát chce postavit velkorychlostní železniční linii z Turina do Francie a to z důvodů vylepšení spojů, urychlení přepravy zboží z celé severní Itálie, a proti postavení se staví místní menšinová skupina občanů spolu s ekologisty, kteří hájí zase vzhled údolí, kudy má železnice vést, tak na čí straně je právo? Na straně místní menšiny, která má realizaci projektu zabránit, i když to ponese ekonomické ztráty? K jakému vyrovnání nebo dosažení rovnováhy mezi násilím státu a násilím menšiny má dojít, v čem má to vyrovnání spočívat? Že zeleznici postaví jen na půl?
Autorka odmítá také myšlenku pokroku, který by mohl zdůvodnit nebo ospravedlnit násilí moci nebo většiny nad zájmy menšiny. Idea pokroku je podle ní mrtvá.
Podle ní je to politická nezodpovědnost státní nebo ekonomické moci, která vyvolává potřebu k zásahu násilí. Jestli je tu nějaký recept, jak se má násilí dozovat, kdy se má zastavit, aby nerozbíjelo, na to prozatím neumí odpovědět, jak se sama přiznává.

informace řekl(a)...

Dodatek, autorka sama přiznává, že násilí je slepá síla, kterou lidi nejsou schopni ovládat nebo řídit, slepá a ničivá, ale občas momentálně nabývá smysl a stává se tak násilím spravedlnosti. Jako jeden z příkladů spravedlivého násilí uvádí právě hnutí feministek, které hájí ženy proti narušování sociální smlouvy ze strany mužské nadvlády.

informace řekl(a)...

Nevidím nic fašistoidního na příspěvku Pergilla. Problém vztahu menšin k většině nebo spíš naopak je velice aktuální a akutní. Podle mínění italské filozoky se může řešit jen použitím násilí.
Což se mi jeví jako velice diskutibilní řešení.

Harpyje řekl(a)...

No to je príma, že "nevidíte nic fašistoidního na příspěvku Pergilla".
V tom případě taky nemůžete "vidět", jak si Jakub protiřečí.

informace řekl(a)...

Můžete příspěvek v jeho podstatě označit za fašistoidní jenom proto, že tam použil slova verbež? Ony ty minoritní skupiny, co ničí, mlátí do policitů kameny, klacky a pod., zabraňují postavení nutných hygienických opatření, jako na př. nové skládky pro odpad v Neapoli, se skutečně nemohou nazvat jinak než verbeží. Kterou manipulují mocenské protistátní síly jako camorra. To je jen jeden příklad. Co říct pak o vzpourách v pařížských předměstích?

Kopretina řekl(a)...

A k tomu ještě francouzští muslimové napadli francouzské Židy, v těch oblastech, které jsou hustě osídlené muslimy, tam jde Židům o kejhák. Odkaz dala informace. Já na slově verbež nevidím nic špatného, páchají-li pachatelé zločiny, vraždí, házejí kameny na policajty, nadávají evropským nezahaleným ženám do "děvek" či jinak je urážejí, pálí auta, žijí na sociálních dávkách, žijí na úkor jiných lidí, tak verbeží jsou...

Harpyje řekl(a)...

Aspergillovy názory, nehodnotím pouze na základě tohoto příspěvku, nýbrž stejně jako Mordechai A. Bonnent z pozice křesťanského polozvířete. Nebo jako guerrier, který prohlásil, že Aspergill je nácek.
Co se Kopretinina příspěvku týká, tak už nemám náladu polemizovat s Vašimi primitivními simplifikacemi. Už bylo skutečně dost Vašeho hloupého zevšeobecňování.

Kopretina řekl(a)...

Víte Harpyje, jednak si můžu psát o čem chci a druhak Vy zlehčujete situaci, situace v mnohých místech je kritická, strkání hlavy do písku, tím se situace nezlepší. Řekněte těm napadeným Židům, že je to hloupost, že přece nejde bagatelizovat, že je situace v pořádku a že se neděje vůbec nic.

Kopretina řekl(a)...

Víte Harpyje, jednak si můžu psát o čem chci a druhak Vy zlehčujete situaci, situace v mnohých místech je kritická, strkání hlavy do písku, tím se situace nezlepší. Řekněte těm napadeným Židům, že je to hloupost, že přece nejde zevčeobecňovat, že je situace v pořádku a že se neděje vůbec nic. Že je vše v pořádku a v pohodě...

informace řekl(a)...

Skutečně pevné, solidní a hlavně jednostranné stanovisko těch mnoha ego, na které se rozdělila osobnost pana Švehly.
Měla jsem za to, že pro humor vyhradil Šaman stránku o Trollovi.

informace řekl(a)...

Itálie- Španělsko v Gdaňsku 1-1.
Italské fanoušky vedl prezident republiky doprovázený manželkou, který po zápase sešel do šaten, aby hráče objal a poděkoval jim. Řekl, že i vítězství ve fotbálu povzbuzuje zemi ve chvílí ekonomických těžkostí.

Jakub S. řekl(a)...

Ale jistěže že som volako zmätený, celoživotně. Neustále pociťuju nekonciznost svých stále pozměňovaných, vyvracených, potvrzovaných, doplňovaných představ o čemkoliv. Kdybych najednou pocítil, že celý můj obraz o světě je komplexní, dokonalý, bez mezer a otazníků - byl bych nevýslovně smutný. Bude to znamenat, že budu definitivně starý a pro srandu králíkům.
A pokud mi kdo naznačí či dokáže, že se v tom - onom mýlím, su mu leda vděčný. Jakkoliv občas zároveň smutný či zklamaný, že. Promiňte tenhle ekurz do psychiky intelektuála - filosofa. Jenom účelově.
Charaiveti - nezastavuj se (Gautáma Buddha).
Na některé důležité problémy jsem si vyrobil dva názory. Oba zcela protikladné a navzájem se vylučující (Můj krajan LV, kdysi taky v Baťově městě).

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
lidé jako vy jsou svým rozkladným potenciálem v podstatě větší nebezpečí pro evropskou civilizaci než otevřeně nepřátelské skupiny.
A pokud kvílíte z pozice křesťanského polozvířete, tak kvílíte špatně. Měla byste kvílet z pozice masových vrahů, kteří vrhli Evropu o celá staletí zpět cíleným vybíjením elit.
Jestli se v nedávné minulosti nebo i současnosti dělo křesťanům něco špatného, tak toho bylo zatraceně málo. Po nástupu křesťanů byli prakticky ve všech evropských zemích příslušníci předkřesťanských náboženství vybiti nebo donuceni násilím ke konverzi, tj. k degradaci z lidí na polozvířata. K něčemu podobnému nedošlo vůči křesťanům ani v SSSR za doby nejsilnějšího stalinistického teroru ve 30. letech minulého století. Takže pořád ještě nebylo křesťanům plně odplaceno to, co dělali jejich předchůdci.

Harpyje řekl(a)...

Moc hezky jste to napsal, Aspergille.
Já ale taky kvílím z pozicí pravdoláskaře, humanrightisty, ekologisty, evropeisty, multikulturalisty a podobných -istů.
Takže jsem skutečným hrobařem evropské civilizace. V tom s Vámi bude souhlasit každý, kdo jako Vy, myslí přímo hlavou.

Anonymní řekl(a)...

pane doktore, jste vůl.
Tom

informace řekl(a)...

Zbytečný článek, zbytečná diskuze.
Píšu to jako reakci na článek pana Petra "SVĚT: Zastřelte si svého vědce!" na dnešním Psu.
Proč zbytečný? Protože má jen částečné informace, svůj výklad o postřelení ředitele italské Ansaldo Nucleare Adinolfiho staví jen na útržcích zpráv, uveřejněných před měsícem listem Corriere della Sera. Totiž na útržcích dopisu, který zaslala listu buňka italských anarchistů 4 dny po atentátu, který se konal 7.května. Na webu se nachází plné znění dopisu, který má značně odlišný význam, než jaký mu přisuzuje pan Petr.
Text dopisu je zde: http://www.slideshare.net/ilfattoquotidiano/rivendicazione-attentato-adinolfi
Je to vystoupení proti nynější kapitalistické společnosti konsumismu, kde člověk jako takový má jen úlohu spotřebitele, kde stát, věda, kapitaalismus a technologie v těsné spolupráci dehumanizují člověka a zbavují ho jeho základních práv na život. Je to vyhlášení boje za novou budoucnost lidské společnosti "bez hranic, bez válek, bez sociálních tříd, bez ekonomie, bez vykořisťovaných a vykořisťovatelů".
"Musíme se zorganizovat a zasáhnout režim v jeho v jeho základních místech podle přesné politické logiky, jinak protirevoluční síly nad námi zvítězí hned na počátku."
Není možné brát jen jednotlivé věty, vytržené z celkového kontextu a stavět na nich teorie o pronásledování a zabíjení vědců, o boji proti vědě jako takové. A bít na poplach, že jsou vědci na mušce ekoteroristů.
Po více jak měsíci italská policie ještě nenašla, kdo jsou autoři atentátu hledá nejen mezi ekoteroristy, ale i mezi jinými everzními skupinami. Mají v podezření 20 osob.

Zbytečná diskuze, protože se rozvíjí kolem nepodložené poplašné zprávy, nebo spíš poplašné interpretace.
Italské referendum z 12 ed il 13 května 2011 nebylo organizováno jako reakce na Fukušimskou tragedii. Podpisy na jeho konání byly sbírány už od 1.května 2010 a to jako reakce na politiku Berlusconiho vlády. Dotaz o stavění JE byl jen jeden ze čtyř, obsažených v referendu. Další dva se týkaly privatizace vodovodů a jeden zákona o legitimní zábraně premiéra a členů vlády být přítomen na soudních zasedáních, kde jsou obžalovanou stranou, když vykonává svou funkci.
Na všechny dotazy hlasující odpověděli ano, že si přejí abrogaci příslušného zákona. V případu JE se jednalo o zrušení zákona z 6 srpna 2008 n. 133 a některých článků zákona 99/2009 a dekretu 31/2010, které schvalovaly návrh Berlusconiho vlády o postavení JE.

informace řekl(a)...

Dodatek.
Tím bych chtěla také korigovat některá nepřesná data, která jsem uvedla v předešlých diskuzích o JE.

Harpyje řekl(a)...

Škoda, že jste to nenapsala dřív. Byla bych to okopírovala. To není jediný zbytečný článek na dnešním Psu. Nejhorší je článek té nány Kulhánkové, v kterém se velmi zasvěceně vyjadřuje o "rozežrané Evropě", o žabožroutech válejících si kejty na Riviéře a Zorbech usrkávajících ouzo.

informace řekl(a)...

Harpyje,
mížete to okopírovat i teď. Třeba odkaz na integrální text dopisu atentátníků. A nějaký citát, co jsem přeložila. Anebo odkaz na Doupě, na můj příspěvek.
Experti zjistili, jak píše la Repubblica, že zbraň, ze které se střílelo, je poloautomatická pistole Tokarev, ruské výroby, dosud v Itálii nepoužitá.
O autorech atentátu se zatím nic neví, nenechali ani bilogické stopy na skútru, který použili.
Odkud bere pan Petr své jistoty?

Petr Kohout řekl(a)...

Pokud je vesnici o 25 domech zapotřebí nejprve hodinu ostřelovat z děl, pak je v ní setsakra dobře zakopaná satsakra dobře vyzbrojená jednotka. Na vyvraždění normální vesnice nejsou děla zapotřebí, ta se používají na umlčení kulometných hnízd a postavení pancerfaustů.

Harpyje řekl(a)...

OK, dám tam odkaz na Váš příspěvek na Doupěti, díky.

informace řekl(a)...

25.května pak byl poslán redakcím milánských listů další dopis, kde je v záhlaví symbol rudých brigád a kde se píše:
"Je zapotřebí rozvinout třídní boj, jehož hlavním cílem je vytvoření komunistické bojové strany. Vysvobodit soudruhy, uvězněné ve státních lágrech. Zasáhnout hlavní představitele politických stran režimu a jejich "společníky". Zasáhnout svaz průmyslníků, bankovní systém a vykořisťovatele z jejch řad. Zasáhnout jejich sluhy novináře."
Dopis končí slovy: "Zasáhnout jednoho a vychovat jich sto. Moc ozbrojenému lidu!"
http://www.primocanale.it/notizie/lettera-delle-brigate-rosse-con-riferimento-ad-attentato-adinolfi-109320.html
V Itálii mají obavu, aby to nebyl počátek nového rudého terorismu. S napjatými nervy se očekávají také výsledky šetření o autoru jiného atentátu, kdy 19. května před školou v Brindisi explodovala bomba, při čemž byla zabita jedna dívka a dvě zraněny. Pachatel byl již zatčen, ale pátrá se dál, jestli není svázán s nějakou teroristickou skupinou.

A.S. Pergill řekl(a)...

Oni to pohnojili Němci tím, že propustili na svobodu zbývající teroristy a mnohonásobné vrahy z "Frakce rudé armády", jako údajně "společensky již nikoli nebezpečné". To nemohlo nepovzbudit další podobné týpky po celé Evropě (přinejmenším). Jediné rozumné řešení je znovuzavedení trestu smrti a členy teroristických skupin, kteří odmítnou spolupracovat při vyšetřování, automaticky popravovat (po zpravodajském vytěžení všemi dostupnými prostředky).

Harpyje řekl(a)...

Zbytečné. Zareagoval opět jen póvl.

Harpyje řekl(a)...

Tak, tak, Aspergille.
Vy máte patentní recept na každý neduh.

informace řekl(a)...

Lidi nechtějí informaci, ale sensaci. Takže představa, že nějaká mezinárodní teroristická organizace pořádá hon na vědce, je značně elektrizuje.
Že tahle anarchická buňka už poranila i vedoucího italského daňového úřadu, je naprosto nezajímá.
Proto autoři píší rádi takovéhle sensační články. Je pod nimi hned "hodnotná" diskuze.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
co jiného dělat s nenapravitelným zločincem?
Držet ho desítky let ve fešáckém kriminále za tisíce Kč/den? - To může navrhnout jen socialistický xindl, který moc dobře ví, že jeho peníze to nebudou a on si své sociální dávky vždycky vyřve.
Riskovat, že jeho komplicové budou unášet občany a snažit se o jeho výměnu? - To může navrhnout jen někdo, kdo si je vědom, že coby sympatizanta těch teroristů jeho unášet nebudou.
Riskovat, že ho nějaký sociálfašistický prokurátor se sociálfašistickým soudcem pustí na svobodu pro údajnou "neškodnost"? - To může jen příznivec tohoto politicko-ideologického směru.

Harpyje řekl(a)...

Jak jinak? Póvl volává po trestu smrti. I v oné "hodnotné" diskusi pod článkem.

Kopretina řekl(a)...

Bejamin Kuras má zajímavý článek o utrpení Búrů, Afrikánců, "bílého afrického kmene", lidí holandského původu, s příměsí fr. Hugenotů, kapkou německé krve. Dobytci rasističtí. A pak, že jsou rasisté jen běloši, černošských rasistů je také hodně a kde je rozhořčení levicových intelektuálů (i nelevicových...), rozhořčení ulice, humanistického světa? Búrů se nikdo nezastane...

Harpyje řekl(a)...

Kdybyste se informovala i z jiných zdrojů (ale chápu, že to nejde, protože všechna média jsou levicová), tak byste například věděla to, co Vám Kurras zamlčel, a totiž, že se nejedná o boj zla proti dobru, jak si to možná ve Vaší jednoduché mysli představujete, nýbrž v prvé řadě o sociální otázku.

Jihoafrická republika je země s největšími sociálními rozdíly na světě, které místo aby jich ubývalo, naopak rostou. Zklamané naděje obyčejných lidí z nich proto dělají snadnou kořist krysařů à la Malama. Možná jste zaznamenala, že se v nedávných parlamentních volbách v Řecku dostaly do parlamentu 2 extremistické strany (podle Vás samozřejmě obě dvě levicové), takže ta reakce zaostalých, líných a hloupých negrů se ani tak moc neliší od obyvatel evropské kolébky demokracie.

Kopretina řekl(a)...

Ano, i v Řecku je složitá situace a nacisty považuji za levičáky, to máte pravdu, nacisté a komunisté jedno jsou, jsou to nacibolševici, nerozlišuji mezi nimi, ale jistěže situace v JAR může mít sociální podtext, ale rasismus je silný motivační prvek a myslet si, že černoši nikdy nemohou být rasisté je naivní.Komunisté nebyli o nic méně rasističtí, než-li nacisté. Nacisté i komunisté byli antisemité, Stalin pohrdal kavakzskými a jinými "černými národy"...a Cikány neměli rádi rovněž jak nacisté, tak komunisté. Jenomže v Řecku, ač se tam dostaly extrémistické strany, nedochází k pogromům a násilnostem v masovém měřítku, jak de děje v JAR...

Anonymní řekl(a)...

Prostě: komu není shůry dáno, nekoupí ani v širokém vzdělání humanitního typu. Není nutné to denodenně veřejně dokazovat, jenže komu není shůry dáno...

Kopretin řekl(a)...

Ano, Anonyme, není Vám shůry dáno, proto nic nechápete, považovat nacismus za "pravicové hnutí" je výmysl marxistických sociologů a filosofů, jen marxista tvrdí, že je nacismus "pravicový směr" a jinak máte něco ke Kurasovu článku, když jsem nakousla dané téma? No komu není shůry dáno nekoupí nikdy v ničem nejenom "širokém vzdělání humanitního typu"...

Harpyje řekl(a)...

Nekoupí.

Kopretina řekl(a)...

Jinak jste citovala Kaina. Kain je neskutečný primitiv a hlupák. Takhle se chytrý člověk nevyjadřuje, Vychvalovat bílý KKK, stejný hnus jako Černí panteři (nebo já nevím, jak si ti černošští rasisté říkají...

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
ano: lidé, volající po účinném trestání teroristů, jsou pro vás póvl. Jak příznačné.

informace řekl(a)...

V Itálii jsou zatýkáni hlavní exponenti anarchické teroristické organizace Fai-Fri, kteří jsou zodpovědní za atentáty jako postřelení ředitele společnosti Ansaldo Adenolfiho, atentát proti generálnímu řediteli Equitalia (daňový úřad) v Římě, proti Deutsche bank ve Frankfurtu, proti řeckému velvyslanectví v Paříži.
Během operace proti teroristické organizaci bylo provedeno 40 domovních prohlídek, při kterých byl nalezen materiál o dalších chystaných atentátech a další propagandistická prohlášení.
Uvádějí to tiskové kanceláře Reuters.it, Ansa it, a další.

Harpyje řekl(a)...

To Aspergilla neuspokojí. Takhle automaticky popravovat (po zpravodajském vytěžení všemi dostupnými prostředky), to by bylo něco jiného.

informace řekl(a)...

Nemluvím o Pergillovi. Chtěla bych jen dodat další informace k článku Zastřelte si taky svého vědce.

informace řekl(a)...

Blitz anti-anarchici, 10 arresti
"Stessa matrice attentato Adinolfi"
http://www.agi.it/in-primo-piano/notizie/201206131238-ipp-rt10121-blitz_anti_anarchici_10_arresti_matrice_attentato_adinolfi

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
chycené teroristy zpravodajsky vytěžit všemi dostupnými prostředky a teprve potom popravit.
Je jistě otázka, zda proti konspiračním bytům aj. nepoužít podobné prostředky, jaké používají USA v Afghánistánu (dálkově řízená bezpilotní letadla apod.).

informace řekl(a)...

Pergille,
o použití bezpilotních letadel proti teroristům se tu už taky psalo. Alespoň pro sledování jejich pohybu. Ale není to povoleno vnitřními bezpečnostními normami. A pak část atentátů spočívala v rozesílání výbušných dopisů a balíků.

informace řekl(a)...

Hovořit o znovuzavedení trstu smrti je bezperspektivní.
Ale pro teroristy by se měly stanovit přísné normy zostřeného žaláře v izolaci beze styku s vnějším prostředím, asi jako to bylo zavedeno pro kápa mafie.
Totiž dva teroristi z této řecké buňky jsou už zavřeni ve Švýcarsku, ale přesto udržovali styky se "soudruhy" venku a spolu s nimi plánovali atentáty. Jak vyplývá z policejního šetření.

Jakub S. řekl(a)...

No tohle ale vidím desetiletí naprosto stejně. Snad naprostá většina Evropanů. Smím doufat, že včetně politiků? Ví o tom někdo něco? Capi di tutti capi měli zvláštní režim, jaký? Jak to bylo v souladu se zákony a právem vězňů na všecka možná práva (můj termín)?

informace řekl(a)...

Samozřejmě, že vůdcům t.zv.criminalità organizzata, kteří nechávají popravovat nevinné občany jenom proto, že odmítají platit "pizzo" nebo co nechávají rozpustit v kyselině děti těch, co "zradili" musí být zaručena stejná práva jako zlodějíčkovi, co z hladu zakroutil krk slepici.
Takže zavírat je do vězení "di massima sicurezza" na opuštěných ostrůvcích jako Asinara, kde jim není dovoleno ani mít styky mezi sebou, je značně nehumánní. Stát je kat, který si udělal zákon (l'articolo 41-bis della legge del 26 luglio 1975, n. 354), aby mohl tuto "ctihodnou" menšinu persekvovat a potlačovat.
Kromě mafiánských kápů, byli na Asinaře zavřeni i "bojovníci" Rudých brigád.
Tyto žaláře na Asinaře a Pianose byly zavřeny, ale v březnu ministryně spravedlnosti Paola Severino prohlásila, že stát vzal v úvahu je znovu otevřít. Což vedlo k protestům zelených, kteří by ostrůvky chtěli udržovat jako zelené oázy a přírodní parky.

informace řekl(a)...

Jo, "pizzo" není krajka nebo bradka,jak jste našli ve slovníku, ale poplatek "za ochranu" podle žardonu mafie.

informace řekl(a)...

Pardon, žargonu.

Jakub S. řekl(a)...

Tzv. výpalné, ano... A italský stát je davvero hnusný, diktátorský, odsouzen k zániku povstáním oprávněných mas + mafiosi. Tohle už je příliš. Aby si člověk nemohl ani pozabíjet a porozpouštět pár konkurentů z jiných rodin, a pak mu bylo zabráněno aji z basy poklidně řídit své věrné. E andato troppo oltre! Doloj s gosudarstvom, golubčiki!!

informace řekl(a)...

Já bych jen chtěla vědět, jestli pan Petr měl možnost si můj příspěvek ke svému článku přečíst. A nejen ten první, ale i ty ostatní, ze kterých jasně vyplývá, že teroristické akce Fai/Fri nebyly namířené proti vědcům, tím méně nuklearistům, ale proti SYSTÉMU. A že si z toho vezme poučení, a to že nelze psát o věcech, o kterých má jen mlhavé znalosti a dělat z toho dokonce všeobecné dalekosáhlé závěry.
Někdy tam skutečně některé články jsou tak scestné, že se divím, jak mohou novináři něco podobného napsat. Jako dnešní pana H. o korupci. Zaujal mne už titul se jménem Craxi. Nebudu komentovat, i když by to pan H. stejně nečetl. A tím méně by mi odpověděl. I když kdo ví, jednou v dobách, kdy byla diskuze ještě volná, mi na mou kritiku odpověděl s jakýmisi narážkami na své italské známosti. Boh - řekla jsem si - a co tím míní? Že bych si měla hledět svého?
Figurati, quanto me ne frega!

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
sebepřísnější režim může nějaký lump, ideový spojenec nebo blbec zrušit. Pokud vím, tak ze záhrobí ještě nikdo mafii neřídil.

Harpyje řekl(a)...

Napište mu na jeho blog na Lidovkách. Tam nemusíte být přihlášená.

informace řekl(a)...

Pergille,
přestaňte mlít o znovuzavedení trestu smrti. Sám víte, že to v dnešní situaci není možné ani navrhnout. Neprovokujte a mluvte k věci.

informace řekl(a)...

Harpyje,
myslím, že to nemá smysl se s oba pány o něčem dohadovat. Jednou to napsali a tak samozřejmě od toho neustoupí. Vševědi.

žibřid řekl(a)...

Za vedení mafie ze záhrobí by se možná dalo považovat vedení Církve svaté Duchem svatým?

informace řekl(a)...

Měla jsem za to, Žibřide,
že jste věřící katolík.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
znovuzavedení trestu smrti podporuje přes padesát procent evropské populace. Že je proti pár antidemokratických gaunerů s máslem na hlavě (kteří vědí dobře, proč "humanizovat" věznice) na věci nic nemění.

Harpyje řekl(a)...

Kecáte, jako obvykle. 60% Evropanů je PROTI trestu smrti. http://www.cafebabel.de/article/19851/todesstrafe-das-ende-eines-tabus.html

informace řekl(a)...

A co chcete dělat, Pergille,
uspořádat celoevropské referendum na obnovení trestu smrti?
Já osobně jsem nějaký podobný názor nikdy neslyšela, ani mezi známými, ani při debatách, ani jsem něco takového nečetla v novinách.
Dodám, že otec dívky, zavražděné nedávno při atentátu před školou v Brindisi, na dotaz, zda by měl být atentátník popraven, se proti trestu smrti postavil.

žibřid řekl(a)...

To jsem, Informace, myslel spíše jako popíchnutí.
Jinak věřící jsem bývával, otázka je, jestli katolík a dnes jsem ryzí ateista-nihilista bez bázně a hany. Koneckonců je to určitě z mých některých příspěvků patrné, ale možná tedy ne dostatečně: tak já tedy přitvrdím :-)

žibřid řekl(a)...

K trestu smrti mám takové stanovisko, že jsou konkrétní případy, kdy by mne neurazil. Ať už je to Lubina, "lesní vrah" nebo Breivik. Ale nijak zásadně na tom nelpím, není to zas až tak důležité.