úterý 17. srpna 2021

Největší debakl NATO

Afghánský Vietnam? Tak jsem se tady ptal 26. června tohoto roku, tedy více než před sedmi týdny. 
Ptal a prorokoval. Dnes už to vědí všichni: Ano, afghánský Vietnam! Jsou tu drobné rozdíly: Zatímco před 46 lety padali zoufalí lidé z evakuačních vrtulníků, tak teď padají z letadel. V neděli se do otevřených nákladních vrat amerického vojenského transportního letadla C17 narvalo 640 uprchlíků, v pondělí dokonce 800. Je to hodně. Ale hodně málo! V zemi měli totiž Amíci 50.000 spolupracovníků. Na ně pan prezident Jau Biden zřejmě nemyslel, když zavelel k překotnému úprku.


A úprk to byl. Všichni z něj byli překvapeni. Zejména spojenci NATO, kteří v Afghánistánu také nemohli zůstat – USA jim poskytovala logistiku a leteckou podporu. Ani ty Biden předem neinformoval! Nejvíc ale byli překvapeni další američtí spojenci, tedy místní vládní Afghánci – zejména ten generál afghánské armády, který se až ráno 7. července dověděl, že americká armáda ve spěchu vyklidila základnu Bagrám už šestého večer. Místo, aby ji předala afghánské armádě, jak bylo domluveno. Takže hned v patách odlétajících Američanů tam vtrhly tisíce civilistů, kteří tu základnu rozebrali do mrtě, včetně zbraní.  A bylo "přebráno".

Ve svém citovaném starším článku jsem lál panu stařičkému americkému prezidentovi do lodyh, pročež jsem byl pokárán, že hrubnu. Karatel si nevšiml, že jsem prezidenta Bidena oslovil dokonce "vy vole". Bylo to málo hrubosti s ohledem na svinstvo, které teď americká armáda pod svým nejvyšším velitelem vykonala! Mladá afghánská dívka pláče do kamery:

"Svět nechal Afghánistán napospas. Mí přátelé zemřou". Režisér a voják našich záloh Václav Marhoul v České televizi konstatoval, že Biden má "krev na rukou".

Bidenovi nadávají zejména v Americe a zejména jeho političtí protivníci mnohem hůře. Biden se brání, že von nic, to všechno přece spískal jeho zlopověstný předchůdce Donald Trump. Co spískal Trump? Spískal s Talibánem smlouvu, že Američané se stáhnou výměnou za slib, že na území Afghánistánu nebudou výcvikové tábory teroristů. A čím se chlubí Biden? Peřím Kačera Donalda:

"Američtí vojáci splnili svůj úkol a Afghánistán se nemůže znovu stát základnou pro nepřátelské výpady vůči USA a jejich spojenců."

No, slibem nezarmoutíš. Tady je další rozdíl mezi Saigonem a Kábulem: V roce 1973 byly v Paříži podepsány mírové smlouvy mezi USA, Jižním Vietnamem, Vietkongem a Severním Vietnamem. Smlouvy, "garantované" mezinárodním společenstvím, které do Vietnamu vyslalo dohlížecí komis. Trvalo dva roky, než je severní komunisté porušili a s celou tankovou parádou projeli Jižním Vietnamem až do Saigonu. Američané byli "překvapeni".

Ještě k té spískané smlouvě: Nemusíme pátrat po možných tajných dodatcích, co je veřejně známo, stačí. Totiž to, že je v ní ohledně afghánské vlády uveden pouze závazek, že Tálibán "povede mírové rozhovory s afghánskou vládou". Obě afghánské strany se sice sešly v Kataru, ale pak se rozešly a už se nesešly. Po vyhlášení pevného termínu stažení z úst pana Bidena se už nejednalo, pouze válčilo o to, kdo bude mít co pod palcem, až zahraniční jednotky odtáhnou. Mírová jednání se totiž nejlépe vedou z pozice síly. A tu sílu měli pouze Tálibánci. A Američani utekli dříve, než byla smlouva na světě.

Do předchozího článku se už nevešla vzpomínka na rychlý postup ozbrojenců Islámského státu na severu Íráku. Kdy na jedno město útočilo pět set mudžáhidů a padesátitisícová írácká armáda před nimi utekla… Říkal jsem si – nestraš. Ale bylo by to marný, bylo by to marný, bylo by to marný i kdybych strašil. V Afghánistánu to šlo ještě rychleji.

"Američané nemají umírat tam, kde Afghánci odmítají bojovat,"
pravil v obhajobě prezident Jau Biden. Jenže oni přestali bojovat až potom, co je – a nás všechny! – nechali Američané ve štychu. (Například bez letecké podpory.) Nechuť bránit vlastní vládu měla i zde podobný motiv jako kdysi v Jižním Vietnami – totiž znechucení nad mamutí korupcí vládních úředníků v čele se ctihodným panem prezidentem Ašrafem Ghaním. Ty peníze hrstmi brali od EU i USA. Nezajímalo nás, kam vlastně půjdou. I to je naše – a hlavně americká – vina!

Naši faktickou porážku se snaží různí politologové a politici a komentátoři mírnit tím, že "vono to nebude tak hrozný". Vznikne sice islámský stát (byl vyhlášen už teď, zatímco toto píšu, a jmenuje se "Islámský emirát Afghánistán"), ale podívejte se, Tálibánci vyhlásili amnestii pro vládní úředníky, žádné popravy se konat nebudou. Události v Československu roku 1948 si sice nepamatuji, ale dovzdělal jsem se. A kdo se nedovzdělal, ať si přečte, co komunistický masový vrah Klement Gottwald sliboval před volbami 1947 malorolníkům a živnostníkům. Ty sliby byly nakonec i vtěleny do Ústavy 9. května (1948) – zaručené soukromé vlastnictví pozemků do 50 ha a firem do 50 zaměstnanců. A svoboda vyznání a slova. A. t. d. A jak to dopadlo. Tálibánci teď prostě potřebují, aby se jim nezhroutila státní správa. Prověrky přijdou až pak. Na prověrky v sedmdesátkách se už pamatuju, trvaly několik let. V Afghánistánu to půjde zase rychleji.

A jinak to bude v Kábulu, a jinak na venkově. Tam už nyní probíhají tálibánské svatby. To k vám do domu prostě přijdou ozbrojenci, vystřílí muže a děti, a pak se "ožení" s vdovami…

Afghánistán je daleko, chvíli potrvá, než vyzbrojí už existující evropské mudžahedíny. Ale teď je nejdůležitější otázkou, co bude dále s NATO? Armit Laschet, kandidát CDU na německého kancléře, rozhořčeně konstatoval:

"Je to největší debakl, jaký NATO od svého vzniku utrpělo."


Už za Obamy varovali američtí delegáti v NATO, že Evropa se bude muset více snažit ve své obraně. Ale teď se budeme muset bát praktické politiky prezidenta Jauvajs Bidena. Co by udělal, kdyby Putin (hypoteticky) udeřil na Pobaltí? Jak se postaví existující ruské přítomnosti na Ukrajině? A jak se zachová, až ruské jednotky přijdou na rýsující se internacionální pomoc Bělorusku?

NATO utrpělo debakl. Debakl pod vedením nejsilnější armády paktu. A druhou nejsilnější armádou NATO je armáda turecká. Armáda, které se z Afghánistánu moc odejít nechce. Armáda státu, kde nepanuje ta naše (pro islámské státy hloupá) evropská demokracie, ale islámistická demokracie. To bude ještě zajímavé, jak se tyto dva islámistické režimy popasují.

No jo, hloupá evropská demokracie. Která nezná trest smrti, ani trest utětí ruky nebo ukamenování. Blbá evropská demokracie, která nevraždí děti a neznásilňuje ženy. Jo, myslím, že má smysl ji bránit.

Teď alespoň v Evropě.
 
Voláno v Praze na Lužinách v úterý 17. srpna 2021