sobota 20. listopadu 2010

MOBY DICK 2000: Úspory elektrické energie

Pondělí 20. listopadu 2000
Vedoucí ing. Duto Hlav se z pravidelné prac. porady na Severním Městě vrátil až hodinu po poledni s novou vizí našeho podniku: Úkolem dne je šetřit. Náměstek Cymbuch rozhodl, že se spotřeba el. energie musí snížit o 20 %. Ambrož stranou poznamenal, že to nebude problém - sovětští energetici prý za perestrojky dokázali ušetřit až 105 % elektřiny!


Úterý 21. listopadu 2000
Duto Hlav ráno uspořádal poradu v našem kanclu. No, poradu - spíš pětihodinovou přednášku o úsporách el. energie. Na závěr nás požádal, abychom omezili provoz varných konvic. Ambrož ho jemně upozornil, že žádné varné konvice nemáme od letošních Velikonoc. Tehdy je Duto nechal předvídavě všechny vyházet do odpadových kontejnerů. (Tedy kromě své.)

Středa 22. listopadu 2000
Sekretářka Vykulená je celá nesvá z toho, jak je ing. Duto Hlav nervózní. Svěřila se nám, že Duto na pondělní poradě slíbil náměstkovi Cymbuchovi snížit odběr elektřiny o naše varné konvice a úplně zapomněl, že je zrušil už na jaře, když nastupoval jako náš vedoucí! Bývalý kolega Mrva Cymbuch tehdy zlostně prohlásil, že mu to nezapomene. Duto dnes kvílí: "Tak proto se tak potutelně usmíval!"

Čtvrtek 23. listopadu 2000
Vedoucí našeho kanclu ing. Duto Hlav podal zlepšovací návrh k úspoře elektřiny: Nový provozovatel kantýny nebude smět vařit obědy - teplé jídlo se bude dovážet ve várnicích!

Pátek 24. listopadu 2000
Šéf Areálu Rekondice a Zdraví na Jižním Městě Dur Durak vybuduje v rámci úspor odběru elektrické energie nákladem 50 milionů korun novou kantýnu. ARZ začal fungovat teprve letos a tak Durak není omezen limitem spotřeby - jako limit se bere plán odběru elektřiny, který byl značně nadhodnocen.

Sobota 25. listopadu 2000
Z listárny Moby Dicka

Dnes ráno někdo ve varné konvici ohnul kontakt a náš vedouci si musel vařit vodu na kávu v hrnci na sporáku. Udržbář opravil konvici narovnáním kontaktu. Poté navrhl vypracování Standardního Operačního Postupu (SOP) na provozování konvice. Vedoucí uznal, ze je to dobrý nápad. SOP se již chystá.

Dokonce se uvažovalo o tom, že se zavede sešit a každý, kdo konvici použije, se do ní podepíše a napíše, co vařil (takový Přístrojový deník), ale to se zatím zavést nepodařilo.

Zaslal čtenář V.L.

*************************************
Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Kdo je kdo v Českých Textárnách - verze z dubna 2003
Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .

Předem dík! >>:)) Moby Dick

12 komentářů:

informace řekl(a)...

To je nářků nad varnými konvicemi! Kupte si kafe v prášku a nalejte na něj teplou vodu z vodovodu. Uštříte tak 120 procent energie.
Proč to nenavrhnete panu Dutohlavovi, třeba Vás za to povýší ve funkci.

STK: Božínku... řekl(a)...

Jak něco takového může napsat osoba, údajně žijící v Italsku!
Instantní kafe... teplá voda... Fuj!

Šaman řekl(a)...

STK, božínku, to je ta jemná italská ironie, přece! Stejně jako ty recepty na čápa...
\ :-)

informace řekl(a)...

Jskápak ironie, to myslím smrtelně vážně, ale pozor na tu vodu, abyste se nespálili, anebo aby vám nespadl ten eletrický ohřívač vody na záda, jako se to stalo jednomu známému,kterému to zlomilo žebro. Bojler se totiž vytrhl ze zdi.
Různé věci se mohou člověku stát. Ten pán z toho byl měsíce práce neschopný.

informace řekl(a)...

Ohražuji se proti tvrzení, že by mé zprávy o čápovi a recepty na jeho kulinářskou úpravu byly jen italská ironie. To, že již staří Římané zkonzumovali místního plameňáka, až na některé oblasti Sardinie, kam nepronikla římská kultura, a následovně Italové snědli i místního čápa, jsou historicky doložené fakty. Rovněž tak i recepty pocházejí z knihy slavného římského chefa Marca Gavia Apicia "De re coquinaria" (italská edice A tavola con gli antichi romani, nakl. Bonanno) a italského chefa Pellegrina Artusiho "L' arte la scienza in cucina e l' arte di mangiar bene".
Jen bych ke zprávám o pokusu znova usadit v Itálii čápa z umělých chovů dodala, že ne vždy se setkává s úspěchem. Tito čápi totiž neumí migrovat, rodiče je tomu nenaučili a tak tráví zimu v Itálii. Většinou v přírodní rezervaci v Bentivoglio.
http://www.youtube.com/watch?v=DNVdsDJ_kFk
Onehdy ukazovali v TV francouzského milovníka letu Christiana Moulleca, který na deltaplánu s motorem doprovází při migraci do Afriky divoké husy a čápy. Čápi prý ho klidně mezi sebe přijali, ale divoké husy mu vynadaly, že musí dodržovat disciplinu a nedělat zmatek.
http://viaggi.libero.it/fotogallery/il_viaggio/in-viaggio-con-gli-uccelli-oche-fg2700/pg1.phtml
Tedy žádné kachny z mé strany!

informace řekl(a)...

Někde, chudáci čápi, přezimují i ve sněhu. Nikdo je nenaučil migrovat do teplejších krajin.
http://www.cicogneracconigi.it/cicogna.php

A.S.Pergill řekl(a)...

Informace,
možná se budete chechtat, ale existuje obrovský problém ne s kafem, ale s instantními polévkami a těstovinami (s omáčkou), pokud jsou zalévány ne vroucí vodou (třeba z rychlovarné konvice), ale buď z automatu na kávu (tím myslím takové ty mašiny, jak je nahoře flaška s "kvalitní pramenitou vodou" a z jednoho kohoutku teče horká a z druhého vychlazená), kde je teplota někde mezi 80 a 90, když je seřízen na maximum, nebo dokonce vodou z vodovodu (která podle platných předpisů má být pod 60 (vše stupně Celsia). V takových případech se uplatní některé na teplotu citlivé bakteriální toxiny, které už ta vařící voda denaturuje, ale ta jenom horká nebo teplá ne. Mají (nebo před nedávnem měli) z toho dost problémy v USA a Japonsku, kde je tento styl stravování zaveden nejvíce.

STK. řekl(a)...

4 A.S.Pergill:
Existuje taky předpis, v jakých intervalech a jak se mají ty stojany na vodu desinfikovat. Je poměrně přísný a zdá se mi, že se zásadně nedodržuje. U nás v "ústavu" bych se takové vody nenapil - jednou jsem se přimotal k jeho čištění a to, co teklo (a smrdělo) z chladiče i ohřívače mě přesvědčilo o tom, že voda z vodovodního řadu sice rozhodně aseptická není, ale množství bakterií je tam určitě menší. Ale člověk toho mikrtobiálního života za den spolyká - a žijeme.

informace řekl(a)...

Pergile zásadně ty instantní polévky a jiné podobné potraviny nejím, protože, jak upozorňovala Asociace spotřebitelů, na obalu je jen napsáno, kdo ten produkt distribuuje (na př. Knorr), ale ne, kde byl vyroben. Třeba možná v Číně.
A pak to není tak velká práce uvařit polévku sama.

A.S.Pergill řekl(a)...

2 STK
Problém není v té vodě, ale v obsahu těch pytlíků.

2 Informace
Ve zmíněných zemích prostě pracovníci opravdu nemají ani obědovou přestávku takovou, aby si zvládli uvařit klasickou nebo alespoň klasicky pytlíkovou (co se 10 minut vaří) polívku.

stk řekl(a)...

Pergille,
v tom mém případě žádné pytlíky polívek ani ničeho jiného nefigurovaly. To smrděla ta voda sama. V těch velkých flaškách (25 l?) nesmrděla. A když jsem vzorek té vody dal na 14 dní na světlo, nebylo jí nic. Takže to svinstvo bylo "ve stroji". Jak se tam dostalo, je mi záhadou. Ale zchladilo mi to nadšení, že se můžu napít dobré vody, kdy se mi zachce.

Vodu mi vozí kamarád z jednoho lomu v Jeseníkách v kanystrech a já ji postupně piju - mám rád vodu jen tak, jen s trochou těch minerálií - ale bez CO2 a bez příchutí. A umím ocenit chutnou vodu. Nejraději mám krasovou. Ale musím se holt starat, otravovat kamarády a platit dopravu.

čtenář N.N.N. řekl(a)...

To čtenář V.L. ad SOP:

O deset let později SOP zaveden v podniku České Mlno:

NÁVOD K OBSLUZE RYCHLOVARNÉ KONVICE:

Před prvním použitím umyjte vnitřek konvice pomocí jemných čisticích prostředků. Naplňte konvici vodou až po značku MAX a vodu převařte. Tento úkon opakujte několikrát (nejméně 5krát).

Chcete-li účinně odstranit výrobní zápach, přidejte do vody kyselinu citrónovou.

Před každým použitím naplňte konvičku vždy čerstvou vodou!

Konvice může být používána pouze na suchém, stabilním, rovném a vyšší teplotě odolávajícím povrchu.

Konvici vyjměte z podstavce a naplňte ji vodou. Nejméně po značku MIN, ale nepřesáhněte úroveň MAX. Při nedodržení této zásady hrozí přepálení topného tělesa nebo únik horké vody v průběhu vaření.

Po naplnění konvice vodou víko důkladně zavřete; jinak se konvice při zahřátí vody nevypne automaticky. Správné fungování konvice je zaručeno jen při důkladně uzavřeném víku.

Postavte konvici na podstavec a vložte zástrčku do zásuvky.

Zapněte konvici vypínačem. Po zapnutí se rozsvítí kontrolka. Po uvaření vody se vypínač v konvici automaticky vypne. Konvici je možno vypnout i v průběhu vaření přepnutím vypínače. Opětovné zapnutí konvice po automatickém vypnutí je možné asi po 30 sekundách.

Pozor!

Po každém použití a před čištěním je důležité odpojit zařízení ze zásuvky.

ČIŠTĚNÍ A ÚDRŽBA

Před čištěním zkontrolujte zda konvice je odpojená z elektrické sítě a zda je ochlazená.

Vodní kámen usazený na dně a na stěnách konvice čistěte opakovaným převařením vody s přídavkem octu, kyseliny citrónové nebo pomocí jiného odvápňovacího prostředku.

Následně je třeba konvici důkladně propláchnout čistou vodou a otřít hadříkem.

Konvici myjte teplou vodou s přídavkem jemného čistícího prostředku. Nepoužívejte drsné materiály.

Nepoužívejte přístroj, dokud není zcela suchý (zejména podstavec a dno konvice).

Pravidelně čistěte filtry.

Nepoužívejte jiné metody čištění než doporučené.

Pozor!

Nikdy neponořujte kabel, zástrčku ani celé zařízení do vody.

Poznámka: Tento SOP se právě objevil u konvice, kterou už nejméně rok používáme, a je v zásuvce navzdory návodu trvale zastrčena. Dno konvice musí být suché, pravděpodobně zvenčí. Ještě chybí upozornění, abychom vařili jedině pitnou vodu a nelízali v mraze kovové zábradlí.